• Tartalom

7/2021. (V. 31.) GVH utasítás

7/2021. (V. 31.) GVH utasítás

a Gazdasági Versenyhivatal eljárásai során alkalmazandó belső ügyintézési rendről

2024.01.01.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában meghatározott jogkörömben eljárva, a Gazdasági Versenyhivatal szervezeti és működési szabályzatáról szóló 2/2020. (VII. 14.) GVH utasítás 84. § 2. pontjában foglalt tárgykörben, a Gazdasági Versenyhivatal tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvényben meghatározott egyes eljárásai során alkalmazandó belső ügyintézési rendet az alábbiak szerint állapítom meg:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. Az utasítás hatálya

1. §1 Ez az utasítás határozza meg a Gazdasági Versenyhivatal (a továbbiakban: Hivatal) alábbi eljárásaira és egyes különös fellépéseire (a továbbiakban együtt: a Hivatal eljárása) vonatkozó részletes eljárási szabályokat:

a) a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 36. § (4) bekezdése szerinti felszólító levél,

b) a Tpvt. 43/C. §-a szerinti piacelemzés,

c) a Tpvt. 43/D. §-a szerinti ágazati vizsgálat, a gyorsított ágazati vizsgálat,

d) a Tpvt. 43/I. §-a szerinti panasszal kapcsolatos eljárás,

e) a Tpvt. 43/H. §-a szerinti bejelentéssel (a továbbiakban: bejelentés) kapcsolatos eljárás,

f) a Tpvt. 43/K. §-a szerinti összefonódás-bejelentés elintézésével kapcsolatos eljárás,

g) a Tpvt. 44. § (1) bekezdése szerinti versenyfelügyeleti eljárás, a Tpvt. 78/A. §-a szerinti engedékenység alkalmazására vonatkozó kérelem (a továbbiakban: engedékenységi kérelem) kezelését is ideértve,

h) a verseny szabadságát sértő hatósági döntéssel szembeni, a Tpvt. 85. §-a szerinti fellépés,

i) a Tpvt. 85/A. §-a szerinti közérdekű keresetindítás, valamint

j) a Tpvt. 88/B. §-a, 88/S. §-a, 88/U. §-a és 88/V. §-a szerinti amicus curiae tevékenység.

k)2 az árfigyelő rendszer létrehozásáról és működéséről szóló 163/2023. (V. 8.) Korm. rendelet szerinti árfigyelő rendszer működtetése.

2. Értelmező rendelkezések

2. § Az utasítás alkalmazásában az utasítás hatálya alá tartozó eljárásokat szabályozó jogszabályokban és európai uniós jogi aktusokban, így különösen a Tpvt.-ben, az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvényben (a továbbiakban: Ákr.), valamint a Gazdasági Versenyhivatal szervezeti és működési szabályzatáról szóló 2/2020. (VII. 14.) GVH utasításban (a továbbiakban: Szmsz.) használt kifejezések alatt az ott meghatározott fogalmakat kell érteni.

3. Eljárási prioritások

3. § (1) Az elnök – az általános elnökhelyettes javaslata alapján – meghatározza azokat a prioritást élvező ügycsoportokat, területeket vagy szempontokat, amelyeknek a vizsgálat elrendelése, valamint a Hivatal egyes különös fellépéseinek mérlegelése során a közérdek fennállásának megállapítása, illetve az eljárásokra fordítható erőforrásokkal való gazdálkodás keretében az egyes ügyekre fordítandó erőforrások meghatározása körében elsőbbséget kell biztosítani, illetve fokozottan figyelembe kell venni (a továbbiakban: eljárási prioritások). Az eljárási prioritásokat az intraneten közzé kell tenni.

(2) Az eljárási prioritásokat legalább évente felül kell vizsgálni, különös tekintettel a Hivatal éves céljaira, valamint figyelemmel az eltelt időben beérkezett panaszokból, bejelentésekből, egyéb piaci jelzésekből leszűrhető tapasztalatokra. Szükség esetén az általános elnökhelyettes kezdeményezi az eljárási prioritások módosítását.

(3)3 Az eljárási prioritásokra vonatkozó javaslattétel előtt az általános elnökhelyettes kikéri a vizsgáló irodák, valamint a Jogi Támogató Iroda véleményét.

(4)4 Az Ügyfélkapcsolati Iroda vezetője negyedévente értékeli a beérkező panaszokat abból a szempontból, hogy azok alapján mely piaci területeken, illetve mely vállalkozásokkal szemben lehet különösen indokolt hivatali fellépés, illetve vizsgálat elrendelése, és ennek eredményéről tájékoztatja az általános elnökhelyettest, a Jogi Támogató Iroda vezetőjét és a vizsgáló irodák vezetőit.

4. Eljárási cselekmények dokumentálása

4. § (1) Ha jogszabály, normatív utasítás vagy az iroda ügyrendje szigorúbb követelményt nem állapít meg, a vizsgáló az ügyet vagy a Hivatal feladatkörét érintő eljárási cselekményről, döntésről, az ügyféllel, az eljárás egyéb résztvevőjével vagy más személlyel, szervvel folytatott kapcsolattartásról feljegyzést készít, vagy annak tényét – ha a cselekmény jellege azt megengedi – az iratra történő rávezetéssel rögzíti.

(2) A feljegyzés tartalmazza az eljárási cselekmény rövid összefoglalását, a feljegyzés készítésének dátumát, valamint a feljegyzést készítő vizsgáló nevét és aláírását.

5. § Az ezen utasítás szerinti eljárási cselekménnyel összefüggésben az iroda másik irodával vagy a Hivatal más szervezeti egységével írásban – az elektronikus levelet is ideértve – tart kapcsolatot.

5. Iratminták használata

6. § A vizsgáló eljárása során a döntések, egyes eljárási cselekményekhez kapcsolódó iratok megszövegezésekor az intraneten közzétett iratmintákat alkalmazza.

6. Eljárási cselekmények rögzítése a Hivatal szakrendszereiben

7. § (1) A Hivatal egyes eljárásaival kapcsolatos legfontosabb adatokat rögzíteni kell a Hivatal eljárásainak adatait nyilvántartó számítógépes szakrendszerben (a továbbiakban: szakrendszer).

(2) Ha normatív utasítás eltérően nem rendelkezik, a szakrendszerben az adatok rögzítéséért az felelős, aki az adott eljárási cselekményt végzi, az azzal kapcsolatos döntést meghozza.

(3) Az irodavezető felügyeli a vizsgáló által végzett eljárási cselekmények szakrendszerben történő vezetését, és gondoskodik arról, hogy az teljes körű, megbízható és naprakész legyen.

7. Belső határidők

8. § Ha jogszabály, normatív utasítás, az iroda ügyrendje vagy egyedi vezetői utasítás eltérően nem rendelkezik, az eljárási cselekmény elvégzéséről nyolc napon belül kell gondoskodni.

8. Szignálás

9. § Az ügyben eljáró vizsgálót (a továbbiakban: eljáró vizsgáló) az ügyben eljáró iroda vezetője jelöli ki a szignálás iratkezelési szabályzatban meghatározott szabályai szerint.

9. Vezetői kontroll, határidők figyelése

10. § (1)5 Az irodavezető és a Jogi Támogató Iroda vezetője – a Fúziós Iroda eljárása tekintetében a Versenytanács elnöke – folyamatosan ellenőrzi, hogy az eljáró vizsgálók a jogszabályban és normatív utasításban foglaltak szerint járnak-e el, így különösen, hogy a jogszabályban vagy normatív utasításban meghatározott határidőn belül gondoskodnak-e a szükséges eljárási cselekmények elvégzéséről, döntések meghozataláról.

(2) Az általános elnökhelyettes – a Fúziós Iroda eljárása tekintetében a Versenytanács elnöke – meghatározza azokat az eljárási cselekményeket, amelyek tekintetében az iroda erre kijelölt munkatársa az eljárási cselekményre vonatkozó határidő megtartását külön is ellenőrzi, és az eljárási cselekmény elmaradása esetén ezt rövid úton jelzi az iroda vezetőjének.

(3) Az irodavezető, illetve az általános elnökhelyettes – a Fúziós Iroda eljárása tekintetében a (4) bekezdésben foglalt eltéréssel a Versenytanács elnöke – iránymutatást ad a vizsgálat irányára vonatkozóan, és ellenőrzi, illetve felügyeli a vizsgálói döntések, valamint a vizsgálati jelentés szakmai tartalmát, színvonalát és megalapozottságát.

(4) A Fúziós Iroda vizsgálójának a versenyfelügyeleti eljárás során hozott, önálló fellebbezéssel támadható végzése tekintetében – az Szmsz. 4. § (5) bekezdésében foglaltak érdekében – a Döntéshozatalt Támogató Iroda vezetője látja el a (3) bekezdésben meghatározott szakmai felügyeletet. E feladatkörében a Döntéshozatalt Támogató Iroda vezetőjét a Versenytanács elnöke nem utasíthatja.

10. Vizsgáló eljárása, jóváhagyáshoz kötött aktusok, kiadmányozás

11. § (1) Ha jogszabály, normatív utasítás, az iroda ügyrendje vagy egyedi vezetői utasítás a döntéshez az elnök, az általános elnökhelyettes, a Versenytanács elnöke vagy az irodavezető jóváhagyását nem írja elő, az eljáró vizsgáló önállóan járhat el, és kiadmányozhatja a döntést vagy az eljárás során kiküldendő egyéb iratot. Ha az ügyben több eljáró vizsgáló van, a döntést együttesen kiadmányozhatják, azzal, hogy halaszthatatlan esetben az eljáró vizsgálók valamelyikének akadályoztatása, illetve távolléte esetén a döntés nélküle is kiadmányozható; valamennyi eljáró vizsgáló akadályoztatása, illetve távolléte esetén a döntést a vizsgáló iroda vezetője vagy helyettes vezetője kiadmányozza a helyettesítés jelzése mellett.

(2) Ha normatív utasítás vagy az iroda ügyrendje eltérően nem rendelkezik, az általa vezetett iroda feladatkörébe tartozó eljárásokban az iroda vezetője akkor minősül kiadmányozásra jogosult vizsgálónak, ha magát eljáró vizsgálónak jelöli ki.

(3) Az elnök, az általános elnökhelyettes vagy a Versenytanács elnöke jóváhagyásához kötött döntés, eljárási cselekmény, illetve az általuk kiadmányozandó irat vagy általuk meghozandó döntés tekintetében a jóváhagyásra, döntésre vonatkozó előterjesztést olyan időben kell előterjeszteni, hogy – az adott eljárási cselekmény elvégzésére, döntés meghozatalára vonatkozó jogszabályban vagy normatív utasításban meghatározott határidőre is figyelemmel – a jóváhagyásra, illetve döntésre legalább három nap álljon rendelkezésre.

(4) A bíróság előtti eljárásban készülő iratot a képviseletet ellátó iroda vezetője, ha a közigazgatási perben az eljáró versenytanács tagja jár el, ő és a képviseletet ellátó iroda vezetője együttesen kiadmányozza.

12. § Jóváhagyás esetén a jóváhagyó az aláírását vagy kézjegyét és a jóváhagyás dátumát tünteti fel az iraton. A jóváhagyás megtagadása esetén ezt a tényt, az esetleges kiegészítéseket és ügyintézési utasításokat külön jelzi. A jelzést tartalmazó irat az iratkezelési szabályzatról szóló normatív utasítás szerinti belső irat.

11. Támogató iroda véleményének kikérése, részvétele az eljárásban

13. § (1) Ha az eljárás során olyan jogalkalmazási, jogértelmezési, egyéb elvi vagy jelentős gyakorlati kérdés merül fel, amelyre vonatkozóan a Hivatalban még nem alakult ki egyértelmű és egységes álláspont, vagy egyébként speciális ismeretet igénylő gyakorlati kérdés merül fel, kikérhető azon támogató iroda véleménye, amely feladatkörére tekintettel az adott probléma megoldásához szükséges szakértelemmel rendelkezhet. Az ebben az utasításban meghatározott esetekben a támogató iroda véleményének kikérése kötelező.

(2) Ha ez az utasítás eltérően nem rendelkezik, a megkeresett iroda a véleményét

a) észszerű időn, de legkésőbb a megkereséstől számított öt napon belül adja meg,

b) haladéktalanul, de legkésőbb három napon belül adja meg akkor, ha az eljáró iroda ügyintézési határideje nyolc nap vagy annál kevesebb.

(3) A támogató iroda az eljáró irodával az ezen utasításban szabályozott eljárásokban való közreműködésével összefüggő ügyekben közvetlenül, az eljáró iroda tevékenységét irányító vezető egyidejű tájékoztatása mellett tart kapcsolatot.

(4) Ha a véleményezés valamely konkrét eljárási cselekményhez kapcsolódik, a megkeresést az eljáró iroda számára rendelkezésre álló határidő lejárta előtt olyan időben kell megküldeni a támogató irodának, hogy annak véleményezésére megfelelő idő álljon rendelkezésre. Ha a kötelezően kikérendő vélemény bevárása a megkereső irodára irányadó határidőben nem lenne lehetséges, a megkereső iroda – amennyiben erre a vonatkozó jogszabályok szerint lehetősége van – megteszi a szükséges intézkedéseket a határidő meghosszabbítása iránt.

(5) A támogató iroda véleménye a megkereső irodát nem köti.

14. § Az ebben az utasításban meghatározott feladatai ellátásához szükséges mértékig a támogató iroda vizsgálója az eljárás irataiba betekinthet, eljárási cselekményeknél jelen lehet, azonban – ha ez az utasítás eltérően nem rendelkezik – döntés kiadmányozására nem jogosult, az eljárás résztvevőivel pedig csak az eljáró vizsgáló közreműködésével tart kapcsolatot.

12. Az üzleti titokra, magántitokra vonatkozó nyilatkozatok kezelése, betekinthető iratváltozat készítése

15. § (1) Az eljáró vizsgáló az adatszolgáltatás, nyilatkozat beérkezését vagy – a kutatási másolat kivételével – az adatnak a Hivatal birtokába kerülését követő naptól számított tizenöt napon belül megvizsgálja, hogy azzal kapcsolatban tettek-e üzleti vagy magántitokra vonatkozó nyilatkozatot, valamint hogy a nyilatkozat megfelel-e a törvényi követelményeknek, és

a) ha az indokolt, az adat feltehető jogosultját a Tpvt. 55/A. § (3) bekezdése szerinti nyilatkozattételre hívja fel, illetve

b) ha az adat üzleti titok, magántitok jellegének megítéléséhez az feltétlenül szükséges, illetve ahhoz a jogosulttól további információ szükséges, az adat jogosultját nyilatkozattételre hívja fel.

(2) Az eljáró vizsgáló legkésőbb a vizsgálati jelentés elkészítéséig dönt arról, hogy az adatszolgáltatás tekintetében – részben vagy egészben – megszünteti a védett adatként kezelést, vagy dönt a védett adatként kezelés fenntartásáról.

(3) Az irat vagy annak egy része tekintetében a védett adatként kezelés fenntartása esetén – ha a védett adatként kezelést megszüntető végzés meghozatalára is sor került, e végzés véglegessé válását követően – az eljáró vizsgáló, szükség esetén az adatszolgáltatónak, illetve az adat jogosultjának a Tpvt. 55/A. § (5) bekezdése szerinti felhívása útján, gondoskodik olyan iratváltozat elkészültéről, amely a Tpvt. 55/C. § (2) bekezdésének megfelelően, ahol lehetséges, ott körülírással, gyűjtőfogalom alkalmazásával, határértékek megadásával vagy az értelmezést segítő más módon utal a korlátozottan megismerhető adat tartalmára.

(4)6 Az eljáró vizsgáló gondoskodik arról, hogy legkésőbb az ágazati vizsgálat és a gyorsított ágazati vizsgálat jelentésének közzétételéig, a bejelentéssel kapcsolatos eljárás, az összefonódás-bejelentés elintézésével kapcsolatos eljárás lezárásáig, illetve a vizsgálati jelentés Versenytanács elé terjesztéséig az ügyiratban található valamennyi, korlátozottan megismerhető adatot tartalmazó irat tekintetében rendelkezésre álljon az irat korlátozottan megismerhető adatot nem tartalmazó kivonata.

(5) Az iratokba való nem elektronikus úton történő betekintést lehetőség szerint az iratbetekintést engedélyező döntés közlését követő nyolc napon belüli időpontra kell biztosítani.

(6) Az iratbetekintés lefolytatásáról jegyzőkönyvet kell készíteni.

16. § A panasszal kapcsolatos eljárásban a 15. §-t megfelelően alkalmazni kell, azzal, hogy korlátozottan megismerhető adatot nem tartalmazó iratváltozatot csak abban az esetben kell készíteni, ha az az érintett irat megismerése iránti igény vagy az irat más eljárásban történő felhasználása miatt szükséges.

17. § Az eljáró versenytanács határozatában előírt, meghatározott cselekmény elvégzésére, magatartás tanúsítására vagy attól való tartózkodásra vonatkozó kötelezés vagy kötelezettség teljesítésével összefüggésben keletkezett irat beérkezését követően a vizsgáló irodán kijelölt vizsgáló a 15. §-t megfelelően alkalmazza, azzal, hogy korlátozottan megismerhető adatot nem tartalmazó iratváltozatot csak abban az esetben kell készíteni, ha az az érintett irat megismerése iránti igény vagy az irat utóvizsgálatban történő felhasználása miatt szükséges.

13. Az érintettek adminisztratív terheinek figyelembevétele

18. § (1) A felvilágosítás adására, adat, irat szolgáltatására vonatkozó felhívás, megkeresés vagy nyilatkozattételre történő felhívás során törekedni kell arra, hogy az az elérni kívánt célhoz mérten arányos legyen, és annak teljesítése az érintettnek a lehető legkisebb adminisztratív teherrel járjon.

(2) Az ezen utasításban meghatározott, adat, irat szolgáltatására vonatkozó felhívás, megkeresés vagy nyilatkozattételre történő felhívás teljesítésére előírható határidőkre, e határidők meghosszabbítására vonatkozó szabályoktól indokolt esetben és mértékben az irodavezető jóváhagyásával el lehet térni, különösen akkor, ha az eltérést az eljárás hatékony és eredményes lefolytatása – az (1) bekezdésre is figyelemmel – szükségessé teszi.

14. Hirdetményi közlés

19. §7 (1) Hirdetményi közlés szükségessége esetén az eljáró vizsgáló a hirdetmény és a hirdetményi úton közlendő kiadmány egy példányát megküldi az Informatikai és Iratirányítási Irodának, amely haladéktalanul gondoskodik a hirdetménynek a kifüggesztés napjaként megjelölt napon legkésőbb reggel 8 órakor a honlap erre szolgáló oldalán olyan módon való közzétételéről, hogy a hirdetmény szövege folyamatosan bárki számára elérhető legyen.

(2) A hirdetmény honlapon történő közzétételének és onnan való levételének napját az Informatikai és Iratirányítási Iroda ügyintézője jelzi a vizsgáló irodának a szakrendszerben való rögzítése és kezelése céljából.

15. Versenypártolás szükségességének figyelemmel kísérése

20. § (1)8 Az eljárás során folyamatosan figyelemmel kell kísérni a versenypártolás szükségességét, és ha az eljáró iroda vezetője azt szükségesnek tartja, a javasolt intézkedésről és annak indokairól tájékoztatja a Jogi Támogató Irodát.

(2) Versenypártolás szükségessége különösen akkor merül fel, ha olyan érdemi versenyprobléma, illetve a tudatos fogyasztói döntéshozatal lehetőségeivel kapcsolatos probléma merül fel, amely a vonatkozó jogszabályi rendelkezésekből, illetve azok hiányából vagy a verseny szabadságát sértő hatósági tevékenységből következik, és ezért indokolt a jogszabály előkészítéséért felelős szerv, illetve – ha annak a Tpvt. 85. §-a szerinti feltételei fennállnak – a döntést hozó közigazgatási szerv megkeresése.

16. Együttműködési megállapodásban foglalt feladatok ellátása

21. § (1) Ha a Hivatal és más hatóság között a feladataik hatékonyabb ellátása, hatósági eljárásaik eredményesebb lefolytatása érdekében megkötött, az egymás közötti együttműködés szabályait meghatározó megállapodás (a továbbiakban: együttműködési megállapodás) értesítési, tájékoztatási vagy más eljárási kötelezettséget ír elő az együttműködési megállapodásban részes másik hatóság felé, arról a vizsgáló iroda az együttműködési megállapodás alapján a Hivatal részéről kapcsolattartóként kijelölt személy (a továbbiakban: kijelölt kapcsolattartó) útján, az együttműködési megállapodásban foglaltak szerint haladéktalanul gondoskodik.

(2) A Fogyasztóvédelmi Iroda – elsődlegesen a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (a továbbiakban: Fttv.) 10. §-ában megjelölt társhatóságok által az Fttv. 12. §-a szerinti együttműködés keretében átadott adatok és információk alapján – folyamatosan figyelemmel kíséri a feladatkörébe tartozó, más hatóság által indított eljárásokat, és ha a Hivatal hatáskörébe tartozó, vagy az eddigi jogalkalmazási gyakorlattól lényegesen eltérő eljárást észlel, gondoskodik a szükséges intézkedések megtételéről.

(3) A kijelölt kapcsolattartó a szükséges intézkedések megtétele érdekében haladéktalanul értesíti a feladatkörrel rendelkező vizsgáló irodát az együttműködési megállapodásban részes másik hatóságtól érkező, folyamatban lévő versenyfelügyeleti eljárás vagy új vizsgálat elrendelése szempontjából releváns tájékoztatás, értesítés érkezéséről.

II. Fejezet

9 FEJEZET

PIACELEMZÉS, ÁGAZATI VIZSGÁLAT, GYORSÍTOTT ÁGAZATI VIZSGÁLAT

17. Piacelemzés

22. § (1) Piacelemzés lefolytatásáról – az elnök által jóváhagyott munkaterv szerint az általános elnökhelyettes által előterjesztett javaslat alapján (a továbbiakban: piacelemzési javaslat) – az elnök dönt.

(2) A piacelemzési javaslatban be kell mutatni

a) a piacelemzéssel vizsgálandó ágazatot, illetve piaci gyakorlatot, valamint a vizsgálandó kérdéseket,

b) azokat a körülményeket, amelyek a piacelemzést indokolják,

c) a piacelemzés megindításának tervezett időpontját és a tervezett ütemezést,

d) az adatgyűjtés lehetséges módszerét az érintettek lehetséges körével,

e) az elemzés lefolytatásának tervezett erőforrás-, idő- és költségigényét,

f) a piacelemzés lefolytatásáért felelős és az abban közreműködő irodára vonatkozó javaslatot, továbbá

g) azt, hogy indokolt-e külső szakértő vagy tanácsadó igénybevétele.

(3) A piacelemzési javaslatot meg kell küldeni

a) véleményezés céljából

aa) a támogató irodák, valamint

ab) a vizsgáló irodák, továbbá

b) tájékoztatásul

ba) az elnök,

bb) az általános elnökhelyettes és

bc) a Versenytanács elnöke

részére.

(4) Ha a piacelemzési javaslat külső szakértő vagy tanácsadó igénybevételére is javaslatot tesz, azt az Elnöki Kabinet részére is meg kell küldeni véleményezés céljából.

(5) A kezdeményezés alapján az elnök dönt a piacelemzés megindításáról, egyidejűleg kijelöli a piacelemzés lefolytatásáért felelős irodát és – ha a piacelemzés lefolytatásához több iroda közreműködésére van szükség – az abban közreműködő irodákat, valamint dönt arról, hogy a piacelemzésbe bevonható-e külső szakértő vagy tanácsadó, továbbá meghatározza a piacelemzés ütemezését.

23. § (1) A piacelemzés lefolytatásáról, ideértve a Tpvt. 43/C. § (2) bekezdése szerinti nyilvánosságra hozatalt is, a felelős iroda gondoskodik.

(2) A piacelemzés során az adatgyűjtés keretében megkeresett személyt, vállalkozást a válaszadás önkéntességéről tájékoztatni kell.

(3) Ha a piacelemzés lefolytatása során a felelős iroda jogsértésre utaló körülményt észlel, erről feljegyzésben tájékoztatja az általános elnökhelyettest, javaslatot téve vizsgálat elrendelésére a Tpvt. 67. § (2) bekezdése szerint. A vizsgálat elrendelése a piacelemzés további folytatását nem érinti.

24. § (1) A felelős iroda a közreműködő irodák bevonásával a piacelemzés eredményét bemutató tanulmányt készít, amelynek tervezetét véleményezés céljából megküldi a piacelemzési javaslat véleményezésében részt vett irodáknak, valamint tájékoztatásul az általános elnökhelyettesnek és a Versenytanács elnökének.

(2) Az észrevételek alapján véglegesített tanulmányt a felelős iroda – szükség szerint a Tpvt. 43/F. §-a szerinti intézkedésre vonatkozó javaslattal együtt – kiadmányozásra felterjeszti az elnöknek.

(3) Az elnök döntését követően a felelős iroda gondoskodik a piacelemzés eredményét bemutató tanulmánynak a honlapon való közzétételéről.

25. § A piacelemzés során a piacelemzés eredményét bemutató tanulmányt az elnök, az egyéb iratokat a felelős iroda vizsgálója kiadmányozza.

18. Ágazati vizsgálat

26. § (1) Ágazati vizsgálat lefolytatásáról – az elnök által jóváhagyott munkaterv szerint az általános elnökhelyettesnek az ágazati vizsgálat koncepcióját tartalmazó javaslata alapján – az elnök dönt.

(2) Az ágazati vizsgálati koncepcióban be kell mutatni

a) az ágazati vizsgálattal érintett ágazatot,

b) azokat a piaci körülményeket, amelyek az ágazati vizsgálatot indokolják,

c) az ágazati vizsgálat megindításának tervezett időpontját és tervezett ütemezését,

d) az adatgyűjtés lehetséges módszerét az érintettek lehetséges körével,

e) az ágazati vizsgálat lefolytatásának tervezett erőforrás-, idő- és költségigényét,

f) az ágazati vizsgálat lefolytatásáért felelős és az abban közreműködő irodára vonatkozó javaslatot, továbbá

g) a más tagállami versenyhatóság vagy az Európai Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) által az érintett ágazat vagy piac tekintetében korábban lefolytatott vizsgálatokat.

(3) A kezdeményezés alapján az elnök dönt az ágazati vizsgálat megindításáról, egyidejűleg kijelöli az ágazati vizsgálat lefolytatásáért felelős irodát, meghatározva az ágazati vizsgálat ütemezését, befejezésének határidejét.

27. § (1) Az elnök döntését követő tizenöt napon belül a kijelölt iroda előkészíti az ágazati vizsgálatot megindító végzés és hirdetmény tervezetét.

(2)10 Az ágazati vizsgálatot megindító végzés elnök általi kiadmányozását követően a kijelölt iroda gondoskodik a hirdetmény honlapon való közzétételéről, és értesíti az Elnöki Kabinetet.

(3)11 Az Elnöki Kabinet rögzíti az ágazati vizsgálatot megindító végzés adatait az Európai Versenyhálózaton belül a versenyügyekről és -politikáról való biztonságos adatcserét támogató szolgáltatásban (a továbbiakban: ECN2).

(4) A kijelölt iroda az ágazati vizsgálat megindításától számított harminc napon belül gondoskodik a Tpvt. 64/B. § (1) és (6) bekezdése szerinti első végzések, illetve az Ákr. 25. § (1) bekezdés b) pontja szerinti megkeresések kiküldéséről.

(5) A felvilágosítás adására, adat, irat szolgáltatására vonatkozó megkeresésben tizenöt vagy – a kért adatok összetettsége esetén – harmincnapos, ismételt megkeresés esetén nyolc-, illetve tizenöt napos teljesítési határidőt kell meghatározni. A teljesítési határidő kérelemre legfeljebb tizenöt nappal hosszabbítható meg. A teljesítési határidők meghatározására és meghosszabbítására vonatkozó szabályoktól indokolt esetben és mértékben az irodavezető jóváhagyásával el lehet térni.

28. § (1) A kijelölt iroda az ütemtervben megjelölt időpontban, vagy ha egyébként szükségesnek tartja, helyzetjelentést készít az ágazati vizsgálat állásáról.

(2) A helyzetjelentés tartalmazza

a) az addig megállapított tényállást,

b) a már elvégzett és a még elvégzendő vizsgálati cselekményeket,

c) az ágazati vizsgálat további tervezett ütemezését és

d) az ágazati vizsgálat során felmerülő egyéb fontos körülményeket.

(3) A kijelölt iroda a helyzetjelentést megküldi az elnöknek, az általános elnökhelyettesnek és a Versenytanács elnökének, valamint az ágazati vizsgálati koncepció véleményezésében részt vett irodáknak.

(4) Ha az ágazati vizsgálat lefolytatása során a kijelölt iroda jogsértésre utaló körülményt észlel, erről feljegyzésben tájékoztatja az általános elnökhelyettest, javaslatot téve vizsgálat elrendelésére a Tpvt. 67. § (2) bekezdése szerint. A vizsgálat elrendelése az ágazati vizsgálat további folytatását nem érinti.

29. § (1) Az ágazati vizsgálat eredményéről szóló jelentés tervezetét a kijelölt iroda véleményezés céljából megküldi az általános elnökhelyettesnek, valamint az ágazati vizsgálat koncepciójának véleményezésében részt vett irodáknak.

(2) Az ágazati vizsgálati jelentés tartalmazza

a) az ágazati vizsgálat tárgyát, így különösen a vizsgált kérdéseket,

b) az ágazati vizsgálattal érintett piacok részletes bemutatását,

c) az ágazati vizsgálatba vont vállalkozások és piaci magatartások részletes bemutatását,

d) az ágazati vizsgálat során feltárt tényeket és megállapításokat,

e) az ágazati vizsgálat eredményeként feltárt magatartás értékelését, annak feltárt okait, javaslatokat.

(3) Az ágazati vizsgálat eredményéről szóló jelentésnek a Tpvt. 43/E. §-a szerint észrevételezésre bocsátandó tervezetét a kijelölt iroda jóváhagyásra felterjeszti az elnöknek, és egyben indítványt tesz arra, hogy a tervezet észrevételezésére a Tpvt. 43/E. § (2) bekezdése vagy (3) bekezdése szerint kerüljön sor.

(4) Az elnök jóváhagyása alapján a kijelölt iroda lefolytatja a jelentéstervezet észrevételezésével kapcsolatos eljárást, továbbá elkészíti az írásbeli észrevételekről, illetve a meghallgatásról készült összefoglalót vagy jegyzőkönyvet, valamint az ágazati vizsgálat eredményéről szóló jelentés végleges változatát, majd – az (1) bekezdés szerinti véleményezésben résztvevőkkel való egyeztetést követően – kiadmányozásra felterjeszti az elnöknek.

(5) Az elnök döntését követően a kijelölt iroda gondoskodik az ágazati vizsgálat Tpvt. 43/E. § (4) bekezdése szerinti dokumentumainak a honlapon való közzétételéről.

(6) Az ágazati vizsgálat eredménye alapján a kijelölt iroda javaslatot tesz az elnöknek a Tpvt. 43/F. §-a szerinti intézkedésre.

(7)12 Az Elnöki Kabinet rögzíti az ECN2-ben az ágazati vizsgálat lezárultának tényét és az ágazati vizsgálat eredményére vonatkozó adatokat.

30. § (1) Az ágazati vizsgálat során eljárási bírságot kiszabó végzés tervezetét a Jogi Támogató Iroda véleményezi.

(2) Az ágazati vizsgálat során hozott végzéssel szembeni közigazgatási perben a Hivatalt a Jogi Támogató Iroda képviseli.

(3)13 Az ágazati vizsgálat során az ágazati vizsgálatot megindító végzést, a jelentés tervezetét és az ágazati vizsgálatot lezáró jelentést az elnök, az egyéb iratokat a kijelölt iroda kijelölt vizsgálója kiadmányozza.

18/A. 14 Gyorsított ágazati vizsgálat

30/A. § (1) Gyorsított ágazati vizsgálat lefolytatásáról – adott esetben az általános elnökhelyettesnek a gyorsított ágazati vizsgálattal érintett piacra vonatkozó javaslata alapján vagy véleményének kikérését követően – az elnök dönt.

(2) Az elnök gyorsított ágazati vizsgálat megindításáról szóló döntése alapján az általános elnökhelyettes kijelöli a vizsgálat lefolytatásáért felelős irodát, meghatározva a gyorsított ágazati vizsgálat ütemezését, befejezésének határidejét.

30/B. § (1) Ha a gyorsított ágazati vizsgálatot helyszíni kutatással indokolt megindítani, a kijelölt vizsgáló iroda az elnök döntését követően haladéktalanul tájékoztatja a Felderítő Irodát a helyszíni kutatás lefolytatásához szükséges információkról.

(2) A gyorsított ágazati vizsgálatot megindító helyszíni kutatásra alkalmazni kell a 114. § (4) bekezdését, a 116. §-t és a 117. § (1)–(3) bekezdését, azzal, hogy a Felderítő Iroda a helyszíni kutatás során lefoglalt bizonyítási eszközöket, birtokba vett iratokat, adatokat haladéktalanul átvizsgálja.

(3) Ha a gyorsított ágazati vizsgálat során helyszíni kutatást indokolt tartani, a helyszíni kutatás elrendelésére és lefolytatására alkalmazni kell a 115. §-t, a 116. §-t és a 117. § (1)–(3) bekezdését, azzal, hogy

a) a helyszíni kutatást kezdeményező indokolt feljegyzésben a bírói engedélyt megalapozó körülményeket kell ismertetni, és

b) a Felderítő Iroda a helyszíni kutatás során lefoglalt bizonyítási eszközöket, birtokba vett iratokat, adatokat haladéktalanul átvizsgálja.

(4) A kijelölt vizsgáló iroda haladéktalanul – ha a gyorsított ágazati vizsgálatot helyszíni kutatással indokolt megindítani a 114. § (5) bekezdése szerint – előkészíti a gyorsított ágazati vizsgálatot megindító végzés és hirdetmény tervezetét.

(5) A kijelölt vizsgáló iroda a gyorsított ágazati vizsgálat megindításától számított nyolc napon belül gondoskodik a Tpvt. 64/B. § (1) és (6) bekezdése szerinti első végzések, illetve az Ákr. 25. § (1) bekezdés b) pontja szerinti megkeresések kiküldéséről.

(6) A felvilágosítás adására, adat, irat szolgáltatására vonatkozó megkeresésben a teljesítési határidőt a jelentéstervezet elkészítésére nyitva álló határidő figyelembevételével kell meghatározni.

30/C. § A kijelölt vizsgáló iroda a jelentéstervezetet az általános elnökhelyettesnek és az elnöknek küldi meg észrevételezés céljából.

30/D. § (1) A jelentéstervezet elkészítése határidejének meghosszabbítását az általános elnökhelyettes kezdeményezi. Az általános elnökhelyettes a jelentéstervezet elkészítése határidejének meghosszabbítását kezdeményező javaslatában ismertetni kell a határidő meghosszabbításának indokait.

(2) Az elnök döntését követő két munkanapon belül a kijelölt iroda előkészíti a gyorsított ágazati vizsgálati jelentés elkészítésének határidejét meghosszabbító végzés és hirdetmény tervezetét.

30/E. § A gyorsított ágazati vizsgálat lefolytatására alkalmazni kell a 27. § (2) és (3) bekezdését, a 28. § (4) bekezdését és a 30. §-t, azzal, hogy a jelentéstervezet elkészítésének határidejét meghosszabbító végzést az elnök kiadmányozza.

III. Fejezet

A PANASSZAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁS

19. A panasz és a panaszként kezelendő beadványok

31. § (1) E Fejezet rendelkezéseit kell alkalmazni a Tpvt. 43/G. § (1) bekezdése szerinti, a Tpvt. 43/H. § (1) bekezdése szerinti bejelentésnek nem minősülő beadványra.

(2) A más hatóságtól vagy a Tpvt. 92. §-a szerint a bíróságtól áttett, jogsértés miatt a Hivatal eljárását kezdeményező beadványra e Fejezet rendelkezéseit kell azzal az eltéréssel alkalmazni, hogy

a) a nem az áttevő hatóság saját észlelésén alapuló beadvány és a bíróságtól áttett beadvány esetén panaszosnak a beadványt tevőt kell tekinteni,

b) az áttevő hatóság saját észlelésén alapuló beadvány esetén az áttevő hatóságot csak az eljárás vizsgálat elrendelése nélküli lezárásáról és annak indokairól kell levélben tájékoztatni.

(3) Az elnök vagy az általános elnökhelyettes a (2) bekezdés a) pontja szerinti esetben is dönthet úgy, hogy az áttevő hatóságot az eljárás lezárásáról és annak indokairól tájékoztatni kell.

(4) Panaszként kell kezelni a Hivatal valamely szervezeti egységének saját észlelésén alapuló, jogsértés miatt a Hivatal eljárását kezdeményező indokolt feljegyzést, valamint a Fúziós Iroda által küldött 105. és 106. § szerinti tájékoztatást is. E panaszok kezelésére a névtelen panaszra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

(5) A Hivatal honlapján a kartellek felderítésének elősegítése, valamint a kartellekkel kapcsolatos kérdések megválaszolása céljából üzemeltetett üzenetküldő felületen érkezett, az (1) bekezdés szerinti üzenetre e Fejezet rendelkezéseit az 52. § szerint kell alkalmazni.

32. § (1)15 Ha a jogsértés miatt a Hivatal eljárását kezdeményező, szóbeli – személyes vagy telefonos – meghallgatáson előterjesztett folyamodványról (a továbbiakban: folyamodvány) a meghallgatás alapján egyértelművé válik, hogy az a 34. § (5) bekezdése értelmében nyilvánvalóan alaptalan, annak tárgyában az eljárás más hatóság hatáskörébe tartozik, vagy a Tpvt. 43/I. § (4a) bekezdése alkalmazásának van helye, az Ügyfélkapcsolati Iroda erről, illetve az eljárásra hatáskörrel rendelkező hatóságról a folyamodvánnyal élőt szóban tájékoztatja.

(2) Ha a folyamodvány az (1) bekezdés alapján nem intézhető el, és a folyamodvány tárgyának további vizsgálata indokolt, az Ügyfélkapcsolati Iroda felhívja a folyamodvánnyal élő figyelmét a panasz és a bejelentés tételének lehetőségére, és erre irányuló kérése alapján személyes meghallgatás esetén jegyzőkönyvben rögzíti a panaszt, illetve – ha a folyamodvány tárgya a Felderítő Iroda feladatkörébe tartozik – átirányítja a folyamodvánnyal élőt a Felderítő Iroda kijelölt vizsgálójához.

(3) A 4. § (1) bekezdésétől eltérően az e § szerinti meghallgatásokról az Ügyfélkapcsolati Iroda nyilvántartást vezet, amelyben rögzíti a meghallgatás időpontját, a folyamodvány tárgyát és elintézésének módját.

33. § (1) A Tpvt. 13. § (3) bekezdése szerinti kartellre (a továbbiakban: kartell) vonatkozó információ nem bejelentés vagy engedékenységi kérelem keretében történő szolgáltatását a Tpvt. 43/I. §-a szerinti panasznak kell tekinteni akkor is, ha

a) azzal egyidejűleg az információt szolgáltató személy vizsgálat elrendelését vagy díjat nem kért kifejezetten, valamint

b) a versenyfelügyeleti eljárásban már tanúként részt vevő személy önként, saját kezdeményezésre a tanúmeghallgatáson kívül szolgáltatta az információt.

(2) A kartellre vonatkozó információt személyesen szolgáltató személyt a Felderítő Iroda hallgatja meg.

(3)16 Az eljáró vizsgáló felhívja az információt személyesen szolgáltató személy figyelmét arra, hogy a Tpvt. 43/G. § (3) bekezdése alapján a Hivatal nem fedi fel azt a tényt, hogy a Hivatalnál panasszal élt.

(4) Ha az információt szolgáltató személy az információ szolgáltatásával egyidejűleg a Tpvt. 79/A. §-a szerinti díjigényét is jelzi, meghallgatása során tájékoztatni kell a díjra vonatkozó általános szabályokról és arról, hogy díjigényét a panasz vizsgálatát követően a Hivatalnak a Tpvt. 79/B. § (2) bekezdése szerinti tájékoztatásától számított öt napon belül kell majd hivatalosan megtennie, továbbá, ha személyazonosságát ellenőrizhető módon nem tárja fel a Hivatal részére, figyelmeztetni kell, hogy ennek hiányában részére a Tpvt. 79/A. § (1) vagy (2) bekezdése szerinti díj nem jár.

(5) A személyes információszolgáltatásról az eljáró vizsgáló jegyzőkönyvet vesz fel, amelyben rögzíti a (3) és (4) bekezdésben előírt tájékoztatást, illetve annak tudomásulvételét is. A jegyzőkönyvhöz csatolni kell az átadott iratot.

(6) Ha az információt szolgáltató személy személyazonosságát ellenőrizhető módon nem tárja fel a Hivatal részére, az információ szolgáltatásáról készítendő feljegyzésben rögzíteni kell az információ Hivatal rendelkezésére bocsátásának körülményeit, valamint a (4) bekezdés szerinti kioktatás tényét.

20. Az Ügyfélkapcsolati Iroda eljárása

34. § (1)17 Az Ügyfélkapcsolati Iroda a panasz beérkezéséről visszajelzést küld a panaszosnak. A visszajelzés kiküldése mellőzhető, amennyiben a panasz névtelen, vagy ha a panaszos ezt kéri.

(2) Az Ügyfélkapcsolati Iroda a panasz beérkezése után ellenőrzi, hogy a panasz

a) tartalmaz-e a Hivatal eljárását kezdeményező vagy döntésére vonatkozó kifejezett kérést vagy javaslatot,

b) kartellre vonatkozik-e,

c) tárgyában indult-e versenyfelügyeleti eljárás,

d) tárgyában érkezett-e bejelentés a Hivatalhoz,

e) nyilvánvalóan alaptalannak tekinthető-e,

f) a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságnak való megküldésének van-e helye,

g) ismételten előterjesztettnek tekinthető-e,

h) névtelennek tekinthető-e.

(3) Az Ügyfélkapcsolati Iroda ellenőrzi továbbá a rendelkezésre álló adatok alapján, hogy a panaszos fordult-e már a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatósághoz, valamint a panaszolthoz a kifogásolt magatartás rendezése érdekében.

(4) Ha a beadvány – a más hatóságtól vagy a Tpvt. 92. §-a szerint a bíróságtól áttett beadvány kivételével – nem tartalmaz a Hivatal eljárását kezdeményező vagy döntésére vonatkozó kifejezett kérést vagy javaslatot, és a beadványban foglaltak kivizsgálása a rendelkezésre álló adatok alapján nem tartozik a Gazdasági Versenyhivatal hatáskörébe, az Ügyfélkapcsolati Iroda a panasszal kapcsolatos eljárást lezárja, azzal, hogy a panaszost a beadvány kivizsgálása mellőzéséről, annak okáról és következményeiről, valamint a panasz, illetve bejelentés tételének lehetőségéről tájékoztatja.

(5) Nyilvánvalóan alaptalannak tekinthető az a panasz, amely

a) tárgyában az eljárás lefolytatása a Tpvt. 86. § (1) bekezdése szerint a bíróság hatáskörébe tartozik,

b) tárgya nem tartozik azon jogszabályi rendelkezések hatálya alá, amelyek megsértése esetén a Hivatal jár el,

c) tárgyában versenyfelügyeleti eljárás megindítására a Tpvt. 68. §-ában meghatározott határidő lejárt, vagy

d) tárgyában jogsértés – a panaszban előadott tényállás valótlansága okán – nyilvánvalóan nem valószínűsíthető.

(6) Ismételten előterjesztettnek tekinthető az ugyanazon panaszos által tett korábbi panasszal azonos tartalmú – ugyanazon vállalkozás egyazon magatartása tárgyában tett – panasz, azzal, hogy ennek megítélése során figyelemmel kell lenni a korábbi panasz elintézése során irányadó körülményekben időközben bekövetkezett változásra is.

(7) Névtelen panasznak az a panasz minősül, amelyből

a) postai úton érkezett beadvány esetében a panaszos neve és címe,

b) elektronikus levélben érkezett beadvány esetében a küldő kiléte

nem állapítható meg.

35. § (1) Ha a panaszban jogsértőként kifogásolt magatartás (a továbbiakban: a panasz tárgya) kartellre vonatkozik, az Ügyfélkapcsolati Iroda az eljárást a Felderítő Irodának adja át.

(2) Ha a kartellre vonatkozó panasz tárgyában korábban megindított versenyfelügyeleti eljárás még folyamatban van, az Ügyfélkapcsolati Iroda az eljárást átadja a versenyfelügyeleti eljárásban eljáró vizsgáló irodának. Nem kartellre vonatkozó panasz tárgyában folyamatban lévő versenyfelügyeleti eljárás esetén az Ügyfélkapcsolati Iroda a panaszos Tpvt. 43/I. § (5) bekezdése szerinti tájékoztatásával egyidejűleg a panaszról tájékoztatja a versenyfelügyeleti eljárásban eljáró vizsgálót, és az eljárást lezárja.

(3) Ha a panasz tárgyában korábban megindított versenyfelügyeleti eljárás lezárult, az Ügyfélkapcsolati Iroda a panaszos Tpvt. 43/I. § (5) bekezdése szerinti tájékoztatásával egyidejűleg a panasszal kapcsolatos eljárást lezárja.

(4) Ha a panasszal azonos tárgyú korábbi bejelentéssel kapcsolatos eljárás még folyamatban van, az Ügyfélkapcsolati Iroda a panaszosnak visszaigazolást küld, amely levélben tájékoztatja a panasszal kapcsolatos eljárás törvényi szabályairól, valamint arról, hogy panaszát a Hivatal a bejelentés kapcsán vizsgálja (a továbbiakban: visszaigazolás), egyidejűleg – amennyiben a bejelentést más vizsgáló iroda kezeli – átadja az eljárást a bejelentéssel kapcsolatban eljáró vizsgáló irodának. Ha a panasszal azonos tárgyú korábbi bejelentéssel kapcsolatos eljárás az Ügyfélkapcsolati Iroda előtt van folyamatban, az Ügyfélkapcsolati Iroda eljárására a 74. § irányadó.

(5) Ha a panasszal azonos tárgyú korábbi bejelentéssel kapcsolatos eljárás vizsgálat elrendelése nélkül lezárult, az Ügyfélkapcsolati Iroda erről a tényről – a bejelentés alapján a versenyfelügyeleti eljárás megindítása feltételeinek fenn nem álltáról hozott végzésben foglalt indokoknak megfelelő rövid indokolással – tájékoztatja a panaszost, és az eljárást lezárja. Ha a Hivatal a panasszal azonos tárgyú korábbi bejelentést áttette a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatósághoz, az Ügyfélkapcsolati Iroda megküldi a panaszt ugyanennek a hatóságnak.

(6) Ha az ismételten előterjesztett panasz tárgyában versenyfelügyeleti eljárás vagy bejelentéssel kapcsolatos eljárás van folyamatban, és az újabb panasz a panaszolt magatartás vonatkozásában további bizonyítékot tartalmaz, az Ügyfélkapcsolati Iroda a panaszról tájékoztatja a versenyfelügyeleti eljárásban, illetve a bejelentéssel kapcsolatban eljáró vizsgálót, egyebekben a panasszal kapcsolatos eljárást – a panaszos külön tájékoztatása nélkül – lezárja. Ha a tájékoztatás alapján a vizsgáló iroda vizsgálója úgy ítéli meg, hogy a panaszban foglalt információ a versenytanácsi szakaszban lévő versenyfelügyeleti eljárásban az ügy elbírálására hatással lehet, erről tájékoztatja az eljáró versenytanácsot.

(7) Az e §-ban foglaltakat kell megfelelően alkalmazni akkor is, ha a panasz tárgyában a panasz elintézése során, annak lezárása előtt indul – nem az adott panasz alapján – bejelentéssel kapcsolatos eljárás vagy versenyfelügyeleti eljárás.

36. § (1) Ha a panasz a 35. § alapján nem intézhető el, és nyilvánvalóan alaptalan, az Ügyfélkapcsolati Iroda a panasszal kapcsolatos eljárást az alábbiak szerint lezárja:

a) ha a panasz tárgyában történő eljárásra más hatóság hatásköre egyértelműen megállapítható, a panaszt – a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt eljáró hatóságok között az Fttv. 10. §-a szerinti másik hatóság által a Hivatalhoz áttett, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértésére vonatkozó panasz, valamint a (2) és a (3) bekezdésben foglaltak kivételével – megküldi a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságnak, vagy

b) a panaszost az indokok megadásával, bírósági hatáskörbe tartozó ügy esetén ennek jelzése mellett erről tájékoztatja.

(2) Ha a rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy a panaszos a panaszban kifogásolt magatartással kapcsolatban a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatósághoz is fordult, az Ügyfélkapcsolati Iroda a panaszost a panasz megküldésének mellőzéséről tájékoztatja.

(3) Ha jogszabály előírja, hogy a panaszos a hatósági eljárást megelőzően köteles a panaszolthoz fordulni, és a rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy ez nem történt meg, az Ügyfélkapcsolati Iroda mellőzi a panasz hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóság részére történő megküldését, és a panaszost tájékoztatja a panaszolthoz fordulás kötelezettségéről, valamint az azt követően igénybe vehető hatósági eljárásról.

(4) Ha a panasz az (1) bekezdés alapján nem intézhető el, a Hivatal hatásköre fennállásának, illetve a panasz tárgyának további tisztázása érdekében az Ügyfélkapcsolati Iroda nyolcnapos határidő megjelölésével a panaszost, illetve – szükség esetén – tizenöt napos határidővel a panaszoltat további felvilágosítás adására, illetve adat, irat szolgáltatására hívhatja fel.

(5) A Fogyasztóvédelmi Iroda feladatkörébe tartozó jogsértés miatti panasz esetén a Hivatal hatásköre fennállásának megállapításához az alábbi adatokat kell beszerezni:

a) a kereskedelmi gyakorlat észlelésének módja, helye,

b) a kereskedelmi gyakorlat kiterjedtsége tekintetében

ba) a kereskedelmi kommunikáció eszközének jellege, a kereskedelmi kommunikáció közzétételének egyéb helye, módja,

bb) a kereskedelmi gyakorlattal érintett földrajzi terület nagysága,

bc) a kereskedelmi gyakorlattal érintett üzletek száma,

bd) a kereskedelmi gyakorlattal érintett árumennyiség,

be) a kereskedelmi gyakorlat időtartama és

c) a kereskedelmi gyakorlatért felelős vállalkozás nettó árbevételének nagysága.

(6) Ha a felvilágosítás adására, adat, irat szolgáltatására vonatkozó felhívásra az előírt határidőn belül nem kielégítő tartalommal érkezik válasz, az Ügyfélkapcsolati Iroda szükség esetén ismételten felhívhatja a panaszost és a panaszoltat a felvilágosítás adására, illetve adat, irat szolgáltatására.

(7) A felvilágosítás adására, adat, irat szolgáltatására vonatkozó felhívás teljesítésére meghatározott határidő a panaszolt kérésére egy alkalommal legfeljebb tizenöt nappal meghosszabbítható. A panaszos kérésére határidő-hosszabbításnak csak akkor van helye, ha a panaszostól kért felvilágosítás, illetve adat, irat a vizsgálat elrendelésének megalapozásához szükséges.

(8) Ha a panaszos, illetve a panaszolt a felvilágosítás adására, illetve adat, irat szolgáltatására vonatkozó felhívásnak nem tesz eleget, az Ügyfélkapcsolati Iroda a rendelkezésre álló adatok alapján dönt. Erre a panaszost, illetve a panaszoltat a felhívásban figyelmeztetni kell.

37. § A rendelkezésre álló információk alapján az Ügyfélkapcsolati Iroda

a) a panaszt – az Fttv. 10. §-a szerinti másik hatóság által a Hivatalhoz áttett, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértésére vonatkozó panasz kivételével – megküldi a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságnak, és a panasszal kapcsolatos eljárást lezárja, ha a panasz tárgyában történő eljárásra más hatóság hatásköre egyértelműen megállapítható,

b) hatásköri egyeztetést kezdeményez, ha az Fttv. 10. §-a szerinti másik hatóság által a Hivatalhoz áttett, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértésére vonatkozó panasz tekintetében megállapítható, hogy azzal kapcsolatban az eljárás nem a Hivatal hatáskörébe tartozik,

c) a panasszal kapcsolatos eljárást lezárja, és a panaszost az indokok megadásával, bírósági hatáskörbe tartozó ügy esetén ennek jelzése mellett erről tájékoztatja, ha a panasz nyilvánvalóan alaptalan,

d) a panasszal kapcsolatos eljárást a panaszos tájékoztatása mellett lezárja, ha a panaszos a felvilágosítás adására, illetve adat, irat szolgáltatására vonatkozó felhívásnak nem tett eleget, és a rendelkezésre álló adatok alapján a tényállás nem feltárható,

e) az eljárást átadja a feladatkörrel rendelkező vizsgáló irodának, ha a panasz alapján jogsértés valószínűsíthető, vagy

f) az a)–e) pont hatálya alá nem tartozó esetben az eljárást ideiglenesen lezárja.

38. §18 Az ideiglenesen lezárt eljárás ügyiratát – amennyiben az papír alapon áll rendelkezésre – a panasz tárgya szerint feladatkörrel rendelkező vizsgáló iroda vezetőjének eltérő intézkedéséig, illetve az eljárás lezárásáig az Ügyfélkapcsolati Iroda őrzi, vagy gondoskodik annak irattárba adásáról. Az ideiglenesen lezárt eljárásokról az Ügyélkapcsolati Iroda minden hónap utolsó napján a panaszos eljárás számát, a panaszolt nevét, valamint az ideiglenes lezárás indokát összesítő feljegyzést készít.

39. § (1)19 Ha a panasz több vizsgáló iroda feladatkörébe tartozó jogsértésre utal, az Ügyfélkapcsolati Iroda a többi érintett vizsgáló iroda egyidejű értesítése mellett átadja a panasszal kapcsolatos eljárást a feladatkörükbe tartozó jogsértés tekintetében az érintett vizsgáló irodáknak, azzal, hogy szükség esetén a Jogi Támogató Iroda vezetőjével – a Fúziós Iroda érintettsége esetén továbbá a Döntéshozatalt Támogató Iroda vezetőjével – egyeztetve meghatározza a relevánsabbnak ítélt tényállás alapján eljáró vizsgáló irodát (a továbbiakban: első helyen felelős iroda).

(2) A Felderítő Iroda érintettsége esetén részére kell az eljárást átadni.

40. §20 Az Ügyfélkapcsolati Iroda a panasz hozzá beérkezésétől számított harmincöt napon belül végzi el a panasz vizsgálatát.

41. § Az Ügyfélkapcsolati Iroda vizsgálójának

a) a panasznak a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságnak való megküldésére,

b) a panasszal kapcsolatos eljárás nyilvánvaló alaptalanság okán való lezárására,

c) a panasszal kapcsolatos eljárás ideiglenes lezárására,

d) a panasszal kapcsolatos eljárás vizsgáló irodának való átadására

vonatkozó döntéséhez az Ügyfélkapcsolati Iroda vezetőjének jóváhagyása szükséges.

42. § A 34–37. §, a 40. § és a 41. § rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni a vizsgáló iroda eljárására, ha az elnök vagy az általános elnökhelyettes a hozzá közvetlenül előterjesztett panasz tekintetében úgy dönt, hogy a panasszal kapcsolatos eljárást a panasz beérkezésétől kezdve a panasz tárgya szerint feladatkörrel rendelkező vizsgáló iroda folytassa le. Ebben az esetben a panasszal kapcsolatos eljárás ideiglenes lezárásának nincs helye.

21. Eljárás az Ügyfélkapcsolati Iroda által véglegesen nem lezárható eljárások esetében

43. § (1)21 Az ideiglenesen lezárt eljárás tekintetében a panasz tárgya szerint feladatkörrel rendelkező vizsgáló iroda – saját vagy az általános elnökhelyettes kezdeményezésére – az Ügyfélkapcsolati Iroda döntését – szükség esetén az ügyirat tanulmányozása alapján – felülbírálhatja, és dönthet a panasz kapcsán szükséges további intézkedésekről.

(2) Ha az Ügyfélkapcsolati Iroda még nem küldte meg a panaszosnak a Tpvt. 43/I. § (4) és (5) bekezdésében előírt értesítést, tájékoztatást, arról a továbbiakban a vizsgáló iroda gondoskodik.

44. § (1) A Felderítő Iroda előzetesen minősíti a kartellre vonatkozó, nem engedékenységi kérelem keretében szolgáltatott információt, és ha az előzetes minősítés eredményeként az információ feltehetően a Tpvt. 79/A. § (1), illetve (2) bekezdése szerint minősülhet, arról külön feljegyzést készít.

(2) Ha az adott panasz alapján nem kerül sor vizsgálat elrendelésére, a szolgáltatott információnak a Tpvt. 79/A. § (1) vagy (2) bekezdése szerinti minősítése kizárt; erről a panaszost csak akkor kell írásban tájékoztatni, ha panaszával együtt a Tpvt. 79/A. §-a szerinti díjat is igényelt.

45. § (1) Ha a Hivatal hatáskörének megállapításához és a jogsértés valószínűsíthetőségéről való döntéshez szükséges valamennyi adat rendelkezésre áll, az eljáró vizsgáló megállapítja, hogy

a) vizsgálat elrendelése szükséges,

b) a panasz hatáskörrel és illetékességgel rendelkező más hatóságnak való megküldésének van helye,

c) a panasz alapján jogsértés nem valószínűsíthető,

d) vizsgálat elrendelése mellőzhető, vagy

e) a fogyasztóvédelmi jogszabályok végrehajtásáért felelős nemzeti hatóságok közötti együttműködésről és a 2006/2004/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2017. december 12-i (EU) 2017/2394 európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 2017/2394 európai parlamenti és tanácsi rendelet) 12. cikke szerinti végrehajtás iránti megkeresés szükséges.

(2) Az (1) bekezdés d) pontja alkalmazásában a vizsgálat elrendelése

a) a közérdek hiánya, vagy

b) a vizsgáló iroda, illetve a Hivatal folyamatban lévő eljárások, jelentősebb feladatok miatti leterheltsége

alapján mellőzhető.

(3) Az (1) bekezdés e) pontja szerinti esetben a végrehajtás iránti megkeresésre hivatkozással a vizsgálat elrendelése mellőzhető.

46. § (1) A 45. § (1) bekezdés a) pontja szerinti esetben a vizsgálat elrendeléséről, a 45. § (1) bekezdés c) pontja szerinti esetben a panasszal kapcsolatos eljárás lezárásáról, a 45. § (1) bekezdés d) pontja szerinti esetben a vizsgálat elrendelésének mellőzéséről, valamint a 45. § (1) bekezdés e) pontja szerinti esetben a végrehajtás iránti megkeresésről a vizsgáló iroda vezetőjének indokolt javaslatára

a) kartellre vonatkozó panasz esetén az elnök,

b) az a) pont és a (3) bekezdés hatálya alá nem tartozó esetben az általános elnökhelyettes

dönt.

(2) Ha az (1) bekezdés szerinti esetben az elnök, illetve az általános elnökhelyettes a vizsgálat elrendeléséről dönt, a vizsgáló iroda megteszi az ehhez szükséges intézkedéseket.

(3) A Fúziós Iroda eljárása esetén a 45. § (1) bekezdés a) pontja szerinti esetben a vizsgálat elrendeléséről, a 45. § (1) bekezdés c) pontja szerinti esetben a panasszal kapcsolatos eljárás lezárásáról, a 45. § (1) bekezdés d) pontja szerinti esetben a vizsgálat elrendelésének mellőzéséről – ahol azt a vizsgálat elrendeléséhez a Tpvt. előírja, az eljáró versenytanács egyetértésének beszerzését megelőzően – az eljáró vizsgáló indokolt javaslatára a Fúziós Iroda vezetője dönt. Az irodavezető döntése alapján az eljáró vizsgáló megteszi a megfelelő intézkedéseket.

(4) Az eljáró vizsgálónak a 45. § (1) bekezdés b) pontja szerinti döntéséhez az irodavezető jóváhagyása szükséges. Jóváhagyás esetén az eljáró vizsgáló megteszi a döntésnek megfelelő intézkedéseket.

47. § (1) Ha a 45. § (1) bekezdése szerinti döntéshez további információra van szükség, a panasz vizsgáló irodára érkezésétől számított húsz napon belül a panaszost nyolcnapos, illetve – szükség esetén – a panaszoltat tizenöt napos határidővel a szükséges felvilágosítás adására, illetve adat, irat szolgáltatására kell felhívni. Ez a határidő a panaszos, illetve a panaszolt kérésére egy alkalommal, legfeljebb nyolc nappal hosszabbítható meg.

(2) Ha a panaszos, illetve a panaszolt a felvilágosítás adására, illetve adat, irat szolgáltatására vonatkozó felhívásnak nem tesz eleget, az eljáró vizsgáló a rendelkezésre álló adatok alapján dönt. Erre a panaszost, illetve a panaszoltat a felhívásban figyelmeztetni kell.

48. § (1) A 46. § szerinti döntést – a 43. § (1) bekezdése szerinti eset kivételével – az eljárásnak az Ügyfélkapcsolati Iroda általi átadásától számított két hónapon belül kell meghozni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti határidő

a) kartellre vonatkozó panasz esetén az elnök,

b) a Fúziós Iroda eljárása esetén a Versenytanács elnöke,

c) az a) és b) pont hatálya alá nem tartozó esetben az általános elnökhelyettes

jóváhagyásával meghosszabbítható.

(3) A (2) bekezdés szerinti jóváhagyást kérő feljegyzés tartalmazza

a) a hosszabbítási igény indokát,

b) a hosszabbításig eltelt időben elvégzett vizsgálati cselekmények ismertetését, valamint

c) a hosszabbítás tartama alatt még elvégzendő tervezett vizsgálati cselekmények ismertetését.

49. § (1) A panasszal kapcsolatos eljárás

a) a panasznak a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságnak való megküldésével,

b) – a (2) bekezdés szerinti eltéréssel – a 46. § (1), (3) és (4) bekezdése alapján meghozott döntéssel,

c) ha az Ügyfélkapcsolati Irodának az eljárás ideiglenes lezárásáról hozott döntésétől eltérő döntés időközben nem született, a panasz beérkezésétől számított hat hónap elteltével

lezárul.

(2) A vizsgálat elrendelésének a 45. § (2) bekezdés b) pontjában meghatározott okból történő mellőzése esetén a panasszal kapcsolatos eljárás függőben marad a Tpvt. 43/I. § (5) bekezdése szerinti időpontig.

(3) A panasszal kapcsolatos eljárás lezárultáig

a) az (1) bekezdés c) pontja szerinti esetben az Ügyfélkapcsolati Irodának az eljárás ideiglenes lezárásáról hozott döntését, illetve

b) a (2) bekezdés szerinti esetben a 46. § (1) bekezdése szerinti döntést

tartalmazó irat az iratkezelési szabályzatról szóló normatív utasítás szerinti belső irat.

(4)22 A Felderítő Iroda az általa kezelt panasszal kapcsolatos eljárás lezárásának tényéről a 46. § (1) bekezdés a) pontja szerinti döntéstől számított nyolc napon belül értesíti a panaszost.

50. § (1) Ha a panasz több vizsgáló iroda feladatkörébe tartozó jogsértésre utal, az egyes vizsgáló irodák a saját feladatkörükbe tartozó jogsértések tekintetében – az 53. §-ra is figyelemmel – önállóan járnak el, azzal, hogy előzetesen egyeztetnek a Tpvt. 43/I. §-a szerinti eljárási cselekmény elvégzéséről, és kölcsönösen tájékoztatják egymást a panasszal kapcsolatos eljárás során hozott döntésekről.

(2) A nem első helyen felelős iroda az eljáró vizsgáló 45. § (1) bekezdése szerinti megállapítását, továbbá az elnök, az általános elnökhelyettes, illetve a Versenytanács elnöke döntését közli az első helyen felelős irodával.

(3) Az első helyen felelős iroda gondoskodik a panaszosnak a Tpvt. 43/I. § (4) és (5) bekezdésében, illetve ezen utasításban előírt értesítéséről, tájékoztatásáról, valamint a panasznak a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságnak való megküldéséről.

22. A panasszal kapcsolatos eljárás egyéb szabályai

51. § (1) E Fejezet rendelkezéseit a névtelen és a visszavont panaszra azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a panasz hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságnak való megküldésének, a panaszos Tpvt. 43/I. § (4) és (5) bekezdése szerinti értesítésének, tájékoztatásának, valamint visszaigazolás küldésének nincs helye. Ha a panaszos a panaszt visszavonta, de a panaszban kifogásolt magatartás tekintetében a Hivatal hatásköre megállapítható, és a jogsértés sem zárható ki, az Ügyfélkapcsolati Iroda a panaszt lezárja, de a panasz tartalmáról és a lezárás tényről tájékoztatja az érintett szakmai irodát.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában a panasz visszavonásának minősül a panaszos olyan nyilatkozata, amely szerint a Hivatal eljárását kezdeményező, illetve döntésére vonatkozó kérését a továbbiakban nem tartja fenn.

(3) E Fejezet rendelkezéseit a 31. § (4) bekezdése szerinti panaszra azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy az eljárást kezdettől fogva a feladatkörrel rendelkező vizsgáló iroda – az Ügyfélkapcsolati Iroda észlelése esetén a vizsgálat elrendelésére történő javaslattételig az Ügyfélkapcsolati Iroda – folytatja le, és a Tpvt. 43/I. § (4) és (5) bekezdése szerinti értesítésre, tájékoztatásra, valamint visszaigazolás küldésére nem kerül sor.

52. § (1) A 31. § (5) bekezdése szerinti üzenet kapcsán a Felderítő Iroda megvizsgálja, hogy

a) folyamatban van-e a tárgyban korábban megindított versenyfelügyeleti eljárás, ez esetben az üzenet tartalmáról értesíti az eljáró vizsgáló irodát,

b) a 44. § szerinti eljárásnak van-e helye, vagy

c) fennállnak-e vizsgálat elrendelésének feltételei.

(2) Az (1) bekezdés c) pontja szerinti esetben a vizsgálat elrendeléséről az elnök dönt, és adott esetben – az általános elnökhelyettessel egyeztetve – kijelöli az eljáró vizsgáló irodát.

(3) Az e § szerinti eljárásra a 48. §-t nem kell alkalmazni.

(4) Ha az (1) bekezdés a) vagy b) pontja szerinti eljárásnak és vizsgálat elrendelésének nincs helye, a Felderítő Iroda az üzenetet az üzenetküldő felületen megválaszolja; ebben az esetben a 31. § (5) bekezdése szerinti üzenet nem minősül panasznak.

(5) A panaszos Tpvt. 43/I. § (5) bekezdése szerinti, valamint a 44. § (2) bekezdése szerinti tájékoztatását a Felderítő Iroda az üzenetküldő felületen keresztül teszi meg; a panasszal kapcsolatos eljárás ezzel zárul.

53. § Ha a panasz ugyanazon magatartás vonatkozásában többfajta jogsértésre utal, a panasszal kapcsolatos eljárás csak akkor zárható le, ha annak feltételei valamennyi jogsértés tekintetében fennállnak.

54. § (1) Ha a panasszal kapcsolatos eljárás során megállapítást nyer, hogy az Fttv. 10. §-a szerinti másik hatóság által a Hivatalhoz áttett, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértésére vonatkozó panasz tárgyában való eljárásra nem a Hivatalnak, hanem az áttevő hatóságnak van hatásköre, az Ákr. 18. § (1) bekezdés b) pontja és (2) bekezdése alkalmazásával az eljárás

a) Ügyfélkapcsolati Iroda előtti szakaszában az Ügyfélkapcsolati Iroda vezetője a Fogyasztóvédelmi Iroda vezetőjével való egyeztetést követően,

b) Fogyasztóvédelmi Iroda előtti szakaszában a Fogyasztóvédelmi Iroda vezetője

haladéktalanul hatásköri egyeztetést kezdeményez az érintett hatósággal.

(2) Ha a hatásköri egyeztetés egy hónapon belül nem vezet eredményre, a közigazgatási bíróságnak az eljáró hatóság kijelölésére irányuló eljárása kezdeményezéséről – az eljárás szakaszától függően – az Ügyfélkapcsolati Iroda vezetője a Fogyasztóvédelmi Iroda vezetőjével való egyeztetést követően, illetve a Fogyasztóvédelmi Iroda vezetője a Jogi Támogató Iroda véleményének kikérésével készített előterjesztése alapján az általános elnökhelyettes dönt.

(3) Ha a hatásköri egyeztetés eredményeként tisztázódik, hogy a panasz tárgyában az eljárás nem a Hivatal hatáskörébe tartozik, az eljáró iroda a panaszt megküldi a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságnak, és a panasszal kapcsolatos eljárást lezárja.

(4) Ha a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértésére vonatkozó panasznak az Fttv. 10. §-a szerinti másik hatóságnak való megküldése esetén az érintett hatóság hatásköri egyeztetést kezdeményez, az egyeztetésben – az eljárás szakaszától függően – az Ügyfélkapcsolati Iroda vezetője a Fogyasztóvédelmi Iroda vezetőjével egyeztetve, illetve a Fogyasztóvédelmi Iroda vezetője vesz részt azzal, hogy a Jogi Támogató Iroda véleményét is ki kell kérni.

(5) A közigazgatási bíróságnak az eljáró hatóság kijelölésére irányuló eljárásában a Hivatalt a Jogi Támogató Iroda képviseli.

55. § (1) Az Ügyfélkapcsolati Iroda havonta beszámolót készít az adott időszakban ideiglenesen lezárt eljárásokról.

(2) A beszámoló legalább a következő adatokat tartalmazza:

a) a panasz iktatószáma,

b) a panaszolt vállalkozás neve,

c) annak a vizsgáló irodának, valamint – szükség esetén – további érintett vizsgáló irodának a megjelölése, amelynek feladatkörébe a panasz tárgya szerint tartozik.

(3)23 A beszámolót az Ügyfélkapcsolati Iroda küldi meg a Jogi Támogató Irodának és a vizsgáló irodák vezetőinek.

56. §24 Az Informatikai és Iratirányítási Iroda a szakrendszer adatai alapján havonta ellenőrzi, hogy a 49. § (1) bekezdés c) pontja és a 49. § (2) bekezdése szerinti eljárások közül melyeket kell további külön intézkedés nélkül lezártnak tekinteni, és a lezárás tényéről – a szükséges további feladatok megtétele érdekében – tájékoztatja az Ügyfélkapcsolati Irodát, az érintett vizsgáló irodát, továbbá a Jogi Támogató Irodát.

57. § Az e Fejezetben meghatározott határidők számítására a Tpvt. 64. §-a rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni, azzal, hogy a felvilágosítás adására, illetve adat, irat szolgáltatására vonatkozó felhívás elküldésétől az annak teljesítéséig, de legfeljebb a teljesítésére adott határidő leteltéig terjedő idő nem számít bele a határidőbe. A válaszbeadvány lehetséges postai átfutási idejére tekintettel a teljesítésre adott határidő leteltétől számított legfeljebb öt napon belül a 47. § (2) bekezdése szerinti döntés nem hozható meg.

58. § Az Ügyfélkapcsolati Iroda eljárásának támogatása érdekében az általános elnökhelyettes a jogalkalmazási gyakorlat alapján útmutatót adhat ki azokról a leggyakoribb esetekről, amelyekben egyértelműen megállapítható más hatóság hatásköre vagy a panasz nyilvánvalóan alaptalan voltának megítélésére okot adó egyéb körülmény. Az útmutató tartalmazza a vonatkozó tényállástípusokat, az adott tényállás tekintetében hatáskörrel rendelkező hatóságot vagy hatóságokat, továbbá az alkalmazandó jogszabályi rendelkezések rövid bemutatását.

IV. Fejezet

A BEJELENTÉSSEL KAPCSOLATOS ELJÁRÁS

23. Általános szabályok

59. § (1) E Fejezetet kell alkalmazni a Tpvt. 43/H. §-a szerinti bejelentéssel kapcsolatos eljárásra. A bejelentéssel kapcsolatos eljárásban megfelelően alkalmazni kell a 44. §-t, az 54. §-t és a 95. §-t.

(2) A bejelentéssel kapcsolatos eljárást arra a magatartásra, feltételezett jogsértésre vonatkozóan kell lefolytatni, amelynek a bejelentésére az adott bejelentés-űrlap szolgál.

59/A. §25 (1) A bejelentés-űrlapot és az ahhoz kapcsolódó kitöltési útmutatót az érintett szervezeti egységek véleményének kikérésével a Jogi Támogató Iroda készíti elő és terjeszti fel az általános elnökhelyettes útján az elnöknek jóváhagyás érdekében.

(2) Az elnök által jóváhagyott bejelentés-űrlapot és útmutatót a Jogi Támogató Iroda küldi meg az Informatikai és Iratirányítási Irodának a honlapon történő közzététel érdekében.

(3) Az elnök által jóváhagyott bejelentés-űrlap és útmutató honlapon történő közzétételéről tájékoztatni kell a munkatársakat. A munkatársaknak szóló tájékoztatót a Jogi Támogató Iroda készíti el és küldi meg a közzététel érdekében az Informatikai és Iratirányítási Irodának.

(4) A bejelentés-űrlap és az ahhoz kapcsolódó kitöltési útmutató naprakészen tartásáról a Jogi Támogató Iroda gondoskodik. A honlapon közzétett bejelentés-űrlap és útmutató módosítása a módosítási igény és indoka megjelölésével kezdeményezhető a Jogi Támogató Irodánál.

24. A bejelentéssel kapcsolatos formai követelmények vizsgálata

60. § (1) A bejelentés-űrlap beérkezését követő naptól számított három munkanapon belül az Ügyfélkapcsolati Iroda megvizsgálja, hogy az megfelel-e a bejelentésre vonatkozó formai követelményeknek.

(2) Az Ügyfélkapcsolati Iroda a bejelentés-űrlapon tett beadvány panasszá minősítéséről dönt, ha a beadványt tevő

a) nem a bejelentés benyújtásának időpontjában alkalmazandó űrlapot töltötte ki,

b)26

c) az űrlapot nem írta alá, ideértve azt is, ha az elektronikusan benyújtott űrlapon nem szerepel megfelelő elektronikus aláírás,

d) az űrlap kötelezően kitöltendő részeit nem töltötte ki, ideértve azt is, ha a kért információt máshol vagy úgy adja meg, hogy annak tartalma nem azonosítható vagy értelmezhető, így különösen, ha a bejelentett személye vagy a kifogásolt magatartás mibenléte egyértelműen nem azonosítható,

e)27

(3)28 Az Ügyfélkapcsolati Iroda, illetve – a 64. § (2) és (3) bekezdése szerinti esetben – a vizsgáló iroda vizsgálójának a bejelentés-űrlap átminősítésére vonatkozó döntéséhez az irodavezető jóváhagyása szükséges.

(4) A bejelentés-űrlapra nem tartozó, de ott kifogásolt, egyébként a Hivatal hatáskörébe tartozó jogsértésre vonatkozó jelzésről az Ügyfélkapcsolati Iroda értesíti az az annak tárgya szerint feladatkörrel rendelkező vizsgáló irodát, azzal, hogy annak tekintetében a bejelentéssel kapcsolatos eljárás lefolytatása mellőzhető.

61. § (1)29 Az Ügyfélkapcsolati Iroda, illetve – a 64. § (2) és (3) bekezdése szerinti esetben – a vizsgáló iroda a beadványt tevőt, illetve a bejelentőként feltüntetett személyt tájékoztatja az űrlapon tett beadvány panasszá minősítéséről és annak indokáról.

(2) Ha a beadványt tevő kifogásolja beadványának átminősítését, az erről szóló levelet haladéktalanul meg kell küldeni a Jogi Támogató Irodának, amely arról öt napon belül véleményt ad.

(3) Ha a Jogi Támogató Iroda nem ért egyet az átminősítésről hozott döntéssel, az átminősítés kérdésében – az átminősítésről döntő irodának az átminősítés indokait, a beadványt tevő arra vonatkozó kifogását, valamint a Jogi Támogató Iroda véleményét ismertető előterjesztése alapján – az általános elnökhelyettes – a Fúziós Iroda érintettsége esetén a Versenytanács elnökével egyeztetve – dönt.

(4) A beadványt tevőt kifogása elbírálásáról az általános elnökhelyettes, a Fúziós Iroda feladatkörébe tartozó bejelentés esetén a Döntéshozatalt Támogató Iroda vezetője levélben tájékoztatja.

62. § A bejelentés-űrlapon tett beadvány panasszá minősítése esetén a továbbiakban a III. Fejezet szerint kell eljárni, azzal, hogy a panasszal kapcsolatos eljárásban a panasz beérkezése idejeként a beadvány átminősítéséről való tájékoztatás, az átminősítéssel kapcsolatos kifogás esetén a kifogás elbírálásáról hozott döntés panaszosnak való kiküldését kell tekinteni.

63. § (1) Ha a bejelentés-űrlapon tett beadvány panasszá minősítésére nem kerül sor, az Ügyfélkapcsolati Iroda a bejelentéssel kapcsolatos eljárást – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – átadja az annak tárgya szerint feladatkörrel rendelkező vizsgáló irodának. Ha a bejelentés kartellre vonatkozik, az eljárást a Felderítő Irodának kell átadni.

(2) A Fogyasztóvédelmi Iroda feladatkörébe tartozó bejelentést az Ügyfélkapcsolati Iroda a bejelentés-űrlap beérkezését követő naptól számított öt napon belül – az eljáró irodára és az elintézésre vonatkozó tartalmi javaslattal együtt – átadja a Fogyasztóvédelmi Irodának.

(3) A Fogyasztóvédelmi Iroda a javaslatot a bejelentésnek a Fogyasztóvédelmi Irodára érkezésétől számított két napon belül véleményezi.

(4) Ha a bejelentés alapján rendelkezésre álló adatok alapján valószínűsíthetően vizsgálat elrendelésére is sor kerülhet, vagy az a Fogyasztóvédelmi Iroda álláspontja szerint egyébként indokolt, a bejelentéssel kapcsolatos eljárást a Fogyasztóvédelmi Iroda folytatja le.

(5) A (4) bekezdés hatálya alá nem tartozó esetben a bejelentéssel kapcsolatos eljárást az Ügyfélkapcsolati Iroda folytatja le.

(6) Ha a Fogyasztóvédelmi Iroda az Ügyfélkapcsolati Irodának az eljáró irodára vonatkozó javaslatával nem ért egyet, az érintett irodák álláspontját tartalmazó feljegyzéseket felterjeszti az általános elnökhelyettesnek, aki haladéktalanul dönt abban a kérdésben, hogy a bejelentéssel kapcsolatos eljárást melyik iroda folytassa le.

64. § (1) Ha a bejelentés tárgyában korábban érkezett panasszal kapcsolatos eljárás még folyamatban van, és az Ügyfélkapcsolati Iroda a bejelentéssel kapcsolatos eljárást a 63. § alapján átadja a feladatkörrel rendelkező vizsgáló irodának, a panasszal kapcsolatos eljárást is át kell adni a vizsgáló irodának.

(2) Ha a bejelentés-űrlap benyújtója képviseleti jogosultságát megfelelően nem igazolta, és az Ügyfélkapcsolati Iroda a bejelentéssel kapcsolatos eljárást a feladatkörrel rendelkező vizsgáló irodának átadja, e tényről az eljárás átadásával egyidejűleg tájékoztatja a vizsgáló irodát. Az eljáró iroda – a hiánypótlási felhívás, illetve a bejelentőként feltüntetett személynek az Ákr. 13. § (5) bekezdése szerinti, a személyes eljárásra vagy a képviselet ellátására alkalmas képviselőről való gondoskodásra történő felhívása eredménytelensége esetén – a beadvány panasszá minősítéséről dönt.

(3)30 Ha feltételezhető, hogy a bejelentés-űrlap benyújtója a beadványt nem az abban hivatkozott magatartás, feltételezett jogsértés bejelentésére szolgáló űrlapon nyújtotta be, az Ügyfélkapcsolati Iroda a bejelentéssel kapcsolatos eljárást átadja a bejelentést tartalmazó űrlap típusa szerint feladatkörrel rendelkező vizsgáló irodának, és e tényről az eljárás átadásával egyidejűleg tájékoztatja a vizsgáló irodát. Ha az eljáró vizsgáló iroda megállapítja, hogy a beadványt nem az abban hivatkozott magatartás, feltételezett jogsértés bejelentésére szolgáló űrlapon nyújtották be, a beadvány panasszá minősítéséről dönt.

25. A bejelentéssel kapcsolatos tartalmi követelmények vizsgálata

65. § (1) A 63. § (5) bekezdése szerinti esetben az Ügyfélkapcsolati Iroda az ügyiratnak az irodára történő visszaérkezésétől számított nyolc napon belül

a) ellenőrzi a Hivatal hatáskörének fennállását, és intézkedik

aa) – a (3) bekezdés szerinti eltéréssel – a hatáskör megállapításához szükséges további adatok beszerzése,

ab) hatásköri egyeztetés kezdeményezése vagy

ac) az áttétel

iránt, továbbá

b) ellenőrzi az eljárás megszüntetése feltételeinek fennálltát.

(2) Nincs helye a bejelentéssel kapcsolatos eljárás megszüntetésének önmagában azon az alapon, hogy azt ugyanazon személy, azonos tartalommal korábban panaszként terjesztette elő, illetve a beadvány korábban panaszként lett elbírálva.

(3) Ha a hatáskör megállapításához vagy a bejelentés elbírálásához adatok beszerzése szükséges, az Ügyfélkapcsolati Iroda a felvilágosítás adására, a vizsgálat tárgyával összefüggő adat, irat szolgáltatására felhívó végzés meghozatala előtt kikérheti a Fogyasztóvédelmi Iroda véleményét. A Fogyasztóvédelmi Iroda véleményét a megkereséstől számított két napon belül adja meg. A Fogyasztóvédelmi Iroda véleménye az Ügyfélkapcsolati Irodát nem köti.

(4) Az adat, irat szolgáltatására vonatkozó felhívásra alkalmazni kell a 68. § (3) és (4) bekezdését.

66. § (1) Ha az Ügyfélkapcsolati Iroda a bejelentéssel kapcsolatos eljárásban beszerzett adatok alapján vizsgálat elrendelését látja indokoltnak, erre vonatkozóan haladéktalanul indokolt javaslatot készít, amelyet az ügyirattal együtt megküld a Fogyasztóvédelmi Irodának és tájékoztatásul az általános elnökhelyettesnek.

(2) A Fogyasztóvédelmi Iroda a javaslatot az ügyiratnak a Fogyasztóvédelmi Irodára érkezésétől számított két napon belül véleményezi.

(3) Ha a Fogyasztóvédelmi Iroda az Ügyfélkapcsolati Iroda javaslatával nem ért egyet, az érintett irodák álláspontját tartalmazó feljegyzéseket felterjeszti az általános elnökhelyettesnek, aki haladéktalanul dönt a vizsgálat elrendelésének indokoltságáról.

(4) Ha az Ügyfélkapcsolati Iroda javaslata, illetve a (3) bekezdés szerinti egyeztetés eredménye alapján vizsgálat elrendelése indokolt, a bejelentéssel kapcsolatos eljárást a továbbiakban a Fogyasztóvédelmi Iroda folytatja.

67. § (1)31 Ha a nem a Fogyasztóvédelmi Iroda feladatkörébe tartozó bejelentéssel kapcsolatos eljárást az Ügyfélkapcsolati Iroda a 63. § (1) bekezdése szerint átadja a vizsgáló irodának, a vizsgáló iroda a bejelentés hozzá érkezésétől számított tizenöt napon belül ellenőrzi

a) a Hivatal hatáskörének fennállását, és ha más hatóság hatásköre megállapítható, intézkedik az áttétel iránt, továbbá

b) – a 65. § (2) bekezdésére is figyelemmel – az eljárás megszüntetése feltételeinek fennálltát.

(2) Ha a vizsgáló iroda észleli, hogy a 60. § (2) bekezdése szerinti szempontok alapján a bejelentés-űrlapon tett beadvány panasszá minősítésének van helye, a 61. § megfelelő alkalmazásával megteszi a szükséges intézkedéseket, és az átminősítés után a beadványt továbbítja az Ügyfélkapcsolati Irodára a további eljárás érdekében, vagy maga dönt a további intézkedésekről.

68. § (1)32 Ha áttételnek vagy az eljárás megszüntetésének nincs helye, az eljáró vizsgáló – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a bejelentés vizsgáló irodára érkezésétől számított tizenöt napon belül intézkedik a bejelentés elbírálásához szükséges adatok beszerzése iránt, ha a bejelentés alapján rendelkezésre álló adatok alapján ez indokolt.

(2) A Fogyasztóvédelmi Iroda által lefolytatott eljárásban a vizsgáló az eljáró irodáról a 63. § alapján történt döntéstől számított nyolc napon belül intézkedik a bejelentés elbírálásához szükséges adatok beszerzése iránt.

(3) A bejelentő nyolcnapos, – szükség esetén – a bejelentett tizenöt napos határidővel hívható fel adat, irat szolgáltatására. Ez a határidő a bejelentő, illetve a bejelentett kérésére egy alkalommal, legfeljebb nyolc nappal hosszabbítható meg. A teljesítési határidők meghatározására és meghosszabbítására vonatkozó szabályoktól indokolt esetben és mértékben az irodavezető jóváhagyásával el lehet térni.

(4) Ha a bejelentő, illetve a bejelentett az adat, irat szolgáltatására vonatkozó felhívásnak nem tesz eleget, az eljáró vizsgáló a rendelkezésre álló adatok alapján dönt. Erre a bejelentőt, illetve a bejelentettet a felhívásban figyelmeztetni kell.

69. § (1) A Jogi Támogató véleményezi a Tpvt. 43/H. § (7) bekezdés b) és c) pontjában meghatározott intézkedésre irányuló végzések tervezetét.

(2) A Jogi Támogató Iroda véleményét öt napon belül küldi meg az eljáró irodának.

(3) Ha a bejelentés tekintetében vizsgálat elrendelése és a Tpvt. 43/H. § (7) bekezdés b)–d) pontjában foglalt intézkedések valamelyike egyaránt indokolt, a Fogyasztóvédelmi Iroda a vonatkozó tervezeteket a 80. § szerinti vizsgálati tervvel, illetve vizsgálati koncepcióval együtt küldi meg véleményezésre a Jogi Támogató Irodának. Ebben az esetben a véleményezés határidejére a 81. § (2) bekezdése szerinti határidő az irányadó.

(4) Ha a Jogi Támogató Iroda a véleményezés keretében az észrevételeire figyelemmel átdolgozott végzéstervezet visszamutatását kéri, az átdolgozott tervezetet ismételten meg kell küldeni részére véleményezésre.

70. §33 (1) Ha a bejelentő a bejelentést visszavonja, a bejelentőt, valamint – ha az eljárásban részt vett – a bejelentettet levélben tájékoztatni kell a bejelentés visszavonásának tudomásulvételéről.

(2) A Hivatal a visszavont bejelentést olyan saját észlelésű piaci jelzésnek tekintheti, amelyet a 31. § (4) bekezdése alapján panaszként kezelhet.

(3) A (2) bekezdés szerinti piaci jelzés alapján elrendelt vizsgálatról a visszavont bejelentés bejelentőjét nem kell értesíteni.

71. § (1) Az Ügyfélkapcsolati Iroda eljárása esetén eljáró vizsgáló Tpvt. 43/H. § (7) bekezdés b), c), illetve d) pontja szerinti döntéséhez az irodavezető jóváhagyása szükséges.

(2) A Fúziós Iroda eljárása esetén az eljáró vizsgáló

a) Tpvt. 43/H. § (7) bekezdés a) és d) pontja szerinti döntéséhez az irodavezető,

b) Tpvt. 43/H. § (7) bekezdés b) és c) pontja szerinti döntéséhez a Versenytanács elnöke

jóváhagyása szükséges.

(3) Az (1) vagy a (2) bekezdés hatálya alá nem tartozó esetben az eljáró vizsgáló

a) Tpvt. 43/H. § (7) bekezdés a), b) és c) pontja szerinti döntéséhez az általános elnökhelyettes,

b) Tpvt. 43/H. § (7) bekezdés d) pontja szerinti döntéséhez az irodavezető

jóváhagyása szükséges.

(4)34 A (2) és (3) bekezdés szerinti esetben Tpvt. 43/H. § (7) bekezdés d) pontja szerinti döntés másolatát meg kell küldeni tájékoztatásul a Jogi Támogató Iroda – a Fúziós Iroda feladatkörébe tartozó bejelentés esetén a Döntéshozatalt Támogató Iroda vezetője – részére.

(5)35 Az Ügyfélkapcsolati Iroda által lefolytatott eljárást lezáró valamennyi végzés másolatát meg kell küldeni tájékoztatásul a Jogi Támogató Iroda, valamint a Fogyasztóvédelmi Iroda részére.

72. § (1) A bejelentéssel kapcsolatos eljárás során az ügyintézési határidőt meghosszabbító végzést

a) kartellre vonatkozó bejelentés esetén az elnök,

b) a Fúziós Iroda eljárása esetén a Versenytanács elnöke,

c) az a) és b) pont hatálya alá nem tartozó esetben az általános elnökhelyettes

kiadmányozza.

(2)36 Az ügyintézési határidőt meghosszabbító végzés tervezetét a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértésére vonatkozó bejelentéssel kapcsolatos eljárásban legkésőbb a határidő lejárta előtt öt nappal, minden más esetben legkésőbb a határidő lejárta előtt öt nappal kell kiadmányozásra felterjeszteni. A felterjesztő feljegyzés tartalmazza a 48. § (3) bekezdésében meghatározottakat.

73. § (1)37 A Tpvt. 43/H. § (7) bekezdés b) és c) pontja szerinti végzéssel szemben benyújtott keresetlevelet a bejelentéssel kapcsolatban eljáró iroda annak beérkezését követően haladéktalanul átadja az ügyirattal együtt a Jogi Támogató Irodának, és a jogorvoslat tényéről tájékoztatja az általános elnökhelyettest. Az eljáró vizsgáló a keresetlevéllel kapcsolatos esetleges észrevételeit öt napon belül megküldi a Jogi Támogató Irodának.

(2) Az (1) bekezdés szerinti keresetlevél nyomán indult közigazgatási perben a Hivatalt a Jogi Támogató Iroda vezetője képviseli, melynek során az egyes perbeli cselekményekről tájékoztatja a bejelentéssel kapcsolatban eljáró irodát.

74. § A 64. § (1) bekezdése alapján a vizsgáló irodának átadott panaszeljárással összefüggő bejelentéssel kapcsolatos eljárás lezárásakor az eljáró vizsgáló, illetve – ha a bejelentéssel kapcsolatos eljárást az Ügyfélkapcsolati Iroda folytatta le – az Ügyfélkapcsolati Iroda vizsgálója a bejelentés alapján hozott végzés tartalmától függően gondoskodik az azonos tárgyú panasszal kapcsolatos eljárás lezárásáról azzal, hogy a panaszos tájékoztatására a bejelentés alapján hozott végzéssel szembeni jogorvoslati határidő leteltét követően, a végzés megtámadása esetén pedig a közigazgatási per eredményének ismeretében kerülhet csak sor. Ha a panaszt ugyanaz tette, aki a bejelentést, a panasszal kapcsolatos eljárásban további intézkedés nem szükséges.

V. Fejezet

38 FEJEZET

AZ ÖSSZEFONÓDÁS-BEJELENTÉS ELINTÉZÉSÉVEL KAPCSOLATOS ELJÁRÁS, AZ ELŐZETES EGYEZTETÉS ÉS A TPVT. 25/B. §-A SZERINTI TÁJÉKOZTATÁS KEZELÉSÉVEL KAPCSOLATOS ELJÁRÁS

26. Általános szabályok

75. §39 E Fejezetet kell alkalmazni a Tpvt. 43/K. §-a szerinti összefonódás-bejelentés elintézésével és az azt megelőző, a Tpvt. 43/L. §-a szerinti előzetes egyeztetéssel kapcsolatos eljárásra, valamint a Tpvt. 25/B. §-a szerinti tájékoztatás kezelésével kapcsolatos eljárásra.

75/A. §40 Az összefonódás-bejelentési űrlapot és az egyszerűsített összefonódás-bejelentési űrlapot (a továbbiakban együtt: összefonódás-bejelentési űrlap), valamint a Tpvt. 25/B. § (2) bekezdése szerinti tájékoztatást szolgáló űrlapot, ha az hozzá érkezik, az Ügyfélkapcsolati Iroda haladéktalanul megküldi a Fúziós Iroda részére.

75/B. §41 (1) Az összefonódás-bejelentési űrlapot és az ahhoz kapcsolódó kitöltési útmutatót, valamint a Tpvt. 25/B. § (2) bekezdése szerinti tájékoztatást szolgáló űrlap mintáját az érintett szervezeti egységek véleményének kikérésével a Fúziós Iroda készíti elő és terjeszti fel a Versenytanács elnöke útján az elnöknek jóváhagyás érdekében.

(2) Az elnök által jóváhagyott összefonódás-bejelentés űrlapot, útmutatót és a Tpvt. 25/B. § (2) bekezdése szerinti tájékoztatást szolgáló űrlapot a Fúziós Iroda küldi meg az Informatikai és Iratirányítási Irodának a honlapon történő közzététel érdekében.

(3) Az elnök által jóváhagyott összefonódás-bejelentés űrlap, útmutató és a Tpvt. 25/B. § (2) bekezdése szerinti tájékoztatást szolgáló űrlap honlapon történő közzétételéről tájékoztatni kell a munkatársakat. A munkatársaknak szóló tájékoztatót a Fúziós Iroda készíti el és küldi meg a közzététel érdekében az Informatikai és Iratirányítási Irodának.

(4) Az összefonódás-bejelentés űrlap és az ahhoz kapcsolódó kitöltési útmutató, valamint a Tpvt. 25/B. § (2) bekezdése szerinti tájékoztatást szolgáló űrlap naprakészen tartásáról a Fúziós Iroda gondoskodik. A honlapon közzétett összefonódás-bejelentés űrlap, útmutató és a Tpvt. 25/B. § (2) bekezdése szerinti tájékoztatást szolgáló űrlap módosítása a módosítási igény és indoka megjelölésével kezdeményezhető a Fúziós Irodánál.

27. Előzetes egyeztetés

76. § (1) Az előzetes egyeztetés megkezdéséről vagy az erre irányuló kezdeményezés elutasításáról a Fúziós Iroda vezetője dönt.

(2) Az előzetes egyeztetés megkezdésére alkalmas előzetes egyeztetést kezdeményező iratokat a Fúziós Iroda haladéktalanul továbbítja a Versenytanács elnöke által kijelölt személyeknek.

(3) Az előzetes egyeztetés során törekedni kell arra, hogy az az összefonódás-bejelentéssel összefüggő kérdések teljes körére kiterjedjen.

(4) A Fúziós Iroda vezetője az előzetes egyeztetés kapcsán felmerült kérdésekkel kapcsolatban, a Fúziós Iroda által az előzetes egyeztetésen képviselendő észrevételek előkészítése céljából egyeztetést kezdeményezhet a támogató irodákkal, illetve a Versenytanáccsal, és kezdeményezheti, hogy az előzetes egyeztetésen a támogató iroda vizsgálója, illetve a Versenytanács elnöke által kijelölt személy is legyen jelen.

(5) Ha az előzetes egyeztetés eredményeként a vállalkozás által benyújtott összefonódás-bejelentés űrlap tervezete (a továbbiakban: egyeztetett űrlaptervezet) és kapcsolódó iratok alapján megállapítható, hogy

a) további információ szükségessége nem valószínűsíthető, és

b) a tranzakció bejelentésköteles összefonódáskénti megítélése és az összefonódás értékelése szempontjából releváns tényezők megítélése egyértelmű,

a Fúziós Iroda az egyeztetett űrlaptervezet és az arra vonatkozó értékelése megküldésével kezdeményezi a Versenytanács bevonását az előzetes egyeztetésbe.

(6) A Fúziós Iroda vezetője – a Versenytanács elnöke által kijelölt ügyintéző versenytanácstag egyeztetett űrlaptervezettel kapcsolatos véleményének figyelembevételével – tájékoztatja az egyeztetést kezdeményezőt az egyeztetés eredményéről, ennek keretében arról, hogy ha az alapján az összefonódás-bejelentéshez szükséges adatok és iratok köre az összefonódás értékelése szempontjából releváns valamennyi körülmény vonatkozásában egyeztetettnek tekinthető (a továbbiakban: teljes körű előzetes egyeztetés).

(7) A (6) bekezdés szerinti tájékoztatást és az egyeztetett űrlapot a Fúziós Iroda megküldi a Versenytanács elnökének és az általa kijelölt ügyintéző versenytanácstagnak is.

28. Az összefonódás-bejelentés elintézésével kapcsolatos eljárás

77. § (1) Az összefonódás-bejelentés beérkezésekor a Fúziós Iroda ellenőrzi, hogy

a) az összefonódás-bejelentés megfelel-e a Tpvt. szerinti alaki feltételeknek,

b)42 az összefonódás-bejelentés elintézéséért a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda tájékoztatása szerint megfizették-e a Tpvt. 43/M. § (1) bekezdése szerinti igazgatási szolgáltatási díjat, és

c) az összefonódás-bejelentésben az összefonódás tényét az összefonódás végrehajtásáig üzleti titokként kezelendőnek jelölték-e meg.

(2) Ha a Tpvt. 43/M. § (1) bekezdése szerinti igazgatási szolgáltatási díjat még nem fizették meg, a Tpvt. 43/N. § (1) bekezdése szerinti intézkedés nem tehető meg. Az összefonódás-bejelentés elintézésével kapcsolatos eljárás ez okból való szünetelésének tényéről a Fúziós Iroda vezetője tájékoztatja az összefonódás-bejelentést tévő vállalkozást.

(3) Az (1) bekezdés c) pontja szerinti nyilatkozat esetén a 15. § (1) bekezdés a) pontja szerinti intézkedést – ha szükséges – az összefonódás-bejelentés beérkezését követően haladéktalanul, de legkésőbb két napon belül kell megtenni. Az összefonódás-bejelentés ténye üzleti titokként kezelésére vonatkozó jelzés hiányában a Fúziós Iroda haladéktalanul intézkedik az összefonódás-bejelentés tényének és az összefonódás korlátozottan megismerhető adatot nem tartalmazó rövid ismertetésének a honlapon való közzététele iránt.

(4)43 Az eljáró vizsgáló az összefonódás-bejelentés beérkezését követő két munkanapon belül az űrlap alapján értékeli az összefonódást, és

a) a Tpvt. 43/N. § (1) bekezdés c) pont ca)–cc) alpontja szerinti esetben a bejelentés visszautasítását követően tájékoztatja a Versenytanácsot, vagy

b) a Tpvt. 43/N. § (1) bekezdés a) vagy b) pontja, vagy c) pont cd) alpontja szerinti tervezett intézkedésre vonatkozó indokolt indítványát – az intézkedés tervezetével együtt – megküldi a Versenytanácsnak.

(4a)44 A Tpvt. 43/N. § (1) bekezdés b) pontja szerinti esetben a (4) bekezdés b) pontja szerinti indítványnak tartalmaznia kell az eljáró vizsgálónak az összefonódással érintett, szóba jöhető termék- és földrajzi piacok megjelölésére vonatkozó javaslatát, valamint digitális piacokat érintő összefonódás esetén a Tpvt. 30. § (2a) bekezdése szerinti hatások értékelését.

(5) Az eljáró vizsgáló (4) bekezdés a) pontja szerinti döntéséhez, illetve (4) bekezdés b) pontja szerinti indítványához az irodavezető jóváhagyása szükséges.

(6) Ha az eljáró versenytanács a (4) bekezdés b) pontja szerinti indítvánnyal egyetért, az eljáró vizsgáló haladéktalanul, de legkésőbb a következő munkanapon megteszi az annak megfelelő intézkedést.

(7) Ha az eljáró versenytanács a (4) bekezdés b) pontja szerinti indítvánnyal szemben kifogást emel, vagy ha az indítvánnyal kapcsolatos álláspontját két munkanapon belül nem közli, a Fúziós Iroda haladéktalanul szóbeli egyeztetést kezdeményez az eljáró versenytanáccsal az eljáró versenytanács egyetértését bíró intézkedés meghatározása és a Tpvt. 43/N. § (1) bekezdése szerinti határidőben való megtétele céljából. Az egyeztetés eredményét az eljáró vizsgáló – az eljáró versenytanáccsal egyeztetett tartalmú – feljegyzésben rögzíti.

(7a)45 Ha az eljáró versenytanács kifogása a (4) bekezdés b) pontja szerinti indítvánnyal szemben a termék- vagy földrajzi piac eljáró vizsgáló által javasolt megjelölésére korlátozódik, a Fúziós Iroda e kérdésben haladéktalanul szóbeli egyeztetést kezdeményez az eljáró versenytanáccsal. Az egyeztetés eredményét az eljáró vizsgáló – az eljáró versenytanáccsal egyeztetett tartalmú – feljegyzésben rögzíti, amely tartalmazza az egyeztetés eredményeként elfogadott termék- és földrajzipiac-definíciókat.

(8)46 A Fúziós Iroda mindent megtesz annak érdekében, hogy az alkalmazandó intézkedés és az érintett termék- vagy földrajzi piac megjelölése tekintetében a Tpvt. 43/N. § (1) bekezdése szerinti határidőben egyetértés jöjjön létre az eljáró versenytanáccsal.

77/A. §47 (1) A Fúziós Iroda folyamatosan vezeti a Tpvt. 43/N. § (1) bekezdés b) pontja szerinti hatósági bizonyítvánnyal zárult összefonódás-bejelentésekben megjelölt és az összefonódás-bejelentésekkel érintett termék- és földrajzi piacok listáját.

(2) A Tpvt. 43/N. § (4) bekezdésében foglalt kötelezettség teljesítése érdekében a Fúziós Iroda minden évben január 8-ig elkészíti az előző évben kiadott hatósági bizonyítvánnyal zárult összefonódás-bejelentésekben megjelölt és azokkal érintett termék- és földrajzi piacok listáját, és azt véleményezés céljából megküldi a Döntéshozatalt Támogató Iroda részére.

(3) A (2) bekezdés szerinti vélemény figyelembevételével véglegesített listát a Fúziós Iroda vezetője január 20-ig megküldi jóváhagyás céljából a Versenytanács elnöke részére.

(4) A Versenytanács elnöke által jóváhagyott lista január 31-ig történő, a Hivatal honlapján való közzétételéről a Fúziós Iroda kezdeményezése alapján az Informatikai és Iratirányítási Iroda gondoskodik.

29. A teljes körű előzetes egyeztetést követően benyújtott összefonódás-bejelentés elintézésével kapcsolatos eljárásra alkalmazandó különös szabályok

78. § (1) A teljes körű előzetes egyeztetés tárgyát képező összefonódásra vonatkozó összefonódás-bejelentés esetén a 77. §-t az e §-ban foglalt eltéréssel kell alkalmazni.

(2) Az összefonódás-bejelentés beérkezésekor az eljáró vizsgáló egy munkanapon belül megvizsgálja a bejelentést, és ha meggyőződik arról, hogy

a) az összefonódás-bejelentés szerinti ténybeli és jogi helyzet azonos az előzetes egyeztetésen megismertekkel,

b) az összefonódás-bejelentés az összefonódás értékelése szempontjából releváns valamennyi körülmény tekintetében megfelel a teljes körű előzetes egyeztetés eredményének, és

c) egyértelműen megállapítható, hogy az összefonódás nem jár az érintett piacon a verseny jelentős mértékű csökkenésével,

az összefonódás tudomásulvételére vonatkozó indokolt indítványával együtt megküldi az eljáró versenytanácsnak a Tpvt. 43/N. § (1) bekezdés b) pontja szerinti hatósági bizonyítvány tervezetét.

29/A. 48 A Tpvt. 25/B. §-a szerinti tájékoztatás kezelésével kapcsolatos eljárás

78/A. § (1) A Fúziós Iroda vezetője a Tpvt. 25/B. § (2) bekezdése szerinti tájékoztatást szolgáló űrlapról szóló utasítás szerinti űrlap (ezen alcím alkalmazásában a továbbiakban: űrlap) beérkezését követő munkanapon tájékoztatja az űrlap benyújtóját a tájékoztatás beérkezésének tényéről.

(2) Ha az irányításszerző tőkealap a tájékoztatást nem az űrlapon nyújtja be, a Fúziós Iroda a tájékoztatás beérkezését követő munkanapon tájékoztatja az irányításszerző tőkealapot arról, hogy a tájékoztatást az űrlapon szükséges benyújtani, valamint a tájékoztatási kötelezettség megsértése esetén alkalmazható jogkövetkezményekről.

78/B. § A Fúziós Iroda folyamatosan figyelemmel kíséri, hogy a Tpvt. 25/B. § (1) bekezdése szerinti, tájékoztatással érintett összefonódások tekintetében szükség van-e versenyfelügyeleti eljárás megindítására.

VI. Fejezet

A VERSENYFELÜGYELETI ELJÁRÁSRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

30. A vizsgálat elrendelése, a vizsgálati koncepció, illetve vizsgálati terv

79. § (1) A vizsgálat elrendeléséhez az általános elnökhelyettesnek a vizsgálati koncepcióra, illetve a vizsgálati tervre, valamint a vizsgálatot elrendelő végzésre vonatkozó jóváhagyása szükséges.

(2) A vizsgálat elrendeléséhez vizsgálati koncepciót kell készíteni

a) az Antitröszt Iroda és a Fogyasztóvédelmi Iroda eljárása esetén akkor, ha az ügy olyan jelentős jogalkalmazási, jogértelmezési vagy egyéb elvi kérdést vet fel, amelyre vonatkozóan még nincs kialakult és következetes versenytanácsi gyakorlat, vagy a Fogyasztóvédelmi Iroda, illetve az Antitröszt Iroda az ügyben a korábbi versenytanácsi gyakorlattól eltérő megközelítés alkalmazását tartaná indokoltnak, továbbá

b) ha az általános elnökhelyettes így dönt.

(3) A (2) bekezdés hatálya alá nem tartozó esetben – a Kartell Iroda eljárása kivételével – a vizsgálat elrendeléséhez vizsgálati tervet kell készíteni.

(4) A (2) és (3) bekezdéstől eltérően, ha az ügyindítás haladéktalanul szükséges, az általános elnökhelyettes döntése alapján a vizsgálati koncepció vagy vizsgálati terv készítése mellőzhető.

(5)49 Az általános elnökhelyettes az (1) bekezdés szerinti jóváhagyását az általa kijelölt ügyben az antitröszt szakértő véleményének kikérésével adja meg. Az antitröszt szakértő véleménye az általános elnökhelyettest nem köti.

80. § (1) A vizsgálati koncepció tartalmazza

a) a vizsgált vállalkozások nevét,

b) a vizsgálattal érintett piacot és terméket,

c) a valószínűsíthetően jogsértő magatartás (tényállás) leírását,

d) a valószínűsíthetően megsértett jogszabályi rendelkezés megjelölését,

e) a feltételezett jogsértés időszakát,

f) hipotézisenként az észszerűen szóba jövő kárelméletek bemutatását,

g) a szükséges bizonyítás tervezett erőforrás-, idő- és költségigényét, külön jelezve, ha az meghaladja a szokásos mértéket, illetve ha a bizonyítás kimenetele a szokásosnál bizonytalanabb,

h) a releváns magyar és európai uniós jogi rendelkezések, hatósági jogalkalmazási és ítélkezési gyakorlat bemutatását,

i) utalást a releváns, a vizsgálat irányát meghatározó versenytanácsi gyakorlatra, külön kitérve arra, ha valamely kérdést a korábbi döntések még nem teljesen tisztáztak, és ezért e kérdés megválaszolására a tervezett eljárás alkalmas lehet,

j) annak megjelölését, hogy az eljárás milyen speciális „üzenet” (pl. prevenciós célzatú jogalkalmazói megnyilvánulás) átadására lehet alkalmas, mely célcsoport irányában,

k) annak megjelölését, hogy a tervezett eljárás szolgálhatja-e valamely stratégiai cél, ezen belül prioritás végrehajtását,

l) a vizsgálattal kapcsolatban ismert kockázatokat, felmérve az eljárás eredményességének valószínűségét,

m) a vizsgálat tervezett ütemezését, kitérve arra, hogy van-e olyan körülmény, amely az eljárás meghatározott időkeretben történő lefolytatását indokolja,

n)50 az esetleges kötelezettségvállalás lehetőségének jelzését,

o)51 a Versenyközgazdasági és Piackutatási Iroda eljárásba történő bevonásának szükségességét és annak bemutatását, hogy mely kérdésekben, várhatóan milyen jellegű hozzájárulásra van szükség a Versenyközgazdasági és Piackutatási Iroda részéről, valamint

p)52 az Antitröszt Iroda feladatkörébe tartozó ügyekben az antitröszt szakértő eljárásba történő bevonásának szükségességét és annak bemutatását, hogy mely kérdésekben, várhatóan milyen jellegű hozzájárulásra van szükség az antitröszt szakértő részéről.

(2) A vizsgálati terv – a rendelkezésre álló adatok alapján lehetőség szerint – tartalmazza

b) a kárelmélet, illetve a valószínűsített jogsértés rövid leírását,

c) a vizsgált vállalkozások előző évi nettó árbevételét,

d) a vizsgált vállalkozások piaci részesedését,

e) a vizsgált magatartással érintett termék értékesítéséből származó (becsült) bevételt,

f) a tényállási elemek bizonyítottsága helyzetének megjelölését, ideértve a bizonyítottság fokát, adott esetben kitérve az előzetes jogi minősítési kérdésekre is,

g) a még szükséges bizonyítási cselekményeket, a vizsgálat során megválaszolandó kérdéseket és beszerzendő információkat, a még nem bizonyított (valószínűsített) tényállási elemek tekintetében a bizonyítás tervezett eszközének megjelölését,

h) a Hivatal hatáskörét megalapozó tényeket, ideértve – a Fogyasztóvédelmi Iroda feladatkörébe tartozó ügyek esetében – az érintett fogyasztók számának nagyságrendjét, a kereskedelmi gyakorlat kiterjedtségét, valamint

i) a vizsgálati jelentés Versenytanács elé terjesztésének vállalt határidejét a 84. §-ban meghatározott követelményekre is figyelemmel, valamint a vizsgálat tervezett ütemezését, kitérve arra, hogy van-e olyan körülmény, amely az eljárás meghatározott időkeretben történő lefolytatását indokolja.

81. § (1)53 A vizsgálati koncepciót és a vizsgálati tervet meg kell küldeni

a) véleményezés céljából

aa) a Jogi Támogató Irodának,

ab)54 – a Fogyasztóvédelmi Iroda feladatkörébe tartozó ügyek kivételével – a Versenyközgazdasági és Piackutatási Irodának és az Elnöki Kabinetnek,

ac) a Döntéshozatalt Támogató Irodának és

ad) az Antitröszt Iroda feladatkörébe tartozó ügyben az antitröszt szakértőnek, továbbá

b) tájékoztatásul annak az irodának, amelynek a feladatkörét az ügy érintheti.

(2) A vizsgálati koncepció, illetve a vizsgálati terv véleményezésére nyolc nap áll rendelkezésre.

(3) Az észrevételek alapján felülvizsgált vizsgálati koncepció, illetve vizsgálati terv alapján készült javaslatot a vizsgálat elrendelésére és a vizsgálat ügymenedzseri rendszerben történő kezelésére, valamint a vizsgálatot elrendelő végzés tervezetét a vizsgáló iroda jóváhagyásra felterjeszti az általános elnökhelyettesnek.

(4) A helyszíni kutatással induló eljárások kivételével az általános elnökhelyettes jóváhagyását követően haladéktalanul gondoskodni kell a vizsgálat elrendeléséről szóló tájékoztatás bejelentőnek való megküldéséről.

82. § A Fúziós Iroda feladatkörébe tartozó ügyben ezen alcím rendelkezéseit – a 84. §-ban meghatározott kivétellel – nem kell alkalmazni.

83. § (1)55 A vizsgálat elrendelése tényének a Tpvt. 67. § (11) bekezdése szerinti nyilvánosságra hozatalát, továbbá a vizsgálat elrendelése kapcsán sajtóközlemény kiadását az általános elnökhelyettes – a Fúziós Iroda eljárása esetén a Versenytanács elnöke – kezdeményezi a Közszolgálati kommunikációs Irodán. A sajtóközlemény szövegét a vizsgáló irodával és az általános elnökhelyettessel – a Fúziós Iroda eljárása esetén a Versenytanács elnökével – egyeztetve a Közszolgálati kommunikációs Iroda határozza meg.

(2)56 A nyilvánosságra hozatalra, illetve a sajtóközleményre vonatkozó javaslat tartalmazza a nyilvánosságra hozatalt megvalósító tájékoztatást, illetve a sajtóközlemény szövegét. A javaslatot a Közszolgálati kommunikációs Iroda terjeszti az elnök elé. A tájékoztatás, illetve a sajtóközlemény kiadásáról az elnök dönt.

(3) A tájékoztatás, illetve a sajtóközlemény szövegében a vizsgálat tárgyát, a vizsgálni kívánt tényállást kell a vizsgálatot elrendelő végzésnek megfelelően röviden, közérthetően összefoglalva ismertetni.

(4) A tájékoztatás, illetve a sajtóközlemény szövegében fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a vizsgálat elrendelése nem jelenti annak kimondását, hogy az eljárás alá vont a jogsértést elkövette, és hogy az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul.

(5)57 Az elnök által jóváhagyott tájékoztatásnak a honlapon történő közzétételéről, illetve a sajtóközleménynek a sajtó felé való eljuttatásáról a Közszolgálati kommunikációs Iroda gondoskodik.

(6) A tájékoztatás közzétételével, illetve a sajtónak való eljuttatásával be kell várni, hogy a vizsgálatot elrendelő végzés közlése valamennyi ügyfél vonatkozásában megtörténjen; a hirdetményi úton való közlést nem kell bevárni.

31. A vizsgálat időkerete, a vizsgálat állásának nyomon követése

84. § (1) A vizsgálatot úgy kell lefolytatni, hogy vizsgálati jelentés olyan időben kerüljön a Versenytanács elé terjesztésre, hogy az eljáró versenytanácsnak az eljárására – a 123. § (1) bekezdésében írt kivétellel – a versenyfelügyeleti eljárás ügyintézési határidejének a határidőbe be nem számító időtartamok nélkül számított legalább egyharmada, a több, mint három eljárás alá vonttal szemben folytatott vagy a Tpvt. 11. §-ában, illetve az Európai Unió működéséről szóló szerződés (a továbbiakban: EUMSz.) 101. cikkében tilalmazott magatartások miatt indított versenyfelügyeleti eljárásban legalább négykilencede a rendelkezésére álljon.

(2) Ha az eljáró versenytanács a Tpvt. 72. § (1) bekezdése alapján az iratokat a vizsgálónak visszaadja, a megfelelően kiegészített vizsgálati jelentést az eljáró versenytanács által meghatározott határidőben, ennek hiányában az általános elnökhelyettes – a Fúziós Iroda eljárása esetén a Versenytanács elnöke – által meghatározott határidőben kell felterjeszteni.

85. § (1)58 Az általános elnökhelyettes – a Fúziós Iroda feladatkörébe tartozó ügyek kivételével – szükség szerint megbeszélést tart a vizsgáló iroda vezetője és helyettes vezetője, valamint a Jogi Támogató Iroda vezetője részvételével a vizsgálatok várható elrendeléséről, a folyamatban lévő versenyfelügyeleti eljárások alakulásáról, a vizsgálati jelentések várható leadásáról és annak határidejéről.

(2) A megbeszélésre a vizsgáló iroda rövid összefoglalót készít az érintett ügyek állásáról.

(3)59 Az általános elnökhelyettes döntése alapján, a döntésben meghatározott esetekben és gyakorisággal az antitröszt szakértőt írásban tájékoztatni kell a folyamatban lévő versenyfelügyeleti eljárások alakulásáról.

86. § (1) A vizsgálati szakaszban a versenyfelügyeleti eljárás ügyintézési határidejét meghosszabbító végzést

a) összefonódás vizsgálatára irányuló eljárásban a Versenytanács elnöke,

b) az a) pont hatálya alá nem tartozó eljárásban az általános elnökhelyettes

kiadmányozza.

(2) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti esetben az ügyintézési határidőt meghosszabbító végzés tervezetének kiadmányozásra felterjesztésével egyidejűleg az eljáró vizsgáló feljegyzésben számol be a hosszabbítást szükségessé tevő körülményekről és eljárási cselekményekről.

(3) Ha a vizsgálati jelentés Versenytanács elé terjesztésére olyan időben kerülne sor, hogy az ügyintézési határidőből tizenöt napnál kevesebb lenne hátra, az ügyintézési határidő meghosszabbítása iránt a vizsgálati szakaszban kell intézkedni.

32. Az ügymenedzseri rendszer

87. § (1) Az általános elnökhelyettes és a Versenytanács elnöke a vizsgáló indítványára vagy saját kezdeményezésük alapján együttesen dönthetnek a

a) vizsgálat elrendelésekor vagy a helyszíni kutatással indult, a Tpvt. 11. §-a vagy 21. §-a szerinti ügyekben a vizsgálati munkamásolat elkészülte után a vizsgálat ügymenedzseri rendszerben való lefolytatásáról, vagy

b) a vizsgálat ügymenedzseri rendszerben való folytatásának megszüntetéséről.

(2)60 A Jogi Támogató Iroda nyilvántartást vezet azokról az ügyekről, amelyek esetében az általános elnökhelyettes és a Versenytanács elnöke a vizsgálat ügymenedzseri rendszerben való lefolytatása mellett döntött. A nyilvántartás tartalmazza

a) az ügy számát,

b) az eljárás alá vont vállalkozás megnevezését,

c) a feltételezett jogsértést,

d) a vizsgálatot folytató iroda megnevezését és vizsgáló nevét,

e) az ügymenedzseri rendszer keretében folytatott egyeztetések időpontját,

f) az egyeztetést megelőző összefoglalók iktatószámát,

g) az egyeztetésről készült összefoglalók iktatószámát, valamint

h) az ügymenedzseri rendszerből kilépés időpontját.

(3)61 Az (1) bekezdés szerinti döntés esetén az eljárást elrendelő végzés kiadmányozását követően – helyszíni kutatással érintett ügyekben a vizsgálati munkamásolat elkészülte után 120 nappal – a vizsgáló, az eljáró versenytanács és az általános elnökhelyettes által kijelölt ügyben az antitröszt szakértő a vizsgálónak a tényállást és a feltételezett jogsértést összefoglaló írásbeli kezdeményezése útján a vizsgálat menetét, szakaszait és a következő egyeztetés ütemezését meghatározó vizsgálatindító egyeztetést tartanak, amelynek során az eljáró versenytanács javaslatot tehet különösen a tényállás feltárása első szakaszára irányuló tervre, az ennek során a tényállás tisztázását szolgáló eljárási cselekmények eredményeként szerzett információk feldolgozásának időtartamára, a vizsgálat lefolytatásának módjára, irányára. Az egyeztetésről a vizsgáló írásbeli emlékeztetőt készít.

(4)62 A vizsgáló a vizsgálati jelentés elkészítéséig a meghatározott ütemezés szerint a tényállás feltárása szakaszai eredményeinek feldolgozása után ismétlődő jelleggel, írásban, az eredményeket bemutató, az eljárásban felmerült kérdésekkel kapcsolatos különböző döntési lehetőségeket is tartalmazó összefoglalóval eljáráskövető egyeztetéseket kezdeményez az eljáró versenytanácsnál. Az eljáráskövető egyeztetés kezdeményezését megelőzően a vizsgáló az eredményeket és döntési lehetőségeket bemutató tájékoztatót megküldi az általános elnökhelyettesnek véleményezés céljából, az általános elnökhelyettes két napon belül tájékoztatja véleményéről a vizsgálót. A vizsgáló szükség esetén módosítja, kiegészíti az eljáráskövető egyeztetést kezdeményező tájékoztatót. Az eljáráskövető egyeztetés kezdeményezését megelőzően az általános elnökhelyettes által kijelölt ügyben az eljáráskövető egyeztetést kezdeményező tájékoztatót meg kell küldeni az antitröszt szakértőnek is. Az eljáráskövető egyeztetésen a vizsgáló, az eljáró versenytanács és az általános elnökhelyettes által kijelölt ügyben az antitröszt szakértő áttekintik az elért részeredményeket, az ügyet befolyásoló egyéb körülményeket, koncepcionális kérdéseket. Az eljáró versenytanács javaslatot tehet a vizsgálat további folytatásának módjára, irányára, és a vizsgáló és az eljáró versenytanács megbeszélik a következő eljáráskövető megbeszélésig elvégzendő eljárási cselekmények tartalmát és azok eredményei feldolgozásának várható időtartamát. Az egyeztetésről a vizsgáló írásbeli emlékeztetőt készít.

(5)63 Ha a vizsgálat során feltárt tények a vizsgálat menetének újragondolását teszik szükségessé, a vizsgálat menetét befolyásoló egyéb koncepcionális kérdések merülnek fel, vagy az ügy körülményeiben olyan lényeges változások következnek be, amelyek jelentős befolyást gyakorolnak a vizsgálat vizsgálatindító egyeztetésen meghatározott szakaszaira, a vizsgáló e kérdések megbeszélésére az indító vagy eljáráskövető egyeztetésen meghatározott ütemtervtől eltérően is kezdeményezhet egyeztetést az eljáró versenytanáccsal, amelyen az általános elnökhelyettes által kijelölt ügyben az antitröszt szakértő is részt vesz. Az ilyen egyeztetésekre egyebekben a (4) bekezdésben meghatározott szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

(6) Az ügymenedzseri rendszer kapcsán keletkező irat az iratkezelési szabályzatról szóló normatív utasítás szerinti belső irat.

33. Kötelezettségvállalás

88. § (1) Ha az eljárás alá vont vállalkozás kötelezettségvállalást ajánl fel, és az eljáró vizsgáló

a) a vállalást elfogadhatónak tartja, vagy

b)64 – szükség szerint a felajánlott vállalás tartalmának tisztázását követően – szükségét látja a vállalás elfogadhatóságára és az eljárás irányára nézve az eljáró versenytanács álláspontja kikérésének,

az ügymenedzseri rendszer alkalmazásától függetlenül a 89. § (5) bekezdésének megfelelően egyeztet az eljáró versenytanáccsal, amelynek során külön jelentésben tájékoztatja az eljáró versenytanácsot az addig megállapított tényállásról, a rendelkezésre álló bizonyítékokról, a még elvégzendő bizonyítási cselekményekről, a fontosabb elvi kérdésekről, gyakorlati problémákról, a vállalás tartalmáról, valamint a vállalás elfogadására vonatkozó javaslatáról, és javaslatot kér az eljárás további menetére nézve.

(2) A vállalás elfogadása indokoltságának elemzése során ki kell térni a következő szempontokra:

a) hasonló jogkérdés előfordulása a Hivatal gyakorlatában,

b) az eljárás további menete a vállalás elutasítása esetén (bizonyítandó tények, a bizonyítás sikerességét befolyásoló tényezők, a tervezett vizsgálati cselekmények jellege és időigénye, szakértői bizonyítás szükségessége, költségvonzata, kivitelezhetősége),

c) a vállalás elfogadásának, illetve elutasításának várható hatása a piaci versenyre,

d) a vállalás mennyiben biztosítja a közérdek hatékony védelmét,

e) a vizsgált magatartás befejezettsége, illetve folyamatban léte,

f) a vállalás végrehajthatósága, végrehajtásának várható időigénye és költsége, valamint

g) a vállalás végrehajtásának ellenőrizhetősége.

(3) Ha a vizsgálati jelentés jóváhagyásra felterjesztésének várható közeli időpontjára figyelemmel az (1) bekezdés szerinti egyeztetés annak időigénye miatt nem célszerű, az (1) bekezdésben írtakat a vizsgálati jelentésben kell ismertetni.

(4) Ha az ügyfél még nem ajánlott fel kötelezettségvállalást, de az ügy erre alkalmasnak mutatkozik, a vizsgálat során erre az ügyfél figyelmét fel lehet hívni. Ebben az esetben az e § rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

34. Vizsgálati jelentés

89. § (1) A vizsgálati jelentés tartalmazza

a) a vizsgálat tárgyát az eljárás előzményével és – ha van ilyen – a kapcsolódó vizsgálatokkal,

b) az eljárás alá vont vállalkozás és tevékenységének bemutatását,

c) az érintett termék és piac hátterének, illetve az érintett kereskedelmi gyakorlatnak a bemutatását,

d)65 a tényállást és az azt alátámasztó bizonyítékokat, ha az ügy európai uniós forrás felhasználását érinti, az erre történő utalást,

e) az ügyfél álláspontját,

f) az alkalmazandó jogi hátteret, így különösen

fa) a törvény hatályát,

fb) a Hivatal hatáskörét megalapozó tényeket,

fc) a vonatkozó jogszabályi rendelkezések ismertetését,

g) a vizsgált magatartás értékelését,

h) kötelezettségvállalás esetén a 88. § (2) bekezdésében meghatározottakat,

i)66 az eljáró vizsgáló kifejezett indítványát a versenytanács döntésére vonatkozóan,

j)67 bírságra vonatkozó indítvány esetén a bírság mértékének megalapozásához szükséges adatokat és a figyelembe venni javasolt szempontok ismertetését, továbbá

k)68 európai uniós forrás felhasználását érintő ügyben a támogatást nyújtó szerv megjelölését.

(2) A vizsgálati jelentés mellékletben tartalmazza:

a) a fontosabb eljárási kérdések ismertetését,

b) az eljárás alá vontak azonosító adatait,

c) a bizonyítékok részletes ismertetését, valamint

d) a versenytanácsi és a nemzetközi gyakorlat részletes ismertetését.

(3) Ha az eljáró vizsgáló a vizsgálati jelentésben a kötelezettségvállalás elfogadására tesz indítványt, a jelentésben ezt az indítványt kell megalapozni, figyelemmel a 88. § (2) bekezdésében meghatározott szempontokra.

(4) A vizsgálati jelentéshez – a Fúziós Iroda feladatkörébe tartozó ügyek kivételével – külön belső feljegyzést (vezetői összefoglalót) kell csatolni, amely tartalmazza

a) a tényállás rövid összefoglalását,

b) az eljárás jogalapjának ismertetését,

c) az eljáró vizsgáló indítványát,

d) azon folyamatban lévő további eljárások megjelölését, amelyekkel az érintett eljárást egységes szemléletben indokolt elbírálni,

e) a döntést igénylő elvi kérdések bemutatását, fölvázolva a lehetséges alternatívákat,

f) annak kiemelését, ha az ügyben újszerű, eddig el nem bírált elvi kérdés merült fel, vagy a korábbi versenytanácsi gyakorlat továbbfejlesztésére, világosabbá tételére van lehetőség,

g) az eljárás meghatározott időpontig való befejezésének szükségességére vonatkozó figyelemfelhívást és annak indokolását,

h) javaslatot a 107. § vagy 108. § szerinti intézkedésre, ha az szükséges,

i) az ügy összetettségét kifejező jelzést, és

j) a vizsgálat ügymenedzseri rendszerben való lefolytatásának tényét.

(5) A vizsgálati jelentés Versenytanács elé terjesztéséhez – a Fúziós Iroda feladatkörébe tartozó ügyek kivételével – az általános elnökhelyettes jóváhagyása szükséges.

90. § A Tpvt. 71. § (3) bekezdés c) pontja szerinti külön jelentésre a vizsgálatot lezáró jelentésre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, azzal, hogy az nem tartalmaz a 89. § (1) bekezdés j) pontja szerinti indítványt.

35. Vizsgálói megszüntetés

91. § (1) Az eljárást vizsgálati szakaszban megszüntető végzés tervezetét – a Fúziós Iroda feladatkörébe tartozó ügyek kivételével – a Jogi Támogató Iroda véleményezi, a véleményezésre nyolc nap áll rendelkezésére.

(2) Az eljárást megszüntető végzés tervezetére egyebekben megfelelően alkalmazni kell a 89. § (5) bekezdését.

36. Egyes eljárási cselekményekre vonatkozó szabályok

92. § (1) A vizsgálatot elrendelő végzés kiadásával egy időben – a helyszíni kutatással megindított eljárás kivételével – az első eljárási cselekményt is meg kell tenni, illetve az erre vonatkozó első végzést meg kell hozni.

(2) Az ügyfélnek az adat, irat szolgáltatására vonatkozó felhívása, továbbá a Tpvt. 64/B. § (6) bekezdése szerinti felvilágosítás adása, a vizsgálat tárgyával összefüggő adat, irat szolgáltatása iránti megkeresés teljesítésére tizenöt vagy – a kért adatok összetettsége esetén – harmincnapos határidőt kell megállapítani. Ez a határidő kérelemre legfeljebb nyolc, illetve tizenöt nappal hosszabbítható meg. A teljesítési határidők meghatározására és meghosszabbítására vonatkozó szabályoktól indokolt esetben és mértékben az irodavezető jóváhagyásával el lehet térni.

93. § (1) A Tpvt. 55. § (6) bekezdése szerinti iratbetekintés iránti kérelmet az eljáró vizsgáló – az irodavezető jóváhagyásával – haladéktalanul felterjeszti a Versenytanácsnak az arra vonatkozó álláspontjával együtt, hogy az iratbetekintés a vizsgálat eredményességét veszélyeztetheti-e, és ha igen, milyen körben.

(2) Ha az iratbetekintésre a vizsgálati szakasz során kerül sor, az eljáró vizsgáló gondoskodik az iratbetekintés lefolytatásáról, – erre vonatkozó kérés esetén – a másolatkészítésről, valamint a másolatkészítés költségének megállapításáról.

94. § (1) A Fúziós Iroda vizsgálójának a versenyfelügyeleti eljárás során hozott, önálló fellebbezéssel támadható végzése kiadmányozásához – a 10. § (4) bekezdésével összhangban – a Döntéshozatalt Támogató Iroda vezetőjének jóváhagyása szükséges, amire egy nap áll rendelkezésre.

(2) Az ideiglenes biztosítási intézkedést elrendelő végzés kiadmányozásához – az (1) bekezdésben nem szabályozott esetben – az általános elnökhelyettes jóváhagyása szükséges, amire egy nap áll rendelkezésre.

95. § (1) Az eljáró vizsgáló a versenyfelügyeleti eljárás során hozott végzésével szemben benyújtott fellebbezést és a releváns iratokat az általános elnökhelyettes – a Fúziós Iroda eljárása esetén a Döntéshozatalt Támogató Iroda vezetője – által jóváhagyott feljegyzéssel terjeszti fel a Versenytanácsnak. A jóváhagyásra egy nap áll rendelkezésre.

(2) Ha az eljáró vizsgáló saját hatáskörben eleget tesz a fellebbezésben foglaltaknak, az erről szóló végzését tájékoztatásul megküldi az általános elnökhelyettesnek, a Fúziós Iroda eljárása esetén a Döntéshozatalt Támogató Iroda vezetőjének. Az ilyen végzés kiadmányozásához az irodavezető jóváhagyása szükséges.

37. Az eljáró vizsgáló szerepe az eljárás versenytanácsi szakaszában

96. § Az eljárás versenytanácsi szakaszában az eljáró vizsgáló nem vesz részt, azonban

a) ha az eljáró versenytanács értesíti a tárgyalásról, az ügyben korábban eljáró vizsgáló a tárgyaláson megjelenik, valamint

b) kivételesen, az eljáró versenytanács kérésére – az irodavezető hozzájárulásával és – a Fúziós Iroda feladatkörébe tartozó ügyek kivételével – az általános elnökhelyettes tudtával – elláthat az ügyirat kezelésével és az iratbetekintés lebonyolításával összefüggő, döntést nem igénylő segítő jellegű feladatokat, ha ez a közreműködés az egyéb feladatai ellátását nem veszélyezteti.

38. Döntések, a döntésekről való tájékoztatás, illetve sajtóközlemény közzététele

97. § (1) A Tpvt. 80. § (2) bekezdése szerinti végzés közzétételéről az eljáró vizsgáló iroda kezdeményezése alapján az általános elnökhelyettes – a Fúziós Iroda eljárása esetén a Versenytanács elnöke –, versenytanácsi döntés esetén az eljáró versenytanács előadó versenytanácstagként kijelölt tagja (a továbbiakban: előadó versenytanácstag) javaslatára a Versenytanács elnöke dönt.

(2) Ha a döntés ellen közigazgatási pert indítottak, ezt a közzéteendő döntés honlapon történő közzététel céljából való – az elektronikus közzététel rendjéről szóló normatív utasítás szerinti – megküldésével egyidejűleg jelezni kell.

(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a honlapon – a döntés elérésekor szükségképpen megjelenően – a közigazgatási perben hozott eljárást befejező határozatot is közzé kell tenni, illetve arról tájékoztatást kell adni, jelezve azt is, hogy a határozat jogerős-e.

98. § (1) Az olyan versenyfelügyeleti eljárást befejező véglegessé vált döntésről és az azzal szembeni közigazgatási perben hozott jogerős bírósági határozatról, amely eljárás megindításáról korábban sajtóközlemény került kiadásra, sajtóközleményt kell kiadni.

(2) Az (1) bekezdés hatálya alá nem tartozó versenyfelügyeleti eljárást befejező véglegessé vált döntésről sajtóközlemény kiadásáról – ügyszaktól függően – az általános elnökhelyettesnek, a Fúziós Iroda eljárása esetén a Versenytanács elnökének a vizsgáló iroda vagy saját kezdeményezése alapján, illetve a Versenytanács elnökének az előadó versenytanácstag vagy saját kezdeményezése alapján tett javaslatára az elnök dönt.

(3) A döntésről kiadott sajtóközlemény esetén a döntéssel szembeni közigazgatási perben hozott jogerős bírósági határozatról is sajtóközleményt kell kiadni.

(4)69 A sajtóközlemény szövegét a Közszolgálati kommunikációs Iroda határozza meg, azzal, hogy azt véleményezi – az ügyszaktól függően – a vizsgáló iroda, illetve az előadó versenytanácstag.

(5) A sajtóközlemény szövegében az eljárást befejező döntésnek megfelelően röviden, közérthetően összefoglalva a döntés rendelkező részét és az indokolás főbb megállapításait kell ismertetni.

(6)70 A sajtóközlemény angol nyelvű változatának elkészítéséről az Elnöki Kabinet gondoskodik.

(7)71 A sajtóközleménynek a sajtó felé való eljuttatásáról a Közszolgálati kommunikációs Iroda gondoskodik.

99. § (1) A döntés, illetve sajtóközlemény közzétételével, illetve a sajtónak való eljuttatásával, továbbá az eljárást befejező döntésre vonatkozó hatósági megkeresésre történő válaszadással lehetőleg be kell várni, hogy a döntés közlése valamennyi ügyfél vonatkozásában megtörténjen; a hirdetményi úton való közlést nem kell bevárni.

(2) A döntés mindaddig nem tehető közzé, amíg a korlátozottan megismerhető adatok körét befolyásoló eljárások véglegesen, illetve jogerősen le nem zárultak.

(3) Az eljárást befejező döntésről és az azzal szembeni közigazgatási perben hozott bírósági határozatról való tájékoztatást, illetve sajtóközleményt ugyanolyan kör számára és ugyanolyan feltételek mellett elérhető módon kell közzétenni, amely kör számára és feltételek mellett az eljárás megindításáról kiadott tájékoztatás, illetve sajtóközlemény közzétételre került.

39. Elektronikus kereskedelmi szolgáltatással összefüggő súlyos jogsértést megállapító határozat közzététele

100. § (1) A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (a továbbiakban: Fgytv.) 51/B. § (1) bekezdésében meghatározott döntésnek és az azzal kapcsolatban ott előírt adatoknak az Fgytv. 51/B. § (3) bekezdésében előírt, a fogyasztóvédelemért felelős miniszter részére történő megküldéséről a Döntéshozatalt Támogató Iroda gondoskodik.

(2) A vizsgálati jelentéshez kapcsolódó vezetői összefoglalóban jelezni kell, ha az eljárás jogalapjára és az eljáró vizsgáló indítványára tekintettel az eljáró versenytanács ilyen tartalmú határozata esetén az Fgytv. 51/B. § (1) bekezdésében előírt közzétételnek van helye.

(3) A határozat megküldésével be kell várni, hogy a korlátozottan megismerhető adatok körét befolyásoló eljárások véglegesen, illetve jogerősen lezáruljanak.

40. Kötelezés teljesítésének nyomon követése, utóvizsgálat

101. § (1)72 A versenyfelügyeleti eljárás vizsgálati szakaszában eljárt vizsgáló iroda és a Döntéshozatalt Támogató Iroda az eljáró versenytanács határozatában előírt, meghatározott cselekmény elvégzésére, magatartás tanúsítására vagy attól való tartózkodásra vonatkozó kötelezés teljesítését, az eljáró versenytanács által ideiglenes intézkedésként elrendelt kötelezettséget, továbbá a versenyfelügyeleti eljárás vizsgálati szakaszában eljárt vizsgáló iroda a Tpvt. 30. § (3) bekezdése vagy 75. § (1) bekezdése szerint előírt kötelezettséget vagy feltételt folyamatosan figyelemmel kíséri. Az ideiglenes intézkedésként elrendelt kötelezettség teljesítését vizsgálati szakban a vizsgáló iroda, versenytanácsi szakban a Döntéshozatalt Támogató Iroda ellenőrzi.

(2) A vizsgáló iroda (1) bekezdésben előírt feladatának teljesítése érdekében a Döntéshozatalt Támogató Iroda haladéktalanul tájékoztatja a vizsgáló irodát a kötelezés, illetve kötelezettség teljesítésével összefüggésben beérkező iratról.

(3)73 A rendelkezésre álló adatok alapján a Döntéshozatalt Támogató Iroda feljegyzésben tájékoztatja a vizsgáló irodát és az eljáró versenytanácsot a teljesítés megtörténtével kapcsolatos álláspontjáról. Ha a rendelkezésre álló adatok és a Döntéshozatalt Támogató Iroda feljegyzése alapján nem állapítható meg, hogy a teljesítés határidőben megtörtént-e, vagy az valószínűsíthető, hogy a teljesítés nem történt meg, a vizsgáló iroda utóvizsgálat megindítását kezdeményezi.

(3a)74 Ha a rendelkezésre álló adatok és a Döntéshozatalt Támogató Iroda feljegyzése alapján a vizsgáló iroda az utóvizsgálat megindítását mellőzi, és az eljáró vizsgáló a végrehajtást sem rendeli el a (4) bekezdés b) pontja szerint, a vizsgáló iroda feljegyzésben tájékoztatja az általános elnökhelyettest és a Döntéshozatalt Támogató Irodát az utóvizsgálat elrendelésének mellőzéséről, valamint annak indokairól.

(4) A (3) bekezdéstől eltérve

a) a Tpvt. 30. § (3) bekezdése vagy 75. § (1) bekezdése szerint előírt kötelezettség vagy feltétel nemteljesítése esetén az utóvizsgálat (5) bekezdés szerinti megindítása nem mellőzhető,

b)75 a nem a Tpvt. 30. § (3) bekezdése vagy nem a 75. § (1) bekezdése szerint előírt kötelezettség nemteljesítése esetén az eljáró vizsgáló – az ennek megállapítását lehetővé tevő bizonyítékokat tartalmazó előterjesztés útján – az általános elnökhelyettes jóváhagyásával a végrehajtás elrendelését kezdeményezi a Döntéshozatalt Támogató Irodán.

(5) Ha a Tpvt. 77. §-a alapján az utóvizsgálat kötelező, az utóvizsgálatot legkésőbb a teljesítési határidő, folyamatos kötelezettség, illetve a Tpvt. 30. § (3) bekezdése szerinti utólagos feltétel esetén a kötelezettség, illetve feltétel fennállásának határozatban előírt utolsó napjától számított hat hónapon belül meg kell indítani.

102. § (1) Az utóvizsgálat megindítása előtt utóvizsgálati tervet kell készíteni.

(2) Az utóvizsgálati terv tartalmazza

a) azt a kötelezést, amely teljesítésének ellenőrzésére az utóvizsgálat irányul, valamint

(3) Az utóvizsgálat megindítására egyebekben megfelelően alkalmazni kell a vizsgálat elrendelésére – a Fúziós Iroda feladatkörében elrendelt utóvizsgálat esetén pedig a Tpvt. 67. § (3) és (6) bekezdése szerinti vizsgálatra irányuló versenyfelügyeleti eljárás indítására – vonatkozó szabályokat.

103. § Az utóvizsgálatra megfelelően alkalmazni kell a 84–86. § rendelkezéseit.

104. § Az utóvizsgálati jelentésre megfelelően alkalmazni kell a 89. §-t, azzal, hogy a jelentésben a 89. § (1) bekezdés b), c) és f) pontjában meghatározottakat nem vagy csak a szükséges mértékben részletezve kell bemutatni.

104/A. §76 Ha az eljáró versenytanács a Tpvt. 77. § (1) bekezdés d) pontja szerint megállapítja, hogy a kötelezettség végrehajtható, a Döntéshozatalt Támogató Iroda elrendeli a végrehajtást.

41. Az összefonódások ellenőrzése során felmerülő versenykorlátozások nyomon követése

105. § (1) A Fúziós Iroda az összefonódás-bejelentés elintézésével kapcsolatos eljárásnak a Tpvt. 43/N. § (1) bekezdés b) pontja szerinti intézkedéssel való lezárását vagy az összefonódás vizsgálatára irányuló versenyfelügyeleti eljárást befejező döntés véglegessé válását követően haladéktalanul – a Versenytanács elnöke útján – tájékoztatja az általános elnökhelyettest és a Felderítő Irodát, ha az eljárás során olyan versenykorlátozás merült fel, amely az irányadó versenytanácsi gyakorlat alapján vélhetően nem minősül a Tpvt. 30. § (7) bekezdése szerinti, összefonódáshoz szükséges és ekként ahhoz kapcsolódó versenykorlátozásnak. A tájékoztatás tartalmazza a Fúziós Irodának a felmerült versenykorlátozásra vonatkozó véleményét és az általa ismert releváns adatokat.

(2)77 A Fúziós Iroda tájékoztatása alapján az általános elnökhelyettes az antitröszt szakértő véleményének kikérése mellett dönthet úgy, hogy az Antitröszt Iroda tizenöt napon belül – szükség esetén a Felderítő Iroda bevonásával – végezze el a versenykorlátozás értékelését abból a szempontból, hogy kell-e vizsgálatot elrendelni. Az Antitröszt Iroda javaslata alapján az általános elnökhelyettes előzetesen jóváhagyja a vizsgálat elrendelését, vagy a vizsgálat elrendelésének mellőzésére vonatkozó álláspontjáról tájékoztatja a Versenytanács elnökét.

(3) Az általános elnökhelyettesnek a vizsgálat elrendelésére vonatkozó előzetes jóváhagyása esetén az Antitröszt Iroda elkészíti a vizsgálati koncepciót és a vizsgálatot elrendelő végzést.

106. § (1) A Fúziós Iroda a Tpvt. 43/L. § (1) bekezdése szerinti összefonódás-bejelentést megelőző előzetes egyeztetés lezárását követő nyolc munkanapon belül, továbbá az összefonódás vizsgálatára irányuló versenyfelügyeleti eljárást befejező döntés véglegessé válását követően haladéktalanul – a Versenytanács elnöke útján – tájékoztatja az általános elnökhelyettest és a Felderítő Irodát, ha az irányadó versenytanácsi gyakorlat alapján nem teljes funkciójú közös vállalatnak minősülő összefonódás létrehozása kapcsán versenykorlátozó magatartás valószínűsíthető. A tájékoztatás tartalmazza a Fúziós Irodának a felmerült versenykorlátozásra vonatkozó véleményét és az általa ismert releváns adatokat.

(2) Az általános elnökhelyettes döntése alapján az általa eljárásra kijelölt vizsgáló iroda tizenöt napon belül – szükség esetén a Felderítő Iroda bevonásával – elvégzi a felmerült versenykorlátozás értékelését abból a szempontból, hogy indokolt-e vizsgálat elrendelése. A kijelölt iroda javaslata alapján az általános elnökhelyettes előzetesen jóváhagyja a vizsgálat elrendelését, vagy a vizsgálat elrendelésének mellőzésére vonatkozó álláspontjáról tájékoztatja a Versenytanács elnökét.

(3) Az általános elnökhelyettesnek a vizsgálat elrendelésére vonatkozó előzetes jóváhagyása esetén a kijelölt iroda elkészíti a vizsgálati koncepciót és a vizsgálatot elrendelő végzést.

42. Törvényességi felügyeleti eljárás kezdeményezése

107. § (1) Az eljáró vizsgáló a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (a továbbiakban: Ctv.) szerinti törvényességi felügyeleti eljárás iránti kérelem előterjesztését kezdeményezi az általános elnökhelyettesnél – a Fúziós Iroda eljárása esetén a Fúziós Iroda vezetőjénél –, ha a versenyfelügyeleti eljárás vizsgálati szakasza során azt észleli, hogy az eljárás alá vont vállalkozás működése során nem tartja be a szervezetére és működésére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, illetve a létesítő okiratában foglaltakat, így különösen ha

a) székhelyén nem található, az eljárás során a vele való kapcsolattartás ténylegesen nem lehetséges, az eljárás során semmilyen nyilatkozatot nem tesz, vagy

b) a számviteli szabályok szerinti beszámolási kötelezettségének nem tesz eleget.

(2) A törvényességi felügyeleti eljárás iránti kérelmet az általános elnökhelyettes – a Fúziós Iroda eljárása esetén a Fúziós Iroda vezetője – kiadmányozza, az elnök nevében eljárva.

43. Feljelentéstétel

108. § (1) Ha a versenyfelügyeleti eljárásban vizsgált magatartás egyúttal valamely büntetőjogi tényállást – vagy legalábbis annak objektív elemeit – is kimeríti, a büntetőeljárásról szóló törvény alapján a hatóság tagját terhelő feljelentési kötelezettségnek a Hivatal a vizsgáló iroda vezetője vagy – a Versenytanács elnökének tájékoztatása mellett – az előadó versenytanácstag javaslata alapján az általános elnökhelyettes által tett feljelentéssel tesz eleget.

(2) Az (1) bekezdés szerinti feljelentéstétel különösen mérlegelendő

a) a Tpvt. 11. §-ába ütköző, közbeszerzési eljárással összefüggő magatartás esetén a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (a továbbiakban: Btk.) 420. §-a szerinti versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban tényállásba ütközés miatt,

b) ha a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmába ütköző magatartás megvalósítja a Btk. 417. §-a szerinti fogyasztók megtévesztése tényállás objektív elemeit, és a szándékosság legalább valószínűsíthető, figyelemmel arra, hogy

ba) a vállalkozás üzleti modellje lényegében a visszaélésre épül, vagy

bb) ugyanazon vállalkozás vagy ugyanazon személy folytat azonos vagy hasonló – korábban már marasztalt – jogsértő tevékenységet,

c) ha – a b) pont alkalmazhatóságának hiányában – a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmába vagy az üzleti döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalmába ütköző magatartás megvalósítja a Btk. 373. §-a szerinti csalás tényállás objektív elemeit – ideértve azt is, hogy van kimutatható és bizonyítható kár –, és a szándékosság a b) pontra tekintettel legalább valószínűsíthető, továbbá

d) ha a vizsgált magatartás valószínűsíthetően megvalósítja a Btk. más tényállását.

(3) A feljelentést a versenyfelügyeleti eljárás vizsgálati szakaszában kell megtenni, ha

a) a magatartás büntethetőségének közeli elévülése miatt a Versenytanács határozatának meghozatala nem várható be, vagy

b) nem együttműködő eljárás alá vont vállalkozás esetében a párhuzamos nyomozás a versenyfelügyeleti eljárás eredményességét segítheti.

(4) A (3) bekezdésben nem szabályozott esetben a feljelentést az eljáró versenytanácsnak a jogsértést megállapító határozata alapján indokolt megtenni.

(5) A feljelentésre vonatkozó javaslatot tájékoztatásul meg kell küldeni az elnöknek.

(6) A feljelentésre vonatkozó javaslat alapján a Jogi Támogató Iroda készíti elő a feljelentést. Ha a Jogi Támogató Iroda a feljelentéstétellel nem ért egyet, a feljelentéstétel kérdésében – a Jogi Támogató Irodának a feljelentést kezdeményező javaslatot, valamint a Jogi Támogató Iroda véleményét ismertető előterjesztése alapján – az elnök dönt.

44. A Közbeszerzési Döntőbizottság eljárásának kezdeményezése

109. § A közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény 152. §-a szerinti eljárás kezdeményezéséről az általános elnökhelyettesnek vagy a Versenytanács elnökének a javaslata alapján az elnök dönt. A döntés kezdeményezésére megfelelően alkalmazni kell a 108. § (3), (4) és (6) bekezdését.

45. A Hivatal képviselete a bíróság előtti eljárásban

110. § (1) A versenyfelügyeleti eljárásban hozott döntéssel szembeni közigazgatási perben a Hivatalt – ha az elnök a képviselet ellátására külső jogi képviselő megbízásáról nem dönt – a Bírósági Képviseleti Iroda képviseli. A képviselet ellátásában – a Versenytanács szervezeti és működési szabályzatában meghatározott szabályok szerint – az ügyben eljáró versenytanács tagja is közreműködhet.

(2) A Bírósági Képviseleti Iroda értesíti a Versenytanács elnökét és az általános elnökhelyettest, ha a bíróság versenyfelügyeleti eljárásban hozott döntést hatályon kívül helyez, illetve a Hivatalt új eljárás lefolytatására kötelezi.

46. A Versenyközgazdasági és Piackutatási Iroda közreműködése

111. § (1) A Versenyközgazdasági és Piackutatási Iroda közreműködik a versenyfelügyeleti eljárásban, továbbá a döntések bíróság előtti képviseletében, ha a vizsgáló iroda, az eljáró versenytanács, a Bírósági Képviseleti Iroda vagy saját kezdeményezése alapján az általános elnökhelyettes így dönt.

(2) A Versenyközgazdasági és Piackutatási Irodának az eljárásban való részvétele esetén az eljáró vizsgáló iroda a Versenyközgazdasági és Piackutatási Irodával közös feljegyzésben rögzíti, hogy mely kérdésekben milyen jellegű közreműködésre, milyen ütemezés szerint kerül sor részéről, és azt – a Fúziós Iroda eljárása esetén a Versenytanács elnöke útján – jóváhagyásra megküldik az általános elnökhelyettesnek. A jóváhagyott feljegyzés a vizsgálati koncepció, illetve a vizsgálati terv melléklete; a Versenyközgazdasági és Piackutatási Iroda a közreműködését az abban meghatározott módon és időben adja meg a vizsgáló iroda részére. Az ehhez szükséges adatok és ismeretek beszerzése, az erre irányuló eljárási cselekmények során a vizsgáló iroda és a Versenyközgazdasági és Piackutatási Iroda fokozottan együttműködnek egymással.

(3) A vizsgáló iroda a Versenyközgazdasági és Piackutatási Iroda munkája szempontjából releváns végzések előkészítésébe a (2) bekezdés szerinti feljegyzésben meghatározottak szerint bevonja a Versenyközgazdasági és Piackutatási Irodát. Az ilyen végzés tervezetét a vizsgáló iroda – háromnapos véleményezési idő mellett – megküldi véleményezésre a Versenyközgazdasági és Piackutatási Irodának.

(4) Kivételes esetben a feladatához közvetlenül kapcsolódó, a Tpvt. 64/B. § (1) vagy (6) bekezdése szerinti végzésben foglalt kérdés értelmezésével kapcsolatban a Versenyközgazdasági és Piackutatási Iroda az adat szolgáltatására kötelezett ügyféllel, illetve a megkeresettel szóban, közvetlenül is kapcsolatot tarthat, az ilyen kapcsolattartásról a vizsgáló irodát előzetesen értesíteni kell.

47. A Jogi Támogató Iroda közreműködése

112. § (1) Az eljáró vizsgáló kizárására irányuló bejelentéssel kapcsolatos döntést a Jogi Támogató Iroda készíti elő, ennek során figyelembe véve az érintett vizsgálónak és a vizsgáló iroda vezetőjének véleményét. A nem az eljáró vizsgálótól származó bejelentést – az eljáró vizsgáló álláspontjával együtt – haladéktalanul át kell adni ügyintézésre a Jogi Támogató Irodának.

(2) Az ezen utasításban szabályozott eseteken túl a Jogi Támogató Iroda véleményét kell kérni

a)78 – a Fúziós Iroda eljárása kivételével – az eljárási bírságot kiszabó végzés meghozatala, illetve az az ellen benyújtott fellebbezés felterjesztése, valamint az eljárási bírság végrehajtását elrendelő végzés meghozatala előtt,

b) – a Fúziós Iroda eljárása kivételével – vizsgálati kifogás esetén, és

c) ha az általános elnökhelyettes így dönt.

VII. Fejezet

EGYES VERSENYFELÜGYELETI ELJÁRÁSOKKAL ÖSSZEFÜGGŐ KÜLÖNÖS SZABÁLYOK

48. A Fejezet hatálya

113. § Az egyes versenyfelügyeleti eljárásokban a VI. Fejezet rendelkezéseit az e Fejezetben meghatározott kiegészítésekkel és eltérésekkel kell alkalmazni.

49. A helyszíni kutatásra vonatkozó különös szabályok

114. § (1) Ha a Tpvt. 11. §-ában vagy 21. §-ában, illetve az EUMSz. 101. vagy 102. cikkében tilalmazott magatartások miatt a versenyfelügyeleti eljárást helyszíni kutatással indokolt megindítani, a Felderítő Iroda a jogsértést valószínűsítő feltárt tényeket, az érintett vállalkozásokat, a piaci viszonyokat és szereplőket bemutató feljegyzésben kezdeményezi az elnöknél a vizsgálat elrendelését. Ha a vizsgálat elrendelése és a helyszíni kutatás bírság mellőzése iránti engedékenységi kérelmen vagy a Tpvt. 79/A. § (1) vagy (2) bekezdése szerinti információn alapul, ezt a feljegyzésben jelezni kell.

(2) A feljegyzésben – az eljárás alá vonni kívánt vállalkozások és a rendelkezésre álló bizonyítékok forrásának és pontos tartalmának nevesítése nélkül, ugyanakkor a bizonyítékok típusának megjelölésével – a tényállást olyan mélységben kell ismertetni, hogy az alapján a jogsértés valószínűsíthetőségére és a vizsgálat jogalapjára vonatkozóan megalapozott véleményt lehessen nyilvánítani.

(3) A helyszíni kutatásra adott előzetes elnöki jóváhagyást követően a Felderítő Iroda a (2) bekezdés szerinti feljegyzést megküldi az általános elnökhelyettesnek. Ha az általános elnökhelyettes – szükség esetén az általános elnökhelyettes által eljárásra kijelölt vizsgáló iroda véleményének kikérését követően – a vizsgálat elrendelésével nem ért egyet, a kérdésben egyeztet az elnökkel és a Felderítő Irodával.

(4) A helyszíni kutatáshoz szükséges előzetes bírói engedély (a továbbiakban: előzetes bírói engedély) iránti kérelmet – a Felderítő Iroda vezetőjének az eljáró vizsgáló irodával egyeztetett előterjesztése alapján – az elnök nevében eljárva az általános elnökhelyettes kiadmányozza, és e körben képviseli a Hivatalt.

(5) Az eljáró vizsgáló iroda az előzetes bírói engedély alapján a Felderítő Irodával egyeztetve a helyszíni kutatás megkezdéséig elkészíti a vizsgálatot elrendelő végzést, azzal, hogy annak a 79. § (1) bekezdése szerinti jóváhagyásához kellő idő álljon rendelkezésre.

115. § (1) Ha az eljáró vizsgáló iroda a 114. § (1) bekezdésén kívüli, a Tpvt. 65/A. § (1) bekezdése szerinti esetben helyszíni kutatást tart indokoltnak, azt – a Felderítő Irodával egyeztetve – a jogsértést valószínűsítő feltárt tényeket, az érintett vállalkozásokat, a piaci viszonyokat és szereplőket bemutató indokolt feljegyzésben kezdeményezi a tevékenységét irányító elnökhelyettesnél, aki – egyetértése esetén – a kezdeményezést jóváhagyásra az elnök elé terjeszti.

(2)79 Az elnök jóváhagyása esetén a 114. § (4) bekezdésének és – ha a helyszíni kutatásra a vizsgálat elrendelésével egyidejűleg kerül sor – a 114. § (5) bekezdésének alkalmazásával kell eljárni.

116. § (1) A helyszíni kutatást a Felderítő Iroda készíti elő, szervezi és koordinálja, ezzel összefüggésben – az eljáró vizsgáló irodával együttműködésben – helyszíni kutatási tervet készít.

(2) A Felderítő Iroda a helyszíni kutatás tervezett időpontjáról az előzetes bírói engedély másolatának megküldésével tájékoztatja az elnököt.

(3) A helyszíni kutatáson elsődlegesen a Felderítő Iroda, a Kartell Iroda, illetve az Antitröszt Iroda, a Fúziós Iroda eljárása esetén a Fúziós Iroda, valamint az Informatikai és Iratirányítási Iroda vizsgálói vesznek részt. Szükség esetén a Felderítő Iroda más irodák vizsgálóinak közreműködését is kérheti.

(4) Az egyes helyszíneken a helyszíni kutatást folytató vizsgálók munkáját a Felderítő Iroda vezetője és az eljáró vizsgáló iroda vezetője által közösen kijelölt vizsgálók (a továbbiakban: kutatásvezetők) irányítják. A kutatásvezetők döntenek a helyszíni kutatás során a szükséges intézkedésekről és felmerülő kérdésekről, így különösen a birtokba vehető bizonyítási eszközökről. A helyszíni kutatáson a vizsgáló a kutatásvezető utasításai szerint jár el. A kutatásvezetők munkáját a Felderítő Iroda vezetője irányítja, e körben a más irodához tartozó kutatásvezetőt is utasíthatja.

(5) A helyszíni kutatás során a vizsgáló a hivatalos minőségét szolgálati igazolványával igazolja. A helyszíni kutatás napján az eljáró vizsgáló iroda gondoskodik a vizsgálatot elrendelő végzésnek a helyszíni kutatással nem érintett ügyféllel való közléséről.

117. § (1) A helyszíni kutatás során lefoglalt bizonyítási eszközöket, birtokba vett iratokat, adatokat a Felderítő Iroda a helyszíni kutatást – adott esetben a védekezés céljából készült iratokkal kapcsolatos eljárási cselekmények lefolytatását – követő negyvenöt napon belül átvizsgálja, és ha azok bizonyítékkénti felhasználásához utólagos bírói engedély szükséges, erről egyeztet az eljáró vizsgáló irodával. Az utólagos bírói engedély iránti kérelem tekintetében a 114. § (4) bekezdésének megfelelő alkalmazásával kell eljárni, azzal, hogy az előterjesztésről a Felderítő Iroda vezetője tájékoztatja az elnököt is.

(2) A helyszíni kutatást – adott esetben a védekezés céljából készült iratokkal kapcsolatos eljárási cselekmények lefolytatását – követő lehető legrövidebb időn belül biztosítani kell, hogy az eljáró vizsgáló iroda eljáró vizsgálója a helyszíni kutatás során birtokba vett iratokhoz, adatokhoz a vizsgált jogsértés bizonyítékainak azonosítása és a bizonyíték-összefoglaló összeállítása érdekében hozzáférhessen, azokat megvizsgálhassa.

(3) A Felderítő Iroda (1) és (2) bekezdés szerinti kötelezettsége teljesítésének lehetővé tétele érdekében az eljáró vizsgáló iroda haladéktalanul tájékoztatja a Felderítő Irodát arról, ha a zárt tárolóeszköz a Tpvt. 65/C. § (7), (9) vagy (13) bekezdése szerint felnyitható, az abban elhelyezett irat, illetve kutatási másolat megvizsgálható.

(4) A védekezés céljából készült irattal kapcsolatos nemperes eljárásban – szükség esetén az eljáró vizsgáló iroda bevonásával – a Jogi Támogató Iroda képviseli a Hivatalt.

50. Engedékenységi kérelmek kezelése

118. § (1) Engedékenységi kérelemmel kapcsolatban a vizsgálat elrendelése előtt a Felderítő Iroda, míg a vizsgálat elrendelését követően benyújtott engedékenységi kérelemmel kapcsolatban az eljáró vizsgáló iroda jár el. Utóbbi esetben az eljáró vizsgáló iroda tájékoztatja a Felderítő Irodát a kérelem lényeges elemeiről.

(2) Az írásbeli engedékenységi kérelem Hivatal általi átvételéről külön jegyzőkönyvet kell készíteni. Az átvételről, valamint a szóban tett engedékenységi kérelemről készült jegyzőkönyvben rögzíteni kell a kérelem előterjesztésének pontos idejét (év, hónap, nap, óra, perc pontossággal), valamint – kizárólag az elsőként benyújtott, a Tpvt. 78/A. § (2) bekezdés a) pontja szerinti mellőzés iránti kérelem esetén, vagy a Tpvt. 78/B. § (7) bekezdése szerinti esetben – a kérelem elsőségének tényét. A jegyzőkönyvről az eljáró vizsgáló másolatot ad a kérelmezőnek.

(3) A Tpvt.

a) 78/A. § (7) bekezdés a) pontja szerint a jogsértésben való részvétel folytatására kötelező végzéshez az elnök,

b) 78/B. § (3) bekezdése szerinti nem végleges mellőzési kérelem kiegészítésére határidőt megállapító végzéshez a Felderítő Iroda vezetőjének,

c) 78/B. § (4) bekezdése szerinti nem végleges csökkentési kérelem kiegészítésére határidőt megállapító végzéshez az eljáró vizsgáló iroda vezetőjének

jóváhagyása szükséges.

(4) Ha a Tpvt. 78/B. § (5) bekezdése szerinti nem végleges előzetes kérelmet angol nyelven nyújtják be, annak beérkezését követően az eljáró vizsgáló haladéktalanul gondoskodik a kérelem magyar nyelvű összefoglalójának vagy magyar nyelvű fordításának elkészültéről.

119. § (1) A vizsgálat elrendelése előtt benyújtott engedékenységi kérelem alapján – szükség esetén a kérelmet benyújtó meghallgatása, tőle további információk beszerzése után – a Felderítő Iroda a kérelem, nem végleges kérelem esetén a kiegészített kérelem benyújtását követő naptól számított hat hónapon belül megállapítja, hogy fennállnak-e a vizsgálat elrendelésének feltételei, és ennek megfelelően megteszi a 114. § (1)–(4) bekezdése szerinti intézkedéseket.

(2) A bírság mellőzése iránti kérelemmel vagy a Tpvt. 78/B. § (3) bekezdése szerinti nem végleges mellőzési kérelemmel kapcsolatos eljárás – figyelemmel a Tpvt. 67. § (2) bekezdésében foglaltakra is – vizsgálat elrendelése nélkül akkor zárható le, ha

a) a végleges kérelem nem felel meg a Tpvt. 78/B. § (1) bekezdése szerinti követelményeknek,

b) a végleges kérelemben előadottak részben vagy egészben illeszkednek egy vagy több, már folyamatban lévő versenyfelügyeleti eljárásba,

c) a kérelem alapján a helyszíni kutatást a bíróság nem engedélyezte,

d) a nem végleges kérelem kiegészítésére adott határidő eredménytelenül eltelt, vagy

e) a kérelemben foglalt jogsértés tekintetében időmúlás miatt versenyfelügyeleti eljárás már nem indítható.

(3) A Tpvt. 78/B. § (5) bekezdése szerinti nem végleges előzetes kérelem esetén a vizsgálat elrendeléséről való döntés függőben tartható, ameddig a Bizottság nem dönt az eljárásindítás kérdésében. Ha vizsgálat elrendelésére nem kerül sor, az engedékenységi kérelemmel kapcsolatos eljárás akkor zárható le, ha

a) a Bizottság az ügyben eljárást indított,

b) egyértelműen megállapítható a Hivatal hatáskörének vagy joghatóságának hiánya, vagy

c) az engedékenységi kérelemben foglalt jogsértés tekintetében időmúlás miatt versenyfelügyeleti eljárás már nem indítható.

(4) Ha az engedékenységi kérelemmel kapcsolatos eljárás vizsgálat elrendelése nélkül lezárul, erről a Felderítő Iroda – a kérelem benyújtásával egyező formában – értesíti a kérelmezőt. Az értesítést az elnök hagyja jóvá.

(5) Ha a helyszíni kutatással megindított versenyfelügyeleti eljárásban a vizsgálat elrendelése és a helyszíni kutatás bírság mellőzése iránti engedékenységi kérelmen alapul, a Felderítő Iroda az előzetes bírói engedély Hivatallal történő közlését követően a kérelemmel kapcsolatos – az eljáró vizsgáló irodával egyeztetett és az elnök által jóváhagyott – értékelését tartalmazó feljegyzésben a kérelmet, valamint az ahhoz kapcsolódó iratokat felterjeszti a Versenytanácsnak.

(6) Az (5) bekezdés hatálya alá nem tartozó esetben a bírság mellőzése vagy csökkentése iránti engedékenységi kérelmet az eljáró vizsgáló iroda – a Felderítő Iroda bevonásával – legkésőbb a vizsgálati jelentés Versenytanács elé terjesztéséig értékeli, és értékelésével együtt a kérelmet, valamint az ahhoz kapcsolódó iratokat az általános elnökhelyettes jóváhagyásával felterjeszti a Versenytanácsnak.

51. A Tpvt. 79/A. §-a szerinti információ szolgáltatásával összefüggő eljárásra vonatkozó szabályok

120. § (1) Ha a Hivatal versenyfelügyeleti eljárást indít abban az ügyben, amellyel összefüggésben a 44. § (1) bekezdése szerinti előzetes minősítés alapján feltehetően a Tpvt. 79/A. §-a szerinti díjigényt megalapozó információt szolgáltattak, a vizsgálatot elrendelő végzéssel egyidejűleg a Felderítő Iroda – bejelentő esetén külön iratban, panaszos esetén a Tpvt. 43/I. § (5) bekezdése szerinti tájékoztatásban –

a) tájékoztatja az információt szolgáltató személyt a Tpvt. 79/B. § (2) bekezdésében foglaltakról, és

b) – ha azt még nem kérte, illetve ilyen figyelemfelhívásra még nem került sor – felhívja a figyelmét arra, hogy a Tpvt. 43/G. § (3) bekezdése alapján kérheti, hogy ne fedjék fel azt a tényt, hogy bejelentéssel vagy panasszal élt a Hivatalnál.

(2) Ha a feltehetően a Tpvt. 79/A. § (1) vagy (2) bekezdése szerinti információt vizsgálati szakaszban lévő versenyfelügyeleti eljárás során szolgáltatják, az eljáró vizsgáló iroda legkésőbb az információ beérkezését követő naptól számított tizenöt napon belül elvégzi az előzetes minősítést, melynek eredményéről feljegyzést készít. A feljegyzést az eljáró vizsgáló iroda tájékoztatásul megküldi az elnöknek.

(3) Ha az előzetes minősítés szerint feltehetően díjigényt megalapozó információ alapján a versenyfelügyeleti eljárásba további vállalkozás bevonására, a vizsgált időszak kiterjesztésére vagy a vizsgálatnak a vizsgálatot elrendelő végzésben megjelölttel összefüggő további magatartásra történő kiterjesztésére kerül sor, vagy ha az ilyen információ egyébként bizonyítékként felhasználható, a bevonó vagy kiterjesztő végzés meghozatalával, illetve a bizonyítékként felhasználhatóságra vonatkozó feljegyzés készítésével egyidejűleg az eljáró vizsgáló iroda írásban közli az információt szolgáltató személlyel az (1) bekezdés szerinti tájékoztatást, illetve figyelemfelhívást.

(4) Ha az előzetes minősítés szerint a vizsgálati szakaszban lévő versenyfelügyeleti eljárás során szolgáltatott információ alkalmatlan díjigény megalapozására, az eljáró vizsgáló haladéktalanul meghozza a Tpvt. 79/B. § (3) bekezdése szerinti végzést.

(5) A vizsgálati jelentéshez kapcsolódó vezetői összefoglalóban jelezni kell, ha az ügyben feltehetően díjigényt megalapozó információ szolgáltatására került sor, és – ha már rendelkezésre áll – a díjigényre vonatkozó nyilatkozat tényét, illetve ha a nyilatkozat megtételére vonatkozó határidő még nem járt le, ennek tényét és a nyilatkozat határnapját, továbbá azt, ha valamely szolgáltatott információ kapcsán az eljáró vizsgáló a Tpvt. 79/B. § (3) bekezdése szerinti végzést hozott.

52. Bejelentett összefonódás vizsgálatára irányuló versenyfelügyeleti eljárás

121. § (1) Ha az összefonódásnak a Tpvt. 67. § (4) bekezdés b) pontja alapján elrendelt vizsgálatában beszerzett adatok alapján az eljáró vizsgáló az összefonódás piaci hatásainak teljes körű vizsgálatát tartja szükségesnek, az erre vonatkozó indokolt indítványát – a Tpvt. 69. §-a szerinti végzés tervezetével együtt – megküldi a Versenytanácsnak. Az indítványt legkésőbb olyan időpontban kell a Versenytanács elé terjeszteni, hogy az ügyintézési határidő lejártáig még legalább tíz nap álljon rendelkezésre.

(2) Az eljáró vizsgáló (1) bekezdés szerinti indítványához az irodavezető jóváhagyása szükséges.

(3) Ha az eljáró versenytanács jelzi az (1) bekezdés szerinti indítvánnyal való egyetértését, az eljáró vizsgáló haladéktalanul, legkésőbb a következő munkanapon elrendeli az összefonódás teljes körű vizsgálatát.

(4) Ha az eljáró versenytanács az (1) bekezdés szerinti indítvánnyal szemben kifogást emel, vagy ha az indítvánnyal kapcsolatos álláspontját két munkanapon belül nem közli, az eljáró vizsgáló – szükség esetén az eljáró versenytanáccsal folytatott szóbeli egyeztetés alapján – haladéktalanul az eljáró versenytanács elé terjeszti a vizsgálati jelentést.

122. § (1) Bejelentett összefonódás vizsgálatára irányuló versenyfelügyeleti eljárásban vizsgálati tervet – az a) vagy b) pont szerinti döntéstől számított tíz napon belül – akkor kell készíteni, ha az eljáró vizsgáló

a) az összefonódás vizsgálatát a Tpvt. 67. § (4) bekezdés a) pontja alapján rendelte el, vagy

b) a Tpvt. 69. §-a alapján az összefonódás piaci hatásai teljes körű vizsgálatát rendelte el.

(2) A vizsgálati terv az összefonódás leírásán és az érintett piacon a versenynek az összefonódásból eredően felmerülő jelentős mértékű csökkenése (a továbbiakban: versenyaggályok) rövid ismertetésén túl tartalmazza

a) a vizsgált vállalkozások nevét,

b) a vizsgálattal érintett piacot és terméket,

c) a tényállási elemek bizonyítottságát, adott esetben kitérve az előzetes jogi minősítési kérdésekre is,

d) a még szükséges bizonyítási cselekményeket, a vizsgálat során megválaszolandó kérdéseket és beszerzendő információkat, a még nem bizonyított (valószínűsített) tényállási elemek tekintetében a tervezett bizonyítási eszköz megjelölését,

e) a vizsgálati jelentés Versenytanács elé terjesztésének vállalt határidejét a 86. §-ban meghatározott követelményekre is figyelemmel, valamint a vizsgálat tervezett ütemezését, kitérve arra, hogy van-e olyan körülmény, amely az eljárás meghatározott időkeretben történő lefolytatását indokolja.

(3) A vizsgálati tervet a Fúziós Iroda jóváhagyásra megküldi az eljáró versenytanácsnak, továbbá tájékoztatásul a Versenytanács elnökének és – ha a Fúziós Iroda vagy saját kezdeményezése alapján a Versenytanács elnöke azt szükségesnek tartja – véleményezésre a támogató irodáknak. A támogató iroda véleményét a Fúziós Irodának, az eljáró versenytanácsnak, továbbá tájékoztatásul a Versenytanács elnökének is megküldi.

(4) Az eljáró vizsgáló a vizsgálat során folyamatosan kapcsolatot tart az ügyben eljáró versenytanáccsal. A tényállás feltárása szakaszai eredményeinek feldolgozása után, továbbá, ha a feltárt tények a vizsgálat menetének újragondolását teszik szükségessé, vagy egyéb a vizsgálat menetét befolyásoló egyéb koncepcionális kérdések merülnek fel, a vizsgáló a vizsgálat eredményeit bemutató tájékoztatót készít, és egyeztetést kezdeményez az eljáró versenytanáccsal. Az egyeztetésről a vizsgáló írásbeli emlékeztetőt készít.

123. § (1) Az összefonódásnak a Tpvt. 67. § (4) bekezdés b) pontja alapján elrendelt vizsgálata esetén a vizsgálati jelentést legkésőbb olyan időpontban kell az eljáró versenytanács elé terjeszteni, hogy az eljáró versenytanácsnak

a) a 121. § (3) bekezdése szerinti esetben legalább öt napja,

b) az a) pont alá nem tartozó esetben legalább tíz napja

maradjon az eljárást lezáró döntése meghozatalára, és a 86. § (3) bekezdése nem alkalmazható.

(2) A vizsgálati jelentés a következőket tartalmazza:

b) a tényállást és az azt alátámasztó bizonyítékokat, így különösen

ba) az érintett vállalkozáscsoportok tulajdonosi szerkezetére, irányítási viszonyaira, gazdasági helyzetére és tevékenységére vonatkozó tényeket, adatokat,

bb) az ügylet tartalmának ismertetését és

bc) az összefonódással érintett átfedő és kapcsolódó piacok bemutatását,

c) az összefonódás értékelését, így különösen

ca) az érintett piacok értékelését,

cb)80 az összefonódás horizontális, vertikális és portfólió-hatásának értékelését,

cc)81 az ügylettel összefüggő versenykorlátozó kikötések értékelését abból a szempontból, hogy kapcsolódó versenykorlátozásnak tekinthetőek-e, és

cd)82 digitális piacokat érintő összefonódás esetén a Tpvt. 30. § (2a) bekezdése szerinti hatások értékelését.

124. § (1) Az összefonódás előzetes végrehajtásának engedélyezésére irányuló, a Tpvt. 29/A. §-a szerinti kérelemre vonatkozó külön jelentést a kérelem beérkezését követő naptól számított öt napon belül kell – az irodavezető jóváhagyásával – a Versenytanács elé felterjeszteni.

(2) A külön vizsgálati jelentés

b) a Tpvt. 29/A. §-a szerinti kérelem ismertetését,

c) a tényállást és az azt alátámasztó bizonyítékokat,

d) a főbb érintett piacok, a releváns átfedések, kapcsolódások és a versenyhatások rövid, lényegre törő ismertetését, valamint

e) a Tpvt. 29/A. §-a szerinti kérelem elfogadása indokoltságának elemzését

tartalmazza.

(3) A kérelem elfogadása indokoltságának elemzése kapcsán ki kell térni a hozzájárulás megadása feltételeinek értékelésére, így különösen

a) a tilalomnak az érintett vállalkozásokra és más vállalkozásokra gyakorolt hatásának, valamint az összefonódás versenyre hátrányos lehetséges hatásainak mérlegelésére,

b) arra, hogy a hozzájárulás megadása mennyiben szükséges a befektetés értékének megőrzéséhez,

c) arra, hogy az irányítási jogok kért gyakorlása hogyan érintené az összefonódást megelőzően fennálló versenyfeltételek megfelelő helyreállíthatóságát, valamint az összefonódás versenyre hátrányos hatásainak kiküszöbölhetőségét és

d) az irányításkorlátozás előírásának szükségességére.

125. § (1) Ha az ügyfél az összefonódással kapcsolatos versenyaggályok kiküszöbölése érdekében a Tpvt. 30. § (3) bekezdése szerinti feltétel vagy kötelezettség előírását ajánlja fel, és az eljáró vizsgáló

a) a felajánlott feltétel, illetve kötelezettség előírását alkalmasnak tartja a versenyaggályok kiküszöbölésére, vagy

b) – szükség szerint a felajánlás tartalmának tisztázását követően – szükségét látja a felajánlott feltétel, illetve kötelezettség előírása és az eljárás iránya tekintetében az eljáró versenytanács álláspontja kikérésének,

helyzetjelentést készít a Versenytanács számára, amelyben eljáró versenytanácsi javaslatot kér az eljárás további menetére nézve.

(2) A helyzetjelentés tartalmazza

a) az addig megállapított tényállást a rendelkezésre álló bizonyítékok rövid ismertetésével,

b) a még elvégzendő bizonyítási cselekményeket,

c) a még megoldásra, illetve eldöntésre váró fontosabb elvi kérdések vagy jelentős gyakorlati problémák lényegét, valamint a megoldási, illetve döntési javaslatot,

d) a felajánlott feltétel vagy kötelezettség ismertetését, és az eljáró vizsgáló értékelését annak előírása vonatkozásában.

(3) A (2) bekezdés d) pontja szerinti értékelésre megfelelően alkalmazni kell a 88. § (2) bekezdés a)–c), valamint f) és g) pontját.

(4) Ha az összefonódással kapcsolatos versenyaggályok a Tpvt. 30. § (3) bekezdése szerinti feltétel vagy kötelezettség előírásával kiküszöbölhetők lehetnek, és az erre jogosult ügyfél még nem tett erre vonatkozó felajánlást, a vizsgálat során erre az ügyfél figyelmét fel lehet hívni.

(5) Ha a vizsgálat során felmerült információk alapján az eljárásban ügyfélként részt nem vevő vállalkozás számára kellene a Tpvt. 30. § (3) bekezdése szerinti feltételt vagy kötelezettséget előírni, a vizsgálati jelentésben a feltétel vagy kötelezettség előírására vonatkozó indítvánnyal együtt az új ügyfél bevonására is indítványt kell tenni.

126. § Ha az okiratot az ügyfél vagy az eljárás egyéb résztvevője angol nyelven nyújtja be, és annak magyar nyelvű összefoglalójára vagy magyar nyelvű fordítására a versenyfelügyeleti eljárás során szükség lehet, a magyar nyelvű összefoglaló vagy fordítás elkészültéről az eljáró vizsgáló gondoskodik.

127. §83 A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény 171. § (6) bekezdése alapján a Médiatanács szakhatósági eljárásáért fizetendő igazgatási szolgáltatási díjnak a Médiatanács pénzforgalmi számlájára történő átutalásáról – a Fúziós Irodának a szakhatósági állásfoglalás kézhezvételére vonatkozó értesítése alapján – a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda gondoskodik.

53. A Fúziós Iroda feladatkörébe tartozó egyéb vizsgálat elrendelésével kapcsolatos különös szabályok

128. § (1)84 A vizsgálat Tpvt. 67. § (5) vagy (5a) bekezdése és 67. § (7) bekezdése alapján történő elrendelését az eljáró vizsgáló a Versenytanácshoz felterjesztett indokolt indítványban kezdeményezi. Az eljáró versenytanács álláspontjának megismerésére irányuló eljárás során a 121. § rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell.

(2) Az eljáró vizsgáló vizsgálati tervet készít

a) a Tpvt. 67. § (3) és (6) bekezdése alkalmazása esetén a vizsgálat elrendelését megelőzően,

b) a Tpvt. 67. § (8) bekezdése alkalmazása esetén a versenyfelügyeleti eljárás megindítását követő tíz napon belül.

(3) A Fúziós Iroda által e § alapján készített vizsgálati tervre a 122. § (2) bekezdését megfelelően alkalmazni kell. A vizsgálati tervet a Fúziós Iroda véleményezés céljából megküldi a Versenytanácsnak.

129. § A vizsgálat elrendeléséhez a Versenytanács elnökének

a) a Tpvt. 67. § (3) és (6) bekezdése alapján induló eljárásban a vizsgálati tervre,

b)85 a Tpvt. 67. § (5), (5a) és (7) bekezdése alapján induló eljárásban a vizsgálati indítványra

és a vizsgálatot elrendelő végzésre vonatkozó jóváhagyása szükséges.

VIII. Fejezet

AZ EURÓPAI UNIÓS VERSENYJOG ALKALMAZÁSÁVAL JÁRÓ ELJÁRÁSOK, VALAMINT A BIZOTTSÁGGAL, A TAGÁLLAMI VERSENYHATÓSÁGOKKAL, TOVÁBBÁ A FOGYASZTÓVÉDELEMÉRT FELELŐS NEMZETI HATÓSÁGOKKAL VALÓ EGYÜTTMŰKÖDÉS SORÁN KÖVETETT BELSŐ ÜGYINTÉZÉSI REND

54. Általános rendelkezések

130. § (1) A Hivatal az európai uniós versenyjog alkalmazásával járó eljárásai, valamint a Bizottsággal, a tagállami versenyhatóságokkal és a fogyasztóvédelemért felelős nemzeti hatóságokkal való együttműködés során az európai uniós és más nemzetközi együttműködés során elfogadott szabályozó dokumentumokat figyelembe véve jár el.

(2) Ha a konkrét együttműködés körülményeiből más nem következik, az együttműködés keretében a kimenő iratot a más tagállami versenyhatóságnak és a fogyasztóvédelemért felelős nemzeti hatóságoknak angol, a Bizottságnak magyar és angol nyelven kell megküldeni.

131. § (1)86 A Bizottsággal és a tagállami versenyhatóságokkal való együttműködés előmozdítása érdekében az elnök kijelöli az Elnöki Kabinet munkatársai közül az általános ECN2-kapcsolattartót, továbbá a Kartell Iroda, illetve Felderítő Iroda munkatársai közül az engedékenységi kapcsolattartót és a helyszíni kutatási kapcsolattartót, valamint helyetteseiket. Az elnök által kijelölt személyek nevéről és elérhetőségéről az Elnöki Kabinet tájékoztatja az Európai Versenyhatóságok Hálózatát.

(2)87 Ha az Európai Versenyhatóságok Hálózatára vonatkozó szabályozó dokumentumból más nem következik, az Európai Versenyhatóságok Hálózaton belül a Bizottság, illetve a más tagállami versenyhatóság részére korlátozottan megismerhető adat – ideértve a tervezett helyszíni kutatással kapcsolatos adatokat, valamint a helyszíni kutatás során beszerzett bizonyítékokat – kizárólag az ECN2 útján, megfelelően kódolt formában továbbítható. Tartalomtól függetlenül az ECN2-kapcsolattartó továbbítja a Bizottság vagy más tagállami versenyhatóság felhatalmazott adatközlő hivatalnoka által küldött megkeresésre adott választ.

(3) Az irodavezető jelöli ki a Fogyasztóvédelmi Iroda munkatársai közül a 2017/2394 európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtása érdekében a kapcsolattartó tisztviselőt (a továbbiakban: CPC-kapcsolattartó), illetve az őt akadályoztatása esetén helyettesítő munkatársat. A CPC-kapcsolattartó eljárásához, döntéséhez az irodavezető jóváhagyása szükséges.

132. §88 Ha ezen utasítás alapján az Elnöki Kabinet az eljárásban más módon nem vesz részt, a Bizottsággal és a tagállami versenyhatóságokkal való együttműködés során eljáró vizsgáló iroda, illetve a 2017/2394/EK rendelet európai parlamenti és tanácsi rendelet 35. cikke szerinti elektronikus adatbázison (Internal Market Information System, a továbbiakban: IMI adatbázis) keresztül érkezett, illetve kiküldött végrehajtás iránti megkeresés esetén a CPC-kapcsolattartó tájékoztatja az Elnöki Kabinetet az együttműködéssel kapcsolatos eljárási cselekményekről, és az annak keretében született dokumentumokat részére tájékoztatásul megküldi.

55. Az EUMSz. 101. vagy 102. cikkében tilalmazott magatartások miatt indított versenyfelügyeleti eljárással kapcsolatos szabályok

133. § (1)89 Az EUMSz. 101. vagy 102. cikkében tilalmazott magatartások miatt elrendelt vizsgálattal kapcsolatos adatokat az Elnöki Kabinet rögzíti az ECN2-ben, ennek érdekében az eljáró vizsgáló haladéktalanul megküldi az Elnöki Kabinet részére a vizsgálatot elrendelő végzést, illetve szükség esetén külön tájékoztatja az alábbi adatokról:

a) az ügy ügyszáma,

b) az eljárással érintett termék vagy szolgáltatás megnevezése, bemutatása,

c) az érintett földrajzi piac megjelölése,

d) az ügy rövid leírása,

e) a jogsértés feltételezett kezdő időpontja,

f) az azzal kapcsolatos tájékoztatás, ha a vizsgálat elrendelésére más tagállami versenyhatóság által az ECN2-ben közölt információ nyomán került sor,

g)90 az Elnöki Kabinet által kért további adatok.

(2)91 Ha az eljáró vizsgáló a versenyfelügyeleti eljárást kiterjeszti az EUMSz. 101. vagy 102. cikkében tilalmazott magatartás vizsgálatára, erről az (1) bekezdés szerinti adatok közlésével haladéktalanul értesíti az Elnöki Kabinetet.

134. § (1) Az Antitröszt Iroda és a Kartell Iroda folyamatosan figyelemmel kíséri, hogy más tagállami versenyhatóságok milyen eljárás megindításáról helyeznek el információt az ECN2-ben, abból a szempontból, hogy annak van-e magyar vonatkozása, indokolt-e vizsgálatot elrendelni vagy a folyamatban lévő versenyfelügyeleti eljárást felfüggeszteni, megszüntetni, valamint hogy az érinti-e a Hivatal gyakorlatát.

(2) Vizsgálat más tagállami versenyhatósággal párhuzamosan vagy az ügy átvételével történő elrendelése, vagy a már folyamatban lévő versenyfelügyeleti eljárás más tagállami versenyhatóság párhuzamos eljárására tekintettel történő felfüggesztése az eljárás megindításáról szóló információ közzétételétől számított két hónapon belül kezdeményezhető, ezt követően kizárólag abban az esetben, ha az eljárás folyamán az ügy körülményei jelentősen változnak.

(3)92 A vizsgáló irodának a vizsgálat elrendelésére vagy a már folyamatban lévő versenyfelügyeleti eljárás felfüggesztésére irányuló javaslata alapján az Elnöki Kabinet szervezi meg az előzetes egyeztetést az eljárást folytató vagy egyébként érintett tagállami versenyhatósággal. Az egyeztetésen az Elnöki Kabinet is részt vesz, és ha a vizsgáló iroda azt kéri, az egyeztetésen a hivatali álláspontot a Nemzetközi Iroda képviseli.

(4) Ha az Antitröszt Iroda vagy a Kartell Iroda megítélése szerint vizsgálat elrendelése indokolt, az általános szabályok szerint megteszi az ehhez szükséges intézkedéseket.

135. § (1) Az ECN2-ben a Bizottság vagy más tagállami versenyhatóság által engedékenységi ügyként jelzett ügyben rögzített bírság mellőzése iránti kérelem és az azzal összefüggésben önkéntesen szolgáltatott adat (a továbbiakban együtt: engedékenységi üggyel kapcsolatos információ) nem használható fel új vizsgálat elrendeléséhez vagy folyamatban lévő versenyfelügyeleti eljárás során, ha a Hivatalnak arról egyébként nincs tudomása. A Hivatal nem küldhet meg engedékenységi üggyel kapcsolatos információt a Bizottságnak vagy más tagállami versenyhatóságnak.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően az engedékenységi üggyel kapcsolatos információ kiadása iránt a Bizottság vagy más tagállami versenyhatóság megkereshető, az felhasználható, illetve továbbítható, ha

a) az engedékenységi kérelmező ahhoz hozzájárult,

b) a Hivatalhoz és az információt kérő Bizottsághoz, más tagállami versenyhatósághoz is benyújtották az ugyanazon jogsértésre vonatkozó – és már nem visszavonható – bírság mellőzése iránti kérelmet,

c) a Hivatal, illetve az információt kérő Bizottság, más tagállami versenyhatóság írásban kötelezettséget vállal, hogy az engedékenységi ügyre vonatkozó így megszerzett információt nem használja fel arra, hogy szankciót állapítson meg az engedékenységi kérelmező vagy egyébként az engedékenység alapján kedvező elbánásra számító vállalkozással, egyéb személlyel, illetve ezek alkalmazottaival vagy volt alkalmazottaival szemben.

(3) Az engedékenységi üggyel kapcsolatos azon információ, amelyet eljárási cselekmény elvégzése iránti megkeresés keretében kért beszerezni a Hivatal, illetve a Bizottság vagy az a más tagállami versenyhatóság, amelyhez a bírság mellőzése iránti kérelmet benyújtották, felhasználható, illetve továbbítható a Bizottságnak vagy más tagállami versenyhatóságnak.

(4) A Kartell Iroda kezdeményezi az engedékenységi kérelmezőnél a (2) bekezdés a) pontja szerinti hozzájárulás megadását, egyúttal felhívja a figyelmet arra is, ha a más tagállami versenyhatóságnál még lehetőség van arra, hogy engedékenységi kérelmezőként lépjen fel. A Kartell Iroda egyúttal tájékoztatja az engedékenységi kérelmezőt, hogy a hozzájárulása nem vonható vissza.

(5)93 A (2) bekezdés c) pontja szerinti írásbeli kötelezettségvállalást a Kartell Iroda vezetője kiadmányozza a Versenytanács, a Jogi Támogató Iroda és az Elnöki Kabinet véleményének beszerzését követően.

(6) A (2) bekezdés c) pontja szerinti esetben a Hivatal megküldi az információt kérő Bizottság, más tagállami versenyhatóság írásbeli kötelezettségvállalását az engedékenységi kérelmező részére.

136. § (1)94 A Szerződés 81. és 82. cikkében meghatározott versenyszabályok végrehajtásáról szóló, 2002. december 16-i 1/2003/EK tanácsi rendelet (a továbbiakban: 1/2003/EK tanácsi rendelet) 14. cikke szerinti konzultáció összehívásáról szóló értesítést és a kapcsolódó dokumentumokat az Elnöki Kabinet haladéktalanul megküldi az Antitröszt Irodának és a Kartell Irodának.

(2) A versenykorlátozó magatartásokkal és erőfölénnyel foglalkozó tanácsadó bizottsági ülésen képviselendő hivatali álláspontot és az ülésen azt képviselő személyét – tárgykörtől függően az Antitröszt Irodának vagy a Kartell Irodának a támogató irodákkal egyeztetett, az általános elnökhelyettes által jóváhagyott javaslatára – az elnök határozza meg.

(3)95 A tanácsadó bizottsági ülésen kialakult álláspontról, illetve az annak kapcsán felmerült egyéb lényeges információról a Hivatalt képviselő személy rövid beszámolót készít, amelyet megküld az elnöknek, az általános elnökhelyettesnek, a Jogi Támogató Irodának, valamint az Elnöki Kabinetnek, amely ezeket nyilvántartja.

137. § (1)96 Ha a Bizottság felkéri a Hivatalt, hogy az 1/2003/EK tanácsi rendelet 14. cikke szerinti konzultáción lássa el a rapporteur feladatait, az Elnöki Kabinet megkeresi az Antitröszt Irodát, illetve a Kartell Irodát, hogy az tegyen javaslatot a rapporteur feladatait ellátó vizsgáló személyére, vagy arra, hogy a rapporteur feladatait az Elnöki Kabinet lássa el. A rapporteur feladatait ellátó vizsgálót az Elnöki Kabinet előterjesztése alapján az elnök jelöli ki.

(2)97 Az (1) bekezdés szerint kijelölt vizsgáló személyéről a Bizottságot az Elnöki Kabinet tájékoztatja; a továbbiakban a kijelölt vizsgáló a feladat ellátása céljából közvetlenül tart kapcsolatot a Bizottsággal és a nemzeti versenyhatóságokkal, az Elnöki Kabinet tájékoztatása mellett.

(3)98 A rapporteur feladatait ellátó vizsgálót az Elnöki Kabinet tájékoztatja a feladat ellátásával kapcsolatos kötelezettségekről.

56. Információcsere az 1/2003/EK tanácsi rendelet 12. cikke alapján

138. § (1)99 Az 1/2003/EK tanácsi rendelet 12. cikkén alapuló információkérés teljesítéséről az Elnöki Kabinet gondoskodik.

(2)100 Az Elnöki Kabinet beszerzi a Jogi Támogató Iroda és az ügyben eljáró, illetve feladatkörrel rendelkező vizsgáló iroda véleményét a válasz előkészítése során.

(3)101 Ha az információkérés versenytanácsi szakaszban lévő ügyet érint, az Elnöki Kabinet az eljáró versenytanácsot keresi meg a válasz előkészítése érdekében.

139. § (1)102 Ha a Hivatal kér információt a Bizottságtól vagy más tagállami versenyhatóságtól, az eljáró vizsgáló által összeállított tartalmú megkeresést az Elnöki Kabinet véleményezi és továbbítja.

(2)103 Az információkérésre beérkezett válaszokat az Elnöki Kabinet haladéktalanul továbbítja az eljáró vizsgálónak.

140. § A Hivatalhoz benyújtott engedékenységi kérelemmel kapcsolatos információnak a Bizottság vagy más tagállami versenyhatóság részére való továbbításáról – az általános elnökhelyettes jóváhagyása alapján – az engedékenységi kapcsolattartó gondoskodik.

57. Az 1/2003/EK tanácsi rendelet 22. cikke szerinti vizsgálati cselekmények

141. § (1)104

(2) Az 1/2003/EK tanácsi rendelet 22. cikke szerinti vizsgálati cselekmény iránti megkeresés foganatosítása céljából a Tpvt. 80/F. §-a szerinti versenyfelügyeleti eljárás megindításához az általános elnökhelyettesnek az eljárást megindító végzésre vonatkozó jóváhagyása szükséges, vizsgálati terv vagy vizsgálati koncepció nem készül.

142. § (1)105 Az 1/2003/EK tanácsi rendelet 22. cikke alapján helyszíni kutatás lefolytatása iránti megkeresés intézése körében a helyszíni kutatási kapcsolattartó tart közvetlenül kapcsolatot a megkereső hatósággal, amelynek keretében egyeztethet a megkereső hatósággal.

(2) A helyszíni kutatás lefolytatása iránti megkeresés teljesítéséről az elnök dönt.

(3) Ha az 1/2003/EK tanácsi rendelet 22. cikke alapján helyszíni kutatás lefolytatása szükséges, a helyszíni kutatás elvégzéséhez szükséges bírói engedély általános elnökhelyettes általi beszerzését követően a helyszíni kutatás lefolytatásáról – ideértve a bizonyíték-összefoglaló elkészítését és a védekezés céljából készült irattal kapcsolatos esetleges eljárást is – a Felderítő Iroda gondoskodik.

143. §106 Ha az EUMSz. 101. vagy 102. cikkében tilalmazott magatartások miatt indított versenyfelügyeleti eljárásban a Hivatal kíván más tagállami versenyhatóságot helyszíni kutatás lefolytatása iránt megkeresni, tárgykörtől függően az Antitröszt Iroda vagy a Kartell Iroda által összeállított tartalmú megkeresést az Elnöki Kabinet véleményezi és továbbítja.

144. § (1) A Felderítő Iroda közreműködik a Bizottság magyarországi helyszínen tervezett helyszíni kutatásával kapcsolatos eljárási cselekményekben.

(2) Az 1/2003/EK tanácsi rendelet 20. cikk (8) bekezdése és 21. cikk (3) bekezdése szerinti bírósági eljárás során az általános elnökhelyettes jár el.

145. §107 A helyszíni kutatáson kívüli egyéb eljárási cselekmény elvégzésére irányuló, az 1/2003/EK tanácsi rendelet 22. cikke szerinti megkeresés teljesítéséről – az általános elnökhelyettes jóváhagyása esetén – az Antitröszt Iroda gondoskodik. A megkeresésre adott választ az Elnöki Kabinet véleményezi és továbbítja.

57/A.108 Eljárás a digitális ágazat vonatkozásában a versengő és tisztességes piacokról, valamint az (EU) 2019/1937 és az (EU) 2020/1828 irányelv módosításáról (digitális piacokról szóló jogszabály) szóló, 2022. szeptember 14-i (EU) 2022/1925 európai parlamenti és tanácsi rendelet alkalmazása során

145/A. § (1) A Felderítő Iroda közreműködik a Bizottság digitális ágazat vonatkozásában a versengő és tisztességes piacokról, valamint az (EU) 2019/1937 és az (EU) 2020/1828 irányelv módosításáról (digitális piacokról szóló jogszabály) szóló, 2022. szeptember 14-i (EU) 2022/1925 európai parlamenti és tanácsi rendelet [a továbbiakban: (EU) 2022/1925 európai parlamenti és tanácsi rendelet] alkalmazása alapján, magyarországi helyszínen tervezett helyszíni kutatásával kapcsolatos eljárási cselekményekben.

(2) Az (EU) 2022/1925 európai parlamenti és tanácsi rendelet 23. cikk (8) bekezdésének alkalmazása vagy 23. cikk (9) bekezdése szerinti bírósági eljárás során a Jogi Támogató Iroda jár el.

145/B. §109 A helyszíni kutatáson kívüli egyéb eljárási cselekmény elvégzésére irányuló versenyfelügyeleti eljárásban az általános elnökhelyettes által kijelölt iroda vizsgálója jár el. A megkeresésre adott választ az Elnöki Kabinet véleményezi és továbbítja az Európai Bizottság részére.

145/C. § A Tpvt. 80/S. § (2) bekezdése szerinti versenyfelügyeleti eljárásban az Antitröszt Iroda vizsgálója jár el.

145/D. § A digitális piaci tanácsadó bizottsági ülésen képviselendő hivatali álláspontot és az ülésen azt képviselő személyét – a Döntéshozatalt Támogató Irodának a Versenytanács elnöke által jóváhagyott javaslata alapján – az elnök határozza meg.

57/B.110 Eljárás a belső piacot torzító külföldi támogatásokról szóló, 2022. december 14-i (EU) 2022/2560 európai parlamenti és tanácsi rendelet alkalmazása során

145/E. § A Felderítő Iroda közreműködik a Bizottság a belső piacot torzító külföldi támogatásokról szóló, 2022. december 14-i (EU) 2022/2560 európai parlamenti és tanácsi rendelet alkalmazása alapján, magyarországi helyszínen tervezett helyszíni kutatásával kapcsolatos eljárási cselekményekben.

145/F. § A helyszíni kutatáson kívüli egyéb eljárási cselekmény elvégzésére irányuló versenyfelügyeleti eljárásban az általános elnökhelyettes által kijelölt iroda vizsgálója jár el. A Fúziós Iroda bevonásának szükségességét az általános elnökhelyettes a Versenytanács elnökével egyezteti, a Fúziós Iroda bevonása esetén a vizsgáló kijelöléséről a Fúziós Iroda irodavezetője dönt. A megkeresésre adott választ az Elnöki Kabinet véleményezi és továbbítja az Európai Bizottság részére.

58. Az összefonódások ellenőrzésével összefüggő ügyekkel kapcsolatos monitoring

146. § (1) A vállalkozások közötti összefonódások ellenőrzéséről szóló, 2004. január 20-i 139/2004/EK tanácsi rendelet (a továbbiakban: 139/2004/EK tanácsi rendelet) 19. cikk (2) bekezdése szerinti általános véleményezési lehetőségre tekintettel a Fúziós Iroda folyamatosan figyelemmel kíséri az ECN2 fúziós könyvtárába feltöltött ügyeket abból a szempontból, hogy az összefonódás a hazai piacra vagy a versenyre gyakorol-e hatást, illetve érinti-e a Hivatal gyakorlatát.

(2) A Fúziós Iroda haladéktalanul jelzi a Bizottságnak, ha a Hivatal észrevételt kíván tenni az ügyben, és egyeztet arról, hogy mi az a legkésőbbi időpont, amikorra az észrevételnek meg kell érkeznie a Bizottsághoz.

147. § (1) Ha a Fúziós Iroda álláspontja szerint indokolt észrevételt tenni, előkészíti az észrevétel tervezetét, amely tartalmazza

a) a felek nevét és az ügy tárgyát,

b) annak ismertetését, hogy a bejelentő megjelölte-e Magyarországot érintett piacként, illetve értek-e el az érintett vállalkozások forgalmat Magyarországon,

c) az észrevételt és annak indokait.

(2) Az (1) bekezdés szerinti észrevétel-tervezetet a Fúziós Iroda megküldi tájékoztatásul a Versenytanács elnökének, továbbá – ha a Fúziós Iroda vagy saját kezdeményezése alapján a Versenytanács elnöke azt szükségesnek tartja – véleményezésre a támogató irodáknak.

(3) Az észrevétel megtételéről és annak tartalmáról az elnök dönt.

148. § (1)111 A 139/2004/EK tanácsi rendelet 19. cikk (3) bekezdése szerinti konzultációról szóló értesítést és a kapcsolódó dokumentumokat az Elnöki Kabinet haladéktalanul megküldi a Fúziós Irodának.

(2) Az összefonódásokkal foglalkozó tanácsadó bizottsági ülésen képviselendő hivatali álláspontot és az ülésen azt képviselő személyét – a Fúziós Irodának a Versenytanács elnöke által jóváhagyott javaslata alapján – az elnök határozza meg. Ha a Fúziós Iroda nem vagy nem teljes mértékben ért egyet a tanácsadó bizottsági ülésen képviselendő bizottsági állásponttal, a képviselendő álláspontra vonatkozó javaslatot előzetesen egyezteti az érintett támogató irodával.

(3)112 A tanácsadó bizottsági ülésen kialakult álláspontról, illetve az annak kapcsán felmerült egyéb lényeges információról a Hivatalt képviselő személy rövid beszámolót készít, amelyet megküld az elnöknek, az általános elnökhelyettesnek, a Versenytanács elnökének, a Jogi Támogató Irodának, valamint az Elnöki Kabinetnek, amely ezeket nyilvántartja.

149. § (1)113 Ha a Bizottság felkéri a Hivatalt, hogy a 139/2004/EK tanácsi rendelet 19. cikke szerinti konzultáción lássa el a rapporteur feladatait, az Elnöki Kabinet megkeresi a Fúziós Irodát, hogy az tegyen javaslatot a rapporteur feladatait ellátó vizsgáló személyére, vagy arra, hogy a rapporteur feladatait az Elnöki Kabinet lássa el. A rapporteur feladatait ellátó vizsgálót a Nemzetközi Iroda előterjesztése alapján az elnök jelöli ki.

(2)114 Az (1) bekezdés szerint kijelölt vizsgáló személyéről a Bizottságot az Elnöki Kabinet tájékoztatja; a továbbiakban a kijelölt vizsgáló a feladat ellátása céljából közvetlenül tart kapcsolatot a Bizottsággal és a nemzeti versenyhatóságokkal, az Elnöki Kabinet tájékoztatása mellett.

(3)115 A rapporteur feladatait ellátó vizsgálót az Elnöki Kabinet tájékoztatja a feladat ellátásával kapcsolatos kötelezettségekről.

59. Az összefonódások ellenőrzésével összefüggő ügyek áttételére vonatkozó eljárások

150. § (1) A Fúziós Iroda folyamatosan figyelemmel kíséri az ECN2-ben a 139/2004/EK tanácsi rendelet 4. cikk (4) bekezdése szerinti indokolással ellátott beadványokat (FORM RS), és nyilvántartást vezet azokról az ügyekről, ahol az indokolással ellátott beadvány Magyarországot jelöli meg érintett tagállamként.

(2) Ha egy közösségi léptékű összefonódás a Hivatal részére megküldött, a 139/2004/EK tanácsi rendelet 4. cikk (4) bekezdése szerinti indokolással ellátott beadvány alapján a magyar piacot elkülönült piacként érintheti, a Fúziós Iroda a beadvány beérkezését követő tíz munkanapon belül előkészíti az ügy áttételére vonatkozó beleegyezéssel vagy egyet nem értéssel kapcsolatos álláspont tervezetét, amely tartalmazza

a) a felek nevét és az összefonódás tárgyát,

b) annak ismertetését, hogy az érintett vállalkozások milyen forgalmat értek el Magyarországon,

c) a 139/2004/EK tanácsi rendelet szerinti feltételek fennállásának bemutatását és

d) javaslatot az álláspont tartalmára vonatkozóan.

(3) Az álláspontról a Versenytanács elnöke – szükség esetén a támogató irodák véleményének kikérésével – három munkanapon belül dönt, és döntését tájékoztatásul megküldi az elnöknek is.

151. § (1) Ha a Fúziós Iroda a 146. § szerinti monitoring során vagy a Bizottság felhívása alapján arra a következtetésre jut, hogy a magyar piacot elkülönült piacként érintheti az összefonódás, tíz napon belül előkészíti az erről szóló álláspont tervezetét, amely tartalmazza

a) a felek nevét és az összefonódás tárgyát,

b) annak ismertetését, hogy a kérelmező szerint milyen forgalmat értek el az érintett vállalkozások Magyarországon,

c) annak ismertetését, hogy a Fúziós Iroda miért tartja szükségesnek, hogy a Hivatal kérje az ügy áttételét a Bizottságtól,

d) a 139/2004/EK tanácsi rendelet szerinti feltételek fennállásának bemutatását és

e) javaslatot az áttételi kérelem tartalmára vonatkozóan.

(2) Az álláspont tervezetét a Fúziós Iroda megküldi a Versenytanács elnökének. Az álláspontról a Versenytanács elnöke – szükség esetén a támogató irodák véleményének kikérésével – három napon belül dönt, döntését tájékoztatásul megküldi az elnöknek is.

(3) A Fúziós Iroda figyelemmel kíséri, hogy a Bizottság hoz-e határozatot az áttételi kérelem kapcsán. Ha a Bizottság nem határoz, a Fúziós Iroda eljáró vizsgálója elkészíti a 139/2004/EK tanácsi rendelet 9. cikk (5) bekezdése szerinti emlékeztetőt, és – a Versenytanács elnökének jóváhagyását követően – megküldi a Bizottság részére.

152. § (1) A Fúziós Iroda folyamatosan figyelemmel kíséri az ECN2-ben a 139/2004/EK tanácsi rendelet 4. cikk (5) bekezdése szerinti indokolással ellátott beadványokat (FORM RS), és nyilvántartást vezet azokról az ügyekről, ahol az indokolással ellátott beadvány Magyarországot érintett tagállamként jelöli meg.

(2) Ha egy összefonódás bejelentését megelőzően a Hivatal részére megküldött, a 139/2004/EK tanácsi rendelet 4. cikk (5) bekezdése szerinti indokolással ellátott beadvány alapján az összefonódást a Bizottságnak kellene megvizsgálnia, a Fúziós Iroda a beadvány beérkezését követő tíz munkanapon belül előkészíti az ügy áttételére vonatkozó beleegyezéssel vagy egyet nem értéssel kapcsolatos álláspont tervezetét, amely tartalmazza a felek nevét és az összefonódás tárgyát, továbbá – az ügy körülményeihez képest értelemszerűen – annak bemutatását, hogy

a) az összefonódás a 139/2004/EK tanácsi rendelet 3. cikke szerinti összefonódásnak minősül,

b) az összefonódás a 139/2004/EK tanácsi rendelet 1. cikke szerint nem közösségi léptékű,

c) az érintett földrajzi piac a nemzetinél szélesebb-e,

d) az összefonódás mely más tagállamban bejelentésköteles,

e) melyek az összefonódás hatásaiból eredő, az érintett földrajzi piacon potenciálisan jelentkező versenyproblémákra utaló információk,

f) az összefonódás hatást gyakorolhat-e a tagállamok közötti kereskedelemre és

g) a javaslatot az álláspont tartalmára vonatkozóan.

(3) Az álláspontról a Versenytanács elnöke – szükség esetén a támogató irodák véleményének kikérésével – három munkanapon belül dönt, és döntését tájékoztatásul megküldi az elnöknek is.

153. § (1) Az összefonódás Bizottsághoz történő áttételével kapcsolatban a 151. § megfelelő alkalmazásával kell eljárni.

(2) Ha a Hivatal a 139/2004/EK tanácsi rendelet 22. cikk (1) bekezdése szerinti kérelemmel fordul a Bizottsághoz, vagy más versenyhatóság által előterjesztett ilyen kérelemhez csatlakozik, az áttételi kérelem – az ügy körülményeihez képest értelemszerűen – tartalmazza annak bemutatását, hogy

a) az összefonódás a 139/2004/EK tanácsi rendelet 3. cikke szerinti összefonódásnak minősül,

b) az összefonódás a 139/2004/EK tanácsi rendelet 1. cikke szerint nem közösségi léptékű,

c) az érintett földrajzi piac a nemzetinél szélesebb-e,

d) az összefonódás mely más tagállamban bejelentésköteles,

e) az összefonódás külön vizsgálódás nélküli (prima facie) értékelés alapján alkalmas a kérelmező tagállam területén a verseny jelentős befolyásolására,

f) melyek az összefonódás hatásaiból eredő, az érintett földrajzi piacon potenciálisan jelentkező versenyproblémákra utaló információk,

g) az összefonódás hatást gyakorolhat-e a tagállamok közötti kereskedelemre,

h) a 139/2004/EK tanácsi rendelet 22. cikk (1) vagy (2) bekezdése szerinti határidőt betartották-e,

i) több, az Európai Gazdasági Térség és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás államainak versenyhatóságai közötti együttműködésben (European Competition Authorities, a továbbiakban: ECA) részes versenyhatóság egyetértésre jutott-e abban, hogy az összefonódást közösen tegyék át a Bizottsághoz, és

j) ha a kérelem a Hivatal eljárásának áttételére vonatkozik, az ügyfelek támogatják-e az áttételt.

154. § (1) Ha a Bizottság arról értesíti a Hivatalt, hogy más tagállami versenyhatóság kéri olyan ügynek a Bizottsághoz való áttételét, amelyben a Hivatal is eljár, az értesítést – ha az ügy még vizsgálati szakaszban van – a Fúziós Iroda vizsgálja meg.

(2) Az értesítés vizsgálatával kapcsolatban a 151. § megfelelő alkalmazásával kell eljárni, azzal, hogy a feljegyzésnek tartalmaznia kell azt is, mely tagállam kezdeményezte az ügy Bizottsághoz történő áttételét.

60. Kapcsolattartás az ECA versenyhatóságokkal az összefonódások ellenőrzésével összefüggő ügyekben

155. § (1) Ha az összefonódás-bejelentésből vagy a felek tájékoztatása alapján megállapítható, hogy az összefonódást már kérelmezték, bejelentették vagy ezt tervezik tenni más ECA versenyhatóságnál, az összefonódás-bejelentésről haladéktalanul tájékoztatni kell az ECA versenyhatóságokat az elektronikus ECA-tájékoztató útján.

(2) A más versenyhatóságok által megküldött ECA-tájékoztatókat a Fúziós Iroda vizsgálja meg abból a szempontból, hogy van-e magyar vonatkozása, és ha igen, azt be kellett volna-e jelenteni a Hivatalnak, illetve indokolt-e az összefonódás vizsgálatát elrendelni a Tpvt. 67. § (4) bekezdése alapján.

(3) Ha az összefonódás vizsgálata elrendelésének feltételei nem állnak fenn, arról nem szükséges tájékoztatást adni az ECA versenyhatóságoknak.

(4) Az eljáró vizsgáló az érintett ECA versenyhatóságok vizsgálóival szükség esetén közvetlenül veszi fel a kapcsolatot, illetve ilyen megkeresés esetén közvetlenül tarthat kapcsolatot, és egyeztetheti az álláspontját az üggyel kapcsolatban, azzal, hogy korlátozottan megismerhető adatot nem adhat át. Az eljáró vizsgáló szükség szerint értesíti az érintett más versenyhatóság vizsgálóját az üggyel kapcsolatos fejleményekről.

(5) Ha valószínűsíthető, hogy

a) az elemzés olyan versenyproblémára világít rá, amely további vizsgálatra vagy esetlegesen orvoslásra szorul, és

b) korlátozottan megismerhető adat átadása előremozdíthatja az ügy elemzését, illetve a megfelelő megoldás kialakítását,

az eljáró vizsgáló kezdeményezheti az ügyfeleknél, hogy adják hozzájárulásukat a rendelkezése alatt álló korlátozottan megismerhető adat ECA versenyhatóság részére való átadásához.

156. § (1) Ha a Fúziós Iroda álláspontja szerint az ügy alkalmas lehet áttételre,

a) értesíti az ECA versenyhatóságokat úgy, hogy az ECA-tájékoztatót kiegészíti az áttételre vonatkozó állásponttal, és

b) a lehető leghamarabb kapcsolatba lép a Bizottsággal, hogy megtudja annak az álláspontját egy lehetséges közös áttételről.

(2) Ha a 153. § alapján a Hivatal arról értesíti a Bizottságot, hogy nem csatlakozik az áttételre vonatkozó kérelemhez, de maga vizsgálja az összefonódást, a Fúziós Iroda értesíti a többi versenyhatóságot is erről a tényről, és továbbra is együttműködik velük és a Bizottsággal az összefonódás párhuzamos vizsgálata során, és értesíti őket a Hivatal vizsgálatainak eredményeiről.

(3)116 A közös áttételben részt vevő versenyhatóságok közötti informális koordináció során a Fúziós Iroda eljáró vizsgálója jár el, ennek során kikéri az Elnöki Kabinet véleményét.

61. Az európai uniós versenyjog alkalmazásával összefüggő egyéb eljárásokra vonatkozó szabályok

157. § (1)117 Ha a Bizottság kikéri a tagállami versenyhatóságok véleményét valamely vállalkozás iránymutató levél kibocsátása iránti kérelmével kapcsolatban, a levél véleményezését az Elnöki Kabinet koordinálja; e körben kikéri a feladatkörrel rendelkező vizsgáló iroda, a támogató irodák, az általános elnökhelyettes és a Versenytanács véleményét, ennek alapján előkészíti és egyezteti a hivatali álláspontot.

(2) A hivatali álláspontot az elnök hagyja jóvá.

158. § (1) Ha a bíróság valamely polgári per kapcsán megkeresi a Hivatalt az EUMSz. 101., illetve 102. cikkének értelmezésével kapcsolatban, a kapcsolatot a bírósággal a Jogi Támogató Iroda tartja, és koordinálja a Hivatalon belül felmerülő feladatokat.

(2)118 A Jogi Támogató Iroda értesítése alapján az Elnöki Kabinet jelzi a Bizottságnak, ha a Hivatalhoz az (1) bekezdés szerinti megkeresés érkezett.

(3) A Jogi Támogató Iroda egyebekben a 164. § megfelelő alkalmazásával jár el.

159. § (1) Ha olyan perben, amelyben a Hivatal félként vesz részt, a bíróság az Európai Bíróság előzetes döntéshozatali eljárását kezdeményezte, a Bírósági Képviseleti Iroda előterjesztése alapján az elnök dönt arról, hogy a Hivatal bekapcsolódjon-e az Európai Bíróság előtt zajló eljárásba.

(2)119 Az (1) bekezdésben meghatározott döntés előkészítése érdekében a Bírósági Képviseleti Iroda az előzetes döntéshozatali eljárás kezdeményezéséről szóló végzést megküldi véleményezésre a Versenytanácsnak, továbbá az annak tárgya szerint feladatkörrel rendelkező vizsgáló irodának, az általános elnökhelyettesnek, a Jogi Támogató Irodának és az Elnöki Kabinetnek.

(3) Az eljárásban történő részvétel esetén a Hivatalt a Bírósági Képviseleti Iroda képviseli azzal, hogy a képviselendő álláspontot az elnök jóváhagyását megelőzően egyeztetni kell a (2) bekezdés szerinti véleményezésben résztvevőkkel.

160. § (1)120 A 159. § hatálya alá nem tartozó esetben az előzetes döntéshozatali eljárásban történő részvételre vonatkozó kormányzati álláspont kialakítása céljából a Hivatalnak megküldött értesítésre vonatkozóan a hivatali álláspont kialakítását az Elnöki Kabinet koordinálja, és közvetíti azt a feladatkörrel rendelkező miniszter felé. A véleményezésre biztosított belső határidőt az Elnöki Kabinet az értesítésben meghatározott határidőre tekintettel határozza meg.

(2)121 Az (1) bekezdés szerinti értesítést az Elnöki Kabinet az annak tárgya szerint feladatkörrel rendelkező vizsgáló irodának, az általános elnökhelyettesnek, a Jogi Támogató Irodának, a Versenytanácsnak és a Bírósági Képviseleti Irodának küldi meg véleményezésre.

(3)122 A véleményezésben résztvevők észrevételei alapján az Elnöki Kabinet javaslatot tesz az elnöknek a Hivatal arra vonatkozó álláspontjára vonatkozóan, hogy az ügyben felvetett európai uniós jogi problémára tekintettel, illetve az ügynek a magyar szabályozást vagy a Hivatal gyakorlatát érintő hatása miatt indokolt-e az előzetes döntéshozatali eljárásban való részvétel. Az álláspontról az elnök dönt.

(4) Az előzetes döntéshozatali eljárásban való részvételre javaslatot tevő álláspont esetén az elnök kijelöli azt a szervezeti egységet, amely a Hivatalnak az előzetes döntéshozatali eljárásban képviselendő magyar álláspontra vonatkozó javaslatát előkészíti. A javaslatot egyeztetni kell a (2) bekezdés szerinti véleményezésben résztvevőkkel. A javaslatot az elnök hagyja jóvá.

62. Az általános elnökhelyettes jóváhagyásához kötött egyes döntések

161. § Az általános elnökhelyettes jóváhagyása szükséges

b) a 135. § (2) bekezdés c) pontja szerinti kötelezettségvállaláshoz és

c) a 138. § szerinti információkérésre vizsgálati szakaszban adott válasz kiküldéséhez.

63. A 2017/2394 európai parlamenti és tanácsi rendelet alapján történő eljárásokra vonatkozó szabályok

162. § (1) A CPC-kapcsolattartó folyamatosan figyelemmel kíséri az IMI adatbázist, és megteszi a 2017/2394 európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges tájékoztatásokat és riasztásokat.

(2) A Tpvt. 80/H. § (2) bekezdése alapján a versenyfelügyeleti eljárás megindításához az általános elnökhelyettesnek az eljárást megindító végzésre vonatkozó jóváhagyása szükséges, vizsgálati terv vagy vizsgálati koncepció nem készül.

(3) Az eljárás versenytanácsi szakaszában az eljáró versenytanács információcsere iránti megkeresését a CPC-kapcsolattartó útján terjeszti elő.

(4) Ha a piacfelügyeleti és végrehajtási cselekmények összehangolása versenytanácsi szakaszban lévő eljáráshoz kapcsolódik, a CPC-kapcsolattartó értesíti az előadó versenytanácstagot, aki álláspontjáról tájékoztatja a CPC-kapcsolattartót, illetve szükség esetén kezdeményezi a Hivatal által képviselendő álláspont egyeztetését.

IX. Fejezet

A HIVATAL EGYES KÜLÖNLEGES FELLÉPÉSEI

64. A verseny szabadságát sértő hatósági tevékenységgel szembeni fellépés

163. § (1) A Tpvt. 85. §-a szerinti, a verseny szabadságát sértő közigazgatási tevékenységgel okozott versenysérelem orvoslására való felszólításról – az általános elnökhelyettes vagy a Versenytanács elnöke által előzetesen jóváhagyott javaslat alapján – az elnök dönt.

(2) A javaslatban be kell mutatni

a) az érintett közigazgatási szerv azonosításához szükséges adatokat, a verseny szabadságát sértő közigazgatási tevékenység körülményeinek megjelölésével,

b) a verseny szabadságának sérelmét megalapozó tényeket és

c) a verseny szabadságát sértő közigazgatási tevékenységgel szembeni közigazgatási per megindítására irányadó jogvesztő határidő számítása szempontjainak, illetve az e szempontból releváns körülményeknek az ismertetését.

(3) A javaslatot véleményezés céljából meg kell küldeni

a) az általános elnökhelyettes és a Versenytanács elnöke,

b) a Jogi Támogató Iroda,

c) a Bírósági Képviseleti Iroda és

d) a közigazgatási tevékenység tárgya szerint feladatkörrel rendelkező vizsgáló iroda

részére.

(4) Ha az elnök a javaslattal egyetért, a Jogi Támogató Iroda – a közigazgatási tevékenység tárgya szerint feladatkörrel rendelkező vizsgáló iroda bevonásával – előkészíti a versenysérelem orvoslására történő felszólítás, valamint – a Tpvt. 85. § (2) bekezdése szerinti esetben – a kereset tervezetét.

(5) A felszólítást az elnök kiadmányozza. A közigazgatási perben a Hivatalt a Jogi Támogató Iroda vezetője képviseli.

65. Amicus curiae tevékenység

164. § (1) A bíróság Tpvt. 88/B. § (1) vagy (3) bekezdése, illetve 88/U. § (1) bekezdése vagy 88/V. § (3) bekezdése szerinti értesítése, illetve felhívása (a továbbiakban együtt jelen alcím alkalmazásában: értesítés) esetén a Jogi Támogató Iroda készíti elő a Hivatal Tpvt. 88/B. § (2) bekezdése szerinti észrevételét, illetve (3) bekezdése szerinti jogi álláspontját (a továbbiakban együtt jelen alcím alkalmazásában: álláspont).

(2)123 A bíróság értesítéséről a Jogi Támogató Iroda haladéktalanul tájékoztatja a Hivatal megkeresésére okot adó jogsértés tárgya szerint feladatkörrel rendelkező vizsgáló irodát és az általános elnökhelyettest, az EUMSz. alkalmazását érintő megkeresés esetén az Elnöki Kabinetet, a Fúziós Iroda érintettsége esetén a Versenytanács elnökét. A vizsgáló iroda tizenöt napon belül kialakítja arra vonatkozó indokolt álláspontját, hogy kell-e az ügyben vizsgálatot elrendelni.

(3) A vizsgáló iroda álláspontjának kialakítása során – a bíróság által a Hivatal részére rendelkezésre bocsátott bizonyítékok mérlegelésével – a bejelentés vizsgálata során követett szempontok szerint jár el.

(4) Ha a vizsgáló iroda álláspontja szerint vizsgálatot kell elrendelni, erről – az általános elnökhelyettes egyidejű tájékoztatásával – haladéktalanul értesíti a Jogi Támogató Irodát, egyidejűleg megteszi a szükséges lépéseket, azzal, hogy a vizsgálatot elrendelő végzést a bírósági értesítés alapján rendelkezésre álló határidő lejártát megelőzően kiadmányozni kell. Ebben az esetben a Jogi Támogató Iroda az álláspont tervezetét az elrendelt vizsgálatra tekintettel alakítja ki.

(5) A Jogi Támogató Iroda az álláspont – szükség esetén a feladatkörrel rendelkező vizsgáló irodával egyeztetett – tervezetét legkésőbb az értesítésben megjelölt határidő lejártát megelőző nyolcadik napig jóváhagyásra megküldi az elnök, valamint tájékoztatásul az általános elnökhelyettes és a Versenytanács elnöke részére.

(6) A bíróság előtt a Hivatal képviseletét a Jogi Támogató Iroda vezetője látja el.

165. § (1) A bíróság Tpvt. 88/S. § (1) bekezdése szerinti felhívása esetén a Jogi Támogató Iroda készíti elő a Hivatal álláspontját, illetve az álláspont megadásának mellőzésére vonatkozó jelzést.

(2) A bíróság felhívásáról a Jogi Támogató Iroda haladéktalanul tájékoztatja a feladatkörrel rendelkező vizsgáló irodát és az általános elnökhelyettest. A vizsgáló iroda öt napon belül jelzi, ha az álláspont megadásának mellőzését javasolja. A kár bekövetkezésével, mértékével és az okozati összefüggés fennállásával kapcsolatos álláspontra vonatkozó érdemi javaslatot a vizsgáló iroda harminc napon belül teszi meg.

(3) A Jogi Támogató Iroda

a) az álláspont megadásának mellőzésére vonatkozó javaslatot nyolc napon belül,

b) az érdemi álláspont tervezetét legkésőbb a bíróság felhívásában megjelölt határidő lejártát megelőző nyolcadik napig

jóváhagyásra megküldi az elnök, valamint tájékoztatásul az általános elnökhelyettes és a Versenytanács elnöke részére.

(4) A bíróság előtt a Hivatal képviseletét a Jogi Támogató Iroda vezetője látja el.

66. Közérdekű keresetindítás

166. § (1) A Tpvt. 85/A. §-a szerinti közérdekű kereset indításáról – az általános elnökhelyettes vagy a Versenytanács elnöke által előterjesztett javaslat alapján – az elnök dönt.

(2) Közérdekű keresetindítás kezdeményezésére a versenyfelügyeleti eljárást befejező döntés véglegessé válása előtt csak kivételes esetben kerülhet sor.

(3) A javaslatban ismertetni kell

a) a fogyasztók széles körének érintettségét megalapozó tényeket,

b) a vonatkozó polgári jogi igényt (kárösszeg vagy a követelés teljesítésének eszköze) és annak jogalapját,

c) a jogosult fogyasztók meghatározásának módszerét és az azonosításukhoz szükséges adatokat, és

d) az igényérvényesítésre irányadó jogvesztő határidő számításának szempontjait, illetve az e szempontból releváns körülményeket.

(4) A javaslatot – az előterjesztőtől függően – véleményezés céljából meg kell küldeni

a) az általános elnökhelyettes,

b) a Versenytanács elnöke,

c) a Jogi Támogató Iroda, valamint

d) a Bírósági Képviseleti Iroda

részére.

(5) Ha az elnök a javaslattal egyetért, a Bírósági Képviseleti Iroda előkészíti a kereset tervezetét, és véleményezésre megküldi a (4) bekezdés szerinti véleményezésben résztvevőknek.

(6) A keresetet az elnök hagyja jóvá.

66/A.124 A felszólító levél

166/A. § (1)125 Feltételezetten jogsértő piaci magatartás észlelése esetén a vizsgáló iroda felszólító levél küldését kezdeményezheti az általános elnökhelyettes útján az elnöknél. Ha az általános elnökhelyettes a felszólító levél küldésével egyetért, a kezdeményező szervezeti egység előkészíti a felszólító levél tervezetét.

(2) A javaslattétel előtt a felszólító levél tervezetét – az általános elnökhelyettes határidőre vonatkozó eltérő döntése hiányában – 8 napos véleményezési határidő biztosításával meg kell küldeni a Jogi Támogató Irodának és a felszólító levél tárgya szerint feladatkörrel rendelkező, az általános elnökhelyettes irányítása alá tartozó szervezeti egységnek.

(3) Véleményeltérés esetén − lehetőség szerint szóbeli − egyeztetést kell tartani.

(4) A felszólító levél tervezetét – jóváhagyása esetén – az általános elnökhelyettes terjeszti az elnök elé.

(5) A felszólító levelet az elnök kiadmányozza.

(6) A felszólító levélben címzett vállalkozás önkéntes válaszadása esetén a felszólító levél kiküldésére javaslatot tevő szervezeti egység a választ tájékoztatásul megküldi az általános elnökhelyettesnek, a Jogi Támogató Irodának és a véleményezésbe bevont szervezeti egységnek.

(7) A kiküldött felszólító levelekkel érintett piacokról, a feltételezett jogsértésekről és a felszólító levelek számáról a Jogi Támogató Iroda nyilvántartást vezet.

(8) A Tpvt. 36. § (4d) bekezdése szerinti listát a Jogi Támogató Iroda készíti elő a tárgyévet követő év január 31-ig, és gondoskodik a Hivatal honlapján történő közzétételéről.

66/B.126 Az árfigyelő rendszer működtetése

166/B. § (1) Az árfigyelő rendszer működtetése keretében

a) az Informatikai és Iratirányítási Iroda látja el az árfigyelő rendszer informatikai rendszerének üzemeltetéséhez,

b) az érintett szervezeti egységek bevonásával a Jogi Támogató Iroda látja el az árfigyelő rendszer létrehozásáról és működéséről szóló 163/2023. (V. 8.) Korm. rendelet szerinti, a Gazdasági Versenyhivatal hatáskörébe utalt döntések előkészítéséhez

kapcsolódó feladatokat.

(2) Az Informatikai és Iratirányítási Iroda és a Jogi Támogató Iroda együttműködik az (1) bekezdés szerinti feladatok ellátásában. Az Informatikai és Iratirányítási Iroda közreműködhet az (1) bekezdés b) pontja szerinti feladatok ellátásában.

(3) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti hatáskör gyakorlása során hozott döntéseket az elnök nevében a főtitkár kiadmányozza.

166/C. § (1) A 166/B. § (1) bekezdés b) pontja szerinti hatáskörök gyakorlásához kapcsolódó nyilatkozatok, tájékoztatások és értesítések mintáját (ezen alcím alkalmazásában a továbbiakban: iratminta), a Jogi Támogató Iroda a Főtitkársággal és az Informatikai és Iratirányítási Irodával együttműködve készíti elő és terjeszti fel az általános elnökhelyettes útján az elnöknek jóváhagyás érdekében.

(2) Az elnök által jóváhagyott iratmintát a Jogi Támogató Iroda küldi meg az Informatikai és Iratirányítási Irodának az árfigyelő rendszer és a Hivatal honlapján történő közzététel érdekében.

(3) Az iratminta naprakészen tartásáról a Jogi Támogató Iroda gondoskodik. Az árfigyelő rendszer és a Hivatal honlapján közzétett iratminta módosítása a módosítási igény és indoka megjelölésével kezdeményezhető a Jogi Támogató Irodánál.

X. Fejezet

A HIVATAL ELJÁRÁSAIVAL ÖSSZEFÜGGÉSBEN KELETKEZŐ KÖVETELÉSEK ÉS AZ EZEKKEL KAPCSOLATBAN FELMERÜLŐ FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGEK TELJESÍTÉSÉRE, VÉGREHAJTÁSÁRA, ILLETVE BEHAJTÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK

67. Általános szabályok

167. § (1) A Hivatal eljárásaival összefüggésben keletkező, (2) bekezdés szerinti követelések (a továbbiakban: követelés) és az ezekkel kapcsolatban felmerülő, a Hivatalt terhelő egyes, (2) bekezdés szerinti fizetési kötelezettségek (a továbbiakban: fizetési kötelezettség) teljesítésével, a követelések meg nem fizetése esetén pedig azok behajtásával kapcsolatban az e Fejezetben meghatározottak szerint kell eljárni. Ahol e Fejezet valamely rendelkezése követelést említ, azon – ha az adott rendelkezés e tekintetben alkalmazható – a fizetési kötelezettséget is érteni kell.

(2) E Fejezet rendelkezéseit a következő követelésekre, illetve fizetési kötelezettségekre kell alkalmazni:

a)127 a Tpvt. 43/D. § (3) bekezdése alapján kiszabott eljárási bírság (a továbbiakban: ágazati vizsgálatban vagy gyorsított ágazati vizsgálatban kiszabott eljárási bírság),

b) a Tpvt. 61. §-a alapján kiszabott eljárási bírság (a továbbiakban: eljárási bírság),

c) a Tpvt. 43/M. § (1) bekezdésében meghatározott igazgatási szolgáltatási díj,

d) a Tpvt. 62. § (1) bekezdésében meghatározott igazgatási szolgáltatási díj,

e) a Tpvt. 78. §-a alapján kiszabott bírság (a továbbiakban: versenyfelügyeleti bírság),

f) a Tpvt. 62/B. §-a alapján megállapított eljárási költség,

g) a Tpvt. 84/B. § (1) bekezdése alapján kiszabott végrehajtási bírság (a továbbiakban: végrehajtási bírság),

h) a Hivatal, az eljáró vizsgáló vagy az eljáró versenytanács döntésével szembeni közigazgatási perben, valamint a Tpvt. 65/C. § (10) bekezdése szerinti egyszerűsített perben felmerült, a bíróság által perköltségként megállapított költség (a továbbiakban: perköltség), továbbá

i) az a)–h) pontban meghatározottakkal összefüggésben felmerülő kamat, késedelmi pótlék.

68. Bírságvégrehajtás

168. §128 Az ágazati vizsgálatban vagy gyorsított ágazati vizsgálatban kiszabott eljárási bírság, az eljárási bírság, a versenyfelügyeleti bírság, a végrehajtási bírság, valamint az ezekhez kapcsolódóan megállapított késedelmi pótlék önkéntes teljesítése hiányában azok végrehajtása, illetve behajtása iránt a 169–174. § rendelkezései szerint kell eljárni.

169. § (1)129 A Döntéshozatalt Támogató Iroda rendszeresen ellenőrzi a végrehajtási bírság alapjául szolgáló kötelezésben meghatározott cselekmény elvégzését, illetve magatartás tanúsítását, és nemteljesítés esetén a Tpvt. 84/B. § (6) bekezdése szerinti esedékessé váláskor, illetve ha időközben a teljesítés megtörtént, ennek észlelésekor haladéktalanul megteszi a késedelmes teljesítés idejére eső végrehajtási bírság, napi bírság esetén a végrehajtási bírság esedékes összege végrehajtásához szükséges intézkedéseket.

(2)130 Határidőhöz kötött eljárási kötelezettség határidőben nemteljesítése miatt kiszabott, a Tpvt. 61. § (4) bekezdése szerinti eljárási bírság esetén az eljáró vizsgáló, illetve – ha a követelés a versenytanácsi szakaszban keletkezett – a Döntéshozatalt Támogató Iroda rendszeresen ellenőrzi az eljárási kötelezettség teljesítését, és nemteljesítés esetén az esedékessé váláskor, illetve ha időközben a teljesítés megtörtént, ennek észlelésekor haladéktalanul intézkedik az eljárási bírság esedékes összegének végrehajtása iránt.

(3) Az adatszolgáltatás teljesítésére meghatározott határidő túllépése miatt napi összegben megállapított ágazati vizsgálatban kiszabott eljárási bírság esetén az eljáró vizsgáló rendszeresen ellenőrzi az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését, és nemteljesítés esetén harmincnaponként, illetve ha időközben a teljesítés megtörtént, ennek észlelésekor haladéktalanul intézkedik az eljárási bírság esedékes összegének végrehajtása iránt.

170. § (1)131 A végrehajtást elrendelő végzés véglegessé válásáról az eljáró vizsgáló iroda, illetve – ha a követelés a versenytanácsi szakaszban keletkezett – a Döntéshozatalt Támogató Iroda haladéktalanul értesíti a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Irodát, megadva egyúttal – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvény (a továbbiakban: Avt.) 106. § (4) bekezdésében előírt adatokat, valamint – az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat rendszeréből lekérve – a következő adatokat:

a) a fizetésre kötelezett fizetési számláját vezető pénzforgalmi szolgáltató neve, a kötelezett számlaszáma,

b) a kötelezettel szembeni esetleges felszámolási, végelszámolási vagy csődeljárásra, kényszertörlésre vonatkozó információ, ideértve a Cégközlönyben megjelölt felszámoló, vagyonfelügyelő, illetve végelszámoló megkereséshez szükséges adatokat is.

(2)132 A tartozásnak az Avt. 106. § (4) bekezdés f) pontja szerint feltüntetendő járulékait – a végzés rendelkező részének adatai alapján – a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda számolja ki.

(3)133 Az (1) bekezdés szerinti értesítés alapján felszámolási vagy csődeljárás alatt nem álló kötelezett esetében a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda az Avt. 106. § (1) bekezdése szerint megkeresi az adóhatóságot a követelés behajtása iránt. A megkereséshez csatolni kell a követelés alapjául szolgáló véglegessé vált döntés másolatát, valamint a végrehajtást elrendelő véglegessé vált végzést.

(4)134 A Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Irodát haladéktalanul értesíteni kell a követelést érintően

a) elrendelt biztosítási intézkedésről, megadva a pénzforgalmi szolgáltató nevét és az érintett fizetési számla számát,

b) az eljáró versenytanács döntésével szembeni közigazgatási perben benyújtott azonnali jogvédelem iránti kérelemről, valamint az e kérelem tárgyában hozott jogerős bírósági döntésről, továbbá

c) a végrehajtást elrendelő végzést módosító, a végrehajtást felfüggesztő vagy megszüntető véglegessé vált döntésről.

(5) Ha a követelés azért nem végrehajtható, mert az annak alapjául szolgáló döntés felülvizsgálata iránti közigazgatási perben előterjesztett azonnali jogvédelem iránti kérelemnek a bíróság helyt adott, a Bírósági Képviseleti Iroda gondoskodik arról, hogy a bírósági eljárás iratai alapján igazoltan megállapítható legyen a követelés végrehajthatóvá válásának időpontja.

(6)135 A követelésnek az adóhatóság megkeresését követő önkéntes teljesítéséről, a végrehajtás felfüggesztése iránti kérelem vagy a végrehajtás felfüggesztéséről hozott döntés alapján a végrehajtás felfüggesztéséről, valamint a végrehajtás megszüntetéséről a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda értesíti az adóhatóságot.

(7)136 A követelés végrehajtásának foganatosításáért az adóhatóságot jogszabály szerint megillető költségáltalány megfizetéséről a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda gondoskodik.

171. § (1)137 Az adóhatóság Avt. 109. § (2) bekezdése szerinti felhívása esetén a tartozás mérséklésére irányuló kérelem elbírálása során a mérsékléshez való előzetes hozzájárulásnak a Gazdasági Versenyhivatal részéről nincs helye; a hozzá nem járulásra vonatkozó nyilatkozatot a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda küldi meg az adóhatóságnak.

(2)138 Ha a fizetési kedvezmény iránti kérelmet a végrehajtás elrendelését követően a Hivatalhoz nyújtják be, az elbírálás érdekében az Avt. 109. § (3) bekezdése alapján az adóhatóságnak történő megküldés céljából az eljáró vizsgáló iroda, illetve az előadó versenytanácstag továbbítja a kérelmet a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Irodának, a kérelmezőt pedig értesíti a kérelem adóhatóságnak történt megküldéséről. Mérséklési kérelem esetén az előzetes hozzájárulásra vonatkozó nyilatkozat tekintetében az (1) bekezdés szerint kell eljárni.

172. §139 A Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda félévente, a félév utolsó napjára vonatkozóan kiszámolja a végrehajtás elrendelése óta felmerült késedelmi pótlék összegét, és a 10 000 forintot meghaladó összegű esedékessé vált, az adóhatósággal még nem közölt késedelmi pótlék tekintetében – az eljáró vizsgáló, illetve a Döntéshozatalt Támogató Iroda és az előadó versenytanácstag egyidejű értesítése mellett – megkeresi az adóhatóságot a végrehajtás foganatosításának kiterjesztése iránt.

173. § (1) Az adóhatóságnak a behajtási eljárás eredménytelenség miatti megszüntetéséről szóló tájékoztatását az eljáró vizsgáló, illetve – ha a követelés a versenytanácsi szakaszban keletkezett – a Döntéshozatalt Támogató Iroda tájékoztatásul megküldi

a) az általános elnökhelyettesnek – a Fúziós Iroda eljárása esetén a Fúziós Iroda vezetőjének – vagy – ha a követelés a versenytanácsi szakaszban keletkezett – az előadó versenytanácstagnak,

b)140 a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Irodának, valamint

c) a Bírósági Képviseleti Irodának.

(2)141 Az adóhatóságnak a behajtási eljárás eredménytelenség miatti megszüntetéséről szóló tájékoztatása esetén az Avt. 113. § (3) bekezdése szerinti, a végrehajtás során felmerült, ki nem egyenlített költség megfizetéséről – az adóhatóság erre történő felszólítása nyomán – a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda gondoskodik.

(3)142 Az adóhatóságnak a behajtási eljárás eredménytelenség miatti megszüntetéséről szóló tájékoztatása alapján a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda mérlegeli, hogy a behajtási eljárás megszüntetésétől számított egy év elteltével indokolt-e ismételten kezdeményezni a behajtást. A behajtás ismételt kezdeményezése melletti döntés esetén az adóhatóság megkeresése tekintetében a 170. § (2), (3) és (6) bekezdésében foglaltak szerint kell eljárni.

(4)143 Ha a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda az adóhatóság tájékoztatása alapján azt látja, hogy a behajtási eljárás eredménytelenség miatti megszüntetésének oka az, hogy a kötelezett nem rendelkezik vagyonnal, nem folytat gazdasági tevékenységet, vagy nem található meg a székhelyén, és ezért felszámolási eljárás megindítása nem indokolt, erről értesíti az általános elnökhelyettest – a Fúziós Iroda eljárása esetén a Fúziós Iroda vezetőjét – vagy – ha a követelés a versenytanácsi szakaszban keletkezett – a Döntéshozatalt Támogató Irodát, aki – ha annak a Ctv.-ben meghatározott feltételei fennállnak – törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez, döntéséről pedig tájékoztatja a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Irodát.

(5)144 Ha sem a (3), sem a (4) bekezdés szerinti eljárás nem indokolt, a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda erről értesíti a Bírósági Képviseleti Irodát, amely kezdeményezi a felszámolási eljárás megindítását, és a felszámolás elrendelése iránti eljárásban képviseli a Hivatalt. A közzétételi költségtérítés megfizetéséről, szükség esetén visszaigényléséről a Bírósági Képviseleti Iroda megkeresése alapján a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda gondoskodik.

69. Részvétel a felszámolási eljárásban, csődeljárásban, végelszámolási eljárásban, illetve a kényszertörlési eljárásban

174. § (1)145 Ha a kötelezettel szemben felszámolási eljárás indult, a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda intézkedik a jogerőssé vagy véglegessé vált követelésnek a felszámolási eljárás keretében történő érvényesítése – így különösen a követelés bejelentése, a követelésnek a felszámoló általi nyilvántartásba vétele céljából a felszámolást elrendelő bíróság gazdasági hivatala által kezelt elkülönített számlára fizetendő összeg megfizetése, továbbá ennek a felszámoló felé történő igazolása – iránt.

(2)146 Ha a kötelezettel szemben csődeljárás indult, a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda intézkedik a jogerős vagy végleges követelés csődeljárás keretében történő érvényesítése – így különösen a követelés bejelentése, a követelés nyilvántartásba vételéért fizetendő díjnak a bíróság által kirendelt vagyonfelügyelő pénzforgalmi számlájára történő megfizetése, valamint a követelés besorolására és a nyilvántartásba vett követelés összegére vonatkozó vagyonfelügyelői értesítés észrevételezése – iránt.

(3) Az igénybejelentéshez csatolni kell a követelés alapjául szolgáló döntést, valamint – ha az igénybejelentésre a végrehajtás elrendelését követően kerül sor – a végrehajtást elrendelő végzést, továbbá csatolni kell a követelés igénybejelentést megelőző részbeni teljesítésére vagy beszedésére vonatkozó adatokat, és – ha arra sor került – utalni kell a korábban kezdeményezett adóhatósági behajtásra is.

(4)147 A felszámolási eljárásban, a csődeljárásban, illetve – ha a kötelezett végelszámolás alatt áll – a végelszámolási eljárásban, valamint a kényszertörlési eljárásban a Hivatalt a Jogi Támogató Iroda, illetve – ha a Hivatal eljárása versenytanácsi szakaszban van – a Bírósági Képviseleti Iroda képviseli, azzal, hogy az adott eljárásban először eljárt szervezeti egység látja el a Hivatal képviseletét az adott eljárás során mindvégig. Ha a képviselet ellátásához gazdálkodással kapcsolatos szakértelem szükséges, az eljáró szervezeti egység megkeresi a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Irodát ennek biztosítása iránt.

70. Az eljárási költség teljesítése és végrehajtása

175. § (1)148 Az eljárási költség Hivatal általi megelőlegezéséről rendelkező végzés véglegessé válásakor az eljáró vizsgáló iroda értesíti a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Irodát, amely annak esedékességekor gondoskodik a végzésben meghatározott összeg kifizetéséről.

(2)149 Az ügyfél által előlegezett eljárási költség Hivatal általi viseléséről rendelkező végzés véglegessé válásakor – ügyszaktól függően – az eljáró vizsgáló iroda vagy a Döntéshozatalt Támogató Iroda értesíti a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Irodát, valamint – ha azt a végzés nem tartalmazza – közli vele annak a fizetési számlának a számát, amelynek javára az ügyfél a megtérítést kéri. Az értesítés alapján a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda haladéktalanul gondoskodik a végzésben meghatározott összeg ügyfél számára történő megtérítéséről.

(3) Az (1) és (2) bekezdés szerinti értesítés mellé csatolni kell a véglegessé vált végzés másolatát.

176. § (1)150 A versenyfelügyeleti eljárást befejező döntésnek az eljárási költség nem a Hivatal általi viseléséről rendelkező rendelkezése tekintetében a végrehajtás elrendeléséről a Döntéshozatalt Támogató Iroda, a versenyfelügyeleti eljárás vizsgálati szakaszban történő megszüntetése esetén az eljáró vizsgáló – a végrehajtást elrendelő végzés véglegessé válásakor – értesíti a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Irodát, közölve a 169. § (1) bekezdésében meghatározott adatokat.

(2)151 Az értesítés alapján a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda a felszámolási vagy csődeljárás alatt nem álló kötelezettet felszólító levélben megkeresi az elmaradt teljesítés pótlására és a pénzfizetési kötelezettség határidőben történő teljesítésének elmaradása miatt járó késedelmi pótlék megfizetésére. A teljesítésre – a jogkövetkezmények megjelölésével – legfeljebb tizenöt napos határidőt kell tűzni.

(3)152 A felszólítás eredménytelensége esetén a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Vht.) 82/A. §-a szerint a Hivatal előirányzat-felhasználási keretszámlája javára benyújtott hatósági átutalási megbízással intézkedik a pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, a kötelezett rendelkezése alatt álló összegnek – az eljárásiköltség-követelés és a késedelmi pótlék erejéig történő – végrehajtás alá vonása iránt.

(4)153 A végrehajtandó követelés – önkéntes teljesítés miatt történő – megszűnése esetén a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda haladéktalanul megkeresi a Döntéshozatalt Támogató Irodát, illetve az eljáró vizsgálót a végrehajtás megszüntetése iránt.

(5)154 Ha a hatósági átutalási megbízás teljesítésével párhuzamos önkéntes teljesítés nyomán a befolyt összeg meghaladja a követelés mértékét, a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda haladéktalanul gondoskodik a többlet visszafizetéséről.

(6)155 A végrehajtást elrendelő végzés közigazgatási perben történő hatályon kívül helyezése esetén a bíróság végzésének a Hivatallal való írásbeli közlését követően a Bírósági Képviseleti Iroda haladéktalanul értesíti a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Irodát. Ha a hatósági átutalási megbízás nyomán a követelés már részben vagy egészben befolyt, a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda gondoskodik a befolyt összeg visszafizetéséről.

71. A perköltség teljesítése és végrehajtása

177. § (1)156 Ha jogerős bírósági döntés a Hivatal számára keletkeztet perköltség-fizetési kötelezettséget, annak megfizetéséről – a bírósági eljárásban a Hivatal képviseletét ellátó szervezeti egység értesítése alapján – a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda intézkedik.

(2) Az (1) bekezdés szerinti értesítésről szóló feljegyzéshez csatolni kell a jogerős bírósági döntés másolatát, továbbá meg kell adni a jogosult fizetési számláját vezető pénzforgalmi szolgáltató nevét és a fizetési számla számát, amelynek javára a kifizetést teljesíteni kell.

178. § (1)157 A Hivatal részére teljesítendő perköltséget megállapító jogerős bírósági döntésről a bírósági eljárásban a Hivatal képviseletét ellátó szervezeti egység értesíti a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Irodát. A perköltség-követelés teljesítésének – részben vagy egészben történő – elmaradása, illetve késedelme esetén a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda intézkedik a behajtás iránt a (2) bekezdésben foglaltak szerint. Ellenkező információ hiányában vélelmezni kell, hogy a döntés kötelezettel való közlése a Hivatallal való közléssel egyidejűleg megtörtént.

(2) Felszámolási vagy csődeljárás alatt nem álló kötelezettet a perköltség vélelmezett esedékessé válását követően a végrehajtást megelőzően felszólító levélben meg kell keresni az elmaradt teljesítés pótlására és a pénzfizetési kötelezettség határidőben történő teljesítésének elmaradása miatt járó, a Hivatal képviseletét ellátó szervezeti egység által megjelölt időponttól számítható késedelmi kamat megfizetésére. A teljesítésre – a jogkövetkezmények megjelölésével – legfeljebb tizenöt napos határidőt kell tűzni.

(3)158 A felszólítás eredménytelenségéről a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda értesíti a bírósági eljárásban a Hivatal képviseletét ellátó szervezeti egységet.

(4) Az értesítés alapján a bírósági eljárásban a Hivatal képviseletét ellátó szervezeti egység kezdeményezi a bíróságon a végrehajtási eljárást, azzal, hogy a végrehajtási lap kiállítására jogosult bíróságtól a Vht. 80. §-a alapján átutalási végzés meghozatalát kell kérni. A végrehajtási eljárásban a Hivatalt – az (5) bekezdésben foglalt eltéréssel – a bírósági eljárásban a Hivatal képviseletét ellátó szervezeti egység képviseli.

(5)159 A végrehajtandó követelés megszűnésének és csökkenésének a Vht. 40. §-ában előírt bejelentése érdekében a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda értesíti a Hivatal képviseletét ellátó szervezeti egységet a követelés önkéntes teljesítéséről.

(6)160 A bírósági végrehajtás során felmerülő költségek előlegezéséről – a Hivatal képviseletét ellátó szervezeti egység megkeresése alapján – a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda gondoskodik.

(7) Ha az átutalási végzés kibocsátása fedezethiány miatt nem vagy csak részben vezetett eredményre, a Vht. 81. § (4) bekezdése szerint egyéb végrehajtható okirat kiállítását nem kell kérni.

72. Visszafizetési kötelezettségek teljesítése

179. § (1)161 Az összefonódás-bejelentés elintézésével kapcsolatos eljárásban az összefonódás-bejelentésnek a Tpvt. 43/N. § (1) bekezdés c) pont cb)–cd) alpontja szerinti visszautasítása esetén vagy a Tpvt. 43/N. § (1) bekezdése szerinti intézkedés határidőben való megtétele hiányában a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda a visszautasítás, illetve a Tpvt. 43/N. § (2) bekezdése szerinti hatósági bizonyítvány bejelentővel való közlését követően – az eljáró vizsgáló értesítése alapján – haladéktalanul gondoskodik a befizetett igazgatási szolgáltatási díj megfelelő részének visszatérítéséről.

(2) Ha az eljáró versenytanács fellebbezési eljárásban hozott döntése folytán a fellebbezési eljárásban megfizetett illetéket vissza kell fizetni, a megfellebbezett döntést hozó vizsgáló iroda gondoskodik

a) az illeték-visszafizetést elrendelő végzés meghozataláról, ha az eljáró versenytanács erről nem rendelkezett, és

b) az illeték-visszafizetést elrendelő végzésnek a visszatérítés foganatosítása végett az adóhatóságnak való megküldéséről.

(3)162 A téves befizetés tényének – ügyszaktól függően – az eljáró vizsgáló, illetve az előadó versenytanácstag által a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda jelzése alapján történő megállapítását követően a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda haladéktalanul intézkedik a visszafizetésről.

(4)163 A Tpvt. 84. § (1) bekezdése alapján a jogszabálysértően kiszabott, már megfizetett bírságösszeg visszatérítéséről és a visszatérítendő összeg után a kamat megfizetéséről a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda gondoskodik. A fizetési kötelezettség Tpvt. 84. § (2) bekezdése szerinti beálltáról a Bírósági Képviseleti Iroda haladéktalanul értesíti a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Irodát a bírságösszeg visszatérítése, valamint a Döntéshozatalt Támogató Irodát a kamat megfizetését elrendelő végzés meghozatala érdekében. A kamatot a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda a Döntéshozatalt Támogató Irodának a végzés közlésének megtörténtére vonatkozó értesítése alapján fizeti meg.

(5)164 A Tpvt. 82. § (7) bekezdése alapján a jogszabálysértően kiszabott, már megfizetett eljárási bírság összegének visszatérítéséről és a visszatérítendő összeg után a kamat megfizetéséről a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda gondoskodik. A fizetési kötelezettség Tpvt. 82. § (8) bekezdése szerinti beálltáról a Bírósági Képviseleti Iroda haladéktalanul értesíti a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Irodát a bírságösszeg visszatérítése, valamint a vizsgáló irodát – ha a visszatérítendő eljárási bírságot az eljáró versenytanács szabta ki, a Döntéshozatalt Támogató Irodát – a kamat megfizetését elrendelő végzés meghozatala érdekében. A kamatot a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda a vizsgáló irodának vagy a Döntéshozatalt Támogató Irodának a végzés közlésének megtörténtére vonatkozó értesítése alapján fizeti meg.

(6)165 Ha a bíróság az eljáró versenytanács döntését a kötelezett által már megfizetett eljárási bírságot vagy eljárási költséget érintően jogerősen megváltoztatja, a különbözet visszatérítéséről a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda gondoskodik a bírósági határozat Hivatallal való írásbeli közlését követően haladéktalanul, a Bírósági Képviseleti Iroda értesítése alapján. Az értesítésben meg kell adni a visszafizetendő eljárásibírság- vagy eljárásiköltség-különbözet összegét.

(7)166 Ha a Kúria a Fővárosi Törvényszék ítéletét a Hivatal javára megítélt, a kötelezett által már megfizetett perköltséget érintően jogerősen megváltoztatja, a különbözet visszatérítéséről a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda gondoskodik a bírósági határozat Hivatallal való írásbeli közlését követően haladéktalanul, a Bírósági Képviseleti Iroda értesítése alapján. Az értesítésről szóló feljegyzésre alkalmazni kell a 177. § (2) bekezdését.

(8)167 Ha egyetemleges kötelezés esetén a beérkező összeg meghaladja a versenyfelügyeleti bírság, illetve az eljárási költség véglegessé vált döntésben meghatározott összegét, vagy a bíróság által jogerősen megítélt perköltség-összeget, a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda a többletet haladéktalanul visszautalja annak a fizetési számlának a javára, ahonnan az beérkezett. Ha a többlet több fizetési számláról egyidejűleg érkezett be, azt ezeknek a fizetési számláknak a javára arányosan megosztva kell visszautalni.

73. A követelések kezelésének nyomon követése

180. §168 A Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda folyamatosan figyelemmel kíséri a követelések önkéntes teljesítésének állását.

181. § (1)169 Az ügyirathoz csatolás érdekében a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda, illetve a Bírósági Képviseleti Iroda megküldi – ügyszaktól függően – az eljáró vizsgáló irodának vagy a Döntéshozatalt Támogató Irodának a követelés, illetve fizetési kötelezettség teljesítésével, végrehajtásával, illetve behajtásával összefüggő eljárása során keletkező iratok egy példányát vagy másolatát, így különösen

a) a követelés befizetését, illetve behajtását igazoló jóváírási értesítőt,

b) a fizetési kötelezettség teljesítését igazoló terhelési értesítőt,

c) a követelés behajtása iránti adóhatósági megkeresés egy példányát,

d) a követelésnek a felszámoló, illetve csődeljárásban a vagyonfelügyelő felé történő bejelentése egy példányát,

e) a perköltség-követelés megfizetése iránti felszólító levél egy példányát,

f) az átutalási végzés másolatát,

g) a hatósági átutalási megbízás másolatát.

(2)170 A behajtási eljárás eredménytelenség miatti megszüntetéséről szóló adóhatósági tájékoztatás egy példányát – ügyszaktól függően – az eljáró vizsgáló iroda vagy a Döntéshozatalt Támogató Iroda csatolja az ügyirathoz. A behajtási eljárás eredménytelenség miatti megszüntetéséről szóló adóhatósági tájékoztatás ügyirathoz csatolt példányának másolatát meg kell küldeni a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda részére.

(3)171 A Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Irodának a követelés behajtásával, fizetési kötelezettség teljesítésével, illetve befizetett összeg visszafizetésével összefüggő intézkedését kezdeményező, illetve az ezen utasítás szerint a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Irodának küldendő egyéb értesítésről szóló feljegyzéshez csatolni kell az annak alapjául szolgáló döntés másolatát, valamint minden egyéb, az adóhatóságnak továbbítandó, illetve a fizetési kötelezettség teljesítéséhez szükséges dokumentumot.

182. § (1)172 A követelések állományának, valamint a behajtások állásának folyamatos nyomon követése, a rendelkezésre álló adatok egyeztetése, a szükséges intézkedések azonosítása céljából a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda, a Döntéshozatalt Támogató Iroda, a Bírósági Képviseleti Iroda és a Jogi Támogató Iroda havonta szóban egyeztet egymással. Az egyeztetésről a Döntéshozatalt Támogató Iroda munkatársa írásos emlékeztetőt készít, amelyet az egyeztetésben részt vevő szervezeti egységek vezetőin túl tájékoztatásul az elnöknek, az elnökhelyetteseknek, az Elnöki Kabinetnek, valamint a belső ellenőrnek is megküld.

(2)173 A Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda havonta – a 172. § (2) bekezdésében meghatározottakkal együtt – áttekinti a követelések helyzetét, a behajtások és a végrehajtási eljárások állását, valamint havonta ellenőrzi a követelések tekintetében általa vezetett nyilvántartásokban szereplő adatok helyességét. Ezzel összefüggésben a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda vezetője szükség szerint, de legalább évente egyszer, a mérlegbeszámoló elkészítése előtt egyeztet az adóhatósággal az elküldött megkeresésekről. Az ellenőrzés, illetve az adóhatósággal folytatott egyeztetés eredményéről a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda tájékoztatja a Jogi Támogató Irodát és a Döntéshozatalt Támogató Irodát.

73/A. 174 A követelések és a fizetési kötelezettségek nyilvántartása

182/A. § (1) A Hivatal eljárásaival összefüggésben keletkező követelések és fizetési kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos eseményeknek – az ágazati vizsgálatban vagy gyorsított ágazati vizsgálatban kiszabott eljárási bírság kivételével – a szakrendszer követeléskezelések nyilvántartására szolgáló moduljaiban való rögzítéséért a 168–182. § szerinti szervezeti egységek felelősek.

(2) A követelésekhez és a fizetési kötelezettségekhez kapcsolódó eljárási események adatait a szakrendszerben az eseményt keletkeztető, az ügyirat részét képező irat iktatásával egyidejűleg, egyéb esetben pedig – így különösen a reálcselekmények esetében – haladéktalanul, legkésőbb az esemény bekövetkeztétől, illetve az információ keletkezésétől számított három munkanapon belül kell rögzíteni. A szakrendszerben rögzített adatnak meg kell egyeznie az eseményt keletkeztető irat tartalmával.

(3) Az álláshelyen ellátandó feladatokhoz kapcsolódóan rögzítendő adatokat, valamint a rögzítésre jogosultakat a szakrendszer követeléskezelések nyilvántartására szolgáló moduljaira vonatkozó felhasználói kézikönyv tartalmazza.

(4) Az adatok felvitelét – a szakrendszer követeléskezelések nyilvántartására szolgáló moduljaira vonatkozó felhasználói kézikönyvben foglaltakra figyelemmel –

a) a bejelentés alapján folytatott eljárás tekintetében a Jogi Támogató Iroda,

b) a versenyfelügyeleti eljárás vizsgálói szakasza tekintetében az eljáró vizsgáló irodájának,

c) a versenyfelügyeleti eljárás versenytanácsi szakasza, a versenyfelügyeleti eljárás során hozott végzések elleni jogorvoslat, a bírósági eljárással összefüggő események tekintetében a Döntéshozatalt Támogató Iroda,

d)175 a közigazgatási hatósági eljárásba és bírósági eljárásba nem tartozó esemény, így különösen a teljesítés, kifizetés, visszafizetés, behajtási cselekmények, követelés minősítése, lezárása tekintetében a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda

erre kijelölt munkatársa végzi.

(5) A döntés kijavítása vagy módosítása esetén a kijavító vagy módosító döntést is rögzíteni kell a szakrendszerben.

(6) Az III gondoskodik a követelések és a fizetési kötelezettségek állapotának nyomon követésével összefüggésben a szakrendszer által automatikusan küldött üzenetek, valamint az üzenetekhez rendelt címzettek körének naprakészen tartásáról. Az III a szakrendszer követeléskezelések nyilvántartására szolgáló moduljaira vonatkozó felhasználói kézikönyvben közzéteszi az automatikus üzenetek szövegét.

(7) Az (5) bekezdés szerinti üzenet címzettje haladéktalanul köteles megtenni az üzenet alapján szükséges intézkedéseket.

182/B. § (1) A szakrendszerbe adatot felvinni és módosítani adatfelviteli jogosultsággal lehet. Az adatfelviteli jogosultságot úgy kell kialakítani, hogy csak az érintett szervezeti egységhez tartozó ügyben eljáró munkatárs által rögzítendő adatok felvitelére és módosítására biztosítson lehetőséget. A jogosultság megteremtése érdekében a kijelölt munkatárs személyéről a szervezeti egység vezetője feljegyzésben tájékoztatja az III-t.

(2)176 A szakrendszer adatainak megtekintésére a Hivatal minden munkatársa jogosult. A Hivatalban szakmai gyakorlaton lévő hallgató számára megtekintési jogosultságot a munkája szakmai felügyeletét ellátó irodavezető – az Elnöki Kabinet és a Főtitkárság esetén a főtitkár – engedélyezhet.

XI. Fejezet

CÉGJOGI ESEMÉNYEK FIGYELÉSE

183. § (1) Az eljárás során az eljárás alá vontakat érintő, az eljárás eredményes lefolytatását, a 167. § (2) bekezdése szerinti követelések behajtását veszélyeztető cégjogi események nyomon követése, az ezek nyomán szükségessé váló intézkedések megtételének elősegítése érdekében a Hivatal megbízott szolgáltató útján cégfigyelési rendszert (a továbbiakban: cégfigyelés) működtet.

(2) A cégfigyeléssel összefüggő adminisztratív feladatok ellátása, így különösen a cégfigyelés körébe eső cégeknek a szolgáltató rendszerébe való feltöltése, a cégfigyelési rendszer hivatali felületeinek üzemeltetése és abban az adatok naprakészen tartása, valamint a szolgáltatóval való kapcsolattartás az Informatikai és Iratirányítási Iroda feladata.

(3) A cégfigyelés körébe be kell vonni valamennyi olyan Ctv. szerinti céget, amellyel szemben versenyfelügyeleti eljárás van folyamatban (a végrehajtási eljárást is ideértve), valamint amellyel szemben a Hivatalnak a 167. § (2) bekezdésében meghatározott le nem zárt követelése áll fenn.

(4) A (3) bekezdés szerinti cégnek a cégfigyelési körbe való bevonását kell kezdeményezni az Informatikai és Iratirányítási Irodánál

a) vizsgálat elrendelése esetén az eljárás alá vont,

b) jogutód eljárásba bevonása esetén a jogutód,

c) a megfelelő ügyfél eljárásba bevonása esetén az eljárásba bevont ügyfél,

d) az eljárásban vizsgált magatartásban valószínűsíthetően részes vagy annak tekintetében valószínűsíthetően felelős további vállalkozás eljárásba bevonása esetén az eljárásba bevont ügyfél,

e) új követelés keletkezése esetén a követelés kötelezettje

cégjegyzékszámának vagy nevének és székhelyének megküldésével.

(5) A (4) bekezdés szerinti kezdeményezést ügyszaktól függően az eljáró vizsgáló irodájának tevékenységéhez kapcsolódóan a titkársági feladatokat ellátó titkársági asszisztens, illetve – az előadó versenytanácstag utasítására – a Döntéshozatalt Támogató Iroda teszi meg az ügyféli státuszt, illetve a követelést keletkeztető végzés közlésének megkezdését követően haladéktalanul.

(6) A Hivatal részére teljesítendő perköltség tekintetében a (4) bekezdés szerinti kezdeményezést a bírósági eljárásban a Hivatal képviseletét ellátó szervezeti egység tevékenységéhez kapcsolódóan a titkársági feladatokat ellátó titkársági asszisztens – az eljáró versenytanács döntésével szembeni közigazgatási per esetén a Bírósági Képviseleti Iroda vezetőjének utasítására a Döntéshozatalt Támogató Iroda – teszi meg a perköltséget megállapító jogerős bírósági döntés iktatásával egyidejűleg, ha a perköltség-követelés kötelezettje más okból, így különösen bírságkövetelés okán nem áll cégfigyelés alatt.

(7) Ha a cégfigyelésbe bevont céget az eljáró vizsgáló vagy az eljáró versenytanács utóbb a Tpvt. 53. § (3) bekezdése alapján az eljárásból elbocsátja, vagy vele szemben az eljárást megszünteti, – ügyszaktól függően – az eljáró vizsgáló irodájának tevékenységéhez kapcsolódóan a titkársági feladatokat ellátó titkársági asszisztens vagy a Döntéshozatalt Támogató Iroda a végzés közlésének megkezdését követően haladéktalanul kezdeményezi az Informatikai és Iratirányítási Irodánál az érintett cég tekintetében a cégfigyelés megszüntetését.

(8)177 A figyelt cégre vonatkozóan a cégfigyelési rendszerből érkező, új cégjogi eseményekre vonatkozó értesítéseket az Informatikai és Iratirányítási Iroda kijelölt munkatársa fogadja, és a cégjogi eseményről – a cég nevének, az érintett versenyfelügyeleti eljárás vagy ágazati vizsgálati, gyorsított ágazati vizsgálati eljárás számának, az érintett követelésszámnak, az érintett követelés aktuálisan fennálló összegének és státusának megjelölésével együtt – a szükséges intézkedések megtétele érdekében elektronikus levélben tájékoztatja

a)178 vizsgálati szakaszban lévő versenyfelügyeleti eljárás, valamint ágazati vizsgálatban vagy gyorsított ágazati vizsgálatban kiszabott bírság tekintetében érintett cég esetén az eljáró vizsgálót, az eljáró vizsgáló irodájának vezetőjét és a Jogi Támogató Iroda vezetőjét vagy – a Fúziós Iroda eljárása esetén – a Döntéshozatalt Támogató Irodát,

b) versenytanácsi szakaszban lévő versenyfelügyeleti eljárás tekintetében érintett cég esetén az előadó versenytanácstagot és a Döntéshozatalt Támogató Irodát,

c) perköltség-követelés tekintetében érintett cég esetén az adott bírósági eljárásban a Hivatal képviseletét ellátó szervezeti egység vezetőjét,

d)179 végrehajtási eljárás alatt, illetve behajtási szakaszban levő követelés tekintetében érintett cég esetén azt, akinek döntése nyomán a követelés, illetve végrehajtás alatt lévő kötelezés keletkezett, továbbá – ennek személyétől függően – a vizsgáló irodájának vezetőjét és a Jogi Támogató Iroda vezetőjét vagy a Döntéshozatalt Támogató Irodát.

(9)180 A (8) bekezdés szerinti tájékoztatást az Informatikai és Iratirányítási Iroda megküldi a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda vezetője és a követelés-nyilvántartással összefüggő feladatokat ellátó munkatársa részére is.

(10) A 166. § (2) bekezdése szerinti követelés behajtását veszélyeztető cégjogi esemény nyomán szükséges, a X. Fejezetben szabályozott intézkedéseket a felelős szervezeti egység a (8), illetve (9) bekezdés szerinti tájékoztatás alapján teszi meg.

184. § Az Informatikai és Iratirányítási Iroda az intraneten közzéteszi a cégfigyelési körbe bevont cégek, valamint a cégfigyelési rendszerből érkező értesítésekből kinyert adatok összesített listáját.

XII. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

74. Hatálybalépés

185. § Ez az utasítás 2021. június 1-jén lép hatályba.

75. Hatályon kívül helyezés

186. §181

1

Az 1. § az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 43. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § k) pontját a 7/2023. (VI. 28.) GVH utasítás 7. §-a iktatta be.

3

A 3. § (3) bekezdése az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 53. § a) pontja szerint módosított szöveg.

4

A 3. § (4) bekezdése az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 53. § a) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 10. § (1) bekezdése az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 53. § a) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 15. § (4) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

7

A 19. § a 14/2023. (XII. 28.) GVH utasítás 22. §-ával megállapított szöveg.

8

A 20. § (1) bekezdése az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 53. § b) pontja szerint módosított szöveg.

9

A II. Fejezet címe az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

10

A 27. § (2) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 2. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § a) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 27. § (3) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 3. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § b) pontja szerint módosított szöveg.

12

A 29. § (7) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 3. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § b) pontja szerint módosított szöveg.

13

A 30. § (3) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 4. pontja szerint módosított szöveg.

14

A 18/A. alcímet (30/A–30/E. §) az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 4. §-a iktatta be.

15

A 32. § (1) bekezdése a 14/2023. (XII. 28.) GVH utasítás 23. §-ával megállapított szöveg.

16

A 33. § (3) bekezdése a 14/2023. (XII. 28.) GVH utasítás 24. §-ával megállapított szöveg.

17

A 34. § (1) bekezdése a 14/2023. (XII. 28.) GVH utasítás 25. §-ával megállapított szöveg.

18

A 38. § az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 5. pontja szerint módosított szöveg.

19

A 39. § (1) bekezdése az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 53. § a) pontja szerint módosított szöveg.

20

A 40. § a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 45. §-ával megállapított szöveg.

21

A 43. § (1) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

22

A 49. § (4) bekezdését az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 6. §-a iktatta be, szövege a 14/2023. (XII. 28.) GVH utasítás 26. §-ával megállapított szöveg.

23

Az 55. § (3) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 6. pontja, az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 53. § e) pontja szerint módosított szöveg.

24

Az 56. § az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 53. § b) pontja szerint módosított szöveg.

25

Az 59/A. §-t a 7/2023. (VI. 28.) GVH utasítás 8. §-a iktatta be.

26

A 60. § (2) bekezdés b) pontját a 7/2023. (VI. 28.) GVH utasítás 14. §-a hatályon kívül helyezte.

27

A 60. § (2) bekezdés e) pontját a 7/2023. (VI. 28.) GVH utasítás 14. §-a hatályon kívül helyezte.

28

A 60. § (3) bekezdése a 7/2023. (VI. 28.) GVH utasítás 13. § a) pontja szerint módosított szöveg.

29

A 61. § (1) bekezdése a 7/2023. (VI. 28.) GVH utasítás 13. § a) pontja szerint módosított szöveg.

30

A 64. § (3) bekezdését a 7/2023. (VI. 28.) GVH utasítás 9. §-a iktatta be.

31

A 67. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 7. pontja szerint módosított szöveg.

32

A 68. § (1) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 7. §-ával megállapított szöveg.

33

A 70. § az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 8. §-ával megállapított szöveg.

34

A 71. § (4) bekezdése az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 53. § a) pontja szerint módosított szöveg.

35

A 71. § (5) bekezdése az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 53. § a) pontja szerint módosított szöveg.

36

A 72. § (2) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 8. pontja szerint módosított szöveg.

37

A 73. § (1) bekezdése az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 53. § f) pontja szerint módosított szöveg.

38

Az V. Fejezet címe az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 9. §-ával megállapított szöveg.

39

A 75. § az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 10. §-ával megállapított szöveg.

40

A 75/A. §-t a 7/2023. (VI. 28.) GVH utasítás 10. §-a iktatta be.

41

A 75/B. §-t a 7/2023. (VI. 28.) GVH utasítás 10. §-a iktatta be.

42

A 77. § (1) bekezdés b) pontja a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

43

A 77. § (4) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 11. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

44

A 77. § (4a) bekezdését az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 11. § (2) bekezdése iktatta be.

45

A 77. § (7a) bekezdését az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 11. § (3) bekezdése iktatta be.

46

A 77. § (8) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 11. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

47

A 77/A. §-t az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 12. §-a iktatta be.

48

A 29/A. alcímet (78/A–78/B. §) az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 13. §-a iktatta be.

49

A 79. § (5) bekezdését az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 44. §-a iktatta be.

50

A 80. § (1) bekezdés n) pontja az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 54. § (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

51

A 80. § (1) bekezdés o) pontja az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 53. § g) pontja szerint módosított szöveg.

52

A 80. § (1) bekezdés p) pontját az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 45. §-a iktatta be.

53

A 81. § (1) bekezdése az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 46. §-ával megállapított szöveg.

54

A 81. § (1) bekezdés a) pont ab) alpontja a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § c) pontja szerint módosított szöveg.

58

A 85. § (1) bekezdése az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 53. § a) pontja szerint módosított szöveg.

59

A 85. § (3) bekezdését az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 47. §-a iktatta be.

60

A 87. § (2) bekezdés nyitó szövegrésze az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 53. § i) pontja szerint módosított szöveg.

61

A 87. § (3) bekezdése az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 48. §-ával megállapított szöveg.

62

A 87. § (4) bekezdése az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 48. §-ával megállapított szöveg.

63

A 87. § (5) bekezdése az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 48. §-ával megállapított szöveg.

64

A 88. § (1) bekezdés b) pontja az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 12. pontja szerint módosított szöveg.

65

A 89. § (1) bekezdés d) pontja a 7/2023. (VI. 28.) GVH utasítás 11. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

66

A 89. § (1) bekezdés i) pontja a 7/2023. (VI. 28.) GVH utasítás 11. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

67

A 89. § (1) bekezdés j) pontja a 7/2023. (VI. 28.) GVH utasítás 11. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

68

A 89. § (1) bekezdés k) pontját a 7/2023. (VI. 28.) GVH utasítás 11. § (3) bekezdése iktatta be.

70

A 98. § (6) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 14. §-ával megállapított, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § d) pontja szerint módosított szöveg.

72

A 101. § (1) bekezdése a 14/2023. (XII. 28.) GVH utasítás 27. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

73

A 101. § (3) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 15. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

74

A 101. § (3a) bekezdését az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 15. § (2) bekezdése iktatta be.

75

A 101. § (4) bekezdés b) pontja a 14/2023. (XII. 28.) GVH utasítás 27. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

76

A 104/A. §-t az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 16. §-a iktatta be.

77

A 105. § (2) bekezdése az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 49. §-ával megállapított szöveg.

78

A 112. § (2) bekezdés a) pontja az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 17. §-ával megállapított szöveg.

79

A 115. § (2) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 15. pontja szerint módosított szöveg.

80

A 123. § (2) bekezdés c) pont cb) alpontja az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 18. §-ával megállapított szöveg.

81

A 123. § (2) bekezdés c) pont cc) alpontja az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 18. §-ával megállapított szöveg.

82

A 123. § (2) bekezdés c) pont cd) alpontját az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 18. §–a iktatta be.

83

A 127. § a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

84

A 128. § (1) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 16. pontja szerint módosított szöveg.

85

A 129. § b) pontja az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 17. pontja szerint módosított szöveg.

86

A 131. § (1) bekezdése a 14/2023. (XII. 28.) GVH utasítás 28. §-ával megállapított szöveg.

87

A 131. § (2) bekezdése a 14/2023. (XII. 28.) GVH utasítás 28. §-ával megállapított szöveg.

89

A 133. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 18. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § e) pontja szerint módosított szöveg.

90

A 133. § (1) bekezdés g) pontja az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 3. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § d) pontja szerint módosított szöveg.

91

A 133. § (2) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 2. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § a) pontja szerint módosított szöveg.

92

A 134. § (3) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 18. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § e) pontja szerint módosított szöveg.

93

A 135. § (5) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 3. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § d) pontja szerint módosított szöveg.

94

A 136. § (1) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 3. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § d) pontja szerint módosított szöveg.

95

A 136. § (3) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 9. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § c) pontja szerint módosított szöveg.

96

A 137. § (1) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 18. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § e) pontja szerint módosított szöveg.

97

A 137. § (2) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 18. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § e) pontja szerint módosított szöveg.

98

A 137. § (3) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 21. § 3. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § d) pontja szerint módosított szöveg.

99

A 138. § (1) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 3. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § d) pontja szerint módosított szöveg.

100

A 138. § (2) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 3. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § b) pontja szerint módosított szöveg.

101

A 138. § (3) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 3. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § d) pontja szerint módosított szöveg.

102

A 139. § (1) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 3. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § d) pontja szerint módosított szöveg.

103

A 139. § (2) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 3. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § d) pontja szerint módosított szöveg.

104

A 141. § (1) bekezdését az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 54. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte.

105

A 142. § (1) bekezdése az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 50. §-ával megállapított szöveg.

108

Az 57/A. alcímet (145/A-145/D. §-t) az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 51. §-a iktatta be.

109

A 145/B. § a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § d) pontja szerint módosított szöveg.

110

Az 57/B. alcímet (145/E–145/F. §-t) a 14/2023. (XII. 28.) GVH utasítás 29. §-a iktatta be.

111

A 148. § (1) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 3. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § d) pontja szerint módosított szöveg.

112

A 148. § (3) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 9. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § c) pontja szerint módosított szöveg.

113

A 149. § (1) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 18. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § e) pontja szerint módosított szöveg.

114

A 149. § (2) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 18. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § e) pontja szerint módosított szöveg.

115

A 149. § (3) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 3. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § d) pontja szerint módosított szöveg.

116

A 156. § (3) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 3. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § d) pontja szerint módosított szöveg.

117

A 157. § (1) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 3. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § d) pontja szerint módosított szöveg.

118

A 158. § (2) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 3. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § d) pontja szerint módosított szöveg.

119

A 159. § (2) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 9. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § c) pontja szerint módosított szöveg.

120

A 160. § (1) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 18. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § e) pontja szerint módosított szöveg.

121

A 160. § (2) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 3. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § d) pontja szerint módosított szöveg.

122

A 160. § (3) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 3. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § d) pontja szerint módosított szöveg.

123

A 164. § (2) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 2. pontja, a 11/2023. (IX. 28.) GVH utasítás 46. § a) pontja szerint módosított szöveg.

124

A 66/A. alcímet (166/A. §-t) az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 52. §-a iktatta be.

125

A 166/A. § (1) bekezdése a 7/2023. (VI. 28.) GVH utasítás 13. § b) pontja szerint módosított szöveg.

126

A 66/B. alcímet (166/B-166/C. §-t) a 7/2023. (VI. 28.) GVH utasítás 12. §-a iktatta be.

127

A 167. § (2) bekezdés a) pontja az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 19. pontja szerint módosított szöveg.

128

A 168. § az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 19. pontja szerint módosított szöveg.

129

A 169. § (1) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 19. §-ával megállapított szöveg.

130

A 169. § (2) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 23. §-a szerint módosított szöveg.

131

A 170. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § b) pontja szerint módosított szöveg.

132

A 170. § (2) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

133

A 170. § (3) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

134

A 170. § (4) bekezdés nyitó szövegrésze a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § b) pontja szerint módosított szöveg.

135

A 170. § (6) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

136

A 170. § (7) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

137

A 171. § (1) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

138

A 171. § (2) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § c) pontja szerint módosított szöveg.

140

A 173. § (1) bekezdés b) pontja a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § c) pontja szerint módosított szöveg.

141

A 173. § (2) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

142

A 173. § (3) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

143

A 173. § (4) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 21. pontja, a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) és b) pontja szerint módosított szöveg.

144

A 173. § (5) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § d) pontja szerint módosított szöveg.

145

A 174. § (1) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

146

A 174. § (2) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

147

A 174. § (4) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § b) pontja szerint módosított szöveg.

148

A 175. § (1) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § b) pontja szerint módosított szöveg.

149

A 175. § (2) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) és b) pontja szerint módosított szöveg.

150

A 176. § (1) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § b) pontja szerint módosított szöveg.

151

A 176. § (2) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

152

A 176. § (3) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

153

A 176. § (4) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 22. pontja, a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

154

A 176. § (5) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

155

A 176. § (6) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) és b) pontja szerint módosított szöveg.

156

A 177. § (1) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

157

A 178. § (1) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) és b) pontja szerint módosított szöveg.

158

A 178. § (3) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

159

A 178. § (5) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

160

A 178. § (6) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

161

A 179. § (1) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 23. pontja, a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

162

A 179. § (3) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § d) pontja szerint módosított szöveg.

163

A 179. § (4) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 20. §-ával megállapított, a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § b) és d) pontja szerint módosított szöveg.

164

A 179. § (5) bekezdése az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 20. §-ával megállapított, a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § b) és d) pontja szerint módosított szöveg.

165

A 179. § (6) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

166

A 179. § (7) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

167

A 179. § (8) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

168

A 180. § a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

169

A 181. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

170

A 181. § (2) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

171

A 181. § (3) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § e) pontja szerint módosított szöveg.

172

A 182. § (1) bekezdése az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 53. § a) pontja, a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

173

A 182. § (2) bekezdése az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 53. § b) pontja, a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § d) pontja szerint módosított szöveg.

174

A 73/A. alcímet (182/A–182/B. §) az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 21. §-a iktatta be.

175

A 182/A. § (4) bekezdés d) pontja a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

176

A 182/B. § (2) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § f) pontja szerint módosított szöveg.

177

A 183. § (8) bekezdés nyitó szövegrésze az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 24. pontja szerint módosított szöveg.

178

A 183. § (8) bekezdés a) pontja az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 22. § 19. pontja, az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 53. § a) pontja szerint módosított szöveg.

179

A 183. § (8) bekezdés d) pontja az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 53. § a) pontja szerint módosított szöveg.

180

A 183. § (9) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 70. § a) pontja szerint módosított szöveg.

181

A 186. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére