775/2021. (XII. 23.) Korm. rendelet indokolás
775/2021. (XII. 23.) Korm. rendelet indokolás
a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet módosításáról szóló 775/2021. (XII. 23.) Korm. rendelethez
2022.01.01.
A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolás a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-a, valamint a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (2) bekezdés b) pontja alapján kerül közzétételre.
A vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló 62/2011. (VI. 30.) VM rendeletben szereplő, háztartási körülmények között végzett vendéglátó tevékenységet élelmiszerbiztonsági szempontból csak kisszámú vendégkört kiszolgáló egységek esetében lehet alkalmazni. Élelmiszerbiztonsági kockázat miatt nagyobb számú vendég kiszolgálásához már nem elegendő a magánkonyha. A falusi szálláshelyek működtetése kapcsán is alapvető cél, hogy a lehető legminimálisabbra kell csökkenteni az esetleges kockázatokat, hisz egy nem várt élelmiszerlánc-biztonsági esemény (tömeges élelmiszer eredetű megbetegedés) jelentősen ronthatja ennek a vendéglátási formának a fogyasztói megítélését.
Számos falusi szálláshely környezetében nincs lehetőség egyéb étkeztetésre, ezért a vendégek étkeztetésének megoldására szükséges számukra biztosítani az étkeztetés lehetőségét. A módosítás a falusi szálláshely fogalmának bővítésével megteremti annak lehetőségét, hogy a falusi szálláshelyek mindegyike – mind a magánszálláshelyek, mind az egyéb szálláshelyek – a szálláshely-szolgáltatási tevékenység keretében nyújthassanak ételszolgáltatást a szállóvendégeiknek a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló 62/2011. (VI. 30.) VM rendeletben foglalt, a háztartási körülmények között végzett vendéglátó tevékenységre vonatkozó követelmények megtartásával.
- Hatályos
- Már nem hatályos
- Még nem hatályos
- Módosulni fog
- Időállapotok
- Adott napon hatályos
- Közlönyállapot
- Indokolás