• Tartalom

11/2022. (III. 25.) AM rendelet

11/2022. (III. 25.) AM rendelet

a dohányágazat működéséhez és a COVID–19 világjárvány ágazatra gyakorolt gazdasági negatívumainak az ellentételezéséhez nyújtott támogatásról

2024.03.26.

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 81. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet 79. § 1. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában

1. átmeneti támogatás: a koronavírus járvány miatt nehéz gazdasági helyzetbe került agrárvállalkozások és élelmiszer-feldolgozást végző vállalkozások részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételének általános feltételeiről szóló 20/2020. (VI. 19.) AM rendelet [a továbbiakban: 20/2020. (VI. 19.) AM rendelet] 1. § b) pontja szerinti támogatás;

2.1 dohánytermelő: aki vagy amely az elsődleges feldolgozóval kötött szerződés alapján a 2024. évben Burley vagy Virginia dohányt termeszt;

3. dohányterület: a dohánytermelő egységes kérelmében DBU01 és DVI02 hasznosítási kódszámon megjelölt terület;

3a.2 egy és ugyanazon vállalkozás: az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 2. § 5a. pontjában meghatározott vállalkozás;

4. elsődleges feldolgozó: az 53/2015. (IX. 14.) FM rendelet 1. § 12. pontja szerinti feldolgozó;

5.3 kapcsolt vállalkozás: az orosz–ukrán konfliktus miatt gazdasági nehézségekkel küzdő agrárvállalkozások és élelmiszer-feldolgozó vállalkozások részére nyújtandó válságtámogatás igénybevételének általános feltételeiről szóló 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet [a továbbiakban: 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet] 1. § 7. pontja szerinti vállalkozás;

5a.4 mezőgazdasági csekély összegű támogatás: az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a mezőgazdasági ágazatban nyújtott csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 18-i 1408/2013/EU bizottsági rendelet (a továbbiakban: 1408/2013/EU bizottsági rendelet) szerinti támogatás;

6.5 referencia terület: az a hektárban kifejezett, a dohánytermelő 2024. évi egységes kérelmében 2024. június 9-ig bejelentett dohány területméret és a dohánytermelőnek az elsődleges feldolgozóval a 2024. évre kötött felvásárlási szerződésben szereplő dohánymennyiség megtermelésére szolgáló, az elsődleges feldolgozó által a 2024. évre vonatkozóan előzetesen igazolt területméret közül a kisebb terület.

7.6 válságtámogatás: a 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet 1. § 13. pontja szerinti támogatás.

2. A támogatás formája és keretösszege

2. § (1)7 E rendelet alapján a dohánytermelő legfeljebb a referencia területe után – vissza nem térítendő támogatásként – támogatást vehet igénybe.

(2)8 A támogatás keretösszege legfeljebb 2600 millió forint forint.

3. A támogatás igénybevételének feltételei

3. § (1) A támogatás igénybevételére az a dohánytermelő jogosult, aki vagy amely

a) a támogatás iránti kérelem (a továbbiakban: támogatási kérelem) benyújtásának időpontjában

aa) nem áll felszámolási, végelszámolási, kényszertörlési eljárás vagy csődeljárás alatt, és

ab) megfelel az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 50. § (1) bekezdés a) és c) pontjában foglalt követelményeknek, valamint

b)9 a támogatási kérelmének benyújtásával egyidejűleg nyilatkozik

ba) a 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet hatálya alá nem tartozó támogatási program vagy egyedi támogatás alapján általa vagy kapcsolt vállalkozásnak minősülő vállalkozásai által korábban már igénybe vett egyéb válságtámogatás összegéről euróban kifejezve,

bb) arról, hogy a vállalkozása kapcsolt vállalkozásnak minősül-e,

bc) a kapcsolt vállalkozások nevéről, adóazonosító számáról és ügyfél-azonosítójáról,

bd) arról, hogy a gazdasági nehézsége összefüggésben áll az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktussal, és

be) az a) pontban foglaltakról.

(2)10 A dohánytermelőt megillető támogatás összege a 2. § (2) bekezdése szerinti keretösszeg és az 5. § (1) bekezdése szerinti döntésekben megállapított összes figyelembe vehető referencia terület hányadosának (a továbbiakban: fajlagos támogatási összeg) az 5. § (1) bekezdése szerinti döntésben a dohánytermelő részére megállapított referencia területtel való szorzata. A fajlagos támogatás összege hektáronként legfeljebb 1 300 000 forint lehet.

4. A támogatási kérelem

4. § (1)11 A támogatási kérelem 2024. április 1–15. között elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen (a továbbiakban: elektronikus űrlapkitöltő felület) keresztül nyújtható be a Magyar Államkincstárhoz (a továbbiakban: Kincstár), azzal, hogy egy dohánytermelő egy támogatási kérelmet nyújthat be.

(2)12 A támogatási kérelem tartalmazza

a) a dohánytermelő azonosító adatait (név, ügyfél-azonosító),

b) annak az elsődleges feldolgozónak az azonosító adatait (név, székhely) akivel a dohánytermelő a 2024. évre felvásárlási szerződés kötött, és

c) a 3. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt nyilatkozatokat.

(3)13 A Kincstár megkeresésére a (2) bekezdés b) pontja szerinti elsődleges feldolgozó elektronikus úton adatot szolgáltat

a) a dohánytermelő azonosító adatairól (név, ügyfél-azonosító),

b) az elsődleges feldolgozó részére 2024. évben értékesítésre kerülő dohány fajtájáról, tervezett mennyiségéről és

c) a dohányterület nagyságáról (hektárban kifejezve négy tizedesjegyig), amelyen a dohánytermelő az elsődleges feldolgozóval a 2024. évre kötött felvásárlási szerződésben szereplő dohánymennyiséget megtermeli.

(4) A támogatási kérelemre indult eljárás során minden dokumentumot, így a hiánypótláshoz kapcsolódó dokumentumokat – a felügyeleti eljáráshoz kapcsolódó kérelmek kivételével – és a jogorvoslati eljáráshoz kapcsolódó dokumentumokat is, az elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül kell benyújtani. A nem elektronikus úton benyújtott dokumentum a döntés meghozatalánál nem vehető figyelembe.

(5) Az eljárás során kötelező az elektronikus kapcsolattartás. A kötelező elektronikus kapcsolattartásra tekintettel a Kincstár az értesítéseket, dokumentumokat, valamint a döntéseit elektronikus úton közli a dohánytermelővel vagy meghatalmazottjával.

(6)14 Ha a kérelemre indult eljárásban foglalt kötelezettségek elektronikus úton történő teljesítése során a dohánytermelő helyett és nevében meghatalmazottja jár el, akkor a meghatalmazott a Kormány által biztosított elektronikus azonosítási szolgáltatással elérhető elektronikus felületet használja az eljárási cselekmények elektronikus elvégzéséhez. A meghatalmazott útján történő eljárásra a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvénynek a meghatalmazottra vonatkozó rendelkezéseit, valamint az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból, valamint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és a központi költségvetésből finanszírozott egyes támogatások igénybevételével kapcsolatos eljárási szabályokról szóló 13/2023. (IV. 19.) AM rendelet meghatalmazásra vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

(7) A támogatási kérelem a benyújtását követően legkésőbb az (1) bekezdésben meghatározott határidő végéig, az elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül módosítható. Módosítás esetén az utolsó támogatási kérelmet kell elbírálni. A támogatási kérelem benyújtásának időpontja az utolsó módosító kérelem benyújtásának időpontja.

(8)15 A Kincstár – az (1) bekezdésben meghatározott időszakban benyújtott támogatási kérelmek vonatkozásában – a 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet 3. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott értékhatárt meghaladó támogatási igényt elutasítja, illetve annak összegét a 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet 3. § (7) bekezdésében foglaltakra tekintettel állapítja meg.

5. § (1)16 A Kincstár legkésőbb 2024. június 30-áig dönt a támogatás szempontjából figyelembe vehető referencia terület hektárban kifejezett nagyságáról és a támogatás összegéről.

(2) A forintban meghatározott összegek euróra történő átszámításánál a támogatási kérelem benyújtási hónapjának első napján érvényes, az Európai Központi Bank által közzétett, két tizedesjegy pontossággal meghatározott devizaárfolyamot kell alkalmazni.

(3) Ha a jogos igények együttesen meghaladják a 2. § (2) bekezdésében meghatározott keretösszeget, akkor a rendelkezésre álló forrást a benyújtott támogatási kérelmekben foglalt jogos igények között egyenlő arányban kell felosztani.

(4)17

(5)18

5. A kifizetési kérelem

6. § (1)19 A dohánytermelő az 5. § (1) bekezdése szerinti döntésben megállapított támogatási összeget a 2025. február 1. és 15. között benyújtott támogatás kifizetése iránti kérelmével (a továbbiakban: kifizetési kérelem) igényelheti.

(2) A kifizetési kérelem benyújtására a 4. § (1) és (4)–(7) bekezdésében meghatározott kérelembenyújtási módot kell alkalmazni.

(3)20 A kifizetési kérelem tartalmazza

a) a dohánytermelő azonosító adatait (név, ügyfél-azonosító),

b) a támogatási kérelemben megjelölt elődleges feldolgozó azonosító adatait (név, székhely),

c) az elsődleges feldolgozóval megkötött dohányfelvásárlási szerződés számát és

d) a dohánytermelő nyilatkozatát arról, hogy rendelkezik az elsődleges feldolgozó által kiállított, (4) bekezdés szerinti adattartalommal rendelkező igazolással.

(4)21 A kifizetési kérelemben megjelölt elsődleges feldolgozó a Kincstár megkeresésére elektronikusan adatot szolgáltat

a) a dohánytermelő azonosító adatairól (név, ügyfél-azonosító),

b) a 2024. évi dohányfelvásárlási szerződés szerinti felvásárolt dohány mennyiségéről és

c) a dohánytermelő által a dohánytermelésre hasznosított terület nagyságáról (hektárban kifejezve, négy tizedesjegyig).

(5)22 A kifizetési kérelem alapján jóváhagyható támogatási összeg a 3. § (2) bekezdése szerint meghatározott fajlagos támogatási összeg és a (4) bekezdés c) pontja szerinti terület szorzata, azzal, hogy a kifizetési kérelem legfeljebb az 5. § (1) bekezdése szerinti döntésben megállapított összeg erejéig hagyható jóvá.

(6)23

5a.24 A mezőgazdasági csekély összegű támogatás

6/A. § (1) Ha a dohánytermelő 4. § (1) bekezdése szerinti támogatási kérelmét a Kincstár a 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet 3. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott értékhatár túllépése miatt részben vagy teljes egészében elutasítja, akkor a dohánytermelő 2024. augusztus 1. és 15. között mezőgazdasági csekély összegű támogatás igénylésére jogosult.

(2) Az (1) bekezdés szerint igényelt támogatás legfeljebb az értékhatár túllépése miatt elutasított összeg, de legfeljebb a mezőgazdasági termelő rendelkezésére álló szabad mezőgazdasági csekély összegű támogatási keret forintban kifejezett összege lehet.

(3) A mezőgazdasági csekély összegű támogatás iránti kérelem benyújtására a 4. § (1) és (4)–(7) bekezdésében meghatározott kérelembenyújtási módot kell alkalmazni.

(4) Az (1) bekezdés szerinti mezőgazdasági csekély összegű támogatásra a dohánytermelő akkor jogosult, ha

a) a támogatási kérelem benyújtásakor nyilatkozik a 3. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltakról, és

b) megfelel a Korm. rendelet 11/A. §-ában foglaltaknak.

(5) A mezőgazdasági csekély összegű támogatás iránti kérelem tartalmazza a 4. § (2) bekezdés a)–b) pontja szerinti adatokat, illetve a (4) bekezdés szerinti nyilatkozatot.

(6) Nem nyújtható mezőgazdasági csekély összegű támogatásként olyan támogatás,

a) amelynek összege a piacon forgalmazott termékek ára vagy mennyisége alapján kerül rögzítésre;

b) amely a harmadik országba vagy tagállamba irányuló exporttal kapcsolatos tevékenységre irányul, nevezetesen az exportált mennyiségekhez, valamint az értékesítési hálózat kialakításához és működtetéséhez vagy exporttevékenységgel összefüggésben felmerülő egyéb folyó kiadásokhoz közvetlenül kapcsolódó támogatás céljából;

c) amely az importáruval szemben belföldi áru használatához kötött.

(7) Mezőgazdasági csekély összegű támogatás esetén, a mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkozó ágazatban, valamint az 1407/2013/EU bizottsági rendelet hatálya alá tartozó egy vagy több ágazatban egyaránt tevékenységet folytató vállalkozások esetében a mezőgazdasági termelőágazatra tekintettel az 1408/2013/EU bizottsági rendelet alapján nyújtott támogatások az 1407/2013/EU bizottsági rendelet 3. cikk (2) bekezdésében rögzített alkalmazandó felső határig halmozhatóak az utóbbi tevékenységekre tekintettel nyújtott csekély összegű támogatásokkal, feltéve, hogy az érintett tagállam megfelelő eszközökkel – úgymint a tevékenységek szétválasztása vagy a költségek megkülönböztetése révén – biztosítja, hogy az elsődleges mezőgazdasági termelőtevékenység ne részesüljön az 1407/2013/EU bizottsági rendelet alapján nyújtott csekély összegű támogatásban.

(8) A mezőgazdasági csekély összegű támogatás más csekély összegű támogatásokról szóló rendeleteknek megfelelően nyújtott csekély összegű támogatással a vonatkozó bizottsági rendeletekben foglalt felső támogatási határok közül a legmagasabb felső határig halmozható. A mezőgazdasági csekély összegű támogatás halmozható azonos elszámolható költségek kapcsán vagy azonos kockázatfinanszírozási célú intézkedés kapcsán nyújtott állami támogatással, ha a halmozás következtében az odaítélt támogatások nem lépik túl bármely csoportmentességi rendeletben vagy az Európai Bizottság által elfogadott határozatban az egyes esetek meghatározott körülményeire vonatkozóan rögzített maximális támogatási intenzitást vagy összeget. A nem konkrét elszámolható költségekre nyújtott vagy azokhoz hozzá nem rendelhető csekély összegű támogatás halmozható más, az Európai Bizottság által elfogadott csoportmentességi rendelet vagy határozat alapján nyújtott állami támogatással.

(9) Az 1408/2013/EU bizottsági rendelet 2. cikk (2) bekezdése szerinti egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozások részére a folyó üzleti évben, valamint az azt megelőző két üzleti év során az 1408/2013/EU bizottsági rendelet alapján Magyarországon odaítélt mezőgazdasági csekély összegű támogatás bruttó támogatástartalma nem haladhatja meg a 25 000 eurónak megfelelő forintösszeget, figyelembe véve az 1408/2013/EU bizottsági rendelet 3. cikk (8) és (9) bekezdését és a II. mellékletében foglalt felső határt.

(10) A mezőgazdasági csekély összegű támogatás forintösszegének megállapításához a mezőgazdasági csekély összegű támogatási kérelem benyújtási időszakának első napján érvényes, az Európai Központi Bank által közzétett forint/euró átváltási árfolyamot kell alkalmazni.

(11) A Kincstár legkésőbb 2024. október 31-éig dönt a mezőgazdasági csekély összegű támogatás összegéről.

(12) A mezőgazdasági csekély összegű támogatás keretösszege legfeljebb 100 millió forint.

(13) Ha a jogos mezőgazdasági csekély összegű támogatási igények együttesen meghaladják a (12) bekezdésben meghatározott keretösszeget, akkor a rendelkezésre álló forrást a benyújtott támogatási kérelmekben foglalt jogos igények között egyenlő arányban kell felosztani.

6/B. § (1) A mezőgazdasági csekély összegű támogatás kifizetésére vonatkozó kérelemre a 6. § (1)–(4) bekezdését kell alkalmazni.

(2) A mezőgazdasági csekély összegű támogatás összege a 3. § (2) bekezdése szerint meghatározott fajlagos támogatási összeg és a 6. § (4) bekezdés c) pontja szerinti terület szorzata csökkentve a 6. § (5) bekezdése alapján jóváhagyott támogatási összeggel, de legfeljebb a 6/A. § (2) bekezdése szerinti döntésben megállapított támogatás összeg.

6. Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 5. napon lép hatályba.

8. § Ez a rendelet az „Állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keret a gazdaságnak a jelenlegi COVID–19-járvánnyal összefüggésben való támogatása céljából” című, 2020. március 19-i 2020/C 91 I/01 számú európai bizottsági közlemény hatálya alá tartozó támogatást tartalmaz.

9. §25 Ez a rendelet az állami támogatásokra vonatkozó, az Ukrajna elleni orosz invázióval összefüggésben a gazdaság támogatását célzó ideiglenes válságkeret című, 2022. október 28-i 2022/C 426/01 számú európai bizottsági közlemény hatálya alá tartozó támogatást tartalmaz.

10. §26

1

Az 1. § 2. pontja a 11/2024. (III. 25.) AM rendelet 34. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

Az 1. § 3a. pontját a 11/2024. (III. 25.) AM rendelet 34. § (2) bekezdése iktatta be.

3

Az 1. § 5. pontja a 20/2023. (IV. 19.) AM rendelet 33. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 1. § 5a. pontját a 11/2024. (III. 25.) AM rendelet 34. § (3) bekezdése iktatta be.

6

Az 1. § 7. pontját a 20/2023. (IV. 19.) AM rendelet 33. § (2) bekezdése iktatta be.

7

A 2. § (1) bekezdése a 20/2023. (IV. 19.) AM rendelet 38. § a) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 2. § (2) bekezdése a 11/2024. (III. 25.) AM rendelet 38. § b) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 3. § (1) bekezdés b) pontja a 20/2023. (IV. 19.) AM rendelet 34. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 3. § (2) bekezdése a 20/2023. (IV. 19.) AM rendelet 34. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 4. § (1) bekezdése a 11/2024. (III. 25.) AM rendelet 38. § c) pontja szerint módosított szöveg.

12

A 4. § (2) bekezdése a 11/2024. (III. 25.) AM rendelet 35. §-ával megállapított szöveg.

13

A 4. § (3) bekezdése a 11/2024. (III. 25.) AM rendelet 35. §-ával megállapított szöveg.

14

A 4. § (6) bekezdése a 20/2023. (IV. 19.) AM rendelet 37. § e) pontja szerint módosított szöveg.

15

A 4. § (8) bekezdése a 20/2023. (IV. 19.) AM rendelet 37. § f) pontja szerint módosított szöveg.

16

Az 5. § (1) bekezdése a 11/2024. (III. 25.) AM rendelet 38. § d) pontja szerint módosított szöveg.

17

Az 5. § (4) bekezdését a 20/2023. (IV. 19.) AM rendelet 38. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

18

Az 5. § (5) bekezdését a 20/2023. (IV. 19.) AM rendelet 38. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

19

A 6. § (1) bekezdése a 11/2024. (III. 25.) AM rendelet 38. § e) pontja szerint módosított szöveg.

20

A 6. § (3) bekezdése a 11/2024. (III. 25.) AM rendelet 36. §-ával megállapított szöveg.

21

A 6. § (4) bekezdése a 11/2024. (III. 25.) AM rendelet 36. §-ával megállapított szöveg.

22

A 6. § (5) bekezdése a 20/2023. (IV. 19.) AM rendelet 35. §-ával megállapított szöveg.

23

A 6. § (6) bekezdését a 11/2024. (III. 25.) AM rendelet 39. §-a hatályon kívül helyezte.

24

Az 5a. alcímet (6/A–6/B. §-t) a 11/2024. (III. 25.) AM rendelet 37. §-a iktatta be.

25

A 9. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette, újonnan a 20/2023. (IV. 19.) AM rendelet 36. §-a iktatta be.

26

A 10. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére