• Tartalom

13/2022. (XI. 11.) GFM rendelet

13/2022. (XI. 11.) GFM rendelet

a befektetési vállalkozás által alkalmazandó termékjóváhagyási folyamatról szóló 16/2017. (VI. 30.) NGM rendelet módosításáról

2022.11.22.

A befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény 180. § (2) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 103. § (1) bekezdés 2. pontjában foglalt feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A befektetési vállalkozás által alkalmazandó termékjóváhagyási folyamatról szóló 16/2017. (VI. 30.) NGM rendelet [a továbbiakban: 16/2017. (VI. 30.) NGM rendelet] 1. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) E rendelet alkalmazásában a fenntarthatósági tényezők a pénzügyi szolgáltatási ágazatban a fenntarthatósággal kapcsolatos közzétételekről szóló, 2019. november 27-i (EU) 2019/2088 európai parlamenti és tanácsi rendelet 2. cikk 24. pontjában meghatározott fogalom.”

2. § (1) A 16/2017. (VI. 30.) NGM rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A befektetési vállalkozás a pénzügyi eszköz esetében kellő részletességgel azonosítja a potenciális célpiacot, és meghatározza azon ügyféltípust vagy ügyféltípusokat, amelynek az igényeivel, jellemzőivel és céljaival – ideértve a fenntarthatósággal kapcsolatos esetleges célkitűzéseket is – a pénzügyi eszköz összeegyeztethető. E folyamat részeként a befektetési vállalkozás azonosítja azon ügyfélcsoportot vagy ügyfélcsoportokat is, amelynek igényei, jellemzői és céljai nem összeegyeztethetők a pénzügyi eszközzel, kivéve, ha a pénzügyi eszköz fenntarthatósági tényezőket vesz figyelembe. Ha több befektetési vállalkozás közösen alakít ki egy pénzügyi eszközt, akkor csak egy célpiacot kell azonosítani.”

(2) A 16/2017. (VI. 30.) NGM rendelet 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A befektetési vállalkozás dönt a pénzügyi eszköznek a célpiac azonosított igényeivel, jellemzőivel és céljaival való megfelelőségéről, így különösen

a) a pénzügyi eszköz kockázat- és nyereségprofiljának a célpiaccal való összeegyeztethetőségéről,

b) adott esetben a pénzügyi eszköz fenntarthatósági tényezőinek a célpiaccal való összeegyeztethetőségéről, valamint

c) figyelemmel van arra, hogy a pénzügyi eszköz kialakításánál az ügyfél javát szolgáló jellemzők legyenek irányadók, és nem alkalmaz olyan üzleti modellt, amelynek esetében a nyereségesség az ügyfél számára hátrányos kimenetellel jár.”

(3) A 16/2017. (VI. 30.) NGM rendelet 5. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A pénzügyi eszköz kialakítója megad a forgalmazást végző befektetési vállalkozás részére minden olyan információt, amelyek ezen befektetési vállalkozás által ajánlani vagy értékesíteni kívánt termék megértését és megismerését szolgálják, annak érdekében, hogy a terméket az azonosított célpiac igényeinek, jellemzőinek és céljainak megfelelően forgalmazza. A pénzügyi eszköz kialakítója a pénzügyi eszköz fenntarthatósági tényezőit átláthatóan mutatja be a forgalmazást végző befektetési vállalkozás részére, és megad minden olyan információt, ami alapján figyelembe tudja venni az ügyfél vagy potenciális ügyfél fenntarthatósággal kapcsolatos esetleges célkitűzéseit.”

(4) A 16/2017. (VI. 30.) NGM rendelet 5. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) A befektetési vállalkozás az általa kialakított pénzügyi eszközt rendszeresen felülvizsgálja, figyelembe véve minden olyan eseményt, amely lényegesen befolyásolhatja az azonosított célpiac számára a kockázatot. A befektetési vállalkozás mérlegeli a pénzügyi eszköznek a célpiac igényeivel, jellemzőivel és céljaival való összhangját – ideértve a fenntarthatósággal kapcsolatos esetleges célkitűzéseket is – és azt, hogy a forgalmazás a célpiac számára történik-e. A mérlegelés során azt is megvizsgálja, hogy olyan ügyfélhez, akinek az igényei, jellemzői és céljai nem egyeztethetők össze a pénzügyi eszközzel, eljutott-e a pénzügyi eszköz.”

3. § A 16/2017. (VI. 30.) NGM rendelet 7. § (1)–(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A befektetési vállalkozás megfelelő termékjóváhagyási folyamatot alkalmaz a befektetési vállalkozás által kínálni vagy ajánlani szándékozott terméknek és szolgáltatásnak az azonosított célpiac igényeivel, jellemzőivel és céljaival – ideértve a fenntarthatósággal kapcsolatos esetleges célkitűzéseket is – való összeegyeztethetősége érdekében, és azért, hogy a tervezett forgalmazási stratégia összhangban legyen az azonosított célpiaccal.

(2) A befektetési vállalkozás megfelelően azonosítja és értékeli azon ügyfelek körülményeit és igényeit, akikre összpontosítani kíván, biztosítva, hogy az ügyfelek érdekei ne sérüljenek értékesítési vagy finanszírozási nyomásból eredően. E folyamat részeként a befektetési vállalkozás azonosítja azon ügyfélcsoportokat, amelyeknek igényei, jellemzői és céljai nem összeegyeztethetők a termékkel vagy szolgáltatással, kivéve, ha a pénzügyi eszközök fenntarthatósági tényezőket vesznek figyelembe.”

4. § A 16/2017. (VI. 30.) NGM rendelet 8. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A befektetési vállalkozás a (3) bekezdés szerinti felülvizsgálat során értékeli legalább az adott terméknek vagy szolgáltatásnak az azonosított célpiac igényeivel, jellemzőivel és céljaival – ideértve a fenntarthatósággal kapcsolatos esetleges célkitűzéseket is – való összhangját és a tervezett forgalmazási stratégia megfelelőségét.”

5. § A 16/2017. (VI. 30.) NGM rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § Ez a rendelet a következő uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:

a) a Bizottság 2016. április 7-i (EU) 2017/593 felhatalmazáson alapuló irányelve a 2014/65/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek az ügyfelek pénzügyi eszközeinek és pénzeszközeinek védelme, a termékirányítási kötelezettségek, valamint a díjak, jutalékok vagy pénzbeli és nem pénzbeli juttatások nyújtására vagy átvételére alkalmazandó szabályok tekintetében történő kiegészítéséről,

b) a Bizottság 2021. április 21-i (EU) 2021/1269 felhatalmazáson alapuló irányelve az (EU) 2017/593 felhatalmazáson alapuló irányelvnek a fenntarthatósági tényezőknek a termékirányítási kötelezettségekbe való integrálása tekintetében történő módosításáról.”

6. § Ez a rendelet 2022. november 22-én lép hatályba.

7. § Ez a rendelet az (EU) 2017/593 felhatalmazáson alapuló irányelvnek a fenntarthatósági tényezőknek a termékirányítási kötelezettségekbe való integrálása tekintetében történő módosításáról szóló, 2021. április 21-i (EU) 2021/1269 bizottsági irányelvnek való megfelelést szolgálja.

Nagy Márton István s. k.,

gazdaságfejlesztési miniszter

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére