• Tartalom

2/2022. (VII. 29.) TIM utasítás

2/2022. (VII. 29.) TIM utasítás

a Technológiai és Ipari Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alatt álló gazdasági társaságokkal kapcsolatos tulajdonosi jogok gyakorlásának rendjéről1

2022.07.31.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában meghatározott jogkörömben eljárva a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás célja a Technológiai és Ipari Minisztérium (a továbbiakban: Minisztérium) tulajdonosi joggyakorlása alatt álló gazdasági társaságokra vonatkozó tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos eljárásrend meghatározása, és ezáltal a Minisztérium egyes szakterületeinek segítése, az együttműködés kereteinek kialakítása.

2. § Az utasítás hatálya – az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvényben, illetve a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvényben foglaltak szerint – kiterjed a törvény, miniszteri rendelet vagy megbízáson alapuló meghatalmazás alapján a Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alatt álló gazdasági társaságokkal kapcsolatos jogok – 1. melléklet szerinti – gyakorlására.

3. § A tulajdonosi jogkör gyakorlójának feladata, hogy a tulajdonosi joggyakorlói döntést meghozza, az intézkedést elrendelje, illetve a tulajdonosi jogkör gyakorlásában közreműködő vezető kijelölésének hiányában az 5. §-ban foglalt feladatokat ellássa.

4. § A tulajdonosi joggyakorlói döntés előkészítéséért – a tulajdonosi jogkör gyakorlójának és a tulajdonosi jogkör gyakorlásában közreműködő vezető, továbbá a miniszter által kijelölt politikai főtanácsadó (a továbbiakban együtt: Vezetők) közreműködésével – a közigazgatási államtitkár felelős a Társasági Jogi Főosztály, a Közműszolgáltatási Főosztály és a Társasági Portfólió Főosztály útján, az 1. mellékletben foglaltak szerint. A tulajdonosi joggyakorlói döntés előkészítéséért felelős feladata, hogy a tulajdonosi jogkör gyakorlója részére – tulajdonosi jogkör gyakorlásában közreműködő vezető által megküldött intézkedés tartalmát meghatározó szakmai javaslat alapján és közreműködésével – a tulajdonosi joggyakorlói döntés, intézkedés meghozatalára javaslatot tegyen.

5. § A tulajdonosi jogkör gyakorlásában közreműködő vezető feladata, hogy a tulajdonosi joggyakorlói döntés, intézkedés alapját képező dokumentum tervezetét véleményezze, intézkedés tartalmát meghatározó szakmai javaslatot elkészítse, szükség szerint a döntés, intézkedés kidolgozásában részt vegyen, vagy a döntés, intézkedés előkészítését kezdeményezze.

6. § A Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó gazdasági társaságok létesítő okirataiban meghatározott keretek között tulajdonosi joggyakorlói döntésnek minősül minden, ami polgári jogi, társasági jogi, munkajogi joghatással bír, illetve költségvetési hatása van, végrehajtása a Minisztérium részéről közvetlenül vagy közvetetten kötelezettségvállalással jár, a Minisztérium felé forrásigényt keletkeztethet a gazdasági társaság irányából, illetve a gazdasági társaság gazdálkodása tekintetében közvetlen vagy közvetett gazdasági, pénzügyi hatással bír, vagy érinti a kormány döntéseinek vagy stratégiájának végrehajtását, megvalósulását.

7. § A Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó gazdasági társaság, az 1. melléklet D oszlopában meghatározott tulajdonosi jogkör gyakorlásában közreműködő vezető, valamint a tulajdonosi jogkör gyakorlásában közreműködő vezető kijelölésének hiányában az 1. melléklet B oszlopában meghatározott tulajdonosi jogkör gyakorló (a továbbiakban együtt: tulajdonosi jogkört gyakorló ágazat), illetve a tulajdonosi jogkört gyakorló ágazattól eltérő ágazat a közigazgatási államtitkár részére benyújtott javaslat útján kezdeményezi a gazdasági társaság tekintetében tulajdonosi joggyakorlói döntés, intézkedés meghozatalát. A Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó gazdasági társaság a tulajdonosi joggyakorlói döntés, intézkedés meghozatalára irányuló javaslatot – a közigazgatási államtitkár részére történő benyújtással egyidejűleg – a tulajdonosi jogkör gyakorlója és a tulajdonosi jogkör gyakorlásában közreműködő vezető részére is megküldi tájékoztatás céljából.

8. § A közigazgatási államtitkár a Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó gazdasági társaságtól vagy a tulajdonosi jogkört gyakorló ágazattól eltérő ágazattól érkezett, tulajdonosi joggyakorlói döntés, intézkedés meghozatalát kezdeményező javaslatot véleményezés céljából megküldi a tulajdonosi jogkört gyakorló ágazat részére.

9. § (1) Amennyiben a tulajdonosi jogkört gyakorló ágazat a javaslatot nem támogatja, a közigazgatási államtitkár a javaslatot tevő ágazat, illetve az érintett gazdasági társaság, továbbá tulajdonosi jogkört gyakorló ágazat bevonásával megvizsgálja a tulajdonosi joggyakorlói döntés, intézkedés elmaradásának jogi és pénzügyi hatásait.

(2) Amennyiben a vizsgálat eredménye alapján a tulajdonosi joggyakorlói döntés, intézkedés elmaradása jogi és pénzügyi negatív hatással járhat, a közigazgatási államtitkár a Vezetőkkel egyeztetést kezdeményez, az egyeztetés esetleges sikertelenségét követően – a Vezetők egyidejű értesítése mellett – miniszteri döntést kezdeményez. Amennyiben a vizsgálat, illetve az egyeztetés eredménye alapján a tulajdonosi joggyakorlói döntés, intézkedés elmaradása nem jár jogi és pénzügyi negatív hatással, a közigazgatási államtitkár – a többi Vezetők egyidejű értesítése mellett – tájékoztatja a tulajdonosi joggyakorlói döntést, intézkedést kezdeményező gazdasági társaságot, illetve ágazatot a tulajdonosi joggyakorlói döntésre, intézkedésre irányuló javaslat elutasításáról.

(3) Amennyiben a tulajdonosi jogkört gyakorló ágazat a részére véleményezés céljából megküldött tulajdonosi joggyakorlói döntésre, intézkedésre irányuló javaslatot támogatja, a tulajdonosi joggyakorlói döntés, intézkedés tartalmát meghatározó szakmai javaslatot küld a közigazgatási államtitkár részére, amely alapján a közigazgatási államtitkár gondoskodik a tulajdonosi joggyakorlói döntés, intézkedés előkészítéséről, és a tulajdonosi jogkör gyakorlója részére – a többi Vezetők egyidejű értesítése mellett – javaslatot tesz a döntés, intézkedés meghozatalára. Ha a közigazgatási államtitkár a szakmai javaslattal az ágazatok közötti, illetve tulajdonosi jogkört gyakorló ágazat és a gazdasági társaság közötti jogi, pénzügyi véleménykülönbség okán nem ért egyet, a Vezetőkkel egyeztetést kezdeményez, ennek sikertelensége esetén – a többi Vezetők egyidejű értesítése mellett –miniszteri döntést kezdeményez.

10. § Amennyiben a közigazgatási államtitkár észleli, hogy a Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó gazdasági társaság, illetve a tulajdonosi jogkört gyakorló ágazat részéről javaslat útján nem kezdeményezett tulajdonosi joggyakorlói döntés, intézkedés meghozatala jogi, pénzügyi okból nem mellőzhető és nem halasztható, az intézkedés tartalmát meghatározó szakmai javaslatot kér a tulajdonosi jogkört gyakorló ágazattól, és ezt követően saját hatáskörben intézkedik a tulajdonosi joggyakorlói döntés, intézkedés előkészítéséről, és a tulajdonosi jogkör gyakorlója részére – a többi Vezetők egyidejű értesítése mellett – javaslatot tesz a tulajdonosi joggyakorlói döntés, intézkedés meghozatalára. A tulajdonosi jogkör gyakorló döntése, illetve intézkedése hiányában, illetve kivételes sürgősség esetén, a közigazgatási államtitkár – a Vezetők egyidejű értesítése mellett – a miniszter döntését, intézkedését kezdeményezi.

11. § A tulajdonosi jogkör gyakorlója részéről kiadmányozásra került tulajdonosi joggyakorlói döntésről, illetve elrendelt intézkedésről a Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó gazdasági társaságot – a Vezetők egyidejű értesítése mellett – a közigazgatási államtitkár tájékoztatja.

12. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

13. §2

1. melléklet a 2/2022. (VII. 29.) TIM utasításhoz

A miniszter tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó gazdasági társaságok

A

B

C

D

1.

A Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alatt álló gazdasági társaság

Tulajdonosi jogkör gyakorlója

Tulajdonosi joggyakorlói döntést előkészítő szervezeti egység

Tulajdonosi jogkör gyakorlásában közreműködő vezető

2.

Autóipari Próbapálya Zala Korlátolt Felelősségű Társaság

parlamenti államtitkár

Társasági Portfólió Főosztály

stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár

3.

Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

parlamenti államtitkár

Társasági Portfólió Főosztály

stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár

4.

Egy a Természettel Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár

Társasági Portfólió Főosztály

5.

IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság

iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár

Társasági Portfólió Főosztály

6.

KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

közlekedésért felelős államtitkár

Társasági Portfólió Főosztály

közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár

7.

Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

parlamenti államtitkár

Társasági Portfólió Főosztály

stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár

8.

Neumann János Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság

iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár

Társasági Portfólió Főosztály

9.

NFFKÜ – Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság

energetikáért felelős államtitkár

Társasági Portfólió Főosztály

10.

Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

energetikáért felelős államtitkár

Társasági Portfólió Főosztály

11.

Védelmi Innovációs Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság

iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár

Társasági Portfólió Főosztály

12.

BrainVisionCenter Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

parlamenti államtitkár

Társasági Portfólió Főosztály

stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár

13.

HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság

energetikáért felelős államtitkár

Társasági Portfólió Főosztály

stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár

14.

OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár

Társasági Portfólió Főosztály

15.

N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zártkörűen Működő Részvénytársaság

iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár

Társasági Portfólió Főosztály

16.

HUNGARORING Sport Zártkörűen Működő Részvénytársaság

parlamenti államtitkár

Társasági Jogi Főosztály

stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár

17.

MVM Energetika Zártkörűen Működő Részvénytársaság

energetikáért felelős államtitkár

Közműszolgáltatási Főosztály

18.

Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zártkörűen Működő Részvénytársaság

közlekedésért felelős államtitkár

Társasági Jogi Főosztály

19.

MÁV Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő Részvénytársaság

közlekedésért felelős államtitkár

Társasági Jogi Főosztály

20.

MAHART – PassNave Személyhajózási Korlátolt Felelősségű Társaság

közlekedésért felelős államtitkár

Társasági Jogi Főosztály

21.

VPE Vasúti Pályakapacitás-elosztó Korlátolt Felelősségű Társaság

közlekedésért felelős államtitkár

Társasági Jogi Főosztály

22.

NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság

környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár

Közműszolgáltatási Főosztály

23.

NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár

Közműszolgáltatási Főosztály

24.

Nemzeti Vízművek Zártkörűen Működő Részvénytársaság

környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár

Közműszolgáltatási Főosztály

1

Az utasítást a 14/2023. (V. 31.) EM utasítás 7. §-a hatályon kívül helyezte 2023. június 1. napjával.

2

A 13. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére