• Tartalom

21/2022. (XII. 28.) MK rendelet

21/2022. (XII. 28.) MK rendelet

a Nemzeti Információs Központ és az utasadat szolgáltatója közötti kapcsolattartás, valamint az adatátadás módjának szabályozásáról

2022.12.30.

A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 78. § (1b) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 9. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § Az utasadat szolgáltatója a rendelkezésére álló utasadatokat a PNR-adatok utasadat-információs egység részére történő továbbítása során a légi fuvarozók által használandó közös protokollokról és adatformátumokról szóló, 2017. április 28-i (EU) 2017/759 bizottsági végrehajtási határozatban foglaltaknak megfelelően, a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 8/A. § (4) bekezdésében meghatározott feladata végrehajtását támogató informatikai rendszer (a továbbiakban: HU PNR rendszer) keretében továbbítja a Nemzeti Információs Központ (a továbbiakban: NIK) részére.

2. § (1) Az utasadat szolgáltatójának csatlakozása a HU PNR rendszerhez a NIK internetes felületén közzétett, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) által kiadott útmutató alapján történik.

(2) Az utasadat szolgáltatójának csatlakozása a HU PNR rendszerhez akkor valósul meg, ha az utasadat szolgáltatója üzemszerűen csatlakozik a HU PNR rendszerhez, a csatlakozást a HU PNR rendszer hitelesíti, és az adattovábbítás az (1) bekezdésben meghatározott útmutató szerinti formátumban és protokoll szerint működik.

3. § (1) Az utasadat szolgáltatója a HU PNR rendszer működtetésével összefüggésben kapcsolattartásért felelős személyt jelöl ki, akinek nevéről és elérhetőségéről tájékoztatja a NIK-et.

(2) A kapcsolattartásért felelős személy folyamatos elérhetőségét, illetve akadályoztatása esetén a helyettesítését az utasadat szolgáltatója köteles biztosítani.

4. § (1) Ha az utasadat szolgáltatója az adatszolgáltatásban hibát észlel, azonnal értesíti a NIK-et, és ezzel egyidejűleg intézkedik a hiba kijavítása, valamint a kijavított adatok újraküldése iránt.

(2) Ha az adatszolgáltatásban a NIK észlel hibát, erről soron kívül értesíti az utasadat szolgáltatóját, amely a NIK által megküldött jelzéstől számított egy órán belül köteles gondoskodni a hiba elhárításáról, valamint a kijavított adatok újraküldéséről.

(3) Ha az elektronikus adatkapcsolat bármely okból elérhetetlenné válik, az adattovábbítást alternatív módon – elsősorban elektronikus úton – kell végrehajtani.

(4) A (3) bekezdés szerinti esetben a hiba elhárulását követően a hibával érintett utasadatokat a HU PNR rendszer keretében pótlólag haladéktalanul továbbítani kell a NIK részére.

5. § A NIK évente az Európai Bizottság rendelkezésére bocsátja az utasadat-információs egységek számára szolgáltatott utasadatokról összeállított következő statisztikai információkat:

a) az olyan utasok számát, akiknek az utasadatait a NIK összegyűjtötte,

b) az olyan utasok számát, akiknek az utasadatait a NIK továbbította,

c) az olyan utasok számát, akiket további ellenőrzés céljára a NIK vagy más utasadat-információs egység kiválasztott.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

7. § (1) Ez a rendelet az utas-nyilvántartási adatállománynak (PNR) a terrorista bűncselekmények és súlyos bűncselekmények megelőzése, felderítése, nyomozása és a vádeljárás lefolytatása érdekében történő felhasználásáról szóló, 2016. április 27-i (EU) 2016/681 európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.

(2) Ez a rendelet a PNR-adatok utasadat-információs egység részére történő továbbítása során a légi fuvarozók által használandó közös protokollokról és adatformátumokról szóló, 2017. április 28-i (EU) 2017/759 bizottsági végrehajtási határozat végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.

8. §1

1

A 8. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére