• Tartalom

23/2022. (IV. 21.) HM utasítás

23/2022. (IV. 21.) HM utasítás

a Magyar Honvédség katonazenekarainak működéséről

2022.04.23.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló 2011. évi CXIII. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 80. § 13. pontja szerinti honvédelmi szervezetre (a továbbiakban: honvédelmi szervezet) terjed ki.

2. A katonazenekarok rendeltetése, feladatai

2. § (1) A katonazenekarok rendeltetése a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH), illetve a honvédelmi ágazat katonazenei igényeinek kiszolgálása, valamint az állami, protokolláris és egyéb társadalmi rendezvényeken való katonazenekari részvétel biztosítása.

(2) A katonazenekarok feladatai:

a) nemzeti, állami és katonai ünnepek, központi, regionális és helyőrségi rendezvények katonazenei kiszolgálása,

b) részvétel az MH népszerűsítését, társadalmi nyilvánosságát biztosító tevékenységben,

c) a magyar kulturális értékek, ezen belül a nemzeti katonai, katonazenei hagyományok ápolása, terjesztése,

d) a kulturális és civil társadalmi életben való aktív részvétel országos, regionális és helyőrségi tekintetben egyaránt,

e) aktív közreműködés a magyar fúvószenei kultúra hazai és nemzetközi népszerűsítésében,

f) részvétel hazai és nemzetközi katonazenekari fesztiválokon, találkozókon, és

g) a kegyeleti tevékenység zenei kiszolgálása.

3. A katonazenekarok felügyelete és irányítása

3. § A katonazenekarok felügyeletét a Magyar Honvédség Parancsnokságának (a továbbiakban: MHP) törzsfőnöke látja el, aki jogkörében

a) irányítja és koordinálja a katonazenekarok tevékenységével összefüggő belső rendelkezések, valamint elöljárói, vezetői döntések előkészítését a főkarmester javaslatai alapján,

b) meghatározza és koordinálja – a főkarmester szakmai javaslata alapján – a katonazenekarok működését és az azzal összefüggő feladatrendszert.

4. § (1) A katonazenekar szolgálati elöljárója az illetékes honvédelmi szervezet parancsnoka, aki

a) a főkarmester szakmai javaslatainak figyelembevételével az alárendeltségébe tartozó katonazenekar állománya tekintetében gyakorolja a részére megállapított munkáltatói jogokat,

b) biztosítja a katonazenekar szakmai felkészítésének körülményeit,

c) irányítja, koordinálja a katonazenekar pénzügyi, anyagi, elhelyezési és logisztikai ellátási feltételeinek biztosítását,

d) a karmester javaslatainak figyelembevételével – a kiemelt vagy központilag meghatározott feladatokra is tekintettel – koordinálja a katonazenekar szolgálati érdekből végrehajtandó feladatait.

(2) A katonazenekarok tevékenységének szakmai irányítását szakmai elöljárói jogkörében az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (a továbbiakban: MH BHD) állományában szolgálatot teljesítő főkarmester látja el.

(3) A főkarmester

a) meghatározza az MH katonazenekari tevékenység szakmai követelményrendszerét,

b) irányítja és felügyeli a katonazenekaroknál a szakmai és művészi irányelvek megvalósítását,

c) irányítja és ellenőrzi a katonazenekarok szakmai felkészültségét, tervezi és szervezi a karmesterek, karmester-helyettesek szakmai továbbképzését,

d) javaslatot tesz a katonazenekarok létszámának kialakítására, az első beosztásba helyezésre, áthelyezésre és a karmesteri, helyettes karmesteri, beosztott zenészi beosztásba történő kinevezésre, áthelyezésre,

e) részt vesz a katonazenekarok állományát érintő személyi döntések előkészítésében,

f) javaslatot tesz a katonazenekarok nemzetközi, külföldi és kiemelt hazai rendezvényeken, fesztiválokon történő részvételére,

g) meghatározza és ellenőrzi a katonazenekarok szolgálati repertoárját, kiemelt figyelemmel a nemzeti, állami, protokolláris és katonai ünnepek, valamint kegyeleti események kiszolgálására,

h) javaslatot tesz rendezvényektől és feladatoktól függően a katonazenekarok összevonására,

i) évente egy alkalommal karmesteri értekezletet tart a katonazenekarok karmestereinek és karmester-helyetteseinek részvételével,

j) irányítja és felügyeli a katonazenekarok hangszerekkel történő ellátását, azok beszerzését, a katonazenekarok kottaanyaggal, fogyóanyaggal történő ellátását, valamint figyelemmel kíséri a hangszerek javíttatását, azt jóváhagyja, és engedélyezi a hangszerraktárból történő kiutalásokat, és

k) koordinálja és véleményezi a katonazenekarokat érintő ügyiratokat, felterjesztéseket a magasabb szintű elöljárói döntés támogatása érdekében.

(4) A főkarmester a katonazenekarok szakmai tevékenységével összefüggő ügyekben önálló levelezést folytat, önálló kiadmányozási jogkörrel rendelkezik, és a katonazenekarokat érintően a honvédelmi szervezetektől adatokat és információkat kérhet be.

4. A katonazenekarok tevékenységének szabályai

5. § (1) A katonazenekarok alaprendeltetésükből adódóan állami protokolláris feladatok, állami, nemzeti ünnepek, valamint a honvédelmi szervezetek hazai, nemzetközi és központi rendezvényeinek zenei kiszolgálásában vesznek részt.

(2) Szolgálati vagy szakmai feladat ellátására katonazenekart – a Központi Zenekar kivételével – csak teljes állománnyal lehet kirendelni. Katonazenekar szakmai feladatot – egységét megbontva, részenként – kizárólag a főkarmester engedélyével végezhet, kivéve az olyan zenekari tevékenységet, amely kisebb kamarazenei együttessel is – így különösen kvintettel, kvartettel – megvalósítható.

(3) A katonazenekar szabadtéri feladatra, amennyiben az időjárási körülmények ezt nem teszik lehetővé – különösen, ha a külső hőmérséklet –3 °C alatt van – a főkarmester véleményének figyelembevételével rendelhető ki.

(4) A katonazenekarok állománya alaprendeltetési feladataik teljesítése érdekében őr-, ügyeleti szolgálatba, illetve alaprendeltetési feladataiktól eltérő szolgálatteljesítésre csak a főkarmester jóváhagyása mellett vezényelhetők. Nem kell a főkarmester jóváhagyása a Hvt. 36. § (1) bekezdés h) és k) pontja, valamint (2) bekezdés a) pontja szerinti feladatok teljesítésére történő vezényléshez vagy ezen feladatok ellátásához.

(5) A katonazenekar tagjainak általános napirendjét az MH Szolgálati Szabályzata vonatkozó rendelkezéseinek figyelembevételével kell meghatározni.

(6) A katonazenekarok állománya 3 havi szolgálatteljesítési időkeretben, általános szolgálati rendben teljesít szolgálatot. A szolgálatteljesítési időkeret tervezésénél figyelemmel kell lenni arra, hogy a napi szolgálatteljesítési idő beosztásánál a 4 óra teljes katonazenekart érintő összpróba, 2 óra szólam-, részlegpróba, valamint hangszer-, ruházat-, felszereléskarbantartás és sporttevékenység lehetősége biztosított legyen. Az egységes művészeti szinten történő zenekari hangzás elérése céljából szükséges 2 óra egyéni gyakorlás és művészeti önképzés, ha azt a helyi adottságok nem teszik lehetővé, laktanyán kívül is végrehajtható.

(7) Az adott katonazenekar állományának szabadságát egységben, azonos időszakra kell tervezni és kiadni. A katonazenekar karmestere ettől rendkívüli, indokolt esetben – a zenekar működőképességének fenntartása mellett – eltérhet. A szabadságolások rendjét, valamint a szabadságolások ideje alatt a katonazenekarok közötti helyettesítést a karmesteri értekezleten kell meghatározni. A helyettesítésre vonatkozó javaslatot a főkarmester az értekezletet követően felterjeszti az MHP törzsfőnök részére, valamint megküldi a katonazenekarok állományilletékes parancsnokainak.

(8) A katonazenekarok a részükre meghatározott tevékenységi területen hajtják végre feladataikat, amelyet az MH parancsnoka az erre vonatkozó parancsban határoz meg. A fellépések alkalmával a végrehajtás helyszínéhez legközelebb eső katonazenekart kell kirendelni kivéve, ha a fellépés jellege kifejezetten egy adott katonazenekar részvételéhez kötött.

(9) A katonazenekar egyes szakmai feladatait esetenként a beavatkozási határértéket meghaladó zajterhelésnek való kitettség mellett látja el. A beavatkozási határértéket meghaladó zajterhelés esetén a katonazenekar állományában szolgálatot teljesítők egészségének és munkavégző képességének hatékony védelme érdekében, a zajexpozícióra vonatkozó minimális egészségi és biztonsági követelményekről szóló jogszabályban előírt kollektív és egyéni védelem biztosítása, valamint az érvényesítés rendszeres ellenőrzésének megszervezése és végrehajtása a főkarmester és a 4. § (1) bekezdése szerinti állományilletékes parancsnok feladata. A határértéket meghaladó zajterhelés esetén az egyéni védelem biztosítása – egyéni hallásvédő formájában – az állományilletékes parancsnok feladata.

5. A katonazenekarok igénybevételének tervezése, engedélyezése, kirendelésének alapvető szabályai

6. § (1) A katonazenekarok igénybevételét a főkarmester, illetve az MH BHD Karmesteri Iroda koordinációja mellett kell tervezni. A főkarmester a (3) bekezdés szerinti jelentések alapján a végrehajtott feladatokról nyilvántartást vezet.

(2) A katonazenekarok az adott helyőrségben, illetve a tevékenységi körzetükben működő települési önkormányzatok által szervezett állami, nemzeti ünnepeken és az adott település kiemelt rendezvényén vehetnek részt a helyőrség parancsnokának döntése és engedélye alapján. Az engedélyt tartalmazó ügyiratot tájékoztatásul a főkarmester részére meg kell küldeni.

(3) A katonazenekarok karmesterei – minden hónap ötödik munkanapjáig – írásban jelentést tesznek a főkarmesternek az előző hónapban végrehajtott feladatokról.

(4) Amennyiben az adott katonazenekar igénybevételére ugyanazon a tárgynapon több alkalommal kerülne sor, úgy a kirendelésre jogosult parancsnok a beérkezett igényt – a főkarmester szakmai javaslata alapján – más katonazenekar kirendelésére jogosult parancsnok részére továbbítja.

7. § (1) A katonazenekarok alaprendeltetésükön kívüli feladata

a) a honvédelmi szervezetek egyéb, az 5. § (1) bekezdése hatálya alá nem tartozó rendezvényeinek zenei kiszolgálása,

b) az állami szervek, valamint – a 6. § (2) bekezdésében meghatározottak kivételével – a települési önkormányzatok, a honvédelem érdekében tevékenykedő civil szervezetek, egyházak, oktatási intézmények által szervezett országos és regionális ünnepeken és rendezvényeken való részvétel, és

c) a külföldi és hazai regionális, valamint nemzetközi katonazenekari és civil koncerteken, fesztiválokon, zenei találkozókon való részvétel.

(2) A katonazenekarok az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott ünnepeken és rendezvényeken, valamint az (1) bekezdés c) pontja szerinti civil koncerteken való részvétele feltételeit megállapodásban, szerződésben kell rögzíteni.

8. § A katonazenekar részvétele párt-, illetve pártpolitikai rendezvényen és az ehhez kapcsolódó programokon nem engedélyezhető.

6. Záró rendelkezések

9. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

10. §1

11. §2

12. §3

1

A 10. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

2

A 11. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

3

A 12. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére