• Tartalom

38/2022. (XII. 30.) BVOP utasítás

38/2022. (XII. 30.) BVOP utasítás

a polgári egészségügyi intézményben elhelyezett fogvatartottak őrzésének, ellenőrzésének végrehajtásáról, valamint az illetékesség rendjéről

2023.11.24.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján a polgári egészségügyi intézményben elhelyezett fogvatartottak őrzésével, ellenőrzésével összefüggő feladatok végrehajtására az egységes szabályozás érdekében a következő utasítást adom ki:

I. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. Jelen utasítás hatálya a büntetés-végrehajtási intézetekre (a továbbiakban: bv. intézetek) és azok személyi állományára terjed ki.

2. Fogvatartott polgári egészségügyi intézménybe (a továbbiakban: külkórház) történő kihelyezése az összes körülmény mérlegelésével, a bv. intézet parancsnokának (a továbbiakban: intézetparancsnok) utasítása szerint, őrzéssel vagy ellenőrzéssel történhet. Szükség szerint vizsgálni kell az elektronikus távfelügyeleti eszközzel történő kihelyezés lehetőségét is, amely alkalmazásának elrendelése az intézetparancsnok hatáskörébe tartozik.

3. A külkórházi elhelyezésre – orvos vagy ápoló javaslatára – akkor kerülhet sor, ha a fogvatartott egészségügyi ellátása nem tűr halasztást, vagy a büntetés-végrehajtási szervezet egészségügyi intézményeibe történő szállítása az egészségi állapotában rosszabbodást eredményezhet. Ebben az esetben a fogvatartottat a területileg illetékes kórház megfelelő osztályára kell kiszállítani, szükség esetén ott elhelyezni. Egészségügyileg indokolt esetben a külkórházi kiszállítás nem tagadható meg, minden más napirendi ponttal szemben elsőbbséget élvez.

4. Külkórházban történő elhelyezéskor az őrzésről vagy ellenőrzésről, illetve az elektronikus távfelügyeleti eszköz alkalmazásáról való döntés előkészítése, illetve az arra történő javaslattétel során figyelembe kell venni a fogvatartott által elkövetett bűncselekmény jellegét, az elkövetés körülményeit, a büntetés tartamát és az abból még hátralévő időt, a biztonsági kockázati besorolását, a rendelkezési jogkör gyakorlója által elrendelt korlátozásokat, a fogvatartás alatt tanúsított magatartását, a rendelkezésre álló többletinformációit, kapcsolattartásának gyakoriságát és minőségét, továbbá az egészségi állapotát.

5. Abban az esetben, ha az elítéltnek folyamatban lévő büntetőügye van, a kihelyezés kizárólag őrzés biztosítása mellett történhet.

6. Letartóztatott külkórházban csak őrzéssel helyezhető el, és a kihelyezéshez a rendelkezési jogkör gyakorlójának engedélyét kell kérni, kivéve, ha arra orvosilag indokolt, sürgős esetben kerül sor, erről azonban a rendelkezési jogkör gyakorlóját haladéktalanul értesíteni kell.

7. A kihelyezés az erre a célra rendszeresített okmányon kerül dokumentálásra (1. melléklet), amelyet minden érintett szakterület a rendelkezésre álló, releváns adatokkal ellát. A kihelyezést – a szakterületek javaslatát figyelembe véve – az intézetparancsnok hagyja jóvá.

8. A kihelyezett fogvatartott őrzését vagy ellenőrzését a biztonsági vagy biztonsági és fogvatartási ügyek osztályvezetője, hivatali munkaidőn túl a biztonsági tiszt szervezi, az intézetparancsnoknak, valamint az agglomerációs ügyeletnek történő egyidejű jelentés mellett.

9. Az agglomerációs ügyelet nyilvántartást vezet az agglomeráción belüli bv. intézetek által őrzött vagy ellenőrzött fogvatartottak vonatkozásában, amely tartalmazza a kihelyezett nevét, biztonsági kockázati besorolását, elkövetett bűncselekményét, az őrzést ellátó bv. intézet megnevezését, az őrzést végrehajtók létszámát, az őrzés helyszínét (cím, kórház neve, emelet, osztály, kórterem, ágy), a kihelyezés idejét és várható befejezését.

10. A külkórház illetékes osztályvezető főorvosát minden esetben tájékoztatni kell, hogy a fogvatartott beteg őrzéssel vagy ellenőrzéssel kerül az illetékes osztályra. Kihelyezés esetén tájékoztatni kell a főorvost a külkórházi rendet is érintő őrzés vagy ellenőrzés, illetve elektronikus távfelügyeleti eszköz alkalmazásának legfontosabb biztonsági szabályairól.

11. A bv. intézet egészségügyi osztályvezetője vagy főápolója, akadályoztatásuk esetén a szolgálatban lévő szakápoló vagy ápoló figyelemmel kíséri a kihelyezett beteg fogvatartott állapotát, ennek érdekében telefonon, szükség szerint személyes megjelenéssel tájékoztatást kér az illetékes osztályvezető főorvostól vagy kezelőorvostól. Lehetőség esetén az illetékes osztályvezető főorvos vagy kezelőorvos egyetértésével haladéktalanul kezdeményezi a fogvatartott átszállítását a bv. egészségügyi intézményeibe.

12. A fogvatartott életveszélyes állapotba kerülése esetén a bv. intézet a közeli hozzátartozót soron kívül értesíti, és a látogatás lehetőségét biztosítja.

II. FEJEZET

KIHELYEZÉS ŐRZÉSSEL

13.1 Amennyiben a fogvatartott az egészségügyi beavatkozást megelőzően vagy azt követően fekvőbeteg ellátásban részesül, az őrzés megszervezésekor figyelemmel kell lenni különösen

a) az őrzést végrehajtó személyi állományi tagok szükséges létszámára, elhelyezkedésére (a fogvatartott folyamatosan látókörében legyen),

b) a kórterem kialakítására, méretére, a kórteremben elhelyezett polgári személyek létszámára, a helyiség őrizhetőségére,

c) a mosdó, zuhanyzó és mellékhelyiség megközelíthetőségére, elhelyezkedésére, őrizhetőségére,

d) a mozgáskorlátozó eszközök alkalmazásának körülményeire.

13/A.2 A fogvatartott külkórházba kihelyezése előtt rendelkezni kell a szükséges mozgáskorlátozó eszközök köréről, alkalmazásuk szabályairól. A mozgáskorlátozás vonatkozhat a fogvatartott külkórház területén történő kísérésére, valamint a kihelyezés teljes időtartamára vonatkozó tárgyhoz rögzítésre.

13/B.3 Az utasítás alkalmazásában a tárgyhoz rögzítés az a biztonsági tevékenység, amely során a fogvatartott mozgáskorlátozása kórházi ágyhoz vagy más rögzítésre alkalmas tárgyhoz, az arra jogosult által írásban elrendelt módon valósul meg.

13/C.4 A kísérés során történő mozgáskorlátozásra a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló 2013. évi CCXL. törvény 148. §-ában, továbbá a szabadságvesztés, az elzárás, az előzetes letartóztatás és a rendbírság helyébe lépő elzárás végrehajtásának részletes szabályairól szóló 16/2014. (XII. 19.) IM rendelet 54–55. §-ában foglalt általános szabályok vonatkoznak.

13/D.5 A tartós tárgyhoz rögzítés abban az esetben rendelhető el, ha a fogvatartott

a) bv. intézetben tanúsított magatartása alapján a rendkívüli esemény bekövetkezésének közvetlen veszélye fennáll, vagy

b) által elkövetett bűncselekmény erőszakos jellegű volt, vagy

c) szabadulásáig hátralévő idő hossza indokolja, továbbá

d) a korábbi külkórházi kihelyezése során megpróbálta magát a hatóság őrizetéből kivonni.

13/E.6 A fogvatartott tartósan tárgyhoz rögzítésére vonatkozó vezetői döntés meghozatala előtt a 13/D. pontban foglaltakon túl mérlegelni kell a fogvatartott által elkövetett bűncselekmény elkövetésének körülményeit, a fogvatartás alatt tanúsított magatartását, valamint a rendelkezésre álló releváns többletinformációt. Az egyéni mérlegelés alapján a tárgyhoz rögzítés elrendeléséről vagy annak mellőzéséről hozott döntést írásban rögzíteni kell a kihelyezés alapjául szolgáló dokumentumon.

14.7 Tárgyhoz rögzítés során kizárólag a rendszeresített kényszerítő és mozgáskorlátozó eszközök alkalmazhatóak.

15.8 A külkórházi őrzéshez speciális rendeltetésű, a fogvatartott egészségi állapotához, sérüléséhez, valamint a kórházi kezelés jellegéhez igazodó – elsősorban az egyik kéz, ennek sérülése, vagy akadályozottsága esetén az egyik láb rögzítésére alkalmas – mozgáskorlátozó eszközt kell alkalmazni.

15/A.9 A tárgyhoz rögzítés a vizsgálatokat, illetve az egészségügyi ellátást nem akadályozhatja, a bilincs vagy lakat kulcsát az őrzést végrehajtó személyi állományi tagnak folyamatosan magánál kell tartania.

16.10 Amennyiben a 13/D–13/E. pontban meghatározott tartósan tárgyhoz rögzítés elrendelését követően a fogvatartott magatehetetlen állapotba kerül – az elrendelőnek történő jelentés megtételével egyidejűleg – azt meg kell szüntetni. Amennyiben a magatehetetlen állapot már nem áll fenn, a 13/E. pont alapján hozott döntést kell foganatosítani.

17.11 A fogvatartott – 13/C. pont szerinti – vizsgálatra vagy egyéb célból történő gyalogos kísérése kizárólag a vezetőbilincs alkalmazása mellett történhet.

18. Az őrzést végrehajtó személyi állományi tag elsődlegesen egységes digitális rádiórendszeren (a továbbiakban: EDR) keresztül tartja a kapcsolatot a bv. intézettel. Kizárólag a megfelelő lefedettség hiányában engedélyezhető a szolgálati mobiltelefon.

19. Az elrendelt mozgáskorlátozás könnyítése előtt a személyi állomány tagja köteles a számára biztosított kézi EDR készüléken a bv. intézet biztonsági ügyelete felé jelentést tenni. Mozgáskorlátozás könnyítése esetén, a jelentés vételét követően, a szolgálatban lévő biztonsági tiszt dönt az őrzés biztosításának esetleges megerősítéséről.

20.12 Az őrzést végrehajtó személyi állományi tagnak fokozott figyelmet kell fordítania a fogvatartott mellékhelyiségbe, fürdőbe, zuhanyzóba kísérésére, valamint ott tartózkodása alatt a fogvatartott tevékenységére, viselkedésére. Ezen helyiségek átvizsgálására a használatot megelőzően intézkedni kell. Az őrzést végrehajtó személyi állományi tagnak ebben az esetben –, illetve amennyiben valamely egészségügyi kezelés vagy vizsgálat során nem lehet jelen – a leggyorsabb intézkedést biztosító (a helyiség bejáratánál), a szökésre legalkalmasabb útvonalon kell elhelyezkednie.

21. Az őrzéssel kihelyezett fogvatartott a kihelyezést elrendelő bv. intézet intézetparancsnokának engedélyével találkozhat nyilvántartott kapcsolattartóival. Az illetékes reintegrációs tisztnek kötelessége telefonon értesíteni a fogvatartott közeli hozzátartozóit a kihelyezés tényéről.

21/A.13 Rendkívüli esemény bekövetkezésének közvetlen veszélyére utaló releváns többletinformációval rendelkező fogvatartott kihelyezése esetén a területileg illetékes rendőri szervvel fel kell venni a kapcsolatot és szükség esetén rendőri biztosítást kell kérni.

21/B.14 Az őrzési feladat végrehajtását, valamint a fogvatartás biztonságát napi szinten ellenőrizni kell. Az ellenőrzés megállapításait dokumentálni szükséges, indokolt esetben a végrehajtás korrigálására intézkedni kell.

III. FEJEZET

KIHELYEZÉS ELLENŐRZÉSSEL

22. Az ellenőrzéssel kihelyezett fogvatartottat a szolgálatban lévő biztonsági tiszt írásban tájékoztatja a kötelezettségeivel és a jogaival kapcsolatban. A személyes napi ellenőrzés (mely egy alkalomnál kevesebb nem lehet) számát a kihelyezéskor meg kell határozni. Az ellenőrzések szempontjait a biztonsági tiszt határozza meg, a végrehajtást követően jelentést kér, rendellenesség esetén intézkedést kezdeményez. A személyes ellenőrzésen kívül a szolgálatok átvétele után a biztonsági tiszt köteles érdeklődni a fogvatartott állapotáról, magatartásáról az egészségügyi személyzettől telefonon keresztül.

23. Az ellenőrzést őrzésre kell változtatni, ha a fogvatartott a kórházi rendet sorozatosan vagy súlyosan megsérti, öngyilkosságot vagy bűncselekmény elkövetését kísérli meg, ha magatartása arra utal, hogy a büntetés végrehajtása alól ki akarja vonni magát, továbbá amennyiben újabb büntetőeljárás indul ellene.

23/A.15 Ellenőrzéssel történő kihelyezés esetén annak időtartamára a fogvatartottal szemben mozgáskorlátozó eszközt nem szabad alkalmazni.

24. Az ellenőrzéssel kihelyezett fogvatartott a külkórház látogatási rendje szerint fogadhatja a nyilvántartott kapcsolattartóit. A levelezés és a csomagküldés az őrzéssel vagy ellenőrzéssel történő kihelyezés esetén is csak a bv. intézet címén történhet.

IV. FEJEZET

AZ ŐRZÉS ÉS ELLENŐRZÉS VÉGREHAJTÁSÁNAK ILLETÉKESSÉGI RENDJE

25. A külkórházban elhelyezett fogvatartottak őrzését, ellenőrzését az a bv. intézet végzi, amelyben a fogvatartott a kihelyezés időpontjában tartózkodik.

26.16 Azonos vármegye területén lévő bv. intézetek közül a kihelyezett fogvatartott őrzését, ellenőrzését annak a bv. intézetnek kell ellátnia, amelyikhez a külkórház a legközelebb található. Amennyiben a fogvatartott kihelyezésére szolgáló külkórház a kihelyező bv. intézet székhelye szerinti vármegyehatáron kívül esik, úgy az őrzést, ellenőrzést az a bv. intézet köteles ellátni, amelyikhez a külkórház földrajzilag legközelebb található. A fogvatartott átadás-átvétel időpontjáig történő őrzését az a bv. intézet köteles ellátni, amelyik a fogvatartottat a külkórházba szállította.

27.17 A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet, a Budapesti Fegyház és Börtön (a továbbiakban: BFB), a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, valamint a Váci Fegyház és Börtön nyilvántartásában szereplő fogvatartott Budapest és Pest vármegye területén történő külkórházi kihelyezése esetén az őrzést, ellenőrzést az érintett bv. intézet látja el.

28.18 A Budapest és Pest vármegye területén kívüli bv. intézetben elhelyezett fogvatartott Budapest és Pest vármegye területén történő külkórházi kihelyezése esetén az őrzési, ellenőrzési feladatok maradéktalan megvalósulása érdekében a II. és a IV. agglomerációs központ vezetője együttműködési megállapodást köt a részletszabályok megállapítására.

29. A fogvatartott átadás-átvételét a 2. melléklet szerinti dokumentum kitöltése mellett a betegfelvételtől számított 4 órán belül végre kell hajtani. Az átadás-átvételt az átvevő bv. intézet jelenti annak megtörténtét követően az agglomerációs ügyelet részére.

30. Az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe (a továbbiakban: IMEI) elhelyezett beteg, valamint a beutalt női fogvatartott külkórházi kihelyezése során történő őrzését, ellenőrzését Budapesten az IMEI látja el. Az IMEI-be utalt férfi fogvatartott Budapest területén történő külkórházi őrzését a BFB, ellenőrzését az IMEI hajtja végre.

31. Amennyiben az elzárást töltő fogvatartottat az IMEI-ből kell kihelyezni külkórházba, az IMEI írásban köteles az érintett bv. intézetet megkeresni a fogvatartott elzárásának félbeszakítása érdekében. Az elzárás félbeszakítása elrendeléséig az őrzést Budapesten a BFB köteles megszervezni és végrehajtani.

V. FEJEZET

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

32. Ez az utasítás 2023. január 1-jén lép hatályba.

33.19

1. melléklet a 38/2022. (XII. 30.) BVOP utasításhoz

2. melléklet a 38/2022. (XII. 30.) BVOP utasításhoz

1

A 13. pont a 44/2023. (XI. 16.) BVOP utasítás 1. pontjával megállapított szöveg.

2

A 13/A. pontot a 44/2023. (XI. 16.) BVOP utasítás 2. pontja iktatta be.

3

A 13/B. pontot a 44/2023. (XI. 16.) BVOP utasítás 2. pontja iktatta be.

4

A 13/C. pontot a 44/2023. (XI. 16.) BVOP utasítás 2. pontja iktatta be.

5

A 13/D. pontot a 44/2023. (XI. 16.) BVOP utasítás 2. pontja iktatta be.

6

A 13/E. pontot a 44/2023. (XI. 16.) BVOP utasítás 2. pontja iktatta be.

7

A 14. pont a 44/2023. (XI. 16.) BVOP utasítás 3. pontjával megállapított szöveg.

8

A 15. pont a 44/2023. (XI. 16.) BVOP utasítás 4. pontjával megállapított szöveg.

9

A 15/A. pontot a 44/2023. (XI. 16.) BVOP utasítás 5. pontja iktatta be.

10

A 16. pont a 44/2023. (XI. 16.) BVOP utasítás 6. pontjával megállapított szöveg.

11

A 17. pont a 44/2023. (XI. 16.) BVOP utasítás 7. pontjával megállapított szöveg.

12

A 20. pont a 44/2023. (XI. 16.) BVOP utasítás 8. pontjával megállapított szöveg.

13

A 21/A. pontot a 44/2023. (XI. 16.) BVOP utasítás 9. pontja iktatta be.

14

A 21/B. pontot a 44/2023. (XI. 16.) BVOP utasítás 9. pontja iktatta be.

15

A 23/A. pontot a 44/2023. (XI. 16.) BVOP utasítás 10. pontja iktatta be.

16

A 26. pont a 44/2023. (XI. 16.) BVOP utasítás 11. pont a) pontja szerint módosított szöveg.

17

A 27. pont a 44/2023. (XI. 16.) BVOP utasítás 11. pont b) pontja szerint módosított szöveg.

18

A 28. pont a 44/2023. (XI. 16.) BVOP utasítás 11. pont c) pontja szerint módosított szöveg.

19

A 33. pont a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére