• Tartalom

1/2023. (VI. 16.) TFM rendelet

1/2023. (VI. 16.) TFM rendelet

a területfejlesztési miniszter által adományozható elismerésekről1

2023.06.17.

A Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 178. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. Általános rendelkezések

1. § A területfejlesztési miniszter (a továbbiakban: miniszter) által alapított elismerés (a továbbiakban: miniszteri elismerés) a miniszter feladat- és hatáskörébe tartozó, illetve az azt támogató területeken végzett kiemelkedő, illetve tartósan magas színvonalú szakmai tevékenység elismeréseként adományozható.

2. § (1) Miniszteri elismerésként díj és elismerő oklevél adományozható.

(2) A miniszter által adományozható díjak a következők:

a) Pro Regio díj,

b) Ereky István-díj.

3. § (1) Miniszteri elismerés adományozását – a 2. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott díj kivételével – az adományozási alkalmat legalább 60 nappal megelőzően, a jelölt életútjának, illetve tevékenységének rövid ismertetését és az adományozásra vonatkozó indokolást tartalmazó előterjesztéssel a minisztert feladatai ellátásában segítő minisztérium (a továbbiakban: minisztérium) politikai vagy szakmai felsővezetője, valamint a miniszter irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szerv, gazdasági társaság vezetője kezdeményezheti a miniszternél.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott határidő után beérkezett kezdeményezést a soron következő adományozási alkalomnál lehet figyelembe venni.

(3) A kezdeményezés megtételéhez szükséges dokumentumokat a minisztérium honlapján közzé kell tenni.

(4) A miniszter által adományozható elismerésekkel összefüggő kiadások fedezetét a minisztérium igazgatási költségvetésében kell előirányozni.

4. § (1) Nem lehet miniszteri elismerésben részesíteni azt a személyt, aki ellen fegyelmi vagy büntetőeljárás van folyamatban, illetve aki fegyelmi büntetés vagy jogerős büntető ítélet hatálya alatt áll.

(2) A jelölt az elismerési kezdeményezés miniszteri döntésre való felterjesztését megelőzően tett, személyes adatai kezeléséhez hozzájáruló, az (1) bekezdés szerinti kizáró körülményekkel kapcsolatos és az elismerés elfogadásáról szóló nyilatkozata hiányában elismerésben nem részesíthető.

(3) A (2) bekezdés szerinti nyilatkozat formanyomtatványát a minisztérium honlapján közzé kell tenni.

5. § Elismerés csak természetes személynek adományozható. Elismerés posztumusz nem adományozható.

6. § Méltatlanná válik a miniszter által adományozott elismerésre az, akit szándékos bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek. A méltatlanná vált személytől a miniszter az elismerést visszavonja.

7. § (1) Az elismeréseket ünnepélyes keretek között a miniszter vagy az általa megbízott személy adja át.

(2) A miniszter döntése esetén a miniszteri elismerések átadására az e rendeletben meghatározott időponttól eltérő időpontban is sor kerülhet.

(3) A miniszter kivételes és indokolt esetben az e rendelet szerint évente adományozható elismerések legfeljebb kétszeresének megfelelő számú elismerést adományozhat.

8. § Az elismerések adományozásáról, illetve visszavonásáról szóló közleményt a minisztérium honlapján, valamint a Hivatalos Értesítőben kell közzétenni.

2. Egyes elismerésekre vonatkozó rendelkezések

9. § (1) A Pro Regio díj (e § alkalmazásában a továbbiakban: díj) a terület- és regionális fejlesztés, a térségi együttműködés előmozdítása, a társadalom, a gazdaság és a környezet összehangolt fejlesztése terén végzett kiemelkedő tevékenység elismeréseként adományozható.

(2) A díj évente legfeljebb egy fő részére adományozható.

(3) A díj átadására szeptember 30-án, a helyi önkormányzatok napja alkalmából kerül sor.

(4) A díjazott emlékérmet és az adományozást igazoló oklevelet kap.

(5) Az emlékérem bronzból készült, kör alakú, átmérője 112 mm. Előlapján kis település látható, a tájban a fölé repülő angyallal. Hátoldalán a Kárpát-medence karéjából kiemelt Magyarország cizellált domborzati látványképe és a „Pro Regio” felirat helyezkedik el.

(6) A díjhoz 2 500 000 Ft összegű pénzjutalom jár.

(7) A díj adományozására vonatkozó javaslattétel lehetőségét és határidejét tartalmazó felhívást minden évben az érintett szervezetek és intézmények körében közzé kell tenni a díj átadásának napját 60 nappal megelőzően.

(8) A díj adományozására vonatkozó javaslatokat szakmai bíráló bizottság (e § alkalmazásában a továbbiakban: bíráló bizottság) fogadja be, véleményezi és rangsorolja.

(9) A bíráló bizottság a díj adományozására vonatkozó javaslatát a díj átadásának napját legalább 30 nappal megelőzően a területfejlesztésért felelős államtitkár útján terjeszti fel a miniszternek.

(10) A bíráló bizottság tagjai e tevékenységükért díjazásban nem részesülnek. A bíráló bizottság melletti titkársági feladatok ellátásáról a területfejlesztésért felelős államtitkár gondoskodik.

(11) A bíráló bizottság tagjai

a) a területfejlesztésért felelős államtitkár mint a bíráló bizottság elnöke, valamint

b) a területfejlesztésért felelős államtitkár által felkért személyek.

10. § (1) Az Ereky István-díj (e § alkalmazásában a továbbiakban: díj) a közigazgatásban végzett magas színvonalú kormánytisztviselői szakmai munka, illetve a miniszter feladat- és hatáskörével összefüggő, annak érdekében végzett kiemelkedő tevékenység elismeréseként adományozható.

(2) A díj évente legfeljebb két fő részére adományozható.

(3) A díj átadására szeptember 30-án, a helyi önkormányzatok napja alkalmából kerül sor.

(4) A díjazott kisplasztikát és az adományozást igazoló oklevelet kap.

(5) A díjhoz 1 500 000 Ft összegű pénzjutalom jár.

11. § (1) Miniszteri Elismerő Oklevél adományozható annak, aki a miniszter irányítása alá tartozó munkaszervezetben, költségvetési szervnél, gazdasági társaságnál a szakmai munkáját huzamos ideig színvonalasan végzi, vagy a szerv eredményes működése szempontjából fontos szakmai feladat végrehajtásában szerez érdemeket.

(2) A Miniszteri Elismerő Oklevél átadására szeptember 30-án, a helyi önkormányzatok napja alkalmából kerül sor.

(3) A Miniszteri Elismerő Oklevélhez 800 000 Ft összegű pénzjutalom jár.

(4) Ugyanannak a személynek legfeljebb kétévente egy alkalommal adományozható Miniszteri Elismerő Oklevél.

3. Záró rendelkezések

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A rendeletet a 3/2024. (IV. 9.) KTM rendelet 20. §-a hatályon kívül helyezte 2024. április 10. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére