• Tartalom

1/2023. (I. 20.) KKM utasítás

1/2023. (I. 20.) KKM utasítás

a külképviseletek által üzemeltetett gépjárművek használatáról

2023.10.22.

Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 13. § (2) bekezdés f) pontjában, valamint a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában foglaltakra figyelemmel a következő utasítást adom ki:

1. Az utasítás hatálya

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed a külképviselet használatában álló, a külképviselet által üzemeltetett – állami tulajdonú, valamint bérelt –

a) külképviselet-vezetői gépkocsi,

b) szolgálati gépkocsi,

c) szolgáltató gépkocsi,

d) szolgáltató motorkerékpár, valamint

e) szolgáltató kerékpár, elektromos kerékpár

(a továbbiakban együttes használat esetén: hivatali gépjármű) beszerzésére, használatára, üzemeltetésére és értékesítésére, továbbá a külszolgálatra kihelyezett használatában álló személygépjárművek hivatali célból történő használatának rendjére.

(2) A belföldön üzemeltetett hivatali gépjárművek, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztériummal (a továbbiakban: KKM) kormánytisztviselői vagy munkaviszonyban álló foglalkoztatottak használatában álló személygépjárművek belföldön, hivatali célból történő használatáról külön utasítás rendelkezik.

2. Értelmező rendelkezések

2. § Az utasítás alkalmazásában

a) külképviselet-vezetői gépkocsi (személyes használatú gépkocsi): a külképviseletek gazdálkodásáról szóló Korm. rendelet rendelkezései szerint a külföldre akkreditált magyar külképviselet-vezetők részére személyes használatú jogcímen biztosított, az 1. mellékletben foglalt paramétereknek megfelelő besorolású reprezentatív személygépjármű;

b) szolgálati gépkocsi: a külképviselet hivatali célú feladatainak ellátását szolgáló, az 1. mellékletben foglalt paramétereknek megfelelő besorolású személygépjármű vagy buszlimuzin;

c) szolgáltató gépkocsi: a külképviselet hivatali célú, elsődlegesen logisztikai, ellátási, delegáció szállításával kapcsolatos feladatainak ellátását szolgáló, az 1. mellékletben foglalt paramétereknek megfelelő besorolású mikrobusz, buszlimuzin, terepjáró, illetve kisáruszállító haszongépjármű;

d) szolgáltató motorkerékpár: a külképviselet fogadó államának speciális helyi körülményei miatt, kézbesítési, beszerzési hivatalos feladatok ellátására biztosított, maximum 150 cm3 hengerűrtartalmú motorkerékpár vagy legfeljebb 4 kW folyamatos névleges teljesítményű elektromos üzemű motorkerékpár, elektromos robogó;

e) szolgáltató kerékpár, elektromos kerékpár: a külképviselet fogadó államának speciális helyi körülményei miatt, kézbesítési, beszerzési hivatalos feladatok ellátására biztosított olyan, legalább kétkerekű gépjármű, amelyet emberi erő hajt, és legfeljebb 300 W teljesítményű elektromos motor segít;

f) hivatali célú személygépjármű-használat: a külképviseletek tagjainak szakdiplomáciai, külgazdasági, kulturális diplomáciai, valamint a konzuli tevékenységgel kapcsolatos hatósági ügyintézéssel, hivatalos tevékenységgel, a külképviselet üzemeltetésével, működtetésével összefüggő feladatainak ellátása érdekében biztosított személygépjármű-használat;

g) magáncélú személygépjármű-használat: a hivatali célú igénybevételen kívül minden egyéb tevékenység végzéséhez igénybe vett személygépjármű-használat, ideértve a munkába járást is;

h) közlekedési baleset: a legalább egy mozgó közúti, vasúti, vízi vagy légi gépjármű, továbbá – a közúti közlekedés körében – állatot hajtó (vezető) személy részvételével vagy ilyen gépjármű mozgásából eredően bekövetkezett, általában a közlekedési szabályok szándékos vagy gondatlan megszegésével gondatlanságból, illetve vétlenül előidézett olyan váratlan esemény, amellyel ok-okozati összefüggésben egy vagy több személy elhunyt, megsérült, vagy dologi kár keletkezett;

i) sajáthibás baleset: a hivatali gépjármű vezetőjének felróható okból keletkezett baleset;

j) gazdasági iroda: a külképviselet vagy gazdasági régió működése esetén a gazdasági régió gazdasági irodája ellátja a külképviselet gazdálkodásával, üzemeltetésével, működtetésével kapcsolatos feladatokat. A gazdasági iroda tagjai: gazdasági régió működése esetén a regionális gazdasági igazgató, gazdasági vezető, gazdasági felelős, gazdasági ügyintéző, gazdasági asszisztens;

k) nem önálló külképviselet: a külképviseletekről és a tartós külszolgálatról szóló 2016. évi LXXIII. törvény (a továbbiakban: Külszoltv.) 3. § (2) bekezdésében foglalt, önálló költségvetéssel és vezetéssel nem rendelkező külképviselet.

3. A hivatali gépjárműállomány számának meghatározása

3. § (1) Külképviseletenként egy külképviselet-vezetői, valamint egy szolgálati és egy szolgáltató gépkocsit kell biztosítani.

(2) Azon a külképviseleten, ahol külföldi magyar kulturális intézet működik, az ebből eredő többletfeladatok ellátására további egy szolgálati gépkocsit kell biztosítani. A szolgálati gépkocsi a külképviselet gépjárműparkjához tartozik, annak igénybevétele a szokásos rendben történik.

(3) A hivatali gépjármű használatát engedélyező munkatárs a gépjárműhasználat engedélyezése során köteles a külképviselet részeként működő kulturális szolgálat feladatainak ellátását támogatni.

(4) A külképviselet részeként működő nem önálló képviselet részére nem biztosítható önálló gépjármű, azonban amennyiben a feladatellátás indokolja, a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység előzetes engedélye alapján a nem önálló képviselet felügyeletét ellátó külképviselet eseti vagy állandó jelleggel átirányíthat szolgálati vagy szolgáltató gépjárművet.

(5) Azon a külképviseleten, ahol két külgazdasági attasé működik, az ebből eredő többletfeladatok ellátására további egy szolgálati gépkocsit kell biztosítani.

(6) Amennyiben a külképviseletre kihelyezettek összlétszáma eléri a 10 főt, valamint a feladatellátás indokolja, a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár döntése alapján további egy szolgálati vagy szolgáltató gépkocsi biztosítható.

(7) A külképviseletre kihelyezettek létszámának meghatározásakor az (5) és (6) bekezdés szerinti létszámba a külképviselet vezetőjét nem kell beleszámítani.

(8) A külképviselet állomáshelyére vonatkozó speciális, egyedi helyi körülményekre tekintettel, a külképviselet vezetőjének indokolt kérelmére a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár engedélyezheti szolgáltató motorkerékpár biztosítását.

(9) Az e szakaszban meghatározott mennyiségi előírásoktól szakmai, biztonsági szempontok alapján a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár döntése alapján el lehet térni.

(10) A kihelyező szerv további gépjárművek üzemeltetését rendelheti el a futár, szállítmányozási és egyéb diplomáciai feladatok ellátása céljából. A KKM Központ igazgatási feladatai ellátása érdekében mind belföldön, mind külföldön tárolhatja és használhatja az adott gépjárművet a diplomáciai helyzettől függően.

4. A hivatali gépjárművek beszerzése, bérlése

4. § (1) A külképviseleti hivatali gépjárműveknek mindenkor erősítenie kell a Magyarországról kialakult pozitív országimázst, tükröznie kell a magyar gazdaság teljesítményét, és illeszkednie kell a nemzetközi diplomáciában elfogadott és megszokott normákhoz. A szolgálati és szolgáltató gépkocsik esetében törekedni kell az érintett állomáshely viszonylatában, összességében gazdaságosan üzemeltethető és karbantartható gépjármű márkák, típusok és meghajtások kiválasztására. Megemelt karosszériával rendelkező, illetve négykerék-meghajtású gépjárművet kizárólag akkor lehet beszerezni, ha a fogadó állam és az állomáshely időjárási, domborzati, illetve biztonsági körülményei indokolják.

(2) A külképviseletek által üzemeltetett hivatali gépjárművek a KKM vagyonkezelésében, illetve tartós bérleti konstrukcióban a külképviselet használatában állnak. Kivételesen indokolt esetben, különösen, de nem kizárólagosan delegációk érkezése, külképviselet nyitása, zárása, hosszabb távú gépjármű meghibásodás, javítás esetén hivatali gépjármű alkalmi bérlés útján biztosítható. A bérleti szerződés megkötésekor a mindenkor hatályos beszerzési eljárásokat szükséges figyelembe venni.

(3) A hivatali gépjármű beszerzése során kiemelt figyelemmel kell lenni a közbeszerzésekről szóló törvényre, valamint a Kormány irányítása alá tartozó fejezetek költségvetési szerveinek eszközbeszerzéseiről szóló kormányhatározatra, továbbá a KKM közbeszerzési és beszerzési szabályzataira.

(4) A hivatali gépjármű beszerzésére vonatkozó kérelmet indokolással kell ellátni és a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egységhez felterjeszteni.

(5) A hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység a javaslatával ellátott kérelmet döntésre felterjeszti a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár részére.

(6) A gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár támogató döntése esetén a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység javaslata alapján meghatározza a hivatali gépjármű beszerzésének helyét és módját.

(7) A beszerzések tekintetében az eljárásokat a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység koordinálja. A hivatali gépjármű beszerzésére a szükséges fedezet meglétének függvényében, a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár döntésének megfelelően kerülhet sor.

(8) A tartós bérlet jogcímen történő hivataligépjármű-bérlés esetén gazdasági számítással szükséges alátámasztani a bérlet indokoltságát, gazdaságosságát. A tartós bérletként használatba veendő hivatali gépjármű típusára, cseréjére vonatkozó javaslat tekintetében a gazdaságossági számítások alapján, a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység véleményének figyelembevételével a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár dönt.

(9) A tartós bérlet jogcímen használatba kerülő hivatali gépjármű üzemeltetési, fenntartási költségeit a külképviseletek dologi kiadásai között kell tervezni, a kiválasztás során figyelemmel kell lenni a hatályos közbeszerzési, beszerzési szabályokra és jelen utasítás rendelkezéseire. A tartós bérlet jogcímen használt hivatali gépjármű üzemeltetésére, fenntartására jelen utasítás rendelkezéseit értelemszerűen alkalmazni szükséges.

(10) Különösen indokolt esetben – pl. új külképviselet megnyitásánál, válsághelyzet esetén stb. – a hivataligépjármű-beszerzésről a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár, a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység előzetes véleménye alapján, egyedileg dönt.

(11) A hivatali gépjármű beszerzésével, bérlésével, cseréjével, értékesítésével kapcsolatos előkészítő feladatokat a gazdasági iroda látja el a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egységgel történő egyeztetés alapján.

(12) A KKM által engedélyezett hivataligépjármű-beszerzés esetén a beszerzési eljárás szabályszerű lebonyolításáért a külképviselet vezetője, gazdasági régió működése esetén a regionális gazdasági igazgató felel.

(13) A gépjármű beszerzési eljárásában részt vevők a gépjármű típusának, színének, felszereltségének kiválasztásakor kötelesek figyelembe venni a diplomáciában általában használt normákat, színtípusokat, felszereltséget. A gépjármű kiválasztásakor figyelembe kell venni az állomáshelyre vonatkozó domborzati, éghajlati viszonyokat, az úthálózat minőségét, illetve a szervizháttér biztosításának lehetőségét, továbbá a hivatali garázs paramétereit annak érdekében, hogy a gépjárművel a garázsba megfelelően, biztonságosan be lehessen parkolni.

(14) A hivatali gépjármű beszerzését követően a 7. § (6) bekezdésében előírt biztosítás megkötéséről haladéktalanul gondoskodni kell.

5. A külképviseleti hivatali gépjárművek cseréje

5. § (1) A hivatali gépkocsi amortizációs cseréjére függetlenül a számviteli amortizációra vonatkozó elszámolási rendtől – tekintettel a helyi sajátosságokra, különösen az úthálózat állapotára, valamint gépjárműhasználatra – legkorábban akkor kerülhet sor, ha a hivatali gépjármű legalább 200 000 km feletti futásteljesítménnyel rendelkezik, illetve a 60 hónapos élettartamot meghaladta, és a beszerzés fedezete biztosított. Motorkerékpár, kerékpár esetében az amortizációs cseréről a külképviselet javaslatára a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység egyedileg dönt.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően a hivatali gépjármű amortizációs cseréje kezdeményezhető, ha

a) a hivatali gépjárművet eltulajdonították;

b) a hivatali gépjármű baleset következtében igazoltan gazdaságosan nem javítható;

c) rendeltetésszerű használat mellett olyan meghibásodása keletkezett, amely a szakszerviz, illetve a biztosító írásbeli szakvéleménye szerint gazdaságosan már nem javítható;

d) a hivatali gépjármű minimális ráfordítással – költséghatékonysági vizsgálatokkal igazolt – azonos felszereltségű és kategóriájú új hivatali gépjárműre cserélhető;

e) egyéb gazdaságossági szempontok alapján indokolt esetben.

(3) Az indokolással ellátott kérelemnek tartalmaznia kell a (2) bekezdés b) és c) pontja esetén a szakszerviz hivatalos véleményét, a (2) bekezdés c) és d) pontja tekintetében a szakszerviz hivatalos véleményén felül a kérelmet megalapozó gazdaságossági adatokat, számításokat is.

(4) A külképviselet vezetője, gazdasági régió működése esetén a regionális gazdasági igazgató a gazdasági régióhoz tartozó külképviseletek vonatkozásában a tervezett cserék esetében az (1) és (2) bekezdés alapján a cserére javasolt hivatali gépjármű adatait és a csere indokoltságát kellő időben, az esedékességet megelőző évben (a továbbiakban: tárgyév) augusztus 31-ig vagy a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár által megjelölt egyéb időpontig felterjeszti a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egységre.

(5) A tárgyévet követő évben cserére javasolt hivatali gépjármű felsorolását tartalmazó összesített kimutatást a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység szakmai javaslatával együtt – minden év szeptember 30-ig vagy a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár által megjelölt egyéb időpontig – előzetes döntésre a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár elé terjeszti.

6. A külképviseleti gépjármű selejtezése és értékesítése

6. § (1) Hivatali gépjármű értékesítésére amortizációs csere vagy a külképviseletre engedélyezett hivatali gépjárművek számának csökkentése esetén kerülhet sor.

(2) Hivatali gépjármű értékesítése előtt selejtezési eljárást kell lefolytatni a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység és a külképviseletek gazdálkodását felügyelő szervezeti egység által meghatározott eljárás szerint:

a) A külképviselet vezetője vagy gazdasági régió működése esetén a regionális gazdasági igazgató selejtezés iránti kérelmet terjeszt fel hivatalos úton a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység részére. A selejtezési kérelemnek tartalmaznia kell a selejtezendő hivatali gépjármű főbb azonosító adatait (rendszám, alvázszám, évjárat, külképviseleti vonalkód száma), valamint futásteljesítményét, továbbá a kérelmet megalapozó indokolást;

b) A selejtezési kérelmet a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység véleményével ellátva jóváhagyásra felterjeszti a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárhoz;

c) A gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár jóváhagyását követően a külképviseletek gazdálkodását felügyelő szervezeti egység vagyonnyilvántartásért felelős szervezeti egysége hivatalos iratot küld a külképviseletre a selejtezés végrehajtása érdekében;

d) A külképviselet a selejtezési jegyzőkönyvet és a hasznosítási javaslatot – legalább három vételi ajánlat mellett – hivatalos úton felterjeszti a külképviseletek gazdálkodását felügyelő szervezeti egységhez intézkedésre, és a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység részére tájékoztatásra. A gépjármű értékesítését minél szélesebb körben meg kell hirdetni;

e) A hasznosítás tekintetében a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár döntése és a külképviseletek gazdálkodását felügyelő szervezeti egység utasítása alapján intézkedik a külképviselet.

(3) A mindenkor hatályos központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott egyedi könyv szerinti bruttó értékhatár alatti, a külképviselet feladatai ellátásához feleslegessé váló gépjárműveket saját hatáskörben, az értékhatár felettieket az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény szerint kell hasznosítani, értékesíteni.

(4) Az értékesítés, selejtezés, egyéb hasznosítás tekintetében a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység és a külképviseletek gazdálkodását felügyelő szervezeti egység utasítása alapján kell eljárni.

(5) A beérkezett ajánlatokat rangsorolva külképviseletek gazdálkodását felügyelő szervezeti egységhez kell felterjeszteni, amely a szakmai javaslatával és a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység véleményével ellátva felterjeszti jóváhagyásra a gazdasági ügyekért felelős államtitkár részére.

(6) Amennyiben a fogadó ország szabályai és a gépjármű állapota alapján selejtezés során kizárólag a gépjármű megsemmisítésére – bezúzására – van csak lehetőség, a külképviselet vezetője köteles a megsemmisítés előtt az eljárást engedélyeztetni a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárral. A kérelmet a külképviseletek gazdálkodását felügyelő szervezeti egységhez kell felterjeszteni, amely szakmai javaslatával és a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység véleményével együtt döntésre felterjeszti azt a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár részére.

(7) A hasznosítást követően valamennyi dokumentumot köteles a külképviselet a külképviseletek gazdálkodását felügyelő szervezeti egység és a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység részére felterjeszteni. Az érintett szervezeti egységek gondoskodnak a hivatali gépjármű státuszának nyilvántartásukban történő átvezetéséről.

(8) A hivatali gépjármű értékesítéséből, selejtezéséből származó bevételt a KKM Külképviseletek igazgatása cím javára kell bevételezni.

(9) Az értékesítéssel, forgalomból történő kivonással, környezetvédelmi előírások szerinti megsemmisítéssel kapcsolatos költségek a külképviselet költségvetését terhelik.

7. A hivatali garázs és gépjármű üzemeltetésére, szervizelésére vonatkozó általános rendelkezések

7. § (1) A hivatali garázs és gépjárművek üzemeltetésében, karbantartásában, szervizelésében a külképviselet tagjai a következő rendelkezések szerint vesznek részt:

a) Gazdasági régió működése esetén a gazdasági régióhoz tartozó külképviseletek tekintetében a regionális gazdasági igazgató

aa) az érintett külképviselet-vezetővel egyeztetve biztosítja a hivatali garázs üzem-, forgalombiztonsági és környezetvédelmi követelményeknek megfelelő műszaki állapotát, valamint a rendeltetésszerű használat biztosításához – ideértve az üzemanyag tankolásának biztosítását, a garanciális szervizelést, az időszakos karbantartást, a vagyon- és személybiztosítás megkötését és érvényesítését – szükséges személyi és költségvetési erőforrásokat;

ab) felelős a külképviselet szakdiplomáciai és konzuli feladatai ellátásának támogatásáért a hivatali gépjárműpark és hivatali garázs célszerű, racionális működtetésével;

ac) felelős a külföldi magyar kulturális intézet, a kulturális szolgálat feladatai ellátásának támogatásáért a hivatali gépjárműpark és hivatali garázs célszerű, racionális működtetésével;

ad) irányítja és összehangolja a hivatali garázs és gépjárművek üzemeltetését, karbantartását, szervizelését, takarítását ellátó munkatársak munkáját;

ae) az érintett külképviselet-vezetővel együttesen kijelöli a külképviselet garázsmesterét, amennyiben ez a külképviselet méretéből adódóan indokolt;

af) elkészíti a hivatali garázs és gépjárművek üzemeltetését, karbantartását, szervizelését, takarítását ellátó munkatársak munkaköri leírását;

ag) elkészíti a hivatali garázs és gépjárművek üzemeltetéséről, karbantartásáról, használatáról szóló gazdasági igazgatói utasítást (a továbbiakban: külképviseleti utasítás);

ah) az utasításában foglaltaknak megfelelően engedélyezi a hivatali gépjárművek hivatali és magáncélú, valamint a magángépjárművek hivatali célú használatát. A külképviseleti utasításban az engedélyezési jogkör átadható az utasítás alapján felhatalmazható munkatársak, így a külképviselet-vezető részére is;

ai) ellenőrzi a jelen és a külképviseleti utasításában foglaltak betartását;

aj) jóváhagyja a gépjárműpark cserével, beszerzéssel, selejtezéssel kapcsolatos külképviseleti javaslatot;

ak) felelős a kártérítési ügyekkel kapcsolatos eljárások szabályszerű megindításáért;

al) felelős az útnyilvántartások szabályszerű vezettetéséért.

b) Amennyiben a külképviselet nem gazdasági régió részeként működik, a külképviselet-vezető, vagy amennyiben ezen feladatok delegálásra kerültek, úgy az elsőbeosztott diplomata, elsőbeosztott konzul

ba) biztosítja a hivatali garázs üzem-, forgalombiztonsági és környezetvédelmi követelményeknek megfelelő műszaki állapotát, valamint a rendeltetésszerű használat biztosításához – ideértve az üzemanyag tankolásának biztosítását, a garanciális szervizelést, az időszakos karbantartást, a vagyon- és személybiztosítás megkötését és érvényesítését – szükséges személyi és költségvetési erőforrásokat;

bb) felelős a külképviselet szakdiplomáciai és konzuli feladatai ellátásának támogatásáért a hivatali gépjárműpark és hivatali garázs célszerű, racionális működtetésével;

bc) felelős a külföldi magyar kulturális intézet, a kulturális szolgálat feladatai ellátásának támogatásáért a hivatali gépjárműpark és hivatali garázs célszerű, racionális működtetésével;

bd) irányítja és összehangolja a hivatali garázs és gépjárművek üzemeltetését, karbantartását, szervizelését, takarítását ellátó munkatársak munkáját;

be) kijelöli a külképviselet garázsmesterét, amennyiben ez a külképviselet méretéből adódóan indokolt;

bf) gondoskodik a hivatali garázs és gépjárművek üzemeltetését, karbantartását, szervizelését, takarítását ellátó munkatársak munkaköri leírásának elkészítéséről;

bg) elkészíti a hivatali garázs és gépjárművek üzemeltetéséről, karbantartásáról, használatáról szóló külképviselet-vezetői utasítást (a továbbiakban: külképviseleti utasítás);

bh) a külképviseleti utasításában foglaltaknak megfelelően engedélyezi a hivatali gépjárművek hivatali és magáncélú, valamint a magángépjárművek hivatali célú használatát;

bi) ellenőrzi az ezen utasításban és a külképviseleti utasításában foglaltak betartását;

bj) jóváhagyja a gépjárműpark cserével, beszerzéssel, selejtezéssel kapcsolatos külképviseleti javaslatot;

bk) felelős a kártérítési ügyekkel kapcsolatos eljárások szabályszerű megindításáért;

bl) felelős az útnyilvántartások szabályszerű vezettetéséért.

c) A gazdasági vezető/felelős/ügyintéző/asszisztens (munkaköri leírásában kijelölt munkatárs)

ca) felelős azért, hogy a hivatali gépjárművek rendelkezzenek az előírt érvényes kötelező és casco vagy azzal egyenértékű, megfelelő biztosítással;

cb) felelős azért, hogy a hivatali gépjárművek rendelkezzenek a szükséges hatósági engedélyekkel, útdíjhasználathoz szükséges engedélyekkel, tankolókártyákkal;

cc) feladata gazdaságossági kalkulációk készítése a gépjármű beszerzésével, értékesítésével, bérlésével, szervizelésével összefüggésben;

cd) felelős a szükséges árajánlatok beszerzéséért és elemzéséért a gépjármű beszerzésével, selejtezésével, értékesítésével, bérlésével összefüggésben;

ce) időszakonként, de legalább évente három alkalommal köteles ellenőrizni a gépjárművek fogyasztását, és összehasonlítani azokat a fogyasztási normákkal;

cf) tervezi a hivatali gépjárművek és hivatali garázs üzemeltetésével kapcsolatos kiadásokat és bevételeket;

cg) kiküldetésekkel kapcsolatban gazdaságossági számításokat végez az utazás módjára vonatkozóan;

ch) delegálás esetén, a külképviseleti utasításában foglaltaknak megfelelően engedélyezi a hivatali gépjárművek hivatali és magáncélú, valamint a magángépjárművek hivatali célú használatát.

d) A garázsmester

da) felelős a garázsrend kialakításáért;

db) feladata a garázs takarítása, takaríttatása, rendben tartása;

dc) felelős a gépjárművek felügyeletéért, a sérülések napi rendszerességű ellenőrzéséért;

dd) felelős a gépjárművek időszakos és eseti javításáért, karbantartásáért, szervizeltetéséért;

de) felelős a saját hatáskörben elvégezhető, határidőhöz kötött karbantartások elvégzéséért, kopó alkatrészek, folyadékok cseréjéért, utántöltéséért;

df) felelős a kötelező tartozékok beszerzéséért, utánpótlásáért;

dg) feladata a gépjárművek belső takarítása, külső mosása;

dh) feladata a gépjárművezetők munkájának irányítása;

di) köteles az útnyilvántartások vezetését hetente és tárgyhónap végén ellenőrizni – hiányosság esetén annak tényét jelenteni a külképviselet-vezető, gazdasági régió működése esetén a regionális gazdasági igazgató részére;

dj) feladata a gépjárművek üzemeltetéséhez szükséges hatósági engedélyek időben történő beszerzése, a műszaki vizsgáztatás lebonyolítása;

dk) feladata a gépjárművek tankolása, illetve az elektromosan tölthető gépjárművek feltöltése;

dl) delegálás esetén a külképviseleti utasításában foglaltaknak megfelelően engedélyezi a hivatali gépjárművek hivatali és magáncélú, valamint a magángépjárművek hivatali célú használatát.

e) A gépkocsivezető

ea) garázsmester hiányában felelős a garázsrend kialakításáért;

eb) feladata a garázs takarítása, rendben tartása;

ec) felelős a gépjárművek felügyeletéért, a sérülések napi rendszerességű ellenőrzéséért;

ed) felelős a gépjárművek időszakos és eseti javításáért, karbantartásáért, szervizeltetéséért;

ee) felelős a saját hatáskörben elvégezhető, határidőhöz kötött, karbantartások elvégzéséért, kopó alkatrészek, folyadékok cseréjéért, utántöltéséért;

ef) felelős a kötelező tartozékok beszerzéséért, utánpótlásáért;

eg) feladata a gépjárművek belső takarítása, külső mosása;

eh) köteles az útnyilvántartások vezetését hetente és tárgyhónap végén ellenőrizni – hiányosság esetén annak tényét jelenteni a külképviselet-vezető, gazdasági régió működése esetén a regionális gazdasági igazgató részére;

ei) feladata a gépjárművek üzemeltetéséhez szükséges hatósági engedélyek időben történő beszerzése, a műszaki vizsgáztatás lebonyolítása;

ej) feladata a gépjárművek tankolása, feltöltése.

f) A külképviseleti gépkocsivezető

fa) garázsmester és gépkocsivezető hiányában felelős a garázsrend kialakításáért;

fb) feladata a garázs takarítása, takaríttatása, rendben tartása;

fc) felelős a gépjárművek felügyeletéért, a sérülések napi rendszerességű ellenőrzéséért;

fd) felelős a gépjárművek időszakos és eseti javításáért, karbantartásáért, szervizeltetéséért;

fe) felelős a saját hatáskörben elvégezhető, határidőhöz kötött, karbantartások elvégzéséért, kopó alkatrészek, folyadékok cseréjéért, utántöltéséért;

ff) felelős a kötelező tartozékok beszerzéséért, utánpótlásáért;

fg) feladata a gépjárművek belső takarítása, külső mosása;

fh) köteles az útnyilvántartások vezetését hetente ellenőrizni – hiányosság esetén annak tényét jelenteni a külképviselet-vezető, gazdasági régió működése esetén a regionális gazdasági igazgató részére;

fi) feladata a gépjárművek üzemeltetéséhez szükséges hatósági engedélyek időben történő beszerzése, a műszaki vizsgáztatás lebonyolítása;

fj) feladata a gépjárművek tankolása, feltöltése.

g) A gépjárművet vezető munkatárs

ga) felelős a gépjármű általános, a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) szerint előírt műszaki állapotának, sérüléseinek és okmányainak, valamint a gépjárművön látható sérülések indulás előtti ellenőrzéséért;

gb) felelős a fogadó államban hatályos KRESZ szabályainak maradéktalan betartásáért;

gc) felelős a gépjármű rendeltetésszerű, biztonságos és gazdaságos használatáért;

gd) felelős útja során a gazdaságos és biztonságos útvonal kiválasztásáért;

ge) felelős a gépjármű-útnyilvántartás vezetéséért;

gf) köteles bejelenteni a gépjármű használata közben felmerülő bármilyen rendkívüli eseményt, káreseményt;

gg) a gépjárművel történő hivatali épületen kívüli parkoláskor köteles a gépjármű lezárásáról, a biztonsági berendezések üzembe helyezéséről gondoskodni és erről meggyőződni;

gh) felelős az általa elkövetett szabálysértési bírságok rendezéséért;

gi) köteles a gépjármű tartozékait a használati helyén hagyni;

gj) köteles minden magáneszközt, tárgyat és szemetet eltávolítani a gépjármű használatát követően.

(2) A hivatali gépjárművekben minden olyan eszköz folyamatos biztosításáról és utánpótlásáról gondoskodni szükséges, amit a fogadó ország hatóságai, jogszabályai előírnak. Függetlenül a fogadó ország jogszabályi előírásaitól minden hivatali gépjárműhöz kötelező biztosítani a következő eszközöket:

a) egészségügyi doboz;

b) elakadásjelző háromszög és/vagy fáklya;

c) a gépjármű által szállítható személyek számának megfelelő számú láthatósági mellény;

d) autóhoz való kézi poroltó.

(3) Az érintett külképviselet személyi állományának, gépjárműparkjának, garázs-, illetve parkolótípusának, valamint a fogadó állam jogi szabályozásának figyelembevételével a külképviselet vezetője, gazdasági régió működése esetén a régióhoz tartozó külképviseletek tekintetében a regionális gazdasági igazgató külképviseleti utasításban köteles szabályozni

a) a hivatali garázs parkolási, üzemeltetési rendjét;

b) a hivatali gépjárművek hivatali célú használati rendjét;

c) a hivatali gépjárművek magáncélú használati rendjét;

d) a magángépjárművek hivatali célú használati rendjét;

e) a munkaköri leírásokban meghatározottak alapján a hivatali gépjárművek üzemeltetéséért, karbantartásáért, szervizeltetéséért felelős munkakör megnevezését.

(4) Ha egy külképviseleten a garázs és a gépjárművek üzemeltetésében több munkatárs is feladatot lát el, úgy ki kell nevezni a feladatokat koordináló garázsmestert. A garázsmesteri feladatkört a munkaköri leírásban rögzíteni kell. A garázsmester, vagy, ha nem kerül garázsmester kijelölésre, úgy a külképviselet-vezetői gépkocsivezető, illetve annak hiányában a külképviseleti gépkocsivezető, illetve gépkocsivezető nélkül működő külképviselet esetén a gazdasági feladatok ellátásáért felelős munkatárs felelős a hivatali gépjármű gyártója által előírt rendszeres karbantartások, szervizelések, valamint a használat során felmerülő esetleges hibák, rendellenességek javításának határidőben történő elvégzéséért, elvégeztetéséért. A szervizelések megtörténtét, amennyiben rendelkezésre áll, a hivatali gépjármű szervizkönyvében naprakészen vezetni kell. E rendelkezés alól kivételt képeznek a külképviselet által üzemeltetett, de a KKM Központ használatában lévő gépjárművek, amelyek rendszeres szervizeléséért és műszaki vizsgáztatásának határidőben történő elvégzéséért – a külképviselet közreműködése mellett – a kihelyező szerv garázsmestere felelős.

(5) A hivatali gépjármű szervizeltetése a garanciális idő alatt a hivatali gépjármű műszaki előírásainak megfelelő, garanciális javítás elvégzésére jogosult márkaszervizben történhet. A garanciális periódus lejárta után a hivatali gépjárművek javíttatásához márkafüggetlen szakszervizek is igénybe vehetők azzal a feltétellel, hogy az adott szerviz az általa elvégzett munkára felelősséget vállal.

(6) A hivatali gépjárművekre az üzembe helyezésükkel egyidejűleg a hatósági előírásoknak megfelelő kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, valamint casco vagy annak megfelelő egyéb vagyonbiztosítást kell kötni, amely kiterjed legalább a saját hibás balesetek esetén a hivatali gépjármű javítására, illetve eltulajdonítás esetén történő kártérítésre. A casco típusú vagyonbiztosítások megkötése során kötelező legalább a kár 10 százalékát elérő, vagy legalább 200 000 forintnak megfelelő értékű önrészt vállalni. Amennyiben fogadó államban nincs mód kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, valamint casco biztosítás megkötésére, illetve az előbbi mértéknek megfelelő önrész vállalására, úgy a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység engedélyezheti a biztosítás, illetve az önrész vállalásának mellőzését. A munkaköri leírásában kijelölt gazdasági vezető vagy gazdasági felelős, illetve gazdasági ügyintéző felelős azért, hogy a hivatali gépjárművek rendelkezzenek a szükséges érvényes biztosításokkal, és amennyiben a biztosító ezt előírja, a személyi változásoknak megfelelően a gépjárműveket vezető munkatársak kerüljenek bejelentésre és kijelentésre mint gépjárművet vezető személyek. A biztosítási feltételek részleteinek tekintetében a külképviselet vezetője, gazdasági régió működése esetén a régióhoz tartozó külképviseletek tekintetében a regionális gazdasági igazgató saját hatáskörben dönt a felelős és takarékos gazdálkodás elve alapján.

(7) A hivatali gépjármű vezetője felelős a hivatali gépjármű használatával kapcsolatos meghibásodás, közlekedési baleset, egyéb káresemény vagy rendkívüli esemény külképviselet-vezető vagy gazdasági régió működése esetén a regionális gazdasági igazgató részére történő azonnali bejelentéséért. A hiba bejelentésének elmulasztásából vagy késedelmes bejelentéséből eredő kárért a gépjármű vezetője kártérítési felelősséggel tartozik.

(8) Ha a hivatali gépjárműhöz biztosításra kerül helymeghatározó GPS-készülék és -alkalmazás, akkor az azok adataihoz való hozzáférést – a külképviselet-vezetői gépjármű kivételével – biztosítani kell a hivatali gépjárművek útnyilvántartásának ellenőrzésére kijelölt munkatárs, a biztonsági felelős, valamint a külképviselet-vezető vagy gazdasági régió működése esetén a regionális gazdasági igazgató részére. A KKM biztonsági feladatok ellátásáért felelős szervezeti egysége kérésére biztosítani kell a hozzáférést valamennyi hivatali gépjármű helymeghatározójához.

8. A hivatali gépjármű használatával kapcsolatos általános rendelkezések

8. § (1) A hivatali gépjárművet a külképviselet tagja hivatalos feladata ellátásával összefüggésben, munkaidőben és azon kívül térítésmentesen, a külképviseleti utasításban kijelölt munkatárs előzetes engedélyével a következő feltételek mellett vezetheti:

a) rendelkezik az adott állomáshelyen, az adott gépjármű-kategóriára érvényes vezetői engedéllyel;

b) előzetesen írásban, a 2. mellékletben foglaltak szerint nyilatkozott az esetleges károkozás tekintetében a kártérítés, valamint sajáthibás baleset kapcsán okozott károkozásnál az önrész, valamint a biztosítással nem fedezett kár megtérítéséről;

c) a gépjármű kötelező és casco vagy azzal egyenértékű biztosításának hatálya kiterjed a gépjármű vezetőjére.

(2) A külképviselet-vezetői gépkocsi vezetésére vonatkozó különös rendelkezéseket a 9. alcím tartalmazza.

(3) Lehetőség szerint törekedni kell arra, hogy a gépkocsivezetői munkakört betöltő munkatárs rendelkezzen hivatásos gépjármű-vezetői képesítéssel. A kihelyezett gépjárművezetőnek lehetőség szerint rendelkeznie kell PÁV I. kategóriájú pályaalkalmassági vizsgával.

(4) A külképviselet tagján kívül a hivatali gépjárművet egyéb természetes személy – így különösen a külképviseleten alkalmazásban nem álló házas-, élettárs vagy más családtag – nem vezetheti.

(5) A hivatali gépjármű kizárólagos, személyi használatára a külképviselet vezetője, kizárólag a külképviselet-vezetői gépkocsi tekintetében jogosult. Egyéb esetekben hivatali gépjárművet a külképviselet tagjai számára kizárólagos, személyi használatra üzemeltetni tilos.

(6) A KKM központi igazgatásáról a külképviseletre hivatalos célból utazó kormánytisztviselő hivatalos célból történő szállítását elsődlegesen a külképviselet gépkocsivezetője útján szükséges biztosítani. Munkaszervezési, költséghatékonysági és gazdaságossági szempontok indokolhatják egyéb munkatárs, illetve helyi tömegközlekedési eszköz, illetve taxi igénybevételét is. Amennyiben a munkaszervezési, költséghatékonysági és gazdaságossági szempontok indokolják, úgy – kizárólag feladatellátással összefüggésben – a külképviselet-vezető vagy gazdasági régió működése esetén a regionális gazdasági igazgató előzetes írásbeli engedélyével a KKM-ből a külképviseletre hivatalos célból munkavégzésre utazó kormánytisztviselő vagy másik külképviselet hivatalos kiküldetésben lévő tagja részére is engedélyezhető a hivatali gépjárművek használata, amennyiben megfelelnek az (1) bekezdésben foglalt feltételeknek.

(7) Amennyiben a munkaszervezési, költséghatékonysági és gazdaságossági szempontok indokolják, különösen gazdasági régió működése esetén vagy delegációs munkával kapcsolatban, a külképviselet-vezető engedélyével, gazdasági régió működése esetén a külképviselet-vezető egyetértése mellett a regionális gazdasági igazgató engedélyével, a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység egyidejű tájékoztatásával a hivatali gépjárművek ideiglenesen átirányíthatók a külképviseletek között.

(8) Válsághelyzet esetén a külképviselet tagjainak vagy hozzátartozóinak vészhelyzetből gépjárművel történő menekítése, evakuálása, külképviselet helyiségébe történő beszállítása hivatali célú gépjárműhasználatnak minősül.

(9) A hivatali gépjármű magáncélú használata még térítés ellenében sem engedélyezett, ide nem értve az alábbi eseteket:

a) Azon külképviseleteken, ahol a fogadó államban nincsen, vagy nem lehetséges biztonságos helyi tömegközlekedés, utazásmegosztó személyszállító szolgáltatás (Uber, Lift stb.), taxi, gépjárműbérlési szolgáltatás igénybevétele, ott a külképviseletre kihelyezett munkatárs indokolt esetben, eseti jelleggel, térítési költség megfizetése mellett írásban kérelmezheti a magáncélú használatot. Gyorsan kialakuló válsághelyzet során a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár egyedileg, a válsághelyzet idejére, további külképviseletek részére engedélyezheti a magáncélú használatot. Magáncélú hivataligépjármű-használat a 3. mellékletben megjelölt külképviseletek számára engedélyezett.

b) A kihelyezett a saját vagy családtagjai részére előállt rendkívüli egészségügyi vészhelyzet vagy egyéb veszélyhelyzet esetén, rendkívül indokolt esetben, eseti jelleggel, térítési költség megfizetése mellett írásban kérelmezheti a magáncélú hivataligépjármű-használatot. A kérelemről a külképviselet vezetője vagy a regionális gazdasági igazgató dönt, a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár és a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység utólagos indokolási és tájékoztatási kötelezettsége mellett.

(10) A hivatali gépjármű magáncélú használatát az 5. melléklet útján lehet kérelmezni.

(11) A (9) bekezdés a) pontjában foglalt esetekben a magáncélú használat nem veszélyeztetheti vagy zavarhatja a külképviselet hivatali feladatainak ellátását, nem eredményezheti a hivatali gépjármű rendszeres magáncélú használatát. Az egyedi kérelem tekintetében a külképviselet vezetője, gazdaság régió működése esetén a regionális gazdasági igazgató a kockázatok mérlegelésével dönt.

(12) A magáncélú használat után fizetendő térítést legkésőbb a költség keletkezése szerinti hónapot követő negyedévben kell megtéríteni. A használó berendelése esetén a magáncélú használat után fizetendő térítést a berendelést megelőzően kell megfizetni. A térítési összeget a 12. alcímben foglaltak szerint kell kiszámítani.

9. A külképviselet-vezetői gépkocsi használatára vonatkozó különös rendelkezések

9. § (1) A külképviselet-vezetői gépkocsi vezetésére kizárólagosan jogosult a fogadó államban a 8. § (1) bekezdés a)–b) pontjában meghatározott feltételek teljesítése mellett

a) a külképviselet vezetője;

b) kihelyezett külképviselet-vezetői gépkocsivezető;

c) kihelyezett gépkocsivezető;

d) a külképviselettel munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló, külképviselet által foglalkoztatott, gépkocsivezető munkakörrel rendelkező munkatárs;

e) a b)–d) pontban meghatározott gépkocsivezető akadályoztatása esetén a külképviselet azon tagja, akit a külképviselet vezetője a kockázat megfelelő mérlegelésével eseti jelleggel kijelöl.

(2) A külképviselet vezetőjének távollétében és előzetes engedélyével, hivatalos célú tevékenység ellátásához az ideiglenes ügyvivő igénybe veheti a külképviselet-vezetői gépkocsit.

(3) A külképviselet vezetője a külképviselet-vezetői gépkocsin kívül – annak hivatalos szerviz által igazolt szervizelése, javítása, meghibásodása kivételével és idejére – további hivatali gépjárművet személyes használatra nem vehet igénybe. A külképviselet-vezetői gépkocsi szervizelésének vagy javításának időtartamára köteles a külképviselet vezetője, gazdasági régió működése esetén a regionális gazdasági igazgató egy hivatali gépjárművet kijelölni, és azt az állomáshelyen használni. A külképviselet-vezetői gépkocsi használata nem cserélhető el más hivatali gépjármű használatára.

(4) Az ideiglenes ügyvivő nem jogosult a külképviselet-vezetői gépkocsi magáncélú használatára.

(5) Azon államok kivételével, ahova a külképviselet-vezető akkreditálásra kerül, a külképviselet-vezetői gépkocsival a fogadó ország határának átlépése – függetlenül az utazás hivatalos vagy magáncélú jellegétől – engedélyköteles. A kérelmet a külképviselet vezetője köteles a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egységhez felterjeszteni, amely továbbítja azt jóváhagyás céljából a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár titkársága részére. A határátlépési engedély eseti vagy éves időtartamú lehet.

10. Magánhasználatú gépkocsi hivatali célú használatának rendje

10. § (1) A hivatali feladatokat elsősorban a hivatali gépjárművekkel kell ellátni.

(2) Ha hivatali gépjármű nem áll rendelkezésre, a kihelyezett a külszolgálat teljes időtartama alatt a munkaköri leírásában rögzített, munkakörével összefüggő feladatai ellátásához igénybe veheti a magánhasználatú gépjárművét is az állomáshely közigazgatási határain belül. Amennyiben a külképviselet az állomáshely közigazgatási határa közelében helyezkedik el, és emiatt a munkavégzés szükségessé teszi az állomáshely közigazgatási határának gyakori átlépését, abban az esetben a külképviselet vezetője vagy gazdasági régió működése esetén a regionális gazdasági igazgatója meghatározhatja azt a külképviselet körüli – legfeljebb 50 km sugarú – területet, amely nem minősül az állomáshely elhagyásának (a fogadó állam határa átlépésének kizárásával).

(3) A (2) bekezdésben meghatározott állomáshelyen belül a magánhasználatú gépjármű hivatali célú használatának a térítését a Külszoltv. 25. § (2) bekezdés b) pontjában meghatározott vegyes költségtérítés tartalmazza. A (2) bekezdésben meghatározott állomáshelyen kívüli munkavégzésre a tartós külszolgálatra kihelyezettek ideiglenes kiküldetésének részletes szabályairól szóló 7/2017. (VIII. 3.) KKM rendeletben foglaltaknak megfelelően kerülhet sor, az abban foglalt térítési szabályok alkalmazásával.

(4) A Külszoltv. és a külképviseletre tartós külszolgálatra kihelyezett kormánytisztviselők részére nyújtható kamatmentes illetmény- és költségtérítés-előleg, valamint kizárólag gépkocsivásárlás céljára nyújtható kölcsön részletes szabályairól szóló 3/2020. (II. 17.) KKM rendeletben foglalt szabályok alapján a kihelyezéstől számított egy éven belül a KKM a kihelyezett kérelmére kamatmentes munkáltatói kölcsönt nyújthat kizárólag gépkocsivásárlás céljából. A gépkocsivásárlási kölcsön felhasználásával vásárolt gépkocsit a kihelyezett – ha hivatali gépjármű nem áll rendelkezésre, vagy igénybevétele észszerűségi vagy gazdaságossági szempontból nem célszerű – jogszabályban meghatározott térítési díj ellenében, a külszolgálat teljes időtartama alatt köteles a munkaköri leírásában rögzített, munkakörével összefüggő feladatai ellátásához is igénybe venni.

(5) A tartós külszolgálatra kihelyezett magánhasználatában lévő gépkocsiját költségtérítés ellenében kizárólag a következő esetben használhatja hivatalos feladat ellátására:

a) a hivatalos feladat ellátásának időpontjában igazoltan nem áll rendelkezésre szabad hivatali gépjármű, és a feladat jellege nem teszi lehetővé annak más időpontban történő ellátását, valamint

b) a tulajdonos érvényes felelősségbiztosítással, továbbá casco biztosítással vagy azzal egyenértékű szolgáltatást nyújtó biztosítással is rendelkezik. Casco vagy azzal egyenértékű biztosítás hiánya esetén, amennyiben hivatalos feladatellátás során történik káresemény, a KKM kárfelelősséget nem visel.

(6) A munkavégzéshez kapcsolódó, állomáshelyen kívüli magánhasználatú személygépkocsi-használatot a 4. melléklet útján előzetesen, írásban engedélyeztetni kell a külképviseleti utasításban kijelölt munkatárssal, megjelölve a használat indokát és pontos időtartamát. Az engedély célhoz kötött. A hivatalos feladatot a költséghatékonyság biztosításával, a legrövidebb időtartamon belül, a legrövidebb útvonalon kell ellátni.

(7) A magánhasználatú személygépjárművel állomáshelyen kívül történő munkavégzés során a felmerülő költségek megtérítése érdekében a 4. mellékletben meghatározott elszámolást szükséges kitöltetni. A gépjárműhasználat során futott távolságot (kilométer vagy mérföld) elektronikus térkép útvonaltervezőjével számított távolságadatokkal kötelező alátámasztani, ha az állomáshelyen ilyen szolgáltatás elérhető.

(8) A kihelyezett magánhasználatú személygépkocsijának állomáshelyen kívüli hivatali célú használatáért juttatott költségtérítés meghatározásáról a 12. alcím rendelkezik.

11. Az útnyilvántartás vezetésére vonatkozó rendelkezések

11. § (1) A külképviselet-vezetői gépjármű kivételével a hivatali gépjárművek használatakor a 6. melléklet szerinti útnyilvántartást kell naprakészen, havi bontásban, hivatali gépjárművenként vezetni.

(2) Az útnyilvántartásban a hivatali gépjárművet vezető köteles elinduláskor és visszaérkezéskor rögzíteni a 6. melléklet szerint meghatározott adatokat. Az időszerű havi útnyilvántartást a hivatali gépjárműben vagy olyan hivatali helyiségben kell tárolni, amely alkalmas arra, hogy a gépjárművet vezető rendszeresen, a gépjárműhasználat alkalmával rögzíteni tudja a szükséges adatokat.

(3) A külképviselet-vezetői hivatali gépjármű használata során a külképviselet-vezetői gépjármű tekintetében elegendő a kilométer-számláló havi kezdő és záró állását rögzíteni. Az üzemanyagköltségek elszámolhatóságához szükséges bizonylatokat a külképviseleti utasításban kijelölt gazdasági vezető, illetve felelős, illetve ügyintéző számára folyamatosan, legkésőbb tárgyhó végén kell továbbítani.

(4) Az útnyilvántartás ellenőrzéséért felelős munkatárs hetente és a tárgyhónapot követő első munkanapon, amennyiben a hivatali gépjármű ezen a napon az állomáshelytől távol van, akkor a visszaérkezését követő első munkanapon szúrópróbaszerűen köteles ellenőrizni az útnyilvántartások szabályszerű vezetését. Amennyiben hiányosságot vagy hibát tapasztal az útnyilvántartásban rögzített tények vagy adatok számszaki összefüggéseiben, a hiba javítására felhívja az érintett munkatársat, aki köteles azonnal javítani a nyilvántartást. Amennyiben rendszeresen merül fel hiányosság az útnyilvántartások vezetésében, amely során nem megállapítható, hogy mely munkatárs nem tesz eleget az útnyilvántartás vezetési kötelezettségének, a külképviselet-vezető vagy gazdasági régió működése esetén a regionális gazdasági igazgató kijelölhet egy munkatársat a gépjármű kulcsainak kiadására és az útnyilvántartások vezetésére. Ez esetben a gépjármű kulcsai kizárólag az útnyilvántartás megfelelő vezetésével kerülhetnek kiadásra és visszavételre. Amennyiben egy beazonosítható munkatárs visszatérően nem tesz eleget az útnyilvántartás vezetési kötelezettségének, úgy ellene fegyelmi eljárást kell kezdeményezni a munkáltatói jogkör gyakorlója felé.

(5) Az útnyilvántartó ívben foglalt hivatalos és magáncélú használatot a külképviselet vezetője, gazdasági régió működése esetén a regionális gazdasági igazgató havonta utólag igazolja.

(6) A nem engedélyezett használat magáncélú személygépjármű-használatnak minősül, és térítési kötelezettséget, valamint fegyelmi eljárást eredményez.

(7) Az útnyilvántartás a külképviselet könyvelésének alapnyilvántartását képezi, így arra a gazdálkodásra vonatkozó szabályoknak megfelelő tárolási, selejtezési és fegyelmi szabályok vonatkoznak. Az útnyilvántartások tárolásáért a külképviseleti utasításban megjelölt gazdasági munkatárs felelős. Az útnyilvántartásokat köteles a külképviselet a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység vagy a külképviseletek gazdálkodását felügyelő szervezeti egység kérésére azonnal felterjeszteni ellenőrzés céljából. Helyszíni ellenőrzés során az útnyilvántartások vezetését is ellenőrizni szükséges. A rendkívüli pénztárellenőrzés alkalmával a pénztárellenőr köteles szúrópróbaszerűen ellenőrizni az útnyilvántartások vezetését.

(8) Hivatali gépjármű magáncélú használata esetén – ide nem értve a külképviselet-vezetői gépjárművet – a gépjárművezető a 6. mellékletben köteles feltüntetni a magáncélú használat tényét. Az útnyilvántartást a 17. alcímben meghatározottak szerint szükséges nyilvántartani.

12. Költségek elszámolására és térítésére vonatkozó rendelkezések

12. § (1) A külképviselet-vezetői gépjármű kivételével a hivatali gépjármű magáncélú használatával, valamint a nem engedélyezett vagy nem igazolt használattal kapcsolatban keletkező költséget a hivatali gépjárművet vezető köteles megtéríteni a külképviselet részére elsősorban banki átutalás alkalmazásával.

(2) A költséget a gépjármű benzin, gázolaj üzemanyagú, illetve tisztán elektromos és tölthető hibrid meghajtásától függően az útnyilvántartási íven rögzített futott kilométer és a közúti gépjárművek, az egyes mezőgazdasági, erdészeti és halászati erőgépek üzemanyag és kenőanyag fogyasztásának igazolás nélkül elszámolható mértékéről szóló kormányrendeletben meghatározott üzemanyag-fogyasztási norma alapján a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 3. melléklet II. Igazolás nélkül, költségként elszámolható tételek fejezet 4., 4a. és 6. pontjában meghatározott költségek figyelembevételével kell megállapítani.

(3) A nem tölthető hibrid meghajtású gépjárművek esetében a közúti gépjárművek, az egyes mezőgazdasági, erdészeti és halászati erőgépek üzemanyag- és kenőanyag-fogyasztásának igazolás nélkül elszámolható mértékéről szóló 60/1992. (IV. 1.) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdésében foglaltak szerint az üzemanyag-fogyasztási norma értékét a gyártó adatai vagy az üzemanyag-fogyasztás mérése alapján műszaki szakértő állapíthatja meg. Műszaki szakértői megállapítás hiányában kizárólag az Szja tv. 3. melléklet II. Igazolás nélkül, költségként elszámolható tételek fejezet 6. pontjában meghatározott, 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltség téríthető meg.

(4) A (2) bekezdés figyelembevételével elszámolható költségeket a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység a KKM belső honlapján, kilométerben és mérföldben, a KKM számított átlagárfolyamával kalkulálva, USA dollárban és euróban havonta közzéteszi. A térítési díjat az érintett hónapban, de legkésőbb a tárgyhónapot követő negyedévben, euróban vagy USA dollárban kell megtéríteni a külképviselet részére. Amennyiben a külképviseleten nincsen mód euróban vagy USA dollárban történő megtérítésre, úgy a kihelyező szerv külképviseletek gazdálkodását felügyelő szervezeti egységének előzetes írásbeli engedélyével a térítés befizethető a fogadó állam devizájában is a Magyar Nemzeti Bank befizetéskor érvényes árfolyamán történő átszámításával.

(5) Külszolgálatról történő berendelés vagy foglalkoztatásra irányuló jogviszony megszűnése vagy megszüntetése esetén a térítési díjakkal történő elszámolásnak legkésőbb a külszolgálaton töltött utolsó munkanapon meg kell történnie.

(6) A kihelyezett magánhasználatában álló gépjárműve állomáshelyen kívüli hivatali célú, igazolt költségeit a (2)–(4) bekezdésben foglaltak alapján kell meghatározni. A költséget a soron következő illetmény folyósításakor, berendelés esetén legkésőbb a berendelés napján szükséges megtéríteni a kihelyezett számára, az általa kitöltött és a külképviselet vezetője vagy az ideiglenes ügyvivő által jóváhagyott, a 4. mellékletben meghatározott adatok alapján.

(7) A kihelyezett magánhasználatában álló gépjárműve állomáshelyen kívüli hivatali célú, igazolt költségeinek fedezetére a külképviselet költségvetésében kell tervezni és biztosítani az előirányzatot.

13. Kártérítési felelősséggel kapcsolatos rendelkezések

13. § (1) A hivatali gépjármű használata során a gépjármű vezetőjének felelőssége a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvényben (a továbbiakban: Kit.), illetve a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényben (a továbbiakban: Mt.) meghatározottak szerint érvényesíthető, amennyiben a gépjármű használójára nem vonatkoznak sem a Kit., sem az Mt. szabályai, úgy a magyar Polgári Törvénykönyvről szóló törvény általános felelősségi szabályai alkalmazandók.

(2) A külképviselet által a fogadó ország joga alapján foglalkoztatott munkavállaló hivatali gépjármű használatával összefüggő felelősségére a munkaszerződésében, valamint a fogadó ország jogszabályaiban meghatározott felelősségi szabályok az irányadók.

(3) A hivatali gépjármű használata során a hivatali gépjármű vezetője köteles helytállni a használattal összefüggésben önhibájából keletkező károkért és büntetésekért. A hivatali gépjármű vezetője köteles megtéríteni különösen az önhibájából a hivatali gépjárműben keletkező kár biztosítási önrészét, valamint azokat a károkat, amelyeket a hivatali gépjárműre kötött biztosítás alapján a biztosító nem térít meg, továbbá a közlekedési, parkolási bírságok összegét.

(4) A hivatali gépjármű használata során közlekedési baleset bekövetkeztekor a hivatali gépjárművet vezető és a gépjárműben utazók a baleset bekövetkeztének helyszíne szerinti ország közúti közlekedési szabályainak előírásai szerint kötelesek eljárni.

(5) A külképviselet a hivatali gépjárművel okozott közlekedési baleset vagy a hivatali gépjárművet érintő bármilyen káreset bekövetkeztekor annak megtörténtét, kihatását, a kár nagyságát (összegét) függetlenül annak mértékétől, minden esetben azonnal – de legkésőbb a baleset vagy káreset bekövetkeztét követő munkanapon – köteles írásban, hivatalos úton jelenteni a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egységnek, valamint a KÁT-nak.

(6) Baleseti helyszínelő rendőr vagy egyéb hatóság intézkedését kell kérni valamennyi közlekedési balesetnél, függetlenül attól, hogy személyi sérülés történt-e.

(7) Amennyiben – nem közlekedési baleset következményeként – feltételezhetően nettó ötszázezer forintot meg nem haladó anyagi kár keletkezett a hivatali gépjárműben, és személyi sérülés nem történt, a hatósági intézkedés mellőzhető. Ez esetben a felelősséget – lehetőleg tanúk jelenlétében – a biztosító által kiadott bejelentőlapon – vagy a fogadó államban szokásos eljárási módon – igazolni, illetve rögzíteni kell. Amennyiben a felelősség egyértelműen a helyszínen nem állapítható meg, vitára adhat okot, vagy a károkozó a felelősségét nem ismeri el, akkor a gépjármű vezetője rendőri intézkedést köteles kérni. Amennyiben a rendőri intézkedés mellőzésével történő baleseti ügyintézés során a gépkocsivezető adminisztrációs hibájából (pl. hiányos baleseti bejelentő lap kitöltése) utóbb nem rendezhető a káresemény a fogadó állam jogszabályai alapján, úgy a gépkocsit vezető munkatárs az emiatt bekövetkező kárt köteles megtéríteni a külképviselet részére.

(8) Hivatali gépjárművel okozott sajáthibás közlekedési baleset esetén az a gépjárművezető, akinek a baleset bekövetkezése felróható, a Kit., illetve az Mt. rendelkezései szerint, a külképviselet által foglalkoztatott munkavállalói státuszban lévő gépkocsivezető a fogadó állam munkajogi szabályai és a munkaszerződésében meghatározott kártérítési felelősség szerint köteles megtéríteni az önrészt, valamint azt a kárt, amelyet a hivatali gépjárműre kötött biztosítás alapján a biztosító nem térít meg.

(9) A sajáthibás baleset eredményeképpen keletkezett összes kárt, amelyet a biztosító nem térít meg, a kár összegének ismertté válását követő 10 munkanapon belül kell megtéríteni a külképviselet bankszámlájára történő átutalás, ilyen lehetőség hiányában a külképviselet pénztárába történő készpénzbefizetés útján. A gépjármű vezetője köteles közreműködni a biztosítási ügyintézésben, a kár bejelentésében mind a saját-, mind pedig a nem sajáthibás baleset esetében.

(10) A befizetés megtörténtéről a külképviselet hivatalosan, írásban tájékoztatja a külképviseletek gazdálkodásának irányításáért felelős szervezeti egységet és a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egységet.

(11) Parkoló hivatali gépjárműben hivatali eszközt, különösen hivatali informatikai eszközt, mobiltelefont, egyéb adathordozót hagyni tilos. Amennyiben ilyen eszköz eltulajdonításra kerül, úgy a gépjármű vezetőjét kártérítési felelősség terheli. Informatikai eszközöket, adathordozókat és egyéb hivatali értéktárgyakat a hivatali gépjárműben használat közben is megfelelően elzárva, a gépjármű ajtajait lezárva kell tárolni, megelőzendő az utazás közben történő eltulajdonítást.

14. A fogadó ország hivatali célból, hivatali gépjárművel történő elhagyásának rendje

14. § (1) A 9. § (5) bekezdése szerinti kivétellel a fogadó országot hivatali gépjárművel, hivatalos célból elhagyni kizárólag a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár előzetes engedélyével (a továbbiakban: határátlépési engedély) lehet. Hivatali gépjármű szabadságra utazáshoz térítés ellenében sem vehető igénybe, kivéve a külképviselet vezetőjének külképviselet-vezetői gépkocsi használatát.

(2) Az (1) bekezdés szerinti engedély eseti vagy éves időtartamú lehet.

(3) Az eseti engedély iránti kérelmet a tervezett utazás előtt legalább öt munkanappal szükséges felterjeszteni intézkedésre a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység számára, valamint tájékoztatás céljából a KKM biztonsági feladatok ellátásáért felelős szervezeti egysége részére.

(4) A kérelem tartalmazza

a) az utazás hivatalos célját,

b) a fogadó ország elhagyásának és a tervezett visszaérkezésnek az időpontját,

c) a hivatali gépjárművet vezető személyek nevét,

d) a hivatali gépjármű azonosító adatait (típus, rendszám).

(5) Amennyiben a hivatali gépjármű az eseti jellegű, hivatalos utazás alkalmával futárküldeményt is szállít, vagy fennáll a lehetősége az állomáshelyre történő visszatérés során futárküldemény szállításának, a KKM biztonsági feladatok ellátásáért felelős szervezeti egysége mellett a konzuli feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység értesítése is szükséges.

(6) A diplomáciai futárszolgálat, valamint hivatali feladatellátás gazdaságos, észszerű működtetésének ellátása során a Magyarországgal szomszédos országokban, valamint a futárszolgálati csomópontként működő külképviseleteknek évente egyszer szükséges éves határátlépési engedélyt kérelmezni azon szolgálati vagy szolgáltató gépkocsikra, amelyekkel rendszeresen elhagyják a fogadó állam területét.

(7) Az éves határátlépési engedély iránti kérelmet a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység részére szükséges felterjeszteni minden év január 31-ig. A hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység az engedély iránti kérelmet javaslatával ellátva, döntés céljából felterjeszti a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár részére. Éves engedély alapján Magyarországra történő utazás esetében a külképviselet az utazást megelőző legalább öt munkanappal minden esetben köteles tájékoztatni a konzuli feladatok ellátásáért felelős szervezeti egységet, valamint a KKM biztonsági feladatok ellátásáért felelős szervezeti egységének a diplomáciai és futárszolgálatát.

(8) Az éves határátlépési engedély iránti kérelem tartalmazza

a) az utazás hivatalos célját,

b) a magyarországi használat gyakoriságát, időtartamát, nem Magyarországra történő utazáskor a célország, valamint város megnevezését,

c) a hivatali gépjárművet vezető személyek megnevezését,

d) a hivatali gépjármű azonosító adatait (típus, rendszám),

e) a határátlépés szükségességének alapos indokolását.

(9) Válsághelyzet következtében a külképviselet evakuálása esetén a hivatali gépjárművek igénybevételével, határátlépéssel kapcsolatban a Külgazdasági és Külügyminisztérium külképviseleteinek evakuációra történő előkészületeiről és az evakuáció végrehajtásáról szóló 3/2022. (V. 5.) KKM KÁT utasításban foglaltak szerint kell eljárni.

15. Hivatali garázs használatára, a hivatali gépjármű tárolására vonatkozó rendelkezések

15. § (1) A felelős vagyongazdálkodás érvényesítésével a külképviselet felelős módon, rendeltetésszerűen köteles üzemeltetni az általa használt hivatali gépjárműveket. A hivatali gépjármű állagának, értékének megóvása, biztonságos üzemeltetése érdekében a használaton kívüli hivatali gépjárművet a külképviselet rendelkezésére álló zárt, fedett garázsban vagy őrzött parkolóban szükséges napközben és éjszaka elhelyezni.

(2) A biztonsági berendezések üzembe helyezéséről, a hivatali gépjármű lezárásáról parkolás alkalmával a hivatali gépjármű vezetője köteles gondoskodni.

(3) A külképviseletek rendelkezésére álló fedett, zárt garázs, illetve a külképviselet területéhez tartozó, kerítéssel körülzárt udvaron kialakított parkolóhely (a továbbiakban: garázs) elsődlegesen a külképviselet és a KKM delegációi által használt hivatali gépjárművek tárolására szolgál. A külképviselet és a KKM hivatali gépjárművein túl a hivatali garázsban kell elhelyezni a külképviselet épületében működő egyéb társszervek hivatali gépjárműveit is.

(4) Amennyiben a (3) bekezdésben meghatározott hivatali gépjárművek mellett a garázs mérete lehetővé teszi további gépjármű parkolását, a külképviselet vezetőjének, gazdasági régió működése esetén a regionális gazdasági igazgató engedélye alapján a külképviselet épületében lévő szolgálati lakásokat életvitelszerűen használó kihelyezettek magánhasználatú gépjárművei parkolhatnak a garázsban.

(5) Amennyiben a (3) és (4) bekezdésben foglaltakon túl további parkolóhelyek állnak rendelkezésre a külképviseleten, úgy ezeket a parkolóhelyeket a biztonsági előírások maradéktalan betartása mellett a külképviselet tagjai vehetik igénybe munkavégzés céljából történő parkolás céljából. A külképviselet-vezető vagy gazdasági régió működése esetén a regionális gazdasági igazgató a (3)–(5) bekezdésben foglaltak alapján külképviseleti vagy regionális utasításban határozza meg a külképviseletre vonatkozó parkolási rendet.

(6) A külképviselet tagjain kívül egyéb személyek gépjárművei a külképviselet garázsában, valamint a külképviselet kerítéssel körülkerített területén nem tárolhatók. Külképviselet által foglalkoztatott munkavállaló a külképviselet területén történő parkolásának engedélyezése során a külképviseleti biztonsági előírásokat fokozottan mérlegelni kell.

(7) Amennyiben a külképviselet épületének környezete nem, vagy csak nagyon korlátozottan teszi lehetővé a külképviseletre érkező hivatali vendégek parkolását, úgy a (3) és (4) bekezdésben foglaltak és a felmerülő biztonsági kockázatok figyelembevételével, valamint a KKM biztonsági feladatok ellátásáért felelős szervezeti egysége előzetes eseti vagy általános engedélyével engedélyezhető vendégek gépjárműveinek áthajtása vagy parkolása a külképviselet területén.

(8) Amennyiben a garázshasználatra vonatkozó igény meghaladja a rendelkezésre álló férőhelyek számát, a garázshasználatra való jogosultságról a hivatali célú használat gyakoriságának figyelembevételével – a hivatali érdek szem előtt tartásával – a külképviselet-vezető vagy gazdasági régió működése esetén a regionális gazdasági igazgató által kiadott külképviseleti utasításban foglaltak szerint kell eljárni.

(9) A külképviselet hivatali gépjárművel történő elhagyásakor a hivatali gépjármű parkolása során a biztonsági szempontokra fokozottan kell ügyelni, így különösen éjszakára zárt, fedett garázsban vagy őrzött parkolóban kell elhelyezni a hivatali gépjárművet.

(10) Az állomáshely hivatali célból, hivatali gépjárművel történő elhagyása esetén, amennyiben az utazás Budapestre történik, a hivatali gépjárművet a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység által kijelölt KKM garázsában kell tárolni.

(11) Amennyiben a külképviselet vezetője a külképviselet-vezetői gépkocsival tartózkodik Budapesten, a (10) bekezdésben foglaltakon túl saját felelősségére a külképviselet-vezetői gépkocsit zárt garázsban is tárolhatja.

16. Tisztán elektromos meghajtású, valamint tölthető hibrid gépjárművek (a továbbiakban: tölthető gépjárművek) hivatali ingatlanban történő töltése

16. § (1) Tölthető hivatali gépjármű töltését – ideértve a külképviselet épületében működő egyéb társszervek hivatali gépjárműveit is, a KKM és a társszervek között létrejött megállapodás alapján – a hivatali épület megfelelő kialakításával biztosítani kell. Az elektromos töltő kiépítését kizárólag képesített villanyszerelő, amennyiben speciális eszköz telepítésére van szükség, úgy a márkaképviselet szakembere (a továbbiakban: szakember) végezheti el, figyelemmel a biztonsági, tűz- és munkavédelmi előírásokra.

(2) A külképviseletre bejáró, nem szolgálati lakásban lakó munkatársak a külképviselet területén a tölthető magángépjárműveiket nem tölthetik fel.

(3) Amennyiben a magángépjárműveik állandó helyen történő parkolása a külképviseleti utasítás alapján engedélyezett, úgy a külképviselet területén lévő szolgálati lakásban elhelyezett kihelyezett és a Külszoltv.-ben meghatározott hozzátartozója a szakember által kiépített töltő segítségével a tölthető gépjárműveit feltöltheti.

(4) Elektromos töltő kiépítéséhez a külképviseleti ingatlanvagyon felügyeletét ellátó szervezeti egység, továbbá bérelt hivatali épület esetében a bérbeadó előzetes írásbeli engedélye szükséges. Az elektromos töltők szabályszerű, biztonságos kiépítéséért a külképviselet a felelős.

(5) A (3) bekezdésben hivatkozott töltők kiépítésének költségei a töltőt használó munkatársat terhelik. A munkatárs berendelése esetén, a töltő eltávolításának (faljavítás, festés, villanyszerelési munkák stb.) és az ehhez kapcsolódó helyreállítási költségek és munkálatok szintén a töltőt használó munkatársat terhelik. A töltő kiépítése miatt keletkezett költségek megfizetésének vállalásáról a kihelyezett munkatárs a 7. mellékletben foglaltak alapján nyilatkozni köteles. A nyilatkozatot a gazdasági iroda őrzi meg, továbbá tájékoztatásul felterjesztésre kerül a gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység részére. Berendelés esetén a töltő eltávolítási és az ehhez kapcsolódó helyreállítási (faljavítás, festés, villanyszerelési munkák stb.) költségek megfizetésétől és munkálatok elvégzésétől a külképviselet eltekinthet, ha egy másik kihelyezett munkatárs a 7. mellékletben foglalt nyilatkozat megfelelő kitöltésével ezt a kötelezettséget átvállalja.

(6) A (3) bekezdésben meghatározott töltő kiépítése kizárólag akkor engedélyezhető, ha a töltő villamosenergia-használata mérhető, és a felhasznált villamos energia díja megállapítható. Az így megállapított villamosenergia-díjat a töltő használója legkésőbb negyedévente köteles megtéríteni a külképviselet részére. A használó berendelése esetén a térítési díjat a berendelést megelőzően kell befizetni. Amennyiben a hivatali gépjármű részére biztosított töltő kiépítése lehetővé teszi a szolgálati lakásban elhelyezett munkatárs magángépjárművének töltését is, valamint a töltéssel kapcsolatos költségek elkülönített mérését, abban az esetben engedélyezett a hivatali töltő használata magáncélra is. Ez esetben a hivatali gépjárművek töltése mindenkor prioritást élvez.

17. Jelentési, nyilvántartási kötelezettség és egyéb rendelkezések

17. § (1) A KKM Központ által előírt adattartalommal és gyakorisággal a külképviselet köteles adatokat szolgáltatni a hivatali gépjárművek használatával kapcsolatban az ún. RAPID rendszerben. Az adatszolgáltatás a külképviselet-vezetőjének, gazdasági régió működése esetén a regionális gazdasági igazgatónak a jóváhagyását követően terjeszthető fel a KKM Központ részére.

(2) A külképviseleti utasításban megjelölt munkatárs tartja nyilván és őrzi meg a gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos alábbi dokumentumokat:

a) éves vagy eseti határátlépési engedélyek;

b) a hivatali gépjármű adásvételével kapcsolatos iratok (beszerzés engedélyezésére vonatkozó döntés, beszerzési eljárás dokumentációja, beszerzés jóváhagyásáról szóló döntés, adásvételi szerződés, vételár kiegyenlítését igazoló irat, áfa-visszatérítésre vonatkozó iratok);

c) a gépjármű forgalomba helyezésével kapcsolatos dokumentumok;

d) biztosítási kötvény;

e) útnyilvántartások;

f) esetleges káreseményekkel kapcsolatos iratok (rendőrségi jegyzőkönyv, a gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egységet tájékoztató feljegyzés);

g) selejtezéssel kapcsolatos iratok.

(3) A külképviselet hivatali gépjárműveinek káreseményeiről – a 13. § (5) bekezdésével összhangban – jelentést kell küldeni a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egységnek.

(4) A hivatali gépjárművet érintő balesettel, káreseménnyel kapcsolatos kiadásokat elsősorban a biztosítás terhére, a biztosító társasággal kell rendezni.

(5) A nem sajáthibás balesetek esetén a károkozó biztosítója által meg nem térített kárt elsősorban a képviselet dologi előirányzatának terhére kell elszámolni. Amennyiben az összeg nagysága ezt nem teszi lehetővé, a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egység felé pótelőirányzatra vonatkozó kérelmet szükséges felterjeszteni.

(6) A hivatali gépjármű fődarab cseréjéről az esedékesség időpontjában tájékoztatni kell a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egységet.

(7) A külképviseleten üzemeltetett hivatali gépjármű javítási költségeit elsősorban a külképviselet saját költségvetése keretein belül kell tervezni és elszámolni. Az előre nem tervezhető – 1 000 000 forint feletti – javítási költségek tekintetében a külképviselet vezetője, gazdasági régió működése esetén a regionális gazdasági igazgató kérelmezheti a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egységtől előirányzat biztosítását.

18. Záró rendelkezések

18. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2)1

(3) A külképviselet vezetője, gazdasági régió működése esetén a regionális gazdasági igazgató köteles az utasítás hatálybalépését követő 30 napon belül elkészíteni vagy aktualizálni a hivatali gépjárművek és hivatali garázs használatára vonatkozó külképviselet-vezetői vagy regionális gazdasági igazgatói utasítást, és azt tájékoztatás céljából a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egységnek felterjeszteni.

(4) A külképviselet vezetője, gazdasági régió működése esetén a regionális gazdasági igazgató köteles az utasítás hatálybalépését követő 30 napon belül felülvizsgálni az érvényes gépjármű biztosításait, és – amennyiben szükséges – a 7. § (6) bekezdésében foglaltaknak megfelelően gondoskodni a biztosítási szerződések módosításáról a következő lehetőség alkalmával. A felülvizsgálat eredményéről tájékoztatni köteles a hivatali gépjárművek üzemeltetésének felügyeletét ellátó szervezeti egységet abban az esetben is, ha nem szükséges a biztosítási szerződéseket módosítani.

(5) Az utasítás hatálybalépésekor a 20/2016. (IX. 15.) KKM utasítás alapján kiadott éves határátlépési engedélyek 2023. december 31-ig érvényesek.

1. melléklet az 1/2023. (I. 20.) KKM utasításhoz

Külképviseleti hivatali gépjárművek besorolása
A külképviselet-vezetői gépkocsi
Protokolláris feladatok ellátására alkalmas, reprezentatív, magas technológiai minőséget képviselő, szedán vagy limuzin típusú személygépkocsi, amelynek beszerzési paraméterei az alábbiak:

magasság:

≤ 1600 mm

hosszúság:

≤ 5350 mm

tengelytáv:

≥ 2400 mm

szállítható személyek száma:

4–5 fő

ajtószám:

4

teljesítmény:

≥ 200 kW / 280 LE

motor:

≥ 2500 cm3

üzemanyag:

benzin, hibrid, elektromos

szín:

fekete

legmagasabb engedélyezett nettó beszerzési ár*:

32 000 000 HUF

Ha az állomáshely és a fogadó állam időjárási, domborzati, illetve biztonsági körülményei indokolják, a külképviselet-vezetői gépkocsi lehet protokolláris feladatok ellátására alkalmas, reprezentatív, magas technológiai minőséget képviselő SUV, egyterű vagy terepjáró típusú gépkocsi, amelynek beszerzési paraméterei az alábbiak:

magasság:

≤ 1850 mm

hosszúság:

≤ 5200 mm

tengelytáv:

≥ 2400 mm

szállítható személyek száma:

4–8 fő

ajtószám:

5

teljesítmény:

≥ 200 kW / 280 LE

motor:

≥ 2500 cm3

üzemanyag:

benzin, hibrid, elektromos

szín:

fekete

legmagasabb engedélyezett nettó beszerzési ár*:

35 000 000 HUF

Ha az állomáshely válságövezetben látja el feladatát, és a biztonsági körülmények indokolják, a KKM biztonsági ügyekért felelős szervezeti egységének javaslata alapján a külképviselet-vezetői gépkocsi lehet páncélozott SUV vagy terepjáró típusú gépkocsi, amelynek beszerzési paraméterei a valós körülmények függvényében egyedileg kerülnek meghatározásra.
A szolgálati gépkocsi
A külképviseletek hivatali, szolgálati feladatainak ellátására szolgáló szedán, limuzin, kombi típusú személygépkocsi, amelynek beszerzési paraméterei az alábbiak:

magasság:

≤ 1500 mm

hosszúság:

≤ 5000 mm

tengelytáv:

3000 mm ≥ ≥ 2400 mm

szállítható személyek száma:

5 fő

ajtószám:

4–5

teljesítmény:

164 kW / 220 LE ≥ ≥ 110 kW / 150 LE

motor:

3000 cm3 ≥ ≥ 1800 cm3

üzemanyag:

benzin, hibrid, elektromos

szín:

fekete, sötétszürke, sötétkék, sötétbarna

felszereltségi szint:

a külképviselet szolgálati feladatainak ellátásához szükséges

legmagasabb engedélyezett nettó beszerzési ár*:

15 000 000 HUF

Ha az állomáshely és a fogadó állam időjárási, domborzati, illetve biztonsági körülményei, valamint a delegációk gyakorisága indokolja, a szolgálati gépkocsi lehet SUV, egyterű vagy terepjáró típusú gépkocsi, amelynek beszerzési paraméterei az alábbiak:

magasság:

≤ 1700 mm

hosszúság:

≤ 4900 mm

tengelytáv:

2900 mm ≥ ≥ 2600 mm

szállítható személyek száma:

5–8 fő

ajtószám:

4–5

teljesítmény:

164 kW / 220 LE ≥ ≥ 110 kW / 150 LE

motor:

3600 cm3 ≥ ≥ 1800 cm3

üzemanyag:

benzin, hibrid, elektromos

szín:

fekete, sötétszürke, sötétkék, sötétbarna

felszereltségi szint:

a külképviselet szolgálati feladatainak ellátásához szükséges

legmagasabb engedélyezett nettó beszerzési ár*:

17 000 000 HUF

Ha az állomáshely válságövezetben látja el feladatát, és a biztonsági körülmények indokolják, a KKM biztonsági ügyekért felelős szervezeti egységének javaslata alapján a szolgálati gépkocsi lehet páncélozott SUV vagy terepjáró típusú gépkocsi, amelynek beszerzési paraméterei a valós körülmények függvényében egyedileg kerülnek meghatározásra.
A szolgáltató gépkocsi
A külképviselet hivatali célú, elsődlegesen logisztikai és ellátási feladatokat, illetve delegáció szállításával kapcsolatos protokoll feladatainak ellátását szolgáló egyterű személygépkocsi, mikrobusz vagy tehergépkocsi, amelynek beszerzési paraméterei az alábbiak:
– magyarországi B kategóriás jogosítványnak megfelelő vezetői engedéllyel vezethető

maximális össztömeg:

3500 kg

magasság:

≤ 2100 mm

hosszúság:

≤ 5300 mm

tengelytáv:

3200 mm ≥ ≥ 2900 mm

szállítható személyek száma:

≥ 6 fő (kivéve tehergépkocsi)

ajtószám:

4–5

teljesítmény:

≥ 110 kW / 150 LE

motor:

≥ 2000 cm3

üzemanyag:

benzin, gázolaj, hibrid, elektromos

szín:

fekete

felszereltségi szint:

a külképviselet feladatainak ellátásához szükséges

legmagasabb engedélyezett beszerzési ár*:

25 000 000 HUF

______________________
* A legmagasabb engedélyezett beszerzési ár kiemelt protokolláris előírások, különös időjárási és domborzati körülmények között szükséges magasabb felszereltség, nagyobb motorteljesítmény, magasabb biztonsági felszereltség esetén értendő, átlagos körülmények között ennél alacsonyabb beszerzési ár kerül engedélyezésre.

2. melléklet az 1/2023. (I. 20.) KKM utasításhoz

Nyilatkozat
Alulírott, ………………………………………………………… (adóazonosító jele: …………………………………) az alábbiakban nyilatkozom arról, hogy az ideiglenesen használatomba adott hivatali gépjárművet célhoz kötötten, rendeltetésszerűen, kizárólag a külképviseletek által üzemeltetett gépjárművek használatáról szóló 1/2023. (I. 20.) KKM utasításban foglalt szabályok szerint használom.
Tudomásul veszem, hogy a hivatali gépjármű használata során a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény, valamint a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény által és az 1/2023. (I. 20.) KKM utasításban foglalt szabályok szerint meghatározott kárfelelősséggel tartozom.*
Tudomásul veszem, hogy a külképviselet által foglalkoztatott munkavállalóként a fogadó állam kártérítési szabályai alapján kárfelelősséggel tartozom.*
Magánhasználatú gépjármű hivatalos feladat ellátásához történő engedélyezett használata során tudomásul veszem, hogy köteles vagyok casco vagy azzal egyenértékű biztosítással és felelősségbiztosítással rendelkezni. Amennyiben nem rendelkezem a hivatalos feladat ellátása során fent nevezett biztosítással, a keletkező esetleges károk tekintetében a munkáltatóm nem tartozik kártérítési kötelezettséggel.
Nyilatkozom, hogy a külképviseletek által üzemeltetett gépjárművek használatáról szóló 1/2023. (I. 20.) KKM utasításban foglaltakat megismertem, és magamra nézve kötelező érvényűnek tartom.
Kelt:
…………………………………
aláírás
______________________
* A megfelelő rész aláhúzandó.

3. melléklet az 1/2023. (I. 20.) KKM utasításhoz2

Hivatali gépjármű magáncélú használata az alábbi külképviseletek esetében engedélyezett

Állomáshely

1

Bagdad

2

Bejrút

3

Beregszász

4

Damaszkusz

5

Erbil

6

Iszlámábád

7

Kijev

8

Lagos

9

Tripoli

10

Ungvár

4. melléklet az 1/2023. (I. 20.) KKM utasításhoz

5. melléklet az 1/2023. (I. 20.) KKM utasításhoz

6. melléklet az 1/2023. (I. 20.) KKM utasításhoz

7. melléklet az 1/2023. (I. 20.) KKM utasításhoz

Nyilatkozat
Alulírott, …………………………………………………………… (adóazonosító jele: ………………………………) kijelentem, hogy a külképviseletek által üzemeltetett gépjárművek használatáról szóló 1/2023. (I. 20.) KKM utasításban (a továbbiakban: Utasítás) foglaltakat megismertem.
A) Az Utasítás 16. § (5)–(6) bekezdésében foglaltak szerint tudomásul veszem és vállalom, hogy a magánhasználatomban álló (magántulajdon, bérelt vagy kölcsönkapott), részben vagy teljesen elektromos hajtású gépjárművem, a külképviselet területén történő elektromos töltése érdekében kiépítésre kerülő töltő kiépítésével, üzemeltetésével, használatával és leszerelésével járó valamennyi költséget, ideértve különösen a töltő és az elektromos mérőóra tervezésének, engedélyeztetésének, kiépítésének, karbantartásának, használatának, villamosenergia-fogyasztásának teljes költségét, valamint a használat megszűnésekor az eredeti állapot visszaalakításának valamennyi költségét megtérítem a külképviselet részére legkésőbb a költség felmerülését követő 5 munkanapon belül.*
B) Az Utasítás 16. § (5)–(6) bekezdésében foglaltak szerint tudomásul veszem és vállalom, hogy a magánhasználatomban álló (magántulajdon, bérelt vagy kölcsönkapott), részben vagy teljesen elektromos hajtású gépjárművem, a külképviselet területén történő elektromos töltése érdekében, a(z) …………………………………………………… munkatárs (adóazonosító jele: …………………………) által a korábbiakban kiépített töltő üzemeltetésével, használatával és leszerelésével járó valamennyi költséget, ideértve a töltő karbantartásának, használatának, villamosenergia-fogyasztásának teljes költségét, valamint a használat megszűnésekor az eredeti állapot visszaalakításának valamennyi költségét átvállalom és megtérítem a külképviselet részére legkésőbb a költség felmerülését követő 5 munkanapon belül.*
Hozzájárulok, hogy amennyiben az Utasításban foglalt költségtérítési kötelezettségemnek nem teszek eleget, akkor az engem terhelő, a külképviselet által meghatározott összegű tartozást a Külgazdasági és Külügyminisztérium Külképviseleti Gazdálkodási Főosztálya, illetve a Pénzügyi és Számviteli Főosztálya a nyilatkozatom megtétele után kifizetésre kerülő járandóságaimból (illetmény, táppénz, egyéb járandóság) – a levonásmentes illetményrész erejéig – levonásba helyezze.
Tudomásul veszem, hogy amennyiben a tartozás összegét a munkáltatóm levonás útján nem tudja érvényesíteni, mert a munkáltatómtól származó jövedelem, egyéb pénzbeli járandóság a tartozás összegére bármely okból nem szolgál fedezetül, akkor köteles vagyok a tartozás összegét a munkáltató felszólítása szerint, a rendelkezésre bocsátott készpénz-átutalási megbízáson vagy fizetési felszólításban megjelölt számlaszámra a felszólítás kézhezvételét követő 8 munkanapon belül befizetni.
Kelt:
……………………………………
aláírás
______________________
* A megfelelő rész aláhúzandó.
1

A 18. § (2) bekezdése a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

2

A 3. melléklet a 14/2023. (X. 19.) KKM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére