• Tartalom

12/2023. (IV. 3.) HM utasítás

12/2023. (IV. 3.) HM utasítás

a nemzeti hadfelszerelési igazgatóról

2023.04.04.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján a következő utasítást adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2021. évi CXL. törvény 3. § 14. pontja szerinti honvédelmi szervezetekre terjed ki.

(2) A hadfelszerelési nemzetközi együttműködéssel összefüggő feladatok tervezése, felügyelete, irányítása és koordinációja érdekében a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) nemzeti hadfelszerelési igazgatót jelöl ki, aki – a hadfelszerelési együttműködéssel összefüggő feladatok végrehajtásáról szóló 57/2019. (VIII. 30.) HM utasítás 3. § (3) bekezdés e)–h) pontja kivételével – ellátja a miniszter által meghatározott képviseleti feladatokat.

(3) A nemzeti hadfelszerelési igazgató tevékenységét a miniszter a védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkár (a továbbiakban: VSHFÁT) útján irányítja.

2. § (1) A VSHFÁT az 1. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében irányítja

a) a nemzetközi szervezeteknél vagy azok mellett működő nemzeti képviseleteken rendszeresített, a nemzeti hadfelszerelési igazgató feladatköréhez tartozó beosztásokba történő kihelyezés, váltás tervezését,

b) a nemzeti hadfelszerelési igazgató útján a nemzetközi szervezeteknél vagy azok mellett működő nemzeti képviseleteken rendszeresített nemzeti hadfelszerelési igazgató képviselőjének (a továbbiakban: NADREP) hadfelszerelési együttműködéssel összefüggő tevékenységét.

(2) A HM Védelmi Stratégiáért és Humánpolitikáért Felelős Államtitkári Kabinet kabinetfőnöke az (1) bekezdésben foglaltakon túl biztosítja és megszervezi a nemzeti hadfelszerelési igazgató tevékenységének támogatásával összefüggő feladatokat.

3. § A nemzeti hadfelszerelési igazgató a védelmi iparért és beszerzésekért felelős helyettes államtitkárral (a továbbiakban: VIBHÁT) együttműködve ellátja a kormányközi koordinációt és a nemzetközi képviseletet a védelmi és hadfelszerelési fejlesztésekkel kapcsolatos feladatokkal összefüggésben.

4. § (1) A nemzeti hadfelszerelési igazgató

a) ellátja a stratégiai felügyeletet a hadfelszereléssel összefüggő beszerzési folyamatok előkészítése és piackutatása felett,

b) ellátja a nemzetközi képviseletet a hadfelszerelési fejlesztésekkel kapcsolatos feladatokkal összefüggésben együttműködve a VIBHÁT-tal,

c) véleményezi a hadfelszerelési, valamint a védelmi ipari fejlesztésekkel kapcsolatos együttműködéseket,

d) irányítja a NADREP hadfelszereléssel összefüggő tevékenységét,

e) javaslatot tesz a VSHFÁT részére a NATO, az Európai Védelmi Ügynökség (a továbbiakban: EDA), az Európai Unió és a Visegrádi Együttműködés (a továbbiakban: V4) Nemzeti Hadfelszerelési Igazgatók Értekezletének alárendeltségében működő bizottságokban, munkacsoportokban történő szakmai képviseletre, jóváhagyja a képviselendő magyar álláspontot, irányítja és ellenőrzi a szakterületéhez tartozó NADREP-ek tevékenységét,

f) képviseli a honvédelmi tárcát a NATO, az EDA és a V4 Nemzeti Hadfelszerelési Igazgatók Értekezletén,

g) állandó tagként részt vesz a magyar–amerikai Védelmi Együttműködési Programokat Irányító Felső Szintű Munkacsoport munkájában, a feladat ellátására megbízott személyt vagy kijelölt kapcsolattartót delegálhat.

(2) A nemzeti hadfelszerelési igazgató – feladatkörével összefüggésben – javaslattételi és egyetértési jogot gyakorol a nemzetközi szervezeteknél vagy azok mellett működő nemzeti képviseleteken rendszeresített nemzeti hadfelszerelési igazgató feladatköréhez tartozó beosztásokba történő kihelyezésre.

(3) A nemzeti hadfelszerelési igazgató tevékenységének ellátása során egyeztet a feladatköre szerint felelős minisztériumi felsővezetővel és közvetlen kapcsolatot tart a Honvéd Vezérkar Főnökével.

(4) A nemzeti hadfelszerelési igazgató – feladatkörével összefüggésben – adatkezelési jogosultsággal rendelkezik.

(5) A nemzeti hadfelszerelési igazgató – a VIBHÁT egyidejű tájékoztatása mellett – együttműködik a HM Hadfelszerelési Főosztállyal (a továbbiakban: HM HFF).

5. § A HM HFF

a) támogatja a nemzeti hadfelszerelési igazgató tevékenységét,

b) ellátja a haderőfejlesztés, a hadfelszerelés-fejlesztés, a haditechnika-fejlesztés, hatáskörébe utalt nemzetközi vonatkozású ágazati feladatait, összehangolja az érintett honvédelmi szervezetek ezzel kapcsolatos tevékenységét.

6. § Ahol közjogi szervezetszabályozó eszköz

a) nemzeti fegyverzeti igazgatót említ, azon a nemzeti hadfelszerelési igazgatót,

b) nemzeti fegyverzeti igazgató képviselőjét említ, azon a NADREP-et

kell érteni.

7. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére