• Tartalom

12/2023. (V. 5.) EM utasítás

12/2023. (V. 5.) EM utasítás

az Energiaügyi Minisztérium szerződésein kívüli, egyéb fizetési kötelezettségei keletkezésének és kezelésének eljárási szabályairól és nyilvántartásáról

2023.05.07.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján a XVII. Energiaügyi Minisztérium fejezethez rendelt fejezeti kezelésű előirányzatok, központi kezelésű előirányzatok, illetve az Energiaügyi Minisztérium igazgatása kiadási előirányzatai tekintetében az alábbiak szerint rendelkezem:

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § Jelen utasítást a XVII. Energiaügyi Minisztérium fejezethez rendelt fejezeti kezelésű előirányzatok, központi kezelésű előirányzatok, illetve az Energiaügyi Minisztérium (a továbbiakban: EM) Igazgatása kiadási előirányzatai (a továbbiakban együtt: Előirányzat) tekintetében

a) jogszabályon, jogerős vagy fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható bírósági, illetve véglegessé vált vagy azonnal végrehajtható hatósági döntésen vagy más, a fizetési kötelezettség összegét, az összeg megállapításának módját, illetve a felek valamennyi jogát és kötelezettségét megállapító, kötelező előíráson alapuló fizetési kötelezettségre,

b) nemzetközi megállapodáson alapuló fizetési kötelezettségre,

c) a fizetési számlákról a számlavezető által leemelt díjra, juttatásra

(a továbbiakban együtt: Egyéb fizetési kötelezettség) kell alkalmazni.

II. EGYÉB FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGEKRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

2. § Az Egyéb fizetési kötelezettségek esetében Egyéb fizetési kötelezettséget keletkeztető dokumentumnak

a) jogszabály, jogerős vagy fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható bírósági, illetve véglegessé vált vagy azonnal végrehajtható hatósági döntés vagy más, a fizetési kötelezettség összegét, az összeg megállapításának módját, illetve a felek valamennyi jogát és kötelezettségét megállapító, kötelező előírás,

b) nemzetközi megállapodás, továbbá

c) a fizetési számlákról a számlavezető által leemelt díj, juttatás dokumentuma

minősül.

3. § Az analitikus nyilvántartás vezetése érdekében – a 4. § (5) és (6) bekezdésében meghatározott eset kivételével – az Egyéb fizetési kötelezettséget keletkeztető dokumentum alapján a forrásul szolgáló Előirányzat felett rendelkező az Energiaügyi Minisztérium fejezet fejezeti kezelésű és központi kezelésű előirányzatainak felhasználásáról szóló miniszteri utasítás 2. mellékletében kijelölt szakmai kezelő szervezeti egység (a továbbiakban: szakmai kezelő) vagy az EM Igazgatás költségvetése pénzügyi-gazdasági feladatairól és a döntési eljárásokról szóló miniszteri utasítás szerinti, a forrás felhasználásában közreműködő szakmai főosztály (a továbbiakban együtt: szakmai kezelő szervezeti egység) az 1. melléklet szerinti adatlapot, a jogerős vagy fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható bírósági, illetve véglegessé vált vagy azonnal végrehajtható hatósági döntésekből származó fizetési kötelezettségek esetében a 2. melléklet szerinti adatlapot köteles kitölteni.

4. § (1) A nemzetközi tagdíjak esetében a szakmai kezelő köteles az 1. melléklet szerinti adatlapot a nemzetközi szerződések, csatlakozási nyilatkozatok alapján, a becsült tagdíj feltüntetése mellett minden év január 31-éig kitölteni és pénzügyi ellenjegyzés céljából a Költségvetési Főosztály (a továbbiakban: KVFO) részére megküldeni.

(2) A szakmai kezelő szervezeti egység a 2. melléklet szerinti adatlapot a jogerős vagy a fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható bírósági döntés kézhezvételét követően, illetve ha a perújítás vagy felülvizsgálati kérelem esetén a bíróság a végrehajtást felfüggesztette, az elbírálást követően haladéktalanul köteles kitölteni, és – amennyiben a fedezetet az EM fejezeti kezelésű vagy központi kezelésű előirányzat biztosítja – a KVFO vagy – amennyiben az EM Igazgatás költségvetése biztosítja – a Gazdálkodási Főosztály (a továbbiakban: GFO) részére megküldeni. Ha a jogosult valamely adata hiányzik, és a 2. melléklet szerinti adatlap nem tölthető ki, a szakmai kezelő szervezeti egység köteles levélben megkeresni a jogosultat a hiányzó adatok bekérése érdekében, a megkereséssel egyidejűleg a KVFO-t vagy a GFO-t is tájékoztatni szükséges a megkeresés alapdokumentumainak egyidejű megküldésével.

(3) Amennyiben az EM Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló EM utasítás szerinti kijelölés alapján közigazgatási jogvitában a minisztérium képviseletét a feladat- és hatáskörrel rendelkező szakmai kezelő szervezeti egység kamarai jogtanácsosa, ügyvédi kamarai nyilvántartásba vett jogi előadója, valamint a külön jogszabályban képviseleti joggal rendelkező más kormánytisztviselője látja el, a közigazgatási jogvitában érintett, feladat- és hatáskörrel rendelkező szakmai kezelő szervezeti egység a közigazgatási jogvitáról annak megindulását követően tájékoztatni köteles a Jogi Főosztályt, amely azt rögzíti a nyilvántartásában.

(4) Amennyiben az EM valamely bankszámlaszáma megterhelésre kerül, a KVFO vagy a GFO megkeresi a Jogi Főosztályt a közigazgatási jogvita vagy a peres ügy és annak a forrásul szolgáló előirányzat beazonosíthatósága érdekében, majd a KVFO vagy a GFO meghatározza a kifizetés forrásául szolgáló előirányzatot, és ezt követően a KVFO vagy GFO felhívja a közigazgatási jogvitában érintett szakmai kezelő szervezeti egységet a 2. melléklet szerinti adatlap kitöltésére.

(5) A fizetési számlákról a számlavezető által leemelt díjak, juttatások az Egyéb fizetési kötelezettséget keletkeztető dokumentum alapján rögzítésre kerülnek, azokról külön adatlapot kitölteni nem kell.

(6) Nem kell külön adatlapot kitölteni

a) a közbeszerzésekről szóló törvény alapján kötelezően közzéteendő hirdetmény – jogszabályban meghatározott – ellenőrzési díjának,

b) a Magyar Ügyvédi Kamara szabályzata alapján megállapított jogi kamarai tagdíjak

kifizetéséhez.

5. § (1) A peres ügyekkel kapcsolatos jogi képviselettel, valamint a pervitellel kapcsolatos költségek, továbbá a jogerős vagy fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható bírósági, illetve véglegessé vált vagy azonnal végrehajtható hatósági döntésekből származó fizetési kötelezettségek, valamint a perköltség (a továbbiakban együtt: marasztalási összeg) forrása az az Előirányzat, amelynek felhasználása során a peres ügy felmerült.

(2) Ha a forrásul szolgáló Előirányzat nem állapítható meg, a KVFO vagy a GFO megkeresi a Jogi Főosztályt annak érdekében, hogy az ügy tárgya alapján beazonosítsa a forrásul szolgáló Előirányzatot.

(3) Amennyiben az Előirányzat nem nyújt fedezetet a kifizetésre, a terhelendő Előirányzat javára forrás átcsoportosítása szükséges, elsősorban az előirányzat felett hatáskört gyakorló államtitkár előirányzatai terhére.

6. § (1) A szakmai kezelő szervezeti egység a kitöltött 1. melléklet szerinti adatlapot pénzügyi ellenjegyzés (a továbbiakban: ellenjegyzés), a 2. melléklet szerinti adatlapot pénzügyi ellenjegyzés és a kifizetés elrendelése céljából az Egyéb fizetési kötelezettséget keletkeztető dokumentummal egyidejűleg köteles megküldeni, amennyiben az Egyéb fizetési kötelezettség fedezetét az EM fejezeti kezelésű vagy központi kezelésű előirányzat biztosítja, abban az esetben a KVFO, amennyiben az EM Igazgatás költségvetése biztosítja, akkor a GFO részére.

(2) Az ellenjegyzést megelőzően az ellenjegyzőnek meg kell győződnie arról, hogy

a) a jóváhagyott költségvetés fel nem használt, illetve le nem kötött, az Egyéb fizetési kötelezettség tárgyával összefüggő kiadási előirányzata rendelkezésre áll az adott feladaton, részfeladaton,

b) az Egyéb fizetési kötelezettség nem sérti a gazdálkodásra vonatkozó szabályokat,

c) a kifizetés időpontjában a fedezet rendelkezésre áll, illetve a befolyt vagy a megtervezett bevétel biztosítja a fedezetet,

d) az 1. és 2. melléklet szerinti adatlapon szereplő adatok megegyeznek az Egyéb fizetési kötelezettséget keletkeztető dokumentum adataival.

(3) Fedezethiány, illetve eltérés esetén az ellenjegyző egyeztet a szakmai kezelő szervezeti egységgel, amely gondoskodik a szükséges intézkedések végrehajtásáról.

(4) A fedezet rendelkezésre állása és az adatok egyezősége esetén, a KVFO vagy a GFO ellenjegyzést előkészítő munkatársa a szükséges adatokat rögzíti a Forrás.NET rendszerben, ellenjegyzett státuszú kötelezettségvállalásként. Az Egyéb fizetési kötelezettség Forrás.NET rendszer által generált azonosítóját a KVFO, illetve a GFO munkatársa rávezeti az Egyéb fizetési kötelezettséget keletkeztető dokumentumra és az 1. és 2. melléklet szerinti adatlapra.

7. § (1) A kifizetést – az Energiaügyi Minisztérium fejezet fejezeti kezelésű és központi kezelésű előirányzatainak felhasználásáról szóló miniszteri utasításban meghatározottak kivételével – a 3. §-ban hivatkozott utasítások szerinti, az előirányzat felett hatáskört gyakorló helyettes államtitkár vagy államtitkár a 2. mellékletben található nyomtatvány aláírásával rendeli el, vagy a 3. mellékletben található nyomtatvány aláírásával engedélyezi. A nyomtatványon minden esetben fel kell tüntetni a részteljesítésekhez (feladatokhoz, részfeladatokhoz) kapcsolódó ügyletkódot és (rész)összeget. A nyomtatványt teljesítésigazolóként a szakmai kezelő szervezeti egység vezetője írja alá.

(2) Az Egyéb fizetési kötelezettségek esetében, kifizetés engedélyezését vagy elrendelését követően, amennyiben az Egyéb fizetési kötelezettség forrását fejezeti kezelésű vagy központi kezelésű előirányzat biztosítja, a KVFO, amennyiben az EM Igazgatás költségvetése biztosítja, a GFO a Forrás.NET rendszerből nyert kiadási utalványrendelet használatával az érvényesítésre és utalványozásra vonatkozó belső szabályozásokban rögzített eljárásrend szerint jár el. Amennyiben a fejezeti kezelésű vagy központi kezelésű előirányzatot kezelő szerv kezeli, a szakmai kezelő szervezeti egység az Egyéb fizetési kötelezettséget keletkeztető dokumentumot és a jogerős vagy fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható bírósági, illetve véglegessé vált vagy azonnal végrehajtható hatósági döntésekből származó fizetési kötelezettségek esetén a 2. melléklet, egyéb esetben az 1. melléklet szerinti nyomtatványt kifizetés céljából a kezelő szerv részére köteles megküldeni.

(3) Amennyiben az Egyéb fizetési kötelezettség fedezetét fejezeti vagy központi kezelésű előirányzat biztosítja, akkor a KVFO, amennyiben az EM Igazgatás költségvetése biztosítja, akkor a GFO intézkedik az utalásról a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: MÁK) elektronikai rendszerében, a (2) bekezdésben foglalt dokumentumok alapján.

8. § (1) Amennyiben a 2. melléklet vagy a 3. melléklet szerinti adatlapon a szakmai kezelő szervezeti egység úgy nyilatkozik, hogy az adott kötelezettség tekintetében további kifizetés nem várható, az Egyéb fizetési kötelezettség fedezetét fejezeti kezelésű vagy központi kezelésű előirányzat biztosítja, abban az esetben a KVFO, amennyiben az EM Igazgatás költségvetése biztosítja, akkor a GFO a kifizetés teljesítését követően az analitikus nyilvántartásban az ügyletet automatikusan lezárja.

(2) Amennyiben az Egyéb fizetési kötelezettség fedezetét központi kezelésű előirányzat biztosítja, vagy a 2. melléklet vagy a 3. melléklet szerinti adatlapon korábban a szakmai kezelő nem nyilatkozott a kötelezettségvállalás lezárhatóságáról, az analitikus nyilvántartásban az ügylet lezárhatósága érdekében a kifizetéstől számított 5 munkanapon belül az Előirányzat felett rendelkező szakmai kezelő a MÁK elektronikai rendszerében teljesített kifizetés alapján a 4. melléklet szerinti adatlapot köteles kitölteni és megküldeni a KVFO részére.

III. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

9. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2)1

1. melléklet a 12/2023. (V. 5.) EM utasításhoz

2. melléklet a 12/2023. (V. 5.) EM utasításhoz

3. melléklet a 12/2023. (V. 5.) EM utasításhoz

4. melléklet a 12/2023. (V. 5.) EM utasításhoz

1

A 9. § (2) bekezdése a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére