• Tartalom

14/2023. (II. 8.) BVOP utasítás

14/2023. (II. 8.) BVOP utasítás

a mobil telekommunikációs eszközökkel történő ellátás rendjéről, valamint a szolgáltatások igénybevételének szabályairól

2023.02.10.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján a mobil telekommunikációs eszközökkel történő ellátás rendjéről, valamint a szolgáltatások igénybevételének szabályairól a következő utasítást adom ki:

I. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. Az utasítás hatálya kiterjed a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (a továbbiakban: BVOP) és valamennyi büntetés-végrehajtási intézet, intézmény (a továbbiakban együtt: bv. szerv) hivatásos, rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban, valamint munkaviszonyban álló tagjaira (a továbbiakban együtt: személyi állományi tag).

2. Az utasítás hatálya a BVOP és a bv. szerv használatában lévő mobil telekommunikációs eszközökre és szolgáltatásokra terjed ki.

3. A Büntetés-végrehajtási Szervezet Gazdasági Ellátó Intézete (a továbbiakban: BV GEI) Informatikai, Hír- és Biztonságtechnikai Igazgató-helyettese (a továbbiakban: BV GEI INFO) a BV GEI gazdasági vezetőjével (a továbbiakban: BV GEI gazdasági vezető), valamint a BVOP Informatikai Főosztály vezetőjével (a továbbiakban: BVOP INFO) – a Magyar Telekom Nyrt.-vel együttműködve – közösen látja el a mobil telekommunikációs tevékenység felügyeletét és szakirányítását.

4. A büntetés-végrehajtás számára biztosított kedvezményes díjcsomaggal üzemeltetett, beosztáshoz kötődő szolgálati mobiltelefon munkaköri feladatok ellátására irányuló használata során keletkező költségeket a büntetés-végrehajtási szervezet finanszírozza.

II. FEJEZET

AZ IGÉNYLÉS RENDJE

5. A mobil telekommunikációs eszközre és szolgáltatásra vonatkozó igénybejelentést és a módosítási kérelmet az 1. melléklet szerinti „Mobiltelefon és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások igénylése” megnevezésű formanyomtatványon lehet kezdeményezni, melynek fogadását és kezelését a BV GEI INFO látja el.

6. Az országos parancsnok és helyettesei számára korlátlan számú, más személyi állományi tag részére legfeljebb egy darab készülék – annak tartozékaival – és legfeljebb két SIM kártya (hang- és/vagy adatszolgáltatással) biztosítható. Az országos parancsnok – egyedi engedélye alapján – vezető beosztású személyi állományi tag javára ettől a darabszámtól eltérhet.

7. A szolgálati feladat végrehajtásához, illetve az elérhetőség biztosításához más szolgáltatási forma is igénybe vehető, így különösen kártyás díjcsomag vagy a személyi állományi tag részére a magánkészülékének használata után biztosított költségtérítés a 2. mellékletben meghatározott keretösszeg mértékéig. Amennyiben a személyi állományi tag a költségtérítést választja, úgy a magáncélú telefonhasználat után adóköteles jövedelem keletkezik, amely a BV GEI Központi Illetmény-gazdálkodási Osztály (a továbbiakban: BV GEI ILO) által kerül bevallásra és számfejtésre.

8. A formanyomtatványt az igénylő terjeszti elő, melyet a személyi állományi tag részére a BV GEI gazdasági vezető engedélyez. Az aláírt formanyomtatvány eredeti példányát a BV GEI INFO részére kell eljuttatni és a BV GEI INFO egy másolati példányt tájékoztatásul elektronikus úton megküld a BV GEI gazdasági vezető kapcsolattartója részére.

9. A biztosított telekommunikációs szolgáltatások körét és a beosztásokhoz meghatározott jogosultság alapján igénybe vehető szolgáltatások havi keretösszegeit a 2. melléklet határozza meg. A nem költségvetési forrásból megvalósuló, a BVOP által lebonyolítandó projekt keretében foglalkoztatottak esetében a havi keretösszeg a projekt támogatási szerződése alapján készített költségvetésben meghatározott összeg.

10. A tartósan távol lévő személyek (a munkából bármely ok miatt 30 napot meghaladóan távol lévők, így különösen a 30 napot meghaladó illetmény nélküli szabadságon, egészségügyi szabadságon, illetve táppénzen tartózkodók) részére mobil telekommunikációs szolgáltatás nem biztosítható. A tartós távollét tényéről az érintett szervezeti egység vezetője soron kívül írásban tájékoztatja a BV GEI INFO-t, amely gondoskodik a BV GEI INFO kapcsolattartói által a BV GEI gazdasági vezető értesítéséről.

III. FEJEZET

A KÜLFÖLDI KIKÜLDETÉSRE TÖRTÉNŐ IGÉNYLÉS RENDJE

11. A külföldi kiküldetésre a személyi állományi tag által használt szolgálati mobiltelefon, táblagép és laptop kivitele tilos.

12. Külföldi kiküldetésen történő igénybevétel céljára rendszeresítésre került 5-5 db mobiltelefon és SIM kártya. A készülékekre a BV GEI INFO telepíti a NETIFON alkalmazást. A készülékekre egyéb más alkalmazás letöltése tilos.

13. A külföldi kiküldetéshez használt telefonra és SIM kártyára vonatkozó igényt, a külföldi kiküldetésről szóló előterjesztés jóváhagyását követően a BV GEI gazdasági vezető részére kell felterjeszteni, legfeljebb a kiutazás megkezdését megelőző 5 munkanapon belül.

14. Az eszközök a kiutazást megelőző 3 munkanappal vehetőek át a BV GEI INFO-n az előzetes egyeztetést követően.

15. Az átvett telefon hívószámát a kiutazást megelőző 2 munkanappal le kell jelenteni a BVOP főügyeletese (a továbbiakban: BVOP ÜTI), valamint a Hivatal Koordinációs Főosztálya részére.

16. Magyarországra való visszatérést követően 2 munkanapon belül a készüléket/készülékeket és a SIM kártyát le kell adni a BV GEI INFO-n, és értesíteni kell a BVOP ÜTI-t. A BV GEI INFO az átvételt követően azonnal intézkedik a készülék és a SIM kártya adattartalmának törléséről és az eszközöknek soron következő ideiglenes külföldi kiküldetésre való előkészítéséről.

IV. FEJEZET

FORGALMI DÍJAK ELSZÁMOLÁSA

17. A BV GEI gazdasági vezető a BV GEI INFO által biztosított havi kimutatásokból havonta elszámolást készít. Az elszámolással kapcsolatban felmerült problémákról a BV GEI gazdasági vezető 10 munkanapon belül tájékoztatja a Szolgáltatót.

18. A személyi állományi tag keretösszegét meghaladó forgalmi díjakkal együtt az elszámoláshoz csatolni kell, hogy a személyi állományi tag túlbeszélgetései szolgálati célból történtek-e. Az országos parancsnok gazdasági és informatikai helyettese a személyi állományi tag részére engedélyezett keretösszegét meghaladó túlbeszélgetést a 3. melléklet szerinti nyilatkozat szervezeti egység vezetője általi igazolását követően engedélyezheti. Az országos parancsnok gazdasági és informatikai helyettese által jóváhagyott engedélyt a kérelmező soron kívül megküldi a BV GEI gazdasági vezető számára.

19. Amennyiben nem szolgálati célból történt a túlforgalmazás, a személyi állományi tag 5 munkanapon belül nyilatkozik a 4. melléklet szerinti nyilatkozatban a kerettúllépés rendezésének módjáról.

20. Amennyiben a személyi állományi tag a fizetési kötelezettségének a BV GEI által kiállított számlán feltüntetett fizetési határidőn belül nem tesz eleget, a nemfizetés tényéről a BV GEI gazdasági vezetője tájékoztatja a szervezeti egységet irányító vezetőt, valamint a BV GEI INFO-t. Amennyiben a személyi állományi tag ismételt felszólítást követően sem tesz eleget a fizetési kötelezettségének, a BV GEI INFO intézkedik a telefonszám letiltásáról és a telekommunikációs eszközök visszavételéről. A kiszámlázott és be nem fizetett, nem szolgálati célú használat fegyelmi és kártérítési felelősséget von maga után.

21. A mobil telekommunikációs szolgáltatás jogosulatlan igénybevételének megakadályozása érdekében a személyi állományi tag jogviszonyának megszűnése esetén a BV GEI gazdasági vezető haladéktalanul – de legkésőbb a személyi állományi tag utolsó munkában töltött napján – az 5. mellékletben meghatározott nyilatkozat kitöltésével nyilatkoztatja a személyi állományi tagot az általa igénybe vett mobil telekommunikációs szolgáltatásnak a jogviszony megszűnésének napjáig terjedő túlbeszélgetés utólag történő kiszámlázásáról. A BV GEI Személyügyi Osztály a jogviszonymegszűnésről való tudomásszerzést követően haladéktalanul tájékoztatja a BV GEI INFO-t, valamint a BV GEI gazdasági vezetőt a személyi állományi tag jogviszonyának megszűnéséről.

22. A személyi állományi tag a jogviszony megszűnésekor vagy tartós távollét esetében a BV GEI INFO felé elszámol a telekommunikációs eszközökkel.

23. A személyi állományi tag jogosult az általa használt mobil telekommunikációs előfizetői szolgáltatást magán előfizetésbe átvinni abban az esetben, ha a jogviszonya vagy vezetői beosztása megszűnt, továbbá az országos parancsnok az általa vezetett szervezeti egységre vonatkozóan visszavonta a szolgáltatásra való jogosultságát, valamint tartós távollét esete áll fenn. Az előfizetés magán előfizetésbe történő átvitelének igényét a személyi állományi tag a BV GEI INFO felé írásban jelzi.

24. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 70. § (1) bekezdés b) pontja alapján a mobil telekommunikációs eszközök magáncélú használata után adófizetési kötelezettség keletkezik, ezért a BV GEI gazdasági vezető a 6. mellékletben meghatározott adatokat minden tárgyhónapot követő hónap végéig továbbítja a BV GEI ILO részére. A BV GEI ILO vezetője köteles az adatszolgáltatás alapján gondoskodni az adófizetési kötelezettség bevallásáról és teljesítéséről.

V. FEJEZET

A MOBIL TELEKOMMUNIKÁCIÓS KÉSZÜLÉKEK HASZNÁLATA

25. A mobil telekommunikációs készülékek és a szolgáltatás igénybevételére feljogosító SIM kártyák használata során a személyi állományi tag felel a rendeltetésszerű, észszerű használatért. Köteles továbbá a takarékosságra és az állagmegőrzésre figyelemmel gondosan használni, kezelni, a tartozékokat hiánytalanul megőrizni, valamint köteles minden tőle elvárhatót megtenni azért, hogy a mobil telekommunikációs készülék az értékét megőrizze. Ezek elmulasztásából eredő károkért a személyi állományi tag fegyelmi és kártérítési felelősséggel tartozik.

VI. FEJEZET

AZ ÜZEMELTETÉSI FELELŐS

26. A mobil telekommunikációs készülékeket és tartozékait a BV GEI INFO kijelölt munkatársai üzemeltetési felelősként kezelik, és a készülékek kiadásáról/átvételéről nyilvántartást vezetnek.

27. Az üzemeltetési felelős felel a mobil telekommunikációs készülékek megfelelő és rendeltetésszerű működésének biztosításáért.

28. Az üzemeltetési felelős feladata a mobil telekommunikációs készülékek és a szolgáltatás igénybevételére feljogosító SIM kártyák szabályszerű átadása. Az átadás-átvételekről minden hónap 5-éig név szerinti kimutatás csatolásával köteles a BV GEI gazdasági vezetőt tájékoztatni.

VII. FEJEZET

A MOBIL TELEKOMMUNIKÁCIÓS KÉSZÜLÉK JAVÍTÁSA

29. A BVOP és a bv. szerv használatában lévő mobil telekommunikációs készülékek javítását (ideértve a garanciális átvizsgálást is) kizárólag az üzemeltetési felelős végez(tet)heti.

VIII. FEJEZET

ELJÁRÁS KÁRESEMÉNY ESETÉN

30. A személyi állományi tag részére felhasználásra átadott mobil telekommunikációs készülék és a szolgáltatás igénybevételére feljogosító SIM kártya sérülését vagy megsemmisülését a személyi állományi tag haladéktalanul írásban bejelenti a BV GEI INFO-nak. A BV GEI INFO gondoskodik a mobil telekommunikációs készülék és a SIM kártya javításáról és cseréjéről vagy pótlásáról.

31. A mobil telekommunikációs készülék és a szolgáltatás igénybevételére feljogosító SIM kártya eltulajdonítása gyanújának észlelésekor a személyi állományi tag az illetékes rendőrkapitányságon haladéktalanul feljelentést tesz. A személyi állományi tag a feljelentéssel egyidejűleg haladéktalanul bejelenti az eltűnés tényét a BVOP ÜTI-nek és a BV GEI INFO-nak az eltűnt, elveszett SIM kártyák letiltása céljából. A feljelentést követően soron kívül, de legkésőbb két munkanapon belül a személyi állományi tag a BV GEI INFO-t írásban tájékoztatja az eseményről és annak körülményeiről, a rendőrségi feljelentési jegyzőkönyv másolatának becsatolásával.

IX. FEJEZET

ELLENŐRZÉS

32. A BV GEI INFO, a BV GEI Hír- és Biztonságtechnikai Üzemeltetési Osztály vezetője, továbbá a BVOP INFO – legalább évente – köteles felülvizsgálni a büntetés-végrehajtás használatában működtetett és a személyi állományi tagok részére biztosított szolgálati mobil telekommunikációs eszközök darabszámát, a használók körét, továbbá a beosztáshoz biztosított szolgálati mobiltelefonok költségviselését, a forgalmazás nyilvántartottságát.

X. FEJEZET

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

33. Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

34.1

1. melléklet a 14/2023. (II. 8.) BVOP utasításhoz

2. melléklet a 14/2023. (II. 8.) BVOP utasításhoz

Mobil telekommunikációs keretek

Hang- és adat-előfizetés keretei

Kategória

Térítésmentes keret nagysága/hó (bruttó Ft)

Jogosultak

A

korlátlan

országos parancsnok, országos parancsok helyettesei

B

10 000

Az A kategóriába be nem sorolt, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény (a továbbiakban: Hszt.) 114. § (2) bekezdés e szerinti kiemelt vezetők,
valamint a Hszt. 114. § (2) bekezdés e szerinti középvezetők

C

6 000

Hszt. 114. § (2) bekezdés e szerinti beosztott vezetők

D

4 000

engedéllyel rendelkező egyéb felhasználók

3. melléklet a 14/2023. (II. 8.) BVOP utasításhoz

4. melléklet a 14/2023. (II. 8.) BVOP utasításhoz

5. melléklet a 14/2023. (II. 8.) BVOP utasításhoz

6. melléklet a 14/2023. (II. 8.) BVOP utasításhoz

1

A 34. pont a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére