• Tartalom

16/2023. (II. 24.) BVOP utasítás

16/2023. (II. 24.) BVOP utasítás

a reintegrációs eltávozás végrehajtásáról

2023.02.25.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján – figyelemmel a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló 2013. évi CCXL. törvény, a szabadságvesztés, az elzárás, az előzetes letartóztatás és a rendbírság helyébe lépő elzárás végrehajtásának részletes szabályairól szóló 16/2014. (XII. 19.) IM rendelet, az elektronikus távfelügyeleti eszköz működését biztosító rendszer létesítésének és üzemeltetésének, az elektronikus távfelügyeleti eszköz alkalmazásának, továbbá a büntetés-végrehajtási szervezet, valamint a rendőri szerv ezzel kapcsolatos feladatának részletes szabályairól szóló 10/2015. (III. 30.) BM rendelet előírásaira – a reintegrációs eltávozással összefüggő feladatok végrehajtására az egységes szabályozás érdekében a következő utasítást adom ki:

I. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. Az utasítás hatálya a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságára, a Büntetés-végrehajtás Gazdasági Ellátó Intézetére (a továbbiakban: BV GEI) és a büntetés-végrehajtási intézetekre (a továbbiakban: bv. intézetek) terjed ki.

2. Az elítélt részére a reintegrációs eltávozás tervezett időtartamára az általa megjelölt ingatlanban az ott életvitelszerűen tartózkodó hozzátartozója köteles befogadó nyilatkozatot tenni és azt az elítélt elhelyezését biztosító bv. intézet részére megküldeni. A reintegrációs eltávozás időtartama alatt az elítélt köteles mobiltelefon készüléken keresztül folyamatos elérhetőséget biztosítani.

3. A reintegrációs eltávozás elbírálásakor – figyelemmel a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló 2013. évi CCXL. törvény (a továbbiakban: Bv. tv.) 180/B. § (2) bekezdésében foglaltakra – a letartóztatásban töltött idő nem számítható be.

4. A szabadságvesztés időtartamának negyedik, ötödik és hatodik hónapjában a reintegrációs eltávozásra engedélyezhető napok száma nem adódik össze, a reintegrációs őrizetbe helyezés esedékességének napjáig engedélyezhető napok száma legfeljebb tizenöt nap lehet. Amennyiben az elítélt a reintegrációs eltávozás szabályait betartotta, együttműködési hajlandósága példamutató, és az eltávozások tartama alatt reintegrációs célú tevékenységet végzett, a bv. intézet hivatalból kezdeményezi a reintegrációs őrizet engedélyezésére irányuló eljárást.

5. Reintegrációs eltávozás nem engedélyezhető az elítélt részére, ha a reintegrációs őrizet engedélyezésére irányuló büntetés-végrehajtási ügyben az illetékes törvényszék elutasító határozatot hozott.

II. FEJEZET

A BV. INTÉZETEK SZAKTERÜLETI FELADATAI

6. A szabadságvesztés, az elzárás, az előzetes letartóztatás és a rendbírság helyébe lépő elzárás végrehajtásának részletes szabályairól szóló 16/2014. (XII. 19.) IM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 109/A. § (1) bekezdésében foglaltak végrehajtásával egyidejűleg a bv. intézet nyilvántartási szakterülete a reintegrációs eltávozás lehetséges legkorábbi időpontját a foganatba vételi értesítőlapon köteles feltüntetni, amelynek egy példányát az elítélt részére át kell adni. A bv. intézet nyilvántartási szakterülete az elítélt reintegrációs tisztjét dokumentált módon értesíti a reintegrációs eltávozás legkorábbi időpontjáról.

7. A reintegrációs tiszt három munkanapon belül az elítéltet meghallgatja, amely során tájékoztatja a reintegrációs eltávozás céljáról, részére átadja az 1. melléklet szerinti tájékoztatót, amelyek megtörténtéről dokumentált módon nyilatkoztatja a 2. melléklet szerint.

8. Ha az elítélt vagy védője a Rendelet 109/A. § (3) bekezdése alapján kérelmet terjeszt elő a reintegrációs eltávozás engedélyezésére, a reintegrációs tisztnek az értékelő véleményben a Rendelet 94. § (1) bekezdés f)–h) pontjában foglaltak bemutatására különös figyelmet kell fordítania. A reintegrációs tisztnek – amennyiben a kérelemben nem került feltüntetésre – az elítéltet nyilatkoztatnia kell az elítélt által reintegrációs eltávozásra megjelölt ingatlan (a továbbiakban: ingatlan) pontos címéről, továbbá annak a személynek az elérhetőségeiről, akivel a büntetés-végrehajtási párfogó felügyelő (a továbbiakban: bv. pártfogó felügyelő) kapcsolatot létesíthet. A bv. intézet a döntést megelőzően a Bv. tv. 180/A. § (4) bekezdésében foglaltak szerint jogosult eljárni.

9. A bv. pártfogó felügyelő az elítélt által megjelölt ingatlan alkalmasságát, valamint az elektronikus távfelügyeleti eszköz alkalmazhatóságát köteles a bv. intézet megkeresését követő tizenöt napon belül felmérni. A felmérés eredményéről jegyzőkönyvet kell felvenni a 3. mellékletben foglaltak szerint. Nem alkalmas az ingatlan, ha az elektronikus távfelügyeleti eszköz működését biztosító rendszer létesítésének és üzemeltetésének, az elektronikus távfelügyeleti eszköz alkalmazásának, továbbá a büntetés-végrehajtási szervezet, valamint a rendőri szerv ezzel kapcsolatos feladatának részletes szabályairól szóló 10/2015. (III. 30.) BM rendelet (a továbbiakban: BM Rendelet) 4. § a)–b) pontjában foglalt feltételek nem állnak fenn. Ha a felmérés alapján a reintegrációs eltávozásra az elítélt által megjelölt ingatlan az elektronikus távfelügyeleti eszközök alkalmazására alkalmatlan, továbbá ha a befogadó nyilatkozatot tevő a nyilatkozatát visszavonja, az elítélt egy alkalommal megjelölhet egy másik ingatlant.

10. A bv. pártfogó felügyelő az ingatlan megtekintése, valamint az ott életvitelszerűen tartózkodók meghallgatása alapján a 4. mellékletben foglalt szempontok figyelembevételével jelentést készít, amelyet a felmérésről készített jegyzőkönyvvel együtt a megkeresés átvételétől számított tizenöt napon belül köteles megküldeni az elítélt elhelyezését biztosító bv. intézet részére.

11. Ha az elítélt által megjelölt ingatlan nem az elítélt elhelyezését biztosító bv. intézet illetékességi területén helyezkedik el, a felmérést és a jelentést az ingatlan elhelyezkedése szerint illetékes bv. intézet bv. pártfogó felügyelője készíti el.

12. A határozatban a döntéshozó – figyelemmel az elítélt kérelmében foglaltakra – meghatározhatja a reintegrációs eltávozás időtartamára az elítélt tartózkodási helyét, mozgásának területét.

13. Az eltávozást megelőzően a Rendelet 109/A. § (5)–(7) bekezdésében foglaltakat a bv. intézet nyilvántartási és gazdasági szakterületei hajtják végre. Amennyiben a reintegrációs eltávozás időtartamára engedélyezett tartózkodási hely nem az elítélt elhelyezését biztosító bv. intézet illetékességébe tartozik, akkor a nyilvántartási szakterület az eltávozás kezdőnapját megelőző öt munkanapon belül köteles megküldeni a reintegrációs eltávozásról szóló engedélyező határozatot az illetékes bv. intézet részére. Az elítéltet legkésőbb az eltávozást megelőző napon a reintegrációs tisztnek dokumentált módon tájékoztatnia kell az engedélyező határozatban részére meghatározott szabályokról, a BV GEI informatikai szakterülete kijelölt munkatársának pedig az elektronikus távfelügyeleti eszköz működtetéséről, működéséről. A tájékoztatásnak ki kell terjednie az eszköz lehetséges jelzéseinek értelmezésére és az ezek alapján elvárt tevékenységekre.

14. Az elítélt reintegrációs eltávozását megelőzően a bv. intézet a BM Rendelet 5. § (3)–(4) bekezdésében foglaltak figyelembevételével köteles eljárni.

15. A reintegrációs eltávozás alatt végzett reintegrációs célú tevékenységekről a Rendelet 109/A. § (8) bekezdésében foglaltak szerint az elítélt köteles beszámolni, amelyet a reintegrációs tisztnek szóban értékelnie kell. A beszámoltatás eredményéről és az értékelésről feljegyzést kell készíteni, amelyet a fogvatartotti nyilvántartásban a „reintegrációs eltávozás értékelése” menüpontban kell rögzíteni. Ha az elítélt a reintegrációs eltávozás szabályait betartotta és a reintegrációs őrizet engedélyezésére irányuló eljárás megindítható, a reintegrációs tiszt az eltávozások tapasztalatait az értékelő véleményében rögzíti, amelyet a bv. pártfogó felügyelő köteles figyelembe venni.

16. A reintegrációs eltávozás időtartama alatt az elítélt bv. intézeten kívüli mozgásának és tartózkodásának nyomon követését az agglomerációs vezető által irányított bv. intézet (a továbbiakban: távfelügyeletet ellátó bv. intézet) végzi. Amennyiben az elítélt az alkalmazásra vonatkozó szabályokat megszegi, a szükséges tájékoztatást a távfelügyeletet ellátó bv. intézet teszi meg, majd a kihelyezést végrehajtó bv. intézet parancsnoka soron kívül végrehajtja a szükséges intézkedéseket.

17. A reintegrációs eltávozáson tartózkodó elítélt magatartását, reintegrációs célú tevékenységét az ingatlan elhelyezkedése szerint illetékes bv. intézet bv. pártfogó felügyelője indokolt esetben hivatali munkaidőben ellenőrzi, amelyet az agglomerációs központ vezetője vagy a bv. intézet parancsnoka rendelhet el. Az ellenőrzés tapasztalatairól a bv. pártfogó felügyelő soron kívül köteles telefonon beszámolni, majd az 5. melléklet szerinti jelentést a bv. intézet vezetője részére a következő munkanapon felterjeszteni. Indokolt esetnek kell tekinteni, ha az elítélt a részére kijelölt területet (pl. települést) önkényesen elhagyja, vélelmezhetően ittas vagy bódító hatású szerek hatása alatt áll, valamint zónasértést követ el, és telefonon sem elérhető, vagy az elektronikus távfelügyeleti eszközt szándékosan megrongálta vagy eltávolította.

18. Abban az esetben, ha a reintegrációs eltávozás időtartama alatt az elítélt súlyos szabályszegést követ el, vagy önhibájából az elhelyezését biztosító bv. intézetbe nem tér vissza, vagy az elektronikus távfelügyeleti eszközt szándékosan megrongálja vagy eltávolítja, az elítélt reintegrációs tisztje soron kívül előterjesztést készít a reintegrációs eltávozás megszüntetésére és azt közvetlen elöljárója útján a bv. intézet parancsnoka részére felterjeszti. Az előterjesztéshez csatolni kell a releváns dokumentumokat, és amennyiben rendelkezésre áll, a bv. pártfogó felügyelői jelentést is. A reintegrációs eltávozás megszüntetésére egyebekben a Bv. tv. 180/B. § (5) bekezdésében foglaltak az irányadók.

19. Ha a reintegrációs eltávozás megszüntetésére az elítélt hibájából kerül sor, ezt a körülményt a reintegrációs őrizet alkalmazhatóságának vizsgálatakor figyelembe kell venni.

20. A reintegrációs eltávozás tartamának letelte után az elektronikus távfelügyeleti eszközt annak eltávolítását követően fertőtleníteni kell.

III. FEJEZET

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

21. Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

22. Az utasítás tartalmát az érintett személyi állomány köteles oktatás keretében megismerni és alkalmazni.

1. melléklet a 16/2023. (II. 24.) BVOP utasításhoz

Tájékoztatás a reintegrációs eltávozásról
A reintegrációs eltávozás célja az elítélt társadalomba történő visszailleszkedésének elősegítése, amelynek legfőbb elemei a társadalmi és családi kapcsolatainak megerősítése, a szabadulását követő munkaerőpiaci integrációjának az elősegítése, valamint az önálló ügyintézésre történő felkészítése. A reintegrációs eltávozás céljainak és szabályainak betartása hozzájárulhat a reintegrációs őrizet alkalmazhatóságának engedélyezéséhez.
A reintegrációs eltávozás elektronikus távfelügyeleti eszközzel (közismert nevén „elektronikus lábbilinccsel”) történő ellenőrzés mellett engedélyezhető. A reintegrációs eltávozás tartama a befogadást követő három hónap letöltése után legfeljebb öt nap, négy hónap letöltése után legfeljebb tíz nap, öt hónap letöltése után legfeljebb tizenöt nap.
1. Melyek a reintegrációs eltávozás alkalmazásának elsődleges jogszabályi feltételei?
Reintegrációs eltávozás engedélyezhető, amennyiben
– a reintegrációs őrizetbe helyezés feltételei fennállnak,
– az elítélt bv. intézetben tanúsított magatartása, együttműködési hajlandósága a reintegrációs célok megvalósítására irányul.
Amennyiben a reintegrációs eltávozással kapcsolatban kérdés merül fel, elsősorban a nyilvántartási szakterülethez vagy a reintegrációs tiszthez kell fordulni, akik a szükséges tájékoztatást megadják.
2. Hogyan indul az eljárás?
Az eljárást az elítélt vagy védője kezdeményezheti. Meg kell adni egy olyan magyarországi ingatlan (jellemzően az otthona) címét, ahol a reintegrációs eltávozás ideje alatt az elítélt tartózkodni fog. Az ingatlanban életvitelszerűen tartózkodó felnőttkorú hozzátartozónak befogadó nyilatkozatot kell tennie és azt az elítélt részére meg kell küldenie. Meg kell jelölnie továbbá azt a személyt (általában családtag) és telefonos elérhetőségét, aki lehetővé teszi, hogy a büntetés-végrehajtási pártfogó felügyelő (a továbbiakban: bv. pártfogó felügyelő) az ingatlant megtekintse az ingatlan alkalmasságának és az elektronikus távfelügyeleti eszköz alkalmazhatóságának vizsgálata céljából. Fontos, hogy a befogadó nyilatkozat, a kapcsolattartó személye és elérhetősége mielőbb a bv. intézet rendelkezésére álljon.
3. Melyek a reintegrációs eltávozás alkalmazhatóságának további feltételei?
Miután az elítélt vagy védője beadta a kérelmet, a nyilvántartási szakterület ellenőrzi, hogy az elítélt megfelel-e azoknak a jogszabályi feltételeknek, amelyeket az 1. pont tartalmaz. Ezt követően a reintegrációs tiszt meghallgatja az elítéltet, tájékoztatja a reintegrációs eltávozás céljáról, és a nyilvántartásban rögzíti a kapcsolattartó személy adatait. Az illetékes bv. pártfogó felügyelő telefonon egyeztet a megjelölt kapcsolattartó személlyel annak érdekében, hogy előre egyeztetett időpontban az ingatlant megtekintse, és a korábban említett vizsgálatokat elvégezze.
Amennyiben az ingatlan nem alkalmas (mert nincs térerő vagy áram), vagy ha az ott élők úgy nyilatkoznak a bv. pártfogó felügyelőnek, hogy az elítéltet nem tudják befogadni, úgy az eljárás megszüntetésre kerül.
4. Hogyan zajlik a döntési eljárás?
Ha valamennyi szükséges információ rendelkezésre áll, a bv. intézet parancsnoka – az egyes szakterületi vélemények és a rendelkezésre álló iratok alapján – határozatot hoz a döntéséről. Az elutasító határozat ellen az elítélt (vagy védője) panaszt nyújthat be, amelynek eredményéről szintén határozati formában kap tájékoztatást.
Amennyiben a parancsnok döntése pozitív, úgy a határozatban megállapítja a reintegrációs eltávozás időtartamát, valamint meghatározhatja az ingatlan elhagyására vonatkozó szabályokat.
5. Mi történik a reintegrációs eltávozást megelőzően?
A parancsnok pozitív döntését követően a bv. intézet kijelölt munkatársai részletesen tájékoztatják az elítéltet a reintegrációs eltávozás szabályairól, kiemelten fontos, hogy telefon útján mindig elérhető legyen. A reintegrációs eltávozás kezdete napján a bv. intézet informatikusa beüzemeli az elektronikus távfelügyeleti eszközt, és beprogramozza az ingatlan elhagyására engedélyezett zónát. A zóna az a terület, amelyen belül a magatartási szabályok megszegése nélkül a meghatározott időszakban szabadon mozoghat. A reintegrációs eltávozás első napján felhelyezik az elítélt lábára a távfelügyeleti eszközt, kiadják részére az engedélyezett készpénz összegét a letétjéből, majd ezt követően hagyhatja el a bv. intézetet.
6. Mi történik a reintegrációs eltávozás tartama alatt?
A reintegrációs eltávozás a társadalomba való visszailleszkedést hivatott elősegíteni. Ennek érdekében törekedni kell a családi kapcsolatok megerősítésére és a jövőbeli munkába állás feltételeinek megteremtésére. A szabadságvesztés ideje alatt az elítélt ügyeit a reintegrációs tiszt és a bv. pártfogó felügyelő intézte, azonban a visszailleszkedés érdekében a mindennapi ügyeket (hivatalos ügyintézés, bevásárlás stb.) lehetőség szerint önállóan kell elvégezni. Fontos, hogy az elítélt magatartásával, viselkedésével a fenti célokat szolgálja. A bv. intézet parancsnoka által a határozatban megállapított szabályokon túlmenően alapvető elvárás, hogy az elítélt megtartsa az általános együttélési szabályokat, kerülje volt bűntársait, tartózkodjon az alkohol és a drogok fogyasztásától.
Ebben az időszakban az elítéltnek folyamatosan kapcsolatban kell maradnia a bv. intézettel, telefonos megkeresésre rendelkezésre kell állnia. A bv. pártfogó felügyelő indokolt esetben személyesen is ellenőrizheti az elítéltet.
Súlyos magatartási szabályszegés (például rendszeres zónasértés, kifogásolható életvitel, együttműködés elutasítása) esetén a parancsnok dönt a reintegrációs eltávozás megszüntetéséről, amely maga után vonja, hogy hasonló kedvezményben később már nem feltétlenül részesülhet.
Ha a távfelügyeleti eszközön meghibásodást észlel az elítélt, azt azonnal köteles jelezni a bv. intézetnek, ahol intézkednek annak javításáról vagy cseréjéről. Abban az esetben, ha az eszköz az elítélt hibájából sérül meg, úgy kártérítési felelősséggel tartozik azért.

2. melléklet a 16/2023. (II. 24.) BVOP utasításhoz

3. melléklet a 16/2023. (II. 24.) BVOP utasításhoz

4. melléklet a 16/2023. (II. 24.) BVOP utasításhoz

5. melléklet a 16/2023. (II. 24.) BVOP utasításhoz

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére