• Tartalom

18/2023. (X. 31.) EM utasítás

18/2023. (X. 31.) EM utasítás

a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget érintő egyes szabályokról

2023.11.02.

Az egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségekről szóló 2007. évi CLII. törvény 11. § (6) bekezdése, valamint 14. § (3) bekezdése alapján, a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában meghatározott jogkörömben eljárva a következő utasítást adom ki:

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. Az utasítás célja

1. § Az utasítás célja az Energiaügyi Minisztériumban (a továbbiakban: Minisztérium) a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséggel kapcsolatos eljárási rend, valamint az iratok kezelésével, őrzésével, továbbá az azokban foglalt személyes adatok védelmével kapcsolatos szabályok megállapítása.

2. Az utasítás hatálya

2. § Az egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségekről szóló 2007. évi CLII. törvény (a továbbiakban: Vnytv.) 3. §-a alapján vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett

a) az Energiaügyi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2022. (XII. 30.) EM utasítás (a továbbiakban: SzMSz) 7. függelékében meghatározott személyek,

b) az energiaügyi miniszter tulajdonosi joggyakorlási jogkörébe tartozó gazdasági társaságok vezető tisztségviselői és felügyelőbizottsági tagjai,

c) az energiaügyi miniszter felügyelete, illetve irányítása alá tartozó központi költségvetési szervek azon vezetői, akik tekintetében a miniszter gyakorolja a munkáltatói jogokat,

d) az energiaügyi miniszter által irányított vagy felügyelt alapítványok és közalapítványok kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagjai

[az a)–d) pont a továbbiakban együtt: Kötelezett].

3. § (1) A Minisztériumban vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett a Vnytv. 3. § (1) bekezdésében, a 3. § (2) bekezdés a), c), d) és e) pontjában és a 3. § (3) bekezdés e) pontjában meghatározott beosztást, álláshelyen ellátandó feladatot, illetve munkakört betöltő személy a szervezeti egység vezetője általi kezdeményezés alapján az SzMSz 7. függelékében foglaltakkal összhangban.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett

a) a Vnytv. 3. § (3) bekezdés c) pontja alapján az energiaügyi miniszter tulajdonosi joggyakorlási jogkörébe tartozó gazdasági társaságok vezető tisztségviselője és felügyelőbizottsági tagja, valamint

b) az energiaügyi miniszter felügyelete, illetve irányítása alá tartozó központi költségvetési szervek azon vezetői, akik tekintetében a miniszter gyakorolja a munkáltatói jogokat.

3. A vagyonnyilatkozatok kezelése

4. § (1) A Minisztériumban a vagyonnyilatkozat-tétellel összefüggésben keletkezett iratok – ideértve a vagyoni helyzetre tett bejelentéseket, valamint a vagyongyarapodási vizsgálatot megelőző meghallgatás iratait – kezelését és nyilvántartását a személyügyekért felelős főosztály (a továbbiakban: őrzésért felelős főosztály) végzi.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott iratok kezelésével és nyilvántartásával kapcsolatos feladatokat az őrzésért felelős főosztály vezetője által megbízott személy (a továbbiakban: őrzésért felelős személy) végzi.

(3) A Vnytv. és az SzMSz rendelkezéseinek figyelembevételével az érintett szervezeti egység vezetője a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség keletkezésével, változásával és megszűnésével kapcsolatos szervezeti, álláshelyi, illetve személyi adatokat a szükséges intézkedések megtétele érdekében soron kívül írásban közli az őrzésért felelős főosztály vezetőjével.

II. A VAGYONNYILATKOZAT-TÉTELI KÖTELEZETTSÉG TELJESÍTÉSÉNEK ELJÁRÁSI SZABÁLYAI

4. Eljárás jogviszony létesítése esetén

5. § (1) Az őrzésért felelős személy személyesen átadja vagy megküldi a Kötelezett részére a Vnytv. Melléklete szerinti vagyonnyilatkozat-nyomtatványt és a kitöltési útmutatót, vagy a Minisztérium belső honlapján közzéteszi. Ebben az esetben kizárólag a vagyonnyilatkozat-tételre szóló felhívást és a dokumentumok elérési útvonalát kell átadni vagy megküldeni a Kötelezettnek a Vnytv. 6. § (2) bekezdésében foglalt határidőben.

(2) A Kötelezett a kitöltött vagyonnyilatkozatot tartalmazó zárt borítékot – ha a Kötelezett külön törvény alapján már vagyonnyilatkozatot tett, az arról szóló igazolást – személyesen vagy meghatalmazott útján átadja az őrzésért felelős személynek.

(3) Az őrzésért felelős személy a zárt borítékot az átvételkor megvizsgálja, hogy megfelel-e a Vnytv. 11. § (3) bekezdésében és a jelen utasításban meghatározott alaki feltételeknek. Az őrzésért felelős személy a zárt borítékra rávezeti a Kötelezett nevét, vagyonnyilatkozat-nyilvántartási számát, valamint az átvétel időpontját.

(4) Az átadott vagyonnyilatkozatról a Kötelezett az 1. melléklet szerinti igazolást kap. Az igazolás egy példányát a vagyonnyilatkozatot tartalmazó borítékkal együtt kell tárolni.

(5) A vagyonnyilatkozat átvett példányát a személyi iratokra vonatkozó szabályok szerint, de azoktól elkülönítetten kell kezelni.

6. § (1) Ha a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Kit.) 89. § (6) bekezdése szerinti munkahelyváltás időpontjában keletkezik, a jogviszony-létesítés esetére irányadó szabályok szerint kell eljárni.

(2) Ha a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség már a Kit. 89. § (6) bekezdése szerinti munkahelyváltást megelőzően is fennállt, a munkahelyváltással egyidejűleg a vagyonnyilatkozatot átadó szervnél őrzött példány átadás-átvételét az őrzésért felelős főosztály a 2. melléklet szerinti jegyzőkönyv felvételével rögzíti.

5. Eljárás beosztás változása, feladat- vagy munkakörváltozás esetén

7. § Ha a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget beosztás, álláshelyen ellátandó feladat, illetve munkakör változása keletkezteti, az 5. §-ban foglalt rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni – a Vnytv. 5. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott határidőre figyelemmel – azzal, hogy a jogviszony létesítésén a beosztás, munkakör vagy feladatkör változását kell érteni.

6. Eljárás ismételt vagyonnyilatkozat-tétel, valamint a kötelezettség megszűnése esetén

8. § (1) Az első vagyonnyilatkozat-tételt követően a Vnytv. 5. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott időtartamok elteltével – az esedékesség évében legkésőbb június 30. napjáig – szükséges ismételten vagyonnyilatkozatot tenni. Az ismételt vagyonnyilatkozat-tétel esedékességének időpontjáról az őrzésért felelős személy a Vnytv. 8. § (4) bekezdésében foglalt határidő betartásával köteles tájékoztatni a Kötelezettet.

(2) Ha a Kötelezett új vagyonnyilatkozatot tesz, az őrzésért felelős főosztály az előző vagyonnyilatkozat Minisztériumnál őrzött példányát a Kötelezettnek a 3. melléklet szerinti igazolással együtt visszaadja. A Kötelezettet előzetesen tájékoztatni kell arról, hogy a vagyonnyilatkozatot az őrzésért felelős főosztálynál – személyesen vagy meghatalmazott útján – átveheti.

(3) A vagyonnyilatkozat visszaadását, annak időpontja megjelölésével, a nyilvántartásba be kell jegyezni.

9. § (1) Ha a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget megalapozó jogviszony (beosztás, feladatkör vagy munkakör) megszűnik, a Kötelezett a Vnytv. 5. § (1) bekezdés b) pontja alapján köteles záró vagyonnyilatkozatot tenni.

(2) Az átadott záró vagyonnyilatkozatról a Kötelezett a 4. melléklet szerinti igazolást kap. Az igazolás egy eredeti példányát a vagyonnyilatkozatot tartalmazó borítékkal együtt kell tárolni.

(3) A Vnytv. 12. § (3) bekezdésében foglalt őrzési kötelezettség lejártát követően a vagyonnyilatkozatokat az őrzésért felelős főosztály az 5. mellékletben rögzített jegyzőkönyv felvételével megsemmisíti.

(4) Amennyiben a Kötelezett a Kit. 89. § (6) bekezdése szerinti munkahelyváltás során vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséggel járó feladatkörbe kerül, az őrzésért felelős főosztály – a Vnytv. 5. § (4) bekezdésének megfelelően – a vagyonnyilatkozatot a munkahelyváltással egyidejűleg tértivevényes küldeményben vagy személyesen, a 2. melléklet szerinti jegyzőkönyv felvételével adja át az őrzésért továbbiakban felelős szerv részére.

(5) Amennyiben a Kötelezett a Kit. 89. § (6) bekezdése szerinti munkahelyváltás során vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséggel nem járó feladatkörbe kerül, a Kötelezett az őrzésért felelős főosztály felhívására, jelen utasítás 9. § (1) bekezdése alapján záró vagyonnyilatkozatot tesz.

(6) A Kötelezett elhalálozása esetén a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséggel összefüggésben keletkezett iratait haladéktalanul meg kell semmisíteni. A vagyonnyilatkozatok megsemmisítéséről az 5. melléklet szerinti jegyzőkönyvet kell felvenni.

III. A VAGYONGYARAPODÁSI VIZSGÁLATOT MEGELŐZŐ ELLENŐRZÉSI ELJÁRÁS

10. § (1) A vagyongyarapodási vizsgálatra vonatkozó ellenőrzési eljárást az őrzésért felelős főosztály a Vnytv. 14. § (1) bekezdése alapján hivatalból vagy a Kötelezett vagyoni helyzetére vonatkozó bejelentés alapján indítja.

(2) A vagyongyarapodási vizsgálat kezdeményezésével összefüggő iratok érkeztetését és átvételét, a Kötelezett vagyoni helyzetére tett bejelentéssel kapcsolatos iratok kezelését és nyilvántartását, valamint a meghallgatással kapcsolatos adminisztratív teendőket az őrzésért felelős főosztály látja el.

(3) A Kötelezett vagyoni helyzetére vonatkozó bejelentés befogadhatóságát a kézhezvételtől számított három munkanapon belül az őrzésért felelős főosztály véleményezi, és a bejelentést a véleményével együtt megküldi a munkáltatói jogkör gyakorlójának.

(4) Ha a vagyonnyilatkozattal kapcsolatban tett bejelentés, irat más szervezeti egységhez érkezik, azt haladéktalanul az illetékes őrzésért felelős főosztály részére további ügyintézés céljából meg kell küldeni.

(5) Az őrzésért felelős főosztály jelzi a munkáltatói jogkör gyakorlójának, ha a Vnytv. 14. § (2) bekezdés második mondatában foglalt valamely ok miatt, a bejelentéssel kapcsolatban nem lehet meghallgatást kezdeményezni. Ez esetben az őrzésért felelős főosztály javaslatot tesz a bejelentés érdemi vizsgálat nélküli elutasítására.

(6) Ha a bejelentéssel kapcsolatban az (5) bekezdést nem kell alkalmazni, az őrzésért felelős főosztály a véleményéhez csatolja a Kötelezett vagyonnyilatkozatát tartalmazó zárt borítékot is.

11. § (1) A munkáltatói jogkör gyakorlója a vélemény kézhezvételétől számított öt munkanapon belül – a bejelentés megküldésével – tájékoztatja a Kötelezettet a bejelentés tartalmáról. A Kötelezett a bejelentésben foglaltakra a tájékoztatástól számított öt munkanapon belül írásban észrevételt tehet. A munkáltatói jogkör gyakorlója abban az esetben is közli a bejelentést a Kötelezettel, ha azt érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.

(2) A Kötelezett írásban észrevételezheti, ha a bejelentés olyan tényt, körülményt tartalmaz, amely nem szerepel a Kötelezett vagyonnyilatkozatában, továbbá ha a bejelentésből alaposan feltételezhető, hogy a vagyonnyilatkozat valótlan adatokat tartalmaz, illetve a bejelentésből arra lehet következtetni, hogy a munkáltató által ismert törvényes forrásból nem igazolható vagyongyarapodás a Kötelezettel közös háztartásban élő hozzátartozónál áll fenn.

(3) A munkáltatói jogkör gyakorlójának akkor is meghallgatást kell kezdeményezni, ha a bejelentés szerinti vagyongyarapodás a Kötelezettel közös háztartásban élő házastársnál, élettársnál vagy gyermeknél – ideértve az örökbefogadott és nevelt gyermeket is – áll fenn.

12. § (1) A munkáltatói jogkör gyakorlója az észrevételezési határidő lejártát követő öt munkanapon belül dönt a meghallgatás elrendeléséről. A meghallgatás elrendelése esetén a munkáltatói jogkör gyakorlója a Kötelezettnél magasabb besorolási fokozatú, ennek hiányában a vezetői álláshelyet betöltők közül megbízottat (a továbbiakban: Megbízott) jelöl ki a meghallgatás lefolytatására.

(2) A vagyongyarapodási ellenőrzési eljárást megelőző meghallgatás céljáról, időpontjáról, módjáról, módszeréről a Kötelezettet a meghallgatás előtt legalább öt munkanappal írásban kell értesíteni.

13. § (1) A Megbízott a kijelöléstől számított tíz munkanapon belül meghallgatja a Kötelezettet. A vagyonnyilatkozat felbontására csak a Kötelezett jelenlétében kerülhet sor. A Megbízott a meghallgatás alapján a vagyongyarapodás tárgyában javaslatot készít.

(2) A meghallgatásról az őrzésért felelős főosztály vezetője által delegált személy jegyzőkönyvet készít két eredeti példányban, amelynek egy eredeti példányát a Kötelezettnek át kell adni. A Megbízott a meghallgatásról készült jegyzőkönyvet és a keletkezett iratokat javaslatával együtt – az (1) bekezdésben foglalt határidőn belül – megküldi a munkáltatói jogkör gyakorlójának. A munkáltatói jogkör gyakorlója a határidőt különösen indokolt esetben meghosszabbíthatja.

(3) A munkáltatói jogkör gyakorlója a Kötelezett meghallgatása során felvett jegyzőkönyv másodpéldányát, továbbá a Kötelezett vagyonnyilatkozatát az őrzésért felelős főosztály részére átadja a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos iratok közötti elhelyezés érdekében. A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos meghallgatás eredményéről – ha jogszabály másként nem rendelkezik – a bejelentést tevőt a munkáltatói jogkör gyakorlójának írásban tájékoztatnia kell.

14. § (1) A munkáltatói jogkör gyakorlója a Megbízott által tett javaslat kézhezvételétől számított öt munkanapon belül dönt a vagyongyarapodási vizsgálat kezdeményezéséről.

(2) A munkáltatói jogkör gyakorlója a vagyongyarapodási vizsgálat kezdeményezésével egyidejűleg megküldi a Kötelezett (és vele egy háztartásban élő hozzátartozója) vagyonnyilatkozatát az állami adóhatóság részére, továbbá értesíti a Kötelezettet a vizsgálat kezdeményezéséről.

(3) Az őrzésért felelős főosztály a vagyongyarapodási vizsgálat kezdeményezését nyilvántartásába bejegyzi.

IV. A VAGYONNYILATKOZATOK KEZELÉSE, ADATVÉDELEM

15. § (1) A Megbízott a vagyonnyilatkozatok átvételét követően haladéktalanul intézkedik

a) a vagyonnyilatkozatok Minisztériumnál maradó példányainak biztonságos tárolásáról,

b) a vagyonnyilatkozat egy példányának Kötelezett részére történő átadásáról,

c) a vagyonnyilatkozatba történő betekintést dokumentáló lap kiállításáról,

d) az aláírt vagyonnyilatkozatot tartalmazó boríték jogszabályban foglalt rendelkezések szerinti lezárásáról,

e) a vagyonnyilatkozat átvételéről szóló igazolás kiadásáról,

f) más őrzésre jogosult szervnél tett vagyonnyilatkozatról szóló igazolás tárolásáról.

(2) Ha vagyongyarapodási vizsgálat válik szükségessé, a vagyonnyilatkozat mellé csatolni kell

a) a vagyongyarapodási vizsgálatot kezdeményező levél másolatát,

b) a Kötelezett meghallgatásáról, illetve a vagyongyarapodási vizsgálat kezdeményezéséről felvett jegyzőkönyv másodpéldányát,

c) a vagyongyarapodási vizsgálat kezdeményezése tárgyában tett javaslat másolatát,

d) a Kötelezett részére szóló munkáltatói intézkedés másolatát a jogviszony megszűnéséről, amennyiben a Kötelezett jogviszonya a törvény erejénél fogva megszűnt.

(3) Az őrzésért felelős főosztály vezetője, valamint az őrzésért felelős személy köteles gondoskodni arról, hogy a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos iratokhoz, illetve az azok kezelése során keletkezett adatokhoz illetéktelen személy ne férhessen hozzá.

(4) Az őrzésért felelős főosztály kezelésében lévő vagyonnyilatkozatokban szereplő, jövedelmi és vagyoni helyzetről szóló adatok bármilyen módon történő feldolgozása, számítógépes nyilvántartása nem megengedett.

16. § (1) A munkáltatói jogkör gyakorlója és az őrzésért felelős főosztály vezetője gondoskodik az adatok védelméről, különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés és sérülés megakadályozásáról.

(2) A vagyonnyilatkozatban foglaltak megismerésére kizárólag az alábbi személyek jogosultak:

a) a Kötelezett a vagyonnyilatkozata tekintetében,

b) meghallgatás elrendelése esetén a munkáltatói jogkör gyakorlója, valamint a Megbízott,

c) a kormányzati szolgálati jogviszonnyal, valamint munkaviszonnyal kapcsolatos jogvitával összefüggésben a bíróság.

(3) A munkáltatói jogkör gyakorlója és az őrzésért felelős főosztály vezetője felel azért, hogy a vagyonnyilatkozatot a betekintési jog jogosultjain kívül harmadik személy ne ismerhesse meg, azokról ne szerezhessen tudomást.

(4) A vagyonnyilatkozatokba történő betekintést a Megbízott a vagyonnyilatkozathoz csatolt, a 6. melléklet szerinti betekintő lapon dokumentálja a betekintés időpontjának, jogcímének, a betekintő nevének és beosztásának feltüntetésével, valamint a betekintésre jogosult saját kezű aláírásával.

V. A VAGYONNYILATKOZAT NYILVÁNTARTÁSÁNAK SZABÁLYAI

17. § (1) A Kötelezettek vagyonnyilatkozatát egyedi azonosítóval (vagyonnyilatkozat-nyilvántartási szám) kell ellátni. Az azonosítókat hat karakterben kell képezni a következők szerint:

a) a Minisztérium állományába tartozók esetében: a személyügyi nyilvántartó program személyenkénti sorszáma,

b) az energiaügyi miniszter felügyelete, illetve irányítása alá tartozó központi költségvetési szervek vezetői esetében: aktuális évszám utolsó két számjegye/H/sorszám,

c) az energiaügyi miniszter tulajdonosi joggyakorlási jogkörébe tartozó gazdasági társaságok vezető tisztségviselője és felügyelőbizottsági tagja esetében: aktuális évszám utolsó két számjegye/T/sorszám,

d) az energiaügyi miniszter által irányított vagy felügyelt alapítványok és közalapítványok kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagjai: az aktuális évszám utolsó két számjegye/A/sorszám.

(2) Az egyedi azonosítót úgy kell képezni, hogy az őrzési idő alatt nem lehet ugyanazon számkombinációval több személyt azonosítani.

18. § (1) Az őrzésért felelős személy a Kötelezettekről, illetve a kötelezettség teljesítéséről nyilvántartást vezet, amely tartalmazza

a) a Kötelezett nevét,

b) a Kötelezett vagyonnyilatkozatának nyilvántartási számát,

c) a nyilatkozat Vnytv. szerinti jogcímét,

d) a kötelezettség teljesítésének időpontját,

e) igazolás csatolása esetén annak ügyiratszámát és a kiállítás időpontját,

f) a kötelezettség következő esedékességének időpontját,

g) a kötelezettség megszűnésének időpontját, a záró vagyonnyilatkozat-tétel határidejét és időpontját,

h) a vagyonnyilatkozat visszaadásának időpontját,

i) a vagyongyarapodási vizsgálattal kapcsolatos bejelentés időpontját,

j) a vagyongyarapodási vizsgálattal kapcsolatos meghallgatás időpontját,

k) a vagyongyarapodási vizsgálat kezdeményezésének időpontját.

(2) Ha a Kötelezett vagy egy háztartásban élő hozzátartozója a Vnytv. 1. § (2) bekezdése alapján nem köteles vagyonnyilatkozatot tenni, neve mellett ezt jelölni kell azzal, hogy az őrzésért felelős főosztály az erre vonatkozó igazolást csatolta.

(3) A nyilvántartásba jogosult betekinteni

a) az őrzésért felelős személy,

b) a Kötelezett saját adatai vonatkozásában,

c) a Megbízott a vagyongyarapodási vizsgálat keretében,

d) a munkáltatói jogkör gyakorlója.

VI. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

19. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2)1

1. melléklet a 18/2023. (X. 31.) EM utasításhoz

2. melléklet a 18/2023. (X. 31.) EM utasításhoz

3. melléklet a 18/2023. (X. 31.) EM utasításhoz

4. melléklet a 18/2023. (X. 31.) EM utasításhoz

5. melléklet a 18/2023. (X. 31.) EM utasításhoz

6. melléklet a 18/2023. (X. 31.) EM utasításhoz

1

A 19. § (2) bekezdése a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére