• Tartalom

200/2023. (V. 25.) Korm. rendelet indokolás

200/2023. (V. 25.) Korm. rendelet indokolás

az egyes építésügyi tárgyú kormányrendeleteknek az épületenergetikai követelményekkel összefüggő módosításáról szóló 200/2023. (V. 25.) Korm. rendelethez

2023.11.01.
A kormányrendelet indokolása a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (2) bekezdés b) pontjában foglaltak alapján a Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Indokolások Tárában közzétételre kerül.
Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet [a továbbiakban: 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet] módosításának célja egy olyan új energetikai tanúsítványi minta és arculat meghatározása, amely a korábban hatályos mintához képest sokkal inkább átlátható, felhasználóbarát, nem csupán az épület egészének, hanem az egyes épülettechnikai rendszereknek (fűtés, légkondicionálás, szellőzés, világítás, használati melegvíz stb.), valamint az épületszerkezeti elemeknek az energiahatékonyságát is értékeli, emellett részletes, időszakokra bontott felújítási és korszerűsítési javaslatot is rögzít az épület tulajdonosa számára, amely korszerűsítési javaslatok összhangban állnak az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló miniszteri rendelet egyes követelményszintjeivel. A tanúsítvány emellett részletes fotódokumentációt is tartalmaz, amely jól beazonosíthatóvá teszi az értékelt épületet vagy rendszert. A rendelet többi melléklete és besorolási szabályai is megváltoznak, szintén a fenti követelményszintek fogják azokat meghatározni.
A rendelet több egyéb módosítást is tartalmaz, amelyekre a gyakorlatban felmerülő jogalkalmazási nehézségek miatt, valamint azért volt szükség, hogy elősegíthető legyen a piacképesebb és magasabb szakmai szinten ellátott energetikai tanúsítói tevékenység. A módosítással megszűnik az energiafogyasztás mérésén alapuló tanúsítás lehetősége, mivel ez a gyakorlatban nem működik, pontatlan értékelési adatokat eredményez, és az energetikai szakma sem fogadja el egyenértékűnek a tényleges számításon és szabványos módszereken alapuló tanúsítással. A módosítás révén pontosan meghatározásra kerül a hatósági épület fogalma, emellett pontosításra kerül az, hogy mikor kell és mikor lehet az épület önálló rendeltetési egységét tanúsítani, emellett megszűnik a hasonló funkciójú és tájolású épületek és önálló rendeltetési egységek egységes tanúsítása, tekintettel arra, hogy ez inkább többletadminisztráció volt az energetikai szakma számára.
A 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet módosításával egyidőben sor került az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet átfogó felülvizsgálatára és egy új miniszteri rendelet megalkotására az épületek energetikai jellemzőinek meghatározása tárgyában. Az új épületenergetikai követelmények okán szükségessé vált a kapcsolódó hatósági eljárások szabályainak harmonizálása, az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet, továbbá a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet egyes rendelkezéseinek módosítása is. Az építési engedély nem kötelezi az építtetőt sem arra, hogy építkezzen, sem arra, hogy az ott leírt épületet valósítsa meg. Az építési engedélyben foglaltaktól tehát el lehet térni, és ha az nem építési engedélyhez kötött eltérés, akkor erre külön hatósági engedélyt sem kell kérni. Ilyenkor a hatóság a használatbavételi engedélyezési eljárás során értesül arról, hogy eltértek az építési engedélytől, és ekkor ítéli meg, hogy az jogszerű és szakszerű volt-e. Ezért olyan építési engedélyhez nem kötött építési tevékenységgel történő eltérés esetén, ahol az eltérés nem érinti az épület energetikai jellemzőit, az épület energetikai jellemzőinek az engedélyezési záradékkal ellátott építészeti-műszaki dokumentációban foglaltaknak kell megfelelnie. Amennyiben az eltérés érinti az épület energetikai jellemzőit, úgy a használatbavételre irányuló kérelem benyújtásakor hatályos követelményeknek kell megfelelni.
  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére