• Tartalom

21/2023. (III. 23.) BVOP utasítás

21/2023. (III. 23.) BVOP utasítás

a választható béren kívüli juttatások rendszeréről1

2023.03.24.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján – figyelemmel a belügyminiszter irányítása alatt álló rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának és rendvédelmi igazgatási alkalmazottainak, továbbá az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szervvel szerződéses jogviszonyban álló szerződéses határvadászok 2023. évi béren kívüli juttatásairól és bankszámla-hozzájárulásáról szóló 5/2023. (III. 10.) BM utasítás 7–8. §-ára – a választható béren kívüli juttatások rendszerével kapcsolatban az alábbi utasítást adom ki:

I. AZ UTASÍTÁS HATÁLYA

1. Az utasítás hatálya a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (a továbbiakban: BVOP), valamint a büntetés-végrehajtási intézetek és intézmények (a továbbiakban együtt: munkáltatók) hivatásos állományú tagjaira, rendvédelmi igazgatási alkalmazottaira, munkavállalóira (a továbbiakban együtt: személyi állomány tagja) terjed ki.

II. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

2. A belügyminiszter irányítása alatt álló rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának és rendvédelmi igazgatási alkalmazottainak, továbbá az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szervvel szerződéses jogviszonyban álló szerződéses határvadászok 2023. évi béren kívüli juttatásairól és bankszámla-hozzájárulásáról szóló 5/2023. (III. 10.) BM utasítás alapján a munkáltató egységesen, munkakörre, beosztásra és rendfokozatra való különbségtétel nélkül határozza meg a keretösszeget.

3. A választható béren kívüli juttatás (a továbbiakban: VBKJ) 2023-ban érvényes keretösszege bruttó 200 000 Ft/fő/év. A VBKJ éves összege biztosít fedezetet az egyes juttatásokhoz kapcsolódó, a juttatást teljesítő munkáltatót terhelő közterhek megfizetésére is.

4. Részmunkaidősöknek a munkaidő arányában jár a juttatás, az alábbiak szerint:

a) havi 131–174 óra: 0,8-as szorzó,

b) havi 87–130 óra: 0,6-os szorzó,

c) havi 44–86 óra: 0,4-es szorzó,

d) havi 1–43 óra: 0,2-es szorzó.

5. Új belépő esetén a személyi állomány tagjának a VBKJ felhasználásáról a munkáltató által biztosított NOVA Cafeteria elektronikus felületen nyilatkoznia kell.

6. A VBKJ keretre jogosultság

a) hóközi belépés esetén a jogviszony létesítésének napján kezdődik, hóközi kilépés esetén az utolsó munkában töltött napon ér véget,

b) áthelyezés esetén (más szervtől) a jogosultság az áthelyezés napján keletkezik, és időarányosan jár.

7. A személyi állomány tagja VBKJ juttatásra jogosult

a) próbaidő esetén a jogviszony létesítésének napjától,

b) 30 napon túli egészségügyi szabadság idejére,

c) a szülési szabadság időtartamára (távolléti díj jár a személyi állomány tagjának),

d) fegyelmi és méltatlansági eljárásban szolgálati beosztásból történő felfüggesztés idejére (a személyi állomány tagja a távolléti díj meghatározott részére jogosult).

8. A személyi állomány azon tagja nem jogosult a VBKJ-ra, aki

a) tartós külszolgálaton van, illetve nemzeti szakértőként kerül foglalkoztatásra,

b) 30 napon túli illetmény nélküli szabadságon tartózkodik (sem illetményre, sem távolléti díjra nem jogosult a személyi állomány tagja),

c) GYES-en, GYED-en van (sem illetményre, sem távolléti díjra nem jogosult a személyi állomány tagja),

d) a felmentési időszak alatt a munkavégzés alól mentesítésre kerül (a személyi állomány tagja távolléti díjat kap a felmentés idejére).

9. Az év közben létesített vagy megszűnt jogviszony esetén a személyi állomány tagját a VBKJ időarányos része illeti meg.

10. A jogosultság mértékét a munkában töltött napok száma alapján kell meghatározni.

11. A jogviszony megszűnése esetén a VBKJ juttatási elemei az utolsó munkában töltött napig vehetőek igénybe.

12. Fel nem használt keretösszeg esetén a személyi állomány tagja a munkában töltött utolsó napig időarányosan számított keretre jogosult. Ezután sem a személyi állomány tagjának, sem a munkáltatónak a keret felhasználásra vonatkozó követelése nem lehet, azaz valamennyi juttatás csak az utolsó munkában töltött napig vehető igénybe.

13. Év közbeni foglalkoztatási jogviszony megszűnés vagy más rendvédelmi szervhez történő áthelyezés esetén – bármilyen okból – fennálló időarányos kerettúllépést egy összegben, a végelszámoláskor, a nettó illetmény terhére kell visszafizetni. A visszafizetendő összeg mértéke minden esetben a nettó igénybe vett VBKJ-ból számítandó, az időarányosság elvének alkalmazásával. Nem kell visszafizetni a VBKJ értékét, ha a hivatásos állományú személyi állományi tag szolgálati viszonya a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény (a továbbiakban: Hszt.) 80. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott okból, a rendvédelmi igazgatási alkalmazott rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonya a Hszt. 288/E. § (3) bekezdés a) pontja, a munkavállaló jogviszonya a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 63. § (1) bekezdés a) pontja alapján szűnik meg.

14. A büntetés-végrehajtási szervezeten belüli áthelyezés esetén elszámolásra nem kerül sor. Az elbocsátó munkáltató a személyi állomány tagjának nyilatkozatát a fogadó munkáltatónak küldi, amelyen köteles igazolni a már igénybe vett juttatások mértékét. A hó közben áthelyezésre kerülő személyi állományi tag juttatását ott kell folyósítani, ahol az adott hónap elsején jogviszonyban állt. A cafetéria-rendszeren belüli áthelyezést központilag kell végrehajtani, a munkáltató adatszolgáltatása (név, adóazonosító jel, honnan, hová, áthelyezés időpontja) alapján. Az adatszolgáltatást elektronikus úton, az illetményszámfejtéshez köthető okiratok továbbítására létrehozott belső fájlszerverre kell kimásolni.

15. A leszerelők esetében az elszámolási különbözet összegét a kerekítés általános szabályai szerint kell megállapítani, amennyiben a keretösszegből bruttó 1000 Ft-ot meg nem haladó részösszeg marad, azt a személyi állomány tagja nem veheti igénybe, illetve a munkáltató felé nem kell befizetnie.

III. A VBKJ RENDSZERREL KAPCSOLATOS FELADATOK

16. A személyi állomány tagjai a BVOP által biztosított NOVA Cafeteria elektronikus felületen rögzítik választásaikat.

17. A választások szerinti, névre szóló nyilatkozatok – a jogosultsági feltételek ellenőrzése után – a rögzítés után kinyomtathatóak. A nyilatkozatokat két példányban kell kinyomtatni, majd első alkalommal 2023. április 6-áig, azt követően új belépő esetén folyamatosan a munkáltató részére eljuttatni. A nyilatkozattételt követően az összegen változtatni nem lehet. A nyilatkozatok igazolása után egy példány a személyi állomány tagjánál, egy példány a munkáltatónál kerül megőrzésre. A nyilatkozatokat a munkáltatók összegyűjtve 5 évig tárolják. A leadott nyilatkozatok 2023. december 31-éig érvényesek. A munkáltató a személyi állomány tagja jogviszonyának megszűnésekor a nyilatkozat egy másolati példányát a leszerelő lap mellékleteként köteles eljuttatni a Büntetés-végrehajtás Gazdasági Ellátó Intézete Központi Illetmény-gazdálkodási Osztály részére.

18. A munkáltató által kijelölt VBKJ ügyintézői segítséget nyújtanak a személyi állomány tagjai választásainak rögzítésében.

19. A személyi állomány tagjainak állapotrögzítésére a rendszer folyamatos lehetőséget biztosít, amelyet VBKJ ügyintéző végez.

20. Téves, hiányos, valamint nem valós adatokkal kitöltött nyilatkozatok esetén az esetlegesen felmerülő kár, valamint a büntető- és adójogi felelősség minden esetben a személyi állomány tagját terheli.

IV. A VBKJ JUTTATÁSOK ELEMEI

21. A VBKJ keretében Széchenyi Pihenőkártya (a továbbiakban: SZÉP kártya) igényelhető.

22. A VBKJ keret felhasználására vonatkozó igény rögzítését követően a SZÉP kártya juttatásra a személyi állomány tagja a nyilatkozat aláírásával válik jogosulttá. Az igényelt juttatások a 25. pontban leírtak szerint kerülnek kiutalásra.

23. A választás során a felajánlott keretösszeg teljes felhasználására kell törekedni.

24. A tárgyévre vonatkozó VBKJ keret nem vihető át a következő évre.

25. A SZÉP kártyára vonatkozó szabályok az alábbiak:

a) a SZÉP kártya számlára utalt összeg a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 71. § (1) bekezdése alapján folyósított béren kívüli juttatás,

b) a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet szerint a munkáltatók közvetlenül nem igényelhetnek dolgozóiknak SZÉP kártyát, hanem a munkavállalónak kell pénzforgalmi szolgáltatási keretszerződést kötni a választott pénzforgalmi szolgáltatóval,

c) a munkáltatóknak a SZÉP kártyás juttatást a munkabérhez hasonló módon – egyenként vagy csoportos banki utalással – közvetlenül a munkavállalók SZÉP kártyás számláira kell utalniuk. A munkáltató számára a munkavállaló kötelezettsége a SZÉP kártyás pénzforgalmi számlaszámának megadása, amelyet a NOVA Cafeteria elektronikus felületen szükséges rögzíteni, ellenőrizni, javítani. SZÉP kártyás pénzforgalmi számlaszám hiányában a munkáltató nem tud SZÉP kártyás juttatást adni az adott munkavállalója részére,

d) a SZÉP kártya számlaszámra az igényelt összeg a személyi állomány tagjai részére a cafetéria-nyilatkozat leadása után kerül kifizetésre,

e) a SZÉP kártya egy plasztikkártya, amelynek letiltása iránt a munkáltató nem tud intézkedni. A SZÉP kártya elvesztése, ellopása esetén annak letiltására a személyi állomány tagja köteles intézkedni,

f) a szolgáltató által meghatározott módon történt átutalást követően az elutalt összeg felhasznált keretnek tekintendő, amellyel kapcsolatosan a munkáltató további felelősséget nem vállal,

g) a SZÉP kártya számlaszámon lévő összegek felhasználhatóságáról részletesebben a www.szechenyipihenokartya.hu honlap ad tájékoztatást.

V. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

26. Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba, azzal, hogy rendelkezéseit 2023. január 1-jétől kell alkalmazni.

27. Ez az utasítás 2023. december 31-én hatályát veszti.

1

Az utasítás a 27. pontja alapján hatályát vesztette 2023. december 31. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére