• Tartalom

27/2023. (XI. 9.) BM utasítás

27/2023. (XI. 9.) BM utasítás

a mobil telekommunikációs eszközökkel történő ellátás rendjéről, valamint a szolgáltatások igénybevételének szabályairól

2023.11.11.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján a következő utasítást adom ki:

1. § A Belügyminisztérium Mobil Telekommunikációs Szabályzatát az 1. mellékletben foglaltak szerint határozom meg.

2. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

3. §1

1. melléklet a 27/2023. (XI. 9.) BM utasításhoz

A Belügyminisztérium Mobil Telekommunikációs Szabályzata

1. Általános rendelkezések

1. A Belügyminisztérium Mobil Telekommunikációs Szabályzatának (a továbbiakban: Szabályzat) célja, hogy a Belügyminisztérium (a továbbiakban: BM) hivatali szervezetére vonatkozóan a központosított informatikai és elektronikus hírközlési szolgáltatásokról szóló 309/2011. (XII. 23.) Korm. rendelet [a továbbiakban: 309/2011. (XII. 23.) Korm. rendelet] szerinti, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (a továbbiakban: NISZ) által biztosított, központosított mobil telekommunikációs eszköz- és szolgáltatásnyújtás kereteit meghatározza. E szolgáltatások feltételei megtalálhatók a https://szolgaltatasiportal.nisz.hu/#/tudastar/adatkezelesi_tajekoztato mobiltelefon, wifi menüpontjában.

2. A Szabályzat személyi hatálya kiterjed a BM hivatali szervezetében foglalkoztatott kormánytisztviselőkre, hivatásos állományú munkatársakra és a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény alapján foglalkoztatottakra (a továbbiakban együtt: BM felhasználó).

3. A Szabályzat tárgyi hatálya a BM használatában lévő mobil telekommunikációs eszközökre és szolgáltatásokra terjed ki.

4. A BM mobil telekommunikációs tevékenységének felügyeletét a BM Rendvédelmi Informatikai és Elektronikus Rendszerek Működtetéséért és Fejlesztéséért Felelős Főosztály (a továbbiakban: BM RERIFO) látja el.

5. A BM mobil telekommunikációs szolgáltatást térítésmentesen szolgálati célra lehet igénybe venni.

2. Értelmező rendelkezések

6. A Szabályzat alkalmazásában

6.1. forgalmi díj: a mobil telekommunikációs szolgáltatás igénybevételének bruttó díja, amelynek összegszerűsége az igénybevétel időtartamától, illetve darabszámától vagy egyéb más mérhető jellemzőjétől függ (pl. közteher mértéke);

6.2. kormányzati mobil telekommunikációs eszközök: a közcélú mobil telekommunikációs hálózaton üzemelő mobil eszköz és adattovábbító, amely az igényelt szolgáltatáshoz jár;

6.3. kormányzati mobil telekommunikációs szolgáltatás: nemzetközi, belföldi, helyi telekommunikációs és más, a közcélú szolgáltatók és közcélú mobil távközlő szolgáltatók rendszerén vagy annak felhasználásával igénybe vehető hang- és adatszolgáltatások összessége – kivéve az emelt díjas szolgáltatást, illetve minden olyan szolgáltatást, amelynek felhasználása nem kapcsolódik a munkavégzéshez –, amelyhez hozzátartozik a kormányzati mobil telekommunikációs eszköz is;

6.4. leforgalmazható alapdíj: a közcélú mobil távközlő szolgáltatók rendszerén felhasználható telekommunikációs szolgáltatásokhoz való hozzáférés érdekében fizetett olyan díj, amely a kormányzati mobil telekommunikációs készüléket kiszolgáló (honos) hálózatba – az adott kormányzati mobil telekommunikációs készülékről – irányuló hívások esetén teljes egészében felhasználható a forgalmi díjak és költségvonzatai finanszírozására.

3. Az igénylés rendje

7. Mobil telekommunikációs szolgáltatásra, eszközre vonatkozó igénybejelentést és módosítási kérelmet a NISZ Központi Szolgáltató Kormányzati Ellátási Ügyfélszolgálatánál, a Szolgáltatási Portálon közzétett, „Mobiltelefon és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások igénylése” megnevezésű bejelentőlapon lehet kezdeményezni. A bejelentőlapot az igénylő szervezeti egységét felügyelő állami vezető titkárságvezetői feladatot ellátó főosztályvezetőjének vagy felettes állami vezetőjének (szolgáltatást kezdeményező), valamint a BM kapcsolattartónak (BM RERIFO) is jóvá kell hagynia, melynek során a Szabályzatban foglaltak ellenőrzésére kerül sor.

8. A BM felhasználó személyi és szervezeti adatainak (név, munkakör, beosztás, szervezeti egység) a Szolgáltatási és Ellátási Alapadat Tárban (a továbbiakban: SzEAT) történő rögzítéséről és folyamatos aktualizálásáról a BM Személyügyi Főosztály mint SzEAT adatgazda gondoskodik.

9. A kormányzati mobil telekommunikációs szolgáltatást, illetve eszközt kizárólag a SzEAT-ban rögzített BM felhasználó részére lehet biztosítani.

10. A beosztásokhoz meghatározott jogosultság alapján igénybe vehető havi keretösszegeket az 1. függelék határozza meg.

11. A vezető jogállású személy az 1. függelékben meghatározott, a beosztásához tartozó havi keretösszegek térítésmentes igénybevételére jogosult. Az igénylés rendjét a 7. pont szabályozza.

12. A nem vezető jogállású BM felhasználó részére a mobil telekommunikációs szolgáltatásra vonatkozó jogosultság az adott szervezeti egységet felügyelő állami vezető titkárságvezetői feladatot ellátó főosztályvezetője vagy felettes állami vezetője engedélyével biztosítható.

13. A tartósan távol lévő személyek részére a mobil telekommunikációs szolgáltatás nem biztosítható. A tartós távollét tényéről az érintett szervezeti egység vezetője soron kívül írásban tájékoztatja a BM RERIFO-t, amely gondoskodik a BM RERIFO kapcsolattartói által vezetett nyilvántartásokban az adatok (név, szervezeti egység, munkakör, beosztás, havi térítésmentes keret összege) rögzítéséről és a NISZ értesítéséről.

4. Forgalmi díjak elszámolása

14. A BM RERIFO feladata a kapcsolattartás a NISZ által havi rendszerességgel megküldött kimutatások, felhasználói adatok stb. tekintetében.

15. A BM RERIFO a NISZ által megküldött háromhavi kimutatásból elkészíti az adott negyedév elszámolását. Ez tartalmazza az adott negyedév összesített elszámolását a BM felhasználó keretösszegét meghaladó forgalmi díjakkal együtt. Ezen elszámolást a BM RERIFO megküldi az adott szervezeti egységet felügyelő állami vezető titkárságvezetői feladatot ellátó főosztályvezetője vagy felettes állami vezetője részére, aki 10 munkanapon belül írásban tájékoztatja a BM RERIFO-t az elszámolással kapcsolatosan felmerülő esetleges problémákról vagy az elszámolás elfogadásáról elektronikus úton vagy papír alapon. Amennyiben 10 munkanapon belül nem érkezik visszajelzés, az elszámolás elfogadottnak minősül.

16. Túlhasználat esetén a 2. függelék szerinti nyilatkozatot szükséges csatolni az elszámoláshoz. A BM felhasználó részére engedélyezett keretösszeget meghaladó túlforgalmazást 10 000 Ft erejéig az adott szervezeti egységet felügyelő állami vezető titkárságvezetői feladatot ellátó főosztályvezetője vagy felettes állami vezetője igazolhatja.

A 10 000 Ft-ot meghaladó szolgálati célú túlhasználat esetén a BM közigazgatási államtitkár jóváhagyása is szükséges, amely soron kívül megküldésre kerül a BM RERIFO számára.

17. Az elszámolással kapcsolatban felmerült, a 15. pont szerint jelzett problémákról a BM RERIFO 10 munkanapon belül tájékoztatja a NISZ-t.

18. Amennyiben nem szolgálati célból történt a túlhasználat, a BM felhasználó a BM RERIFO által a 15. pontban meghatározott elszámolásnak az érintett szervezeti egység vezetője által történt kézhezvételét követő 10 munkanapon belül a 3. függelék szerint nyilatkozik a túlfizetés rendezéséről. A nem szolgálati célú túlforgalmazásról készített elszámolást és a nyilatkozatot a BM RERIFO negyedévente megküldi a BM Pénzügyi Erőforrás Gazdálkodási Főosztály (a továbbiakban: PEF) részére, amely számlát állít ki a BM felhasználó részére. Amennyiben egyik nyilatkozat kiállítására sem kerül sor, úgy a túlhasználat magáncélúnak minősül, így a fentiek szerint a felhasználó részére kiszámlázásra kerül.

19. Amennyiben a BM felhasználó fizetési kötelezettségének a BM által kiállított számlán feltüntetett fizetési határidőn belül nem tesz eleget, a nemfizetés tényéről a BM PEF tájékoztatja az adott szervezeti egységet felügyelő állami vezető titkárságvezetői feladatot ellátó főosztályvezetőjét vagy felettes állami vezetőjét, valamint a BM RERIFO-t. A kiszámlázott és be nem fizetett, nem szolgálati célú használat fegyelmi és kártérítési felelősséget von maga után.

20. A BM felhasználó jogosult az általa használt szolgáltatásról havonta egyszer az adott tárgyhóra vonatkozólag hívásrészletezőt kérni a NISZ Ügyfélszolgálatán keresztül. A mindenkori aktuális forgalmi díjak, valamint a mobil telekommunikációs szolgáltatással kapcsolatos hírek, aktualitások, tájékoztatók a NISZ Portálján közzétett tájékoztatóban (https://szolgaltatasiportal.nisz.hu/#/tudastar/magyar_telekom_kef_kormanyzati_tarifak) tekinthetők meg.

21. A BM felhasználó a BM-mel fennálló foglalkoztatási jogviszonya (a továbbiakban: munkaviszony) megszűnésekor vagy tartós távollét esetében a NISZ felé elszámol a telekommunikációs eszközökkel.

22. A BM felhasználó a munkaviszonyának megszűnése esetén a BM RERIFO mobil kapcsolattartói számára haladéktalanul – de legkésőbb a BM felhasználó utolsó munkában töltött napján –, a 4. függelék alapján nyilatkozik az általa igénybe vett mobil telekommunikációs szolgáltatással összefüggő, a munkaviszony megszűnésének napjáig terjedő túlforgalmazás utólag történő kiegyenlítéséről.

23. A BM felhasználó jogosult az általa használt mobil telekommunikációs előfizetői szolgáltatást magán-előfizetésbe átvinni abban az esetben, ha a munkaviszonya vagy vezetői beosztása megszűnt, ha az adott szervezeti egységet felügyelő állami vezető titkárságvezetői feladatot ellátó főosztályvezetője vagy felettes állami vezetője visszavonta a szolgáltatásra való jogosultságát, valamint tartós távolléte esetén. Az eljárás lefolytatását a BM felhasználó írásban kezdeményezheti a NISZ Ügyfélszolgálatánál, amelyről egyidejűleg tájékoztatja a BM RERIFO-t is.

5. A mobil telekommunikációs eszközök használata

24. A mobil telekommunikációs eszközök és szolgáltatás igénybevétele során a BM felhasználó felel a rendeltetésszerű, észszerű használatért, köteles a takarékosságra és az állagmegőrzésre figyelemmel gondosan használni, kezelni, a tartozékokat hiánytalanul megőrizni, valamint köteles minden tőle elvárhatót megtenni azért, hogy a mobil telekommunikációs eszköz az értékét megőrizze. Ezek elmulasztásából eredő károkért a BM felhasználó fegyelmi és kártérítési felelősséggel tartozik.

6. Az üzemeltetési felelős, mobil telekommunikációs eszköz javítása

25. A NISZ a 309/2011. (XII. 23.) Korm. rendelet 1. melléklet A) pont 2. alpontja és 2.8. pontja alapján ellátja az alapvető elektronikus hírközlő berendezések, így a mobil készülékek használatának támogatását, üzemeltetését és karbantartását. A NISZ mobil kommunikációs szolgáltatás nyújtásával kapcsolatos feladatai a https://szolgaltatasiportal.nisz.hu/#/tudastar/mobil_szolgaltatasi_kozpont_informaciok weboldalon érhetők el.

26. A BM felhasználó köteles jelezni a NISZ felé, ha a NISZ tulajdonában lévő mobil telekommunikációs eszköz javításával (ideértve a garanciális átvizsgálást is) összefüggő feladat elvégzése szükséges.

7. Eljárás káresemény esetén

27. A BM felhasználó részére felhasználásra átadott mobil telekommunikációs eszköz vagy a szolgáltatás igénybevételére feljogosító SIM-kártya sérülését, elvesztését, eltulajdonítását vagy megsemmisülését a BM felhasználó haladéktalanul köteles írásban bejelenteni a NISZ-nek.

8. Külföldi mobil kommunikációs szolgáltatás

28. Telekommunikációs szolgáltatás külföldön történő használata esetén a BM felhasználó részére lehetőség van roaming szolgáltatás beállítására, amelynek mindenkori díjairól és feltételeiről részletes tájékoztatás az 1. pontban megjelölt felületen található. A szolgáltatás beállítását a BM felhasználó a mobil@bm.gov.hu e-mail-címen kezdeményezheti.

1. függelék

Mobil telekommunikációs keretek

Előfizetés keretei

Kategória

Térítésmentes keret nagysága / hó (bruttó Ft)

Jogosultak

Miniszter

korlátlan

miniszter

Vezető 3

korlátlan

miniszteri kabinetfőnök, államtitkár, helyettes államtitkár, jogszabály alapján helyettes államtitkári juttatásra jogosult személy

Vezető 2

20 000 Ft

főosztályvezető, főosztályvezető-helyettes, titkárságvezetői feladatot ellátó főosztályvezető, kabinetfőnök, miniszteri biztos, politikai (fő)tanácsadó, kormánybiztos, miniszterelnöki biztos, vezetői döntés alapján jogosult ügyintéző

Vezető 1

10 000 Ft

osztályvezető, ügyeleti, szakmai (fő)tanácsadó, kormány(-fő)tanácsadó, közigazgatási főtanácsadó, vezetői döntés alapján jogosult ügyintéző

Ügyintéző

5000 Ft

ügyintéző, gépkocsivezető, egyéb szellemi vagy fizikai munkakörben foglalkoztatott BM felhasználó

1

A 3. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére