• Tartalom

3/2023. (II. 20.) HM rendelet

3/2023. (II. 20.) HM rendelet

a honvédelmi szolgálati juttatással kapcsolatos eljárásrendről

2023.07.12.

A honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény hatálya alá tartozókra vonatkozó egyes veszélyhelyzeti intézkedésekről szóló 8/2023. (I. 17.) Korm. rendelet 9. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 112. § 1. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. A honvédelmi szolgálati juttatás megállapítása

1. § A Magyar Honvédség központi személyügyi feladatai elvégzésére kijelölt honvédelmi szervezete (a továbbiakban: központi személyügyi szerv) a honvédelmi szolgálati juttatás megállapítása érdekében megküldi a honvédelmi szervezetek központi pénzügyi és számviteli, ingatlanfenntartási és -üzemeltetési, logisztikai, valamint központosított igazgatási feladatokat ellátó szervezetének (a továbbiakban: központi pénzügyi szervezet) a felmentési idő kezdőnapját követő 15 napon belül a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény hatálya alá tartozókra vonatkozó egyes veszélyhelyzeti intézkedésekről szóló 8/2023. (I. 17.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-án alapuló, az állomány tagja szolgálati viszonyának megszüntetéséről szóló határozatot.

1/A. §1 Az R. 1. § (2b) bekezdésének alkalmazása esetén a felmentési idő kezdőnapját követő öt napon belül az R. 1. § (2b) bekezdése szerinti állományilletékes parancsnok a parancsát megküldi a központi személyügyi szervnek és a központi pénzügyi szervezetnek.

2. § (1) A központi pénzügyi szervezet a honvédelmi szolgálati juttatás összegét megállapító határozatban tájékoztatja a honvédelmi szolgálati juttatásra jogosultat az R. 5. § (1) bekezdése alapján teljesítendő bejelentési kötelezettségéről, valamint az R. 2. § (5) és (6) bekezdésében foglaltakról.

(2) A (1) bekezdés szerinti határozatot közölni kell

a) a honvédelmi szolgálati juttatásra jogosulttal,

b) a központi személyügyi szervvel és

c) a honvédelmi szolgálati juttatásra jogosult állományilletékes parancsnokával.

2. A honvédelmi szolgálati juttatás folyósítása

3. § (1) A központi pénzügyi szervezet a honvédelmi szolgálati juttatást havonta utólag, a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig a honvédelmi szolgálati juttatásra jogosult által megjelölt fizetési számlára történő átutalással folyósítja.

(2) Ha a honvédelmi szolgálati juttatás összegét megállapító határozat az R. 2. § (1) bekezdésében meghatározott időpontot követően emelkedik jogerőre, a központi pénzügyi szervezet a honvédelmi szolgálati juttatásra való jogosultság kezdő napjától a honvédelmi szolgálati juttatás összegét megállapító határozat jogerőre emelkedésének napjáig járó honvédelmi szolgálati juttatás összegét visszamenőleg, a honvédelmi szolgálati juttatás összegét megállapító határozat jogerőre emelkedésének napját követő hónap 10. napjáig a honvédelmi szolgálati juttatásra jogosult által megjelölt fizetési számlára történő átutalással folyósítja.

(3) Ha a honvédelmi szolgálati juttatás összegét megállapító határozat az adott hónap 20. napját követően emelkedik jogerőre, a központi pénzügyi szervezet a honvédelmi szolgálati juttatást – az (1) és (2) bekezdéstől eltérően – a honvédelmi szolgálati juttatás összegét megállapító határozat jogerőre emelkedését követő második hónap 10. napjáig a honvédelmi szolgálati juttatásra jogosult által megjelölt fizetési számlára történő átutalással folyósítja.

(4) A honvédelmi szolgálati juttatásra való jogosultság hóközi megállapítása, az R. 2. § (5) bekezdése szerinti megszűnése esetén a törthónapra járó honvédelmi szolgálati juttatás összegének meghatározásakor a teljes hónapra járó honvédelmi szolgálati juttatás összegét el kell osztani az adott hónap naptári napjainak a számával, és az így kapott, forintra kerekített összeget meg kell szorozni a törthónap azon naptári napjainak a számával, amely alatt a honvédelmi szolgálati juttatásra való jogosultság fennállt.

3. A honvédelmi szolgálati juttatás kérelemre történő megszüntetése

4. § A honvédelmi szolgálati juttatásra jogosult a honvédelmi szolgálati juttatás megszüntetésére irányuló kérelmét a központi pénzügyi szervezetnél írásban nyújthatja be.

4. A honvédelmi szolgálati juttatás megszűnése, megszüntetése

5. § (1)2 A központi pénzügyi szervezet a honvédelmi szolgálati juttatást az R. 2. § (5) bekezdés a)–c) és e)–f) pontjában foglaltakról történő tudomásszerzéstől számított 15 napon belül a megszűnés, megszüntetés okának időpontjára visszamenőleges hatállyal megszünteti.

(2) A központi pénzügyi szervezet a honvédelmi szolgálati juttatást az R. 2. § (5) bekezdés d) pontja szerinti kérelemben megjelölt időponttól vagy annak hiányában a kérelem központi pénzügyi szervezethez történő beérkezésének időpontjára visszamenőleges hatállyal megszünteti.

(3) Az (1) és (2) bekezdés szerinti honvédelmi szolgálati juttatás megszűnéséről, megszüntetéséről a központi pénzügyi szervezet indokolt határozatban dönt.

(4) A honvédelmi szolgálati juttatás megszűnése, megszüntetése tárgyában hozott határozat fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható.

5. A honvédelmi szolgálati juttatás emelése

6. § A honvédelmi szolgálati juttatás összegének az R. 2. § (4) bekezdésében foglaltak szerinti emelését – az öregségi nyugdíjak emelésének kezdő napjáig történő visszamenőleges hatállyal, az öregségi nyugdíjak emelésének kezdő napját követő 60 napon belül – a központi pénzügyi szervezet határozathozatal mellőzésével állapítja meg.

6. A honvédelmi szolgálati juttatás felülvizsgálata

7. § Az R. 2. § (5) bekezdés c) pontja szerinti ellátás megállapításáról a központi pénzügyi szervezetet – kérelmére – az ellátást folyósító szerv tájékoztatja.

7. Igazolás a honvédelmi szolgálati juttatásban való részesülésről

8. § (1) A honvédelmi szolgálati juttatáshoz kapcsolódó jogosultságok igazolása céljából a honvédelmi szolgálati juttatásra jogosult kérelmére a központi pénzügyi szervezet a kérelem központi pénzügyi szervezethez történő megérkezését követő 15 napon belül a honvédelmi szolgálati juttatásban részesülés tényéről igazolást állít ki, amelynek érvényességi ideje a kiállítástól számított egy év.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően, a honvédelmi szolgálati juttatásra való jogosultság R. 2. § (5) bekezdése szerinti megszűnése esetén az igazolás érvényét veszti.

8. Jogorvoslat

9. § (1) Az e rendelet szerinti határozat elleni fellebbezést a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény (a továbbiakban: Hjt.) 182. § (1) bekezdése szerinti határidőn belül a honvédelemért felelős miniszternek (a továbbiakban: miniszter) címezve, két példányban kell előterjeszteni a központi pénzügyi szervezetnél.

(2) A honvédelmi szolgálati juttatás megállapításáról vagy annak elutasításáról szóló másodfokú határozatot a miniszter adja ki.

(3) A másodfokú határozattal kapcsolatban jogorvoslat a miniszter által vezetett minisztériummal szemben előterjesztett keresetben a Hjt. 186. § (1) bekezdése szerinti határidőn belül érvényesíthető.

9. Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

11. §3 A honvédelmi szolgálati juttatással kapcsolatos eljárásrendről szóló 3/2023. (II. 20.) HM rendelet módosításáról szóló 15/2023. (VII. 11.) HM rendelet (a továbbiakban: Módr1.) hatálybalépése4 előtt kiadott, az R. 1. § (2b) bekezdése szerinti parancsot a Módr1. hatálybalépését követő 5 napon belül az R. 1. § (2b) bekezdése szerinti állományilletékes parancsnok megküldi a központi személyügyi szervnek és a központi pénzügyi szervezetnek.

1

Az 1/A. §-t a 15/2023. (VII. 11.) HM rendelet 1. §-a iktatta be.

2

Az 5. § (1) bekezdése a 15/2023. (VII. 11.) HM rendelet 3. §-a szerint módosított szöveg.

3

A 11. §-t a 15/2023. (VII. 11.) HM rendelet 2. §-a iktatta be.

4

A hatálybalépés időpontja 2023. július 12.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére