• Tartalom

32/2023. (V. 12.) BVOP utasítás

32/2023. (V. 12.) BVOP utasítás

az elítéltek étkezésről lemondásáról

2024.04.26.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján – figyelemmel a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló 2013. évi CCXL. törvény 155. § (3) bekezdésére, valamint a szabadságvesztés, az elzárás, az előzetes letartóztatás és a rendbírság helyébe lépő elzárás végrehajtásának részletes szabályairól szóló 16/2014. (XII. 19.) IM rendelet 128. § (7)–(8) bekezdésére – a következő utasítást adom ki:

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A büntetés-végrehajtási intézet (a továbbiakban: bv. intézet) az elítéltek és egyéb jogcímen fogvatartottak (a továbbiakban: elítélt) számára a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló 2013. évi CCXL. törvény 155. § (3) bekezdése alapján biztosított napi háromszori étkezési lehetőség keretében reggeli, ebéd és vacsora részétkezést kínál.

2. Az elítélt az étkezésről lemondás során lemondhat a teljes napi étkezésről vagy valamely részétkezésről.

3. Az elítélt a meghatározott élelmiszerről lemondás során lemondhat az alábbi termékkörökbe tartozó élelmiszerekről:

a) pékáruk,

b) húskészítmények,

c) konzervek.

II. AZ ÉTKEZÉSRŐL LEMONDÁS SZABÁLYAI

4. Az étkezésről, részétkezésről vagy meghatározott élelmiszerről lemondás (a továbbiakban együtt: étkezésről lemondás) lehetőségének biztosítása céljából az elítélt számára az étlaphoz, valamint a lemondott étkezés pótlására szolgáló alapvető tartós élelmiszerek listájához (a továbbiakban: élelmiszerlista) való hozzáférést biztosítani kell.

5.1 Az elítélt az étkezésről lemondásról az 1. melléklet szerinti nyomtatvány kitöltésével nyilatkozhat, melyet a fogvatartási szakterület „nyilatkozat bv. élelmezésről” típusú kérelemként rögzít a nyilvántartásban. A nyilatkozat érvényességéhez a kapcsolódó kérelem bv. intézet általi engedélyezése szükséges. Engedélyezés esetén annak végrehajtásáért az élelmezési szakterület felelős.

6.2 A bv. intézet az elítéltet befogadása és fogvatartása során folyamatosan tájékoztatja a bv. intézet által nyújtott étkezésről lemondás lehetőségéről.

7. Az étkezésről lemondást a bv. intézet a nyilatkozat engedélyezését követő munkanaptól biztosítja.

8. Az étkezésről lemondás pénzben nem téríthető meg, valamint másféle élelmiszer biztosításával sem pótolható.

9. Az étkezésről lemondás esetén a tartási költséghez való hozzájárulás összege nem csökken.

10. Az étkezésről lemondás legalább 10 napos időszakra engedélyezhető.

11. Az étkezés újbóli igénylését követően étkezésről lemondást az elítélt az igénylést követő 30 napon belül ismételten nem terjeszthet elő.

12.3 Az elítélt speciális egészségügyi étrendjének (a továbbiakban: diétás étrend) lemondása esetén orvosi konzultáció keretén belül tájékoztatni kell az elítéltet a diétás étrend elhagyásának egészségügyi kockázatairól.

13.4 Amennyiben az elítélt egészségügyi állapota megköveteli, bv. orvosi vélemény alapján elutasítható a diétás étrendről lemondás.

14.5 Amennyiben az elítélt a tájékoztatást követően is fenntartja szándékát, azt az egészségügyi szakterület rögzíti a nyilvántartásban. A lemondással nem érintett étkezések során a diétás étrendet továbbra is biztosítani kell. Az egészségügyi kockázatok tudomásulvételéről az egészségügyi szakterület az elítéltet írásban nyilatkoztatja, és a nyilatkozatot az elítélt egészségügyi anyagába helyezi.

15.6 A vallási, valamint az egyéb étkezési szokásnak megfelelő étkezésről lemondás esetén a lemondással nem érintett étkezések esetén a vallási, valamint az egyéb étkezési szokásnak megfelelő étrendet kell biztosítani.

16. A körlet-főfelügyelő feladata a bv. intézet által meghatározott időpontig az étkezésről lemondók létszámával kiegészített élelmezési és tálalási létszámjelentés megküldése az élelmezési szakterület számára.

17. Az élelmezési szakterület rögzíti a szakrendszer élelmezési moduljában a csökkentett élelmezési létszámot, valamint az étkezésről lemondók létszámát. Nyersanyagkiszabat és raktári kiadási lista a tényleges élelmezési létszám alapján készíthető.

18. Az élelmiszerraktárból a csökkentett élelmezési létszámnak megfelelő mennyiségű élelmiszer-alapanyagok adhatóak ki ételkészítésre.

19. Az ételosztás során a körletfelügyelő ellenőrzi, hogy az adott zárkában van-e étkezésről lemondó elítélt, ezt követően az ételosztást végző elítélt beadja a zárkába az étkezésre jogosult létszámnak megfelelő mennyiségű ételt.

20. Étkezésről lemondás esetén a zárkába beadott étel mennyiségét a műszaki és ellátási osztály vezetője által megbízott személy, valamint a reintegrációs tiszt köteles havonta egy alkalommal szúrópróbaszerűen ellenőrizni.

III. AZ ÉTKEZÉS ÚJBÓLI IGÉNYLÉSE

21. Az elítélt a bv. intézet által nyújtott étkezést a 2. melléklet szerinti nyilatkozat kitöltésével igényelheti újból.

22. Az újbóli igénylésről a körlet-főfelügyelőt a nyilatkozat megküldésével tájékoztatni szükséges, aki az étkezési és tálalási létszámot az új létszámnak megfelelően megküldi a bv. intézet által meghatározott időpontban az élelmezési szakterület részére.

23.7 A diétás étrend visszaállításának előzetes feltétele a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 2. § 22. pontjában meghatározott szakorvos javaslata, valamint a bv. orvossal történt konzultáció és jóváhagyás. Az újonnan meghatározott diétás étrendet a kérelem jóváhagyásával egyidejűleg az egészségügyi szakterület az előírásoknak megfelelően rögzíti az elektronikus nyilvántartásban.

IV. AZ ÉTKEZÉS PÓTLÁSA LEMONDÁS ESETÉN

24. A lemondott étkezés pótlása a kiétkező bolt árukészletét képező alapvető tartós élelmiszerekkel biztosítható, a bv. intézet nem köteles sem főzési, sem melegítési lehetőséget biztosítani étkezésről lemondás esetén.

25.8 Az élelmiszerlistán szereplő termékek megnevezésének és árának aktualizálása, valamint a bv. intézetekbe történő eljuttatása a kiétkező bolt üzemeltetőjének feladata. Az étkezésről lemondásban érintett elítéltek vásárlásának elősegítése érdekében a Bv. Holding Kft. folyamatosan monitorozza az elítéltek vásárlási igényeit, és szükség szerint előterjesztést készít a kiétkező bolt árukészletének bővítésére.

26. Amennyiben az elítélt lekísérése a kiétkező boltba nem biztosított, abban az esetben az étkezésről lemondás miatt biztosított kiétkezést az élelmiszerlista alapján, az elítélt kérelmére összeállított csomag – a kötelezően biztosítandó kiétkezésnek megfelelő gyakorisággal történő – átadásával köteles a bv. intézet, valamint a kiétkező bolt üzemeltetője biztosítani.

27. A kiétkező bolt által összeállított csomag esetében az elítélt által összeállított élelmiszerlistát, valamint a vásárlásról szóló számlát a csomagban el kell helyezni.

28. A tartósélelmiszer-csomagokat a kiosztásig a webes csomagokkal megegyezően tárolja és kezeli a bv. intézet.

29. A kiétkező bolt üzemeltetője köteles az élelmiszerlistán szereplő termékekből állandó árukészletet tartani.

30. Az étkezésről lemondás miatt biztosított kiétkezési lehetőségek nem juttathatják jogtalan előnyhöz az azt igénylő elítéltet.

31. A lemondott étkezés pótlására szolgáló kiétkezés esetén az elítéltek birtokában tartható élelmiszerekre vonatkozó mennyiségi korlátokra az általános szabályok irányadóak.

V. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

32. Az étkezésről lemondás esetén az elítélt számára a szabadságvesztés, az elzárás, az előzetes letartóztatás és a rendbírság helyébe lépő elzárás végrehajtásának részletes szabályairól szóló 16/2014. (XII. 19.) IM rendelet 6. mellékletében előírt kalóriaérték biztosítása nem kötelező.

33. Az étkezésről lemondás időszakában indított élelmezési ellátással kapcsolatos ügyészi panasz esetén a kivizsgálás dokumentációjához csatolni kell az elítélt nyilatkozatát az étkezés lemondásról.

34. A teljes napi étkezésről lemondás esetén az egészségügyi szakterület, valamint a pszichológus 2 hetente köteles az elítélt egészségügyi állapotát felülvizsgálni, és annak eredményét az egészségügyi rendszerben rögzíteni. Amennyiben a vizsgálat alapján a bv. orvos az elítélt egészségügyi állapotában olyan változást tapasztal, mely az étkezésről lemondás további fenntartása esetén egészségügyi kockázatot jelent, az étkezésről lemondás felfüggesztésére tesz javaslatot.

35. Az elítélt megőrzésre szállítása esetén annak időtartama alatt az étkezésről lemondás automatikusan szünetel.

36. Az elítélt végleg szállítása esetén az étkezésről lemondás automatikusan megszűnik, ez esetben az elítélt újból nyilatkozhat az étkezésről lemondásról.

37. A műszaki és ellátási osztály vezetője által megbízott személy, valamint az étkezésről lemondással érintett elítélt reintegrációs tisztje havonta egy alkalommal köteles ellenőrizni, hogy a lemondott étkezés pótlására szolgáló kiétkezés során az elítélt kizárólag az élelmiszerlistán szereplő élelmiszert vásárolt. Az élelmiszerlistán nem szereplő termék vásárlása esetén az észlelő köteles az elítélt ellen fegyelmi eljárást indítani, valamint az engedély visszavonására soron kívül intézkedni.

38. Az agglomerációs központ havonta két alkalommal agglomerációnként összesített adatszolgáltatást teljesít a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Műszaki és Ellátási Főosztály részére az étkezésről lemondó elítéltek számának alakulásáról.

39.9 A bv. intézet az étkezésről lemondás során jelentkező megtakarítás összegét a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága Műszaki és Ellátási Főosztály részére minden hónap 10-éig, az élelmezési norma felhasználásáról szóló havi jelentéssel megküldi.

40. Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.

1. melléklet a 32/2023. (V. 12.) BVOP utasításhoz

2. melléklet a 32/2023. (V. 12.) BVOP utasításhoz

1

Az 5. pont az 1/2024. (I. 4.) BVOP utasítás 4. pontjával megállapított szöveg.

2

A 6. pont a 15/2024. (IV. 18.) BVOP utasítás 1. pontjával megállapított szöveg.

3

A 12. pont a 15/2024. (IV. 18.) BVOP utasítás 6. pont a) alpontja szerint módosított szöveg.

4

A 13. pont a 15/2024. (IV. 18.) BVOP utasítás 6. pont b) alpontja szerint módosított szöveg.

5

A 14. pont a 15/2024. (IV. 18.) BVOP utasítás 2. pontjával megállapított szöveg.

6

A 15. pont a 15/2024. (IV. 18.) BVOP utasítás 3. pontjával megállapított szöveg.

7

A 23. pont a 15/2024. (IV. 18.) BVOP utasítás 6. pont c) alpontja szerint módosított szöveg.

8

A 25. pont a 15/2024. (IV. 18.) BVOP utasítás 4. pontjával megállapított szöveg.

9

A 39. pont a 15/2024. (IV. 18.) BVOP utasítás 5. pontjával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére