• Tartalom

367/2023. (VIII. 3.) Korm. rendelet

367/2023. (VIII. 3.) Korm. rendelet

egyes köznevelési intézmények veszélyhelyzeti működési rendjéről

2023.08.04.

A Kormány az Alaptörvény 53. cikk (1) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, figyelemmel a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló 2021. évi XCIII. törvény 80. és 81. §-ára, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt a nevelés és az oktatás folyamatosságának biztosítása érdekében a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 2. § (3) bekezdés b) pont ba) alpontjában meghatározott jogi személy által fenntartott köznevelési intézmény esetében a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény (a továbbiakban: Njtv.) 27. §-át, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 9. §-át, 10. § (4a)–(4d) bekezdését, 53/A. §-át és 79. § (4) bekezdését, a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény (a továbbiakban: Kvtv1.) 8. melléklet II. Támogatások megállapításának, felhasználásának és elszámolásának szabályai alcím 1. pont 1.14. és 1.15. alpontját, a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény (a továbbiakban: Kvtv2.) 7. melléklet II. Támogatások megállapításának, felhasználásának és elszámolásának szabályai alcím 1. pont 1.14. és 1.15. alpontját, a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Vhr.) III/A. Fejezetét, valamint az állami köznevelési közfeladat ellátásában fenntartóként részt vevő szervekről, valamint a Klebelsberg Központról szóló 134/2016. (VI. 10.) Korm. rendelet 1. §-át, a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásának rendjéről szóló 13/2020. (V. 5.) BM rendelet 1. mellékletben foglalt táblázat F:64 és G:64 mezőjét a (2)–(14) bekezdésben meghatározott eltéréssel kell alkalmazni.

(2) Ha az Nkt. 2. § (3) bekezdés b) pont ba) alpontjában meghatározott fenntartó (a továbbiakban: fenntartó) végrehajtási eljárás alatt áll, és emiatt a fenntartó által fenntartott köznevelési intézmény (a továbbiakban: köznevelési intézmény) működése veszélyeztetett, akkor a köznevelésért felelős miniszter döntése alapján

a) a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: kincstár) fenntartó székhelye szerinti illetékes igazgatósága a Kvtv1. 8. melléklete és a Kvtv2. 7. melléklete szerint igényelhető – a nem állami köznevelési tevékenységhez kapcsolódó – állami támogatásokat,

b) a központi költségvetésről szóló törvény XIV. Belügyminisztérium fejezet szerinti energiaár-kompenzációhoz és bérkompenzációhoz kapcsolódó állami támogatásokat és

c) a fenntartó részére a köznevelési intézményekre tekintettel megállapított egyéb, az Áht. szerinti támogatásokat

a fenntartó helyett, közvetlenül az annak fenntartásában működő köznevelési intézmény kincstárnál vezetett számlájára is folyósíthatja (a továbbiakban: finanszírozási eljárás).

(3) A köznevelésért felelős miniszter intézkedik a köznevelési intézmény kincstári számlájának megnyitása iránt.

(4) A köznevelési intézmény tekintetében az Nkt. szerinti fenntartói jogokat és az Áht. szerinti irányítói jogokat – ide nem értve az intézmény fenntartói jogának átadását, az intézmény átalakítását, megszüntetését és átszervezését – a (2) bekezdés szerinti veszélyeztetettség fennállásának időtartama alatt a feladatellátási hely szerinti tankerületi központ gyakorolja, azzal, hogy az érintett intézmény nem minősül állami fenntartású köznevelési intézménynek.

(5) A köznevelési intézménynek az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 9. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatait a veszélyeztetettség fennállásának időtartama alatt a feladatellátási hely szerint illetékes tankerületi központ látja el.

(6) A kincstár fenntartó székhelye szerint illetékes területi igazgatósága a fenntartó által 2023. január 31-ig benyújtott, és a Vhr. 37/C. § (4) bekezdése szerint június 30-áig módosított kérelmében szereplő létszámadatok figyelembevételével, az intézményenként rögzített gyermek-, tanulólétszám arányában – a köznevelésért felelős miniszter eltérő rendelkezése hiányában – folyósítja a támogatást a (2) bekezdés szerinti veszélyeztetettség fennállásának időtartama alatt. Ezen időtartam alatt a fenntartó és a fenntartói jogokat gyakorló tankerületi központ a Vhr. 37/C. §-a és 37/D. §-a szerinti kérelmeket, valamint 37/L. §-a szerinti elszámolást nem nyújthat be.

(7) A jogszabállyal vagy kormányhatározattal megállapított további hozzájárulást a kincstár a Vhr. 37/C. § (4) bekezdése szerinti, 2023. június 30-áig benyújtott – ennek hiányában a Vhr. 37/C. § (1) bekezdése szerint január 31-éig benyújtott – kérelemben szereplő létszámadatok figyelembevételével folyósítja.

(8) A kincstár fenntartó székhelye szerint illetékes területi igazgatósága a (6) bekezdés szerinti létszámadatok alapján 2024. január–április hónapokra a Vhr. 37/J. § (3) bekezdése szerinti előleget biztosít a tárgyévet megelőző évi központi költségvetésről szóló törvény alapján a tárgyévet megelőző évre megállapított támogatás december hónapra jutó összege alapján. A kincstár fenntartó székhelye szerint illetékes területi igazgatósága a 2024. évre a (6) bekezdés létszámadatai alapján hivatalból állapítja meg a támogatást. A folyósított előleg és a 2024. évre megállapított támogatás különbözetének rendezésére május hónapban kerül sor.

(9) A (2) bekezdés szerinti állami támogatások biztosítása a Kvtv1. és a Kvtv2. 1. melléklet

terhére történhet.

(10) A köznevelésért felelős miniszter a (2) bekezdés szerinti veszélyeztetettség fennállását folyamatosan vizsgálja. Ha a (2) bekezdés szerinti feltétel már nem áll fenn, a veszélyeztetettség fennállásának megszűnéséről a köznevelésért felelős miniszter haladéktalanul értesíti a fenntartót, a kincstárt, a Klebelsberg Központot és az illetékes tankerületi központot.

(11) A kincstár a (10) bekezdés szerinti értesítés kézbesítését követő tárgyhó 1. napjától megszünteti az e rendelet szerinti finanszírozási eljárást, és az (1) bekezdésben megjelölt jogszabályok és a (6) bekezdésben foglalt létszámadatok alapján folytatja az állami támogatások kifizetését, valamint a (4) bekezdés szerinti, az Nkt.-ban meghatározott valamennyi fenntartói és az Áht. szerinti irányítói jogokat a fenntartó gyakorolja.

(12) A fenntartónak a veszélyeztetettség megszűnéséről szóló miniszteri értesítés kézbesítését követő 15 napon belül kell eleget tenni a veszélyeztetettség megszűnésének évét megelőző év december 31-éig igénybe vett támogatásokra vonatkozó elszámolási kötelezettségének. Amennyiben a fenntartó az elszámolási kötelezettségének nem tesz eleget, a Vhr. 37/L. § (5) bekezdése szerint kell eljárni. A köznevelésért felelős miniszter veszélyeztetettség megszűnéséről szóló értesítésének kézbesítését követő 15 napon belül a fenntartó az adott évre vonatkozóan a Vhr. 37/C. § (4) bekezdése szerinti támogatás iránti kérelmet nyújt be. Amennyiben a fenntartó határidőn belül nem nyújtja be kérelmét, úgy a kincstár a tárgyévben folyósított támogatások visszafizetésére kötelezi. Amennyiben a veszélyeztetettség fennállása november–december hónapokban szűnik meg, úgy a fenntartó e bekezdés szerinti igénylése helyett, a Vhr. 37/L. §-a szerinti elszámolása keretében érvényesítheti igénylését.

(13) Az Njtv. 27. §-ától eltérően, ha a köznevelési intézmény működése veszélyeztetettségének időtartama alatt az érintett köznevelési intézmények tekintetében jogszabály az országos nemzetiségi önkormányzat részére valamely döntés meghozatalánál a közneveléssel kapcsolatos ügyben – ide nem értve a (4) bekezdés alapján a tankerületi központ által gyakorolt fenntartói jogköröket – egyetértési vagy véleményezési jogot biztosít, egyetértési jog esetén is kizárólag véleményezési jogkörben tehető nyilatkozat, amelynek megtételére 8 nap áll rendelkezésre. A határidő eredménytelen eltelte esetén a véleményről szóló nyilatkozatot – 30 napon belül – a területi nemzetiségi önkormányzat teszi meg.

(14) E rendelet hatálybalépését megelőzően a fenntartó részére folyósított – nem állami köznevelési tevékenységhez kapcsolódó – állami támogatások terhére a végrehajtási eljárás keretében érvényesített összeg nem minősül az Áht. 53/A. §-a szerinti jogosulatlan igénybevételnek.

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére