• Tartalom

37/2023. (VIII. 3.) HM utasítás

37/2023. (VIII. 3.) HM utasítás

a Magyar Honvédség külföldi képviseletei költségvetési gazdálkodásáról

2023.08.07.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya

a) a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM),

b) a honvédelemért felelős miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre,

c) a Honvéd Vezérkarra (a továbbiakban: HVK),

d) a Magyar Honvédség Logisztikai Támogató Parancsnokságra (a továbbiakban: MH LTP),

e) az Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázisra (a továbbiakban: MH ARB),

f) a Magyarország Állandó Képviselete a NATO mellett, Brüsszel Védelempolitikai Részlegére, a Magyar Honvédség Katonai Képviselő Hivatalára, a Magyar Honvédség Nemzeti Katonai Képviseletére, a Magyar Honvédség Nemzeti Összekötő Képviseletére, a Magyarország Állandó EBESZ Képviselet, Katonai Képviseletére (a továbbiakban együtt: Képviseletek), valamint

g) az önálló NATO vagy EU beosztást betöltőkre, a NATO Flying Training in Canada, valamint USA pilótaképzés program keretében Kanadában, valamint az Amerikai Egyesült Államokban tartós külföldi szolgálatot teljesítő oktató személyi állományra és az egyéb nemzeti és nem műveleti területen egyéni missziós beosztásba kihelyezésre kerülőkre, illetve minden olyan tartós külföldi szolgálatra vezényeltre, aki nem tartozik a külföldi szolgálatot teljesítők egyes járandóságairól szóló 8/2018. (VI. 22.) HM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. § (2) bekezdés a) pont aa)–ac) alpontjának hatálya alá (a továbbiakban együtt: ÖNB)

terjed ki.

2. A gazdálkodás rendszere

2. § (1) A Képviseletek és az ÖNB gazdálkodása teljes körű koordinálását a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal (a továbbiakban: HM VGH) és az MH LTP szakmai felügyelete alatt az MH ARB az ezen utasításban meghatározottak szerint végzi.

(2) A Képviseletek és az ÖNB külföldi logisztikai támogatását, hazai bázisú logisztikai háttértámogatását, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (a továbbiakban: HM HIM) egyes külföldi logisztikai szakfeladatait az MH ARB végzi.

(3) A Képviseletek és az ÖNB pénzügyi biztosítását, pénzforgalmának lebonyolítását, valamint a HM HIM külföldi pénzügyi biztosításával kapcsolatos egyes feladatokat a HM VGH végzi.

3. A költségvetési előirányzatok tervezése, jóváhagyása és biztosítása

3. § (1) A Képviseletek és az ÖNB költségvetési tervjavaslatát az adott év vonatkozásában kiadott, az intézményi, központi és fejezeti kezelésű előirányzatok költségvetési javaslata elkészítésének és jóváhagyásának rendjéről szóló eljárásrend (a továbbiakban: tervezési körlevél) alapján kell összeállítani.

(2) A Képviseletek költségvetési tervjavaslatában a Képviseletek személyi állományának külföldi fizetőeszközben folyósított személyi juttatásait és azok járulékait, a Rendelet 14. § (1) bekezdés d) pontja szerinti utazások utazási átalány-költségtérítését és azok járulékait, továbbá a Magyar Államkincstár által az előirányzat-felhasználási keretszámlákhoz kapcsolódóan felszámított díjakat – kincstári számlavezetési díj, bankköltség, pénzügyi tranzakciós illeték – kell szerepeltetni.

(3) Az ÖNB költségvetési tervjavaslatában az ÖNB külföldi fizetőeszközben folyósított személyi juttatásait és azok járulékait a Rendelet 14. § (1) bekezdés d) pontja szerinti utazások utazási átalány-költségtérítését és azok járulékait, továbbá a Magyar Államkincstár által az előirányzat-felhasználási keretszámlákhoz kapcsolódóan felszámított díjakat – kincstári számlavezetési díj, bankköltség, pénzügyi tranzakciós illeték – kell szerepeltetni.

(4) A HM VGH nemzetközi költségvetési tervjavaslatában a Képviseletekre és az ÖNB-re címrendkódokkal elkülönítve kell szerepeltetni a Képviseletek személyi állományának és az ÖNB-nek a Rendelet 2. § (1) bekezdés 16. pontja szerinti kiküldetései (a továbbiakban: kiküldetés) és a családi átalány-költségtérítésre jogosító gyermekek utáni tandíjköltség-hozzájárulás kiadásait, továbbá a tartós külföldi szolgálatot teljesítők reprezentációs tevékenységéről szóló HM utasítás (a továbbiakban: Utasítás) szerinti éves reprezentációs keretét.

(5) Az ÖNB kiküldetéseinek kiadásait a Rendelet 2. § (2) bekezdése szerinti engedélyező elöljáró hatáskörében összesítve Képviseletekre címrendkódokkal elkülönítve, az ÖNB reprezentációs keretét a Rendelet 2. § (2) bekezdése szerinti engedélyező elöljáró hatáskörében összesítve a Képviseletekre címrendkódokkal elkülönítve kell megtervezni. A Rendelet 2. § (2) bekezdése szerint a HVK Személyzeti Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK SZCSF) csoportfőnöke engedélyező elöljárói hatáskörébe tartozó ÖNB kiküldetéseinek kiadásait és reprezentációs keretét címrendkódonként kell megtervezni.

(6) Az MH ARB költségvetési tervjavaslatában Képviseletekre és az ÖNB-re címrendkódokkal elkülönítve kell a Képviseletek működtetésének, váltásának és bővítésének, továbbá az ÖNB külföldi ellátásának, váltásának logisztikai jellegű kiadásait szerepeltetni. Az ÖNB külföldi ellátásának, váltásának logisztikai jellegű kiadásait a „Nemzeti támogatás feladat” címrendkódon kell megtervezni. Itt kell megtervezni továbbá a HM HIM állományából tartós külföldi szolgálatot teljesítő kutatók külföldi ellátásának, váltásának logisztikai jellegű kiadásait is.

(7) A HM VGH nemzetközi költségvetési tervjavaslatában a „Nemzeti támogatás feladat” címrendkódon kell megtervezni a Képviseletek személyi állománya és az ÖNB váltásának és bővítésének utazási és ideiglenes elhelyezési költségeit, a Képviseletek személyi állománya és az ÖNB részéről felmerült, a Rendelet 14. § (1) bekezdés c), e), f) és g) pontja szerinti utazás költségeit, valamint a helyszíni pénzügyi és logisztikai biztosításban részt vevő hazai ellátó állomány ideiglenes külföldi szolgálatának költségeit.

(8) A Képviseletek és az ÖNB éves költségvetési tervjavaslatának összeállítását a HM VGH és az MH ARB a Képviseletek és a nemzetközi feladatok vonatkozásában a tervezési körlevél mellékletében meghatározott szervezetek (a továbbiakban: keretgazda szervezetek) együttműködésével hajtja végre, mely különösen a tárgyévben tervezett – az engedélyező elöljáró által előzetesen jóváhagyott – kiküldetésekre és azok költségvonzatára, az Utasításban megállapított reprezentációs keretek jogosultjaira és a reprezentációs keretek tervezett felhasználására, valamint a Képviseletek tárgyévi működtetésének logisztikai szükségleteire terjed ki.

(9) A HM VGH főigazgatója a Képviseletek és az ÖNB éves költségvetési tervjavaslatának jóváhagyását követő 15 napon belül az engedélyezett kiadási és bevételi előirányzatokról írásban értesíti

a) a Képviseletek költségvetései és a (4) bekezdés szerinti keretei vonatkozásában a Képviseletek vezetőit,

b) az ÖNB költségvetése és a (4) bekezdés szerinti keretei vonatkozásában a keretgazda szervezetek vezetőit,

c) az MH ARB költségvetése tekintetében az MH ARB parancsnokát, aki az értesítést követő 15 napon belül a (6) bekezdés szerinti keretekről tájékoztatja a Képviseletek vezetőit és a HVK SZCSF csoportfőnökét.

4. A költségvetés felhasználása

4. § (1) A Képviseletek, az ÖNB, a HM VGH és az MH ARB részére jóváhagyott költségvetési előirányzata felett

a) a Képviseletek tekintetében a Képviseletek vezetői,

b) az ÖNB tekintetében a tervezési körlevélben meghatározott szervezetek vezetői,

c) a HM VGH tekintetében a HM VGH főigazgatója és

d) az MH ARB tekintetében az MH ARB parancsnoka

saját hatáskörükben kötelezettségvállalási és utalványozási jogkörrel rendelkeznek.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározottak tekintetében az ellenjegyzési, érvényesítési jogkört a HM VGH és az MH ARB kijelölt szakállománya gyakorolja.

(3) A külföldi szervezetek eszközei magyarországi, valamint a Magyar Honvédség eszközei külföldön végrehajtott üzemanyag-feltöltésének és elszámolásának rendjéről szóló 23/2019. (III. 20.) HM utasításban meghatározottak szerint a külföldi kiküldetések alkalmával történt üzemanyag-feltöltések a HM VGH által készpénzben nyújtott valutaelőlegek terhére kerülnek végrehajtásra. A külföldi kiküldetések során az adott előlegek terhére elszámolt üzemanyagok bevételezője és költségviselője az MH ARB. A HM VGH és az MH ARB ezen előlegek elszámolását előirányzat-felhasználási keretszámlák közötti átutalással rendezi.

(4) Az MH ARB költségvetésében a Képviseletek részére jóváhagyott előirányzatok felhasználása elsődlegesen a kiadott VIP kártya használatával történik. Amennyiben a szolgáltató vagy elfogadóhely okán a VIP kártya használata akadályba ütközik, akkor a képviselet-vezető vagy a képviselet gazdálkodási feladatainak végrehajtására kijelölt személy által igényelt vásárlási kölcsön nyújt fedezetet a beszerzés, illetve a szolgáltatás igénybevételére.

(5) A HM VGH nemzetközi költségvetésében a 3. § (7) bekezdésében jóváhagyott előirányzatok terhére elszámolt költségeket a Képviseletekre, az ÖNB-re, valamint nemzeti támogatásra elkülönítve kell nyilvántartani.

5. A költségvetési előirányzatok évközi módosítása

5. § (1) A jóváhagyott költségvetési előirányzatok módosítása

a) az elöljáró – a HM védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár vagy a Honvéd Vezérkar főnökének gazdálkodási helyettese – kezdeményezésére történhet, amennyiben az arra jogosult elöljárók intézkedései a költségvetési előirányzatok módosítását – megvonás, biztosítás – teszik szükségessé,

b) a Képviseletek vezetői, a HVK SZCSF csoportfőnöke, az MH ARB parancsnoka igénylése alapján vagy a HM VGH kezdeményezésére történhet, amennyiben a felmerült szükséglet a költségvetési tervjavaslat elkészítésekor még ismeretlen volt, és ezen igényeknek más előirányzatok terhére történő kielégítése az alaprendeltetés szerinti feladatok végrehajtását veszélyeztetné, valamint ha az év során bekövetkezett szervezeti és normaváltozás az előirányzatok módosítását indokolja.

(2) Az előirányzatok közötti szükség szerinti átcsoportosítás vagy módosítás kezdeményezésének, valamint a pótelőirányzatok jóváhagyásának és visszaigazolásának rendje megegyezik az eredeti előirányzatok jóváhagyásának rendjével.

6. A beszámolás rendje

6. § A Képviseletek, az ÖNB, a HM VGH elkülönített gazdálkodó szervezetkódon kezelt és az MH ARB nemzetközi feladatai vonatkozásában a költségvetési beszámolót, valamint az időközi mérlegjelentést és költségvetési jelentést az elkészítésük rendjéről, valamint az éves zárszámadáshoz kapcsolódó adatszolgáltatás rendjéről szóló körlevelekben előírt adattartalommal és eljárási rend szerint kell elkészíteni.

7. A pénzforgalom rendje

7. § (1) A Képviseletek és az ÖNB részére jóváhagyott költségvetési előirányzatok felhasználásához kapcsolódó pénzforgalmat a HM VGH által kezelt előirányzat-felhasználási keretszámlákon keresztül kell lebonyolítani, a honvédelmi szervezetek költségvetési gazdálkodásának rendjéről szóló HM utasítás, valamint a Honvédelmi Minisztérium Fejezet Egységes Számviteli Politikája Szabályzat Pénzkezelési Szabályzatának előírásai szerint.

(2) Az MH ARB részére jóváhagyott költségvetési előirányzatok teljesítése során a 3. § (9) bekezdés c) pontja szerinti – a Képviseletek helyszíni működtetését biztosító – keretek külföldi felhasználását az MH ARB biztosítja.

(3) A Képviseletek és az ÖNB gazdasági eseményeinek okmányolásáért és főkönyvi könyveléséért a HM VGH és az MH ARB a felelős.

8. Záró rendelkezések

8. § Ez az utasítás a közzétételét követő 3. napon lép hatályba.

9. §1

1

A 9. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére