• Tartalom

5/2023. (VI. 19.) IM rendelet

5/2023. (VI. 19.) IM rendelet

a békéltető testületi elnöki és tagsági feladat ellátására vonatkozó kiválasztási eljárás szabályairól és a békéltető testületi elnökök és tagok díjazásáról, képzéséről és a békéltető testületi alapvizsga szabályairól, valamint az online adásvételi vagy online szolgáltatási szerződéssel összefüggő határon átnyúló fogyasztói jogvita esetén eljáró békéltető testületek kijelöléséről

2024.01.02.

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 56. § a) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

az 5. alcím tekintetében a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 56. § b) pontjában kapott felhatalmazás alapján,

a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 119. § 6. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. A békéltető testület elnöki és elnökhelyettesi tisztségének betöltésére irányuló eljárás

1. § (1) A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (a továbbiakban: Fgytv.) szerinti békéltető testület (a továbbiakban: békéltető testület) tagjai megbízatásának lejártát megelőző százhúsz nappal a területileg illetékes vármegyei (fővárosi) kereskedelmi és iparkamara (a továbbiakban: kamara) megindítja az elnöki tisztség betöltésére irányuló pályázati eljárást, amelyről a kiírással egyidejűleg elektronikus úton tájékoztatja a Magyar Kereskedelemi és Iparkamarát (a továbbiakban: MKIK) és a fogyasztóvédelemért felelős minisztert.

(2) Ha a kamara az (1) bekezdésben meghatározott időpontot követő öt napon belül nem indítja meg az eljárást, akkor azt az MKIK haladéktalanul megindítja, amelyről a kiírással egyidejűleg elektronikus úton tájékoztatja a fogyasztóvédelemért felelős minisztert.

(3) Az eljárás során az elnök kiválasztását követően kerül sor a tagok kiválasztására.

2. § A kamara az 1. §-ban foglaltak szerint, elektronikus úton legalább huszonöt, legfeljebb harminc napra a honlapján közzétett pályázati felhívással kezdeményezi az új békéltető testületi elnök kiválasztását.

3. § (1) Az elnöki tisztségre pályázónak a pályázatához mellékelnie kell

a) a felsőfokú iskolai végzettségéről szóló okirat másolatát, továbbá a legalább kétéves szakmai gyakorlatot igazoló okiratot vagy annak másolatát;

b) az Fgytv. 22. § (4) bekezdése szerinti hatósági bizonyítványt (a továbbiakban: hatósági bizonyítvány) vagy az annak igénylését tanúsító igazolást;

c) az Országos Bírósági Hivatal adatszolgáltatását arról, hogy nem áll cselekvőképességét korlátozó gondnokság hatálya alatt, vagy az adatszolgáltatás igénylését tanúsító igazolást; valamint

d) az önéletrajzát.

(2) Ha a benyújtott pályázat nem tartalmazza az (1) bekezdésben meghatározott dokumentumokat, a kamara egy alkalommal legfeljebb ötnapos határidővel hiánypótlásra hívja fel a pályázót, ezzel egyidejűleg tájékoztatja, hogy ha a felhívásnak határidőben nem tesz eleget, az a pályázat érvénytelenségét vonja maga után.

(3) A hatósági bizonyítványt vagy az (1) bekezdés c) pontja szerinti adatszolgáltatást legkésőbb a hiánypótlás előterjesztésére nyitva álló határidőben mellékelni kell a pályázathoz, akkor is, ha azok helyett korábban igénylést tanúsító igazolás került benyújtásra. Erről a pályázót a hiánypótlási felhívásban tájékoztatni kell.

4. § Elkésett pályázat nem fogadható be. Az elkésett pályázat elutasításáról a kamara a kézhezvételtől számított nyolc napon belül a pályázati anyag visszaküldésével együtt írásban értesíti a pályázót.

5. § (1) A benyújtott pályázat érvénytelen, ha

a) a pályázat a pályázó tekintetében nem tartalmazza a 3. §-ban meghatározott dokumentumokat,

b) a 3. § szerinti dokumentumok alapján egyértelműen megállapítható, hogy a pályázó nem felel meg az Fgytv. 22. § (1) bekezdésében foglalt valamely alkalmassági feltételnek,

c) a 3. § szerinti dokumentumok alapján egyértelműen megállapítható, hogy a pályázóval szemben az Fgytv. 22. § (2) bekezdés a) pontjában foglalt kizáró ok áll fenn, vagy

d) a hatósági bizonyítvány alapján megállapítható, hogy a pályázóval szemben az Fgytv. 22. § (2) bekezdés b)–d) pontja szerinti valamely kizáró ok áll fenn.

(2) Érvénytelen pályázat esetén a kamara a kézhezvételtől számított nyolc napon belül a pályázati anyag visszaküldésével együtt írásban értesíti a pályázót.

6. § (1) Eredménytelen a békéltető testületi elnöki tisztség betöltésére vonatkozó pályázati eljárás, ha arra nem érkezett be érvényes pályázat.

(2) A pályázati eljárás eredménytelenségéről a kamara öt napon belül írásban értesíti a pályázókat, és az MKIK-n keresztül a fogyasztóvédelemért felelős minisztert.

(3) Eredménytelen pályázati eljárás esetén az MKIK-nak haladéktalanul közzé kell tennie a 2. § szerinti pályázati felhívást, és le kell folytatnia a kamara helyett a pályázati eljárást.

7. § (1) A kamara a pályázat értékelése során figyelembe veszi a pályázó felsőfokú végzettségét, szakmai gyakorlatát. A kamara a benyújtott pályázatok alapján a 2. §-ban meghatározott közzétételi időtartam lezárását követő nyolc napon belül, az érvényesen benyújtott összes pályázatot előzetesen értékelve felterjeszti az MKIK részére, sorrendet megállapítva az elnökjelöltek tekintetében.

(2) Az MKIK az (1) bekezdésben foglalt határidőt követő nyolc napon belül a kamara előzetes értékelését véleményezi, sorrendet megállapítva az elnökjelöltek tekintetében. Az MKIK az összes érvényes pályázatot kamarai és MKIK-értékeléssel felterjeszti a fogyasztóvédelemért felelős miniszter részére.

(3) A fogyasztóvédelemért felelős miniszter a pályázati eljárás lezárását követő öt napon belül közli az MKIK-val és a kamarával, hogy a békéltető testület elnökeként mely pályázó került kiválasztásra.

(4) Az MKIK a fogyasztóvédelemért felelős miniszter döntésének közlésétől számított öt napon belül írásban értesíti a kiválasztásra került elnököket.

(5) A kamara az MKIK tájékoztatásának közlését követő nyolc napon belül a pályázati anyag visszaküldésével együtt írásban értesíti a kiválasztásra nem került pályázókat.

(6) Az MKIK a kiválasztott elnököt a kiválasztásról szóló értesítést követő nyolc napon belül bízza meg vagy alkalmazza.

(7) Az MKIK az elnök megbízását vagy alkalmazását követő öt napon belül elektronikus úton értesíti a fogyasztóvédelemért felelős minisztert a megbízásról vagy az alkalmazásról.

8. § Az elnökhelyettesi tisztség betöltésére irányuló eljárásra az elnök kiválasztására irányuló pályázati eljárásra vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.

2. A békéltető testületi tagi tisztség betöltésére irányuló eljárás

9. § (1) A békéltető testület tagjai megbízatásának lejártát megelőző százhúsz nappal a kamara megindítja a tagi tisztség betöltésére irányuló eljárást, amelyről a kiírással egyidejűleg elektronikus úton tájékoztatja az MKIK-t és a fogyasztóvédelemért felelős minisztert.

(2) Ha a kamara az (1) bekezdésben meghatározott időpontot követő öt napon belül nem indítja meg az eljárást, akkor azt az MKIK haladéktalanul megindítja, amelyről a kiírással egyidejűleg elektronikus úton tájékoztatja a fogyasztóvédelemért felelős minisztert.

10. § (1) A kamara elektronikus úton legalább huszonöt, legfeljebb harminc napra a honlapján arra vonatkozó felhívást tesz közzé, hogy felhívja a békéltető testület illetékességi területén bejegyzett fogyasztói érdekek képviseletét, hogy az ellátó egyesület (a továbbiakban: egyesület) javaslatot tehet az Fgytv. 22. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott előírásoknak megfelelő személyek közül a békéltető testületi tagok egyharmadára.

(2) A javaslathoz mellékelni kell a 3. § (1) bekezdésében előírt dokumentumok mellett a tagnak javasolt személy által tett elfogadó nyilatkozatot.

(3) Az eljárás során a 3. § (2) és (3) bekezdésében, valamint a 4–6. §-ban foglaltakat megfelelően alkalmazni kell.

11. § (1) A békéltető testület tagjai megbízatásának lejártát megelőző százhúsz nappal a kamara megindítja a pályázati eljárást, amelyről a kiírással egyidejűleg elektronikus úton tájékoztatja az MKIK-t és a fogyasztóvédelemért felelős minisztert.

(2) Ha a kamara az (1) bekezdésben meghatározott időpontot követő öt napon belül nem indítja meg a pályázati eljárást, akkor azt az MKIK haladéktalanul megindítja, amelyről a kiírással egyidejűleg elektronikus úton tájékoztatja a fogyasztóvédelemért felelős minisztert.

(3) A kamara elektronikus úton legalább huszonöt, legfeljebb harminc napra a honlapján közzétett pályázati felhívással kezdeményezi az új békéltető testület tagjainak kiválasztását.

12. § (1) A pályázónak a pályázatához mellékelnie kell a 3. § (1) bekezdésében meghatározott dokumentumok mellett azt a nyilatkozatot, amelyben nyilatkozik arról, hogy kiválasztása esetén a fogyasztók érdekeinek képviselője, a vállalkozások érdekeinek a képviselője vagy semleges fél kíván lenni a békéltető testületi eljárásban.

(2) A pályázati eljárás során a 3. § (2) és (3) bekezdésében, valamint a 4–6. §-ban foglaltakat megfelelően alkalmazni kell.

13. § (1) A fogyasztóvédelemért felelős miniszter a békéltető testületi tagok egyharmadát az egyesületek által érvényesen jelölt személyek közül választja ki a pályázó által benyújtott dokumentumok alapján.

(2) A fogyasztóvédelemért felelős miniszter a kiválasztási eljárás lezárását követő öt napon belül közli az MKIK-val és a kamarával békéltető testületenként a tagokat és a békéltető testületi tagok számát.

(3) A kamara a fogyasztóvédelemért felelős miniszter tájékoztatásának közlését követő öt napon belül írásban értesíti a kiválasztásra került tagokat.

(4) A kamara az MKIK tájékoztatásának közlését követő nyolc napon belül a pályázati anyag visszaküldésével együtt írásban értesíti a kiválasztásra nem került jelölteket és pályázókat.

(5) A kamara a kiválasztott tagot a kiválasztásról szóló értesítését követő nyolc napon belül bízza meg.

(6) A kamara a tagok megbízását követő öt napon belül elektronikus úton értesíti az MKIK-t és a fogyasztóvédelemért felelős minisztert a megbízásról.

14. § (1) A kamara az újonnan megalakult békéltető testület elnökének átadja

a) a pályázati eljárással összefüggő dokumentumokat, valamint

b) a békéltető testületi tagok listáját.

(2) A korábbi békéltető testületi elnök az újonnan megalakult békéltető testület elnökének átadja

a) a folyamatban lévő ügyek listáját és az ahhoz kapcsolódó iratanyagot, valamint

b) a békéltető testület irattárát és a működéshez szükséges egyéb dokumentumokat.

3. A békéltető testületi tagok létszámának növelésére irányuló eljárás

15. § (1) Ha a békéltető testület munkaterhe indokolja, az MKIK a fogyasztóvédelemért felelős miniszternél kezdeményezheti az adott békéltető testület tagjai számának növelését. Ha a fogyasztóvédelemért felelős miniszter a békéltető testületi tagok számának növeléséről dönt, akkor az MKIK a 11. § szerinti pályázati felhívást haladéktalanul közzéteszi a honlapján, és az erre irányuló eljárást lefolytatja.

(2) A békéltető testületi tag megbízatásának az Fgytv. 24. § (1) bekezdés a)–e) és g) pontja alapján történő megszűnése esetén a kamara a megszűnést követő nyolc napon belül gondoskodik a békéltető testületi tag saját személyes adatait tartalmazó dokumentumnak a békéltető testületi tag részére igazolható módon történő átadásáról.

(3) A békéltető testületi tag megbízásának az Fgytv. 24. § (1) bekezdés f) pontja alapján történő megszűnése esetén a kamara a megszűnésről való tudomásszerzést követő nyolc napon belül gondoskodik a békéltető testületi tag saját személyes adatait tartalmazó dokumentum átadásáról a békéltető testületi tagnak a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 1. pontja szerinti közeli hozzátartozója részére.

4. A békéltető testületi tagok és elnök díjazása

16. § (1)1 A tanács tagja ügyenként kilencezer-száz forint, a tanács elnöke, valamint az egyedül eljáró békéltető testületi tag ügyenként tizenháromezer forint díjazásra jogosult, ha e rendelet eltérően nem rendelkezik.

(2)2 Ha valamely ügyben a békéltető eljárás az Fgytv. 31. § (3) bekezdésében meghatározott okból a meghallgatást követően került megszüntetésre, az eljárásban részt vevő tag háromezer-kilencszáz forint díjazásra jogosult. Nem jár díjazás, ha az eljárás a meghallgatást megelőzően került megszüntetésre.

17. § (1) A díjazás havi összegének legkisebb mértéke az elnök esetében hatvanezer forint, az elnökhelyettes esetében negyvenezer forint.

(2) Ha a békéltető testület elnöke vagy elnökhelyettese a fogyasztói jogvita elbírálásában mint az eljárásban részt vevő tag is részt vesz, az (1) bekezdésben meghatározott díjazáson túlmenően egyéb díjazásra nem jogosult.

18. § (1) Az eljárásban részt vevő tag a fogyasztói jogvita elbírálásával közvetlenül összefüggő, indokolt és számlával igazolt költségeinek megtérítése céljából költségtérítésre jogosult.

(2) A költségtérítés összegét a békéltető testület elnöke hagyja jóvá.

(3)3 Az eljárásban részt vevő tag költségei megtérítését költségátalány formájában is igényelheti. Ennek összege ügyenként ezer forint.

5. Az online adásvételi vagy online szolgáltatási szerződéssel összefüggő határon átnyúló fogyasztói jogvita esetén eljáró békéltető testület

19. § Az online adásvételi vagy online szolgáltatási szerződéssel összefüggő határon átnyúló fogyasztói jogvita esetén – az Fgytv. 20. §-ában meghatározott illetékességi szabályok figyelembevételével – bármely békéltető testület eljárhat.

6. A békéltető testületi alapvizsga

20. § A békéltető testületi alapvizsga (a továbbiakban: alapvizsga) célja a békéltető testületek egységes joggyakorlatának kialakítása a szakmai irányító iránymutatása alapján, továbbá az, hogy az alapvizsgára jelentkező személy (a továbbiakban: vizsgázó) bemutassa a békéltető testületi tagi és elnöki feladatkör ellátásához szükséges elméleti ismereteit, gyakorlati szaktudását és jogalkalmazási készségét.

21. § (1) A vizsgázók alapvizsgára való felkészülését elősegítő online oktatásról az igazságügyért felelős miniszter gondoskodik.

(2) Az online képzés időtartama 30 óra. A képzés elvégzéséről az igazságügyért felelős miniszter az 1. melléklet szerinti tanúsítványt állítja ki.

(3) A fogyasztóvédelemért felelős miniszter látja el az oktatás és az alapvizsga feletti szakmai felügyeletet.

(4) A vizsgázó az (1) bekezdésben meghatározott képzésre történő jelentkezését az igazságügyért felelős miniszter képzésszervezést támogató informatikai rendszere útján nyújtja be.

(5) A vizsgázó az alapvizsgára való jelentkezéssel egyidejűleg az igazságügyért felelős miniszter képzésszervezést támogató informatikai rendszerébe feltölti a 3. § (1) bekezdés a) pontja és az Fgytv. 18. § (6a) bekezdése szerinti alkalmazásáról vagy megbízásáról rendelkező okiratot.

(6) Az igazságügyi miniszter szükség szerint tűz ki alapvizsgát.

22. § Az alapvizsgán a vizsgázó bemutatja, hogy ismeri és a békéltető testületi eljárás során alkalmazni tudja az Fgytv. 1. melléklet 1. pontjában meghatározott tárgykörökhöz kapcsolódó jogszabályokat.

23. § (1) Az alapvizsga online szóbeli vizsgából áll.

(2) Az alapvizsga nyelve magyar.

(3) Az alapvizsgát a fogyasztóvédelemért felelős miniszter által kijelölt alapvizsga bizottság előtt kell letenni.

(4) Az alapvizsga bizottság tagjait a fogyasztóvédelemért felelős miniszter nevezi ki négy évre a fogyasztóvédelmi jogterület szakemberei közül.

(5) Az esetenként kijelölt vizsgabizottság három főből áll, akik közül a vizsgabizottság elnöke ellátja a vizsgabizottsági adminisztratív teendőket. A vizsgabizottságot úgy kell megalakítani, hogy abban

a) a fogyasztóvédelemért felelős miniszter által vezetett minisztériumnak,

b) a fogyasztóvédelmi feladatkörben eljáró fővárosi és vármegyei kormányhivataloknak, valamint

c) valamely egyetem jogi karának

képviselői részt vegyenek.

(6) Az alapvizsgán értékelt szempontok figyelembevételével, amennyiben a vizsgázó a szükséges ismereteket elsajátította, az alapvizsgán megfelelt, ellenkező esetben nem felelt meg.

(7) Ha a vizsgázó az alapvizsgán nem felelt meg, a vizsgabizottság őt az alapvizsga megismétlésére utasítja, amely megismételt vizsgának minősül.

24. § (1) Az alapvizsgáról vizsgázónként külön jegyzőkönyvet kell készíteni, és ebben fel kell tüntetni

a) a vizsgázó nevét, születési nevét, anyja nevét, születési helyét és idejét,

b) az alapvizsga helyét és időpontját,

c) az Fgytv. 1. melléklet 1. pontja szerinti, a vizsgán érintett témaköröket, valamint

d) azt, hogy a vizsgázó az alapvizsgán megfelelt vagy nem felelt meg, és ez utóbbi esetben a vizsgabizottság az alapvizsga megismétlésére utasította.

(2) A vizsgabizottság elnökét és tagját vizsgázónként 4000 Ft vizsgáztatói díj illeti meg.

(3) A jegyzőkönyvet a vizsgabizottság elnöke és tagjai aláírják.

(4) Az alapvizsga teljes iratanyagát az igazságügyért felelős miniszter őrzi.

25. § (1) Az eredményesen letett alapvizsgáról a 2. melléklet szerinti tanúsítványt kell kiállítani.

(2) A tanúsítvány a vizsgázó részére elektronikus úton kerül megküldésre.

(3) Az elveszett, megsemmisült vagy megrongálódott tanúsítvány pótlása érdekében – a kérelmező kétséget kizáró igazolása alapján – az igazságügyért felelős miniszter gondoskodik a tanúsítvány vizsgázó részére történő ismételt megküldéséről.

7. Záró rendelkezések

26. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2023. június 25-én lép hatályba.

(2) A 6. alcím és a 29. § 2024. január 1-jén lép hatályba.

27. § A 29. § rendelkezéseit a hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

28. § (1) Ez a rendelet a fogyasztói jogviták alternatív rendezéséről, valamint a 2006/2004/EK rendelet és a 2009/22/EK irányelv módosításáról szóló, 2013. május 21-i 2013/11/EU európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.

(2) A 20. § a fogyasztói jogviták online rendezéséről, valamint a 2006/2004/EK rendelet és a 2009/22/EK irányelv módosításáról szóló, 2013. május 21-i 524/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.

29. §4

30. §5

1. melléklet az 5/2023. (VI. 19.) IM rendelethez

2. melléklet az 5/2023. (VI. 19.) IM rendelethez

1

A 16. § (1) bekezdése a 29. § a) pontja szerint módosított szöveg. A 27. § alapján a 2024. január 1-jén folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

2

A 16. § (2) bekezdése a 29. § b) pontja szerint módosított szöveg. A 27. § alapján a 2024. január 1-jén folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

3

A 18. § (3) bekezdése a 29. § c) pontja szerint módosított szöveg. A 27. § alapján a 2024. január 1-jén folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

4

A 29. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

5

A 30. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére