• Tartalom

5/2023. (IV. 14.) LÜ utasítás

5/2023. (IV. 14.) LÜ utasítás

az Európai Bizottság „e-Evidence Digital Exchange System” informatikai rendszerének ügyészségi használatáról

2023.04.15.

Az ügyészségről szóló 2011. évi CLXIII. törvény 8. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a nemzetközi bűnügyi jogsegélyforgalom és az elektronikus bizonyítékok határokon átnyúló küldésének és fogadásának egyszerűsítése, gyorsítása és hatékonyabbá tétele érdekében, az Európai Bizottság által létrehozott és üzemeltetett „e-Evidence Digital Exchange System” rendszer ügyészségi használatának biztosítása céljából a következő utasítást adom ki:

1. § (1) Az Európai Bizottság „e-Evidence Digital Exchange System” informatikai rendszeréhez (a továbbiakban: Rendszer) való ügyészségi csatlakozást biztosító informatikai alkalmazást (a továbbiakban: Alkalmazás) bevezetem.

(2) Az Alkalmazást kell használni európai nyomozási határozatok és kölcsönös bűnügyi jogsegélykérelmek kibocsátó hatóságként való küldésére azon európai uniós tagállamok hatóságaihoz, illetve végrehajtó hatóságként történő fogadására azon európai uniós tagállamok hatóságaitól, amelyek csatlakoztak a Rendszerhez.

(3) Az Alkalmazást kell használni a (2) bekezdés szerinti európai nyomozási határozatok és kölcsönös bűnügyi jogsegélykérelmek átvételével és továbbításával kapcsolatos igazolások, tájékoztatások, európai nyomozási határozatok esetén az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló 2012. évi CLXXX. törvény (a továbbiakban: EUbe. tv.) 19. számú melléklete szerinti formanyomtatvány („B” nyomtatvány), valamint az elektronikus formában létrejött vagy utóbb digitalizált bizonyítékok küldésére és fogadására.

(4) Az Alkalmazást kell használni a Magyarország területén tartózkodó személy elektronikus hírközlési szolgáltatás útján, illetve információs rendszeren folytatott kommunikációjának, az érintett személy tudta nélkül, leplezett módon, magyar technikai segítség nélkül folytatott megismerésével és rögzítésével kapcsolatos, a tagállami hatóság által az EUbe. tv. 20. számú mellékletében megjelölt formanyomtatvány („C” nyomtatvány) szerinti értesítés fogadására, valamint magyarországi büntetőeljárásban a fenti bírói engedélyhez kötött leplezett eszköz alkalmazásával érintett személy tényleges tartózkodási helye szerinti tagállamnak címzett, a leplezett eszköz tagállam technikai segítségnyújtását nem igénylő alkalmazásáról, illetve tervezett alkalmazásáról szóló értesítés küldésére.

2. § (1) Az Alkalmazáshoz történő hozzáférést biztosító jogosultságokat és szerepköröket a munkáltatói jogkör gyakorlója vagy az általa erre kijelölt ügyészségi alkalmazott határozza meg.

(2) Az Alkalmazás üzemeltetéséért és a Rendszer üzemeltetőivel való kapcsolattartásért a Legfőbb Ügyészség Informatikai Főosztályának vezetője felelős.

3. § Az Informatikai Főosztály az ügyészségi intraneten közzéteszi az Alkalmazás felhasználói kézikönyvét, segédleteit és oktatási anyagait.

4. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére