• Tartalom

518/2023. (XI. 30.) Korm. rendelet indokolás

518/2023. (XI. 30.) Korm. rendelet indokolás

a családok otthonteremtését támogató kedvezményes CSOK Plusz hitelprogramról szóló 518/2023. (XI. 30.) Korm. rendelethez

2024.01.01.
A jogszabály tervezetéhez tartozó indokolást a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-a és a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (1) és (2) bekezdése alapján közzé kell tenni.
A kormányrendelet-tervezet a 2024-től induló új, otthonteremtést segítő kamattámogatott hitelprogram, a CSOK Plusz konstrukció feltételrendszerét szabályozza. A CSOK Plusz az 5 ezer főnél nagyobb településeken az eddigi vissza nem térítendő családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) helyébe lép, míg a kistelepüléseken akár a továbbra is elérhető „Falusi CSOK” támogatással együtt is igénybe vehető. A kedvezményes kamatozású hitelprogramot a gyermeket vállaló házaspárok igényelhetik lakáscéljaik megvalósításához, melybe beletartozik az első közös otthon megszerzése, a komfortosabb újabb otthonba költözés vagy a megvásárolt, illetve a meglévő ingatlan bővítése is.
A meglévő és a vállalt gyermekek számától függően 15, 30 vagy 50 millió forintos kölcsönösszeg igényelhető a bankfiókokban. Gyermekáldás esetén további kedvezmények érvényesíthetők a hitelhez kapcsolódóan, így az első gyermek érkezésekor – már a várandósság 12. hetétől – 1 évre szüneteltethető a törlesztés, majd a második és minden további gyermek után 10-10 millió forinttal csökkenthető a tartozás összege.
Fontos, hogy a CSOK-nál már ismert feltételeket (pl. bentlakási kötelezettség, biztosítási jogviszony, büntetlen előélet, köztartozás-mentesség) az új konstrukciónál is teljesíteni kell. A CSOK Pluszt emellett a reális, észszerű mértékű lakásigények megvalósításához kívánjuk nyújtani, így az első lakásszerzéshez 80 millió, a korszerűbb otthonba költözéshez vagy bővítéshez 150 millió forintos ingatlan-értékhatár lesz irányadó. A családok számára komoly segítséget jelenthet az új program igénybevétele kapcsán is, hogy a Lechner Tudásközpont honlapján a Nemzeti Mintaterv Katalógusban ingyenesen, nagy választékban elérhetőek családi házak részletesen kidolgozott típustervei, amelyeket szabadon felhasználhatnak új otthonuk felépítésének megtervezéséhez; ráadásul a kiválasztott mintatervnek az érintett építési helyszínre történő adaptálásával összefüggően felmerülő költségek a CSOK Plusz keretében elszámolhatók.
A kormányrendelet-tervezet emellett a kapcsolódó egyéb rendeleti szintű szabályoknak az új konstrukció bevezetése miatt szükséges módosítását is tartalmazza.
  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére