• Tartalom

7/2023. (III. 14.) EM utasítás

7/2023. (III. 14.) EM utasítás

a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap kezelésének és gazdálkodásának szabályairól

2023.03.16.

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 10. § (5) bekezdésére, valamint az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény 8. § (5) bekezdés b) pontjára figyelemmel, a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következő utasítást adom ki:

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya

a) a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap (a továbbiakban: KNPA) előirányzataira,

b) a KNPA tervezésére, kezelésére, felhasználására, a KNPA-val kapcsolatos beszámolási és adatszolgáltatási kötelezettség végrehajtására,

c) a KNPA-ból átadott pénzeszközökre,

d) az Energiaügyi Minisztériumra (a továbbiakban: alapkezelő) mint alapkezelő szervre

terjed ki.

2. § (1) A KNPA kezeléséért, szabályozásáért és ellenőrzéséért az energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár felel, az ezzel kapcsolatos operatív feladatokat az energiaátmenetért felelős helyettes államtitkár közvetlen irányítása alá tartozó Nukleáris Energia Főosztály látja el.

(2) Az alapkezelő igazgatása által a KNPA kezelésére átvett pénzeszközöket az alapkezelő igazgatási (működési) költségvetésének részeként, az egyéb bevételektől számvitelileg elkülönítve kell kezelni.

(3) A KNPA kezelésére, működtetésére átvett pénzeszköz elszámolását az alapkezelő a számviteli politikájában rögzíti.

II. A KNPA GAZDÁLKODÁSÁNAK RÉSZLETES SZABÁLYAI

2. A tervezés és a költségvetési javaslat

3. § (1) A KNPA költségvetési javaslatának tervezetét – a tervezési köriratban foglaltak szerint és az energiapolitikáért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) előírásainak figyelembevételével – az alapkezelő készíti el.

(2) A költségvetési javaslatot az alapkezelő – a miniszter egyetértését követően – az államháztartásért felelős miniszter részére küldi meg.

(3) A tervezési feladatok ellátásának az alapkezelő belső szervezeti egységeire irányadó határidejét és a végrehajtásért felelős személyeket az alapkezelő belső tervezési köriratban határozza meg. Az alapkezelő a KNPA tárgyévi előirányzat-felhasználására vonatkozó tervét az érintett miniszterek, államigazgatási szervek bevonásával a tárgyévet megelőző évben a központi költségvetés tervezésével összhangban készíti el.

3. Az elemi költségvetés

4. § (1) A KNPA alapkezelő által elkészített elemi költségvetését az energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár terjeszti fel jóváhagyásra a miniszter részére.

(2) A KNPA miniszter által jóváhagyott elemi költségvetését az alapkezelő küldi meg a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) részére.

4. Az előirányzat-felhasználási terv

5. § (1) A KNPA előirányzat-felhasználási tervét az alapkezelő küldi meg a Kincstár részére.

(2) Ha az előirányzat-felhasználási terv havi adatai és a tárgyhavi teljesítés adatai között eltérés mutatkozik, az alapkezelő módosított előirányzat-felhasználási tervet készít és nyújt be a Kincstár részére.

5. Pénzeszközátadás

6. § (1) A KNPA kezelésével összefüggő kiadások fedezetéül szolgáló pénzeszközátadást az éves költségvetési törvényben e célra jóváhagyott éves keretösszeg alapján a miniszter engedélyezi. Az éves keretösszeg megváltoztatását szöveges indokolással alátámasztott kérelem alapján az energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár javaslatára a miniszter engedélyezi.

(2) A KNPA-tól átvett pénzeszköz elszámolását legkésőbb a tárgyévet követő év március 31-éig kell elkészíteni, majd a tárgyévi kötelezettségvállalással nem terhelt maradványt a KNPA Kincstárnál vezetett fizetési számlájára a tárgyévet követő év április 30-áig visszautalni.

6. Előirányzat-módosítás, -zárolás

7. § (1) Előirányzat-módosítást vagy -zárolást az energiaátmenetért felelős helyettes államtitkár kezdeményezhet a miniszternél, az energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár előzetes egyetértésével.

(2) A KNPA kiemelt kiadási előirányzatai és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok közötti átcsoportosítás az energiaátmenetért felelős helyettes államtitkár hatáskörébe tartozik.

7. Követelésállomány nyilvántartása

8. § (1) A KNPA könyvvezetéséhez alkalmazott követelésállományának nyilvántartását a Költségvetési Főosztály vezeti. A követelésállomány alakulását, a követeléskezelés tapasztalatait az éves költségvetési beszámolóban kell bemutatni.

(2) Az éves költségvetési elektronikus nyilvántartásnak alkalmasnak kell lennie az éves költségvetési beszámoló analitikus alátámasztására.

8. Követelés fejében kapott részvények, üzletrészek, egyéb vagyontárgyak

9. § (1) A követelés fejében történő értékpapír-, vagyon-, illetve tulajdonjog-átruházást írásbeli megállapodásban kell rögzíteni.

(2) A megállapodást az energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár javaslata alapján a miniszter köti meg, az abból származó bevétel – a költségvetési támogatás arányában a központi költségvetést megillető hányad kivételével – a KNPA-t illeti meg.

(3) A megállapodás a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen működő Részvénytársaság egyetértésével jön létre.

9. Könyvvezetés, beszámolás, adatszolgáltatás

10. § (1) A KNPA – az államháztartás számviteléről szóló kormányrendelet szerint végzett – könyvvezetését az alapkezelő Költségvetési Főosztálya látja el, pénzforgalmát az alapkezelő bonyolítja.

(2) Az alapkezelő Költségvetési Főosztálya a KNPA egységes számviteli rendjét készíti el.

(3) A számviteli rend tartalmazza

a) a számviteli politikát,

b) az eszközök és források értékelési szabályzatát,

c) az eszközök és források leltárkészítési szabályzatát,

d) a pénzkezelési szabályzatot,

e) a számlarendet, a számlatükröt,

f) a bizonylati szabályzatot.

11. § A KNPA alapkezelő által elkészített éves költségvetési beszámolóját a Költségvetési Főosztály küldi meg a Nukleáris Energia Főosztály részére. A KNPA éves költségvetési beszámolóját a Nukleáris Energia Főosztály terjeszti fel jóváhagyásra a miniszter részére.

12. § (1) Az alapkezelő Költségvetési Főosztálya a KNPA eszközeinek és forrásainak alakulásáról negyedévenként időközi mérlegjelentést, a negyedik negyedévre vonatkozóan gyorsjelentést készít.

(2) A miniszter által jóváhagyott jelentéseket az alapkezelő az energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár útján küldi meg a Kincstár részére.

10. Egyéb adatszolgáltatás

13. § A KNPA-ra vonatkozó egyéb adatszolgáltatásokat az alapkezelő az energiaátmenetért felelős helyettes államtitkár útján küldi meg a Kincstár részére.

14. § Az alapkezelő a KNPA előirányzat-felhasználásával összefüggésben

a) a kötelezettségvállalás, az ellenjegyzés, a teljesítésigazolás, az érvényesítés, az utalványozás gyakorlásának módjával, eljárási és dokumentációs részletszabályaival, valamint az ezeket végző személyek kijelölésének rendjével és az adatszolgáltatási feladatok teljesítésével kapcsolatos belső előírásokat, feltételeket,

b) a belső ellenőrzés szabályait,

c) a támogatások felhasználása ellenőrzésének szabályait,

d) a belső kontrollok rendszerét

szabályzatban határozza meg.

15. § A zárszámadási törvényjavaslat előkészítéséhez szükséges – az államháztartásért felelős miniszter tájékoztatója és a miniszter által előírt – számszaki és szöveges információkat az alapkezelő készíti el, és az energiaátmenetért felelős helyettes államtitkár útján küldi meg a miniszter részére. A zárszámadáshoz szükséges adatszolgáltatást a miniszter jóváhagyását követően az alapkezelő küldi meg az államháztartásért felelős miniszter részére.

11. Hatásköri szabályok

16. § (1) A kötelezettségvállaló személy felel a közbeszerzésekről szóló törvényben, a kapcsolódó jogszabályokban, a minisztérium beszerzéseinek szabályozásáról szóló utasításban, valamint a szerződéskötési utasításban foglaltak betartásáért, a kötelezettségvállalás tartalmáért, összegéért.

(2) A KNPA vonatkozásában

a) a támogatási jogviszonyok esetében a kötelezettségvállaló személy

aa) az önkormányzati társulásokkal kötött támogatási szerződéseknél az energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár,

ab) a fejlesztési célú támogatásoknál az energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár,

ac) a működési célú támogatásoknál az energiaátmenetért felelős helyettes államtitkár,

b) egyéb támogatási jogviszonyt létesítő dokumentumok aláírására az energiaátmenetért felelős helyettes államtitkár jogosult,

c) pénzügyi ellenjegyző: a KNPA kezeléséért, szabályozásáért és ellenőrzéséért felelős vezető által kijelölt, a KNPA kezeléséért, szabályozásáért és ellenőrzéséért felelős vezető irányítása alá tartozó szervezeti egység alkalmazásában álló, jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelő személy,

d) teljesítést igazoló: az egyes támogatási jogviszonyt létesítő dokumentumokban megjelölt személy,

e) érvényesítő: a KNPA kezeléséért, szabályozásáért és ellenőrzéséért felelős vezető által kijelölt, a KNPA kezeléséért, szabályozásáért és ellenőrzéséért felelős vezető irányítása alá tartozó szervezeti egység alkalmazásában álló, jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelő személy,

f) utalványozó: a KNPA kezeléséért, szabályozásáért és ellenőrzéséért felelős vezető által kijelölt, a KNPA kezeléséért, szabályozásáért és ellenőrzéséért felelős vezető irányítása alá tartozó szervezeti egység alkalmazásában álló személy.

(3) Kifizetés az írásbeli szakmai teljesítés igazolása alapján az érvényesítést követően teljesíthető. A KNPA tekintetében szakmai teljesítés igazolására az egyes támogatási szerződésekben megjelölt személy jogosult.

(4) A (3) bekezdés szerinti teljesítés igazolására jogosult személy meggyőződik arról, hogy

a) a feladat elvégzése előírásszerűen, a szerződésben foglaltak szerint történt,

b) az ellenérték megfizetése megalapozott, és

c) az ellenérték megfizetése a szerződésben meghatározott módon igazolt.

(5) Utalványozásra a teljesítés igazolása és az érvényesítés után kerülhet sor.

(6) A KNPA tekintetében a Kincstárral történő költségvetéssel kapcsolatos eljárás során a Kincstár által rendelkezésre bocsátott aláírásminta-nyomtatványt kell kitölteni.

12. A KNPA kezelésével kapcsolatos működtetési költségek és a hozzá kapcsolódó hatásköri szabályok

17. § (1) A KNPA működtetésével kapcsolatos kiadások között kell elszámolni az alapkezelőnél erre a feladatra alkalmazottakkal kapcsolatos közvetlen kiadásokat.

(2) Szintén a KNPA működtetési költségeinek terhére kell elszámolni a közigazgatási államtitkár által irányított önálló szervezeti egységeknél a KNPA kezelésével kapcsolatos feladatellátás személyi költségeit. Ilyen költségek lehetnek különösen:

a) számviteli feladatok ellátásával kapcsolatos többletfeladatok ellenértékeként céljuttatások, megbízási, illetve a rendkívüli munkavégzés jogcímén kifizetett díjak, valamint a vonatkozó rendkívüli munkavégzés alapján járó szabadidő vagy szabadidő-átalány megváltása,

b) a kezelési költségkeret elszámolásánál jelentkező feladatokhoz kapcsolódó többletfeladatok ellenértékeként a céljuttatás, a megbízási, illetve a rendkívüli munkavégzés jogcímén kifizetett díj, valamint a vonatkozó rendkívüli munkavégzés alapján járó szabadidő vagy szabadidő-átalány megváltása.

III. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

18. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

19. §1

1

A 19. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére