• Tartalom

14/2024. (VIII. 8.) HM rendelet

14/2024. (VIII. 8.) HM rendelet

a hadiipari kutatással, fejlesztéssel, gyártással és kereskedelemmel összefüggő kiberbiztonsági tanúsítás keretében fizetendő igazgatási szolgáltatási díjról

2024.09.09.

A kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló 2023. évi XXIII. törvény 28. § (4) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 112. § 1. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 148. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljáró pénzügyminiszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:

1. § A kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló 2023. évi XXIII. törvény (a továbbiakban: Kibertan. tv.) 4. § (1) bekezdés b) pontja szerinti tanúsító hatóság (a továbbiakban: tanúsító hatóság) részére a megfelelőségértékelő szervezet által

a) a Kibertan. tv. 13. § (4) bekezdése szerinti engedélyezési eljárás kapcsán fizetendő igazgatási szolgáltatási díj mértéke 128 000 Ft,

b) a Kibertan. tv. 14. § (5) bekezdése szerinti nyilvántartásba vétel kapcsán fizetendő igazgatási szolgáltatási díj mértéke 97 000 Ft.

2. § (1) Az igazgatási szolgáltatási díjat a tanúsító hatóság Magyar Államkincstárnál vezetett, 10023002-01781029-00000000 számú fizetési előirányzat-felhasználási keretszámlájára banki átutalással vagy fizetési számlára történő készpénzbefizetéssel kell megfizetni.

(2) Az átutalási megbízás közlemény rovatában fel kell tüntetni

a) az igazgatási szolgáltatási díj megjegyzést, valamint

b) a kérelmező adószámát.

(3) A kérelem visszavonása esetén a befizetett igazgatási szolgáltatási díj nem igényelhető vissza.

(4) Az igazgatási szolgáltatási díj megfizetését a tanúsító hatóság eljárását kezdeményező kérelem benyújtásával egyidejűleg igazolni kell.

(5) Ha a kérelmező az igazgatási szolgáltatási díj hiánytalan megfizetését a kérelem benyújtásával egyidejűleg nem igazolja, a tanúsító hatóság a kérelem benyújtásától számított tizenöt napon belül hiánypótlási felhívást bocsát ki. Ha a kérelmező a hiánypótlási felhívás kézhezvételétől számított tizenöt napon belül az igazgatási szolgáltatási díjat nem fizeti meg, a tanúsító hatóság az eljárást megszünteti.

3. § (1) Ha az eljárás kezdeményezése nélkül történt díjfizetés, valamint ha az 1. §-ban meghatározott összegnél magasabb igazgatási szolgáltatási díjat fizettek (a továbbiakban együtt: túlfizetés), az igazgatási szolgáltatási díj befizetője kérheti a túlfizetés visszatérítését. Ha a túlfizetést a tanúsító hatóság észleli, annak visszatérítésére hivatalból intézkedik, amennyiben a befizetést követő harminc napon belül a befizető nem kezdeményez eljárást.

(2) Ha a túlfizetés visszafizetése kérelemre történik, a kérelemben meg kell jelölni a visszatérítés indokát, továbbá a számlatulajdonos nevét és a számlaszámot vagy a címzett nevét és a postai címét, ahová a kérelmező a visszatérített összeg utalását kéri. Ha a kérelem megalapozott, az igazgatási szolgáltatási díj visszatérítését a tanúsító hatóság a kérelmező által megjelölt számlaszámra vagy postai címre történő készpénzátutalással teljesíti a visszatérítési kérelem beérkezését követő harminc napon belül.

(3) A hivatalból történő visszatérítést a tanúsító hatóság a visszatérítésre okot adó körülmény észlelésétől számított harminc napon belül a fizetési számla megterhelését tartalmazó napi kivonat, a postai készpénzátutalási megbízás feladását igazoló szelvényrész vagy ezek másolatán feltüntetett fizetési számlaszámra vagy postai címre történő készpénzátutalással teljesíti.

4. § Az igazgatási szolgáltatási díj a tanúsító hatóság kizárólagos bevétele. Az igazgatási szolgáltatási díjak nyilvántartására és elszámolására az államháztartás számviteléről szóló kormányrendelet rendelkezéseit kell alkalmazni. Az igazgatási szolgáltatási díj nyilvántartásából ki kell tűnnie, hogy az eljárásra mikor került sor, és annak igazgatási szolgáltatási díja milyen összegű volt.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 31. napon lép hatályba.

6. § Ez a rendelet az ENISA-ról (az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökségről) és az információs és kommunikációs technológiák kiberbiztonsági tanúsításáról, valamint az 526/2013/EU rendelet hatályon kívül helyezéséről (kiberbiztonsági jogszabály) szóló, 2019. április 17-i (EU) 2019/881 európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.

7. §1

1

A 7. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére