• Tartalom

2/2024. (I. 11.) NKFIH utasítás

2/2024. (I. 11.) NKFIH utasítás

a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közbeszerzési szabályzatáról

2024.01.13.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján, a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény 27. § (1) bekezdésében foglaltakra tekintettel a következő utasítást adom ki:

1. Az utasítás hatálya

1. Az utasítás személyi hatálya a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (a továbbiakban: NKFI Hivatal) nevében eljáró, az NKFI Hivatal által megindított közbeszerzési eljárásokba bevont személyekre terjed ki.

2. Az utasítás alkalmazási köre kiterjed valamennyi, az NKFI Hivatal által a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) és végrehajtási rendeletei alapján kezdeményezett beszerzésre, az ilyen eljárások eredményeképpen megkötött szerződések módosítására és az azok teljesítésével kapcsolatos közbeszerzési kötelezettségekre.

2. A közbeszerzési eljárások tervezése

3. A főosztályi szintű szervezeti egységek vezetői – elnökhelyettes irányítása alá tartozó főosztály esetén az elnökhelyettes jóváhagyásával – minden év december 1-jéig írásban (elektronikusan) tájékoztatják a kommunikációs feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység vezetőjét a következő év a Nemzeti Kommunikációs Hivatal jogállásáról és a kormányzati kommunikációs beszerzésekről szóló 162/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R2.) hatálya alá tartozó, annak 1. melléklete által felsorolt kommunikációs és 2. melléklete szerinti szervezetfejlesztési feladatok körét érintő beszerzési igényeikről. A főosztályvezetők tájékoztatása és a kommunikációs feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység saját kommunikációs, szervezetfejlesztési, valamint szponzorációval összefüggő beszerzési igényei alapján a kommunikációs feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység osztályvezetője legkésőbb január 15-ig összeállítja az NKFI Hivatal éves kommunikációs beszerzési és szervezetfejlesztési tervét (a továbbiakban: Kommunikációs Tervek). A rendelkezésére álló adatok alapján összesíti továbbá a szponzorációs igényeket.

4. A Kommunikációs Terveket és a szponzorációs igényeket a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység vezetőjének egyetértésével a kommunikációs feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység főosztályvezetője terjeszti fel jóváhagyásra az NKFI Hivatal elnöke részére. Jóváhagyást követően a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység haladéktalanul gondoskodik a Kommunikációs Tervek megküldéséről a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (a továbbiakban: NKOH) részére az erre rendszeresített portálon keresztül, a portálon meghatározott tartalom és struktúra szerint.

5. Az informatikával összefüggő feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység osztályvezetője – minden év szeptember 30-ig – az irányító elnökhelyettes jóváhagyásával elkészíti a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsról, valamint a Digitális Kormányzati Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság és a kormányzati informatikai beszerzések központosított közbeszerzési rendszeréről szóló 301/2018. (XII. 27.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R3.) hatálya alá tartozó, az informatikai beszerzéseket és fejlesztéseket érintő tárgyévet követő évi beszerzési tervet és fejlesztési tervet (a továbbiakban: Informatikai Tervek).

6. Az Informatikai Terveket a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység vezetőjének egyetértésével az informatikával összefüggő feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység főosztályvezetője terjeszti fel jóváhagyásra az NKFI Hivatal elnöke részére, legkésőbb a tárgyévet megelőző év október 20-ig. Az informatikával összefüggő feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység főosztályvezetője, legkésőbb október 31-ig gondoskodik a jóváhagyott Informatikai Tervek megküldéséről a Digitális Kormányzati Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: DKÜ) részére, az erre rendszeresített portálon keresztül, valamint gondoskodik a DKÜ véleményezési eljárása során jelzett esetleges módosítási javaslatok teljesítésének koordinálásáról.

7. A képzési és továbbképzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység vezetője – a kormányzati képzési és oktatási beszerzésekről szóló 396/2023. (VIII. 24.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: R4.) foglaltak figyelembevétele mellett – legkésőbb január 15-ig összeállítja az NKFI Hivatal éves képzési tervét (a továbbiakban: Képzési Terv), amelyet jóváhagyásra felterjeszt az NKFI Hivatal elnöke részére. Jóváhagyást követően a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység gondoskodik a képzési terv legkésőbb január 31-ig történő megküldéséről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (a továbbiakban: NKE) részére, az erre rendszeresített portálon keresztül, a portálon meghatározott tartalom és struktúra szerint.

8. A 3–7. pont szerinti beszerzések kivételével a főosztályi szintű szervezeti egységek vezetői – elnökhelyettes irányítása alá tartozó főosztály esetén az elnökhelyettes jóváhagyásával – minden év február 15. napjáig írásban (elektronikusan úton) kötelesek megküldeni az adott költségvetési évre vonatkozó beszerzési igényeiket a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység részére. A közbeszerzési eljárások lebonyolításához szükséges időigényről, a kapcsolódó kötelezettségekről, az eljárás lebonyolításának feltételeiről (így különösen értékhatárok, kivételek, részekre bontás tilalma) az eljárások tervezhetősége érdekében a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység kérésre tájékoztatást ad.

9. A Kbt. 42. §-a, valamint a központosított közbeszerzési rendszerről, valamint a központi beszerző szervezet feladat- és hatásköréről szóló 168/2004. (V. 25.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R1.) 17. § (2) és (3) bekezdése szerinti éves összesített közbeszerzési tervet (a továbbiakban: Közbeszerzési Terv) a 8. pontban leírt adatszolgáltatás, a Kommunikációs Tervek, az Informatikai Tervek, valamint a Képzési Terv alapján a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység készíti el legkésőbb tárgyév március 20-ig. A Közbeszerzési Tervet az NKFI Hivatal elnöke hagyja jóvá. A jóváhagyott Közbeszerzési Tervet – a jóváhagyást követően – a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység küldi meg az NKFI Hivatal webmesterének közzétételre, valamint legkésőbb a tárgyév március 31-ig a közbeszerzésekért felelős miniszter által vezetett minisztériumnak (a továbbiakban: minisztérium), továbbá ugyanezen határidőn belül gondoskodik a Közbeszerzési Terv Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe (a továbbiakban: EKR), valamint legkésőbb a tárgyév május 15. napjáig a központosított közbeszerzési portálra történő feltöltéséről is.

10. A Közbeszerzési Terv, a Kommunikációs Tervek, az Informatikai Tervek, valamint a Képzési Terv módosításakor azok elfogadására vonatkozó eljárásrend az irányadó.

3. Közzétételi kötelezettségek

11. A Kbt.-ben és végrehajtási rendeleteiben előírt közzétételi kötelezettségek – így különösen a Kbt. 43. §-ában foglalt, az EKR-en keresztül történő közzétételi kötelezettségek – teljesítését a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység végzi.

4. A közbeszerzési eljárások kezdeményezése és előkészítése

12. Közbeszerzési eljárás kezdeményezésére az elnök, az elnökhelyettes, továbbá az NKFI Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában megállapított valamennyi főosztályi szintű szervezeti egység vezetője jogosult (a továbbiakban: kezdeményező), megadva a beszerzés indokoltságát, tárgyát, mennyiségét, becsült értékét, központosított közbeszerzés esetén a keretmegállapodás számát, a beszerzendő termék kódját. Ha a megindítani kívánt eljárás nem vagy eltérő adatokkal szerepel a Közbeszerzési Tervben, úgy a kezdeményező a feljegyzésben egyúttal a Közbeszerzési Terv megfelelő módosítását kezdeményezi.

13. A közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység minden esetben vizsgálja azt, hogy a beszerzés tárgya nem tartozik-e az R1. hatálya alá, amennyiben igen, van-e arra vonatkozóan hatályos keretmegállapodás, valamint hogy fennáll-e a Kbt. alapján a közbeszerzési eljárás lefolytatásának kötelezettsége.

14. A közbeszerzési adatokat tartalmazó feljegyzést a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység ellenjegyzésével és az erre jogosult általi előzetes fedezetigazolással a kezdeményező terjeszti az NKFI Hivatal elnökének.

15. Amennyiben a beszerzés tárgya nem tartozik az R1. hatálya alá, vagy a hatálya alá tartozik, de nincs arra vonatkozóan hatályos keretmegállapodás, és fennáll a Kbt. alapján a közbeszerzési eljárás lefolytatásának kötelezettsége, a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység közbeszerzési eljárás NKFI Hivatal elnöke általi jóváhagyását követően

a) felhívja a kezdeményezőt, hogy állítsa össze

aa) a beszerzés tárgyára vonatkozó részletes feladatspecifikációt (műszaki leírást),

ab) a műszaki-szakmai alkalmasság megítéléséhez szükséges szempontokat,

ac) a bírálati szempontra, részszempontokra, súlyszámokra vonatkozó javaslatokat,

ad) a becsült érték meghatározásának módszertanát és iratait,

ae) hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás és a nem hirdetmény közzétételével induló eljárás esetében az ajánlattételre felhívni javasoltak listáját legalább név, székhely, e-mail-cím, levelezési cím megjelölésével,

b) megvizsgálja a kezdeményező által benyújtott adatokat közbeszerzési szempontból, elvégzi a szükséges belső egyeztetéseket,

c) véleményezi a kezdeményező által előkészített szerződéstervezetet,

d) összeállítja az eljárást megindító, ajánlati, részvételi vagy ajánlattételi felhívást, összefoglaló tájékoztatást és a dokumentációt, a minisztériumi előterjesztést, egyezteti az így összeállított iratokat a kezdeményezővel,

e) szükség esetén összeállítja a Kbt. 103. § (1) bekezdésében előírt iratokat,

f) tájékoztatja a kezdeményezőt az eljárás időigényéről és lefolytatásáról,

g) a bírálóbizottság tagjai részére előkészíti a megbízóleveleket,

h) elkészíti és a bírálóbizottság tagjaitól beszerzi az összeférhetetlenségi és titoktartási nyilatkozatokat, a humánpolitikai feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység egyidejű tájékoztatása mellett felhívja az erre kötelezetteket vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségükre,

i) elkészíti a fedezetigazolást, és gondoskodik a pénzügyi ellenjegyzésre jogosult általi aláíratásáról.

16. A 15. pont a) alpontjában foglaltak összeállításához a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység kérésre a kezdeményező számára közbeszerzési szakmai segítséget nyújt. A 15. pontban meghatározott iratokkal együtt a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység vezetője az NKFI Hivatal elnöke részére jóváhagyásra felterjeszti az alábbiakat:

a) amennyiben fennáll a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás lefolytatásának jogalapja, és az NKFI Hivatal ezen eljárásforma alkalmazását választja, a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás megindításához (Kbt. 98–103. §-a) szükséges dokumentumok,

b) javaslat a bírálóbizottság elnökének és tagjainak személyére,

c) nem hirdetmény közzétételével induló eljárás esetén az ajánlattételre felhívni javasolt gazdasági szereplők listája.

17. Amennyiben valamennyi irat megfelelő minőségben rendelkezésre áll, a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység intézkedik az eljárás megindítása iránt. Amennyiben – a beszerzési tárgyához igazodóan – az e-közigazgatásért felelős miniszter, az NKOH vagy az NKE az eljárás megindítását feltételhez vagy módosításhoz köti, a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység a jelzett igénynek megfelelően az eljárást megindító, ajánlati, ajánlattételi vagy részvételi felhívást, összefoglaló tájékoztatást vagy dokumentációt módosítja, és jóváhagyásra felterjeszti az NKFI Hivatal elnökének, és azt követően intézkedik az eljárás megindítása iránt.

5. A közbeszerzési eljárások lebonyolítása

18. A közbeszerzési eljárás lebonyolítása során a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység

a) összehívja a bírálóbizottságot,

b) elkészíti a bírálóbizottság üléséről a jegyzőkönyvet,

c) összegyűjti és nyilvántartja a bírálóbizottsági tagok összeférhetetlenségi és titoktartási nyilatkozatait, bírálati lapjait,

d) a költségvetésért felelős szervezeti egység közreműködésével elvégzi az ajánlati biztosíték kezelésével, nyilvántartásával, visszafizetésével kapcsolatos feladatokat,

e) gondoskodik a hirdetmények közzétételre történő feladásáról,

f) gondoskodik az előzetes vitarendezési kérelmekkel kapcsolatos intézkedések megtételéről,

g) biztosítja az iratbetekintést.

19. A közbeszerzési eljárások lebonyolítása során a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység különösen az alábbi cselekményeket végzi:

a) szükség esetén elkészíti és megküldi az ajánlattevők részére a kiegészítő tájékoztatást,

b) véglegesíti az EKR által előkészített bontási jegyzőkönyvet,

c) elkészíti és kiküldi az ajánlattevőknek / részvételre jelentkezőknek a hiánypótlási felhívásokat,

d) tájékoztatja az ajánlattevőket az ajánlatban található, az értékelés eredményére kiható számítási hiba javításáról,

e) szükség esetén felvilágosítást kér az ajánlattevőktől / részvételre jelentkezőktől,

f) aránytalanul alacsony ár és egyéb aránytalan vállalás esetén adatokat, valamint indokolást kér az ajánlattevőktől,

g) kezeli a kiegészítő tájékoztatásra irányuló kéréseket, hiánypótlásokat, felvilágosításokat, adatokat, indokolásokat,

h) elkészíti és megküldi a minisztérium, illetve az operatív programok egységes eljárásrendek mentén történő, koordinált végrehajtását biztosító szervezeti egységek és az ajánlattevők részére az írásbeli összegezést, szükség szerint gondoskodik annak javításáról, módosításáról.

20. A közbeszerzési eljárások lebonyolítása során a bírálóbizottsági tag köteles

a) a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység által megadott határidőket betartani,

b) az eljárási cselekményeken részt venni,

c) álláspontját kialakítani, az alapján a bírálati lap kiállítása esetén a bírálati lapot kitölteni és aláírni,

d) a részére átadott ajánlatokat vagy részvételi jelentkezéseket bizalmasan kezelni a titoktartási kötelezettségének eleget tenni.

21. A közbeszerzési eljárások lebonyolítása során a bírálóbizottság vizsgálja

a) a benyújtott hiánypótlások és felvilágosítások elfogadhatóságát,

b) aránytalanul alacsony ár és egyéb aránytalan vállalás esetén a benyújtott adatok, valamint indokolás elfogadhatóságát,

c) az ajánlatok érvényességét.

22. A közbeszerzési eljárások lebonyolítása során a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység vezetője javaslatot tesz az NKFI Hivatal elnök részére

a) az ajánlati, részvételi, ajánlattételi felhívás, összefoglaló tájékoztatás visszavonására, valamint a közbeszerzési dokumentumok módosítására, a Kbt. 55. § (6) bekezdése figyelembevételével,

b) az ajánlattételi vagy részvételi határidő meghosszabbítására.

23. A közbeszerzési eljárások lebonyolítása során a bírálóbizottság tesz javaslatot az NKFI Hivatal elnöke részére

a) az ajánlatok érvényessé vagy érvénytelenné nyilvánítására,

b) az ajánlattevő kizárására, alkalmatlanságának megállapítására,

c) az eljárás eredménytelenné nyilvánítására,

d) az eljárás eredményére, ennek keretében a nyertes ajánlattevő személyére és adott esetben a nyertest követő legkedvezőbb ajánlattevő személyére.

24. A bírálóbizottság elnöke megnyitja, vezeti és lezárja a bírálóbizottsági üléseket. A bírálóbizottság akkor határozatképes, ha az ülésen legalább három tag jelen van, és a közbeszerzés tárgya szerinti szakmai, valamint a közbeszerzési, a jogi és a pénzügyi szakértelem biztosított. Az ülések, tárgyalások vezetésére a bírálóbizottság elnökének távolléte vagy akadályoztatása esetén – amennyiben a bírálóbizottság egyébként határozatképes – a bírálóbizottság tagjai közül levezető elnököt választ. A bírálóbizottság ülésének jegyzőkönyvét a bírálóbizottság közbeszerzési szakértelmet biztosító tagja, vagy amennyiben az eljárás során állami közbeszerzési szaktanácsadó kerül bevonásra, a szaktanácsadó készíti el.

25. Amennyiben olyan bírálóbizottsági ülésre kerül sor, amely során a személyes részvétel akadályba ütközik, a bizottság üléséről a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység munkatársa vagy – amennyiben az eljárás során állami közbeszerzési szaktanácsadó kerül bevonásra – az eljárásba bevont állami közbeszerzési szaktanácsadó a személyes részvétel helyett online megtartott értekezleten tájékoztatja a bírálóbizottság tagjait. A bírálóbizottság általi megállapításokat, javaslatokat a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység munkatársa vagy – amennyiben az eljárás során állami közbeszerzési szaktanácsadó kerül bevonásra – az eljárásba bevont állami közbeszerzési szaktanácsadó foglalja jegyzőkönyvbe, a többi bírálóbizottsági tag aláírása nélkül. A fentiekkel összefüggésben a bírálóbizottsági üléshez nem készül jelenléti ív, a bírálóbizottság tagjait a jegyzőkönyvben kell felsorolni.

26. A bírálóbizottság javaslata alapján az NKFI Hivatal elnöke dönt a 23. pontban felsoroltakról, egyetértése esetén a döntési javaslat aláírásával. Amennyiben az NKFI Hivatal elnöke a döntési javaslattal nem ért egyet, a javaslattól eltérő döntését is írásban rögzíti.

6. Európai uniós alapokból származó támogatás igénybevételével megvalósuló közbeszerzések

27. Amennyiben a közbeszerzés valamely európai uniós alapból származó támogatás igénybevételével kerül megvalósításra, a közbeszerzési eljárás lefolytatása során az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló kormányrendelet folyamatba épített ellenőrzésre vagy utóellenőrzésre vonatkozó szabályainak betartásával kell eljárni.

28. Az uniós értékhatárokat el nem érő értékű közbeszerzési eljárás, továbbá építési beruházás, építési koncesszió esetén a háromszázmillió forintot el nem érő becsült értékű közbeszerzési eljárás esetében a közbeszerzési eljárás előírt iratanyagát a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység adatközlése alapján a projektvezető küldi meg a döntés meghozatalát követő munkanapon, de legkésőbb az ajánlatok elbírálásáról szóló írásbeli összegezés megküldésének napján az irányító hatóság részére a monitoring és információs rendszeren keresztül.

29. Az uniós értékhatárokat elérő vagy meghaladó értékű közbeszerzési eljárás, továbbá építési beruházás, építési koncesszió esetén a háromszázmillió forintot elérő vagy meghaladó értékű közbeszerzési eljárás esetében a közbeszerzési eljárás kizárólag abban az esetben indítható meg, ha a közbeszerzésekért felelős miniszter a közbeszerzési dokumentumokat ellenőrizte, és erről támogató tartalmú vagy feltétellel támogató tartalmú eljárás megindítására vonatkozó tanúsítványt állított ki. Az eljárás során az előírt adatközléseket a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység adatközlése alapján a projektvezető küldi meg az előírt határidőben az irányító hatóság, valamint a közbeszerzésekért felelős miniszter részére a monitoring és információs rendszeren keresztül.

7. A közbeszerzési szerződések teljesítése, módosítása, jogorvoslat

30. A közbeszerzési eljárás eredményeképpen kötött szerződés teljesítésének elismeréséről és a teljesítésigazolás kiadásáról vagy az elismerés megtagadásáról a Kbt. 135. § (1) bekezdésében foglalt határidőkben köteles a teljesítés igazolására jogosult nyilatkozni. A Kbt. 135. § (3)–(12) bekezdésében rögzített fizetési feltételekkel kapcsolatos ajánlatkérői kötelezettségek megtartásáért a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység a felelős.

31. A szerződés teljesítésével kapcsolatban a Kbt. 142. §-ában előírt kötelezettségek teljesítéséért a kezdeményező és a szerződésben teljesítésigazolóként feltüntetett személy a felelős. A teljesítéssel kapcsolatos iratok egy eredeti példányát az eljárás irataihoz kell csatolni. A szerződés teljesítésével kapcsolatos, a Kbt. 142. § (5) és (6) bekezdésében meghatározott bejelentési kötelezettséget a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység teljesíti.

32. Közbeszerzési szerződés módosítását a Kbt. 141. §-a alapján, a szerződésmódosítás indokait részletesen körülíró feljegyzésben a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egységnél kell kezdeményezni. Amennyiben a szerződés a Kbt. előírásai alapján módosítható, a kezdeményező és a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység kidolgozza a szerződés módosítását. A szerződésmódosítást a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység – szükség esetén pénzügyi ellenjegyzés után – terjeszti fel az NKFI Hivatal elnökének, aki a Kbt. végrehajtási rendeletei szerinti (így különösen az e-közigazgatásért felelős miniszter, a DKÜ, az NKOH, az NKE) esetleges észrevételek alapján dönt a szerződésmódosítás engedélyezéséről. A kezdeményező a döntést követően gondoskodik a szerződés módosításáról, a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység elkészíti a szerződésmódosításról szóló tájékoztatót tartalmazó hirdetményt, továbbá gondoskodik a hirdetmény feladásáról és a módosítás, valamint a hirdetmény közzétételéről.

33. Amennyiben a közbeszerzési jogszabályok megsértése miatt a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt jogorvoslati eljárás indul az NKFI Hivatallal szemben, az ezzel kapcsolatos közzétételi kötelezettségek teljesítéséről és az NKFI Hivatal képviseletéről a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység vagy az e célból megbízott állami közbeszerzési szaktanácsadó gondoskodik.

8. Az NKFI Hivatal nevében eljáró és a közbeszerzési eljárásba bevont személyekkel kapcsolatos szabályok

34. Az NKFI Hivatalnál a közbeszerzési feladatokat a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység vezetője és a közbeszerzési feladatkörben foglalkoztatott kormánytisztviselők általános jelleggel, az NKFI Hivatal elnöke által megbízott más személyek eseti jelleggel látják el.

35. Közbeszerzési eljárásban az NKFI Hivatal munkatársai közül kizárólag az járhat el, az eljárásba kizárólag az vonható be, az eljárást csak olyan személy ellenőrizheti, aki az egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségekről szóló 2007. évi CLII. törvényben foglaltak szerint – több eljárásban való részvétel esetén legalább évente, június 30-ig – vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének – a humánpolitikai feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység felé – eleget tett, valamint akivel szemben a Kbt. 25. §-ában foglalt összeférhetetlenségi helyzet nem áll fenn, és erről, továbbá titoktartási kötelezettségéről nyilatkozik.

36. A közbeszerzési szakértő a közbeszerzési eljárásokkal összefüggő kötelezettségeinek teljesítéséért és a közbeszerzésekre vonatkozó jogszabályok betartásáért, az eljárásba bevont jogi szakértő a szerződéstervezet és a szerződési feltételek jogszerűségéért, a pénzügyi szakértő a pénzügyi fedezet rendelkezésre állásáért, a fizetési feltételek teljesíthetőségéért és a gazdálkodási, államháztartási, adózási szabályoknak való megfelelésért felelős. A közbeszerzés tárgya szerinti szakértelemmel rendelkező szervezeti egység felel a műszaki leírásért és az ajánlatok szakmai értékeléséért.

37. A közbeszerzési eljárások tekintetében az NKFI Hivatal elnöke eseti vagy általános jelleggel dönthet külső, közbeszerzési eljárást lebonyolító szervezet vagy személy (a továbbiakban: külső közbeszerzési szakértő) igénybevételéről. Ezen esetekben az NKFI Hivatal megbízási szerződést köt a külső közbeszerzési szakértővel. A megbízási szerződésben az eljárásra vonatkozó döntési jogosultság nem telepíthető a külső közbeszerzési szakértőre. A külső közbeszerzési szakértő az NKFI Hivatal nevében lebonyolítja a közbeszerzési eljárást és – a kapcsolódó szerződésben meghatározottak szerint – ellátja mindazon feladatokat, amelyekért jelen utasítás alapján a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység felelős.

38. A bírálóbizottság közbeszerzés tárgya szerinti, a pénzügyi, a jogi és a közbeszerzési szakértelmet biztosító tagjainak és esetleges póttagjainak személyére a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység vezetője tesz az érintett szakterületi vezetőkkel egyeztetett és általuk jóváhagyott javaslatot. A bírálóbizottság a döntésre vonatkozó javaslatait szótöbbséggel terjeszti elő. Amennyiben a bírálóbizottság bármely tagja a javaslattal nem ért egyet, az erre vonatkozó – indokolással ellátott – véleményét a jegyzőkönyvben rögzíteni kell. Egységes javaslat hiányában a személyekről a felek véleményének ismeretében az NKFI Hivatal elnöke dönt. Amennyiben a közbeszerzési eljárás lefolytatásába állami közbeszerzési szaktanácsadó kerül bevonásra, a szaktanácsadó mindig tagja a bírálóbizottságnak.

39. A bírálóbizottság összetételét az NKFI Hivatal elnöke hagyja jóvá, aki jogosult a bírálóbizottság bármely tagja személyében bekövetkező változás engedélyezésére is.

40. A kezdeményező szervezeti egységnek lehetősége van külső szakmai szakértő bevonására is javaslatot tenni. A külső szakmai szakértővel az NKFI Hivatal megbízási szerződést köt.

41. A kezdeményező, illetve a közbeszerzés tárgya szerinti szakértelemmel rendelkező szakmai főosztály felel azért, hogy a beszerzés tárgyaként és mennyiségeként közölt adatok, a műszaki leírásban meghatározottak szakmai szempontból helytállóak, és a valóságnak megfelelnek.

42. A pénzügyi, a jogi és a közbeszerzési szakértelmet biztosító bírálóbizottsági tagoknak a kezdeményező és a közbeszerzés tárgya szerinti szakértő által meghatározott műszaki tartalom, bírálati szempontrendszer, általános joggyakorlat során alkalmazott szerződéses feltételek vonatkozásában a Kbt. és a közbeszerzési eljárásra vonatkozó egyéb jogszabályok betartása érdekében szakterületükön figyelmeztetési kötelezettségük van a bírálóbizottság irányába, amennyiben ezen feltételek jogellenessége nyilvánvalóan megállapítható, és arról tudomást szereznek.

43. A bírálóbizottsági tag a 23. pontban foglaltakon túl köteles

a) biztosítani az általa képviselt szakértelmet az eljárás során,

b) tiszteletben tartani és biztosítani a Kbt.-ben foglalt alapelvek érvényesülését,

c) az eljárás lefolytatása során az eljárásban részt vevőkkel folyamatosan együttműködni.

9. Központosított közbeszerzés

44. A 2–8. alcím szerinti rendelkezéseket a központosított közbeszerzési eljárások tekintetében – a kommunikációs, szervezetfejlesztési és informatikai beszerzések kivételével – a jelen alcím szerinti eltérésekkel kell alkalmazni.

45. A központosított közbeszerzéseket is a Közbeszerzési Tervben kell rögzíteni. Az ide tartozó beszerzésekre vonatkozó igényeket (ideértve az utazásszervezéssel kapcsolatos beszerzéseket is) a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység jelenti be a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (a továbbiakban: KEF) portáljára.

46. A közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység központosított közbeszerzéssel történő beszerzésekkel kapcsolatos feladatai különösen az alábbiak:

a) intézkedés a központi közbeszerzési rendszerbe történő igénybejelentésről,

b) szükség szerint a központi közbeszerzési rendszerben kezelt, NKFI Hivatalra vonatkozó adatok aktualizálása,

c) adminisztratív és adatszolgáltatási – így különösen az R1. 28. § (4) bekezdése szerinti – teendők ellátása a KEF felé,

d) a központosított közbeszerzési igények összesítése és folyamatos frissítése, azoknak a Közbeszerzési Terv módosításának kezdeményezésével történő rögzítése.

47. A saját hatáskörben történő beszerzés esetén az adott termékkör beszerzésére a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység KEF-hez bejelentett munkatársa, vagy a megbízási szerződéssel rendelkező állami közbeszerzési szaktanácsadó köteles az NKFI Hivatal beszerzési igényét előzetesen a központosított közbeszerzési portálon elektronikus úton bejelenteni, valamint a saját hatáskörben megvalósított beszerzés eredményeként megkötött szerződésnek az R1. 7. § (4) bekezdése szerinti alapadatait, továbbá a szerződés teljesítésének dokumentumait a központosított közbeszerzési portálon elektronikus úton feltölteni.

48. Amennyiben a beszerzés tárgya az R1. hatálya alá tartozik, és van arra vonatkozóan hatályos keretmegállapodás, de a keretmegállapodás verseny-újranyitási vagy konzultációs kötelezettséget ír elő, a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység a beszerzési igény NKFI Hivatal elnöke általi jóváhagyását követően

a) felhívja a kezdeményezőt, hogy adja meg a beszerezni kívánt kiemelt termék KEF szerinti cikkszámát és a beszerzési mennyiséget,

b) megvizsgálja a kezdeményező által benyújtott adatokat közbeszerzési szempontból, elvégzi a szükséges belső egyeztetéseket,

c) összeállítja a szerződési feltételeket, előkészíti a dokumentáció részét képező szerződéstervezetet,

d) összeállítja az ajánlattételi felhívást és a dokumentációt, a minisztériumi előterjesztést, egyezteti az így összeállított iratokat a kezdeményezővel,

e) tájékoztatja a kezdeményezőt az eljárás időigényéről és menetéről,

f) a bírálóbizottság tagjai részére előkészíti a megbízóleveleket,

g) elkészíti és a bírálóbizottság tagjaitól beszerzi az összeférhetetlenségi és titoktartási nyilatkozatokat, a humánpolitikai feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység egyidejű tájékoztatása mellett felhívja az erre kötelezetteket vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségükre,

h) elkészíti a fedezetigazolást, és gondoskodik a pénzügyi ellenjegyzésre jogosult általi aláírásáról.

49. A 48. pontban foglaltakat követően a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység vezetője az NKFI Hivatal elnöke részére jóváhagyásra felterjeszti

a) az ajánlattételi felhívást és szükség esetén a dokumentációt,

b) az érintett szervezeti egységek vezetőjével egyeztetett javaslattételt a bírálóbizottság elnökének és tagjainak személyére.

50. A közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység intézkedik az eljárás megindítása iránt.

51. Európai uniós alapokból származó támogatás felhasználásával történő beszerzés esetén a 6. alcím rendelkezéseit alkalmazni kell.

10. Kommunikációs beszerzések

52. A 2–8. alcím szerinti rendelkezéseket a kommunikációs, a szervezetfejlesztési és a szponzorációs beszerzések (jelen alcím alkalmazásában a továbbiakban: kommunikációs beszerzés) tekintetében a jelen alcím szerinti eltérésekkel kell alkalmazni.

53. Amennyiben nem a kommunikációs feladat ellátásáért felelős szervezeti egység a kommunikációs beszerzések kezdeményezője, a kezdeményező a beszerzést köteles egyeztetni a kommunikációs feladat ellátásáért felelős szervezeti egység vezetőjével.

54. Az egybeszámítási kötelezettség teljesítését a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység ellenőrzi a megküldött adatok alapján.

55. Az 54. pont szerinti vizsgálatnak az R2. hatályára, illetve az R2. alapján megkötött keretmegállapodások vagy keretszerződések vizsgálatára is ki kell terjednie.

56. Az R2.-ben meghatározott iratoknak és adatoknak az NKOH központosított közbeszerzési portálján történő feltöltéséről a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység soron kívül gondoskodik. A feltöltésre kerülő dokumentumokat a kommunikációs beszerzést kezdeményező szervezeti egység a beszerzés aktuálissá válását legalább 15 munkanappal megelőzően megküldi a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység részére.

57. A kommunikációs beszerzések esetén a beszerzési igényt minden esetben úgy kell összeállítani, hogy az a megvalósítás megkezdését megelőzően legalább 10 munkanappal megküldhető legyen az R2. 11. §-a szerint az NKOH-nak. Rendkívüli sürgősséget igénylő esetben a beszerzési igényt haladéktalanul továbbítani kell az NKOH-nak.

58. A beszerzés csak az NKOH R2. szerinti hozzájárulása esetén, a hozzájárulás megadásától számított hat hónapon belül kezdhető meg.

59. Az R2. hatálya alá tartozó beszerzésekhez kapcsolódó szerződésekkel, valamint azok módosításával kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségeket a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység teljesíti, szükség szerint a kommunikációs feladatok ellátásáért felelős, valamint a kezdeményező szervezeti egység közreműködésével.

11. Informatikai beszerzések

60. A 2–8. alcím szerinti rendelkezéseket az informatikai beszerzések tekintetében a jelen alcím szerinti eltérésekkel kell alkalmazni.

61. Az informatikai beszerzések esetén kezdeményezőként mindig az informatikával összefüggő feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység jár el.

62. Az egybeszámítási kötelezettség teljesítését a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység ellenőrzi a megküldött adatok alapján.

63. A 62. pont szerinti vizsgálatnak az R3. hatályára, illetve az R3. alapján megkötött keretmegállapodások vagy keretszerződések vizsgálatára is ki kell terjednie.

64. Az R3.-ban meghatározott iratoknak és adatoknak a DKÜ központosított közbeszerzési portálján történő feltöltéséről – a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egységgel történt egyeztetést követően – az informatikával összefüggő feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység az R3.-ban meghatározott határidőkre tekintettel gondoskodik. A feltöltésre kerülő dokumentumokat az informatikával összefüggő feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység – a feltöltés előtti egyeztetés érdekében – a beszerzés aktuálissá válását az R3.-ban meghatározott határidő figyelembevételével, de legalább 15 munkanappal megelőzően megküldi a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység részére. A DKÜ portáljára jelen pont alapján történő feltöltést az informatikával összefüggő feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység vezetőjének akadályoztatása esetén a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység végzi el.

12. Képzési és oktatási beszerzések

65. A 2–8. alcím szerinti rendelkezéseket a képzési és továbbképzési tárgyú beszerzések (jelen alcím alkalmazásában a továbbiakban: képzési beszerzés) tekintetében a jelen alcím szerinti eltérésekkel kell alkalmazni.

66. Amennyiben nem a képzési és továbbképzési feladat ellátásáért felelős szervezeti egység a képzési beszerzések kezdeményezője, a kezdeményező a beszerzéseket köteles egyeztetni a képzési és továbbképzési feladat ellátásáért felelős szervezeti egység vezetőjével.

67. Az egybeszámítási kötelezettség teljesítését a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység ellenőrzi a megküldött adatok alapján.

68. A 67. pont szerinti vizsgálatnak az R4. hatályára, illetve az R4. alapján megkötött keretmegállapodások vagy keretszerződések vizsgálatára is ki kell terjednie.

69. Az R4.-ben meghatározott iratoknak és adatoknak az NKE központosított közbeszerzési portálján történő feltöltéséről a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység soron kívül gondoskodik. A feltöltésre kerülő dokumentumokat a képzési beszerzést kezdeményező szervezeti egység a beszerzés aktuálissá válását legalább 20 munkanappal megelőzően megküldi a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység részére.

70. A képzési beszerzések esetén a beszerzési igényt minden esetben úgy kell összeállítani, hogy az a megvalósítás megkezdését megelőzően legalább 15 munkanappal megküldhető legyen az R4. 11. §-a szerint az NKE-nek. Rendkívüli sürgősséget igénylő esetben a beszerzési igényt haladéktalanul továbbítani kell az NKE-nek.

71. A beszerzés csak az NKE R4. szerinti hozzájárulása esetén, a hozzájárulás megadásától számított hat hónapon belül kezdhető meg.

72. Az R4. hatálya alá tartozó beszerzésekhez kapcsolódó szerződésekkel, valamint azok módosításával kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségeket a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység teljesíti, szükség szerint a képzési és továbbképzési feladatok ellátásáért felelős, valamint a kezdeményező szervezeti egység közreműködésével.

13. Dokumentumok kezelése és a beszerzések ellenőrzése

73. A jelen szabályzat hatálya alá tartozó eljárások dokumentálására az NKFI Hivatal iratkezelési szabályzatában foglaltak az irányadók. A közbeszerzési eljárásnak a Kbt. 46. §-ában foglaltak szerinti, az eljárás kezdeményezésétől a szerződés teljesítéséig dokumentált, az adott közbeszerzési eljárásra vonatkozó valamennyi iratát a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység köteles összegyűjteni és megőrizni, a dokumentumokat az ellenőrzésre jogosult kérésére átadás-átvételi jegyzőkönyvvel ellenőrzésre átadni vagy lehetővé tenni az elektronikus úton történő hozzáférést.

74. A Kbt. 36. § (2) bekezdése és 62. § (7) bekezdése szerinti bejelentést – a közbeszerzési feladatok ellátásáért felelős szervezeti egység vezetőjének kezdeményezésére – az NKFI Hivatal képviseletében kizárólag az NKFI Hivatal elnöke tehet. Az NKFI Hivatal nevében eljáró, a közbeszerzési, beszerzési eljárásba bevont kormánytisztviselő a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény 11. §-a vagy az Európai Unió Működéséről szóló Szerződés 101. cikke szerinti rendelkezések nyilvánvaló megsértésének észlelése vagy annak alapos okkal történő feltételezése esetén az NKFI Hivatal elnökét köteles értesíteni.

14. EKR jogosultság gyakorlásával kapcsolatos előírások

75. Az NKFI Hivatal elnöke az NKFI Hivatal EKR Superuser jogosultság gyakorlóját írásban jelöli ki. Az EKR Superuser felhasználó valamennyi, az EKR alkalmazására vonatkozó jogosultságot gyakorolhatja. Az EKR Superuser felhasználó kioszthat egyes jogköröket az adott eljárás vonatkozásában a bírálóbizottság tagja vagy az esetlegesen bevont állami közbeszerzési szaktanácsadó részére.

76. Az állami közbeszerzési szaktanácsadó a részére kiosztott jogosultságokat köteles gyakorolni.

15. Záró rendelkezések

77. Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

78.1

79. Ahol jelen szabályzat állami közbeszerzési szaktanácsadót említ, azon a Kbt. 197/D. és 197/E. §-a szerinti felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadót is érteni kell.

1

A 78. pont a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére