• Tartalom

244/2024. (VIII. 8.) Korm. rendelet

244/2024. (VIII. 8.) Korm. rendelet

az ESG tanácsadókat oktató intézményként történő akkreditálás részletes eljárási szabályairól

2024.08.09.

A Kormány a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2023. évi CVIII. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni a vállalkozásfejlesztési ügynökség akkreditációs eljárására.

(2) A vállalkozásfejlesztési ügynökség a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2023. évi CVIII. törvény (a továbbiakban: ESG törvény) 9. § (1) bekezdés d) pontja alapján akkreditációs hatóságként jár el az ESG tanácsadókat oktató intézmények akkreditációs eljárásának lefolytatása során.

2. § E rendelet alkalmazásában akkreditáció az a tevékenység, amelynek alapján a vállalkozásfejlesztési ügynökség hivatalosan elismeri és igazolja, hogy a kérelmező, továbbá a kérelmező által tervezett képzés alkalmas az ESG tanácsadókat oktató intézményi feladatok ellátására a fenntartható finanszírozás és az ESG törvény előírásainak megfelelően.

3. § (1) ESG tanácsadókat oktató intézményként történő akkreditáció iránti kérelmet nyújthat be a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 6. §-ának megfelelően államilag elismert felsőoktatási intézmény, amely ESG tanácsadókat oktató intézményként a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény szerinti gazdálkodó szervezet vagy az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 3. § (2) bekezdésében és (3) bekezdésében meghatározott jogi személy.

(2) Az akkreditációs eljárás az 1. mellékletben meghatározott tartalmú, a www.vali.hu oldalról elérhető kérelem elektronikus kitöltésével és elektronikus úton történő benyújtásával indítható meg.

(3) A (2) bekezdés szerinti kérelemhez mellékelni kell az ESG tanácsadókat oktató intézményként történő akkreditálás követelményrendszeréről, az akkreditált oktató intézményeket tartalmazó nyilvántartás vezetésére vonatkozó részletes eljárási szabályokról, valamint az ESG tanácsadói képzés és az ESG Tanácsadó képesítés megszerzésének szabályairól, továbbá a képzés és a vizsga díjának mértékéről és megfizetéséről szóló NGM rendeletben meghatározott feltételek teljesítését igazoló teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatot.

(4) A vállalkozásfejlesztési ügynökség a kérelmezőt ESG tanácsadókat oktató intézményként akkreditálja, ha a kérelmező megfelel az ESG tanácsadókat oktató intézményként történő akkreditálás követelményrendszeréről, az akkreditált oktató intézményeket tartalmazó nyilvántartás vezetésére vonatkozó részletes eljárási szabályokról, valamint az ESG tanácsadói képzés és az ESG Tanácsadó képesítés megszerzésének szabályairól, továbbá a képzés és a vizsga díjának mértékéről és megfizetéséről szóló NGM rendeletben meghatározott követelményeknek.

(5) A kérelemnek helyt adó határozat mellékleteként a vállalkozásfejlesztési ügynökség akkreditációs tanúsítványt ad ki.

(6) Az akkreditáció a határozat véglegessé válásától számított három évig érvényes és megújítható.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 244/2024. (VIII. 8.) Korm. rendelethez

Az ESG tanácsadókat oktató intézményként történő akkreditálási eljárás megindításához szükséges kérelem adattartalma

1. Az akkreditációs eljárás típusa:

– új akkreditációs eljárás vagy

– akkreditáció megújítása.

2. A kérelmező azonosító adatai:

– a kérelmező neve;

– a kérelmező jogállása (gazdálkodó szervezet, költségvetési szerv stb.);

– a kérelmező címe (székhelye);

– a kérelmező elérhetősége:

a) telefon;

b) e-mail;

c) honlapcím;

– cégjegyzékszám / Nyilvántartási szám / Törzskönyvi azonosító szám;

– adószám;

– KSH szám;

– alapítás éve;

– létesítő okirat kelte;

– pénzforgalmi számlaszám;

– számlavezető pénzforgalmi szolgáltató.

3. A kérelmező felelős vezetője:

– a Kérelmező felelős vezetője;

– vezető beosztása;

– vezető elérhetősége;

– telefon;

– e-mail.

4. A kérelmező kijelölt kapcsolattartója:

– kapcsolattartó neve;

– kapcsolattartó beosztása;

– kapcsolattartó elérhetősége;

– telefon;

– e-mail.

5. Adatszolgáltatás:

– a kérelmező által szervezett képzés pontos megnevezése;

– a képzés helyszíne;

– a képzés időtartama (órában megadva);

– tantárgyak felsorolása órabontásban.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére