• Tartalom

260/2024. (VIII. 29.) Korm. rendelet

260/2024. (VIII. 29.) Korm. rendelet

a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának általános szabályairól szóló 179/2011. (IX. 2.) Korm. rendelet, valamint a közlekedési alapismeretek tanfolyam és vizsga díjához nyújtott támogatásról szóló 55/2018. (III. 23.) Korm. rendelet módosításáról

2024.09.01.

A Kormány

a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (4a) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,

a 6. § tekintetében az Alaptörvény 15. cikk (3) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében,

az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának általános szabályairól szóló 179/2011. (IX. 2.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 3. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az Nkt. 30/B. §-a, valamint a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Szkt.) 35/B. §-a szerinti gépjárművezetői elméleti tanfolyam (a továbbiakban együtt: középiskolai tanfolyam) és vizsga esetében a képzés az (1) és (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően a 8/A. alcímben meghatározottak szerint végezhető.”

„(7) A középiskolai tanfolyam elméleti vizsgáin nincs lehetőség szóbeli vizsgára.”

3. § A Rendelet a következő 8/A. alcímmel egészül ki:

„8/A. A középiskolai tanfolyam és vizsga különleges szabályai

8/A. § (1) A középiskolai tanfolyam biztosítja a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez szükséges közlekedési alapismeretek, járművezetés elmélete, szerkezeti és üzemeltetési ismeretek, valamint az elsősegélynyújtási ismeretek átadását. A középiskola a középiskolai tanfolyam és vizsga tekintetében ellátja a képző szerv és a vizsgaközpont e rendeletben meghatározott feladatait. A középiskolai tanfolyam esetén a 3. § (6) bekezdése szerinti szerződéskötési kötelezettség nem áll fenn.

(2) A középiskola a tanulmányi rendszeren keresztül biztosítja

a) a szükséges tananyagok elsajátításához szükséges informatikai feltételeket,

b) a közlekedési alapismeretek és az elsősegélynyújtási ismeretek online számítógépes elméleti vizsgához szükséges informatikai feltételeket,

c) az online elsősegélynyújtási ismeretek tanfolyam e-learning tananyagát,

d) az online közúti járművezetői tanfolyam elméleti tantárgyainak e-learning tananyagát,

e) az orvosi alkalmassági vizsgálat alkalmassági adatait,

f) az elsősegélynyújtási demonstrációs alkalmon való részvétel nyilvántartását,

g) a vizsgaközpont, valamint a Magyar Vöröskereszt részére átadandó adatok átadásához szükséges technikai feltételeket.

(3) A (2) bekezdésben foglaltakat az állam a középiskola számára az Nkt. 83. § (2b) bekezdése szerinti oktatási központ útján biztosítja.

(4) A (2) bekezdés d) pontja szerinti tananyag rendelkezik a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló miniszteri rendelet szerinti tananyagokra vonatkozó akkreditációval.

(5) A felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény 1. § (2) bekezdése szerinti hatósági adatszolgáltatási kötelezettséget a Klebelsberg Központ és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, valamint a Magyar Honvédség teljesíti.

8/B. § (1) A középiskolai tanfolyamot a középiskola a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény szerinti zárt rendszerű elektronikus távoktatással végzi.

(2) Az (1) bekezdés szerinti középiskolai tanfolyam során az állam akkreditált, zárt rendszerű elektronikus képzésmenedzsment rendszerben hozzáférhető digitális tananyagokkal biztosítja a 8/A. § (1) bekezdése szerinti ismeretek átadását a tanulók a részére.

(3) A tanuló a tanulmányi rendszer felületén jelentkezik az online közlekedési alapismeretek, valamint az elméleti elsősegélynyújtási képzésre. Kiskorú tanuló esetén a jelentkezéshez a szülő beleegyező nyilatkozata szükséges.

(4) A középiskola a képzés szervezésével összefüggésben

a) a tanulmányi rendszeren keresztül tájékoztatja a képzésre jogosult tanulót – kiskorú tanuló esetében a szülőt is – a képzésről, a képzésre jelentkezés módjáról,

b) összegyűjti a képzésre jelentkezők által a tanulmányi rendszeren keresztül benyújtott és kitöltött jelentkezési lapot és a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló miniszteri rendeletben meghatározott nyilatkozatokat (a továbbiakban együtt: jelentkezési lap),

c) a jelentkezési lapot ellenőrzi aszerint, hogy a jelentkezők megfelelnek-e a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény és végrehajtási rendeletei szerinti, valamint az Nkt.-ban és az Szkt.-ban meghatározott feltételeknek.

(5) Középiskolai tanfolyam esetén nem szükséges az alapfokú iskolai végzettségről külön nyilatkozni, illetve azt igazolni.

8/C. § (1) Az 5/A. § szerinti vizsgaszabályzatot a köznevelési intézmény esetében a köznevelésért felelős miniszter, szakképző intézmény esetében a szakképzésért felelős miniszter adja ki. A köznevelésért felelős miniszter a szakképzésért felelős miniszter egyetértésével, a szakképzésért felelős miniszter a köznevelésért felelős miniszter egyetértésével adja ki a vizsgaszabályzatot.

(2) Az online közlekedési alapismeretek és az online elsősegélynyújtási elméleti vizsga szervezését és lebonyolítását a középiskola végzi, amelynek keretében

a) kijelöli a vizsga időpontját és helyszínét, valamint

b) biztosítja a vizsgázáshoz szükséges helyszínt és a vizsgafelügyeletet ellátó vizsgabiztost.

(3) A vizsgát megzavaró esemény bekövetkezésekor a vizsga felügyeletét ellátó vizsgabiztos dönt a vizsga felfüggesztéséről. A középiskola igazgatója a vizsgázóval szemben a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló miniszteri rendeletben foglalt intézkedéseket hozhatja.

8/D. § (1) A középiskola igazgatója tekintetében nem kell alkalmazni a 4. § iskolavezetőre vonatkozó előírásait.

(2) A középiskolai vizsgabiztos tekintetében nem kell alkalmazni az 5. § (1) bekezdése előírásait.

(3) A 6. §-t a középiskolai tanfolyam és vizsga esetén a (4) és (5) bekezdés szerinti eltérésekkel kell alkalmazni.

(4) A középiskolai tanfolyam és vizsga során a középiskola fenntartója ellenőrizheti a tevékenység végzéséhez meghatározott feltételek és előírások megtartását, amelyet az ellenőrzés alá vont szervezet, személy köteles tűrni, azt nem gátolhatja, nem akadályozhatja.

(5) A 6. § (4)–(10) és (12) bekezdését, valamint a 6/A. § (2) és (3) bekezdését a középiskolai tanfolyam és vizsga során nem kell alkalmazni.

8/E. § A középiskolát – a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 18. § (2b) és (8b) bekezdése alapján – a középiskolai tanfolyam és vizsga ellátásával összefüggésben történő adatkezelése tekintetében képző szervnek és vizsgaközpontnak kell tekinteni.”

4. § A Rendelet a következő 13. §-sal egészül ki:

„13. § A közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának általános szabályairól szóló 179/2011. (IX. 2.) Korm. rendelet, valamint a közlekedési alapismeretek tanfolyam és vizsga díjához nyújtott támogatásról szóló 55/2018. (III. 23.) Korm. rendelet módosításáról szóló 260/2024. (VIII. 29.) Korm. rendelettel (a továbbiakban: Módr1.) megállapított 8/A. § (5) bekezdése szerinti adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése érdekében a középiskolák első alkalommal a Klebelsberg Központ és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal számára 2024. december 15. és 2025. február 28. között szolgáltatnak adatot.”

5. § A Rendelet

a) 3. § (1) bekezdésében az „a (2) és (3a) bekezdésben” szövegrész helyébe az „a (2)–(3a) bekezdésben” szöveg,

b) 3. § (2) bekezdés a) pontjában a „Kt.” szövegrész helyébe az „Nkt.” szöveg,

c) 3. § (2) bekezdés c) pontjában, 4. § (5) bekezdésében, valamint 5. § (5) bekezdésében az „a Kt.” szövegrész helyébe az „az Nkt.” szöveg

lép.

6. § A közlekedési alapismeretek tanfolyam és vizsga díjához nyújtott támogatásról szóló 55/2018. (III. 23.) Korm. rendelet a következő 3/A. alcímmel egészül ki:

„3/A. §

A támogatásra való jogosultság a középiskolai tanfolyam és vizsga esetén

7/A. § (1) A támogatást igénybe veheti az a közúti közlekedésről szóló törvény szerinti középiskolás járművezető, aki a szakképzésről szóló törvény vagy a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti online közlekedési alapismeretek és elsősegélynyújtási tanfolyamon és vizsgán azért nem tud részt venni, mert

a) a közlekedési alapismeretek vizsgát és az elsősegélynyújtási vizsgát nemzetiségi nyelvén szeretné letenni,

b) az egészségi állapotából következően – a tanulási képességet vizsgáló magyar szakértői és rehabilitációs bizottság által kiállított szakértői szakvéleménnyel igazoltan – szövegértési vagy szövegolvasási nehézséggel küzd, vagy

c) – szakorvosi igazolással rendelkező – hallássérült személy, aki a magyar jelnyelvet használja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti jogosult esetén a támogatás mértéke a közlekedési alapismeretek tanfolyam díjának, a sikeres közlekedési alapismeretek vizsga igazgatási szolgáltatási díjának, az elsősegélynyújtási tanfolyam díjának, valamint az elsősegélynyújtás vizsga díjának ténylegesen megfizetett összege, de legfeljebb 50 000 forint.

7/B. § A 7/A. § szerinti jogosult esetében a 4–7. §-t kell alkalmazni, azzal, hogy

a) a 4. § (4) bekezdése szerinti elektronikus űrlap és formanyomtatvány tartalmazza a kérelmező Magyar Vöröskeresztnél (a továbbiakban: Vöröskereszt) tett elsősegélynyújtási vizsgájának naptári napját,

b) a 7/A. § (1) bekezdés a) pontja esetében a kérelmező igazolja azt, hogy a közlekedési alapismeretek vizsgát és az elsősegélynyújtási vizsgát nemzetiségi nyelven tette le,

c) a 7/A. § (1) bekezdés b) vagy c) pontja esetében a kérelmező igazolja a 7/A. § (1) bekezdés b) vagy c) pontja szerinti körülmény fennállását, valamint

d) a NYUFIG megkeresi a Vöröskeresztet annak igazolása céljából, hogy a jogosult 2024. augusztus 31-ét követően sikeresen letette a Vöröskeresztnél az elsősegélynyújtási vizsgáját, amely a NYUFIG megkeresésére a kérelmező vonatkozásában közli a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez szükséges elsősegélynyújtási vizsgája letételének tényét és a vizsga napját.”

7. § Ez a rendelet 2024. szeptember 1-jén lép hatályba.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére