• Tartalom

294/2024. (X. 9.) Korm. rendelet

294/2024. (X. 9.) Korm. rendelet

a kriptoeszköz-szolgáltató nevében kriptoeszközökre vonatkozó tanácsadást, illetve információt nyújtó természetes személy képzettségére és szakmai gyakorlatára vonatkozó követelményekről

2024.10.17.

A Kormány a kriptoeszközök piacáról szóló 2024. évi VII. törvény 13. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet hatálya kiterjed – a kriptoeszközök piacáról szóló 2024. évi VII. törvényben foglaltak alapján – a kriptoeszköz-szolgáltató nevében kriptoeszközökre vonatkozó tanácsadást, illetve információt nyújtó természetes személy e szolgáltatás nyújtásához szükséges ismereteinek és szakmai gyakorlatának, tapasztalatának értékelésére.

2. § (1) Kriptoeszközökre vonatkozó tanácsadást, illetve információt az a természetes személy nyújthat – beleértve a kriptoeszközökre vonatkozó tanácsadást, illetve információnyújtást végző kriptoeszköz-szolgáltató vagy e szolgáltatóval megbízási jogviszonyban álló, kriptoeszközökre vonatkozó tanácsadást, illetve információnyújtást végző szervezet keretein belül végzett tevékenységet is –, aki rendelkezik a (2) bekezdésben meghatározott szakmai gyakorlattal, tapasztalattal és

a) felsőfokú informatikai, gazdaságtudományi vagy jogi képzési területen szerzett végzettséggel,

b) felsőoktatási szakképzésen szerzett informatikai, gazdaságtudományi vagy jogi szakképesítéssel, illetve szakképzettséggel vagy

c) középfokú végzettséggel és

ca) banki, befektetési termékértékesítői szakképesítéssel,

cb) pénzügyi szervezeti mérlegképes könyvelői szakképesítéssel,

cc) tőzsdei szakvizsgával,

cd) a Magyar Bankszövetség Felsőfokú Bankszakmai Oklevelével,

ce) a ca)–cd) alpontban foglaltakkal egyenértékű szakképesítéssel vagy

cf) informatikai szakmacsoportba, ágazatba sorolt szakképesítéssel, szakmával.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tevékenység végzéséhez legalább 1 éves szakmai gyakorlat, tapasztalat szükséges

a) a kriptoeszközök piacán, amelynek megfelelőségéről a Magyar Nemzeti Bank nyilvánít szakmai véleményt,

b) a pénz-, tőke- vagy biztosítási piacon vagy

c) a megosztott főkönyvi technológián alapuló piaci infrastruktúrák kísérleti rendszeréről, valamint a 600/2014/EU és a megosztott főkönyvi technológián alapuló piaci infrastruktúrák kísérleti rendszeréről, valamint a 600/2014/EU és a 909/2014/EU rendelet, továbbá a 2014/65/EU irányelv módosításáról szóló, 2022. május 30-i (EU) 2022/858 európai parlamenti és tanácsi rendelet 2. cikk 11. pontjában meghatározott DLT-alapú pénzügyi eszközökhöz kapcsolódóan.

3. § A 2. § szerinti képzettségi követelményeknek és szakmai gyakorlatnak, tapasztalatnak történő megfelelést a kriptoeszköz-szolgáltató ellenőrzi a vele jogviszonyban álló személy vonatkozásában a kriptoeszközökre vonatkozó tanácsadási, illetve információnyújtási tevékenység végzését megelőzően, új jogviszony létesítése esetén pedig a jogviszony kezdetét megelőzően.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.

5. § Ez a rendelet a kriptoeszközök piacáról, valamint az 1093/2010/EU és az 1095/2010/EU rendelet, továbbá a 2013/36/EU és az (EU) 2019/1937 irányelv módosításáról szóló, 2023. május 31-i (EU) 2023/1114 európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére