• Tartalom

4/2024. (III. 7.) BVOP utasítás

4/2024. (III. 7.) BVOP utasítás

a büntetés-végrehajtási szervezet Csapatszolgálati Szabályzatáról, valamint a rendkívüli események felszámolási terveinek elkészítéséről

2024.03.16.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján – figyelemmel a büntetés-végrehajtási szervezetről szóló 1995. évi CVII. törvény előírásaira – a következő utasítást adom ki:

I. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. Az utasítás hatálya a büntetés-végrehajtási szervezet (a továbbiakban: bv. szervezet) személyi állományára terjed ki.

2. Amennyiben más intézkedés nem vezet eredményre, a bv. szervezet biztonságát súlyosan sértő, veszélyeztető körülmények elhárítására a hivatásos állomány tagja (a továbbiakban: ht. állomány) a büntetés-végrehajtási szervezetről szóló 1995. évi CVII. törvény (a továbbiakban: Bvszt.) 26. §-ában meghatározott esetekben csapatszolgálati feladatok végrehajtására kötelékben is alkalmazható.

3. A Bvszt. 1. §-ában meghatározottakra figyelemmel a csapatszolgálati tevékenység rendvédelmi jellegű feladatellátás, amely a fogvatartás rendjét, biztonságát sértő, veszélyeztető rendkívüli események megszakítására, felszámolására alkalmazott szolgálati tevékenység.

4. A csapatszolgálat a bv. szervezet sajátos szolgálati formája, a csapaterőbe szervezett ht. állomány szolgálati alkalmazásának összessége. A csapatszolgálat alkotórészei a csapatszolgálati feladat, a csapaterő és a csapattevékenység.

5. A csapatszolgálati feladat azoknak a bv. szervezet hatáskörébe tartozó események felszámolására irányuló rendfenntartási feladatoknak az összefoglaló megnevezése, amelyek a személyi állomány összevonását, kötelékbe szervezését, egyszemélyi parancsnoki vezetés alá helyezését és sajátos eljárások alkalmazását teszik szükségessé.

6. A csapaterő a büntetés-végrehajtási szerv (a továbbiakban: bv. szerv), az esemény jellegéből adódóan az illetékes agglomerációs központból bevont bv. szervek, további agglomerációs központ(ok), bv. szervek által biztosított, valamint más együttműködő szerv személyi állományából és eszközeiből ideiglenesen létrehozott szervezeti elem, amelynek rendeltetése a csapatszolgálati feladatok végrehajtása.

7. A csapaterő vezetése magába foglalja a parancsnoki munkát, a szolgálati csoportok felépítésének és működésének rendjét. A csapaterő vezetésére csapaterőt vezető parancsnokot és műveletirányító parancsnokot kell kijelölni.

8. A csapatszolgálati feladattól és a csapattevékenység során alkalmazott tartalmi elemek jellegétől függően a csapaterőt vezető parancsnok és a műveletirányító parancsnok szolgálati csoportokat hozhat létre, amelyek irányítására külön csoportparancsnokokat kell kijelölni. A szolgálati csoportok összefoglaló, általános megnevezése a kötelék. A kötelék irányítása a csapaterőt vezető parancsnok, a taktikai eljárások megszervezése és vezetése a műveletirányító parancsnok feladata.

9. Az ideiglenes csapaterőben alkalmazott szervezeti elemek létszámát a feladat nagyságától függően a csapaterőt vezető parancsnok határozza meg, irányítására lehetőleg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (a továbbiakban: BVOP) Biztonsági Szolgálat, Központi Támogató Főosztály, Műveleti Osztály (a továbbiakban: KMO) állományából kerül kijelölésre, a rendkívüli esemény helyszínéül szolgáló bv. szerv állományából segítő egyidejű kijelölésével. Az ideiglenesen létrehozott szolgálati csoportokat a biztonsági osztály / biztonsági és fogvatartási ügyek osztálya, valamint a műveleti egységek állományából, illetve – a szükséges mértékben – a többi szolgálati ág állományának és eszközeinek a bevonásával kell szervezni.

10. A csapattevékenység azoknak a sajátos eljárási módoknak az összessége, amelyek alkalmazásával a csapaterő a csapatszolgálati feladatokat végrehajtja.

11. A taktikai eljárások képezik a csapattevékenység alapvető elemeit. Azokat az alkalmazási formákat és módszereket foglalja magába, amelyekkel a csapatszolgálati feladat a leghatékonyabban teljesíthető. A taktikai eljárások körébe tartozik az üldözés, a kutatás, a zárás és a bekerítés.

12. A csapatszolgálati tevékenység végrehajtásának irányítása, vezetése

a) helyi szintű csapattevékenység esetén – eltérő intézkedés hiányában – az érintett bv. szerv állományilletékes parancsnokának vagy az általa kijelölt személynek;

b) agglomerációs szintű csapatszolgálati tevékenység esetén az országos parancsnok biztonsági és fogvatartási helyettesének vagy az érintett agglomeráció parancsnokának;

c) országos szintű csapattevékenység esetén az országos parancsnoknak, akadályoztatása esetén az országos parancsnok biztonsági és fogvatartási helyettesének

a feladata.

13. A rendkívüli események eredményes felszámolása érdekében a csapatszolgálati tevékenység végrehajtásának vezetője az alábbi intézkedéseket köteles megtenni:

a) tájékozódik a rendkívüli esemény bekövetkezésének valódiságáról, annak súlyosságáról;

b) információ- és adatgyűjtést végez a rendkívüli esemény minősítéséhez, valamint a további intézkedések megtételéhez (kameraképek visszaellenőrzése, elkövetés helye, ideje, módja, élet, valamint anyagi javak közvetlen veszélye, résztvevők személye, száma, esetleges követelése);

c) szökött vagy eltűnt fogvatartott esetén adatgyűjtést végez a fogvatartottról;

d) elrendeli megfelelő szintű készenlét (értesítés) megkezdését;

e) értesíti a KMO ügyeletét, sikertelensége esetén a KMO osztályvezetőjét, tájékoztatja a BVOP főügyeletét;

f) megteszi a szükséges elsődleges jelentéseket és értesítéseket;

g) szükséges mértékben tájékoztatja az állományt;

h) gondoskodik az eseménynapló vezetéséről;

i) gondoskodik a helyszín biztosításáról, intézkedik a helyszín részleges vagy teljes zárására;

j) meghatározza a hírösszeköttetés és a folyamatos kapcsolattartás módját;

k) intézkedik a parancsnoki – műveleti – törzs felállítására;

l) intézkedik a szükséges eszközök készenlétbe helyezésére;

m) intézkedik a szükséges helyek, valamint az őr- és szolgálati helyek megerősítésére;

n) elrendeli a szükséges korlátozó intézkedéseket, és elrendeli a megfelelő szintű készenlét (értesítés) megkezdését;

o) kijelöli a csapaterőt vezető parancsnokot és műveletirányító parancsnokot, akik létrehozzák és eligazítják a szolgálati csoportokat, kijelölik a csoportparancsnokokat;

p) szükség esetén értesíti a társszerveket.

14. Az esemény felszámolását követően a csapatszolgálati tevékenység végrehajtásának vezetője az alábbiak szerint köteles intézkedni:

a) intézkedik az eredeti állapot helyreállítására, valamint az érintettek elkülönítésére és meghallgatására;

b) intézkedik a készenlét (értesítés) megszüntetésére;

c) értékeli a tevékenységet, tájékoztatja a személyi állományt;

d) szükség esetén intézkedik a fegyelmi és/vagy büntetőeljárás lefolytatásának kezdeményezésére;

e) megteszi a szükséges jelentéseket.

II. FEJEZET

A MEGSZÖKÖTT FOGVATARTOTT FELKUTATÁSA, ELFOGÁSA

15. A bv. szerv őrizetéből megszökött fogvatartott elfogása a bv. szerv személyi állományából szervezett szolgálati csoport(ok) összehangolt, megszakítás nélkül történő kutató és késedelem nélkül bevezetett üldöző tevékenysége.

16. Amennyiben a fogvatartott őrzését, felügyeletét, ellenőrzését ellátó állománytag észleli a szökést, akkor – ha a körülmények lehetővé teszik – haladéktalanul meg kell kezdeni a közvetlen üldözést. A fogvatartott üldözése során törekedni kell az elfogására, amennyiben ez nem történik meg, követni kell a fogvatartottat, jelenteni kell a szökés irányát az elfogásra intézkedő személynek vagy a kutatást megkezdő műveletvezető parancsnoknak.

17. Az elsődleges intézkedések megtételére jogosult vezető a 13. pontban foglaltak szerint köteles eljárni.

18. Szökés esetén soron kívül értesíteni kell a területileg illetékes rendőrkapitányságot, melynek során közölni kell a körözési adatokat, rendelkezésre kell bocsátani a szökött fogvatartott fényképét, ruházatát, valamint személyes tárgyát a szagminta biztosítására. A körülményektől függően saját erőt kell küldeni a helyszínre.

19. Amennyiben a szökött fogvatartott a bv. szerv illetékességi területén túljutott, az elfogásra irányuló tevékenységet továbbra is folytatni kell. Amennyiben a területileg illetékes rendőrkapitánysággal együttműködve folyik a tevékenység, azon taktikai eljárásokat, melyekre a bv. szerv állományának nincs jogosultsága, a rendőrség irányítja és hajtja végre.

20. Amennyiben a közvetlen üldözés nem járt eredménnyel, az alábbi intézkedések megtétele indokolt:

a) készenlét kiterjesztése a szükséges állományra, gyülekezési hely kijelölése;

b) az állomány öltözetének, felszerelésének meghatározása;

c) az illetékességi területre kiterjedő csapatszolgálati tevékenység, az alkalmazandó taktikai eljárások meghatározása;

d) az eltelt idő alatt tudomásra jutott információk összefoglalása és ismertetése;

e) nyomon üldözés megkezdése szolgálati kutyák alkalmazásával.

21. Ha az elfogásra bevezetett intézkedések eredménnyel járnak, haladéktalanul intézkedni kell a fogvatartott egészségügyi ellátására, beszállítására, elkülönítésére, meghallgatására, melyről jegyzőkönyvet kell felvenni.

III. FEJEZET

A BV. SZERVET, ILLETVE ESZKÖZEIT, JÁRMŰVEIT ÉRT TÁMADÁS, OBJEKTUMVÉDELEM

22. A bv. szervezet biztonságos működését fenyegető veszélyforrások közé sorolható a bv. szerv objektuma ellen irányuló külső támadás.

1. A bv. szerv objektumainak védelme

23. Az objektumvédelem az objektumok őrzésére, valamint az őrzés megerősítésére rendelt csapaterőnek az a tervszerű tevékenysége, amelynek célja, hogy biztosítsa a meghatározott objektum sérthetetlenségét, felderítse a kívülről támadók szándékát, megakadályozza személyek vagy csoportok erőszakos behatolását, visszaverje azok támadását, megakadályozza a bv. szerv területéről történő jogellenes eltávozást.

24. Az objektumok elleni támadó tevékenységek célja irányulhat

a) az objektum biztonságának gyengítésére;

b) az objektum egyes részeinek (őrtorony, gépjárműkapu) használhatatlanná tételére, megsemmisítésére;

c) az objektum birtokba vételére;

d) az objektum működésének akadályozására, zavarására;

e) az objektumban őrzött fogvatartottak kiszabadítására, kitörésük segítésére;

f) az objektumban elhelyezett lőfegyverek vagy az őrzött javak megszerzésére.

25. A támadó tevékenység történhet

a) fegyveresen elkövetett támadással;

b) robbantással vagy más módon elkövetett rongálással;

c) be nem jelentett vagy betiltott tömegdemonstrációval, csoportosulással, amely az objektum működését zavarja, veszélyezteti;

d) pilóta nélküli légi jármű (a továbbiakban: drón) alkalmazásával.

26. A támadó tevékenységek egyéb jellemzőiket tekintve lehetnek

a) rövid ideig tartóak vagy elhúzódóak;

b) nyíltak vagy rejtettek;

c) rejtve indulók és nyílttá válók;

d) váratlanok vagy várhatók;

e) az objektum egészére vagy csak egy részére kiterjedőek.

2. Az objektumvédelem fokozatai

27. Az objektumvédelem jellegét mindig az adott helyzet határozza meg, a védelmet, az erőket és eszközöket a veszélyeztetettség mértékével arányosan kell alkalmazni. Az objektumőrzés a helyzettől függően alakul át objektumvédelemmé, amely különböző védelmi fokozatok elrendelésében nyilvánul meg.

28. A csapatszolgálati tevékenység végrehajtásának vezetője az objektumvédelemre irányuló taktikai eljárásokon túl a 13. pontban foglaltak szerint köteles eljárni.

29. A különböző fokozatok elrendelése vagy elérése függ

a) a támadó tevékenység jellegétől (várható vagy váratlan támadás);

b) az objektumon belüli ellenséges tevékenységtől;

c) a támadó erők megjelenési formájától (pl. fegyvertelen vagy felfegyverzett);

d) a támadók létszámától;

e) a rendelkezésre álló erők és eszközök mennyiségétől.

30. A bv. szerv közvetlen közelében történő csoportosulás esetén, indokolt esetben segítséget kell kérni a területileg illetékes rendőrkapitányságtól.

3. A védelmi fokozatok elrendelése

31. Megerősített őrzést kell elrendelni akkor, amikor azt az első- és a másodfokú védelmet nem igénylő rendkívüli esemény, ok, körülmény szükségessé teszi.

32. Elsőfokú védelmet kell elrendelni, ha

a) a személyi állomány tagját vagy az őrhelyeket támadás éri;

b) rövid időn belül várható a támadás;

c) az objektumon belül súlyos rendkívüli esemény történt;

d) az objektum közvetlen környékén, annak biztonságát veszélyeztető rendzavarás, tüntetés, csoportosulás van kialakulóban.

33. A másodfokú védelem az objektum teljes védelmi fokozata. Abban az esetben kell elrendelni, ha az eredményes ellentevékenység kifejtésére rendelkezésre álló létszám kevésnek bizonyul. A másodfokú objektumvédelemnek az objektum megtartásán kívül biztosítania kell a támadók elfogását vagy a támadás felszámolását az objektum területén.

4. Az objektumvédelem jellege

34. A védelemre való berendezkedés jellegét és minőségét elsősorban az objektum potenciális veszélyeztetettsége, illetve a védelem szempontjából fontos adottságai határozzák meg, melynek a legfontosabb tényezői a következők:

a) a fogvatartottak létszáma, társadalomra veszélyességük szerinti összetétele;

b) a bv. szervnél lévő lőfegyverek, fegyverzeti szakanyagok összetétele, mennyisége;

c) a bv. szerv hivatásos állományának létszáma, kiképzettsége, az együttműködő erők létszáma, az együttműködés rendje;

d) a bv. szerv objektumának földrajzi elhelyezkedése, kiterjedése, adottságai.

35. Megelőző intézkedések:

a) a figyelmeztetés olyan megelőző intézkedés, amelyet a gyanúsan viselkedő személyek eltávolítása érdekében kell végrehajtani;

b) gyanús vagy idegen személy feltartóztatása az illetékességi területen, mely nem járhat a személyes szabadság korlátozásával;

c) indokolt esetben a területileg illetékes rendőrkapitányság és a KMO értesítése.

5. Az objektumvédelemmel szemben támasztott követelmények

36. A bv. szerv objektumait őrző és védő erőknek olyan képzettségi szinten kell állniuk, mely lehetővé teszi a hatékony védelmi intézkedést.

37. A hatékony védelem feltételei:

a) az objektumőrzés és -védelem pontos megszervezése, az objektumvédelmi okmányok kidolgozása, naprakészen tartása;

b) a védelmi tevékenység begyakorlása;

c) a személyi állomány magas szintű kiképzése;

d) az éberség fenntartása;

e) a naprakészen szervezett együttműködés.

6. Az objektumvédelem sajátosságai

38. Sík terepen elhelyezkedő objektum védelmének sajátosságai:

a) a sík terep a támadók szempontjából megnehezíti az objektum rejtett megközelítését, viszont kedvező feltételeket biztosít a távolabbról történő figyeléshez és felderítéshez;

b) a védőerők szempontjából nem ütközik nehézségbe megszervezni a figyelési és tüzelési irányokat, szektorokat;

c) figyelembe kell venni azt is, hogy a napszakok és évszakok változása jelentős befolyást gyakorol a védelem megszervezésére.

39. Lakott területen lévő objektum védelmének sajátosságai:

a) a lakott területeken lévő objektumok általában épülettömbből vagy épületrészekből állnak, egy részük különálló, más részük pedig közvetlenül csatlakozik a szomszédos épületekhez;

b) amennyiben a bv. szerv közvetlenül csatlakozik más objektumhoz, akkor különös figyelmet kell fordítani a közös átjárókra, az objektumokat elválasztó kerítéselemekre.

7. A védelem szolgálati tagozódása

40. A védelem az elrendelt fokozattól függően az alábbi elemekből tevődik össze:

a) biztosító-/zárócsoport: a kijelölt felügyelőkből, járőrökből és a megerősítésükre küldött erőkből áll;

b) felszámoló-/kiemelőcsoport: lehetőleg a speciálisan képzett műveleti egységek tagjaiból áll;

c) tűzoltó-műszaki csoport: a légzőkészülék használatában jártas felügyelőkből és a hír- és biztonságtechnikus, műszaki és ellátási szakterületen szolgálatot ellátó személyi állomány tagjaiból javasolt kijelölni;

d) egészségügyi csoport: egészségügyi végzettséggel rendelkező személyi állományi tagokból, lehetőség szerint az egészségügyi ápolókból és az orvosból áll;

e) tartalékerő: az a)–d) alpontban meghatározott személyi állományon túl, az előre nem tervezhető, váratlan körülmények esetére is elegendő állomány.

8. A szolgálati csoportok feladatai

41. A biztosító-/zárócsoport feladatai – bármilyen védelmi helyzetet kiváltó ellenséges tevékenység esetén –:

a) az őrhelyekről, illetve a védő- és tüzelőállásokból biztosítja az objektum körkörös megfigyelését, őrzését és védelmét;

b) biztosítja a bv. szerv személy- és gépjárműbejárati kapuját;

c) biztosítja a parancsnoki épület főbejáratát, valamint a védelem szempontjából fontos körletrészeket, átjárókat és terepszakaszokat;

d) megakadályozza a közterülettel határos épület ablakain való bejutást;

e) megakadályozza a bástyafalon és a biztonsági kerítésen történő átjutást;

f) jelentést tesz a védelem parancsnokának a támadás körülményeiről;

g) biztosítja a készenlétbe helyezett személyi állomány és a segítségnyújtás céljából érkező együttműködő erők objektumba történő bejutását;

h) feltartóztatja a kitörni szándékozó fogvatartott(ak)at;

i) elhárítja a fegyveres támadást.

42. A felszámoló-/kiemelőcsoport főbb feladatai:

a) értékeli, kielemzi és megtervezi a felszámolás metodikáját;

b) a kialakult helyzettől függően előkészíti a megfelelő védő- és felszámolóeszközöket;

c) felszámolja és megszünteti az azonnali beavatkozást kiváltó eseményt;

d) megfékezi a dühöngő fogvatartottat;

e) biztosítja a rend helyreállítását.

43. A tűzoltó/műszaki csoport főbb feladatai:

a) biztosítja az esetleges tűzeset megfékezéséhez szükséges eszközök és berendezések készenlétbe helyezését;

b) biztosítja a menekítéshez szükséges légzőkészülékek azonnali rendelkezésre állását;

c) intézkedik a helyszín áramtalanítására;

d) intézkedik a műszaki akadályok elhárítására.

44. Az egészségügyi csoport főbb feladatai:

a) a kijelölt elsősegélynyújtó helyen várakozik, és biztosítja az esetleges sérültek ellátását;

b) szükség esetén kapcsolatot tart az Országos Mentőszolgálat (a továbbiakban: OMSZ) munkatársaival.

45. Tartalékerőt minden védelmi fokozatban kell képezni, és a kialakult helyzettől függően a feladatát az alábbiak szerint kell meghatározni:

a) a csapattevékenységben részt vevő személyi állomány részére technikai eszközök szállítása, a szükséges anyagi készletek pótlása;

b) az objektumon belüli rend biztosítása;

c) az esetleges tűzoltási feladatok ellátásában való segítés;

d) a meglévő szolgálati elemek megerősítése;

e) a veszteségek pótlása;

f) új szolgálati csoportok létrehozása;

g) az állomány étkeztetése, védőitallal történő ellátása;

h) a pihentetés feltételeinek megteremtése.

46. Az egyes szolgálati feladatok végrehajtására valamennyi szakterület személyi állománya kijelölhető.

9. Az objektumvédelmi terv elkészítése

47. A bv. szerv – az illetékes agglomerációs központ koordinálása mellett – a védelmi tervet a biztonsági rendszerrel és az értesítési tervekkel együtt dolgozza ki.

48. A védelmi tervet a bv. szerv objektumai sajátosságainak és a lehetséges támadási formák figyelembevételével, mindkét védelmi fokozatra el kell készíteni, amely tartalmazza

a) az objektum vázlatát az egyes őrhelyekkel, azok berendezéseivel, a műszaki eszközök feltüntetésével;

b) az objektum gyenge pontjait (pl. bejáratait);

c) a bv. szervben található védőállások, őrhelyek helyét;

d) a biztosító/védőcsoport és tartalékerő felállítási helyét különböző helyzetekben;

e) a különböző szolgálati elemeket és azok minimális létszámát;

f) a híradás és az anyagi-technikai biztosítás rendjét;

g) a parancsnokok vezetési pontjait, elsősegélynyújtó helyet.

IV. FEJEZET

A RENDEZVÉNYEK ÉS A SZÁLLÍTÓ JÁRMŰVEK BIZTOSÍTÁSA

49. A rendezvény- és szállításbiztosító csoport az adott helyen történő rendezvényen vagy az adott szállítási útvonalon a fogvatartást veszélyeztető cselekmény, esemény megelőzése megakadályozása, a rend és a fogvatartás biztonságának fenntartása, valamint a személy- és vagyonbiztonság megóvása érdekében alkalmazott szolgálati csoport.

50. A rendezvénybiztosítás célja a fogvatartottakhoz köthető hozzátartozók, valamint több fogvatartott egy helyen tartózkodását igénylő rendezvények zavartalan lebonyolításához szükséges feltételek megteremtése, a rendezvényen és annak körzetében a rend fenntartása.

51. A szállításbiztosítás célja a fogvatartottak erőszakos kiszabadításának és az ellenük irányuló bűncselekmények megakadályozása, a közlekedési balesetek megelőzése, valamint a biztosított járművek akadálytalan haladásához, a célállomás tervezett időben, sértetlenül történő eléréséhez szükséges feltételek megteremtése.

10. A rendezvény biztosítását végrehajtó szolgálati csoportok

52. A biztosító-/zárócsoport állományába biztosító őrök, biztosító járőrök és tartalékerő tartozhat.

53. A biztosító őrök részére felállítási helyet kell kijelölni. Egy felállítási helyen 1–3 biztosító őr teljesít szolgálatot. A felállítási hely elfoglalását követően a biztosító őr belátható sugarú körben vizsgálja át a környező területet, felkutatja a veszélyt jelentő eszközöket, tárgyakat, kezdeményezi azok eltávolítását, folyamatosan figyelemmel kíséri a környező területet.

54. A biztosító járőr létszáma 2–4 főig terjedhet. Részére a biztosított útvonal mentén járőrútvonalat kell kijelölni.

55. A biztosító őrök és a biztosító járőrök felszerelhetők egyéni védőfelszereléssel, traumatikus eszközökkel, szolgálati kutyával, indokolt esetben lőfegyverrel.

56. A tartalékerőt a különböző szolgálati csoportok megerősítésére, feladataik részbeni vagy teljes átvételére kell képezni.

57. A biztosítócsoport részére feladatának ellátásához meg kell határozni

a) a kijelölt felállítási helyet – a biztosító őrök részére;

b) a mozgási útvonalat – a járőrök részére;

c) a bevezetésre kerülő biztonsági rendszabályokat;

d) az intézkedések rendjét, különös tekintettel a személyi szabadság korlátozására és a kényszerítő eszközök használatára;

e) az összeköttetések és a jelentések rendjét.

11. A rendezvénybiztosítás biztonsági szintjének meghatározása

58. A csapaterő alkalmazását elrendelő vezető a rendezvény fajtájától és az esemény várható hatásától függően egyedi biztonsági rendszabályokat állapíthat meg, amelyek meghatározása függ

a) a rendezvény helyétől, idejétől, programjától;

b) a rendezvényen részt vevő fogvatartottak létszámától, összetételétől, biztonsági fokozatától;

c) a rendezvényen várhatóan megjelenő fogvatartotti hozzátartozók létszámától, összetételétől.

59. A bevezetésre kerülő rendszabályoknak tartalmaznia kell

a) a meghatározott területek zárását, a be- és a kilépés, valamint az ott-tartózkodás szabályainak megállapítását;

b) a technikai ellenőrzés végrehajtását;

c) a közbiztonságra veszélyt jelentő anyagok, eszközök bevitelének korlátozását, megtiltását, elvételét.

12. A rendezvénybiztosítás előkészítése

60. A biztosítás végrehajtását elrendelő bv. szerv vezetője határozza meg

a) a rendezvénybiztosító csoport tevékenységének helyszínét, működési körzetét;

b) a biztonság érdekében alkalmazható intézkedéseket, így különösen a fokozott ellenőrzés, a ruházat- és csomagátvizsgálás, valamint a területzárás rendjét;

c) a biztosítócsoport magatartásának általános szabályait jogsértés és tömeges rendbontás esetén;

d) a biztosítás parancsnokát és helyettesét;

e) a biztosítószolgálatra igénybe vehető személyi állományt és technikai eszközöket, a megerősítő erők igénylésének rendjét;

f) a jelentések rendjét.

61. A bv. szerv vezetője vagy az általa kijelölt rendezvény biztosításáért felelős parancsnok (műveletirányító parancsnok) a rendezvényt megelőzően köteles

a) felvenni a kapcsolatot a rendezvény szervezőivel, valamint lehetőség szerint a rendezvénynek helyet adó létesítmény üzemeltetőjével;

b) a szervezővel és a létesítményüzemeltetővel előzetesen egyeztetni, hogy a helyszínbejárás idejére rendelkezésre álljanak a létesítmény alaprajzára, főbb műszaki paramétereire, biztonsági berendezettségére vonatkozó adatok;

c) tájékozódni, hogy a szervezők a biztonság és a rend fenntartása érdekében milyen intézkedéseket tettek, illetve terveznek;

d) egyeztetni a társszervekkel, hogy a területileg illetékes rendőri szerv szükség esetén vegyen részt a rendezvény biztosításában;

e) részt venni az előzetes terület- és létesítménybejáráson, arról jegyzőkönyvet készíteni;

f) elkészíteni a rendezvénybiztosítási tervet.

13. A rendezvénybiztosítási terv elkészítése

62. A rendezvénybiztosítási tervnek tartalmaznia kell

a) a rendezvényről rendelkezésre álló adatokat (a rendezvény megnevezését, megtartásának helyét, kezdetének és befejezésének várható időpontját, a rendezvényen részt vevő fogvatartottak létszámát és összetételét, a fogvatartottak hozzátartozóinak várható létszámát, a rendezvény részletes programját, a rendező bv. szerv felelős megbízottjának nevét, elérhetőségét);

b) a biztosítás parancsnoki állományát és a szolgálati csoportok megalakításának rendjét, létszámát;

c) a szolgálati csoportok feladatait;

d) a személyi állomány felkészítésének és eligazításának rendjét;

e) a magatartási rendszabályokat jogsértő cselekmények elkövetése esetén;

f) az együttműködés és biztosítás protokollját;

g) a jelentések rendjét;

h) a rendőri beavatkozást igénylő körülmények esetén a szükséges erők bevonásának módját.

63. A rendezvénybiztosítás tervének mellékleteként vázlatot kell készíteni, amely tartalmazza

a) a helyszín közvetlen környezetét, a fokozott ellenőrzés alá vont területeket, parkolóhelyeket, megközelítési útvonalakat, szükség esetén más kiemelt, illetve védett területeket;

b) a létesítmény alaprajzát, színház esetén a nézőtér szektorokra bontását, befogadóképességét ülőhelyek és állóhelyek szerint, bejáratokat és vészkijáratokat, a rendbontók elkülönítésére szolgáló helyiséget, a tűzcsapok és tűzoltó készülékek helyét, elsősegélyhelyet, a veszélyhelyzet esetén rendelkezésre álló kiürítési irányokat;

c) a kijelölt parancsnokok tartózkodási helyét, az egyes szolgálati csoportok működési helyét, körzetét, útvonalát, várakozási, gyülekezési körzeteit, feladatait, a tartalékok elhelyezkedését.

14. Az intézkedések rendje a rendezvény helyszínén és azon kívül

64. Rendezvényeken a bv. szervezet ht. állományát intézkedési kötelezettség akkor terheli, ha az állomány tagja olyan körülményt észlel, illetve hoznak tudomására, amely azonnali beavatkozást igényel. Általában beavatkozást igénylő ténynek vagy körülménynek kell tekinteni

a) a bűncselekményeket;

b) a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök, anyagok a rendezvény helyszínére való bevitelének megakadályozását;

c) a bódult vagy ittas állapotban lévő személy beléptetésének megakadályozását vagy a helyszínről való eltávolítását;

d) a személyeket, illetve anyagi javakat közvetlenül fenyegető veszélyhelyzet elhárítását, ennek megszüntetése érdekében terület lezárását.

65. A biztosítás parancsnoka

a) köteles a rendezvényen jelen lenni, figyelemmel kísérni a közönség magtartását;

b) intézkedni köteles a beavatkozást igénylő körülmények esetén a szükséges erők helyszínre irányítására és a szükséges intézkedések megtételére, a rend helyreállítására;

c) soron kívül jelentést tesz a bv. szerv vezetőjének és a biztonsági tisztnek minden olyan eseményről, amely rendbontást vagy jogsértést valósít meg.

66. A jogsértő cselekmények és a jogsértő személyek felderítése, azonosítása, a felszámolóerők helyszínre irányításának segítése érdekében a rendezvény résztvevői között polgári ruhás ht. állományi tagok helyezhetők el. Megfelelő fedésükről, védelmükről, a rejtett összeköttetés biztosításáról gondoskodni kell.

15. A szállítás biztosítása

67. A védett járművek akadálytalan haladásának elősegítése és a védett személyek megóvása érdekében felvezető és záró büntetés-végrehajtási és/vagy rendőrségi gépkocsik kerülhetnek alkalmazásra.

68. A biztosító járművek az útviszonyoknak megfelelően, a biztonságos közlekedés követelményeinek szem előtt tartásával kell, hogy közlekedjenek. Csak olyan jármű vehető igénybe a feladatra, amely technikai szempontból alkalmas műszaki berendezéseit az indulás előtt ellenőrizték. A járműveket el kell látni olyan híradó eszközzel (elsődlegesen EDR készülék), amely folyamatos összeköttetésre alkalmas.

16. A szállítást biztosító csoport

69. A szállítást biztosító csoport a kiemelt fogvatartotti körbe tartózó fogvatartottak közvetlen biztosítására, kísérő őrzésére és védelmére alkalmazható.

70. A szállítást biztosító csoport feladata a védett fogvatartottak kísérése, az ellenük irányuló közvetlen támadás elhárítása, kiszabadítási kísérletük megakadályozása és tartózkodási helyük őrzése.

71. A biztosítócsoport létszáma 2–8 főig terjedhet. Megerősíthető sorozatlövő fegyverekkel, egyéni védő- és figyelőeszközökkel. A biztosított szállítmány megállása esetén a biztosítócsoport a járművekből kiszállva, azoktól 50–100 méterig terjedő távolságra látja el feladatát.

17. A szállítást biztosító felügyelők feladata

72. A szállítást biztosító felügyelők feladata a részükre kijelölt terepszakaszok figyelemmel kísérése, a veszélyre utaló jelek felfedése, a fogvatartott(ak) illetéktelen megközelítésének megakadályozása, a közvetlen támadás elhárítása, szükség esetén a fogvatartott(ak) menekítésének végrehajtása.

73. A védett fogvatartott(ak) biztosítása során álló helyben 10–20 méterre, gyalogos mozgás közben 2–5 méterre elöl, oldalt, illetve hátul elhelyezkedve látják el feladataikat. Szállítás során a biztosító felügyelők a biztosító és a védett járművekben helyezkednek el, megállás esetén a járművekből kiszállva a védett személy közvetlen biztosítását hajtják végre.

74. A szállításbiztosítás parancsnokának feladatai:

a) térkép segítségével áttanulmányozza a biztosított útvonalat;

b) áttekinti a védett személy veszélyeztetettségéről rendelkezésre álló adatokat, többletinformációkat, a szállítási tervet;

c) szükség esetén felveszi a kapcsolatot a társrendőri vagy más együttműködő szervekkel;

d) külön vezetői utasításra biztosítási tervet készít.

75. A biztosítási tervnek tartalmaznia kell

a) a fogvatartott nevét, adatait, többletinformációit;

b) a szállítás idejét, útvonalát;

c) a felvezető és kísérő autók számát, megalakításának rendjét;

d) a biztosításban részt vevő csoporttagok számát, feladatait, eszközelosztását;

e) az összeköttetés, a híradás és a jelentések rendjét.

76. A biztosítási tervhez térképvázlatot kell csatolni, amelynek tartalmaznia kell

a) a biztosítandó közút hosszát;

b) a tartalék és a menekítési útvonalakat;

c) a közbeeső bv. szervek, rendőrségi/honvédségi objektumok, egészségügyi központok helyét, címét, elérhetőségét;

d) a biztosításban részt vevő autók rendszámát;

e) a feladatban érintettek EDR hívóneveit, EDR számait.

77. Az eligazítás során a szállítást biztosító csoport részére meg kell határozni

a) a csoport elosztását, felszerelését, fegyverzetét;

b) a járművek mozgására vonatkozó útvonalakat;

c) a védett személy veszélyeztetettségéről rendelkezésre álló adatokat;

d) a tevékenységének rendjét a különböző veszélyhelyzetekben;

e) az együttműködés feladatait a biztosításban közreműködő más rendvédelmi szervekkel;

f) az összeköttetés módját és a jelentések rendjét.

78. A bv. szerv járműve elleni támadás során a szállítmánybiztosító csoport parancsnoka köteles megszervezni a támadás visszaszorítását, az alábbi intézkedések egyidejű megtételével:

a) a jármű vezetőjét a sebesség növelésére, fény- és hangjelzés használatára, valamint olyan manőverek alkalmazására jogosult utasítani, melynek eredményeként a támadók nem tudják a járművet megállásra kényszeríteni;

b) a körülmények függvényében intézkedni jogosult a legközelebbi védett objektum (pl. rendőrkapitányság, bv. szerv, honvédségi objektum stb.) elérésére;

c) lőfegyverrel történő támadás esetén tűzparancs kiadására és a védekezés megszervezésére jogosult;

d) köteles a támadást a területileg illetékes rendőrkapitányságnak bejelenteni, illetve a legközelebbi bv. szervtől segítséget kérni, továbbá a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága főügyeletére és az illetékes Agglomerációs Központ ügyelete részére jelentést tenni;

e) a jármű üzemképtelenné válása esetén minden eszközzel köteles gondoskodni a fogvatartott biztonságos őrzéséről, életének és testi épségének megóvásáról, indokolt esetben a fedezékbe vonulásról, tüzelőállás elfoglalásáról, a megerősítő erők megérkezéséig a védekezésről;

f) a támadás végső kimeneteléről (sérülésről, elhalálozásról, keletkezett kárról, szükséges segítségről) köteles jelentést tenni hírközlő eszköz útján;

g) köteles intézkedni az esetleges sérültek ellátására és az OMSZ értesítésére.

V. FEJEZET

A FOGOLYZENDÜLÉS FELSZÁMOLÁSA

79. A fogolyzendülés felszámolására teendő intézkedések végrehajtása során a 13. pontban leírtakat kell figyelembe venni.

80. Ha a tömeges cselekmény megszüntetésére bevezetett békés módszer nem vezet eredményre, a felszámolást a helyszíntől függően az alábbi csoportok/felelősök kijelölésével célszerű tervezni:

a) a terület zárásához biztosító-/zárócsoport;

b) a hangadók kiemelésére felszámoló-/kiemelőcsoport;

c) a fogvatartottak által épített akadályok megszüntetésére műszaki felelős;

d) az esetleges gyújtogatás megelőzésére, a keletkezett tűz eloltására tűzoltó felelős;

e) a sérültek ellátására egészségügyi csoport;

f) az előre nem tervezhető feladatokra és a szolgálati csoportok megerősítésére szolgáló tartalékerő (tartalék csoport).

81. A felszámolást ellátó csapatszolgálati tevékenység vezetője a felszámolás során intézkedik

a) az elfogott fogvatartottak elkülönítésére, meghallgatására;

b) a rendkívüli esemény helyszínének biztosítására;

c) a normál működés helyreállítására.

82. A felszámolást ellátó csapatszolgálati tevékenység vezetője a felszámolás befejezését követően

a) intézkedik az érintett fogvatartottak egészségügyi vizsgálatra történő előállításáról;

b) intézkedik a készenlét beszüntetésére, értékelést tart;

c) megteszi a szükséges intézkedéseket (okok feltárása, felelősség kérdése);

d) a vonatkozó jelentési szabályoknak megfelelően jelentést tesz;

e) a vizsgálatot követően büntető feljelentést tesz, és fegyelmi eljárást kezdeményez a fogvatartottakkal szemben.

18. Zárkatorlasz felszámolása

83. A zárkatorlasz a különböző helyiségek (zárka, foglalkoztató, tanterem, műhely stb.) eltorlaszolásának megszüntetésével és a torlaszolást végrehajtók kiemelésével szüntethető meg. Amennyiben az eseménnyel összefüggésben túszejtésre kerül sor, haladéktalanul értesíteni kell a Terrorelhárítási Központot (a továbbiakban: TEK).

84. A zárkatorlasz felszámolására, az azt elkövető személyek ártalmatlanná tételére az alábbi szolgálati csoportokat/felelősöket kell alkalmazni:

a) az érintett zárka körzetének lezárására biztosító-/zárócsoportot;

b) a zárkatorlasz felszámolására, a zárkát eltorlaszoló személy elfogására, elkülönítésére, meghatározott helyre történő előállítására felszámoló-/kiemelőcsoportot;

c) a műszaki akadályelemek elhárítására műszaki felelőst;

d) a zárka berendezéseinek felgyújtásával történő fenyegetés esetén tűzoltó felelőst;

e) a megsebesült (személyi állományba tartozó vagy fogvatartott) személyek ellátására egészségügyi csoportot;

f) az előre nem tervezhető feladatokra, a szolgálati csoportok megerősítésére tartalékerőt.

19. A robbantással vagy más közveszéllyel való fenyegetés felszámolása

85. A végrehajtásra kijelölt vezetőnek az értesülést követően, a 13. pontban leírtakon felül, haladéktalanul meg kell kezdenie a felszámolásra irányuló intézkedéseket, melyek az alábbiak:

a) amennyiben lehetséges, intézkedik a fenyegető üzenet, hang- vagy képanyag rögzítésére vagy annak szó szerinti feljegyzésére minden más jellemzővel (pl. háttérhangok, a fenyegető hangjával kapcsolatos jellemzők, van-e helyismerete, szakszavak használata, stb.);

b) megteszi a szükséges intézkedéseket a veszélyeztetett épületek, területek kiürítésére;

c) intézkedik a szükséges védőfelszerelések előkészítésére, kiosztására;

d) intézkedik a kiürítés során szükséges eszközök készenlétbe helyezésére (gépjárművek, mozgáskorlátozó eszközök, kényszerítő eszközök, híradó eszközök), valamint kimentésére.

86. Az objektum biztosítása és a személyi állomány biztonsága érdekében bevezethető korlátozó rendelkezések:

a) szükség szerint az őrhelyek megerősítése;

b) járőrözés elrendelése, figyelemmel az érintett területre, továbbá a kulcsfontosságú helyekre;

c) a fokozottan veszélyes létesítmények (gépház, hőközpont, gázfogadó állomás, trafóállomás, üzemanyagtöltő állomás stb.), valamint a fogvatartottak elhelyezésére szolgáló helyiségek közvetlen őrzése.

87. Amikor a tűzszerészek a jelzett területet átvizsgálták, a tűzszerészek parancsnokának egyetértésével intézkedni kell az eredeti állapot visszaállítására.

VI. FEJEZET

TERRORCSELEKMÉNY FELSZÁMOLÁSA, TÚSZOK KISZABADÍTÁSA

88. A 13. pontban leírtakon túl, a bekövetkezett rendkívüli eseménnyel kapcsolatban az alábbi fontosabb intézkedéseket kell megtennie a csapatszolgálati tevékenység végrehajtási vezetőjének:

a) haladéktalanul értesíteni kell a TEK-et, az illetékes Katasztrófavédelmi Igazgatóságot és az OMSZ-t, és fel kell készülni az érkezésükre (gyorsított beléptetés, intézeti tervrajzok előkészítése, kapcsolattartó személyek kijelölése a társszervek parancsnokai részére), haladéktalanul tájékoztatni kell az illetékes regionális nyomozó ügyészségi ügyészt, a BVOP főügyeletesét, valamint az illetékes agglomerációs ügyeletet;

b) a TEK érkezéséig meg kell kezdeni a tárgyalást (a bv. szervben lévő legmagasabb beosztású, az eseménnyel összefüggésben döntésre jogosult vezető ne tárgyaljon), lehetőleg kiképzett túsztárgyalóval, amennyiben nem tartózkodik a bv. szervben, akkor intézkedni kell az azonnali berendelésére, beszállítására.

89. Túszejtés során, a 13. pontban leírtakon túl, az alábbi intézkedéseket kell megtennie a csapatszolgálati tevékenység végrehajtási vezetőjének:

a) a műveleti egységek tagjainak, a túsztárgyalónak, a részt vevő fogvatartottak reintegrációs tisztjeinek és pszichológusainak haladéktalan értesítése;

b) a fogvatartottak és a túszul ejtettek igazgatási, reintegrációs és egészségügyi anyagának, állománytag esetén a személyzeti nyilvántartás bekérése és áttanulmányozása;

c) a fogvatartottak különböző tevékenységének (munkáltatás, szabadlevegőn tartózkodás, orvosi rendelés, vásárlás stb.) beszüntetése, zárás és létszámellenőrzés végrehajtása szükséges;

d) az esemény helyszínének biztosítása, körülzárása a rendelkezésre álló erőkkel;

e) a cselekmény közvetlen közelében elhelyezkedő helyiségek kiürítése, a közlekedési utak szabaddá tétele.

90. A terrorcselekmény erőszakos eszközökkel és módszerekkel történő felszámolására a TEK állománya jogosult.

91. A TEK megérkezéséig a halaszthatatlan beavatkozás végrehajtásához a KMO munkatársait, illetve a bv. szerv speciális feladatra kiképzett műveleti egységeit kell bevonni.

92. A felszámolás során jelentkező, illetve az azt követő speciális feladatok:

a) az elkülönítések végrehajtására szolgáló helyiségek kijelölése, átvizsgálása;

b) egészségügyi ellátás megszervezése a személyi állomány és a fogvatartottak részére;

c) az érintettek meghallgatási feltételeinek biztosítása;

d) a felszámolásban részt vevő állomány pihentetésének, váltásának és étkeztetésének megszervezése;

e) a készenlét beszüntetése, a normál állapot visszaállítása;

f) a rendkívüli esemény felszámolását követően a rendőrséggel közösen a saját, illetve az együttműködő állomány tevékenységének értékelése, vizsgálat eredményétől függően fegyelmi, illetve büntetőeljárás(ok) kezdeményezése;

g) az eseménnyel kapcsolatos összefoglaló jelentés elkészítése és felterjesztése;

h) a rendkívüli esemény okainak elemzése, a továbbiak megelőzésére a szükséges intézkedések kidolgozása, kiadása.

VII. FEJEZET

A BV. SZERV BIZTONSÁGÁT SÉRTŐ VAGY EZZEL KÖZVETLENÜL FENYEGETŐ, TÖMEGES VAGY ERŐSZAKOS CSELEKMÉNYEK MEGAKADÁLYOZÁSA, FELSZÁMOLÁSA

93. A tömegkezelés a rendbontó magatartást tanúsító tömeg felszámolásának legvégső eszköze. A tömegkezelés központi erőből megalakított, kötelék által alkalmazott eljárások, kényszerítő intézkedések, korlátozó rendszabályok összessége, amely a bv. szerv rendjét, az anyagi javakat vagy személyeket közvetlenül fenyegető, tömeggel szembeni határozott fellépést, aktív, folyamatos ráhatást jelenti. A tömegkezelés a jogellenes magatartás megszűnését, a törvényes rend megteremtését, illetve a rendkívüli esemény felszámolásához szükséges feltételek megteremtését eredményezi.

94. A tömegkezelés célja a rend helyreállítása, a jogszabályban meghatározott magatartás kikényszerítése, a tömeg magatartásával keletkezett zavar megszüntetése, a normális működéshez szükséges feltételek megteremtése.

95. Külső cselekménynek minősül, amikor a bv. szerv közelében olyan jellegű tömeg alakul ki, illetve tömeges cselekmény történik, amely hatással lehet a zavartalan működésre és a fogvatartás biztonságára. A bv. szerv a területén kívüli tömeg szétoszlatására nem jogosult. Amennyiben a tömeg a bv. szerv ellen különböző támadó cselekményeket hajt végre, akkor az objektumvédelem szabályai szerint kell eljárni, és értesíteni kell a területileg illetékes rendőrkapitányságot.

96. A bv. szerv területén belüli jogellenes cselekménynek minősül a – bármely személy által elkövetett – aktív vagy passzív ellenszegülés, amely a fogvatartás biztonságát súlyosan veszélyezteti.

97. A tömegkezelést végrehajtó csapaterő alakzatának felépítése az adott jogellenes magatartást tanúsító tömeg jellege alapján kerül meghatározásra.

98. A csapaterőt vezető parancsnoknak a bv. szerv biztonságát sértő vagy közvetlenül fenyegető, tömeges vagy erőszakos cselekmények megakadályozására, felszámolására irányuló taktikai eljárásokon túl a 13. pontban felsorolt általános intézkedéseket is végre kell hajtania.

20. A tömegkezelés során alkalmazható taktikai alakzatok

99. A tömegkezelő csoport a tömeg felszámolására alkalmazott alapvető szolgálati csoport, amelynek formája az adott jogellenes magatartást tanúsító tömeg jellege alapján az alábbi lehet:

a) mozgósorfal: a tömegkezelő kötelék láncalakzata, amely lehet egy- vagy kétsoros. A mozgósorfal feladatát mozgással, testi kényszer vagy más kényszerítő eszköz alkalmazása útján a tömegre gyakorolt közvetlen fizikai ráhatással valósítja meg. Tevékenységét a manőverezési lehetőségek széles körű kihasználása, a határozott, következetes fellépés és a kényszerítő eszközök egyidejű komplex alkalmazása jellemzi;

b) pajzsfal: a tömegkezelő kötelék láncalakzata, mely pajzsok egyidejű illesztésével vagy takarásával jön létre, védelmet nyújtva a személyeknek, lehet statikus vagy dinamikus, magas, illetve alacsony pajzsfal;

c) félig nyitott sorfal: egysoros mozgósorfalból kialakított taktikai elem, mely során a felszámolást irányító parancsnok kijelöli a csoportokat (bal, jobb), ezt követően a meghatározott csoportok, eltolva egymástól, előrehaladva teret nyernek. Előnye, hogy a sorfal bár megbomlik, azonban az arcvonal megmarad, ezáltal kiváló fedezéket nyújt a kiemelőcsoportoknak, akik az elöl lévő csoport mögé húzódva tudnak intézkedni a fogvatartottal szemben;

d) teknősalakzat: 2-es oszlopból kialakított taktikai elem, mely védelmet nyújt dobálás esetén. A pajzsok takarásban tartva, elölről és felülről is védelmet adnak. Főként folyosón, szűk helyen való mozgás során alkalmazható a célhely megközelítésére;

e) buborékalakzat: ajtón való áthaladás során alkalmazandó taktikai eljárás, első 2 fő belépése után, a többi személy kétoldalra, jobb és bal szárnyra húzódva, rácsatlakozik a láncalakzatra, és buborékként tágulva, előre haladva teret nyernek, majd kialakítanak egy egysoros mozgósorfalat.

100. A tömegkezelő csoportot védőfelszerelésekkel és kényszerítő eszközökkel fel kell szerelni.

101. A tömegkezelő csoport megerősíthető szolgálati kutyával, amelyet a tömeges cselekmény esetén csak pórázon, kutyavezető irányításával lehet alkalmazni, ezalól kivételt képeznek a speciális (műveleti, kutató és elfogó) képzettségű szolgálati kutyák, illetve a KMO szolgálati kutyái.

102. A szolgálati kutya elsősorban a mozgósorfal szárnyainak zárására vagy a mögöttes területek biztosítására, továbbá a dühöngő fogvatartottak kiemelésére, a megbomlott sorfalban keletkezett rések lezárására és a támadó magatartást tanúsító fogvatartottak elfogására alkalmazható.

103. A tömegkezelő csoport tevékenységével szemben alapvető követelmény, hogy

a) létszáma, állományának képzettsége biztosítsa a részére meghatározott feladat sikeres végrehajtását;

b) legyen képes erőkifejtésének fokozására, álljon ellen a tömeg támadásainak;

c) határozottan, de csak a szükséges mértékig alkalmazza a kényszerítő eszközöket;

d) előrehaladásának üteme biztosítsa a tömeg megfelelő koordinálását;

e) tegye lehetővé alakzatán keresztül más szolgálati csoportok, különösen a kiemelőcsoport és a kutyavezetők tevékenységét;

f) rendelkezzen megfelelő védőeszközökkel.

104. A parancsnok a tartózkodási helyét az oszlató alakzat mögött olyan távolságra köteles megválasztani, hogy annak tevékenysége áttekinthető, a parancsnok utasításai az alárendeltekhez közvetlen eljutása biztosítható legyen.

105. A biztosító-/zárócsoport az egyes irányok, illetve a tevékenység körzetének lezárására, a kiürített területekre való visszaszivárgás megakadályozására, a feloszlatott tömeg részeinek elszigetelésére, a tömeg terelésére alkalmazható, melynek során a csoport tagjai elláthatók kényszerítő eszközökkel.

106. A műszaki csoport feladata a tömeges cselekmény felszámolásának műszaki biztosítása, ezen belül akadályelemek telepítése, egyéb műszaki akadályok megszüntetése, szükségvilágítás, megrongálódott technikai eszközök cseréje, felhasznált eszközök utánpótlásának biztosítása.

107. A tűzoltó csoport feladata a gyújtogatások megelőzése, a tűzeset felszámolása, melynek tagjai a bv. szerv állománya, illetve az együttműködő tűzoltók.

108. Az egészségügyi csoport feladata a felszámolás során megsebesült személyek ellátása, melynek tagjait saját egészségügyi állományból kell képezni, de a jogszabályi lehetőségek mértékéig igénybe vehető az állami egészségügyi szolgálat segítsége is.

109. A tartalékerő az előre nem tervezhető, váratlan körülmények esetére is elegendő állomány.

21. A tömegkezelés végrehajtása

110. A tömegkezelő csoport parancsnoka „A törvény nevében!” szavak előrebocsátásával szólítja fel a rendbontó személyt/személyeket tevékenységének/tevékenységüknek befejezésére. A felszólítás mellett tájékoztatást ad a jogkövetkezményekről, ellenszegülés esetére kényszerítő eszközök alkalmazását helyezi kilátásba.

VIII. FEJEZET

A BV. SZERV LÉTESÍTMÉNYEIBŐL, JÁRMŰVEIBŐL VALÓ ERŐSZAKOS KITÖRÉS MEGAKADÁLYOZÁSA

111. Az erőszakos kitörést a fogvatartottak megkísérelhetik valamilyen bezárt helyiségből (zárkából, üzemcsarnokból, részlegről stb.), a bv. szerv területéről, valamint szállító járművéből.

112. Belső helyiségekből történő kitöréskor a fogvatartottak létszámától és felszereltségétől függően a tömegoszlatás módszereit kell alkalmazni. A bv. szerv területéről vagy egyéb őrzött területről történő kitörési kísérlet felszámolása során – a résztvevők létszámától és felfegyverkezettségétől, valamint tevékenységüktől függően – az objektum védelmére vonatkozó szabályok az irányadók.

113. A 13. pontban leírtakon túl a csapatszolgálati tevékenység végrehajtásának vezetője a kitörési kísérlet megakadályozására az alábbi intézkedéseket köteles megtenni:

a) meghallgatja a jelentést a kialakult helyzettel kapcsolatban, szükség esetén személyesen tájékozódik a helyszínen;

b) haladéktalanul intézkedik a helyszín elszigetelésére, a munkahelyekről történő bevonulásra, zárásra, a létszámellenőrzésre;

c) kijelöli a gyülekezési pontot, meghatározza a felszámolásban részt vevők öltözetét, védőfelszerelését;

d) a kialakult körülményektől függően dönt az alkalmazásra kerülő taktikai eljárásról, az esemény felszámolásához szükséges szolgálati csoportok megalakításáról, felszerelésükről;

e) intézkedik a szolgálati csoportok anyagi, technikai ellátására, az elsősegélyhely telepítésére, mentő biztosítására, az esetleges sérültek ellátására.

114. A kitörés megakadályozására szolgálati csoportok és további kijelölt személyek alkalmazhatók:

a) a belső helyiségből (zárkából, részlegről) történő kitörés felszámolásakor:

aa) a békés felszámolás érdekében (az elkövetőkkel való kapcsolatfelvételre, felkérésre, meggyőzésre, a cselekményben részt vevők felszólítására, a hangadók befolyásolására, a tárgyalás kezdeményezésére, a várható további tevékenységre utaló információgyűjtésre) kapcsolatfelvevő személyt kell kijelölni, amelyre elsősorban a reintegrációs tiszteket kell beosztani, kényszerítő eszközzel történő ellátásuk nem indokolt,

ab) más szolgálati csoportok által izolált, elfogott személyek elvezetésére, elkísérésére biztosítócsoportot kell létrehozni, melynek tagjait kényszerítő eszközzel (könnygáz, gumibot, bilincs) kell ellátni,

ac) a cselekmény végrehajtására összegyűlt tömeg kezelésére felszámolócsoportot kell létrehozni, melynek tagjait védőfelszereléssel (sisak, gázálarc, testvédő felszerelés), gumibottal, könnygázzal és bilinccsel kell ellátni,

ad) a tömegben tartózkodó hangadó, különösen agresszív vagy felfegyverkezett személyek kiemelésére kiemelőcsoportot kell létrehozni, melynek tagjait védőfelszereléssel és egyéb kényszerítő eszközökkel kell ellátni;

b) a bv. szerv területéről vagy más őrzött helyről történő kitörés felszámolásakor az alábbi intézkedések megtétele indokolt:

ba) belső támadás elhárítása, a kitörés megakadályozása érdekében készenlét elrendelése, a védőcsoport parancsnokának kijelölése, a védőcsoport (különös tekintettel a lőfegyverhasználatra vonatkozó) feladatának részletes meghatározása,

bb) az őrhelyekre megerősítő védelem kiküldése vagy felvezetése, az őrzési feladatokat ellátó biztonsági felügyelők létszámának növelése,

bc) az esemény által indokolt területekre járőrök kijelölése, járőrözés megszervezése,

bd) a megerősített őrhelyen a parancsnok kijelölése, eligazítása,

be) az őrhelyek figyelési sávjából kieső holtterek, irányok lezárására, ellenőrzése, a bv. szerv rendjét, biztonságát sértő vagy veszélyeztető magatartást tanúsító tömeg tevékenységének figyelésére biztosítócsoport létrehozása,

bf) az előre nem tervezhető feladatokra, az őrhelyek további megerősítésére tartalékerő kijelölése,

bg) a veszély további fokozódása, esetleg a kitörést kívülről segítő csoport (tömeg) megjelenése esetén a társ rendvédelmi szervek értesítése, a meglévő őrhelyek, szolgálati csoportok megerősítése.

22. Szállító gépjárműből való kitörés megakadályozása

115. A szállító járműből történő kitörés megelőzésére szolgál a szállítás és előállítás szabályszerű előkészítése, az alábbiak szerint:

a) alaposan át kell tanulmányozni a fogvatartottak nyilvántartási anyagát (elkövetett és jellemző bűncselekményei, visszaesés foka stb.);

b) körültekintően kell meghatározni és alkalmazni a mozgáskorlátozó eszközöket;

c) el kell igazítani a fogvatartottakat a magatartási és a tiltó szabályokról, fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy milyen következményekkel jár ezek megsértése;

d) a motozás szabályos, körültekintő végrehajtásával meg kell akadályozni minden olyan tárgy, eszköz, szer vagy anyag birtokban tartását, amely veszélyt jelent a bv. szerv rendjére vagy a fogvatartás biztonságára;

e) be kell tartani az ülésrendre vonatkozó előírásokat, elkülönítési szabályokat;

f) a szállítás időtartama alatt folyamatosan figyelemmel kell kísérni a fogvatartott(ak) reakcióit, viselkedését.

116. Amennyiben a fogvatartottak kitörést kísérelnek meg a szállító járműből, a szállítmányvezetőnek a 78. pontban foglaltak szerint kell eljárnia.

IX. FEJEZET

A MAGYARORSZÁG ALAPTÖRVÉNYÉBEN NEVESÍTETT KÜLÖNLEGES JOGREND SORÁN ELLÁTANDÓ FELADATOK

117. Különleges jogrendben a bv. szervezet erői és eszközei az állam működőképességének fenntartása, az élet- és vagyonbiztonságot fenyegető, természeti vagy társadalmi eredetű veszélyek elhárítása érdekében igénybe vehetők, amely jelentős személyi állományi létszámot igénylő, csapaterő alkalmazását feltételező feladat.

118. Különleges jogrendben a csapaterő egyik fő feladata a rend fenntartása, a veszélyek elhárításában részt vevő mentőegységek zavartalan munkájának biztosítása (biztosítócsoport), valamint a megelőzésben, felszámolásban való közreműködés.

119. A megelőzés, az élet- és vagyonmentés érdekében a bv. szervnél Veszély-elhárítási Törzset, illetve – csapaterő alkalmazásával létrehozandó egységeket tartalmazó – Helyi Védekezési Szervezetet kell létrehozni.

120. A bv. szervek kidolgozott tervekkel (értesítési és készenlétbe helyezési terv, veszélyelhárítási feladatterv) rendelkeznek a normál (béke) időszaktól eltérő körülmények kezelésére. A csapatszolgálati tevékenységeket ezekhez a tervekhez és a kialakult körülményekhez igazodva kell meghatározni.

X. FEJEZET

A RENDKÍVÜLI ESEMÉNYEK FELSZÁMOLÁSI TERVEI, AZOK ELKÉSZÍTÉSE SORÁN ALKALMAZANDÓ KÖVETELMÉNYEK

121. A rendkívüli események megelőzésének, továbbá a bekövetkezett események gyors, hatékony és eredményes megszakításának, felszámolásának elengedhetetlen feltétele, hogy a bv. szervek rendelkezzenek a feladatokat konkrétan tartalmazó, kellően részletes felszámolási tervekkel.

122. Az egységes végrehajtás érdekében a bv. szerv által elkészítendő tervek köre:

a) fogolyszökés felszámolási terve;

b) fogolyzendülés felszámolási terve;

c) terrorcselekmény felszámolási terve;

d) robbantással fenyegetés, közveszélyokozás felszámolási terve;

e) tűzeset felszámolási terve;

f) objektumvédelmi tervek:

fa) fogvatartottak erőszakos kitörésének megakadályozása a bv. szerv létesítményéből vagy járművéből,

fb) fogvatartott a bv. szerv megszállására, romboló cselekményére irányuló tevékenységének leküzdése, a káros következmények elhárítása,

fc) a bv. szervet fenyegető külső támadás elhárítása.

123. A 122. pontban felsoroltakon túl a bv. szerv vezetője további eseményfajtákra is elrendelheti felszámolási terv készítését, illetve valamennyi terv esetében meghatározza annak megismerés szempontjából történő minősítését.

124. Az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet a II. Agglomerációs Központ parancsnokának egyetértésével adja ki a felszámolási terveket.

125. A Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézete és a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet közös terveket készíthet.

126. A Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja és a Büntetés-végrehajtás Gazdasági Ellátó Intézete a 122. pont c)–e) alpontjában foglalt felszámolási tervek, valamint a 122. pont f) alpont fc) pontja szerinti objektumvédelmi terv elkészítésére kötelezett.

127. A felszámolási terveknek tartalmaznia kell

a) az elsődleges intézkedéseket;

b) a felszámolás érdekében teendő intézkedéseket;

c) a felszámoláshoz szükséges létszámokat, csoportokat, eszközöket, felszereléseket, vázlat- és alaprajzokat;

d) a felszámolás irányításának együttműködő szervek (rendőrség, katasztrófavédelem) részére történő átadásakor jelentkező feladatokat;

e) a felszámolás után teendő intézkedéseket.

23. A műveletirányító parancsnok tervezői munkája

128. A műveletirányító parancsnok munkája a csapaterő vezetésének alkotóeleme, magába foglalja a szolgálati csoportok összehangolt munkáját és irányítását a feladatok végrehajtása során.

129. A műveletirányító munkájának legfontosabb elemei a feladat tisztázása, a helyzet értékelése, a döntéshozás, az alárendeltek feladatainak meghatározása, valamint az alárendeltek ellenőrzése és segítése.

130. Kijelölése során az alábbiakról kell tájékoztatni:

a) milyen szolgálati csoportokkal és eszközökkel erősítik meg a végrehajtás időszakára;

b) a megerősítő erők mikor kerülnek az alárendeltségébe, és meddig vehetők igénybe;

c) a társszervek állományát milyen feladatokkal bízták meg;

d) kivel, mikor, hogyan kell együttműködnie;

e) a szolgálati csoportoknak az elöljáró milyen feladatokat határozott meg;

f) a tevékenységéhez mely területeket veheti igénybe.

131. A feladat tanulmányozása után a műveletirányító megtervezi

a) a feladatok végrehajtásának rendjét, a rendelkezésére álló erők csoportosítását;

b) az alkalmazásra kerülő taktikai eljárásokat;

c) az elöljáró által meghatározott együttműködési feladatok megvalósításának módját;

d) a feladatok végrehajtásának ütemezését.

132. A helyzetértékelés a folyamatban lévő tevékenység körülményeinek számvetések alapján történő tanulmányozása, értékelése és azokból következtetések levonása.

133. A szolgálati csoportok helyzetének tanulmányozása során ki kell térni

a) azok állományára, feladatára, tevékenységük irányára, céljára;

b) az alkalmazott taktikai eljárásokra;

c) az összeköttetés módjára;

d) a vezetés rendjére.

134. A terep tanulmányozása során értékelni kell

a) a tevékenység körzetének elhelyezkedését, a terület nagyságát;

b) a fogvatartottak valószínűsíthető helyét, rejtőzési lehetőségeit;

c) a legvalószínűbb menekülési, megközelítési, támadási irányokat;

d) a figyelés, drón alkalmazásának a lehetőségeit;

e) a szolgálati csoportok működtetésének legcélszerűbb helyszínét;

f) az erők elhelyezésének módszereit;

g) a körzetek, terepszakaszok kijelölésének lehetőségeit;

h) a terület közlekedési viszonyait;

i) a középületek, intézmények elhelyezkedését;

j) az akadályok, torlaszok létrehozására alkalmas területeket;

k) a közlekedési útvonalakat, megkerülési irányokat.

135. A napszak, évszak és időjárás értékelésénél alapvetően a látási viszonyok, a hőmérséklet, a légmozgás, a csapadékviszonyok tanulmányozására kell kitérni. Meg kell tervezni a kötelékek alkalmazási lehetőségeit, a személyi állomány egyéni felszerelését, öltözetét, az időjárás elleni védelmét, az ellátását, szükség esetén a mesterséges megvilágítás vagy elemlámpa alkalmazását.

136. A műveletirányító a művelet végrehajtására műveleti/biztosítási tervet dolgoz ki.

137. A terv tartalmazza

a) az eseményről rendelkezésre álló adatokat;

b) a tevékenység elgondolását, célját;

c) a rendelkezésére álló erőkből létrehozott szolgálati csoportokat;

d) az egyes szolgálati csoportok feladatát (végrehajtandó tevékenységi mód; működési hely, körzet, sáv, terepszakasz; tevékenységi irány; ütem; vezetési pont);

e) az egyes szolgálati csoportok felszerelését;

f) a bevezetendő biztonsági rendszabályokat és korlátozó intézkedéseket;

g) az összeköttetés módját, a vezetés és a jelentések rendjét.

138. Váratlanul jelentkező események esetén, amelyek azonnali reagálást igényelnek, külön műveleti tervet kidolgozni nem kell.

XI. FEJEZET

A CSAPATERŐBEN ALKALMAZHATÓ MŰVELETEK, TAKTIKAI ELJÁRÁSOK

24. Üldözés

139. Az üldözés a szökésben, menekülésben lévő fogvatartott(ak) elfogása érdekében alkalmazott taktikai eljárás.

140. Az üldözés alapvető feltétele, hogy gyors legyen és folyamatos. Az üldözést, ha az más tevékenységet nem akadályoz, az köteles megkezdeni, aki a szökést vagy a bekerítésből való kitörést észlelte.

141. Az üldözést mindaddig folytatni kell, amíg reális esély van arra, hogy a szökött fogvatartott elfogására bevezetett intézkedés eredménnyel járhat. Az üldözés során különös tekintettel kell lenni arra, hogy a bv. szervhez tartozó terület határán túl a bv. szerv önállóan semmilyen korlátozó intézkedést nem vezethet be az elfogás megkönnyítése érdekében (nem igazoltathat, nem állíthat meg járművet), ezért – lehetőség szerint – az üldözés megkezdésével egy időben együttműködést kell kezdeményezni a rendőrséggel.

142. Az üldözés lehet közvetlen, nyomon vagy irányba üldözés.

143. Közvetlen üldözés, amikor a fogvatartott a bekerítésből, illetve az őrzés, felügyelet vagy ellenőrzés alól úgy vonja ki magát, hogy azt az őrzést, felügyeletet, ellenőrzést ellátó(k) közvetlenül vagy rövid időn belül észlelik, és a rendelkezésre álló erővel az elfogás érdekében azonnal megkezdik az üldözést. A közvetlen üldözés feltétele, hogy az üldözők a szökevénnyel látó összeköttetésben vannak, a menekülésének iránya folyamatosan figyelemmel kísérhető.

144. Nyomon üldözés, amikor a fogvatartott a számára kijelölt tartózkodási helyről (bv. szerv vagy annak területén kijelölt munkahelyről, egészségügyi intézményből stb.) engedély nélkül eltávozik (megszökik) úgy, hogy azt csak bizonyos idő elteltével észlelik, és a fogvatartott az általa hátrahagyott személyes tárgyak (pl. egy-egy ruhadarabja), nyomok alapján követik az üldözők.

145. Irányba üldözés, amikor megbízható információ, esetleg tapasztalatok alapján ismert vagy feltételezhető a szökött fogvatartott haladási iránya, vagy az a hely, ahová menekül. Ez az irány lehet nehezen áthatolható patak, folyópart, a könnyebb tájékozódás és gyorsabb haladás érdekében a vasúti töltés vagy közutak vonala.

146. Az üldözőcsoport szolgálati felépítése felderítő járőrből, üldöző járőrből és központi erőből állhat.

147. A felderítő járőr feladata a szökött fogvatartottra utaló nyomok felkutatása, a terep járhatóságának megállapítása, a menekülők elérése esetén az elfogás végrehajtása vagy az üldözőcsoport közvetlen elfogásra irányuló tevékenységének biztosítása. Létszáma általában 2–4 fő.

148. Az üldöző járőr feladata a szökött fogvatartott közvetlen, nyomon vagy irányban történő követése, elérése esetén az elfogása. Létszáma általában 3–8 fő.

149. A központi erő feladata a felderítő vagy az üldöző járőrök által elért, feltartóztatott, szökött fogvatartott bekerítése és elfogása.

150. Az üldözőcsoport tagjainak a feladatok ismertetése során meg kell határozni

a) a szökött fogvatartottak számát, fénykép alapján a személyleírását, a menekülés vélt vagy valós irányát;

b) az általuk elkövetett bűncselekményt, magatartásukról, további szándékukról rendelkezésre álló információt;

c) a fogolyszökés óta eltelt időt;

d) az üldözés célszerű formáját;

e) az üldözőcsoport rendelkezésére álló megerősítő eszközöket (gépjármű, szolgálati kutya, drón stb.);

f) a kényszerítő eszközök alkalmazására és a lőfegyverhasználatra vonatkozó szabályokat;

g) az összeköttetés módját és a jelentések rendjét.

151. Az üldözőcsoport parancsnoka meghatározza a csoportba beosztott tagok feladatait, majd a legrövidebb időn belül megkezdik az üldözést. Az üldözés megszakítás nélkül folytatható mindaddig, amíg a szökött fogvatartott elfogásra kerül, vagy az üldözés beszüntetésére utasítás kerül kiadásra.

152. Amennyiben a bv. szerv nyomkövető szolgálati kutyával rendelkezik, az alkalmazható a nyomok felderítésére és nyomkövetésre.

153. Az üldözőcsoportba beosztott gépjárműves járőrt a menekülés lehetséges irányainak lezárására célszerű alkalmazni.

25. Kutatás

154. A kutatással szemben támasztott alapvető követelmény, hogy biztosítsa a meghatározott terület, az ott található természetes és mesterséges tereptárgyak átvizsgálását, elsősorban azokon a helyeken, ahol a keresett személy előtalálása a legvalószínűbb. A kutatás a végrehajtás módját tekintve lehet teljes vagy részleges.

155. Teljes kutatás egy adott terület, területrész vagy épület teljes és összefüggő átvizsgálását jelenti. Alkalmazására akkor kerülhet sor, amikor

a) a rendkívüli eseményt előidéző személy tartózkodási helye nem ismert, csak annak körzete;

b) elegendő erő és eszköz áll rendelkezésre a kijelölt terület átvizsgálásához;

c) a terepviszonyok, a körzet, a létesítmény adottságai lehetővé teszik az ilyen módon történő kutatást.

156. Részleges kutatás egy adott terület, területrész vagy épület egyes részeinek, körzeteinek, tereptárgyainak átkutatását jelenti. Alkalmazására akkor kerülhet sor, ha

a) olyan adatok állnak rendelkezésre, amely szerint a keresett személy, tárgy az érintett terület egy vagy csak néhány behatárolható részén található;

b) nem áll rendelkezésre elegendő létszám, eszköz és idő a teljes kutatás végrehajtásához, a terep egyes részei átjárhatatlanok, és nem teszik lehetővé a teljes kutatás végrehajtását.

157. A kutatás történhet láncban, felderítő-kutató alakzatban, valamint kombináltan.

158. Láncban történő kutatásnál az átvizsgálandó terepszakaszon a kutatást végrehajtók egymástól meghatározott távolságra, egymás mellett haladva, azonos ütemben végzik a kutatást. Sík terepszakaszon alkalmazható, ahol a terep végigjárható, és a kutatást épületek, települések nem akadályozzák. A kutatás alá vont területen közbeeső terepszakaszok jelölhetők ki. Ha a feltételek kedvezőek, e célra vonalas, a kutatás irányára merőlegesen húzódó terepszakaszt célszerű kijelölni. A kutatás közbeeső terepszakaszain el kell végezni a kutatócsoport alakzatának a kiigazítását, pihentetését, a felszerelések rendezését, a szükséges feladatok pontosítását.

159. Felderítő-kutató alakzat alkalmazására nehezen járható és lakott területekkel keresztezett területen kerülhet sor.

160. Kombinált kutatás esetén a kötelékek egy része láncban, másik része felderítő-kutató alakzatban tevékenykedik az átvizsgálandó területen. Ez általában akkor kerül alkalmazásra, amikor a terep jellege nem engedi meg annak teljes, láncban történő átvizsgálását.

161. A kutatás irányát tekintve lehet egyirányú, többirányú, valamint centrikus.

162. Egyirányú a kutatás, ha a kutatócsoport tagjai egy arcvonalat képeznek, és a kutatás során folyamatosan egy meghatározott irányba haladnak.

163. Többirányú kutatás akkor alkalmazható, ha a kutatók két vagy több arcvonalat képeznek, és ezek több terepszakaszról kiindulva, egy időben különböző irányokban vizsgálják át a részükre meghatározott területet. Többirányúnak tekinthető a kutatás akkor is, ha a kutatókötelék egy arcvonalat képez ugyan, de a terület átvizsgálása során a haladási irányát egy vagy több esetben módosítja.

164. Centrikus kutatásra akkor kerülhet sor, ha a kutatók két vagy több arcvonalat képezve, különböző terepszakaszokról kiindulva, az adott terep egy meghatározott pontjának irányába történik a kutatás. A centrikus kutatás több irányból egy irányba történő kutatást jelent.

165. A kutatás irányának meghatározásánál figyelembe kell venni, hogy lehetőleg olyan irányba haladjon a csoport, ahol a szökött fogvatartottnak a legkevesebb lehetősége van a menekülésre.

166. A meghatározott terület, létesítmény átvizsgálása történhet

a) a terület, létesítmény teljes egészének, egy időben, egy vagy több irányban;

b) a területnek szakaszonként, egymást követően;

c) a terület egyes részeinek irányokban, egy időben vagy egymást követően

történő átkutatásával.

167. A kutatás végrehajtására kutatócsoport, légi felderítő járőr (a továbbiakban: drón pilóta), kutyás járőr és felderítő-kutató csoport (a továbbiakban: FKCS) kerülhet alkalmazásra.

168. A kutatócsoport a kutatás végrehajtásának alapvető szervezeti eleme, amely alkalmazásra kerülhet önállóan vagy más szolgálati csoportokkal szoros együttműködésben. A kutatócsoport létszáma láncalakzatban 8–50 fős létszámig terjedhet. A kutatócsoport megerősíthető egyéni és kollektív védőeszközzel (védőmellény, sisak, gázálarc, légzőkészülék stb.), lőfegyverrel, szállító járművel, technikai ellenőrző eszközzel (pl. fémkereső, éjjellátó, hőkamera, sugárzásmérő), szolgálati kutyával.

169. A kutatók alakzata a kutatólánc, állományát drón pilóták, illetve kutyás járőrök képezik.

170. Láncalakzatban a kutatásban részt vevők egymás mellett, egymástól külön meghatározott távolságra haladva, egy arcvonalat alkotva vizsgálják a kijelölt területet.

171. A drón pilóta a kutatás területe feletti légtérből figyelési, tájékoztatási feladatokat lát el. A drón pilóta a légi jármű üzemeltetésétől és a figyelési feladattól eltérő más feladatot nem kaphat. A drón pilóta közvetlenül a műveletirányítónak van alárendelve, a közvetlen rádió-összeköttetést a kutatócsoport parancsnokával is biztosítani kell.

172. A drón pilóta által ellenőrizendő területet a levegőből is jól azonosítható módon szektorokra kell felosztani, és a légi felderítési feladatot szektoronként haladva kell végrehajtani. A célmeghatározás a levegőből a szektorok, majd azon belül további azonosítópontok megjelölésével történhet.

173. Az FKCS alkalmazásakor a kutatásban részt vevők oszlopalakzatban haladnak a kutatásra kijelölt területen, vagy a terep jellegétől függően ideiglenesen láncalakzatba bontakozhatnak szét. Az FKCS szolgálati tagozódása az átvizsgálandó terület jellegétől, a terepszakasz fedettségétől függően a tevékenység során változhat. Az FKCS létszáma általában 8–25 fő.

174. Az FKCS felépítése állhat

a) előre és oldalra kiküldött terepkutatókból;

b) az FKCS középpontjában elhelyezkedő központi erőből.

175. Az él és oldal terepkutatók feladatai

a) a haladási irányukban a terep kutatása, a központi erő biztosítása;

b) a központi erő felé a keresett személy felbukkanásának vagy a rá utaló gyanús körülményeknek jelentése;

c) a kutatás terepszakaszán személy vagy jármű megjelenésének jelentése.

176. A központi erő egy nagy erejű tartalék, melynek feladata a személyek igazoltatása, járművek átvizsgálása, a terepkutatók által felderített gyanús nyomok vizsgálata, ha lehetséges a nyomon üldözés bevezetése, a szökött fogvatartott elfogása, a kutatás helyszínének, a terep változásának megfelelő új szolgálati elemek létrehozása.

177. Az FKCS felépítése nyílt, bokros terület átvizsgálásánál állhat

a) terepkutatókból (a kutatólánc elé kiküldve), melyeknek feladata a lánc előtt látótávolságra haladva a terep felderítése, szemből a kutatólánc biztosítása, személy vagy jármű megjelenésének, illetve az elkövetőre utaló gyanús körülményeknek a jelzése;

b) kutatóláncból (a szétbontakozott központi erő), melynek feladata a kijelölt terepszakasz összefüggő átvizsgálása, a keresett személy felderítése, felkutatása, a felderített személy elfogása.

178. Az FKCS épület átvizsgálásakor állhat

a) biztosítócsoportból, melynek feladatai az épület körülzárása az átvizsgálás megkezdése előtt az átvizsgálócsoport tevékenységének biztosítása, a lezárt épületből menekülni szándékozó személy elfogása;

b) átvizsgálócsoportból, melynek feladata az épület megközelítése, az épületben tartózkodó épületből kilépésre történő felszólítása, az épület teljes átvizsgálása.

179. Ha az elkövetőről kapott információk, adatok szükségessé teszik, az FKCS egésze vagy egy része átalakulhat más szolgálati csoporttá.

180. Az FKCS parancsnoka utasítást ad ki, mely tartalmazza

a) a szökött fogvatartott várható magatartását;

b) konkrét elgondolását a feladat végrehajtására vonatkozóan;

c) részletesen meghatározva az adott körzetre vagy terepszakaszra vonatkozóan a szolgálati elemek feladatait, az összeköttetést, a jelentések rendjét, a jeleket és a jelzéseket.

181. A kutatóláncba, a felderítő-kutató csoportba beosztottak feladatai:

a) a kutatási sávban rejtőzködésre alkalmas helyek átvizsgálása (erdős, bokros fedett terep, tereptárgyak, épületek);

b) gyanús mozgások, tárgyak jelentése;

c) összeköttetés tartása a szomszédos terepkutatókkal;

d) az elfogásban történő részvétel.

182. A terepkutató feladatai megegyeznek a kutatóláncba és az FKCS-ba beosztottak feladataival.

183. A tartalékerőbe beosztottak feladatai a kutatólánc vagy a terepkutatók megerősítése, továbbá végrehajtják mindazokat a feladatokat, amivel a kutatócsoport parancsnoka őket megbízza.

184. A kutatást végrehajtó szolgálati csoportok részére kutatási irányt, kutatási ütemet, kutatási sávot kell meghatározni.

185. A kutatócsoport előrehaladásának mértékét kutatási ütemnek nevezzük, amely függ a terep jellegétől, az átkutatásra kerülő terep nagyságától, a kutatásban részt vevők létszámától, a kutatás módjától.

186. A kutatási sáv az a kétoldalról kijelölt terület, amelyen a kutatásban részt vevők a meghatározott ütemben hajtják végre a kutatást. A sávhatárt tereptárgyak megjelölésével vagy terepvonalak (fasor, földút stb.) mentén célszerű meghatározni. Az egyes személy kutatási sávjának kijelölésekor figyelembe kell venni a rendelkezésre álló létszámot. Láncban történő kutatás esetén, közepesen fedett terepen egy személyre 15–20 méter, sűrűn fedett terepen 5–10 méter szélességű sávot szükséges kijelölni.

187. FKCS alkalmazása esetén kutatási sáv helyett a szolgálati csoport részére működési körzet jelölhető ki.

188. Kutatóláncban a terep fedettségétől függően iránytartókat célszerű kijelölni. A kutatólánc szárnyain – a zárásban tevékenykedők által jól látható helyen – halad egy-egy személy. Ők mutatják a kutatólánc helyzetét a zárócsoportnak.

189. A kutatócsoport részére – a megindulási helyen és gyülekezési körleten kívül – a kutatás végrehajtásával összefüggő (megindulási, közbeeső vagy kiigazítási, illetve végső) terepszakaszok határozhatók meg.

190. A kutatás megindulási terepszakasza általában a zárás vonalán kívül található. Ahol erre a terep nem alkalmas, ott a zárás vonalán meghatározott terepvonal kerül kijelölésre, amelyen a kutatócsoport a kutatás alakzatát megalakítja, és felkészül a kutatás megkezdésére. Megindulási terepszakasznak legalkalmasabb területek az utak, épületek vonala, fasorok, erdőszélek, illetve olyan terepvonalak, amelyek megkönnyítik a kutatócsoport elemeinek felállását egy összefüggő arcvonalban, a kutatás irányának megfelelően.

191. A kutatás végső határának terepszakasza az a terepvonal, amelynek elérésével a kutatócsoport a részére kijelölt teljes terület átvizsgálását befejezi. Ezt a területet az átvizsgálandó terepszakasz végén, lehetőleg a zárás vonalán belül célszerű kijelölni.

192. Centrikus kutatás esetén a találkozási terepszakasz határozza meg a kutatócsoportok végső terepszakaszát.

193. A kutatás megindulási terepszakaszának az elfoglalására akkor kerül sor, amikor

a) a zárócsoportok már elfoglalták a számukra kijelölt helyet, és elrendelésre került a teljes zárás;

b) a kiküldött terepkutatók a megindulási terepszakaszt és a részükre kijelölt megindulási terepvonal közötti területet átvizsgálták, a megindulási vonalat elérték, és készen állnak a szétbontakozó kutatócsoport biztosítására.

194. Épületek kutatása során a kutatócsoport állományából biztosítócsoportot és átvizsgálócsoportot célszerű szervezni. A biztosítócsoport az épület körül elhelyezkedve folytat figyelést, felfedi az épületben mozgó vagy onnan a kijutást megkísérlő személyt, menekülés esetén végrehajtja az elfogást. Az átvizsgálócsoport végzi az épület belső vizsgálatát, ennek során megállapítja a nyílászárók elhelyezkedését, majd átkutatja az épületet, az ott rejtőzködő személyt elfogja.

195. Ha a kutatás befejezésekor eredménytelen, és a rendelkezésre álló adatok és körülmények indokolják, a terület átvizsgálása akár fordított irányban is megismételhető. A kutatócsoport a gyülekezési helyre történő bevonulást csak utasításra hajthatja végre.

26. Zárás

196. A zárás valamely terület, helyszín vagy terepszakasz körbezárását jelenti. Rendeltetése a lezárt területről történő menekülés vagy kitörés, valamint az illetéktelen személyek bejutásának megakadályozása, a személy- és járműforgalom korlátozása, a be- és kilépő forgalom ellenőrzése.

197. Zárásra sor kerülhet

a) helyszínbiztosítás keretében;

b) rendezvénybiztosításkor;

c) terrorcselekmény vagy más súlyos bűncselekmény helyszínén;

d) szökésben lévő fogvatartott elfogása érdekében;

e) a tömegoszlatást végrehajtó csoportosításon belül, a biztosítócsoport tevékenységének részeként.

198. A zárócsoport a részére meghatározott zárási vonalon területek, irányok lezárására, a bejutás vagy onnan a menekülés, kitörés megakadályozására, a szökött fogvatartott elfogására, illetéktelen személyek távol tartására alkalmazott szolgálati csoport.

199. A zárócsoport feladata

a) a fokozott ellenőrzés végrehajtása;

b) a biztonsági intézkedés részeként illetéktelen személyek, járművek belépésének, az arra jogosulatlanok kijutásának megakadályozása;

c) a be-, illetve kilépő forgalom ellenőrzése;

d) a szökött fogvatartott menekülésének megakadályozása, elfogása;

e) az útvonal, közterület forgalom előli elzárása, a forgalom korlátozása;

f) más szolgálati csoport tevékenységéhez szükséges feltételek megteremtése.

200. A zárás végrehajtásának módját tekintve lehet összefüggő, valamint nem összefüggő zárás. Amikor a zárásban részt vevő személyek között látó összeköttetés van, akkor összefüggő, ennek hiányában nem összefüggő zárásról beszélünk.

201. Összefüggő zárást kell alkalmazni, amikor a kutatás alá vont területhez több olyan terepszakasz (erdős, bokros terület) vagy épület, épületcsoport csatlakozik, amely alkalmas a szökött fogvatartott menekülésére, kitörésére, továbbá akkor, amikor elegendő létszám és idő áll rendelkezésre a végrehajtáshoz.

202. Nem összefüggő zárást akkor kell alkalmazni, amikor a terület vagy a terepszakasz egésze vagy annak egy része nem alkalmas a szökött fogvatartott menekülésére, továbbá ha nem áll rendelkezésre elegendő létszám, vagy nincs elég idő az összefüggő záráshoz.

203. A zárócsoport telepíthető gépjárművel lerakással, gyalogmenetben kiküldéssel vagy kombinált telepítéssel.

204. A zárócsoportot gépjárművel akkor célszerű telepíteni, amikor a lezárandó terület határán vagy annak közvetlen közelében gépjárművel járható út van. Ezen módszer hátránya az, hogy a telepítés zajjal jár, a szándék a szökött fogvatartott részéről felfedhető.

205. A zárócsoport gyalogmenetben kiküldéssel akkor alkalmazható, amikor a zárás vonala egy attól távolabb lévő pontról is kijelölhető. Előnye, hogy a zárást közel azonos időpontban lehet végrehajtani.

206. Kombinált telepítés alkalmazható akkor, ha a terep jellege és a kialakult körülmények indokolják (pl. a szökött fogvatartott kimozdul a rejtekhelyről, és meg kell gyorsítani a zárást, vagy a zárás vonalán csak részlegesen járható az út gépjárművel). Ilyen esetben a zárás vonalának elfoglalását gépkocsiról lerakással, gyalogmenetben lehet végrehajtani. Kombinált telepítéskor a zárócsoportok felállítását össze kell hangolni, hogy a zárás lehetőleg egy időben kerüljön befejezésre.

207. Zárás vonalán a zárást végrehajtók részére feladatként zárási szakaszt, lezárandó irányt és figyelési sávot kell meghatározni. A zárásban részt vevő személyi állomány települési helyét úgy kell kijelölni, hogy az ott tartózkodó személynek a lezárt területre megfelelő rálátása legyen.

208. A zárás vonalát elsősorban természetes és/vagy mesterséges tereptárgyak (patak, út, erdősávok) vonalában célszerű kijelölni. Zárás vonalán a személyek közötti távolságot nyílt terepen 100–150, fedett terepen 30–40 méterben célszerű meghatározni. Épület, épületrész zárásánál a ki- és bejáratokat (ajtók, ablakok), továbbá a menekülés vagy kitörés minden lehetséges irányát le kell zárni.

209. A lezárt területre való belépés, onnan kilépés, a területen történő áthajtás rendjét a zárás parancsnoka vagy a műveletirányító határozhatja meg. Ezt a zárás vonalán attól a pillanattól alkalmazni kell, amint a zárásban részt vevő személyek, szolgálati csoportok felállítása megtörtént, függetlenül a zárás készenléti idejétől.

210. A zárásra vonatkozó parancs tartalmazza

a) a zárás vonalait, terepszakaszokat (megindulási helyeket, gyülekezési körleteket);

b) a csoportok közötti csatlakozási pontokat;

c) a telepítés sorrendjét, módját és idejét;

d) az egyes személyek, csoportok különleges feladatait;

e) a tartalékerő létszámának, tartózkodási helyének és feladatának meghatározását;

f) az összeköttetés módját és a jelentések rendjét;

g) a lezárt területre történő be- és kiléptetés, a területen való áthaladás rendjét;

h) a szökés vagy más ok miatt elfogott személy kísérésének módját.

211. A zárásban alkalmazandó szolgálati csoport a feladatát a kijelölt felállítási helyen vagy mozgási körzetben a rendszeresített kényszerítő eszközökkel felszerelve, valamint szükség szerint lőfegyverrel vagy szolgálati kutyával látja el. Rendeltetése a zárásban, kutatásban, felszámolásban részt vevő saját és más erők tevékenységének, a helyszíneknek, saját eszközöknek a biztosítása, valamint az elfogott személyek és a lefoglalt eszközök őrzése. A csoport létszáma általában 1–3 fő.

27. Figyelő

212. A figyelő őrszem/csoport feladata a személyek mozgásának, a terepszakaszoknak a megfigyelése, a kijelölt helyszín vagy terepszakasz figyelése, ezzel a rendkívüli esemény felszámolásában részt vevő erők tevékenységének biztosítása. A feladatukat eligazítás alapján, kényszerítő eszközzel felszerelve – külön utasításra lőfegyverrel – látják el.

213. A figyelő őrszem

a) lehet álló, amelyet a zárás vonalán a zárócsoport kötelékében célszerű alkalmazni;

b) lehet mozgó, amely a zárócsoport kötelékében és önállóan – főleg felderítésre – alkalmazható;

c) lehet rejtett, többnyire önállóan, akár a záráson belüli területek vagy záráson kívüli terepszakaszok megfigyelésére is alkalmazható;

d) feladata lehet a szökött fogvatartotthoz vagy a fogvatartott hozzátartozóihoz köthető épületek (családi házak), helyszínek folyamatos vagy időszakos figyelése, figyelemmel kísérése.

214. A figyelő őrszem

a) kiválasztja a figyelőállást a meghatározott helyszínen vagy terepszakaszon;

b) a figyelés folyamatos fenntartása mellett gondoskodik a figyelőállás megfelelő álcázásáról;

c) ellenőrzés alatt tartja a figyelési sávba eső terepszakaszt vagy területet, építményeket és az ott történő mozgást;

d) jelentést tesz minden releváns észlelésről.

215. A figyelő őrszem feladatait a zárás parancsnoka a helyszínen, eligazításban határozza meg. Az eligazításnak tartalmaznia kell

a) a figyelőállás helyét;

b) a figyelési szektort, figyelési útvonalakat, figyelési helyszíneket;

c) elfogás és üldözés esetén az átvizsgáló és az üldöző feladatait;

d) az összeköttetés módját, a jelentések rendjét;

e) szükség esetén a váltás rendjét.

28. Leshely

216. A leshely szolgálatot ellátó csoport a szökött fogvatartott elfogása céljából akkor kerülhet alkalmazásra, amikor megbízható adatok vannak arra vonatkozóan, hogy a keresett fogvatartott egy bizonyos helyen feltételezhetően megjelenik (saját lakás, hozzátartozók lakcímei), vagy a rendelkezésre álló adatok alapján, az adott helyzetből következtetve ott megjelenésével, áthaladásával számolni lehet.

29. Járőr

217. A járőr fajtái és rendeltetésük:

a) felderítő járőr: feladata a bv. szerv őrizetéből megszökött fogvatartott rejtőzködési helyének felderítése a hátrahagyott személyes tárgyai és a nyomok alapján;

b) biztosító járőr: feladata egyes irányok és helyszínek, terepszakaszok lezárása;

c) üldöző járőr: feladata a szökésben lévő fogvatartott üldözése, az üldözés eredményeként elfogott személy őrzése;

d) kutyás járőr: feladata a speciálisan kiképzett szolgálati kutya alkalmazásával személyek, tárgyak felkutatása, az ellenőrzés alól magát kivonni szándékozó és menekülő fogvatartott elfogása, őrzése.

218. Minden járőr részére kötelező

a) az elöljáró által meghatározott útvonalon haladni;

b) a feladatokat az eligazításban kapott utasításnak megfelelően végrehajtani;

c) az útvonalán haladó vagy a zárt területen rejtőzött, a rendkívüli eseményt előidéző fogvatartottat elfogni, és a meghatározott helyre kísérni;

d) a tevékenységükről, fontosabb észlelésekről – híradó eszközön – azonnal vagy a járőrözés befejezésekor jelentést tenni.

219. Kétfős vagy ennél nagyobb létszámú járőr esetében az élükre szolgálati csoportparancsnokot kell kijelölni. Az eligazításon kapott feladatok végrehajtásáért ő a felelős.

30. Ellenőrző-áteresztő pont

220. Az ellenőrző-áteresztő pont (a továbbiakban: EÁP) a bv. szerv területén található helyen az áthaladó személy- és járműforgalom ellenőrzésére, szabályozására, a korlátozó rendszabályok betartására önállóan vagy más szolgálati csoport (pl. zárócsoport, biztosítócsoport) részeként alkalmazott szolgálati csoport.

221. Az EÁP alkalmazására sor kerülhet

a) az illetékességi területen a fokozott ellenőrzés végrehajtására;

b) a körülményekkel kapcsolatos egyes biztonsági intézkedések, személy-, létesítmény- és helyszínbiztosítási intézkedések, gyalogos- és járműforgalom korlátozására kiadott intézkedések érvényre juttatására.

222. Az EÁP általában a lezárt, a korlátozás alá vont területek körzetének határain, az odavezető üzemi, továbbá ki- és bevezető utak forgalmának szabályozására alkalmazható.

223. Az EÁP feladatkörébe tartozik

a) az illetéktelen belépők vagy jogszerűtlen kilépők igazoltatása, ruházatának, járművének, csomagjának átvizsgálása;

b) a meghatározott területre történő belépés vagy onnan az eltávozás megakadályozása;

c) a különösen veszélyes vagy más tilalom alá eső eszközök, anyagok meghatározott területre történő bevitelének vagy kivitelének megakadályozása;

d) területek lezárása;

e) a rendkívüli eseményt elkövető fogvatartottak elfogása.

224. Az EÁP felállítási helyét olyan ponton kell megválasztani, ahol

a) a jármű- vagy személyforgalom a szökött fogvatartott legvalószínűbb mozgási irányába esik;

b) a jármű vagy a keresett személy nem tud az ellenőrzést megkerülve elhaladni;

c) kedvező a biztosítás, ellenőrzés, átvizsgálás lehetősége.

225. Az előzőek figyelembevételével az EÁP felállítható egy kijelölt (pl. lezárt) terület kivezető útjaira, útkereszteződésben, útelágazásban, körülkerített terület kapujához, kijárataihoz.

226. Az EÁP rendeltetése, hogy biztosítsa a személyek, járművek biztonságos megállítását az igazoltatáshoz és az átvizsgáláshoz. Megakadályozza az ellenőrzés elkerülését, személy vagy jármű kitörését, menekülését, lehetővé teszi a forgalom elterelését, személyek vagy járművek átkísérését a lezárt területen. Folyamatos összeköttetést igényel a műveletirányítóval és a kijelölt szolgálati csoportokkal.

227. Az EÁP létszáma általában 2–10 főig terjed. Ez függ a rendelkezésre álló létszámtól, a végrehajtandó feladattól, a rendkívüli eseménytől, az abban részt vevő személyek létszámától, veszélyességétől, a környező tereptől, az év- és napszaktól, az időjárási viszonyoktól.

228. Az EÁP szolgálati felépítése biztosítócsoportból, átvizsgálócsoportból és tartalékerőből állhat.

229. A kiegészítő szolgálati elemekkel megerősített EÁP állományába műszaki csoport, üldöző járőr és speciálisan kiképzett szolgálati kutyával kutyás járőr is tartozhat.

230. A biztosítócsoport feladata az átvizsgálócsoport tevékenységének biztosítása, az átvizsgálás helyéről járművön vagy gyalog menekülni szándékozó személy elfogása, szükség esetén üldözése.

231. Az átvizsgálócsoport feladata a személyek, csomagok és járművek átvizsgálása.

232. A műszaki csoport feladata a zárás vonala, az ahhoz vezető útvonalak, irányok megközelítésének megnehezítéséhez vagy megakadályozásához szükséges műszaki akadályok (NATO-drót, útzár stb.) telepítése, ideiglenes építmények, jelző- (figyelmeztető) táblák biztosítása, kihelyezése.

233. Az előállító csoport feladata az elfogott személy, illetve a tőle lefoglalt tárgyak átvétele és őrzése, az átvett személyek kijelölt helyre történő kísérése, előállítása.

234. A tartalékerő feladata a szökött fogvatartott üldözése, elfogása, a pihentetés vagy váltás biztosítása.

235. Az EÁP szolgálati csoport feladatait, a szolgálatellátás várható időtartamát, az egyes szolgálati elemek konkrét feladatát, a lezárt területen való áthaladás, az átkísérés és a forgalomelterelés rendjét, az együttműködés rendjét, az összeköttetés módját és a jelentések rendjét a műveletirányító parancsnok vagy az általa kijelölt zárás parancsnoka határozza meg.

236. A beosztott személyi állomány megerősíthető egyéni védőeszközökkel (lövedékálló mellény, sisak, pajzs, gázálarc, védőruházat), sorozatlövő fegyverekkel (géppisztoly, gépkarabély), világítóeszközökkel, kordoneszközökkel (szalag, kötél, korlát, forgalomterelő kúp), útzárral, szolgálati szállító és páncélozott járművel, híradó, informatikai és dokumentációs eszközökkel, technikai ellenőrző (fémkereső) eszközökkel és szolgálati kutyával.

31. Bekerítés

237. A bekerítés a csapatszolgálati tevékenység egyik legaktívabb formája, melyet akkor célszerű alkalmazni a szökött fogvatartott elfogására, mikor pontosan ismert annak tartózkodási helye.

238. A bekerítés magába foglalja a fogvatartottak körülzárását, elszigetelését, elfogását.

239. A bekerítés megvalósul azáltal, hogy az alegységek zárógyűrűt képeznek a fogvatartott rejtőzködési helye köré oly módon, hogy minden irányból megakadályozható a zárógyűrűből történő kitörés.

240. A bekerítés végrehajtásának követelményei:

a) meglepetésszerű, gyors és hatékony;

b) biztosítja a fogvatartott teljes körülzárását;

c) képes a bekerített fogvatartott menekülési kísérletének ellenállni, megakadályozza a rejtett vagy erőszakos kijutását a körbezárt területről.

241. A bekerítés vonalát nyílt területen, egyedülálló épület esetében a fogvatartott tartózkodási helyétől 50–150 méter távolságig célszerű megválasztani, figyelembe véve a terep jellegét.

242. Beépített területen a bekerítés vonala közvetlenül a fogvatartott tartózkodási helyéül szolgáló épület vagy helyiség bejáratánál, falának vonalában is kijelölhető.

243. A bekerítés végrehajtásához az alábbi terepszakaszokat kell meghatározni:

a) megindulási helyek: a bekerítést több megindulási helyről kell végrehajtani;

b) a bekerítés szétbontakozási terepszakasza: a terep azon része, ahol a bekerítőcsoport a zárt alakzatból szétbontakozik;

c) a terepszakasz kijelölésének alapkövetelménye, hogy biztosítsa a bekerítés vonalának rejtve történő elfoglalását;

d) a biztosítás vonala: rendszerint a bekerítés vonalán kívül kerül megválasztásra, ezért a biztosítás vonalán elhelyezett erők feladata, hogy gondoskodjanak az illetéktelen személyek távol tartásától, adott esetben a járműforgalom eltereléséről.

244. A bekerítés végrehajtása a fogvatartott elfogása érdekében a rendelkezésre álló erőkből bekerítőcsoport, biztosítócsoport, elfogó-felszámoló csoport és tartalékerő szervezhető.

245. A bekerítőcsoport a bekerítés vonalán kialakított figyelőállásokban helyezkedik el. Rendeltetése a fogvatartott tartózkodási helyének teljes körbezárása, menekülésének, kitörésének megakadályozása.

246. A bekerítőcsoport létszáma a feladat jellegétől függően általában 15–50 főig terjed. A bekerítésben részt vevők közötti távolság a terep fedettségétől függően általában 10–20 méter.

247. A bekerítésben részt vevők feladatai:

a) a bekerítés vonalának elfoglalása;

b) fokozott figyelés végrehajtása;

c) a kitörni szándékozó személy elfogása;

d) sikeres kitörés esetén az üldözés haladéktalan megkezdése;

e) az elfogást követően a terület átvizsgálása, illetve a helyszín biztosítása.

248. A bekerítés végrehajtása során a biztosítócsoportot a bekerítést végrehajtók működési körzetének lezárására, a szolgálati csoportok tevékenységének biztosítására érdemes létrehozni. Feladatot kaphat a biztosítás vonalán a területre bevezető utak zárására, a gyalogos- és járműforgalom elterelésére, illetéktelen személyek bejutásának megakadályozására, személyek őrzésére, kísérésére.

249. A biztosítócsoport létszáma feladattól függően általában 8–80 fő. Megerősíthető járművel, műszaki akadályokkal, útelzáró eszközökkel, híradó eszközökkel. A biztosítócsoport állományába a zárócsoportok, biztosító felügyelők és biztosító járőrök, továbbá EÁP-ok tartoznak.

250. A biztosítócsoportba beosztottak feladatai:

a) figyelőállások elfoglalása;

b) a bekerítőcsoport szétbontakozásának biztosítása;

c) illetéktelen személyek lezárt területre történő belépések megakadályozása;

d) a kitörést megkísérlő fogvatartott esetén a biztosítás vonalának átlépésének megakadályozása;

e) a fogvatartott kitörése esetén az üldözés megkezdése, elfogás végrehajtása.

251. Az elfogó-felszámoló csoport rendeltetése kis létszámú elkövetők elfogása. Amennyiben az elfogás vagy az erőszakos eszközökkel és módszerekkel történő felszámolás a bv. szerv feladata (a TEK megérkezéséig), akkor a felszámolókat a bv. szerv műveleti csoportjának állományából kell létrehozni.

252. A kialakult helyzet alapján az elfogó-felszámoló csoport feladatot kaphat a fogvatartottak tartózkodási helyeként megjelölt objektumba (épület, zárka, jármű, más rejtekhely) történő erőszakos behatolásra és elfogásukra.

253. Az elfogó-felszámoló csoportba beosztottakkal szemben támasztott alapkövetelmények:

a) kiemelkedően jó fizikai állóképesség;

b) küzdősportokban való jártasság;

c) az egyes objektumokba történő behatolások sajátos eljárásainak ismerete;

d) rendelkezés hatékony védőeszközökkel, kényszerítő eszközökkel, lőfegyverrel.

254. Az elfogó-felszámoló csoport tevékenységét a meglepetés, a gyorsaság, a határozottság jellemezi. Kiképzettségük tegye lehetővé a szükséges erőfölény azonnali megteremtését.

255. Az elfogó-felszámoló csoportba beosztottak feladata a megindulási pont és az elkövetők tartózkodási helyének megközelítése, behatolás az adott helyre, az elfogás végrehajtása. A felszámolás során különös figyelmet kell fordítani arra, hogy vétlen személy sérülést ne szenvedjen.

256. Az elfogó-felszámoló csoportot tájékoztatni kell, és részükre meg kell határozni

a) az elkövetőkről rendelkezésre álló adatokat (azok számát, fizikai adottságukat, várható magatartásukat, a felfegyverkezésre használt eszközöket);

b) az intézkedés alá vont terület (épület, zárka, jármű) adatait, a helyszín pontos alaprajzát, a helyiség berendezésére (bútorzat, egyéb berendezési tárgy) vonatkozó információkat;

c) az elkövetők és a túszok tartózkodási helyét az adott helyiségen belül;

d) az esetleges túsztárgyalás során a beavatkozás elrendeléséig elért eredményeket, az együttműködés és egymás biztosításának feladatait,

e) lőfegyverhasználat esetén annak feltételeit és szabályait;

f) a környező szolgálati csoportok tevékenységét;

g) megindulási, várakozási és gyülekezési helyeket.

257. A tartalékerő általában a biztosítás vonalán belül, a bekerítés parancsnokának vezetési pontjának közelében áll készen

a) a bekerítő vagy a biztosító-, illetve az elfogó-felszámoló csoport megerősítésére;

b) a lezárt területen belül a biztonsági rendszabályok érvényesítésére;

c) a vezetési pont és a technikai eszközök őrzésére;

d) a bekerítés vonalán kitörést megkísérlő elkövető üldözésére, elfogására;

e) az elfogott személy őrzésére, a helyszín biztosítására.

258. A bekerítés megkezdésekor első ütemben a biztosítócsoport és a bekerítőcsoport, második ütemben az elfogó-felszámoló csoport kihelyezése esetén a vezetési pont és a tartalékerő foglalja el a kijelölt helyét.

259. A biztosítás és a bekerítés vonalát a tereptárgyak védőképességét és a holttereket kihasználva, rejtve szükséges elfoglalni.

260. Nyílt területen a bekerítést követően, a szolgálati csoportok helyeinek elfoglalása után, zárt térben (pl. zárkában) elkövetett cselekmény esetén, az elfogó-felszámoló csoport települése után az elkövetőket fel kell szólítani a cselekmény befejezésére, a megadásra, a búvóhely elhagyására. Ha az elkövetők a felszólításnak nem tesznek eleget, kilátásba kell helyezni a kényszerítő eszközök alkalmazását.

261. Amikor a bekerítés parancsnoka az erőszakos behatolásról (felszámolásról) dönt, az elfogó-felszámoló csoport megközelíti az elkövetők által uralt helyet, a meghatározott traumatikus és irritáló eszközök alkalmazása mellett behatol az elkövetők tartózkodási helyére, és végrehajtja az elfogást. A helyiséget az átvizsgálás után az elfogó-felszámoló csoport parancsnoka átadja a helyszíni szemle bizottság vezetőjének.

XII. FEJEZET

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

262. A bv. szervek kezelésében lévő testvédő felszerelések, valamint a személyvédelmi pajzsok alkalmazhatósága érdekében évente a védelmi funkciók tesztelésével járó hatásvizsgálatot kell végrehajtani, és a tapasztalatokról jegyzőkönyvet szükséges készíteni, melyet az agglomerációs vezető jóváhagyásával a BVOP Biztonsági Szolgálat részére – az éves fegyvertechnikai szemléről készített összesített jelentéssel egy időben – kell felterjeszteni.

263. Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.

264.1

1

A 264. pont a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére