• Tartalom

51/2024. (X. 9.) AM rendelet

51/2024. (X. 9.) AM rendelet

a súrlókór genotipizálás díja után igénybe vehető 2024. évi támogatásról

2024.10.11.

A Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások eljárási rendjéről szóló 2022. évi LXV. törvény 48. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 54. § 1. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában

1. állategészségügyi szolgáltatás: a koordináló szervezet által a tagjai tenyészetében nyilvántartott állategyedeken elvégeztetett, 4. pont szerinti laboratóriumi vizsgálat;

2. kapcsolt vállalkozás: az orosz–ukrán konfliktus miatt gazdasági nehézségekkel küzdő agrárvállalkozások és élelmiszer-feldolgozó vállalkozások részére nyújtandó válságtámogatás igénybevételének általános feltételeiről szóló 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet [a továbbiakban: 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet] 1. § 7. pontja szerinti vállalkozás;

3. koordináló szervezet: a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége, amely az e rendelet szerint létrejövő agrártámogatási jogviszonyban a juh- és kecsketartók mint közvetlen kedvezményezettek eseti meghatalmazottja;

4. súrlókór genotipizálás: olyan vizsgálat, amelynek célja, hogy a súrlókórral szemben fogékony genotípusok ne terjedjenek el a juh- és kecskeállományokban, ezáltal növelve a rezisztens allélok előfordulásának gyakoriságát, amely közvetlenül csökkenti a súrlókór előfordulásának kockázatát, és hozzájárul a hatékony járványügyi védekezéshez;

5. támogatás: a 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet 1. § 13. pontja szerinti támogatás.

2. A támogatás formája és mértéke

2. § (1) E rendelet alapján egyszeri, vissza nem térítendő támogatásra jogosult közvetlen kedvezményezettként a juh- vagy kecsketartó (a továbbiakban: állattartó) az állategészségügyi szolgáltatás díjának megtérítése céljából.

(2) A támogatás alapja az állattartó állatállományán elvégzett állategészségügyi szolgáltatás keretében levett minta darabszáma.

(3) A támogatás mértéke mintánként legfeljebb 6500 forint, azzal, hogy a támogatás nem haladhatja meg az állattartó és a vele kapcsolt vállalkozásnak minősülő vállalkozás részére rendelkezésre álló, a 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet 3. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott értékhatárt.

3. A támogatás keretösszege

3. § A támogatás 2024. évre meghatározott keretösszege legfeljebb 65 millió forint.

4. A támogatás igénybevételének feltételei

4. § (1) A támogatás igénybevételére az az állattartó jogosult, aki vagy amely

a) a Kedvezményezetti Nyilvántartási Rendszerben (a továbbiakban: KNYR) a kérelem benyújtásakor kérelemre nyilvántartásba vett kedvezményezettként szerepel;

b) a támogatási és egyben kifizetési kérelem (a továbbiakban: kérelem) benyújtásának időpontjában

ba) nem áll felszámolási, végelszámolási, kényszertörlési eljárás vagy csődeljárás alatt,

bb) megfelel az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 50. § (1) bekezdés a) és c) pontjában foglalt követelményeknek;

c) a kérelemben nyilatkozik

ca) a 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet hatálya alá nem tartozó támogatási program vagy egyedi támogatás alapján kapcsolt vállalkozásnak minősülő vállalkozások által korábban már igénybe vett egyéb válságtámogatás euróban meghatározott összegéről,

cb) arról, hogy a vállalkozása kapcsolt vállalkozásnak minősül-e,

cc) a kapcsolt vállalkozások nevéről, adóazonosító számáról és támogatási azonosítójáról,

cd) arról, hogy a gazdasági nehézsége összefüggésben áll az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktussal, és

d) részére a koordináló szervezet az állategészségügyi szolgáltatás költségét a 2024. évben megelőlegezte.

(2) A támogatás vonatkozásában a Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások felhasználásának rendjéről szóló 54/2023. (IX. 13.) AM rendelet 37. § (2) bekezdésében és 47. § (1) bekezdésében foglaltakat nem kell alkalmazni.

5. § (1) Az állattartó az állategészségügyi szolgáltatás költségének megtérítésére 2024. október 15. és 31. között nyilatkozatot nyújt be a koordináló szervezet részére, amely nyilatkozat tartalmazza az állattartó

a) azonosítási adatait (név, támogatási azonosító),

b) azon tenyészetének megjelölését (tenyészetkód), amely érintett az állategészségügyi szolgáltatás elvégzésével,

c) által igénybe vett állategészségügyi szolgáltatással érintett minta darabszámát,

d) a 4. § (1) bekezdés b) és c) pontja szerinti nyilatkozatokat és

e) eseti meghatalmazását arra vonatkozóan, hogy a koordináló szervezet e rendelet szerint létrejövő agrártámogatási jogviszony során a Nemzeti Irányító Hatóság nevében közreműködő szervezetként, valamint Nemzeti Kifizető Ügynökségként eljáró Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) előtt eljárjon, és a támogatást igényelje.

(2) Az állattartó megtéríti a koordináló szervezet részére az állategészségügyi szolgáltatás díj

a) azon részét, amely a 2. § (3) bekezdése szerinti egyéni támogatási keretét meghaladja, vagy

b) teljes összegét, ha a kérelmet a Kincstár visszautasítja vagy elutasítja.

5. A kérelem benyújtása

6. § (1) A koordináló szervezet az általa megelőlegezett állategészségügyi szolgáltatás díjára vonatkozó kérelmet – az állattartó eseti meghatalmazása alapján – 2024. november 4. és 8. között nyújthatja be személyesen vagy postai úton (a továbbiakban együtt: papír alapon) a Kincstárhoz, a Kincstár által rendszeresített és honlapján közzétett nyomtatványon, a közleményében meghatározottak szerint.

(2) Az eljárás során a kapcsolattartás papíralapú. A kérelemhez kapcsolódóan a hiánypótlásra, adategyeztetésre, egyeztetésre való felhívásra a választ, jogorvoslati kérelmet vagy egyéb iratot a koordináló szervezet papír alapon nyújthatja be a Kincstár közleményében meghatározottak szerint.

(3) Az (1) bekezdés szerinti kérelem tartalmazza

a) az állattartó azonosítási adatait (név, támogatási azonosító);

b) a koordináló szervezet adatait (név, támogatási azonosító);

c) az állattartó által igénybe vett állategészségügyi szolgáltatás szerinti minta darabszámát;

d) a 4. § (1) bekezdés b) és c) pontja szerinti nyilatkozatokat;

e) az állattartó eseti meghatalmazását arra vonatkozóan, hogy a koordináló szervezet a részére járó támogatást igényelje, és a jogorvoslati eljárás során eljárjon, és

f) a koordináló szervezet igazolását az állattartó által igénybe vett és a c) pont szerint kifizetett állategészségügyi szolgáltatással érintett minta darabszámáról.

(4) A kérelemhez mellékelni kell

a) az állategészségügyi szolgáltatásról a koordináló szervezet részére kiállított 2024. évi számla másolatát és

b) az a) pont szerinti számla megfizetését igazoló pénzügyi bizonylat másolatát.

(5) A kérelem elbírálása során a (3) bekezdés c) és f) pontja szerinti minta darabszám eltérése esetén a koordináló szervezet által igazolt darabszám az irányadó.

(6) A (3) bekezdés a) és f) pontja, valamint a (4) bekezdés szerinti adatokat a koordináló szervezet állattartónkénti és számlánkénti bontásban, elektronikus formában is megadja a Kincstár részére, a Kincstár közleményében meghatározottak szerint.

(7) A kérelem az (1) bekezdés szerinti benyújtási határidő utolsó napjáig módosítható.

6. A kérelem elbírálása és a támogatás kifizetése

7. § (1) A Kincstár a kérelem alapján legkésőbb 2024. december 31. napjáig dönt az állattartó részére megállapítható támogatás mértékéről és annak kifizetéséről.

(2) A Kincstár az (1) bekezdés szerinti döntést a koordináló szervezet részére küldi meg, amelyet a koordináló szervezet a döntés kézhezvételét követően haladéktalanul, de legkésőbb 10 napon belül megküld az állattartó részére.

(3) A 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet 3. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott értékhatárt meghaladó támogatási igényt a Kincstár elutasítja, és annak összegét a 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet 3. § (7) bekezdésében foglaltakra tekintettel felhasználható keret mértékéig állapítja meg.

(4) A Kincstár a kérelem alapján intézkedik a támogatás koordináló szervezet részére történő kifizetéséről. A kifizetés érdekében a koordináló szervezetnek a KNYR-ben nyilvántartásba vett kedvezményezettként be kell jelenteni a fizetési számlaszámát.

(5) A forintban meghatározott összegek euróra történő átszámításánál a kérelem benyújtási hónapjának első napján érvényes, az Európai Központi Bank által közzétett, két tizedesjegy pontossággal meghatározott devizaárfolyamot kell alkalmazni.

7. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

9. §1

10. § Ez a rendelet az „Az állami támogatásokra vonatkozó, az Ukrajna elleni orosz agresszióval összefüggésben a gazdaság támogatását célzó ideiglenes válság- és átállási keret” című, 2023. március 17-i 2023/C 101/03 számú európai bizottsági közlemény és az azt módosító 2023. november 21-i C/2023/1188, 2024. május 2-i C/2024/3113 számú európai bizottsági közlemény hatálya alá tartozó támogatást tartalmaz.

1

A 9. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére