53/2024. (XI. 11.) BM rendelet
53/2024. (XI. 11.) BM rendelet
a transz-zsírsav tartalmú élelmiszerek forgalmazásának hatósági ellenőrzéséről, valamint a lakosság transz-zsírsav bevitelének nyomon követésére vonatkozó szabályokról, továbbá a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet módosításáról
Az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló 1991. évi XI. törvény 15. § (11) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 66. § (1) bekezdés 26. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 54. § 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljáró agrárminiszterrel egyetértésben –,
a 6–23. §, a 25. § és az 1–6. melléklet tekintetében az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. § (2) bekezdés sz) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 66. § (1) bekezdés 26. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva
a következőket rendelem el:
1. § (1) E rendelet hatálya azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként a végső fogyasztónak szánnak.
(2) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően az e rendeletben előírtak nem alkalmazandók az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transz-zsírsavakra.
(3) E rendelet hatálya a Magyarországon forgalomba hozott élelmiszerekre terjed ki.
2. § E rendelet alkalmazásában
a) élelmiszer: az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság létrehozásáról és az élelmiszerbiztonságra vonatkozó eljárások megállapításáról szóló, 2002. január 28-i 178/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: 178/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet) 2. cikkében meghatározott fogalom,
b) forgalomba hozatal: a 178/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet 3. cikk 8. pontjában meghatározott fogalom,
c) transz-zsírsav: a legalább egy nem konjugált transz konfigurációjú szén-szén kettőskötést tartalmazó zsírsav,
d) végső fogyasztó: a 178/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet 3. cikk 18. pontjában meghatározott fogalom.
3. § (1) A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: Nébih) az élelmiszerek transz-zsírsav tartalmára vonatkozó ellenőrzések eredményét negyedévente továbbítja a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (a továbbiakban: NNGYK) részére a következő adatok megadásával:
a) az ellenőrzött élelmiszer-vállalkozások megnevezése, a hatósági ellenőrzés helye,
b) az ellenőrzött élelmiszer megnevezése, előállítója, forgalmazója vagy első magyarországi forgalmazója, a kiszerelés nagysága, továbbá a felhasználási utasítás, elkészítési javaslat, ha ez az adott élelmiszernél rendelkezésre áll,
c) a Nébih által végzett hatósági laboratóriumi vizsgálatok eredménye élelmiszerenként, 100 gramm átadott vagy értékesített élelmiszerre és az ezen élelmiszerben lévő zsírtartalom 100 grammjára vonatkoztatva.
(2) Az NNGYK az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló 1991. évi XI. törvény 4. § (5) bekezdés b) pont ba) alpontja alapján
a) a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszer transz-zsírsav tartalmára vonatkozó mérési adatokból adatbázist alakít ki,
b) figyelemmel kíséri a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszerek összetételének az e rendeletben foglalt követelményekkel összefüggő változását,
c) felmérő jelleggel laboratóriumi vizsgálatokat végez az élelmiszerek transz-zsírsav tartalmára vonatkozóan.
(3) Ha a (2) bekezdés c) pontja szerinti vizsgálatok alapján annak megállapítására kerül sor, hogy a vizsgált élelmiszer nem felel meg a vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok élelmiszerekhez történő hozzáadásáról szóló, 2006. december 20-i 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet előírásainak, az NNGYK a vizsgálat elvégzését követően az (1) bekezdésben meghatározott adatok megadásával a vizsgálat eredményét annak lezárását követő 8 napon belül megküldi a Nébih részére.
(4) Az (1) bekezdés c) pontja és a (2) bekezdés c) pontja szerinti laboratóriumi vizsgálatokat az élelmiszerek összes zsírtartalmának, zsírsavösszetételének és az élelmiszerekben lévő transz-zsírsavak mennyiségi meghatározásának vizsgálati módszereiről szóló 3-2-2013/1 számú Magyar Élelmiszerkönyv irányelvben foglaltak szerint kell elvégezni.
4. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.
(2) A 6–23. §, a 25. § és az 1–6. melléklet az e rendelet kihirdetését követő 90. napon lép hatályba.
5. § Ez a rendelet
a) a vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok élelmiszerekhez történő hozzáadásáról szóló, 2006. december 20-i 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet,
b) az 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet III. mellékletének az állati eredetű zsírokban természetes módon előforduló transzzsírsavaktól eltérő transzzsírsavak tekintetében történő módosításáról szóló, 2019. április 24-i (EU) 2019/649 bizottsági rendelet
végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.
6. §1
7. §2
8. §3
9. §4
10. §5
11. §6
12. §7
13. §8
14. §9
15. §10
16. §11
17. §12
18. §13
19. §14
20. §15
21. §16
22. §17
23. §18
24. §19
25. §20
1. melléklet az 53/2024. (XI. 11.) BM rendelethez21
2. melléklet az 53/2024. (XI. 11.) BM rendelethez22
3. melléklet az 53/2024. (XI. 11.) BM rendelethez23
4. melléklet az 53/2024. (XI. 11.) BM rendelethez24
5. melléklet az 53/2024. (XI. 11.) BM rendelethez25
6. melléklet az 53/2024. (XI. 11.) BM rendelethez26
A 6. § a 4. § (2) bekezdése alapján 2025. február 9-én lép hatályba.
A 7. § a 4. § (2) bekezdése alapján 2025. február 9-én lép hatályba.
A 8. § a 4. § (2) bekezdése alapján 2025. február 9-én lép hatályba.
A 9. § a 4. § (2) bekezdése alapján 2025. február 9-én lép hatályba.
A 10. § a 4. § (2) bekezdése alapján 2025. február 9-én lép hatályba.
A 11. § a 4. § (2) bekezdése alapján 2025. február 9-én lép hatályba.
A 12. § a 4. § (2) bekezdése alapján 2025. február 9-én lép hatályba.
A 13. § a 4. § (2) bekezdése alapján 2025. február 9-én lép hatályba.
A 14. § a 4. § (2) bekezdése alapján 2025. február 9-én lép hatályba.
A 15. § a 4. § (2) bekezdése alapján 2025. február 9-én lép hatályba.
A 16. § a 4. § (2) bekezdése alapján 2025. február 9-én lép hatályba.
A 17. § a 4. § (2) bekezdése alapján 2025. február 9-én lép hatályba.
A 18. § a 4. § (2) bekezdése alapján 2025. február 9-én lép hatályba.
A 19. § a 4. § (2) bekezdése alapján 2025. február 9-én lép hatályba.
A 20. § a 4. § (2) bekezdése alapján 2025. február 9-én lép hatályba.
A 21. § a 4. § (2) bekezdése alapján 2025. február 9-én lép hatályba.
A 22. § a 4. § (2) bekezdése alapján 2025. február 9-én lép hatályba.
A 23. § a 4. § (2) bekezdése alapján 2025. február 9-én lép hatályba.
A 24. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.
A 25. § a 4. § (2) bekezdése alapján 2025. február 9-én lép hatályba.
Az 1. melléklet a 4. § (2) bekezdése alapján 2025. február 9-én lép hatályba.
A 2. melléklet a 4. § (2) bekezdése alapján 2025. február 9-én lép hatályba.
A 3. melléklet a 4. § (2) bekezdése alapján 2025. február 9-én lép hatályba.
A 4. melléklet a 4. § (2) bekezdése alapján 2025. február 9-én lép hatályba.
Az 5. melléklet a 4. § (2) bekezdése alapján 2025. február 9-én lép hatályba.
A 6. melléklet a 4. § (2) bekezdése alapján 2025. február 9-én lép hatályba.
- Hatályos
- Már nem hatályos
- Még nem hatályos
- Módosulni fog
- Időállapotok
- Adott napon hatályos
- Közlönyállapot
- Indokolás