• Tartalom

6/2024. (VII. 7.) NMHH rendelet

6/2024. (VII. 7.) NMHH rendelet

az online platform szolgáltatást nyújtó szolgáltatók által fizetendő felügyeleti díjról

2024.08.07.

Az internetes közvetítő szolgáltatások egyes szabályairól szóló 2023. évi CIV. törvény 22. § f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény 110. § (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet hatálya a Magyarországon letelepedett online platformot üzemeltető szolgáltatókra (a továbbiakban: online platform szolgáltató) terjed ki.

2. § Az internetes közvetítő szolgáltatások egyes szabályairól szóló 2023. évi CIV. törvény (a továbbiakban: Iszt.) 4. § (5) bekezdésében foglaltakon túl az előző évi nettó árbevételére tekintet nélkül mentesül az e rendelet szerinti felügyeleti díjfizetési kötelezettség alól az az online platform szolgáltató, amely más szolgáltatása után már felügyeleti díjat fizet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) részére.

2. A felügyeleti díj mértéke és megfizetésének módja

3. § (1) A 2. § szerinti, valamint az Iszt. 4. § (5) bekezdése szerinti szolgáltató (a továbbiakban: mentesített szolgáltató) kivételével az online platform szolgáltató által naptári évenként fizetendő felügyeleti díj mértéke az online platform szolgáltatónak a digitális szolgáltatások egységes piacáról és a 2000/31/EK irányelv módosításáról szóló, 2022. október 19-i (EU) 2022/2065 európai parlamenti és tanácsi rendelet (a továbbiakban: Rendelet) hatálya alá tartozó szolgáltatásaiból származó, előző üzleti évi nettó árbevételének 0,3%-a, előző évi árbevétel hiányában a tárgyévi árbevétel egész évre vetített időarányos részének 0,3%-a.

(2) Az olyan online platformot üzemeltető szolgáltató esetén, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy távollevők közötti szerződéseket kössenek kereskedőkkel (a továbbiakban: online piactér), a felügyeleti díj alapjának számításakor az online piactérnek a Rendelet hatálya alá tartozó szolgáltatásaiból származó, előző üzleti évi nettó árbevételébe nem számít bele az az összeg, amely a fogyasztóval szerződést kötő kereskedő javára, az online piactérrel fennálló szerződése alapján kerül kifizetésre.

(3) A felügyeleti díjat – a (4) és (5) bekezdés szerinti kivétellel – a tárgyévben egyenlő részletekben félévente, az adott félév végéig kell a Hatóság Magyar Államkincstárnál vezetett, 10032000-00300939-00000017 számú pénzforgalmi számlájára befizetni.

(4) Ha az online platform szolgáltató – a mentesített szolgáltató kivételével – a tárgyévben kezdi meg az online platform szolgáltatás nyújtását, a tárgyév minden megkezdett hónapja után időarányosan felügyeleti díj fizetésére köteles, amit a tárgyévet követő év első félévének végéig kell megfizetnie a tárgyévi nettó árbevétele alapján.

(5) Ha az online platform szolgáltató a Rendelet hatálya alá tartozó online platform szolgáltatás nyújtását megszünteti, vagy már nem minősül Magyarországon letelepedettnek, ennek tényét – a változás bekövetkezésétől számított 8 napon belül – köteles a Hatóság elnökének (a továbbiakban: Elnök) bejelenteni. A tárgyév május 31. napja előtt tett bejelentés esetén az online platform szolgáltató a bejelentéssel egyidejűleg köteles az Iszt. 4. § (4) bekezdése szerinti adatokat megadni, valamint – ha nem minősül mentesített szolgáltatónak – annak a hónapnak az utolsó napjáig időarányos felügyeleti díjat fizetni, amelyben a Rendelet hatálya alá tartozó online platform szolgáltatás nyújtását befejezte, vagy amelyben még Magyarországon letelepedettnek minősült. A díjfizetési kötelezettséget az Elnöknek történő bejelentéstől számított 30 napon belül kell teljesíteni.

(6) Az online platform szolgáltató az Iszt. 4. § (4) bekezdése vagy az (5) bekezdés szerinti adatszolgáltatásában nyilatkozik arról, hogy mentesített szolgáltatónak minősül-e. Amennyiben az online platform szolgáltató a Rendelet hatálya alá tartozó szolgáltatásokon kívül egyéb szolgáltatást is nyújt, az online platform szolgáltató az adatszolgáltatás során nyilatkozik a Rendelet hatálya alá tartozó szolgáltatásából származó előző üzleti évi nettó árbevételének mértékéről, illetve a Rendelet hatálya alá tartozó szolgáltatásaiból származó előző üzleti évi nettó árbevételének és előző üzleti évi nettó összárbevételének arányáról, megadva az arányszám dokumentumokkal alátámasztott indokolását is. Előző évi nettó árbevétel hiányában az online platform szolgáltató az adatszolgáltatás során nyilatkozik a Rendelet hatálya alá tartozó szolgáltatásaiból származó tárgyévi nettó árbevétel időarányos részének és a tárgyévi nettó összárbevételének arányáról, és az arányszám dokumentumokkal alátámasztott indokolását is megadja.

3. Hatósági feladatok

4. § (1) A felügyeleti díj megfizetésére és az adatszolgáltatásra vonatkozó rendelkezések érvényesülését az Elnök az Iszt.-ben foglalt általános hatósági felügyeleti hatásköre és eljárása keretében ellenőrzi.

(2) Az Elnök az általános hatósági felügyeleti eljárás keretében feltárt jogsértés esetén az Iszt.-ben megállapított jogkövetkezményeket alkalmazhatja.

(3) Ha az online platform szolgáltató bejelenti az Elnöknek, hogy a Rendelet hatálya alá tartozó online platform szolgáltatás nyújtását megszünteti, vagy már nem minősül Magyarországon letelepedettnek, és a 3. § (5) bekezdése szerinti felügyeleti díjfizetési kötelezettségének nem tett eleget, az Elnök határozatban kötelezi az Iszt. és az e rendelet szerint fennálló és még nem teljesített adatszolgáltatási és felügyeleti díjfizetési kötelezettségének – 3. § (5) bekezdése szerinti – teljesítésére.

4. Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 31. napon lép hatályba.

6. § Az online platform szolgáltató – a mentesített szolgáltató kivételével – a 2024. tárgyév tekintetében a rendelet hatálybalépését követő hónap első napjától 2024. év minden megkezdett hónapja után időarányosan, 2024. december 31-ig fizeti meg a felügyeleti díjat a Rendelet hatálya alá tartozó szolgáltatásokból származó, 2023. évben elért nettó árbevétele alapján.

7. § Ez a rendelet a digitális szolgáltatások egységes piacáról és a 2000/31/EK irányelv módosításáról szóló, 2022. október 19-i (EU) 2022/2065 európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg.

Dr. Koltay András s. k.,

a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére