• Tartalom

8/2024. (VI. 28.) SZTFH rendelet

8/2024. (VI. 28.) SZTFH rendelet

a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény 25/A. §-a szerinti adatszolgáltatás részletes szabályairól

2024.07.01.

A bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény 50/A. § (1d) bekezdés m) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságáról szóló 2021. évi XXXII. törvény 13. § w) pontjában foglalt feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § (1) A bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény 25/A. § (1) bekezdése szerinti adatszolgáltatást (a továbbiakban: adatszolgáltatás) az a bányavállalkozó teljesíti, amely a tárgyévet megelőző évben a jogosultságában álló bányatelekből a (2) bekezdés szerinti valamely ásványi nyersanyagból legalább 250 000 m3-t termelt ki.

(2) Az (1) bekezdés szerinti feltételeknek megfelelő bányavállalkozó (a továbbiakban: bányavállalkozó) az adatszolgáltatást

a) az építőipari nyers- és alapanyagok körének megállapításáról szóló 37/2022. (IX. 30.) SZTFH rendelet szerinti ásványi nyersanyagok,

b) az ásványi nyersanyagok és a geotermikus energia fajlagos értékének, valamint az értékszámítás módjának meghatározásáról szóló 54/2008. (III. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 1. melléklete szerinti andezit (kód 1141 és 1142) és

c) az a) és b) pont szerinti ásványi nyersanyagok elsődleges feldolgozása során előállított építési alapanyagok

nem természetes személy vevő részére történő értékesítése tekintetében teljesíti.

(3) Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése szempontjából az értékesítés időpontjának a (2) bekezdés a) vagy b) pontja szerinti ásványi nyersanyag vagy c) pontja szerinti építési alapanyag értékesítésére vonatkozóan kiállított számla keltének időpontja minősül.

(4) Az adatszolgáltatás tartalmazza

a) a bányavállalkozó megnevezését és adószámát,

b) a bányavállalkozó székhelyét,

c) az adatszolgáltatással érintett bányatelek védnevét,

d) a bevallási időszakot,

e) a vevő megnevezését és adószámát, valamint

f) vevőnként

fa) a (2) bekezdés a) vagy b) pontja szerinti értékesített ásványi nyersanyag megnevezését és a Korm. rendelet szerinti kódszámát,

fb) az értékesített, elsődlegesen feldolgozott építési alapanyag megnevezését,

fc) negyedéves összesítéssel az értékesített mennyiséget m3-ben vagy tonnában és

fd) az átlagos nettó eladási árat Ft/t-ban vagy Ft/m3-ben.

(5) A bányavállalkozó az adatszolgáltatást a bányafelügyelet által adatszolgáltatás céljára rendszeresített elektronikus űrlapon teljesíti a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjáig.

(6) Ha a bányavállalkozó több olyan bányászati joggal rendelkezik, amelyek tekintetében a (2) bekezdés szerinti azonos ásványi nyersanyagot termelt ki, az egyes bányatelkekből kitermelt ásványi nyersanyag mennyiségét össze kell számítani, és az adatszolgáltatást bányatelkenként kell teljesíteni.

2. § Ez a rendelet 2024. július 1-jén lép hatályba.

3. § A bányavállalkozó az adatszolgáltatást első alkalommal a 2024. július 1. napjával kezdődő negyedév tekintetében teljesíti.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére