• Tartalom

11/2025. (IV. 22.) AM rendelet

11/2025. (IV. 22.) AM rendelet

a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról

2025.04.25.

[1] A szabályozás célja, hogy a fogyasztók a tejtermékek minőségére vonatkozóan megfelelő tájékoztatást kapjanak, valamint annak egyértelművé tétele, hogy a tejtermékek elnevezése milyen jellegű és minőségű termékre utal.

[2] A módosítás biztosítja, hogy az összetevőként hozzáadott vizet tartalmazó ízesített tejkészítmények termékmegnevezésében ne lehessen a fogyasztót megtévesztő módon a „tej” kifejezést használni.

[3] Az eddigiektől eltérően kecskesajtnak csak a kizárólag kecsketejből készült termék lesz nevezhető, ami magasabb minőségi követelményt jelent.

[4] Egyértelműbbé válik, hogy az élelmiszerek előállítása során felhasznált vagy felhasználni kívánt extrakciós oldószerek szabályozása kiterjed mind az Európai Unió területén előállított, mind a harmadik országokból behozott termékekre. Az élelmiszer-biztonságot erősíti, hogy az élelmiszer-előállítás során felhasznált anyagok származásuktól függetlenül szigorúan szabályozottak.

[5] Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. § (2) bekezdés 5. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 54. § 3. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. §-a a következő (19) bekezdéssel egészül ki:

„(19) A 13. melléklet A rész III. fejezetének, valamint B rész 1.1.2.2. pontjának a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról szóló 11/2025. (IV. 22.) AM rendelettel (a továbbiakban: MódR9.) megállapított rendelkezéseinek nem megfelelő, azonban a MódR9. hatálybalépésének napját megelőző napon hatályos előírásoknak megfelelő, 13. melléklet szerinti termékek a MódR9. hatálybalépésének napjától számított 12. hónap utolsó napjáig forgalomba hozhatók, és a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig forgalomban tarthatók.”

2. § Az R. a következő 9. §-sal egészül ki:

„9. § E rendelet 2. § (19) bekezdése, 13. melléklet A rész III. fejezete és B rész 1.1.2.2. pontjának a MódR9.-cel megállapított rendelkezései tervezetének a műszaki szabályokkal és az információs társadalom szolgáltatásaira vonatkozó szabályokkal kapcsolatos információszolgáltatási eljárás megállapításáról szóló, 2015. szeptember 9-i (EU) 2015/1535 európai parlamenti és tanácsi irányelv 5–7. cikke szerinti előzetes bejelentése megtörtént.”

3. § Az R. 13. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

4. § Az R.

a) 11. melléklet B rész I. fejezet 5. pont 5.2. alpontjában az „1333/2008/EK rendeletnek” szövegrész helyébe az „1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletnek” szöveg,

b) 11. melléklet B rész II. fejezet 2. pont 2.1.1. alpontjában a „rendeletben” szövegrész helyébe a „rendeletben (a továbbiakban: 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet)” szöveg,

c) 11. melléklet B rész II. fejezet 2. pont 2.1.2. alpontjában az „1333/2008/EK rendeletben” szövegrész helyébe az „1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletben” szöveg,

d) 11. melléklet B rész II. fejezet 2. pont 2.2.3. alpontjában az „1333/2006/EK rendeletben” szövegrész helyébe az „1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletben” szöveg,

e) 13. melléklet A rész II. fejezet 14. pontjában az „aromák” szövegrész helyébe az „aromák (például növényi kivonatok)” szöveg,

f) 22. melléklet B rész 4. pont a) alpontjában az „a vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok élelmiszerekhez történő hozzáadásáról szóló, 2006. december 20-i 1925/2006/EK” szövegrész helyébe az „az 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi” szöveg

lép.

5. § Hatályát veszti az R.

a) 11. melléklet A rész III. fejezetében az „élelmiszer-adalékanyagokról szóló, 2008. december 16-i” szövegrész,

b) 13. melléklet A rész II. fejezet 14. pontjában a „növényi kivonatok,” szövegrész,

c) 13. melléklet B rész 1.1.2.2. pontjában a „de nem éri el a 70%-ot (m/m),” szövegrész,

d) 14. melléklet A rész 1. pontjában az „ , az Európai Unió területére behozott” szövegrész.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

7. § E rendelet tervezetének a műszaki szabályokkal és az információs társadalom szolgáltatásaira vonatkozó szabályokkal kapcsolatos információszolgáltatási eljárás megállapításáról szóló, 2015. szeptember 9-i (EU) 2015/1535 európai parlamenti és tanácsi irányelv 5–7. cikke szerinti előzetes bejelentése megtörtént.

1. melléklet a 11/2025. (IV. 22.) AM rendelethez

Az R. 13. melléklet A rész III. fejezete helyébe a következő rendelkezés lép:

III.

1. Ízesített termék esetén az ízesítőanyag mennyiségének – ahol nincs erre vonatkozó előírás – a termék jellegzetességét biztosító arányúnak kell lennie.

2. A csomagolás semmilyen tulajdonságával nem vezetheti félre a fogyasztót.

3. Tejtermék jelölésénél a jogszabályi előírások, valamint a B részben meghatározottak mellett a következőket kell figyelembe venni:

3.1. Megnevezés

3.1.1. Tehéntejből gyártott termék esetén a megnevezésben nem kötelező a tehéntejre utalni. Tehéntejre utalás esetén elegendő a „tej” szó használata.

3.1.2. Nem tehéntejből gyártott termék esetén a megnevezésben utalni kell a felhasznált tejféleségre, például „ízesített tejkészítmény kecsketejből”.

3.1.3. „Kecskesajt” megnevezéssel azok a B rész 4. pontja szerinti oltós alvasztású érlelt sajtok, továbbá a B rész 5. pontja szerinti savas és vegyes alvasztású sajtok jelölhetők, amelyek előállításához kizárólag kecsketejet használtak fel.

3.1.4. Különféle tejelő állatoktól származó tejből, illetve tejtermékből (a továbbiakban: kevert alapanyag) készített termék esetén az állatfaj neve a 3.1.3. pontban előírtak kivételével akkor tüntethető fel a termék megnevezésében, ha az egyszerű termékhányad legalább 70%-a a megnevezett állatfaj tejéből származik. Az állatfaj nevének feltüntetése esetén a kevert alapanyagra való utalást a megnevezésben szintén fel kell tüntetni, például „juhgomolya kevert tejből”.

3.1.5. Kevert alapanyagból készített termék esetén a kevert alapanyagra való utalást a megnevezésben fel kell tüntetni, például „zsíros, félkemény sajt kevert tejből”.

3.1.6. Ízesített készítmények megnevezésében utalni kell az ízesítőanyagként használt élelmiszer nevére, például „Málnás joghurt”. Többféle ízesítőanyag használatakor a megnevezésben a meghatározó ízre kell utalni, melynek során az ízesítőanyagok közismert gyűjtőneve – például „Erdei vegyes gyümölcsös joghurt” – is használható. Kizárólag természetes vagy nem természetes aromával ízesített termék esetén a megnevezésben a termék jellegére való utalásként egyedül a(z) „… ízű” kifejezés használható, például „Őszibarackízű aludttej”.

3.1.7. „Félzsíros” tejnek a 2,8% zsírtartalmú tej nevezhető.

3.1.8. A fogyasztói tejek jelölésén feltüntetett zsírtartalomérték és az ellenőrzések során mért érték különbsége a mérési bizonytalanságot is beleértve +/− 0,15% lehet, azonban a termék mért zsírtartalma az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletben meghatározott kategóriákhoz tartozó zsírtartalmak minimum és maximum értékeit nem lépheti át.

3.1.9. Füstölés, füstölt íz kialakítása esetén a tejtermék megnevezésében a következő jelzőt kell feltüntetni:

3.1.9.1. a fa elégetéséből származó füsttel, füstöléssel előállított tejtermék megnevezésében a „füstölt” jelzőt,

3.1.9.2. a füstaromából előállított regenerált füst felhasználásával, füstöléssel előállított tejtermék megnevezésében a „folyékony füsttel füstölt” vagy „füstoldattal füstölt” jelzőt,

3.1.9.3. füstaroma ízesítéssel, a 3.1.9.2. ponttól eltérő módon előállított tejtermék megnevezésében a „füst ízű” vagy „füst ízesítésű” jelzőt.

3.1.10. Engedélyezett laktózbontó enzimmel előállított laktózmentes tejtermék megnevezésében a „laktózmentes” jelzőt fel kell tüntetni.

3.2. Egyéb jelölés

3.2.1. A laktózmentes tejtermék maradék laktóztartalmát a következők szerint kell feltüntetni a termék jelölésén: „laktóztartalom < 0,1 g/100 g”.

4. A B részben szereplő tejtermékek előállításához a B részben meghatározottakon túl felhasználható

4.1. élelmiszer-adalékanyag az 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletben meghatározott termék esetén, az ott megjelölt mennyiségben, az 5. pontban foglaltak kivételével,

4.2. vitamin, ásványi anyag és bizonyos egyéb anyag az 1925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletben foglaltaknak megfelelően.

5. A tejföl, a túró és a túrósajt esetében élelmiszer-adalékanyag, a kakaós és a karamellás tej előállítása során pedig színezék hozzáadása nem megengedett.”

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére