• Tartalom

16/2025. (V. 8.) AM rendelet

16/2025. (V. 8.) AM rendelet

a kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről szóló 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet módosításáról

2025.05.11.

[1] A kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről szóló60/2023. (XI. 15.) AM rendelet kihirdetése óta eltelt időszakban érkezett jelzések alapján szükségessé vált a sertéshúsból előállított hústermékek mennyiségének megemelése, figyelemmel arra, hogy nem áll arányban az I. kategóriába tartozó kistermelő számára előírt, kifejlett vagy növendék sertés levágatásából származó hús mennyiségével az abból előállítható hústermék mennyisége.

[2] A módosítás lehetővé teszi az I. kategóriába sorolt kistermelő számára a saját gazdaságában nevelt, általa a rendelet értelmében levágatható legfeljebb heti 6 db sertés, évi 72 db sertés teljes mennyiségének hústermékké történő feldolgozását.

[3] Az előállítható hústermékek mennyiségének megemelésére figyelemmel az I. kategóriába sorolt kistermelőnek további, kiegészítő higiéniai követelményeket is be kell tartania a heti 100 kg, illetve évi 3 tonnánál nagyobb mennyiségű hústermék előállítása esetén, biztosítva ezáltal az élelmiszer-biztonsági követelményeknek való megfelelést.

[4] A sertés levágatásából származó hústermék I. kategória szerinti mennyiségi korlátainak módosításával a II. kategória szerinti mennyiségi korlátok is megemelésre kerülnek.

[5] Szükségessé vált a II. kategóriába tartozó kistermelő számára a minimális képesítés megszerzésére előírt határidő kiterjesztése is. A módosítás értelmében a II. kategóriába tartozó kistermelőnek a bejelentést követő egy éven belül szükséges megszereznie az adott tevékenységhez előírt minimális képesítést, ha e tevékenységét 2025. augusztus 31-ig bejelenti a járási hivatalnak.

[6] Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. § (2) bekezdés 29. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 54. § 3. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § (1) A kis mennyiségű, helyi és marginális élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről szóló 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet [a továbbiakban: 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet] 3. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

a) 48. §-ában az „a rendelet hatálybalépését követő 180 napon belül” szövegrész helyébe a „2025. augusztus 31-ig” szöveg,

b) 6. melléklet 3.1. pontjában a „II. mennyiségi kategóriába esik,” szövegrész helyébe a „II. mennyiségi kategóriába esik, vagy az I. kategóriába tartozó kistermelő heti 100 kg, illetve évi 3 tonnánál nagyobb mennyiségű, sertés levágatásából származó hústermék előállítását végzi,” szöveg

lép.

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

1. melléklet a 16/2025. (V. 8.) AM rendelethez

A 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet 3. mellékletében foglalt táblázat 9. sora helyébe a következő sor lép, és a táblázat a következő 9a. sorral egészül ki:

(A

B

C

D

E

I. kategória

II. kategória

1.

Alaptermék vagy élelmiszer és a hozzá kapcsolódó tevékenység
megnevezése

Adott naptári
héten előállítható maximális mennyiség

Adott naptári
évben előállítható maximális mennyiség*

Adott naptári héten előállítható maximális mennyiség

Adott naptári évben előállítható maximális mennyiség*)

9.

Hústermék előállítása és értékesítése, kifejlett vagy növendék sertés levágatásából származó hústermék előállítása és értékesítése kivételével

70 kg

2600 kg

210 kg

7800 kg

9a.

Kifejlett vagy növendék sertés levágatásából származó hústermék előállítása és értékesítése

6 db sertés levágatásából származó hús teljes mennyiségének feldolgozása

72 db sertés levágatásából származó hús teljes mennyiségének feldolgozása

800 kg

30 tonna

2. melléklet a 16/2025. (V. 8.) AM rendelethez

A 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet 6. melléklet 3. pont címe helyébe a következő pontcím lép:

„3. Kiegészítő higiéniai követelmények a 3. melléklet szerinti II. mennyiségi kategória, valamint a 3. mellékletbe foglalt táblázat 9a. sora szerinti I. kategória esetén

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére