26/2025. (VI. 19.) AM rendelet
26/2025. (VI. 19.) AM rendelet
a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet húskészítményekről és egyes előkészített húsokról szóló előírása tekintetében történő módosításáról1
[1] A szabályozás célja, hogy a fogyasztók a húskészítmények és az előkészített húsok minőségére vonatkozóan megfelelő tájékoztatást kapjanak.
[2] Az eddigieknek megfelelően jogi védelmet élveznek a hagyományosan minőségi húskészítményeket jelölő termékmegnevezések, amelyek nagyban segítik a megalapozott vásárlói döntéseket.
[3] A módosítás a korábbi szabályozás átfogó felülvizsgálatán alapul, figyelemmel mind a fogyasztói igények, mind az alapanyagok jellegében megfigyelhető változásokra, valamint a hazai élelmiszeripar folyamatos termékinnovációjára.
[4] Nemzetközi szinten is élenjárva válik a jogi szabályozás részévé a fehérjeminőségi érték fogalma, amely azt mutatja meg, hogy az élelmiszerben lévő fehérjék milyen arányban hasznosulnak az emberi szervezetben. Több termék esetében kiegészülnek a minőségi követelmények a fehérjeminőségi érték alsó határtértékével.
[5] A kolbászok és szalámik érése és száradása nem áll le a gyártási folyamat végén, néhány fizikai és kémiai tulajdonság a termék elfogyasztásáig változik. Figyelemmel erre, a víz-, fehérje- és zsírtartalmi határértéket nem abszolút értékben, hanem hányadosként kell meghatározni. A változtatás kisebb mértékű minőségi javulást is eredményez.
[6] Mind a hagyományos szárításos érleléssel, mind az érlelésszabályozóval készült kolbászok esetében szabályozott kategóriává válik a „félszáraz” és a „száraz” termék. Ezzel a szabályozás követi a piaci gyakorlatot, figyelembe véve az érintett termékek élvezeti értékének megtartását is.
[7] A szalámik jelölésénél kikerül a szabályozásból a félreérthető „penészes” és „penészmentes” kifejezés, a nemespenész-bevonatra egyedül a „nemespenészes” kifejezés utal. Ez alkalmazható lesz a szalámik mellett a kolbászokra is.
[8] Pontosabb meghatározást kap a téliszalámi az összetételére és az érzékszervi tulajdonságaira vonatkozó követelmények tekintetében, így egyértelművé válik, hogy ezzel a tradicionális elnevezéssel kizárólag a hagyományos csemege ízesítésű termék jelölhető.
[9] A húskészítmények hústartalmának kiszámítási módját korábban csak útmutató tartalmazta. A célzott mintavételek alapján kibővített adatbázis segítségével pontosabbá vált a hústartalom meghatározása, és annak módját a rendelet állapítja meg.
[10] Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. § (2) bekezdés 5. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 54. § 3. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:
1. §2
2. §3
3. §4
4. §5
5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.
6. § E rendelet tervezetének a műszaki szabályokkal és az információs társadalom szolgáltatásaira vonatkozó szabályokkal kapcsolatos információszolgáltatási eljárás megállapításáról szóló, 2015. szeptember 9-i (EU) 2015/1535 európai parlamenti és tanácsi irányelv 5–7. cikke szerinti előzetes bejelentése megtörtént.
1. melléklet a 26/2025. (VI. 19.) AM rendelethez6
A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2025. június 24. napjával.
Az 1. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.
A 2. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.
A 3. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.
A 4. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.
Az 1. melléklet a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.
- Hatályos
- Már nem hatályos
- Még nem hatályos
- Módosulni fog
- Időállapotok
- Adott napon hatályos
- Közlönyállapot
- Indokolás