• Tartalom

50/2025. (XII. 16.) AM rendelet indokolás

50/2025. (XII. 16.) AM rendelet indokolás

a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet száraztésztákról szóló előírása tekintetében történő módosításáról szóló 50/2025. (XII. 16.) AM rendelethez

2025.12.19.
Ez az indokolás a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. § (6) bekezdése és a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. § (2) bekezdés b) pontja alapján a Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Indokolások Tárában közzétételre kerül.
A módosítás elsődleges célja a magasabb minőségű termékek előállításának és megkülönböztethetőségének elősegítése, illetve az „egyéb száraztészta” termékek kategóriájának szűkítése, pontosítása. A savfok mint minőségi paraméter a száraztészta előállításánál nem befolyásolható és pontatlanul mérhető, ezért kikerül a szabályozásból. Meg kell teremteni a magasabb minőségű „friss tojásos” vagy „friss tojással készült” száraztésztatermékek megkülönböztethetőségét alapanyag- és jelölési szinten. A fogyasztói szokások változásával, az egészségesebb táplálkozás előtérbe kerülésével az irányelv kibővül a „teljes kiőrlésű” száraztésztatermék szabályozásával. Az „ízesített, dúsított, színezett száraztészta” kategória bevezetése a búzaalapú gabonaőrleményekből előállított száraztésztáknál szűkebb, de pontosabb szabályozást ír elő az „egyéb száraztészta” kategória helyett.
  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére