• Tartalom

98/2003. (HK 1/2004.) HM utasítás

98/2003. (HK 1/2004.) HM utasítás

a multilaterális együttmûködési feladatok tervezésének és végrehajtásának szabályairól*

2004.01.01.

A honvédelemről szóló 1993. évi CX. törvény 10. § g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a nemzetközi katonai együttműködés általános szabályairól és a kétoldalú nemzetközi együttműködésről szóló 97/2003. (HK ) HM utasítás (a továbbiakban: Utasítás) 3. § (3) bekezdésében foglaltakra, az alábbi utasítást adom ki: ”

I.
Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás hatálya – a (2)–(3) bekezdésben foglaltak figyelembevételével – kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a HM közvetlen alárendelt szervezeteire, a miniszter közvetlen irányítása, felügyelete alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi tárca).

(2) Az MK Katonai Felderítő Hivatal (a továbbiakban: MK KFH) és az MK Katonai Biztonsági Hivatal (a továbbiakban: MK KBH) a multilaterális együttműködésben való részvételük során a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény által előírt irányítási és vezetési rendnek megfelelően, a jelen utasítás figyelembevételével, a Szervezeti és Működési Szabályzataik, valamint a főigazgatók által kiadott utasítások, rendelkezések alapján végzik feladataikat. A multilaterális kapcsolatokban a HM és az MH szervei, valamint az MK KFH és az MK KBH kölcsönösen együttműködnek egymással.

(3) A HM Fegyverzet-ellenőrzési Hivatal (a továbbiakban: HM FEH) a multilaterális együttműködésben való részvétele során a 3/1997. (HK 4.) HM határozat szerinti Alapító Okirat alapján hajtja végre nemzetközi feladatait. Az előírt irányítási és vezetési rendnek megfelelően a 2036/1997. (II. 12.) Kormány határozattal létrehozott Tárcaközi Bizottság (HM–KüM) felügyeletével, valamint a jelen utasítás, Szervezeti és Működési Szabályzat, és a HM FEH igazgatója által kiadott utasítások, rendelkezések figyelembevételével végzi a feladatát. A HM FEH a multilaterális kapcsolatokban együttműködik a HM és az MH szerveivel.

II.
Általános szabályok, értelmezõ rendelkezések

2. § Ezen utasítás alkalmazásában:

(1) Multilaterális együttműködés: a nemzetközi kapcsolattartás azon formái, amely során egy adott témában legalább három vagy több ország szervezetei működnek együtt.

(2) Bilaterális együttműködés: két állam megállapodása alapján folytatott nemzetközi kapcsolattartás.

(3) Multi-bilaterális együttműködés: olyan nemzetközi együttműködés, melyben a kapcsolattartást tekintve több ország kooperációja valósul meg, ugyanakkor a résztvevő államok számos kétoldalú megállapodás útján hajtják végre a feladatokat.

3. § (1) A 2. § szerinti együttműködési kategóriák végrehajtása során fontos szempont a tevékenységek összehangolása, ami a nemzetközi kapcsolattartásban érintett hazai és külföldi szervezetek részéről megköveteli az együttműködés elveinek és gyakorlatának kölcsönös ismeretét és figyelembevételét.

(2) A HM és az MH szervezetei a saját feladatkörükbe tartozó területeken ezen utasítás szabályai szerint vesznek részt a szakirányú feladatok multilaterális kapcsolatrendszer keretében történő végrehajtásában.

(3) A HM Védelempolitikai Főosztály (a továbbiakban: HM VPF) feladata a HM Szervezeti és Működési Szabályzatban (a továbbiakban: SZMSZ) meghatározott feladat- és felelősségi körének megfelelően a multilaterális kapcsolattartás, az egyes programokat összefogó tárcaszintű tervezés, szervezés és ellenőrzés.

(4) Ezen utasítás alkalmazásában:

a) „Multilaterális Együttműködési Terv” (továbbiakban MET): a konkrét programok adatait, jellemzőit tartalmazó munkaokmány

b) „multilaterális program”: a honvédelmi tárca feladatkörébe tartozó konkrét együttműködési (NATO bizottsági ülés, stb) feladat;

c) „programfelelős szerv”: a feladat koordinálásáért és felügyeletéért felelős szervezet;

d) „végrehajtó szerv”: a feladat végrehajtását végző szervezet;

e) „együttműködő szerv”: a feladat végrehajtásában közvetlenül részt nem vevő de együttműködő szerv;

f) „engedélyezésre jogosult elöljáró": a programfelelős szerv vezetője;

(5) Multilaterális feladatok együttműködési területei:

a) NATO együttműködés:

– Részvétel NATO bizottságokban;

– Békepartnerségi (PfP) együttműködés;

– Együttműködés NATO parancsnokságokkal;

b) EU, WEAG/WEAO együttműködés;

c) ENSZ együttműködés;

d) EBESZ együttműködés;

e) Regionális együttműködés:

– CENCOOP

– Egyéb

(6) Az Utasítás II. fejezetében a nemzetközi katonai együttműködés általános szabályai által előírt rendelkezések a multilaterális feladatok végrehajtására irányadók.

(7) A multilaterális kapcsolatok fenntartása során a szakmailag illetékes HM és MH szervek szorosan együttműködnek egymással és a saját külföldi partner szervezeteikkel.

4. § A multilaterális együttműködésben résztvevő szervek feladatai:

a) irányelvek kidolgozása;

b) program tervezése;

c) programok költségvetési és pénzügyi biztosítása;

d) program végrehajtása;

e) jelentés a végrehajtásról;

f) értékelés;

g) az a)–f) pontokban foglalt fő feladatok ellenőrzése.

III.
A multilaterális együttmûködés irányelveinek kidolgozása

5. § (1) A honvédelmi miniszter évente, június 15-ig a tárca következő évre vonatkozó multilaterális együttműködési feladataira irányelveket (a továbbiakban: Irányelvek) ad ki.

(2) Az Irányelvek kidolgozását a HM védelempolitikai helyettes államtitkár (továbbiakban: HM VPHÁT) irányítása mellett a HM VPF végzi a HM helyettes államtitkárok, valamint a HM Honvéd Vezérkar főnöke irányítása alatt álló szervezetek szakmai javaslatai és a NATO tervezési okmányaiban, valamint a más nemzetközi szervezetek által tervezett multilaterális programok alapján.

(3) Az Irányelveket a HM VPHÁT terjeszti fel jóváhagyásra a honvédelmi miniszternek.

(4) Az Irányelveket a HM VPF évente július 15-ig valamennyi programfelelős szervnek megküldi.

IV.
A multilaterális együttmûködési feladatok költségvetési biztosítása és a feladatok tervezése

6. § (1) A multilaterális feladatokra tervezhető költségkeretet a kiadott Irányelvekkel összhangban július 30-ig a HM VPF a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatallal (továbbiakban: HM KPSZH) együttműködve állapítja meg. A HM KPSZH beépíti ezt a tárca következő évi költségvetési tervjavaslatába.

(2) A HM VPF a tárgyévet megelőző év szeptember 10-ig elkészíti a tervezési feladatok megkezdésére vonatkozó részletes körlevelet, a felelős szervekkel együttműködve megállapítja – a honvédelmi tárca multilaterális kapcsolataira tervezhető éves pénzügyi kerete alapján a programfelelős szervek költségkereteit (továbbiakban: költségkeret), melyet az irányelvekkel együtt a programfelelős szerveknek szeptember 15-ig megküldi.

(3) A programfelelős szervek az utasítás 3. § (5) bekezdés a)–e) pontjaiban felsorolt együttműködési területek szerinti feladatokra vonatkozó konkrét összesített programjavaslataikat, az illetékes szakmai elöljáró jóváhagyásával, a tervezési körlevében meghatározott formában október 15-ig a HM VPF-nek megküldik. A programfelelős szervek a programjavaslataikat az Irányelvekben foglaltak figyelembevételével készítik el. A programjavaslatokhoz mellékelni kell a nemzetközi együttműködéssel összefüggő egyes protokolláris és vendéglátási kérdésekről szóló hatályos HM utasítás* normái alapján elkészített részletes erőforrás- és költségtervet programonkénti bontásban.

(4) A HM VPF a beérkezett programjavaslatokat összesíti, elemzi és szükség esetén elvégzi a korrekciókat. A korrekciók során az illetékes szakmai szervekkel szükséges mértékben egyeztet.

(5) A HM VPF a tárgyévet megelőző november 15-ig elkészíti a MET tervezetét, mely a tartalmazza az összesített programokat, a programfelelős és végrehajtó szervezeteket, a programokhoz rendelt költségkereteket.

(6) A MET tervezetét a HM VPF a HM VPHÁT útján a tárgyévet megelőző év november 30-ig felterjeszti a HM Kollégiumnak. A MET-et és a tervhez tartozó költségvetést a honvédelmi miniszter a HM Kollégium ülésén elhangzott javaslatok figyelembevételével, azokkal pontosítva hagyja jóvá.

(7) A jóváhagyott MET-et a HM VPF végrehajtásra december 31-ig megküldi az érintett programfelelős szerveknek, illetve a HM KPSZH és a HM PNRI részére, aki a tárgyévben a MET és a HM VPF-től kapott információk alapján a nemzetközi rendezvények egyes költségvetési és pénzügyi kérdéseiről szóló 83/1998. (HK 1/1999.) HM utasítás figyelembevételével elkészíti a multilaterális együttműködési feladatok költségvetési tervjavaslatát.

V.
A multilaterális együttmûködési feladatok végrehajtása

7. § (1) A HM VPF a multilaterális feladatok végrehajtása érdekében folyamatos munkakapcsolatot tart fenn a programfelelős szervekkel.

(2) A programfelelős és végrehajtó szervek a MET-ben jóváhagyott programokkal saját hatáskörben gazdálkodnak és az átcsoportosítást is saját hatáskörben végzik. Terven felüli rendezvények esetében törekedni kell arra, hogy azok a kevésbé fontosnak ítélt tervezett rendezvények terhére legyenek végrehajtva. Az említett átcsoportosítás esetén az érintett szervezet tájékoztatja a HM VPF-et, hogy MET programlista pontosítása megtörténhessen. A programfelelős és végrehajtó szervek a saját hatáskörükben végrehajtott átcsoportosításról a HM VPF-et utólag, legfeljebb 10 nap késedelemmel is tájékoztathatják.

(3) Amennyiben a terven felüli rendezvények átcsoportosítással nem finanszírozhatók az adott szervezet saját hatáskörén belül, kérni kell a szakmailag illetékes HÁT-ok, HM-HVK esetében a törzsigazgató engedélyét az említett vezetők hatáskörébe utalt tartalékkeret felhasználására. Az érintett HÁT-ok és a HM HVK törzsigazgató (a továbbiakban: törzsigazgató) tartalék keretének igénybevétele előtt a programfelelős szervek kötelesek a HM VPF-fel egyeztetni. Az illetékes HÁT (törzsigazgató) által engedélyezett programokat az érintett szakmai szervezetek megküldik a HM VPF-nek a programlista módosítása és a keret fogyásának pontosítása érdekében.

(4) Amennyiben a terven felüli rendezvények finanszírozása sem belső átcsoportosítással, sem az illetékes HÁT (törzsigazgató) tartalék keretének igénybevételével nem biztosítható, az érintett szakmai szervezetnek az illetékes HÁT-on (törzsigazgatón) keresztül kérnie kell a fő keretgazda – a HM VPHÁT – tartalék keretének igénybevételét. A HM VP HÁT a HM VPF véleményének ismeretében dönt a központi tartalék keret felhasználásának szükségességéről és az illetékes HÁT-on (törzsigazgatón) keresztül tájékoztatja az érintett szakmai szervezetet. A központi tartalék keret felhasználásának helyzetét és a terven felüli programokat a HM VPF a MET-ben pontosítja.

(5) A terven felüli rendezvények tervezeteinek felterjesztése során a HM VPHÁT döntésének meghozatalára legalább 14 napot kell biztosítani, mely határidőtől kivételes esetben el lehet térni.

(6) A MET-ben jóváhagyott kiutazás megkezdése előtt 15 nappal a végrehajtó szerv köteles az ezen utasítás melléklete szerinti, az engedélyezésre jogosult elöljáró által aláírt „Kiutazási engedély” eredeti példányát megküldeni a HM PNRI-nek, valamint további egy-egy példányát a HM 1. sz. TPSZI utaztatási részlegének, tájékoztatásul a HM VPF-nek. A kiutazási engedélyt olyan körültekintéssel, a körülmények mindenoldalú mérlegelésével kell elkészíteni, hogy annak módosítására csak a végrehajtás során felmerült és előre nem látható okból kerüljön sor. A módosított kiutazási engedélyhez fénymásolatban – melyeknek az eredetivel való egyezését a másolatot készítő személy aláírásával hitelesíti – csatolni kell a módosítás okát bizonyító okmányokat, számlákat, illetve a módosítás rövid indoklását. A módosított kiutazási engedélyt legkésőbb az utazás végrehajtását követő 3 munkanapon belül kell megküldeni a HM PNRI-nek.

(7) Hazai rendezvény esetén a végrehajtó szerv az engedélyezésre jogosult elöljáró által jóváhagyott részletes programtervet a vonatkozó HM utasítás* szerint, „Szolgáltatást igénylő lapon”, a rendezvény tervezett dátuma előtt legalább 7 nappal köteles a HM PNRI-re eljuttatni, annak egy másolati példányát a HM VPF részére megküldeni.

(8) A multilaterális kapcsolattartás során a programfelelős szerv költségkerete terhére kell elszámolni minden megvalósított programmal összefüggő kiadást függetlenül attól, hogy a feladatban részt vevő személyek a HM, vagy az MH állományába tartoznak.

(9) A HM és az MH feladataira biztosított költségkereteket a HM 1. sz. TPSZI és a HM PNRI programfelelős szervenkénti bontásban elkülönítetten kezelik. A katonai nemzetbiztonsági szolgálatok a hazai feladatokra biztosított költségvetési előirányzatokat a MET tervben szereplő programszámra történő hivatkozással, félévenként egy összegben igényelik a HM KPSZH-tól.

(10) A HM PNRI minden negyedévet követő hónap 10-ig számszaki beszámolót készít a keretek felhasználásának helyzetéről, majd az egész évre vonatkozóan a tárgyévet követő év január 10-ig a jóváhagyott keretekről programfelelős szervenként összesített elszámolást terjeszt fel a HM VPF és a HM KPSZH részére, és tájékoztatja a programfelelős szerveket. Havonta tájékoztatja a végrehajtott programok szerint részletezett pénzügyi keretek felhasználásáról a programfelelős szerveket.

(11) A programfelelős szervezetek a részükre jóváhagyott és végrehajtott programokról, azok költség felhasználásáról negyedévente kötelesek részletes, programonkénti tájékoztatást küldeni a HM VPF-nek.

(12) A HM VPF a (5)–(6) és (9) bekezdésekben meghatározottak alapján folyamatosan vezeti a központi adatbázist és vizsgálja a költségkeret felhasználásának alakulását.

(13) A beérkezett költség-felhasználási jelentések alapján a HM VPF negyedévente összefoglaló jelentésben tájékoztatja a HM VPHÁT-ot a multilaterális keret felhasználásnak helyzetéről.

(14) A HM VPF a keret tárgyév szeptember 30-i felhasználása helyzetének, valamint a még hátralevő programok ismeretében, a programfelelős szakmai szervezetek fontossági sorrendbe állított javaslatainak figyelembevételével október 15-ig javaslatot tesz a HM VPHÁT-nak rendelkezésre álló költségkeretek szervek, szervezetek közötti, szükség szerinti átcsoportosítására, illetve megvonására.

(15) A HM VP HÁT által jóváhagyott keretmódosításokról, illetve a terven felüli rendezvényekről a HM VPF tájékoztatja a HM PNRI-t.

VI.
A jelentés rendje

8. § (1) A multilaterális feladatok – hazai rendezvények, kiutazások – végrehajtásáról a program befejezésétől számított 5 munkanapon belül, az Utasítás 2. sz. melléklete szerint jelentést kell felterjeszteni jóváhagyásra a szolgálati elöljárónak.

(2) Az illetékes szolgálati elöljáró által jóváhagyott programról készült jelentés egy-egy sokszorosított példányát meg kell küldeni a HM VPF vezetőjének, az illetékes szakmai elöljárónak, valamint a MK KBH és MK KFH főigazgatója továbbá a program végrehajtásában (szakterület) érintett HM és MH, illetve minden olyan szervezet részére, amelyek tekintetében az (1) bekezdés szerinti jelentés feladatot határoz meg.

VII.
A multilaterális együttmûködési feladatok értékelése

9. § (1) A programfelelős szervek évente október 15-ig a következő évi programjavaslatokkal együtt megküldik az adott évi multilaterális együttműködésről szóló szöveges összefoglaló jelentésüket a HM VPF-nek.

(2) Az éves összefoglaló jelentés összeállításának szempontjai:

– a programok mennyiben segítették a honvédelmi tárca feladatainak teljesítését;

– az éves multilaterális feladatok végrehajtását segítő vagy hátráltató tényezőket;

– a tervezett és a terven felül végrehajtott programok számát;

– a végre nem hajtott programok elmaradásának okait;

– javaslatok.

(3) A HM VPF a HM és az MH szervekkel együttműködve november 15-ig elkészíti „A honvédelmi tárca multilaterális tevékenységének éves értékelését”, amelyet a következő év részletes tervével együtt a HM VPHÁT útján jóváhagyásra terjeszt fel a honvédelmi miniszternek.

IX.
Záró rendelkezések

10. § Ezen utasítás 2004. január 1-jén lép hatályba.


Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

Melléklet a 98/2003. (HK 1/2004.) HM utasításhoz

......................................................................
Végrehajtó szervezet megnevezése

sz. példány

Nyt. szám:

............................................... keret

terhére!

KIUTAZÁSI ENGEDÉLY

Programazonosító szám: ........................................................................….........................................................................

NATO menetparancs száma: ...............................................................…...........................................................................

Fogadó szerv: (a kiküldöttek külföldön a következő címen érhetők el)

I. A kiutazást engedélyező: …............................................................….............................................................................

II. Az utazás előzménye:

III. A kiutazás helye: (ország, város) ...............................................…..............................................................................

IV. A kiutazás célja: ...........................................................................................................................................................

V. A kiutazás kezdete, vége: (utazással együtt) ...................................................................................... (................. nap)

VI. A kiutazó(k):

Neve, rendfokozata

Beosztás/
Beo., ill. kat.

Adóazonosító jel/
Azonosító szám

Útlevélszám

A kiutazó delegáció vezetője:

1. ..........................................

.......................................

............................................

...........................................

A kiutazó csoport tagjai:

 

 

 

2. ..........................................

.......................................

...........................................

...........................................

3. ..........................................

......................................

...........................................

...........................................

 

A kijelölt ügyintéző neve, tel. szám: ..................................................................................................................................

VII. A kiutazó csoport részére felszámítandó napidíj:

Állami vezetői: ..................................................................................................................................................

1. kategória: .......................................................................................................................................................

2. kategória: .......................................................................................................................................................

3. kategória: .......................................................................................................................................................

4. kategória: .......................................................................................................................................................

VIII. Szállásköltség .............................................../fő/éj (éjszaka) azaz összesen:

IX. Szállítási költségek:

1. Az igénybe vehető szállítási eszköz megnevezése:

Oda: (dátum)

járat megnevezés, szám

Honnan

Indulási idő

Hová

Érkezési idő

Átszállás esetén: járat megnevezés, szám

Honnan

Indulási idő

Hová

Érkezési idő

Vissza (dátum):

Járat megnevezés, szám

Honnan

Indulási idő

Hová

Érkezési idő

Átszállás esetén: járat megnevezés, szám

Honnan

Indulási idő

Hová

Érkezési idő


(null)

2. Menetrendszerűen közlekedő száll. eszközök esetén osztály, illetve kategória megjelölése:

3. Szolg. gépjármű engedélyezése esetén ktg. előleg összege (üzemanyag, autópálya, parkolás):

4. Saját gépjármű engedélyezése esetén:

- külföldön is érvényes teljes CASCO bizt. kötv. sz.:

- Gépj. típusa és forg.rsz.:

- eng. km belföldön:

- eng. km külföldön:

- üzemanyag-, parkolási ktg., autópályadíj:

X. A kiutazó csoport részére utólagos elszámolású egyéb költségelőlegek:

megnevezés (célja):

összege és a valuta neme:

Utólagos elszámolásra személyi ktg. (telefon, fax, belépő), helyi közlekedési ktg. (vonat, taxi, metró) egyéb ktg.:

VIP váró, Kormányváró, ajándék, Részvételi díj, Regisztrációs díj, Konferencia díj (a szükséges igényt aláhúzással kell megjelölni a nemzetközi együttműködéssel összefüggő egyes protokolláris és vendéglátási kérdésekről 11/2002. (HK 7.) HM utasítás alapján)i

összege: ..............................................* stb.:

Megjegyzés: ............................................................. ...........................................................................

Egyéb: az útijelentés ...................................-n felterjesztésre kerül.

..................., 200..... év ................................ hó ......... nap

 

(végrehajtó szerv vezető aláírása)

Ellenjegyző:

..................., 200..... év ................................ hó ......... nap

 

(programfelelős szerv vezető aláírása, megnevezése)

HÁTOLDAL

Készült: 2 példányban
Egy példány: 2 lap
Itsz:
Készítette:

Kapják:

1. sz. pld. Koordináló szerv megnevezése
2. sz. pld. Irattár

Sokszorosítva: .......................... példányban
Egy példány ............................. lap

Kapják: (Telefaxon továbbítandó)
1. sz. soksz. pld.

 

HM PNRI Utaztatás és Útlevél Részleg
2. sz. soksz. pld. 1. sz. TPSZI Nemzetközi Osztály Deviza osztály


____________

* megfelelő rész kitöltendő, aláhúzandó

*

Az utasítást a 142/2007. (HK 1/2008.) HM utasítás 19. § b) pontja hatályon kívül helyezte 2008. január 1. napjával.

*

_____
1/2002. (HK 7.)

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére