• Tartalom

24/2010. (XII. 29.) BM utasítás

24/2010. (XII. 29.) BM utasítás

a belföldi hivatalos kiküldetés rendjéről szóló szabályzat és az ideiglenes külföldi kiküldetés rendjéről szóló szabályzat kiadásáról

2023.05.20.

Az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet 20. § (3) bekezdés c) pontja alapján kiadom a következő utasítást:

1. A belföldi hivatalos kiküldetés rendjéről szóló szabályzatot az 1. mellékletben foglaltak szerint állapítom meg.

2. Az ideiglenes külföldi kiküldetés rendjéről szóló szabályzatot a 2. mellékletben foglaltak szerint állapítom meg.

3. Az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 24/2010. (XII. 29.) BM utasításhoz

A belföldi hivatalos kiküldetés rendjéről szóló szabályzat

I. A szabályzat hatálya

1.1 A szabályzat hatálya a Belügyminisztériummal (a továbbiakban: BM) munkaviszonyban, kormánytisztviselői jogviszonyban álló, továbbá a BM-be vezényelt hivatásos állományú személyekre, valamint az Ásatási Bizottság tagjaira (a továbbiakban együtt: kiküldött) terjed ki.

II. Általános szabályok

2.2 Jelen utasítás alkalmazásában

a) Belföldi kiküldetés: amikor a kiküldött a jogviszonyából adódó feladatait Budapest közigazgatási határain kívül látja el. A kiküldetés következtében felmerülő többletköltségeit a kiküldött számára meg kell téríteni. A kiküldetés elrendelése belföldi kiutazási rendelvényen történik.

b) Elrendelő: a belföldi kiküldetést elrendelő vezető.

c) Kötelezettségvállaló: a Belügyminisztérium hivatali szervezetei kötelezettségvállalási, utalványozási és ellenjegyzési, valamint érvényesítési rendjéről szóló 26/2013. (VIII. 30.) BM utasításban meghatározott személyek.

3. A belföldi hivatalos kiküldetés során az elrendelő és a kiküldött a gazdaságosság szempontjának figyelembevételével köteles eljárni.

4. A belföldi kiküldetés során felmerülő kiadásokra az alábbi költségtérítések folyósíthatók:

a) belföldi napidíj (étkezési költségtérítés),

b) szállásköltség,

c) utazási költség,

d) részvételi díj.


Belföldi napidíj

5.3 A belföldi kiküldetést teljesítő személy a vonatkozó jogszabályokban meghatározottak szerinti napidíjra jogosult, az ott meghatározott feltételek szerint.

6.4

7.5

8.6

9. A távollét időtartamának meghatározásánál a Budapestről történő elindulás és visszaérkezés tényleges időpontját kell számításba venni.

10.7

11. A belföldi napidíj összege a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény szerint adóköteles bevételnek számít.


Szállásköltség

12.8 Ha a kiküldött a kiküldetés napján lakóhelyére visszatérni nem tud, a BM nevére, címére szabályosan kiállított készpénzfizetési számla ellenében a tényleges szállásköltséget a kiküldött részére a Pénzügyi Erőforrás-gazdálkodási Főosztály (a továbbiakban: PEF) kifizeti, illetve átutalásos számla esetén a kiállító részére átutalja.

Utazási költség

13. A belföldi hivatalos kiküldetés során a célállomás elérése az elrendelő döntése alapján történhet:

a) vasút,

b) távolsági autóbusz,

c) helyi közösségi közlekedés,

d) hivatali személygépkocsi,

e)9 belföldi kiküldött vagy közeli hozzátartozó tulajdonában lévő személygépkocsi (a továbbiakban: saját tulajdonú személygépkocsi)

igénybevételével.

14. Vasúton történő utazásnál a II. osztályú menetjegy díja számolható el. I. osztályú menetjegy igénybevételére a főosztályvezetők, és az ennél magasabb beosztású vezetők jogosultak.

15. A vasúti, autóbusz-, valamint a helyi közlekedési költségek elszámolása a BM részére kiállított számla és – amennyiben a számla mellett külön menetjegy, IC pótjegy is kiállításra került – a hozzá csatolt menetjegy és IC pótjegy ellenében történhet. Kedvezményes menetjegy megtérítésére kiküldetési költségként nincs lehetőség.

16.10 A hivatali gépjármű igénybevételéhez a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (a továbbiakban: KEF) gépkocsiparkjából a Függelék szerinti belső nyomtatvány felhasználásával, vagy a KEF szolgáltatás üzemeltető portálon keresztül kell gépjárművet igényelni.

17.11 Saját tulajdonú személygépkocsi hivatalos célra történő igénybevétele költségtérítés ellenében akkor engedélyezhető, ha a KEF a gépkocsiparkjából járművet biztosítani nem tud, továbbá a saját tulajdonú gépkocsi megfelel a forgalomban tartási követelményeknek (érvényes műszaki vizsga, kötelező felelősségbiztosítás), és a gépjármű tulajdonosa a járműre érvényes teljes körű casco- és baleset-biztosítással rendelkezik, és az erről szóló igazolásokat az elrendelő részére bemutatta.

18.12 Saját tulajdonú személygépkocsival történő kiutazáskor a PEF a közúti gépjárművek, az egyes mezőgazdasági, erdészeti és halászati erőgépek üzemanyag- és kenőanyag-fogyasztásának igazolás nélküli elszámolható mértékéről szóló 60/1992. (IV. 1.) Korm. rendelet által meghatározott alapnorma-átalány mértéke, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által közzétett, adott hónapra érvényes üzemanyagár, az általános normaköltség és a megtett kilométer alapján állapítja meg a kifizetendő költségtérítés összegét. Saját tulajdonú személygépkocsi használata esetén az autópályadíj, valamint a parkolási díj a BM nevére, címére kiállított számla ellenében fizethető ki.

19. Baleset, káresemény bekövetkeztekor, amennyiben az a kiküldött hibájából következett be, a káreseményhez kapcsolódó valamennyi költség a kiküldöttet terheli.

20. A közlekedésrendészeti bírságok és a közlekedési szabálysértésből eredő minden költség kizárólag a gépkocsi vezetőjét terheli. Az így felmerült költségek nem számolhatók el.


A belföldi hivatalos kiküldetés elrendelésének és elszámolásának módja

21.13 A hivatalos belföldi kiküldetés elrendelésére és a költségtérítés elszámolására a belföldi kiküldetési rendelvény szolgál, melyet a kiküldött részére a PEF biztosít. A kiküldetés elrendelését megelőzően kötelezettségvállalás és pénzügyi ellenjegyzés szükséges.

22. A kiküldetés elrendelése akkor válik jogszerűvé, ha az elvégzendő feladat meghatározásával egyidejűleg kitöltésre és aláírásra kerül a rendelvény első oldala, amelyen fel kell tüntetni:

a) a kiküldött nevét, adóazonosító jelét, beosztását,

b) a kiküldetés helyét, időpontját, célját, időtartamát,

c) a gépjármű gyártmányának, típusának megnevezését, forgalmi rendszámát,

d) az igénybe vehető közlekedési eszközt,

e) az elrendelő aláírását.

23.14 A kitöltött kiküldetési rendelvényt az elrendelő megküldi a PEF részére.

24. A belföldi hivatalos kiküldetés során felmerülő kiadások finanszírozására a kiküldött – amennyiben igényli – utólagos elszámolásra előleget kaphat. Az előlegkifizetés bizonylata a kiküldetési rendelvény első oldalán levő előlegigénylés. Az összeg számfejtésekor a PEF a nyomtatvány költségelszámolási oldalára bejegyzi a kifizetett útielőleg összegét.

25. A belföldi hivatalos kiküldetés befejezését követően a kiküldöttnek öt munkanapon belül kell a kiküldetési rendelvényt és mellékleteit szabályszerűen kitöltve és a kiküldetést elrendelő teljesítés igazolásával ellátva a PEF részére eljuttatnia. Európai uniós projektekhez kapcsolódó, uniós forrásból finanszírozott kiküldetések esetén a kiküldött először a projektirodára továbbítja a kiküldetési rendelvényt a projekt szempontjából szükséges ellenőrzési és jóváhagyási folyamatok elvégzése érdekében, és ezt követően kerülnek továbbításra a jóváhagyott kiküldetési rendelvények a PEF részére.

26. Akadályoztatás esetén a belföldi kiküldetési rendelvényt a kiküldetés lezárultát követően legkésőbb harminc napon belül meg kell küldeni a PEF-nek. Harminc napon túl leadott rendelvény alapján kifizetés nem teljesíthető, kivéve az uniós projektekhez kapcsolódó, uniós forrásokból finanszírozott kiküldetések esetén.

27. A költségtérítés kifizetése után a kiküldetési rendelvény hiteles másolatát a kiküldött megkapja, melyet az adó megállapításához való jog elévüléséig meg kell őriznie.

Függelék a belföldi hivatalos kiküldetés rendjéről szóló szabályzathoz15

2. melléklet a 24/2010. (XII. 29.) BM utasításhoz

Az ideiglenes külföldi kiküldetés rendjéről szóló szabályzat

I. A szabályzat hatálya

1. A szabályzat hatálya a Belügyminisztérium (a továbbiakban: BM) képviseletében külföldi hivatalos utazásokban résztvevőkre és azon utazásokra terjed ki, amelyeket a BM Nemzetközi Főosztálya szervez és a BM Igazgatás költségvetése terhére, európai uniós, vagy egyéb hazai és nemzetközi pályázati forrás felhasználásával valósul meg.

II. Általános rendelkezések

2.16 A szabályzatot ideiglenes külföldi kiküldetés esetén a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben, a külföldi kiküldetéshez kapcsolódó elismert költségekről szóló 285/2011. (XII. 22.) Korm. rendeletben, az állami vezetői juttatásokról szóló 275/2015. (IX. 21.) Korm. rendeletben [a továbbiakban: 275/2015. (IX. 21.) Korm. rendelet], a tartós külszolgálatról és az ideiglenes külföldi kiküldetésről szóló 172/2012. (VII. 26.) Korm. rendeletben foglaltakra tekintettel kell alkalmazni.

3. Ideiglenes külföldi kiküldetést teljesít az a kiküldött, akinek meghatározott külföldi állomáshelyen a folyamatos munkavégzése esetenként nem haladja meg a három hónapot.

4. A kiküldetést teljesítő kiküldött a külföldi utazásával kapcsolatban meghatározott feladatát mindenkor a kiküldetési cél és a takarékossági szempontok együttes figyelembevételével köteles teljesíteni.

III. A kiküldetés elrendelése

5.17 A külföldi utazások a miniszter által jóváhagyott éves kiutazási és fogadási terv alapján történnek. A terven felüli utazásokat – a miniszter utazásainak kivételével – a Nemzetközi Főosztály javaslata alapján, a pénzügyi fedezet rendelkezésre állása esetén a közigazgatási államtitkár engedélyezi, amennyiben a szervezeti egység utazási tervében nem szerepel olyan utazás, amelynek terhére az utazás költségei biztosíthatók. Amennyiben rendelkezésre áll ilyen utazási sor, az utazási tervben nem szereplő út megszervezését az európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkár engedélyezi.

6.18 Az éves kiutazási és fogadási terv miniszteri jóváhagyását követően a kiküldetés elrendelésére jogosult vezető (miniszter, államtitkárok, az illetékes helyettes államtitkárok, kabinetfőnök) rendelheti el az utazást az éves terv alapján. Az államtitkárok, helyettes államtitkárok kiküldetésének elrendelésére a miniszter jogosult, nevében a kiadmányozási jogot a közigazgatási államtitkár gyakorolja.

7.19 A kiküldött a kiküldetés időpontját megelőzően legkésőbb hét munkanappal korábban, feljegyzésben és a kiküldetési rendelvényben értesíti – a kiküldetés elrendelésére jogosult főosztályvezető aláírásával és a szakmai felügyeletet ellátó állami vezető jóváhagyásával, főosztályvezető esetében a szakmai felügyeletet ellátó állami vezető jóváhagyásával – a Nemzetközi Főosztályt a kiküldetésről (1. függelék). A feljegyzés mellé csatolni kell a kiküldetés programját. Előre nem tervezett utazás esetén legalább tíz munkanappal, kivételesen, sürgős esetben legalább három munkanappal az utazás megkezdése előtt kell a feljegyzést és a kiküldetési rendelvényt a Nemzetközi Főosztály részére eljuttatni, amelyhez mellékelni kell az utazás szükségességét alátámasztó dokumentumokat.

8.20 A Nemzetközi Főosztály az utazásról szóló feljegyzést az utazás megkezdése előtt legalább három, sürgős esetben legalább egy munkanappal továbbítja a Pénzügyi Erőforrás-gazdálkodási Főosztályra (a továbbiakban: PEF) a költségvetési fedezet jóváhagyása érdekében. A feljegyzésben ki kell térni arra, hogy az utazás a minisztérium költségvetését terheli, vagy uniós forrás terhére, vagy az Európa Tanács, Európai Bizottság, vagy más meghívó fél által kerül megtérítésre. Jelezni kell, hogy a kiutazás a jóváhagyott utazási terv mely pontjához kapcsolódik, valamint rögzíteni kell a szállásra, napidíjra, esetleges dologi kiadások fedezésére szükséges költségek összegét. A PEF ellenjegyzése után a Nemzetközi Főosztály intézkedik az utazás megszervezéséről.

9.21 A Nemzetközi Főosztály az utazási tervben nem szereplő külföldi kiküldetés esetén kizárólag az elrendelésre jogosult vezető jóváhagyását tartalmazó feljegyzés birtokában, a PEF ellenjegyzését követően kezdi meg az utazás szervezését.

10.22 A kiküldetés csak abban az esetben indítható meg, ha a kiutazó a korábbi utazásával elszámolt, és az útijelentést a Nemzetközi Főosztály részére az utijelentes@bm.gov.hu e-mail-címre megküldte, illetve az elszámolását a számlák és egyéb kapcsolódó dokumentumok hiánytalan átadásával a PEF részére benyújtotta, kivéve, ha a kiküldöttnek elszámolási határidőn belül meg kell kezdenie a következő utazását.

11.23 A PEF a kiküldetés elrendelése, a pénzügyi fedezet rendelkezésre állása esetén kiszámítja a valutaellátmányt, intézkedik a kifizetésről. Előleg felvételére csak akkor van lehetőség, ha a jóváhagyott feljegyzés az utazás megkezdése előtt legalább 3 munkanappal a PEF rendelkezésére áll, ellenkező esetben az utazó előleg felvételére nem jogosult, a valutaelszámolás utólag történik. Ettől eltérni különösen indokolt esetben lehet, és az utazásról szóló feljegyzést az utazás megkezdése előtt legalább 1 munkanappal a PEF részére továbbítani kell.

12. A kiküldöttet külföldi tartózkodása során elszámolásos költségtérítés illeti meg, amely magában foglalja:

a) a napidíjat,

b) a szállásköltséget,

c) az utazási költséget,

d) a kiküldetéshez kapcsolódó egyéb dologi költségeket.

IV. Napidíj

13.24 Az ideiglenes külföldi kiküldetést teljesítő személy a vonatkozó jogszabályokban meghatározott összegű napidíjra jogosult, az ott meghatározott feltételek szerint.

14.25

15.26

16.27

17.28

18.29 A napidíjnak a hatályos jogszabályoknak megfelelően személyijövedelemadó- és járulékfizetési kötelezettséggel terhelt összegét a bérszámfejtés a kiküldött illetményéből, annak írásbeli nyilatkozata alapján levonja (2. függelék). Ha a levonásra nincs lehetőség, a kiküldöttnek a személyijövedelemadó- és járulékfizetési kötelezettségét az elszámolással egyidejűleg a házipénztárban kell befizetnie a BM részére, amennyiben történt napidíjelőleg-felvétel (3. függelék).

19.30

V. Szállásköltség

20.31 A kiküldött a számlával igazolt szállásköltség megtérítésére jogosult, amennyiben feladatát a külföldre érkezés napján nem tudja befejezni, illetőleg azon a napon hazautazni nem tud. A számlát mindenkor a BM nevére, címére és adószámára kell kiállítani és az utazó nevét fel kell tüntetni rajta.

21.32 A kiutazás előtt a PEF – a 11. pontban foglalt határidőre tekintettel legfeljebb a 4. függelék szerinti összegben – valutaellátmányt biztosíthat a szállásköltségre.

22.33 A szállásköltség elszámolásának alapja az eredeti szállodai számla. A szállodai számlán külön tételként megjelenő minden – a szálláshoz kapcsolódó kötelezően fizetendő étkezés árán felüli – egyéb fogyasztás és szolgáltatás költsége (kivéve a hivatalos célú telefon- és internethasználat, valamint a szállásdíjat terhelő adók) teljes egészében a kiküldöttet terheli. A kiküldöttet díjtalan elszállásolás esetén szállásköltség nem illeti meg.

23.34 A szállásköltség a 4. függelékben meghatározott keretig finanszírozható, attól eltérni kizárólag a gazdasági helyettes államtitkár engedélyével lehet.

23/A.35 A Nemzetközi Főosztály munkatársai főszabály szerint a KEF Központi Kormányzati Utaztatási Portálon keresztül kötelesek a kiküldött részére szállást foglalni és annak költségét elszámolni. Indokolt esetben a meghívó fél által előzetesen lefoglalt vagy kedvezményes áron elérhető szállás is foglalható.

VI. Utazási költségek

24. Utazási költségként különösen az alábbiakat kell – számla vagy nyugta alapján – megtéríteni, illetve az alábbiak megtérítése céljából adható útielőleg:

a) utazási jegy, repülőtéri illeték, indokolt túlsúlyköltség, biztosítási díj, vízumdíj,

b) a kiküldetési helyre érkezéskor, visszainduláskor, valamint átszálláskor a repülőtéri transzfer (autóbusz, vonat, helyi érdekeltségű vasút), annak hiányában – vagy egyéb indokolt esetben – taxi használatának díja, amelynek igénybevételét számlával kell igazolni,

c)36 a szolgálati gépjárművel történt kiutazás során kizárólag a BM vagyonkezelésében lévő jármű esetén a parkolási, autópálya- és alagútdíj, valamint az úthasználathoz kötődő egyéb illetékek, díjak,

d) célországon belül helyközi járat és városi tömegközlekedési eszköz használatával felmerülő költség, indokolt esetben taxiköltség.

24/A.37 A kiküldött – repülőgéppel történő utazás esetén – budapesti transzfer igénybevételére jogosult

a) munkanapokon 10:00–18:00 között a közvetlen reptéri járatra szóló érvényes menetjegy,

b) munkanapokon 18:01–09:59 között taxicsekk,

c) munkaszüneti napokon taxicsekk

ellenében.
24/B.38 Repülőtéri parkolás költsége különösen indokolt esetben és csak akkor számolható el, ha a kiküldött bejelentett lakó-, illetve tartózkodási helye Budapest közigazgatási határán kívül esik.
24/C.39 A kiküldetés hivatalos időtartalmán kívül eső tartózkodási és utazási költségek nem téríthetők meg.
24/D.40 A 275/2015. (IX. 21.) Korm. rendelet szerinti repülőtéri kormányváró használatára hivatalos célú utazás esetén az alábbi személyek jogosultak:

a) miniszter és kísérete,

b) államtitkár és döntése alapján az őt kísérő legfeljebb egy fő,

c) miniszterelnöki biztos,

d) kormánybiztos,

e) miniszteri biztos,

f) helyettes államtitkár.

25.41 Repülőgéppel történő utazás esetén a miniszter első osztályra szóló repülőjegyet vehet igénybe. A 275/2015. (IX. 21.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó más személyek Európán belüli utazásnál turistaosztályra szóló, tengeren túli vagy a repülési időt tekintve 4 óránál hosszabb utazásnál magasabb komfortosztályra szóló jegyet igényelhetnek. A kormányrendelet hatálya alá nem tartozó utazók turista osztályra szóló jegyet vehetnek igénybe.

25/A.42 A Nemzetközi Főosztály munkatársai a repülőjegy és az utasbiztosítás megrendelése során kötelesek a KEF Központi Kormányzati Utaztatási Portált használni.

26. A 25. pontban foglaltaktól a miniszter engedélyével el lehet térni, amennyiben azt a protokolláris előírások és az ellátandó feladatok indokolják.

27.43 Hivatali személygépkocsival történő kiutazás esetén a kiküldöttnek nyomtatványt kell leadni a KEF Kormányzati Gépjárműellátási Igazgatóság Üzemeltetéstámogatási Főosztály vagy az KEF szolgáltatás üzemeltetési portálján keresztül. A nyomtatvány a KEF szolgáltatási üzemeltetési portálján (KELL rendszeren) keresztül érhető el. Az elszámolás során az úti cél elérését útnyilvántartással kell igazolni (5. függelék).

28.44 Saját vagy a házastárs tulajdonában álló gépjárművel történő kiutazás esetén a gépjármű hivatalos célú használatára akkor kerülhet sor, ha a gépkocsi megfelel a forgalomban tartási követelményeknek (érvényes műszaki vizsga, kötelező felelősségbiztosítás, zöldkártya) és a gépjármű tulajdonosa járműre érvényes teljes körű casco és balesetbiztosítással rendelkezik. Az elszámoláshoz útnyilvántartást kell készíteni, és csatolni kell a felmerülő útdíjszámlákat (5. függelék). Saját tulajdonú személygépkocsival történő kiutazáskor a PEF a közúti gépjárművek, az egyes mezőgazdasági, erdészeti és halászati erőgépek üzemanyag- és kenőanyag fogyasztásának igazolás nélküli elszámolható mértékéről szóló 60/1992. (IV. 1.) Korm. rendelet által meghatározott alapnorma-átalány mértéke, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által közzétett, adott hónapra érvényes üzemanyagár, az általános normaköltség és a megtett km alapján állapítja meg a kifizetendő költségtérítés összegét.

29. A helyi közlekedés során felmerülő költségeket a leadott menetjegyek ellenértéke alapján kell megtéríteni, feltéve, hogy a menetjegyen feltüntették az árát.

VII. Egyéb költségek

30. Az előre nem tervezhető indokolt dologi kiadások fedezetére tartalék valuta biztosítható a kiküldött részére.

31.45 Számla alapján elszámolható egyéb költségek különösen:

a) hivatali célból felmerült telefon-, telefaxköltség, internethasználat díja;

b) sürgősségi orvosi ellátáshoz kapcsolódó költségek;

c) a hét napot meghaladó időtartamú külföldi tartózkodás esetén a mosatási és vasalási költség.

32. A valutaellátmányból a dologi kiadások terhére nem számolható el térkép-, szoftver-, könyvvásárlás, eszközbeszerzés, a kiküldött felróható magatartásából származó anyagi kár ellenértéke, közlekedésrendészeti és más hatósági bírság, hatósági intézkedés költségei és egyéb, a kiküldetés céljával össze nem egyeztethető költségek.

33.46 A soros EU-elnökségre való tekintettel, szükséges és indokolt esetben, az európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkár jóváhagyásával, és a gazdasági helyettes államtitkár engedélyével protokolláris célú felhasználásra további tartalék valuta biztosítható.

VIII. Elszámolással kapcsolatos egyéb szabályok

34. A valuta felvételére az utazás megkezdése előtt kerülhet sor a pénztári nyitva tartás szerint. A kiküldött az utazáshoz szükséges külföldi fizetőeszköz átvételekor tájékoztató nyomtatványt vesz át, amelyen feltüntetésre kerül az átadott valuta összege.

35.47 A kiküldetés befejezését követően haladéktalanul, de legkésőbb öt munkanapon belül a kiküldött úti jelentést, illetve a részére biztosított valuta felhasználásáról a 6. függelék szerinti elszámolást köteles készíteni. A kiküldött az úti jelentést jóváhagyás céljából a kiküldetést elrendelő vezető és a Nemzetközi Főosztály részére az utijelentes@bm.gov.hu e-mail-címre küldi meg, az elszámolást a PEF rendelkezésére bocsátja. A kiküldetés megvalósulását, a feladat teljesítését, az elszámolást a kiküldetést elrendelő vezető igazolja.

35/A.48 A kiküldetés igazolására államtitkár, helyettes államtitkár és kabinetfőnök esetében a miniszter jogosult, azzal, hogy kiadmányozási jogát az európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkárra delegálja. Az európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkár akadályoztatása esetén a kiküldetés igazolására a Közigazgatási Államtitkár Titkárságvezetője jogosult.
35/B.49 Az európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkár kiküldetésének igazolására a közigazgatási államtitkár, akadályoztatása esetén a Közigazgatási Államtitkár Titkárságvezetője jogosult.

36. A kitöltött és minden szükséges aláírást tartalmazó elszámolási nyomtatványhoz csatolni kell a felszámított költségek jogosságának elbírálásához szükséges eredeti bizonylatokat (repülőjegy, és/vagy beszállókártya, szállodaszámla, egyéb dologi kiadások számlái). A költségek elszámolása kerekítéssel történik a kerekítés szabálya szerint.

37. Az elszámolást a kiküldött elsősorban a részére biztosított valuta nemében teheti meg, valuta átváltása esetén a váltási bizonylatot csatolni kell az elszámoláshoz.

38. Ha az utazás elmarad, a felvett előleget három munkanapon belül vissza kell fizetni az BM pénztárába, és mellékelni kell feljegyzésben az elmaradás indokát.

39.50 A kiküldetési ellátmány elszámolásakor a kiküldött a felvett ellátmány és a számlával igazolt költségek különbözetét fizeti vissza. A kiküldöttet utólagosan megillető napidíj összege vagy a nem tervezett, de elszámolható dologi kiadás kifizetése – amennyiben a kiküldetést elrendelő engedélyezi – az előlegben kiadott valutanemben történik. Ha a kiküldött saját, forintszámlájához tartozó bankkártya használatával teljesít dologi kiadást, és az elszámoláshoz csatolja számlavezető bankja egyedi tranzakcióról szóló bizonylatát, a terhelt összeg forintban kerül elszámolásra.

40. Amennyiben a kiküldött az út befejezésétől számított harminc napon belül felvett előleggel nem számol el a PEF felé, úgy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 72. §-ában foglalt kamatkedvezményből származó jövedelem után adófizetésre kötelezett.

1. függelék51

2. függelék

NYILATKOZAT
(a kiküldetést elrendelő állományába tartozó)

Alulírott

TELJES NÉV:

…………………………………………………………

SZÜLETÉSI DÁTUM:

…………………………………………………………

ÉDESANYJA NEVE:

…………………………………………………………

ADÓAZONOSÍTÓ:

…………………………………………………………

PONTOS CÍM:

…………………………………………………………

MUNKÁLTATÓ:

…………………………………………………………

MUNKAKÖR* :

…………………………………………………………

TELEFON:

…………………………………………………………

tudomásul veszem, hogy a külföldi kiküldetésre felvett napidíj a hatályos adójogszabályok alapján adóköteles jövedelem.

A levonások (SZJA-előleg stb.) rendezése az elszámolást követően, utólag történik.

Budapest, 20………………………..

………………………………………
aláírás

_________________________

* A munkakör az BM Szervezeti és Működési Szabályzata szerinti besorolást jelenti.

3. függelék

NYILATKOZAT
(a kiküldetést elrendelő állományába nem tartozó)

Alulírott

TELJES NÉV:

…………………………………………………………

SZÜLETÉSI DÁTUM:

…………………………………………………………

ÉDESANYJA NEVE:

…………………………………………………………

ADÓAZONOSTÓ:

…………………………………………………………

PONTOS CÍM:

…………………………………………………………

MUNKÁLTATÓ:

…………………………………………………………

TELEFON:

…………………………………………………………

tudomásul veszem, hogy a külföldi kiküldetésre felvett napidíj a hatályos adójogszabályok alapján adóköteles jövedelem, melynek SZJA-előlegét az elszámolással egyidejűleg – forintösszegben – a Belügyminisztérium pénztárába be kell fizetnem.

Budapest, 20………………………..

………………………………………
aláírás

4. függelék52

Szállásköltség kategóriák

1. kategória:

miniszter

államtitkár

helyettes államtitkár

kabinetfőnök

miniszteri biztos

2. kategória:

az 1. kategóriában fel nem sorolt kiküldöttek.

Az ideiglenes külföldi kiküldetést teljesítők szállásköltségkerete földrészenkénti bontásban

Földrész neve

Valutanem

I. kategória

II. kategória

Európa

EUR

220

150

Afrika

USD

200

150

Amerika

USD

200

150

Ausztrália és Óceánia

USD

220

160

Ázsia

USD

200

150

5. függelék

ÚTNYILVÁNTARTÁS

Gépjármű rendszáma:

Gépjármű típusa:

Alapnorma (liter/100 km)

Indulás helye

ideje

óra, perc

Érkezés helye

ideje

óra, perc

Határátlépés ideje
óra, perc


Büntetőjogi felelősségem tudatában nyilatkozom, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.

Budapest, 20…… év …………… hó … nap

6. függelék

KÜLFÖLDI KIKÜLDETÉSI UTASÍTÁS ÉS KÖLTSÉGELSZÁMOLÁS

Kiküldő szerv: Belügyminisztérium

Sorszám:

I. KIKÜLDETÉSI UTASÍTÁS

1. A kiküldetésre vonatkozó rendelkezések:

A kiküldött

neve:

A kiküldetést engedélyező felettes szerv:

beosztása:

megnevezése:

munkáltatója:

Az engedély

kelte:

száma:

Dologi
kiadás


0E15049_2

A kiküldetés célja:

A kiküldetést elrendelő aláírása:
Budapest, 20__________ hó ____-n

Az utazás módja

oda:

 

 

 

 

vissza:

 

 

 

Utólagosan engedélyezett eltérések:
20____________ hó _____-n

________________________
aláírás

A kiküldetés helye
és időtartama

ország:

 

 

 

nap:

 

 

 

Helyközi utazásra jogosult:

 

 

 

2. Felvett előlegek:


0E15049_3

A bizonylat

A felvét
módja

A valuta

Forint

sorszáma

kelte

kiállításának helye

neme

összege

árfolyama

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összesen

 

 

3. Visszafizetések:

Összesen

III. ELSZÁMOLÁSOK ÖSSZESÍTÉSE ÉS ÉRVÉNYESÍTÉS

4. Forintelszámolás


0E15049_5

Sor-
szám

Szöveg

Táblázat hivatkozás

Forint

tételesen

összesen

1

Elszámolásra felvett előleg

I/2

 

 

 

2

Előleg visszafizetés

I/3

 

 

3

Elszámolandó (1–2)

 

 

4

Napidíj

II/5

 

 

 

5

Szállásköltség

II/6

 

 

6

Dologi kiadások

II/7 és 8

 

 

7

Költségek össz.
(4–6-ig)

 

 

 

8

Különbözet (7–3)

 

 

5. Valutaelszámolás

A valuta neme

Elszámolandó

Elszámolt

Visszafizetendő

Többletelszámolás

valuta


A kiküldetésben eltöltött idő szükségességét és a feladat elvégzését igazolom:


200_____________ hó _____-n

_______________________________
aláírás

6. Érvényesítés:

Megvizsgáltuk és _______________________________ Ft, azaz
_____________________________________________________
Elszámolandó előleg: _________________________________ Ft
__________________________________ forinttal érvényesítjük.

Kifizetendő:
________________________________________ Ft
Visszafizetendő:
________________________________________ Ft
Kelt: ______________________ 200 _____________ hó _____-n

Számfejtő:

Ellenőr:

Utalványozó:

II. KÖLTSÉGELSZÁMOLÁS

7. Indulási, érkezési, határátlépési adatok:


0E15049_8

Indulás

Érkezés

A határátlépés időpontja

honnan

utazás módja

mikor

hová

mikor

nap

óra
perc

nap

óra
perc

nap

óra
perc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Napidíj-elszámolás:

Viszonylat

Napok
száma

Felszámítható napidíj valutában

Csökkenés v. pótlék

Elszámolható

A valuta árfolyama

Forint

a valuta neme

egy napra

összesen

%

összege

Összesen

9. Szállásköltség elszámolása:

A bizonylat
sorszáma

Viszonylat

Szállásköltség számla szerint valutában

Levonandó

Elszámolható

A valuta
árfolyama

Forint

napok száma

a valuta
neme

egy napra

összesen

Összesen

10. Dologi kiadások elszámolása valutában:

A bizonylat sorszáma

A felmerülés

A valuta

Forint

helye

ideje

jogcíme

neme

összege

árfolyama

Összesen

11. Forintban felmerült dologi kiadások:

A bizonylat
sorszáma

A felmerülés jogcíme

Forint

A bizonylat
sorszáma

A felmerülés jogcíme

Forint

Összesen

Megjegyzések:




0E15049_13

A külképviseletektől bármilyen címen felvett összegeket, valamint az utazási jegyek árát a „Felvett előlegek” között felvétként, míg a „költség elszámolás” táblázatokban (napidíj, szállásköltség, dologi kiadások) költségként kell elszámolni.

 

Kijelentem, hogy a számlákban feltüntetett szállásköltség reggeli, vagy egyéb költségeket tartalmaz – nem tartalmaz*, illetve a kiküldetésem idején ingyenes ellátásban
részesültem – nem részesültem** (a nem kívánt szöveg törlendő).

Az elszámolásban valótlan adatok közlése fegyelmi, illetőleg büntetőjogi eljárást von maga után.

________ db melléklet


Kelt: 20_________________________ hó _________ -n

___________________________
a kiküldött aláírása

1

Az 1. melléklet 1. pontja a 4/2013. (II. 28.) BM utasítás 1. pont a) pontja, a 17/2013. (VI. 12.) BM utasítás 4. §-a, a 14/2015. (VI. 19.) BM utasítás 6. pontja szerint módosított szöveg.

2

Az 1. melléklet 2. pontja a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

Az 1. melléklet 5. pontja a 15/2023. (V. 19.) BM utasítás 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

Az 1. melléklet 6. pontját a 15/2023. (V. 19.) BM utasítás 7. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte.

5

Az 1. melléklet 7. pontját a 15/2023. (V. 19.) BM utasítás 7. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte.

6

Az 1. melléklet 8. pontját a 15/2023. (V. 19.) BM utasítás 7. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte.

7

Az 1. melléklet 10. pontját a 15/2023. (V. 19.) BM utasítás 7. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte.

8

Az 1. melléklet 12. pontja a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

Az 1. melléklet 13. pont e) alpontja a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

Az 1. melléklet 16. pontja a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

11

Az 1. melléklet 17. pontja a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

12

Az 1. melléklet 18. pontja a 4/2013. (II. 28.) BM utasítás 1. pont d) pontja szerint módosított szöveg.

13

Az 1. melléklet 21. pontja a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

14

Az 1. melléklet 23. pontja a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

15

Az 1. melléklet Függeléke a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 2. melléklet 2. pontja a 4/2013. (II. 28.) BM utasítás 2. pont a), b) és c) pontja, a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

17

A 2. melléklet 5. pontja a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 2. melléklet 6. pontja a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 2. melléklet 7. pontja a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

20

A 2. melléklet 8. pontja a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

21

A 2. melléklet 9. pontja a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

22

A 2. melléklet 10. pontja a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

23

A 2. melléklet 11. pontja a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

24

A 2. melléklet 13. pontja a 15/2023. (V. 19.) BM utasítás 7. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

25

A 2. melléklet 14. pontját a 15/2023. (V. 19.) BM utasítás 7. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

26

A 2. melléklet 15. pontját a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

27

A 2. melléklet 16. pontját a 15/2023. (V. 19.) BM utasítás 7. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

28

A 2. melléklet 17. pontját a 15/2023. (V. 19.) BM utasítás 7. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

29

A 2. melléklet 18. pontja a 15/2023. (V. 19.) BM utasítás 7. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

30

A 2. melléklet 19. pontját a 15/2023. (V. 19.) BM utasítás 7. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte.

31

A 2. melléklet 20. pontja a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

32

A 2. melléklet 21. pontja a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

33

A 2. melléklet 22. pontja a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

34

A 2. melléklet 23. pontja a 14/2015. (VI. 19.) BM utasítás 5. pontja szerint módosított szöveg.

35

A 2. melléklet 23/A. pontját a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (2) bekezdése iktatta be.

36

A 2. melléklet 24. pont c) alpontja a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

37

A 2. melléklet 24/A. pontját a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (2) bekezdése iktatta be, szövege a 15/2023. (V. 19.) BM utasítás 7. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

38

A 2. melléklet 24/B. pontot a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (2) bekezdése iktatta be.

39

A 2. melléklet 24/C. pontot a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (2) bekezdése iktatta be.

40

A 2. melléklet 24/D. pontot a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (2) bekezdése iktatta be.

41

A 2. melléklet 25. pontja a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

42

A 2. melléklet 25/A. pontját a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (2) bekezdése iktatta be.

43

A 2. melléklet 27. pontja a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

44

A 2. melléklet 28. pontja a 4/2013. (II. 28.) BM utasítás 2. pont e) pontja szerint módosított szöveg.

45

A 2. melléklet 31. pont nyitó szövegrésze a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

46

A 2. melléklet 33. pontja a 14/2015. (VI. 19.) BM utasítás 5. pontja szerint módosított szöveg.

47

A 2. melléklet 35. pontja a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

48

A 2. melléklet 35/A. pontját a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (2) bekezdése iktatta be.

49

A 2. melléklet 35/B. pontját a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (2) bekezdése iktatta be.

50

A 2. melléklet 39. pontja a 15/2023. (V. 19.) BM utasítás 7. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

51

A 2. melléklet 1. függeléke a 10/2023. (III. 29.) BM utasítás 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére