• Tartalom

15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás

15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás

a központi költségvetésről szóló törvény XVII. Innovációs és Technológiai Minisztérium fejezet fejezeti kezelésű előirányzataiból történő támogatásnyújtáshoz kapcsolódó különös szabályokról

2019.06.07.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 13. § (3) bekezdésében meghatározott jogkörömben eljárva a következő utasítást adom ki:

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. Az utasítás hatálya

1. § (1) Jelen utasítást a központi költségvetésről szóló törvény XVII. Innovációs és Technológiai Minisztérium (a továbbiakban: ITM) költségvetési fejezet fejezeti kezelésű előirányzatainak felhasználása céljából létrejövő támogatási jogviszonyra, különösen az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 33. § (3) bekezdés b) pont bd) alpontja szerinti fejezetek közötti előirányzat-átcsoportosításra, az Áht. 48. § (1) bekezdése szerinti támogatási szerződésre, támogatói okiratra, amennyiben kezelő, illetve lebonyolító szervezet részére kezelői, illetve lebonyolítói díj kerül kifizetésre, az Áht. 6/B. § (3) bekezdése szerinti kezelő szervezettel kötött kezelői megállapodásra, az Áht. 49. §-a szerinti lebonyolítói megállapodásra (a továbbiakban együttesen: kötelezettségvállalás dokumentuma) és azok módosításaira kell alkalmazni.

(2)1 A jelen utasítás hatálya alá tartozó támogatási jogviszony tekintetében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerződései megkötésének és nyilvántartásának szabályairól szóló 41/2015. (XII. 23.) NFM utasítás [a továbbiakban: 41/2015. (XII. 23.) NFM utasítás] 9. §-át, 16. §-át, 23–25. §-át, 26. § (2)–(5) bekezdéseit és 28–31. §-át nem kell alkalmazni.

(3) A jelen utasítás hatálya alá tartozó támogatási jogviszony tekintetében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerződései megkötésének és nyilvántartásának szabályairól szóló 41/2015. (XII. 23.) NFM utasítást az alábbi eltérésekkel kell alkalmazni:

II. AZ INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTÉRIUM FEJEZETI KEZELÉSŰ ELŐIRÁNYZATAINAK FELHASZNÁLÁSÁVAL KAPCSOLATOS FELADATOK

1. 2 Előzetes fedezetvizsgálat

2. § Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fejezet fejezeti és központi kezelésű előirányzatai szakmai kezelőinek kijelöléséről szóló 3/2018. (VIII. 31.) ITM utasítás [a továbbiakban: 3/2018. (VIII. 31.) ITM utasítás] 1–3. mellékletében kijelölt szakmai kezelő szervezeti egység (a továbbiakban: szakmai kezelő szervezeti egység) vezetője az általa tervezett kötelezettségvállalási igény(eke)t – a fejezeti kezelésű előirányzat felett felügyeletet gyakorló helyettes államtitkár által aláírt pdf formátumú levelével – elektronikus úton a fejkez@itm.gov.hu címre történő megküldéssel, a fejezeti kezelésű előirányzatok kezeléséért felelős főosztály útján, az 1. melléklet szerinti nyomtatvánnyal kezdeményezi.

3. § A fejezeti kezelésű előirányzatok kezeléséért felelős főosztály a tárgyévben vállalni tervezett kifizetés szerinti pénzösszeg rendelkezésre állásának megállapítása érdekében a kötelezettségvállalási igény beérkezését követő kettő munkanapon belül rovat szintű előzetes fedezetvizsgálatot hajt végre, és a fedezet részfeladat (ügyletkód), forrásév és rovat szinten történő rendelkezésre állásáról, vagy annak kötelezettségvállalási igényben foglaltak szerint történő biztosíthatóságáról, vagy amennyiben a forrás nem vagy nem megfelelő részfeladaton (ügyletkódon), forrásévben vagy rovat szinten áll rendelkezésre és a kötelezettségvállalási igényben foglaltak szerint nem áll rendelkezésre vagy nem biztosítható, a 2. § szerinti nyomtatvány elektronikus úton való visszaküldésével – a Forrás SQL rendszer által generált kötelezettségvállalási azonosító feltüntetése mellett – tájékoztatja a szakmai kezelő szervezeti egységet.

4. § (1) A kötelezettségvállalás dokumentumának előkészítése – az utasításban foglalt kivételekkel – kizárólag a 3. § szerinti fedezetigazolás alapján, az abban foglaltaknak megfelelő tartalommal kezdhető meg.

(2) A fedezetigazolásban foglalt adatokban bekövetkezett változás esetén az előzetes fedezetvizsgálatot a 2. §-ban foglaltak szerint ismételten kezdeményezni kell.

2. A kötelezettségvállalás dokumentumtervezetének előkészítése

5. § (1) A kötelezettségvállalás dokumentuma tervezeteit a szakmai kezelő szervezeti egység az ITM intraneten közzétett, adott kötelezettségvállalási dokumentum típusára vonatkozó minta alapján készíti elő.

(2) Amennyiben a szakmai kezelő szervezeti egység a kötelezettségvállalás dokumentumának tervezetében az ITM intraneten elérhető – az adott kötelezettségvállalás típusára vonatkozó – mintától el kíván térni, a szakmai kezelő szervezeti egység köteles az eltéréseket előzetesen, elektronikus úton a Jogtanácsosi Főosztállyal egyeztetni, az eltérés indokát minden esetben megjelölve, és az eltéréshez a Jogtanácsosi Főosztály engedélyét kérni.

6. § A szakmai kezelő szervezeti egység vezetője a kötelezettségvállalás dokumentuma tervezetének összeállítása során az alábbi dokumentumok beszerzéséről és kitöltéséről gondoskodik:

a) a jelen utasítás 2. mellékletét képező, a szakmai kezelő szervezeti egység vezetője által kitöltött és aláírt, valamint az előirányzat felett felügyeletet gyakorló helyettes államtitkár által aláírt nyilatkozat;

b) pályázat vagy kérelem alapján nyújtott támogatás esetén az a) pont szerinti nyilatkozaton túlmenően a pályázó vagy kérelmező (a továbbiakban: igénylő) által kitöltött és aláírt, természetes személy igénylő esetén a jelen utasítás 3. mellékletét, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet igénylő esetén 4. mellékletét képező nyilatkozat, valamint az 5. mellékletét képező összeférhetetlenségi nyilatkozat;

c)3 a jelen utasítás 6. mellékletét képező, az igénylő által kitöltött és a támogató által elfogadott költségterv a támogatás felhasználásáról, valamint a költségtervvel összhangban lévő szakmai feladatterv. A szakmai feladatterv tartalmazza a jelenlegi állapotot, amely megváltoztatására az intézkedés irányul, az elérni kívánt állapotot, az intézkedés azon elemeit, amelyek közvetlen a támogatás terhére valósulnak meg, az intézkedések várható ütemezését.

7. § (1) A szakmai kezelő szervezeti egység az előkészített kötelezettségvállalás dokumentuma alapján – a kötelezettségvállalási azonosító, a szerződés megkötésének időpontja és a véleményezésre vonatkozó rész kivételével – kitölti a 41/2015. (XII. 23.) NFM utasítás 2. melléklete szerinti szerződéses adatlapot a kötelezettségvállalás dokumentumából az ITM-et illető példányok számával egyező példányban.

(2) A szakmai kezelő szervezeti egység a 41/2015. (XII. 23.) NFM utasítás 3. melléklet szerinti kötelezettségvállalási adatlapot tölt ki az ITM-et illető példányok számával egyező példányban, ha az előkészített kötelezettségvállalás dokumentumának tervezete az ITM részéről pénzügyi kötelezettségvállalást tartalmaz. A kötelezettségvállalási adatlapon a kötelezettségvállalás dokumentumának tervezetében szereplő részteljesítésekkel összhangban kell rögzíteni

a) a szakmai és pénzügyi teljesítések időpontjait, összegeit rovat szinten,

b) a kormányzati funkció szerinti besorolást,

c) a kapcsolódó részfeladatokat (ügyletkódokat), valamint

d) az ÁHT azonosítót.

3. A kötelezettségvállalás dokumentumának véleményezése

8. § (1)4 A kötelezettségvállalás dokumentumának tervezetét és annak mellékleteit, valamint a 6. § (1) bekezdése szerinti a) pont – továbbá a pályázat vagy kérelem alapján nyújtott támogatás esetén a b) pont – szerinti nyilatkozatokat, a 7. § és a 41/2015. (XII. 23.) NFM utasítás 2. és 3. melléklete szerinti adatlapokat, továbbá a kötelezettségvállaláshoz szükséges egyéb dokumentumokat tartalmazó ügyiratot (a továbbiakban: ügyirat) a szakmai kezelő szervezeti egység elektronikus úton köteles egyidejűleg megküldeni a Jogtanácsosi Főosztály részére, valamint a 12. § (1) bekezdése szerinti költségvetési szempontú véleményezés kérése esetén megküldi a fejezeti kezelésű előirányzatok kezeléséért felelős főosztály részére, szükség esetén pedig megküldheti a Támogatásokat Vizsgáló Iroda részére véleményezésre.

(2)5 Az ügyiratot elektronikus úton a Jogtanácsosi Főosztály részére a jogtan.szerzodes@itm.gov.hu, valamint az itm.kozbeszerzesi.minosites@itm.gov.hu technikai e-mail-címre, a fejezeti kezelésű előirányzatok kezeléséért felelős főosztály részére a ghat@itm.gov.hu és a fejkez@itm.gov.hu e-mail-címekre, a Támogatásokat Vizsgáló Iroda részére a tvi@itm.gov.hu történő megküldéssel kell teljesíteni.

(3)6 Kérelem vagy pályázat alapján nyújtott támogatásra irányuló kötelezettségvállalás dokumentumának tervezete csak abban az esetben küldhető meg véleményezésre, ha annak támogathatóságáról az előirányzat tekintetében kijelölt döntéshozó támogatói döntése rendelkezésre áll. A támogatói döntés másolata a kötelezettségvállalás dokumentumának – az ITM-et érintő példányainak – melléklete.

(4)7 Az év közben jelentkező többletfeladatok ellátásának elvégzésére vonatkozó, – a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár útján a miniszternek felterjesztett – kérelem alapján nyújtott támogatásra irányuló kötelezettségvállalás dokumentumának tervezete esetén a 8. § (1) bekezdése szerinti ügyirat mellékletét képezi a miniszter feladatszabása a támogatásról és döntése az ahhoz kapcsolódó fedezet biztosításáról.

(5)8 Amennyiben több év vagy a költségvetési éven túli év kiadási előirányzatait terhelő kötelezettségvállalásra kerül sor, a kötelezettségvállalás dokumentumának tervezete csak abban az esetben küldhető meg véleményezésre, ha annak támogathatóságáról az egyes fejezeti és központi kezelésű előirányzatok felhasználásáról szóló miniszteri utasítás szerinti miniszteri engedély rendelkezésre áll. A miniszteri engedélyt a véleményezést kérő ügyirat mellékleteként csatolni kell.

(6) Kizárólag szerződéses iktatószámmal rendelkező – idegennyelvű okirat esetén magyar fordítással ellátott dokumentumokat tartalmazó – megkeresés véleményezhető. Ha a véleménykérés szerződéses iktatószám vagy magyar fordítás nélkül érkezik, a véleményező köteles az ügyiratot a szakmai kezelő szervezeti egység részére visszaküldeni.

9. § (1) A Jogtanácsosi Főosztály a kötelezettségvállalás dokumentuma tervezetét jogi szempontból vizsgálja. A jogi szempontból történő vizsgálat során a kötelezettségvállalás dokumentumának mellékletét képező dokumentumokat a kötelezettségvállalás dokumentumának jogi megfelelőségének megítélése szempontjából vizsgálja, ide nem értve a kötelezettségvállalás dokumentumával való összhangjának, a költségterv, a szakmai feladatterv, valamint az ahhoz kapcsolódó, az elszámolás alapjául szolgáló dokumentumoknak a szakmai, pénzügyi részleteit.

(2) A szakmai kezelő szervezeti egységnek a kötelezettségvállalás tervezett időpontjára, illetőleg a kötelezettségvállalásban meghatározott kötelezettségek teljesítésének kezdő időpontjára is figyelemmel a kötelezettségvállalás dokumentumát – ideértve annak módosítását is – úgy kell jogi szempontból történő vizsgálatra megküldeni, hogy a megalapozott írásbeli vélemény elkészítésére, illetve az esetleges korrekció átvezetését követő ismételt véleményezésre a Jogtanácsosi Főosztálynak tizenöt munkanap időtartam biztosított legyen.

(3) A Jogtanácsosi Főosztály a véleményezési határidőn belül iktatószámmal ellátott véleményben elektronikus úton közvetlenül a szakmai kezelő szervezeti egységet tájékoztatja a kötelezettségvállalás dokumentuma tervezetének jogi megfelelőség tanúsítására történő bocsáthatóságáról.

10. § (1) Amennyiben a jogi szempontú vizsgálat során a Jogtanácsosi Főosztály a kötelezettségvállalás dokumentumának tervezetét nem tartja megfelelőnek, a Jogtanácsosi Főosztály a felmerülő hiányosságokról elektronikus levélben tájékoztatja a szakmai kezelő szervezeti egységet. A hiányos, illetve nem megfelelő tartalommal elkészített ügyiratnak a szakmai kezelő szervezeti egység részére javításra, kiegészítésre történő visszaküldésével a határidő számítása újraindul.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak szerinti tájékoztatást tartalmazó levélben foglaltak alapján a szakmai kezelő szervezeti egység a Jogtanácsosi Főosztály észrevételeit átvezeti, vagy amennyiben azokkal nem ért egyet, úgy a Jogtanácsosi Főosztállyal elektronikus levél útján további, munkatársi szintű egyeztetéseket folytat mindaddig, ameddig a Jogtanácsosi Főosztály véleménye szerint az ügyirat jogi megfelelőség tanúsítására bocsátható. Amennyiben a munkatársi egyeztetések nem vezetnek eredményre, úgy a Jogtanácsosi Főosztály kezdeményezheti, hogy iktatószámmal és részletes indokolással ellátott, a kötelezettségvállaló által aláírt feljegyzésben kerüljön összefoglalásra az egyet nem értés oka és a szakmai kezelő szervezeti egység által képviselt vélemény, amely az ügyirat mellékletét képezi.

11. § (1)9 A Jogtanácsosi Főosztály a kötelezettségvállalás dokumentuma tervezetét a jogi szempontú vizsgálaton túlmenően közbeszerzési szempontból és a Nemzeti Kommunikációs Hivatalról és a kormányzati kommunikációs beszerzések központosított közbeszerzési rendszeréről szóló 247/2014. (X. 1.) Korm. rendelet értelmében is vizsgálja, és iktatószámmal ellátott véleményét – a szükséges egyeztetések lefolytatását követően – a 9. § (3) bekezdése, illetve a 10. § szerinti jogi szempontú véleményével együtt elektronikus levél útján küldi meg a szakmai kezelő szervezeti egység részére.

(2)10 A szakmai kezelő szervezeti egységnek a kötelezettségvállalás tervezett időpontjára, illetőleg a kötelezettségvállalásban meghatározott kötelezettségek teljesítésének kezdő időpontjára is figyelemmel a kötelezettségvállalás dokumentumát – ideértve annak módosítását is – úgy kell közbeszerzési szempontból történő vizsgálatra megküldeni, hogy a megalapozott írásbeli vélemény elkészítésére, illetve az esetleges korrekció átvezetését követő ismételt véleményezésre a Jogtanácsosi Főosztálynak tizenöt munkanap időtartam biztosított legyen.

(3)11 Amennyiben a Jogtanácsosi Főosztály véleménye szerint az ügyirat alapján a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) irányában további intézkedés megtétele szükséges, a Jogtanácsosi Főosztály az (1) bekezdés szerinti véleménye megküldésével egyidejűleg a tervezett intézkedést elektronikus levél útján jóváhagyásra megküldi a Kommunikációs Főosztálynak, amely három munkanapon belül elektronikus levél útján tájékoztatja a Jogtanácsosi Főosztályt a jóváhagyása megadásáról vagy annak megtagadásáról. A Jogtanácsosi Főosztály a Kommunikációs Főosztály jóváhagyása esetén közvetlenül intézkedik a Hivatal irányában a szükséges intézkedések megtételéről, majd a Hivatal döntéséről közvetlenül elektronikus levél útján tájékoztatja a szakmai kezelő szervezeti egységet. Amennyiben a Kommunikációs Főosztály vagy a Hivatal az ügyirathoz kapcsolódó jóváhagyást megtagadja, a Jogtanácsosi Főosztály tájékoztatja a szakmai kezelő szervezeti egységet arról, hogy az ügyirat a véleményezett tartalommal nem bocsátható jogi megfelelőség tanúsítására. Az ügyirat mindaddig nem bocsátható jogi megfelelőség tanúsítására, ameddig a Jogtanácsosi Főosztály nem nyújt tájékoztatást a Kommunikációs Főosztály jóváhagyásáról vagy a Hivatal döntéséről.

12. § (1) Az ügyirat költségvetési szempontú véleményezésére kizárólag – a kötelezettségvállaló egyidejű tájékoztatása mellett – a Gazdasági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság részére elektronikus úton a ghat@itm.gov.hu e-mail-címre megküldött, a költségvetési szempontú véleményezés szükségességének indokolását tartalmazó, a szakmai kezelő szervezeti egység vezetője által aláírt kérelem alapján kerülhet sor.

(2) A költségvetési szempontú véleménykérés mellékleteként az ügyiratot szükséges megküldeni.

(3) A szakmai kezelő szervezeti egységnek a kötelezettségvállalás tervezett időpontjára, illetőleg a kötelezettségvállalásban meghatározott kötelezettségek teljesítésének kezdő időpontjára is figyelemmel a kötelezettségvállalás dokumentumát – ideértve annak módosítását is – úgy kell költségvetési szempontú véleményezésre megküldeni, hogy a megalapozott írásbeli vélemény elkészítésére, illetve az esetleges korrekció átvezetését követő ismételt véleményezésre tizenöt munkanap időtartam biztosított legyen. A fejezeti kezelésű előirányzatok kezeléséért felelős főosztály a költségvetési szempontú vizsgálat alapján adott véleményét a szakmai kezelő szervezeti egység mellett a Jogtanácsosi Főosztály részére is egyidejűleg elektronikus levél útján megküldi.

(4) Amennyiben a költségvetési szempontú vizsgálat során a fejezeti kezelésű előirányzatok kezeléséért felelős főosztály a kötelezettségvállalás dokumentumának tervezetét nem tartja megfelelőnek, a fejezeti kezelésű előirányzatok kezeléséért felelős főosztály – a Gazdasági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság útján – a felmerülő hiányosságokról elektronikus levélben tájékoztatja a szakmai kezelő szervezeti egységet és a Jogtanácsosi Főosztályt. A hiányos, illetve nem megfelelő tartalommal előkészített ügyirat a szakmai kezelő szervezeti egység részére javításra, kiegészítésre történő visszaküldésével a határidő számítása újraindul.

(5) Az (1) bekezdés szerinti esetben a fejezeti kezelésű előirányzatok kezeléséért felelős főosztály a 6. § (1) bekezdés a) pontja – a pályázat vagy kérelem alapján nyújtott támogatás esetén a b) pont – szerinti nyilatkozatokban foglalt adattartalmat valósnak fogadja el.

(6) A kötelezettségvállalás dokumentumának tervezete nem megfelelő, amennyiben a fejezeti kezelésű előirányzatok kezeléséért felelős főosztály megállapítja, hogy

a) a kötelezettségvállalás dokumentumának tervezetében az alapadatok nem kerültek teljeskörűen meghatározásra, így különösen:

aa) a támogatott tevékenységet,

ab) a költségvetési támogatás összegét, a támogatási intenzitást, az elszámolható költségeket,

ac) a támogatott tevékenység időtartamát és a költségvetési támogatás felhasználásának határidejét,

ad) a költségvetési támogatás rendelkezésre bocsátásának módját, feltételeit, ütemezését, részletekben történő folyósítás esetén az egyes finanszírozási időszakokat a kedvezményezett által benyújtott és a támogató által elfogadott költségterv alapján,

ae) visszatérítendő költségvetési támogatás esetén a visszafizetés módját – egy összegben vagy részletekben –, és határidejét a források – éven belüli, illetve az éven túli forrás felhasználás szabályainak megfelelő – évenkénti ütemezését,

af) a beszámolással – ideértve a beszámoló tartalmi követelményeit is –, továbbá az ellenőrzéssel kapcsolatos szabályokat,

ag) a jogosulatlanul igénybe vett támogatás jogkövetkezményeit, visszafizetésének rendjét, – a biztosítékmentesség kivételével – a visszafizetés biztosítékait,

ah) a költségvetési támogatással kapcsolatos iratok, valamint a költségvetési támogatás felhasználását alátámasztó bizonylatok teljes körű megőrzésének határidejét,

ai) a támogatott tevékenység megvalósításában közreműködők bevonásának lehetőségét, a közreműködők által megvalósítható tevékenységeket,

aj) az ezen utasítás szerinti adatszolgáltatásokhoz szükséges adatok és az azokban bekövetkező változások támogató felé történő bejelentésének kötelezettségét, a bejelentési kötelezettség elmulasztásának következményeit, és

ak) a kötelezettségvállalás felmondásának, illetve az attól történő elállás esetköreit;

b) a kötelezettségvállalás dokumentumának tervezetében rögzített adatok és a 6. § (1) bekezdés a) pontja, – a pályázat vagy kérelem alapján nyújtott támogatás esetén a b) pontja – szerinti nyilatkozatokban foglalt adatok eltérnek egymástól, vagy nem kerültek megküldésre.

4. A kötelezettségvállalás dokumentuma jogi megfelelőségének tanúsítása

13. § (1) A szakmai kezelő szervezeti egység az aláírásra felterjesztett ügyiratnak a Jogtanácsosi Főosztály részére történő megküldésével – a (2) bekezdés szerinti esetek valamelyikére történő hivatkozást tartalmazó feljegyzés útján – kérelmezi az ügyirat jogi megfelelőségének tanúsítását, amelyet a Jogtanácsosi Főosztály az ügyiratban a szakmai kezelő szervezeti egység által kettő példányban elhelyezett, a jelen utasítás 8. mellékletét képező formanyomtatványon (a továbbiakban: jogi megfelelőségi tanúsítvány) végez el a kötelezettségvállalás dokumentumának jogi megfelelősége esetén.

(2) Jogi megfelelőség tanúsítására a kötelezettségvállalás dokumentumának 9. és 11. § szerinti – valamint arra irányuló kérelem esetén a 12. § szerinti költségvetési szempontú – véleményezését követően akkor kerülhet sor, amennyiben a véleményezés során

a) a véleményezők észrevételt nem tettek, és erre az (1) bekezdés szerinti feljegyzés kifejezetten kitér,

b) a véleményezők észrevételt tettek, és a kötelezettségvállalás dokumentumának tervezete azoknak megfelelően átdolgozásra került, figyelemmel az 10. § (2) bekezdésében foglaltakra is, és erre az (1) bekezdés szerinti feljegyzés kifejezetten kitér.

(3) A jogi megfelelőség tanúsítására a Jogtanácsosi Főosztály vezetője vagy a Jogtanácsosi Főosztály vezetőjének írásban meghatalmazott kormánytisztviselője jogosult.

(4) A Jogtanácsosi Főosztály az ügyirat titkárságára történő beérkezésétől számított nyolc munkanapon belül, a szakmai kezelő szervezeti egység által teljes körűen felszerelt ügyirat részét képező kötelezettségvállalás dokumentumát megvizsgálja, és dönt a jogi megfelelőség tanúsításáról.

(5) Amennyiben a jelen § szerinti vizsgálat során a Jogtanácsosi Főosztály megállapítja, hogy az ügyirat jogi megfelelőség tanúsítására nem alkalmas, erről szóló döntéséről a szakmai kezelő szervezeti egységet az ügyirat visszaküldésével értesíti.

(6) A jogi megfelelőségi tanúsítvány kiadását követően a Jogtanácsosi Főosztály az ügyiratot a fejezeti kezelésű előirányzatok kezeléséért felelős főosztály részére továbbítja.

5. A pénzügyi kötelezettségvállalást tartalmazó kötelezettségvállalás dokumentuma tervezetének
pénzügyi ellenjegyzése

14. § (1) A pénzügyi ellenjegyzés az ezen utasítás hatálya alá tartozó kötelezettségvállalások esetén a fejezeti kezelésű előirányzatok kezeléséért felelős főosztály feladata.

(2) Pénzügyi ellenjegyzésre kizárólag a jogi megfelelőségi tanúsítvány kiadását követően kerülhet sor.

15. § (1) A pénzügyi ellenjegyzésre megküldött ügyiratnak tartalmazni kell

a) a kötelezettségvállalási adatlapot, amelyet kötelezettségvállaló, valamint – a közigazgatási államtitkár és a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár kivételével – az egyes fejezeti és központi kezelésű előirányzatok felhasználásáról szóló miniszteri utasításban meghatározott egyetértést gyakorló vezető jóváhagyott,

b) a kötelezettségvállalás dokumentumának tervezetét pénzügyi ellenjegyzés céljából,

c)12

d)13 a Jogtanácsosi Főosztály jogi megfelelőségi tanúsítványát, valamint a 11. § szerinti közbeszerzési szempontú véleményét (és amennyiben szükséges, a Hivatal jóváhagyó döntését),

e) az aláírt szerződéses adatlapot,

f) jelen utasítás 7. melléklete szerint betétívet 2 eredeti példányban, valamint

g) a 6. § (1) bekezdése szerinti dokumentumokat legalább 3 eredeti példányban.

(2) Az (1) bekezdés a) pontja nem alkalmazandó abban az esetben, amennyiben a kötelezettségvállaláshoz a miniszter vagy a közigazgatási államtitkár jóváhagyása szükséges. Ezekben az esetekben az egyetértés kötelezettségvállalási adatlapra történő rávezetése a pénzügyi ellenjegyzést követően történik.

16. § (1) A pénzügyi ellenjegyző a pénzügyi ellenjegyzés kezdeményezésének beérkezését követően haladéktalanul ellenőrzi, hogy

a) a jóváhagyott költségvetés fel nem használt, illetve le nem kötött, a kötelezettségvállalás tárgyával összefüggő módosított kiadási előirányzata rendelkezésre áll az adott részfeladaton (ügyletkódon),

b) a kötelezettségvállalás – a 2–4. és 5. melléklet szerinti nyilatkozatokban foglaltak figyelembevételével – nem sérti a gazdálkodásra vonatkozó szabályokat,

c) a kötelezettségvállalás megfelel az Ávr. 53/A. §-ában foglalt előírásoknak,

d) a kifizetés időpontjában a fedezet rendelkezésre áll, illetve a befolyt vagy a megtervezett bevétel biztosítja a fedezetet,

e) a szerződés szerinti fizetési kötelezettség összhangban áll az egyes fejezeti és központi kezelésű előirányzatok felhasználásának szabályairól szóló miniszteri utasítás alapján elkészített előirányzat-felhasználási tervvel,

f) a 6. § (1) bekezdése szerinti nyilatkozatokban, valamint kötelezettségvállalási adatlapon szereplő adatok megegyeznek a szerződéstervezet adataival.

(2) A pénzügyi ellenjegyző az (1) bekezdés b) pontja keretében vizsgálja a jelen utasításban a kötelezettségvállaláshoz előírt nyilatkozatok, valamint a szerződés mellékletét képező dokumentumok meglétét, megfelelőségét, a szerződéssel való összhangját, a költségterv, valamint a szerződés pénzügy-szakmai tartalmi elemeit.

(3) Amennyiben az ellenjegyzésre jogosult megállapítja, hogy az ügyirat az (1) bekezdésben rögzített feltételeknek nem felel meg, az ügyiratot – a pénzügyi ellenjegyzés akadályának megjelölésével – a szakmai kezelő szervezeti egység részére visszaküldi.

(4) A pénzügyi ellenjegyzésre a szerződéstervezet bonthatatlan kötéssel történő összefűzését követően, az ügyirat fejezeti kezelésű előirányzatok kezeléséért felelős főosztály titkárságára való beérkezését követő nyolc munkanapon belül kerül sor.

(5) A pénzügyi ellenjegyző a rendelkezésére bocsátott iratokat a pénzügyi ellenjegyzést követően aláírás céljából haladéktalanul továbbítja a kötelezettségvállaló részére.

III. ÁTMENETI ÉS ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

17. § (1) Ez az utasítás – a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivétellel – a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2) Az (5) bekezdés 2018. december 31-én lép hatályba.

(4)14

(5)15

18. § (1)16

(2)17

(3) Hatályát veszti a 26/2015. (VII. 28.) NFM utasítás

a)18

b)19

c)20

d)21

e)22

f)23

g)24

h)25

19. §26

1. melléklet a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasításhoz27


TERVEZETT KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSI IGÉNY

I. A központi költségvetésről szóló törvény XVII. Innovációs és Technológiai Minisztérium fejezet fejezeti kezelésű előirányzataiból történő támogatásnyújtáshoz kapcsolódó különös szabályokról szóló 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás 2. § alapján az alábbi támogatási szerződés/támogatói okirat/lebonyolítói megállapodás/kezelői megállapodás/előirányzat-átcsoportosítás előkészítése érdekében kérem az alábbiak szerint a fedezet vizsgálatát:

1. A kezdeményező szakmai kezelő szervezeti egység megnevezése:

2. A forrásként szolgáló előirányzat
– címrendi besorolása:
– elnevezése:
– ÁHT azonosítója:
– a részfeladat (ügyletkód) megnevezése:

3. A támogatott megnevezése:

4. A szerződés tárgya:

5. A szerződés összege:

6. A szerződéses összeg forrásösszetétele:
– Támogatás/Bevétel/Előző évi maradvány igénybevétele (megfelelő aláhúzandó)
– Kifizetendő támogatás kormányzati funkciók szerinti részletezése:

(forint)

Kormányzati funkció

Rovat száma

Kifizetendő támogatás összege, amelyből

funkciószáma

 

működési

felhalmozási

összesen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindösszesen:

 

 

 



A szerződés előkészítésével kapcsolatos egyéb vezetői megjegyzés:


Budapest, 20………………………………
……………………………….
kötelezettségvállaló



II. A fejezeti kezelésű előirányzatok kezeléséért felelős főosztály záradéka:

1. A fedezet rovat szinten rendelkezésre áll.

2. A fedezet rovatok szinten nem áll rendelkezésre, de a fedezet az előirányzaton – rovatok közötti átcsoportosítással – biztosított.

3. A fedezet rovat szinten nem áll rendelkezésre és a fedezet rovat szinten nem biztosítható.

4. Fedezet nem áll rendelkezésre.


Budapest, 20………………………………
……………………………….
pénzügyi ellenjegyző

2. melléklet a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasításhoz

NYILATKOZAT

a ………………….. iktatószámú TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉSHEZ/TÁMOGATÓI OKIRATHOZ

1. Kijelentem hogy a(z)

……………………………………………………………………………

(támogatott szervezet megnevezése)


részére megítélt támogatásról szóló döntésnek a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) által működtetett kincstári monitoring rendszerbe történő bejelentésére irányuló intézkedést megtettem, amelynek visszaigazolása a Kincstár részéről megtörtént.28 Nincs tudomásom semmilyen más körülményről, amely a hatályos jogszabályi előírások, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium belső szabályzatainak rendelkezései alapján a támogatási szerződés megkötését/támogatói okirat kiadását kizárná.29

2. Kijelentem, hogy az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség és az Egyenlő Bánásmód Hatóság, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatósági adatbázisát30 ellenőriztem, ennek dokumentációját jelen nyilatkozatomhoz csatolom. A csatolt dokumentumok alapján megállapítható, hogy az 1. pontban megjelölt kedvezményezettel a támogatási szerződés megkötését/ támogatói okirat kiadását a rendezett munkaügyi kapcsolatokat megkövetelő jogszabályi rendelkezések nem gátolják.

3. Kijelentem, hogy a támogatástervezet /A megfelelő pont betűjele bekarikázandó./

a) nem tartozik az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikke (1) bekezdésének hatálya alá;

b) az Európai Bizottság ………..… számú határozatával jóváhagyott létező támogatás részeként kerül a kedvezményezett részére biztosításra31;

c) a Bizottság 2014. június 17-i 651/2014/EU rendelete a Szerződés 107. és 108. cikke alkalmazásában bizonyos támogatási kategóriáknak a belső piaccal összeegyeztethetővé nyilvánításáról (általános csoportmentességi rendelet) hatálya alá tartozik,

d) az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló 2013. december 18-i 1407/2013/EU bizottsági rendelet 3. cikke szerinti támogatás,

e) az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének az általános gazdasági érdekű szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára nyújtott csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló 2012. április 25-i 360/2012/EU bizottsági rendelet 2. cikke szerinti támogatás,

f) az Európai Unió működéséről szóló szerződés 106. cikke (2) bekezdésének az általános gazdasági érdekű szolgáltatások nyújtásával megbízott egyes vállalkozások javára közszolgáltatás ellentételezése formájában nyújtott állami támogatásra való alkalmazásáról szóló 2011. december 20-i 2012/21/EU bizottsági határozat 2. cikke szerinti támogatás,

g) az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikke (1) bekezdésének hatálya alá tartozik és a b)-f) pontok egyike sem teljesül rá nézve, annak az Európai Bizottság irányába egyedi támogatásként történő bejelentése szükséges (Támogatásokat Vizsgáló Iroda felé).


A támogatási tervezetben megjelölt kedvezményezett részére jelen tervezett támogatási összeggel együttesen mindeddig ………….(tárgyévet megelőző két év) és …………(tárgyév) évek során mindösszesen

………………….euró összeg

került biztosításra csekély összegű támogatásként a XVII. ITM fejezet fejezeti kezelésű előirányzatainak terhére32.


A támogatási tervezetben megjelölt kedvezményezett részére jelen tervezett támogatási összeggel együttesen mindeddig ………….(tárgyévet megelőző két év) és …………(tárgyév) évek során mindösszesen

………………….euró összeg

került biztosításra az általános gazdasági érdekű szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára nyújtott (közszolgáltatás ellentételezése céljából) csekély összegű támogatásként a XVII. ITM fejezet fejezeti kezelésű előirányzatainak terhére33.


Nyilatkozom, hogy a b)-g) pontok szerinti támogatási tervezetek a Támogatásokat Vizsgáló Iroda részére, továbbá a g) pont esetében az Európai Bizottság irányába a Jogtanácsosi Főosztály által történő bejelentéséhez szükséges minden további információt biztosítok.

Az Európai Bizottság irányába egyedi támogatásként történő bejelentéshez szükséges, az Európai Közösséget létrehozó Szerződés 93. cikkének alkalmazására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló 659/1999/EK tanácsi rendelet végrehajtásáról szóló 2004. április 21-i 794/2004/EK bizottsági rendelet I. számú Mellékletének I. Része szerinti adatlapot a szakmai ügyirathoz hiánytalanul feltöltve csatolom34.

4. Kijelentem, hogy a támogatástervezet alapján – a 2011. évi CLXXV. törvény (továbbiakban: Civil tv.) szerint – /A megfelelő rész aláhúzandó./

4.1. civil szervezet részére történik forrásjuttatás. /ebben az esetben az 5)-6) pontok kitöltése is szükséges/

4.2. nem civil szervezet részére történik forrásjuttatás.

5. A támogatástervezet alapján a civil szervezet részére juttatott forrás /A megfelelő rész aláhúzandó./

5.1. közszolgáltatási szerződés alapján biztosított (Civil tv. 2. § 21. pont és 35. §)

5.2. feladatfinanszírozást szolgáló költségvetési támogatás (Civil tv. 2. § 8. pont)

5.3. működési célú költségvetési támogatás

5.4. Civil tv. 54. § a)-b) pont hatálya alá tartozó támogatás /A megfelelő pont betűjele bekarikázandó./

a) rendeltetése az állam vagy valamely közigazgatási szerv felelősségébe tartozó, jogszabályban (ideértve a költségvetési törvényben nevesített szervezetek támogatását) vagy kormányhatározatban meghatározott feladat, vagy feladat egy részének ellátását célozza

    jogszabály vagy kormányhatározat száma: ……………………………………………..

b) nyújtása normatív alapon vagy a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló törvény szerint történik.

A fenti 5.1.-5.4. pontokból működési költségeket finanszírozó támogatás összege: ………………….

6. Kijelentem, hogy a civil szervezet letétbe helyezte számviteli beszámolóját az Országos Bírósági Hivatalnál, amelynek tényéről meggyőződtem. /A megfelelő rész aláhúzandó./

    igen    nem

7. A Nemzeti Kommunikációs Hivatalról és a kormányzati kommunikációs beszerzések központosított közbeszerzési rendszeréről szóló 247/2014. (X. 1.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó (NKOH engedélyköteles) támogatás: /A megfelelő rész aláhúzandó./

    igen    nem

B u d a p e s t, 20…………………….

…….…………………………………                    ……………………………………...

szakmai kezelő szervezeti egység vezetője    előirányzat felett felügyeletet gyakorló helyettes államtitkár

3. melléklet a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasításhoz35

Pályázó/Kérelmet benyújtó (természetes személy) NYILATKOZATA


A pályázó/kérelmet benyújtó adatai:

név:

lakcím:

adószám (adóazonosító jel):

egyéni vállalkozó esetén az igazolvány száma:

számlavezető pénzintézet neve:

számlaszáma:


Alulírott mint pályázó az alábbiakról nyilatkozom:

1. az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 75. § (2) bekezdés d) pontja alapján kijelentem, hogy az általam az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (a továbbiakban: ITM) ……………………-án ………………………… tárgyban benyújtott pályázathoz/kérelemhez kapcsolódóan

(a megfelelő kiválasztandó)

a) megfelelek (a megfelelő kiválasztandó)

aa) az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) Áht. 50. § (1) bekezdés a) pontjában a rendezett munkaügyi kapcsolatok vonatkozásában meghatározott feltételeknek,

ab) az Ávr. 82. § (1) bekezdés a)–e) pontjában és (2) bekezdésében meghatározott – a rendezett munkaügyi kapcsolatok megsértését jelentő – kizáró okok személyemben nem állnak fenn


VAGY

b) vonatkozásomban az Áht. 50. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott rendezett munkaügyi kapcsolatok követelménye – munkavállaló foglalkoztatásának hiányában – nem értelmezhető;


VAGY

c) rám Magyarországon történő foglalkoztatás hiányában az Áht. 50. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott rendezett munkaügyi kapcsolatok követelménye nem terjed ki;

2. (a megfelelő kiválasztandó)

a) az Áht. 48/B. § (1) bekezdés a)–e) pontjában meghatározott – összeférhetetlenséget megalapozó – kizáró okok személyemben nem állnak fenn jelen nyilatkozat függeléke);


VAGY

b) az Áht. 48/B. § (1) bekezdés a)–e) pontjában meghatározott – összeférhetetlenséget megalapozó – kizáró okok a személyemben a támogatás jellegére tekintettel (a megfelelő kiválasztandó)

ba) fogyatékos természetes személyeknek a fogyatékos élethelyzetre tekintettel nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátás

bb) családtámogatás

bc) a természetes személyeknek a méltánylást igénylő élethelyzetükre figyelemmel, továbbá jövedelmük pótlása, illetve kiegészítése érdekében rászorultsági alapon nyújtott egyéb szociális pénzbeli, természetbeni és személyes jellegű ellátás

nem alkalmazandók (jelen nyilatkozat függeléke);


VAGY

c) az Áht. 48/B. § (1) bekezdés a)–e) pontjában foglaltak valamelyike fennáll; (jelen nyilatkozat függeléke)

3. a pályázatban/kérelemben foglalt adatok, információk és dokumentumok teljes körűek, valódiak és hitelesek;

4. a) támogatási igényt a jelen pályázatban/kérelemben foglalt tárgyban a pályázat benyújtását megelőző 5 évben, illetve azzal egyidejűleg nem nyújtottam be;


VAGY (a megfelelő kiválasztandó)

b) támogatási igényt a jelen pályázatban/kérelemben foglalt tárgyban pályázat benyújtását megelőző 5 évben, illetve egyidejűleg az alábbiak szerint nyújtott be az ITM, illetve a jogelőd minisztériumok (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium – hulladékgazdálkodási szakterület, Nemzetgazdasági Minisztérium – szakképzésért és felnőttképzésért, belgazdaságért, iparügyért, építésgazdaságért, kereskedelemért felelős területek), valamint más szervezet (minisztérium illetve annak kezelő/lebonyolító szervezete, önkormányzat) részére:

Támogató szervezet

Dátum

Igényelt összeg (Ft)

Elnyert összeg (Ft)

Elszámolt összeg (Ft)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Amennyiben a nyilatkozattételt követően a pályázatban/kérelemben foglalt tárgyban támogatást nyerek, az elnyert támogatásról 8 napon belül tájékoztatom az ITM-et.

5. velem szemben adósságrendezési eljárás nincs folyamatban (külföldi pályázó/kérelmet benyújtó esetén e tekintetben a pályázó/kérelmet benyújtó saját joga alkalmazandó);

6. a költségvetési támogatás feltételeként

a) saját forrás nem került előírásra


VAGY (a megfelelő kiválasztandó)

b) a pályázatban/kérelemben meghatározott feladat megvalósításához előírt saját forrás mértéke a feladat összköltségének arányában ……%, azaz …………………… Ft,

ÉS

büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a b) pontban meghatározott mértékű saját forrással rendelkezem.

7. kijelentem, hogy részemről nem áll fenn harmadik személy irányába olyan kötelezettség, amely a költségvetési támogatás céljának megvalósulását meghiúsíthatja.

8. (a megfelelő kiválasztandó)

a) vállalom az ITM, mint támogató által előírt biztosítékok rendelkezésre bocsátását – a b) pontban meghatározott biztosítékmentesség kivételével – az ITM által meghatározott határidőig;


VAGY

b) a ba)–bc) alpontokban meghatározott indok36 alapján az ITM részéről történő biztosítékadási kötelezettségtől való eltekintését kérem

ba) pozitív döntés esetében a részemre megítélt költségvetési támogatás folyósítására a beszámoló elfogadását követően kerül sor;

bb) az igényelt költségvetési támogatás összegére (a támogatási kérelemben meghatározott feladat megvalósításához igényelt költségvetési támogatás összege < 20 millió forint vagy a projekt megvalósításához a személyem részéről igényelt költségvetési támogatás összege < 20 millió forint37) tekintettel;



bc) a pályázati kiírás alapján biztosítékadási kötelezettség alól mentesítés esetének feltételei vonatkozásomban fennállnak (működési célú vagy kutatásra, fejlesztésre vagy innovációra irányuló költségvetési támogatás esetében3)

bd) határon túli támogatást igénylő természetes személy esetében: részemre a költségvetési támogatás biztosítására az Ávr.-ben és a határon túli költségvetési támogatások sajátos szabályairól szóló 98/2012. (V. 15.) Korm. rendeletben foglalt előírások figyelembevételével kerül sor;


VAGY

c) határon túli támogatást igénylő természetes személy esetében: – a biztosítékmentesség kivételével – a biztosítékadási kötelezettségemnek a ca)–cf) pontban foglaltak tesz eleget4

ca) a megvalósítás időszakára vonatkozóan: valamennyi, jogszabály alapján beszedési megbízással megterhelhető fizetési számlámra vonatkozó, az ITM javára szóló, Ávr. 84. § (2) bekezdés a) pontja szerinti tartalommal és az ellenőrzési véghatáridővel kiállított felhatalmazó levél benyújtásával teszek eleget,

cb) zálogjog kikötése,

cc) garancia,

cd) kezesség,

ce) óvadék,

cf) egyéb, éspedig: ……………………………………;

9. a pályázatban/kérelemben foglalt cél (költségvetési támogatás) tekintetében személyemet

(a megfelelő kiválasztandó)

a) adólevonási jog megilleti, illetve az adóterhet másra áthárítom;

b) adólevonási jog részben megilleti, illetve az adóterhet részben másra áthárítom;

c) adólevonási jog nem illeti meg, és az adóterhet másra nem hárítom át;

10. a) kijelentem, hogy a kérelemben meghatározott tevékenység (a továbbiakban: támogatott tevékenység) megvalósításához hatósági engedély nem szükséges;


VAGY (a megfelelő kiválasztandó)

b) kijelentem, hogy a támogatott tevékenység hatósági engedélyhez kötött

ÉS (a megfelelő kiválasztandó)

ba) a támogatott tevékenység megvalósításához szükséges hatósági engedélyekkel rendelkezem,

bb) kizárólag a támogatott tevékenység megkezdéséhez szükséges hatósági engedélyekkel rendelkezem (amennyiben bármely hatósági engedély a támogatott tevékenység egyes elemeinek megvalósítását követően szerezhető be).

Tudomásul veszem, hogy a további hatósági engedélyek meglétét az ITM a támogatott tevékenység megvalósítására vonatkozó beszámoló keretében ellenőrzi.

11. Kijelentem, hogy személyem szerepel/nem szerepel (megfelelő kiválasztandó) a köztartozásmentes adózói adatbázisban. Egyidejűleg tudomásul veszem, hogy a megítélt és a támogatói okirat/ támogatási szerződés alapján kiutalható támogatásból a köztartozás összegét az Áht. 51. § (2) bekezdése, valamint az Ávr. 90. § (1) bekezdése szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatszolgáltatása alapján a Magyar Államkincstár visszatartja, és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megfelelő bevételi számláján jóváírja. A visszatartás a Kedvezményezettnek a költségvetési támogatás érdekében a támogatói okiratban/támogatási szerződésben vállalt kötelezettségeit – az Ávr. 90. § (4) bekezdése alapján – nem csökkenti, a visszatartott összeg a költségvetési támogatással történő elszámolás során a költségterv alapján felmerült költségként nem számolható el, kivéve, ha a közfeladat ellátásának más módon vagy más szervezeti keretben történő hatékonyabb biztosítása érdekében az Országgyűlés, a Kormány vagy a miniszter hatáskörében hozott intézkedés végrehajtása azt kifejezetten szükségessé teszi.

12. Tudomásul veszem, hogy adóazonosító jelemet az ITM és a Magyar Államkincstár felhasználja a lejárt köztartozások teljesítése, illetve a köztartozás bekövetkezése tényének és összegének megismeréséhez.

13. Hozzájárulok ahhoz, hogy a személyemnek a Kincstár által működtetett monitoring rendszerben nyilvántartott adataihoz a költségvetési támogatás utalványozója, folyósítója, a XIX. Uniós fejlesztések fejezetből biztosított költségvetési támogatás esetén a közreműködő szervezet, ennek hiányában az irányító hatóság (a továbbiakban együtt: a támogatás folyósítója), az Állami Számvevőszék, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság, az állami adóhatóság, a csekély összegű támogatások nyilvántartásában érintett szervek hozzáférjenek.

14. Magyarország felé lejárt és ki nem egyenlített adó-, járulék, vám- és illetéktartozásom nincs (határon túli támogatást igénylő esetén).

15. Tudomásul veszem, hogy a jelen nyilatkozat megfelelő kitöltése és aláírása a támogatás nyújtásának feltétele.

16. Támogatói okirat alkalmazása esetében jelen nyilatkozat aláírásával vállalom, hogy az Ávr. 97. § (1) bekezdésében meghatározott körülmények bekövetkezését, annak tudomásomra jutásától számított nyolc napon belül az ITM-nek bejelentem.




…………………………, 20…………………………

……………………………………………………
Pályázó/ kérelmet benyújtó neve




Függelék:

– NYILATKOZAT az államháztartásról szóló törvény szerinti összeférhetetlenség fennállásáról vagy hiányáról.

4. melléklet a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasításhoz38


Pályázó/Kérelmet benyújtó (jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet)
NYILATKOZATA

A pályázó/kérelmet benyújtó adatai:
név:
székhely:
képviselő neve:
nyilvántartási szám:
nyilvántartást vezető szerv neve:
adószám:
számlavezető pénzintézet neve:
számlaszáma:

Alulírott mint a(z) ……………………………………, pályázó/kérelmet benyújtó szervezet képviseletére jogosult személy a pályázó/kérelmet benyújtó szervezet nevében az alábbiakról nyilatkozom:

1. az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 75. § (2) bekezdés d) pontja alapján kijelentem, hogy az általam képviselt szervezet által az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (a továbbiakban: ITM) ………………-án …………………………………… tárgyban benyújtott pályázathoz/kérelemhez kapcsolódóan az általam képviselt szervezet (a megfelelő kiválasztandó)
a) megfelel (a megfelelő kiválasztandó)
aa) az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 50. § (1) bekezdés a) pontjában a rendezett munkaügyi kapcsolatok vonatkozásában meghatározott feltételeknek,
ab) az Ávr. 82. § (1) bekezdés a)–e) alpontjában és a (2) bekezdésében meghatározott – a rendezett munkaügyi kapcsolatok megsértését jelentő – kizáró okok az általam képviselt szervezet tekintetében nem állnak fenn,
ÉS (a megfelelő kiválasztandó)
b) az Ávr. szerint vizsgálandó jogi személy, jogi személyiség nélküli szervezet adatait rendelkezésre bocsátja;
c) rendőrség, büntetés-végrehajtási szervezet, hivatásos katasztrófavédelmi szerv, polgári nemzetbiztonsági szolgálat esetében az Ávr. 82. § (5) bekezdés a) pontjában nevesített szerv részéről kiállított, a rendezett munkaügyi kapcsolatok feltételeinek teljesülésének megállapítása alapjául szolgáló igazolást legkésőbb a támogatás biztosítására irányuló jognyilatkozat kiadásának időpontjáig rendelkezésre bocsátja;
d) honvédelmi szervezetek esetében a Honvédelmi Minisztérium Hatósági Hivatal részéről kiállított, a rendezett munkaügyi kapcsolatok feltételeinek teljesülésének megállapítása alapjául szolgáló igazolást legkésőbb a támogatás biztosítására irányuló jognyilatkozat kiadásának időpontjáig rendelkezésre bocsátja;
VAGY
e) az általam képviselt szervezet vonatkozásában az Áht. 50. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott rendezett munkaügyi kapcsolatok követelménye – munkavállaló foglalkoztatásának hiányában – nem értelmezhető;
VAGY
f) az általam képviselt szervezetre Magyarországon történő foglalkoztatás hiányában az Áht. 50. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott rendezett munkaügyi kapcsolatok követelménye nem terjed ki;

2. a) az Áht 50. § (1) bekezdés b) pontjában előírtak szerint nyilatkozom, hogy az általam képviselt szervezet eleget tett a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvényben foglalt közzétételi kötelezettségének. Az általam képviselt szervezet tekintetében
elektronikus úton közzétett adatok elérhetősége a következő:
…………………………………… (honlap címe);
VAGY (a megfelelő kiválasztandó)
b) az általam képviselt szervezet vonatkozásában a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvényben foglalt közzétételi kötelezettség nem releváns;

3. az Áht. 50. § (1) bekezdés c) pontjában előírtak szerint nyilatkozom, hogy az általam képviselt szervezet a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdés 1. pontja szerinti átlátható szervezetnek minősül;

4. a) az Áht. 48/B. § (1) bekezdés a)–e) pontjában meghatározott – összeférhetetlenséget megalapozó – kizáró okok az általam képviselt szervezet tekintetében nem állnak fenn (jelen nyilatkozat függeléke);
VAGY (a megfelelő kiválasztandó)
b) az Áht. 48/B. § (1) bekezdés a)–e) pontjában foglaltak valamelyike fennáll (jelen nyilatkozat függeléke);

5. a pályázatban/kérelemben foglalt adatok, információk és dokumentumok teljes körűek, valódiak és hitelesek;
a) az általam képviselt szervezet támogatási igényt a pályázatban/kérelemben foglalt tárgyban a pályázat benyújtását megelőző 5 évben, illetve azzal egyidejűleg nem nyújtott be;
VAGY (a megfelelő kiválasztandó)
b) az általam képviselt szervezet támogatási igényt a pályázatban/kérelemben foglalt tárgyban a pályázat/kérelem benyújtását megelőző 5 évben, illetve egyidejűleg az alábbiak szerint nyújtott be az ITM, illetve a jogelőd minisztériumok (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium – hulladékgazdálkodási szakterület, Nemzetgazdasági Minisztérium – szakképzésért és felnőttképzésért, belgazdaságért, iparügyért, építésgazdaságért, kereskedelemért felelős területek), valamint más szervezet (minisztérium illetve annak kezelő/lebonyolító szervezete, önkormányzat) részére:

Támogató szervezet

Dátum

Igényelt összeg (Ft)

Elnyert összeg (Ft)

Elszámolt összeg (Ft)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amennyiben a nyilatkozattételt követően a jelen pályázatban/kérelemben foglalt tárgyban az általam képviselt szervezet támogatást nyer, az elnyert támogatásról 8 napon belül tájékoztatom az ITM-et.

7. az általam képviselt szervezet nem áll végelszámolás alatt, illetve ellene csőd-, felszámolási eljárás, vagy egyéb, a megszüntetésére irányuló, jogszabályban meghatározott eljárás vagy adósságrendezési eljárás nincs folyamatban (a külföldi pályázókérelmet benyújtó esetén e tekintetben a pályázó/kérelmet benyújtó saját joga alkalmazandó);

8. a költségvetési támogatás feltételeként (a megfelelő kiválasztandó)
a) saját forrás nem került előírásra,
VAGY
b) a pályázatban/kérelemben meghatározott feladat megvalósításához előírt saját forrás mértéke a feladat összköltségének arányában ……%, azaz ………………… Ft, amellyel az általam képviselt szervezet rendelkezik
ÉS (a megfelelő kiválasztandó)
ba) az általam képviselt szervezet a b) pontban meghatározott mértékű saját forrás rendelkezésre állását igazoló dokumentumot
1. helyi önkormányzat, nemzetiségi önkormányzat, társulás esetén a képviselő-testületi, társulási tanácsi határozatát, vagy a képviselő-testület költségvetési rendeletbe, határozatba foglalt – a tartalék feletti rendelkezési jogot átruházó – felhatalmazása alapján a polgármester, nemzetiségi önkormányzat elnöke, illetve társulási tanács elnöke nyilatkozatát,
2. költségvetési szerv esetén a költségvetési szerv vezetőjének nyilatkozatát
legkésőbb a támogatás biztosítására irányuló jognyilatkozat – különösen támogatói okirat, támogatási szerződés – kiadásának, megkötésének időpontjáig az ITM-hez benyújtom;
bb) a ba) alpont 1. pontja és a ba) alpont 2. pontja alá nem tartozó esetben büntetőjogi felelősségem tudatában az általam képviselt szerv nevében eljárva a saját forrás rendelkezésre állásáról a b) pontban foglaltak szerint nyilatkozom.

9. kijelentem, hogy az általam képviselt szervezet részéről nem áll fenn harmadik személy irányába olyan kötelezettsége, amely a költségvetési támogatás céljának megvalósulását meghiúsíthatja;

10. (a megfelelő kiválasztandó)
a) az általam képviselt szervezet vállalja az ITM, mint támogató által előírt biztosítékok rendelkezésre bocsátását – a b) pontban meghatározott biztosítékmentesség kivételével – az ITM által meghatározott határidőig;
VAGY
b) az általam képviselt szervezet vonatkozásában a ba)–be) pontokban meghatározott indok39 alapján az ITM részéről történő biztosítékadási kötelezettségtől való eltekintését kérem
ba) pozitív döntés esetében az általam képviselt szervezet részére megítélt költségvetési támogatás folyósítására a beszámoló elfogadását követően kerül sor;
bb) a szervezeti jogállásomra (költségvetési szerv, egyházi jogi személy, szociális szövetkezet40) tekintettel;
bc) a szervezeti jogállásomra (helyi önkormányzat, nemzetiségi önkormányzat) és a támogatandó feladat jellegére (teljes egészében a helyi önkormányzat kötelező feladata vagy önként vállalt helyi közfeladata, nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi feladata41) vagy annak eredményére tekintettel (a fejlesztés révén létrejövő vagyon a helyi önkormányzat vagy a nemzetiségi önkormányzat törzsvagyonává válik42);
bd) az igényelt költségvetési támogatás összegére (a pályázatban meghatározott feladat megvalósításához igényelt költségvetési támogatás összege < 20 millió forint vagy a projekt megvalósításához az általam képviselt szervezet javára igényelt költségvetési támogatás összege < 20 millió forint43) tekintettel;
be) a pályázati kiírás alapján biztosítékadási kötelezettség alól mentesítés esetének feltételei az általam képviselt szervezet vonatkozásában fennállnak (működési célú vagy kutatásra, fejlesztésre vagy innovációra irányuló költségvetési támogatás esetében44);
bf) az általam képviselt határon túli szervezet részére költségvetési támogatás biztosítására az Ávr.-ben és a határon túli költségvetési támogatások sajátos szabályairól szóló 98/2012. (V.15.) Korm. rendeletben foglalt előírások figyelembevételével kerül sor.
VAGY
c) az általam képviselt határon túli szervezet – a biztosítékmentesség kivételével – a biztosítékadási kötelezettségének az ITM által meghatározott határidőig az alábbiak szerint tesz eleget
(a megfelelő kiválasztandó)
ca) a megvalósítás időszakára vonatkozóan: az általam képviselt szervezet valamennyi, jogszabály alapján beszedési megbízással megterhelhető fizetési számlájára vonatkozó, az ITM javára szóló, Ávr. 84. § (2) bekezdés a) pontja szerinti tartalommal és az ellenőrzési véghatáridővel kiállított felhatalmazó levél benyújtásával tesz eleget,
cb) zálogjog kikötése,
cc) garancia,
cd) kezesség,
ce) óvadék,
cf) egyéb, éspedig: ……………………………;

11. a pályázatban/kérelemben foglalt cél (költségvetési támogatás) tekintetében az általam képviselt szervezetet
(a megfelelő kiválasztandó)
a) adólevonási jog megilleti, illetve az adóterhet másra áthárítja;
b) adólevonási jog részben megilleti, illetve az adóterhet részben másra áthárítja;
c) adólevonási jog nem illeti meg, és az adóterhet másra nem hárítja át;

12. a) kijelentem, hogy a pályázatban/kérelemben meghatározott tevékenység (a továbbiakban: támogatott tevékenység) megvalósításához hatósági engedély nem szükséges;
VAGY (a megfelelő kiválasztandó)
b) kijelentem, hogy a támogatott tevékenység hatósági engedélyhez kötött
ÉS (a megfelelő kiválasztandó)
ba) az általam képviselt szervezet a pályázatban/kérelemben meghatározott tevékenység megvalósításához szükséges hatósági engedélyekkel rendelkezik,
bb) az általam képviselt szervezet kizárólag pályázatban/kérelemben meghatározott tevékenység megkezdéséhez szükséges hatósági engedélyekkel rendelkezik (amennyiben bármely hatósági engedély a támogatott tevékenység egyes elemeinek megvalósítását követően szerezhető be).
Tudomásul veszem, hogy a további hatósági engedélyek meglétét az ITM a támogatott tevékenység megvalósítására vonatkozó beszámoló keretében ellenőrzi.

13. Kijelentem, hogy az általam képviselt szervezet szerepel/nem szerepel (a megfelelő kiválasztandó) a köztartozásmentes adózói adatbázisban.
Egyidejűleg tudomásul veszem, hogy a megítélt és a támogatói okirat/támogatási szerződés alapján kiutalható támogatásból a köztartozás összegét az Áht. 51. § (2) pontja, valamint az Ávr. 90. § (1) bekezdése szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatszolgáltatása alapján a Magyar Államkincstár visszatartja, és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megfelelő bevételi számláján jóváírja. A visszatartás a Kedvezményezettnek a költségvetési támogatás érdekében a támogatói okiratban/ támogatási szerződésben vállalt kötelezettségeit – az Ávr. 90. § (4) bekezdése alapján – nem csökkenti, a visszatartott összeg a költségvetési támogatással történő elszámolás során a költségterv alapján felmerült költségként nem számolható el, kivéve, ha a közfeladat ellátásának más módon vagy más szervezeti keretben történő hatékonyabb biztosítása érdekében az Országgyűlés, a Kormány vagy a miniszter hatáskörében hozott intézkedés végrehajtása azt kifejezetten szükségessé teszi.
Továbbá tudomásul veszem, hogy ha az Áht. 51. § (3) bekezdése szerinti nem állami intézmény fenntartónak vagy az általa fenntartott intézménynek – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatszolgáltatása alapján – köztartozása van, a Kincstár erről értesíti a költségvetési támogatást folyósító fejezetet irányító szerv vezetőjét. Ha a fejezetet irányító szerv vezetője úgy nyilatkozik, hogy a köztartozás levonása a nem állami intézmény fenntartója vagy az általa fenntartott intézmény közfeladatai ellátását súlyosan veszélyeztetné, a költségvetési támogatást a Kincstár a köztartozás levonása nélkül utalja át a Kedvezményezettnek.

14. Kijelentem, hogy a költségtervben meghatározott működési és felhalmozási kiadásoknak megfelelően szerepeltetem a kapott Támogatást a számviteli nyilvántartásaimban.

VAGY (a megfelelő kiválasztandó)

Kijelentem, hogy a Költségtervben működési kiadások között szerepeltetett összegekből …………… forint összeg aktivált saját teljesítményként kerül beruházásként nyilvántartásra.

15. Amennyiben Kutatás – Fejlesztési tevékenység kerül megvalósításra a Kedvezményezett kijelenti:
a) A K+F tevékenység kiadásai költségként kerülnek elszámolásra.

VAGY (a megfelelő kiválasztandó)

b) A K+F tevékenység beruházásként kerül nyilvántartásra. Ebben az esetben a Kedvezményezett előzetesen nyilatkozik, hogy az aktivált K+F várható összege ……… forint.
A K+F feladat befejezését követően a végleges aktivált értékről nyilatkozom a Támogató részére.

16. Az általam képviselt szervezet tudomásul veszi, hogy adószámát az ITM és a Magyar Államkincstár felhasználja a lejárt köztartozások teljesítése, illetve a köztartozás bekövetkezése tényének és összegének megismeréséhez.

17. Hozzájárulok ahhoz, hogy az általam képviselt szervezetnek a Kincstár által működtetett monitoring rendszerben nyilvántartott adataihoz a költségvetési támogatás utalványozója, folyósítója, a XIX. Uniós fejlesztések fejezetből biztosított költségvetési támogatás esetén a közreműködő szervezet, ennek hiányában az irányító hatóság (a továbbiakban együtt: a támogatás folyósítója), az Állami Számvevőszék, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság, az állami adóhatóság, a csekély összegű támogatások nyilvántartásában érintett szervek hozzáférjenek

18. Az általam képviselt szervezetnek Magyarország felé lejárt és ki nem egyenlített adó-, járulék, vám- és illetéktartozása nincs (határon túli támogatást igénylő esetén).

19. Az általam képviselt szervezet tudomásul veszi, hogy a jelen nyilatkozat megfelelő kitöltése és aláírása a támogatás nyújtásának feltétele.

20. Az általam képviselt szervezet támogatói okirat alkalmazása esetében jelen nyilatkozat aláírásával vállalja, hogy az Ávr. 97. § (1) bekezdésében meghatározott körülmények bekövetkezését, annak tudomásomra jutásától számított nyolc napon belül az ITM-nek bejelenti.




………………………, 20………………………………

…………………………………………
képviselő neve
(P. H.)




Függelék:
– NYILATKOZAT az államháztartásról szóló törvény szerinti összeférhetetlenség fennállásáról vagy hiányáról

5. melléklet a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasításhoz


8R06368_0

NYILATKOZAT

az államháztartásról szóló törvény szerinti összeférhetetlenség fennállásáról vagy hiányáról

A pályázó/kérelmező

 

 

 

 

 

neve vagy

 

 

 

 

 

 

elnevezése:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lakcíme vagy

 

 

 

 

 

székhelye:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

képviselőjének neve:

 

 

 

 

 

 

 

 

Természetes személy

 

 

 

 

 

 

születési helye, ideje:

 

 

 

 

 

adóazonosító jele:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gazdasági társaság

 

 

 

 

 

 

cégjegyzékszáma:

 

adószáma:

 

 

 

Egyéb szervezet

 

 

 

 

 

 

nyilvántartásba vételi okirat

 

nyilvántartásba vevő

száma:

 

 

szerv megnevezése:

 

 

 

 

Kijelentem, hogy személyemmel, illetve a pályázóként/kérelmezőként megjelölt szervezettel szemben az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 48/B. § (1) bekezdése szerinti összeférhetetlenség

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. A pályázat/kérelem elbírálási eljárásban döntés-előkészítőként közreműködő, illetve döntést hozó vagyok.

 

 

 

 

2. Az alábbi közjogi tisztséget betöltő tisztségviselő vagyok:

 

 

 

 

ha igen, akkor éspedig:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Az 1. vagy 2. pont szerinti személy közös háztartásban élő hozzátartozója vagyok, mivel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hozzátartozói kapcsolat megjelölése:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. A - nyilvánosan működő részvénytársaság kivételével - pályázóként/kérelmezőként megjelölt szervezet olyan gazdasági társaság, amely az 1-2. pontban megjelölt személy tulajdonában áll.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a gazdasági társaság közjogi tisztséget betöltő személy tulajdonában áll:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. - Az állam, a helyi önkormányzat, illetve a köztestület legalább 50 %-os közvetlen vagy közvetett tulajdonában álló gazdasági társaság, valamint a sportegyesület és a sportszövetség kivételével - a pályázóként/kérelmezőként megjelölt gazdasági társaság, alapítvány, egyesület, egyházi jogi személy vagy szakszervezet, illetve ezek önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egysége tekintetében az összeférhetetlenség fennáll, mert

 

 

 

 

egyéb körülmény részletezése:

 

 

 

 

 

 

 

 

Az összeférhetetlenséget megalapozó személy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Közjogi tisztség megjelölése:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hozzátartozói kapcsolat megjelölése:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az összeférhetetlenség alapjául szolgáló egyéb körülmény leírása:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kelt:

2018.12.29

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aláírás/Cégszerű aláírás



Kitöltési útmutató az összeférhetetlenségi nyilatkozat függelékéhez

Áht. 48/B. § (1) Nem lehet a támogatási jogviszonyban kedvezményezett
a) az, aki a támogatási döntést meghozta vagy aki a támogatási döntés meghozatalában döntés-előkészítőként részt vett,
b) az, aki a támogatási döntés időpontjában a Kormány tagja, államtitkár, közigazgatási államtitkár, helyettes államtitkár, megyei közgyűlés elnöke, főpolgármester, polgármester, regionális fejlesztési ügynökség vezető tisztségviselője,
c) az a) és b) pont szerinti személlyel közös háztartásban élő hozzátartozó,
d) – a nyilvánosan működő részvénytársaság kivételével – az a) és b) pont szerinti személy tulajdonában álló gazdasági társaság,
e) – az állam, a helyi önkormányzat, illetve a köztestület legalább 50%-os közvetlen vagy közvetett tulajdonában lévő gazdasági társaság, valamint a sportegyesület és a sportszövetség kivételével – az olyan gazdasági társaság, alapítvány, egyesület, egyházi jogi személy vagy szakszervezet, illetve ezek önálló jogi személyiséggel rendelkező olyan szervezeti egysége, amelyben az a)c) pont szerinti személy vezető tisztségviselő, az alapítvány kezelő szervének, szervezetének tagja, tisztségviselője, az egyesület, az egyházi jogi személy vagy a szakszervezet ügyintéző vagy képviseleti szervének tagja.
(2) Az (1) bekezdést nem kell alkalmazni
a) a társadalombiztosítás pénzbeli és természetbeni ellátásaira,
b) a fogyatékos természetes személyeknek a fogyatékos élethelyzetre tekintettel nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátásokra,
c) a családtámogatásokra, és
d) a természetes személyeknek a méltánylást igénylő élethelyzetükre figyelemmel, továbbá jövedelmük pótlása, illetve kiegészítése érdekében rászorultsági alapon nyújtott egyéb szociális pénzbeli, természetbeni és személyes jellegű
ellátásokra.

A fenti jogszabály alapján a nyilatkozat kitöltése:

1. Abban az esetben, ha a kedvezményezett magánszemély, akkor a fenti jogszabály a)-c) pontja alapján állhat fenn az összeférhetetlenség.
-    Ha nem áll fenn, akkor a függelék 28. sorában ezt kell kiválasztani, az 1-3. pontokban pedig a „nem”-et
(4-5. pont üresen hagyható),
-    ha fennáll az összeférhetetlenség, akkor a 28. sorban a „fennáll a … pont alapján” valamelyikét szükséges kiválasztani, valamint az 1-3. pontokat ennek megfelelően kitölteni (4-5. pont üresen hagyható).

3. Abban az esetben, ha államháztartáson belüli szervezet (költségvetési szerv, helyi önkormányzat, nemzetiségi önkormányzat) a kedvezményezett, nem szükséges az összeférhetetlenségi nyilatkozat, mivel a jogszabály rájuk nem terjeszti ki ezt a feltételt.

2. Abban az esetben, ha gazdasági társaság vagy egyéb államháztartáson kívüli szervezet a kedvezményezett, akkor a jogszabály d)-e) pontjai alapján állhat fenn szervezetileg és a szervezet képviselői tekintetében az a)-c) pontjai alapján az összeférhetetlenség. (Ezért szükséges a szervezet minden hivatalos képviselőjétől az összeférhetetlenségi nyilatkozat és nem elég csak attól a képviselőtől, aki a 9/3a nyilatkozatot és a szerződést aláírja.)
Ez alól kivétel az állam, a helyi önkormányzat, illetve a köztestület legalább 50%-os közvetlen vagy közvetett tulajdonában lévő gazdasági társaság, valamint a sportegyesület és a sportszövetség. Ezek esetében akkor is nyújtható támogatás, ha a jogszabály a)-c) pontja szerinti személy vezető tisztségviselő ezekben.
-    Ha nem áll fenn az összeférhetetlenség, akkor a függelék 28. sorában ezt kell kiválasztani, az 1., 2. és 4. pontban pedig a „nem”-et. (3. és 5. pont üresen marad),
-    ha fennáll az összeférhetetlenség, akkor a 28. sorban a „fennáll a … pont alapján” valamelyikét szükséges kiválasztani, valamint a 3-4-5. pontokat ennek megfelelően kitölteni.

6. melléklet a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasításhoz45


9R02992M_0

Költségterv az igényelt támogatás és a támogató által előírt saját forrás felhasználására

 

 

A Költségterv minden oldalát kérjük cégszerű aláírással ellátni!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

adatok forintban

 

Szerződés szerződéses iktatószáma:

 

 

 

 

 

 

 

 

Kedvezményezett neve:

 

 

 

 

 

 

 

 

Támogatott feladat megnevezése:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I. A feladat megvalósítása érdekében felmerülő tervezett kiadások

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

Saját forrás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ebből a támogató által előírt

 

 

 

 

 

 

 

2.

Igényelt támogatás

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

Összesen

 

 

 

 

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II. Az igényelt támogatásból és a támogató által előírt saját forrásból közvetlenül a feladat megvalósulása érdekében felmerülő tervezett költség

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sor-
szám

Kiadás megnevezése

Az igényelt támogatás terhére

Támogató által előírt saját forrás terhére (amennyiben Támogató által meghatározott forrás megléte a támogatás-nyújtás feltételeként előírásra kerül)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

Anyagköltség

 

 

 

 

 

 

0

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Igénybevett szolgáltatások

 

 

 

 

 

0

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

Egyéb szolgáltatások

 

 

 

 

 

 

0

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

Bérköltség, személyi jellegű egyéb kifizetések

 

 

 

0

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

Bérjárulékok

 

 

 

 

 

 

0

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

Végső kedvezményezettnek továbbítandó működési célú támogatás (kivétel: a LEBONYOLÍTÓ szerv által végzett feladat - l. Áht. 49.§, Ávr.75.§ - ez utóbbi esetben e költségsoron költség nem szerepeltethető)

0

0

 

ebből:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

államháztartáson belülre - kivéve központi költségvetési szervet**

 

 

 

 

2.

államháztartáson kívülre**

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A

Működési kiadások összesen (1+2+3+4+5+6)

 

 

 

 

0

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

Beruházások (immateriális javak, tárgyi eszközök beszerzése)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.

Felújítás (a beker. ért. részét képező valamennyi elismert ktg.-gel)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.

Végső kedvezményezettnek továbbítandó felhalmozási célú támogatás (kivétel: a LEBONYOLÍTÓ szerv által végzett feladat - l. Áht. 49.§, Ávr.75.§ - ez utóbbi esetben e költségsoron költség nem szerepeltethető)

0

0

 

ebből:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

államháztartáson belülre - kivéve központi költségvetési szervet**

 

 

 

 

2.

államháztartáson kívülre**

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B

Felhalmozási kiadások összesen (7+8+9)

 

 

 

 

0

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C

Saját tőke rendezésére rendelkezésre bocsátott pénzeszköz (ha minisztérium a társasági részesedés tekintetében a tulajdonosi joggyakorló nevében és helyett jár el)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igényelt támogatás és a támogató által előírt saját forrás összege összesen (A+B+C)

0

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Az adott támogatás ÁFÁ-t támogatandó költségként elismerő, vagy kizáró tartalmától függően a megfelelő rész aláhúzandó!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

III. A támogatás tervezett felhasználásának ütemezése a kiadások várható felmerülése szerint

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jelen költségtervben támogatás terhére a Kedvezményezettnél tervezett kiadások ütemezése a tárgyévben:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

januárban:

 

Ft

júliusban:

 

 

Ft

 

 

 

februárban:

 

Ft

augusztusban:

 

Ft

 

 

 

márciusban:

 

Ft

szeptemberben:

 

Ft

 

 

 

áprilisban:

 

Ft

októberben:

 

Ft

 

 

 

májusban:

 

Ft

novemberben:

 

Ft

 

 

 

júniusban:

 

Ft

decemberben:

 

Ft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jelen költségtervben feltüntetett támogatás terhére a Kedvezményezettnél tervezett kiadások ütemezése a tárgyévet követő év(ek)ben (az évek száma szükség esetén bővíthető):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…….... év …...….hó

 

Ft

 

 

 

 

 

 

 

…….... év …...….hó

 

Ft

 

 

 

 

 

 

 

…….... év …...….hó

 

Ft

 

 

 

 

 

 

 

…….... év …...….hó

 

Ft

 

 

 

 

 

 

 

…….... év …...….hó

 

Ft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dátum: 20….év……………….hónap…….nap

PH.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a támogatást igénylő cégszerű aláírása

 

* kitöltése központi költségvetési szerv kedvezményezett esetében kötelező, amely összeg személyi juttatás kiemelt előirányzat terhére kerül biztosításra

** kitöltése a pályázat nyerteseiről meghozott döntés birtokában kötelező

 

 

 

 

7. melléklet a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasításhoz


8R06373_0

Betétív a sz. ügyirathoz

Módosítás típus:

KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁS // FELADAT MÓDOSÍTÁS*

 

 

 

 

 

 

 

 

Betétív sorszáma:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Támogatás forrása:

 

 

 

 

 

 

 

A költségvetési törvény szerinti előirányzat: száma megnevezése

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÁHT azonosító:

 

A részfeladat: száma: megnevezése:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bevétel:

 

 

 

 

 

 

 

Támogatás:

 

 

 

 

 

 

 

Maradvány igénybevétele:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kedvezményezett neve:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

összegek Ft-ban

Megnevezés

Eredeti kiadási előirányzat

Módosítás előtti előirányzat

Előirányzat módosítás ** / átcsoportosítás

Aktuális előirányzat

Eddig vállalt kötelezettség

Jelen ügyiraton vállalt kötelezettség

Szabad keret

Működési kiadások összesen

0

0

0

0

0

0

0

K1 Személyi juttatások (K123)

 

 

 

0

 

 

0

K2 Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó (K2)

 

 

 

0

 

 

0

K3 Dologi kiadások

0

0

0

0

0

0

0

K336 Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások

 

 

 

0

 

 

0

K337 egyéb szolgáltatások

 

 

 

0

 

 

0

K355 egyéb dologi kiadások

 

 

 

0

 

 

0

K4 Ellátottak pénzbeli juttatása

0

0

0

0

0

0

0

K42 családi támogatások

 

 

 

0

 

 

0

K43 pénzbeli kárpótlások, kártérítések

 

 

 

0

 

 

0

K44 betegséggel kapcsolatos ellátások (mozgi)

 

 

 

0

 

 

0

K46 lakhatással kapcsolatos ellátások (gáztám)

 

 

 

0

 

 

0

K47 intézményi ellátottak pénzbeli juttatásai

 

 

 

0

 

 

0

K48 egyéb nem intézményi ellátások

 

 

 

0

 

 

0

K5 Egyéb működési célú kiadások

0

0

0

0

0

0

0

K501 nemzetközi kötelezettségek

 

 

 

0

 

 

0

K5023 egyéb elvonások, befizetések

 

 

 

0

 

 

0

K504 műk.célú visszatérítendő tám., kölcsönök nyújtása áht belülre

 

 

 

0

 

 

0

K506 egyéb működési célú támogatások áht-n belülre

 

 

 

0

 

 

0

K508 műk. célú visszatérítendő tám., kölcsönök nyújtása áht kívülre

 

 

 

0

 

 

0

K510 kamattámogatások

 

 

 

0

 

 

0

K512 egyéb működési célú támogatások áht-n kívülre

 

 

 

0

 

 

0

K513 tartalékok (fejezeti általános tartalék)

 

 

 

0

 

 

 

Felhalmozási kiadások összesen

0

0

0

0

0

0

0

K6 Beruházások

0

0

0

0

0

0

0

K61 immateriális javak beszerzése, létesítése

 

 

 

0

 

 

0

K62 ingatlanok beszerzése, létesítése

 

 

 

0

 

 

0

K63 informatikai eszközök beszerzése, létesítése

 

 

 

0

 

 

0

K64 egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése

 

 

 

0

 

 

0

K7 Felújítások

0

0

0

0

0

0

0

K71 ingatlanok felújítása

 

 

 

0

 

 

0

K72 informatikai eszközök felújítása

 

 

 

0

 

 

0

K73 egyéb tárgyi eszközök felújítása

 

 

 

0

 

 

0

K8 Egyéb felhalmozási kiadások

0

0

0

0

0

0

0

K82 felhalm.célú visszatérítendő tám., kölcsönök nyújtása áht belülre

 

 

 

0

 

 

0

K84 egyéb felhalmozási célú támogatások áht-n belülre

 

 

 

0

 

 

0

K86 felhalm.célú visszatérítendő tám., kölcsönök áht kívülre

 

 

 

0

 

 

0

K89 egyéb felhalmozási célú támogatások áht-n kívülre

 

 

 

0

 

 

0

Összesen

0

0

0

0

0

0

0

 

 

 

 

 

 

 

 

Megnevezés

Eredeti kiadási előirányzat

Módosítás előtti előirányzat

Előirányzat módosítás ** / átcsoportosítás

Aktuális előirányzat

Eddig vállalt kötelezettség

Jelen ügyiraton vállalt kötelezettség

Szabad keret

előirányzat összesen:

 

 

 

 

 

 

 

részfeladat összesen:

0

0

0

0

0

0

0

 

 

 

 

 

 

 

 

Az aláírás csak az aláírás dátumának rögzítésével együtt érvényes!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

________________________

 

 

 

 

 

 

 

szakmai kezelő szervezeti egység vezetője

 

 

 

 

 

 

 

Bp, 20….. ……………..

 

 

 

 

 

 

 

________________________

 

 

 

___________________________

 

 

kötelezettségvállaló ***

 

 

 

pénzügyi ellenjegyző

 

 

Bp, 20….. ……………..

 

 

 

Bp, 20….. ……………..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Támogatás célja / Indoklás (személyi juttatás kiemelt előirányzat növelése esetén - szükség szerint - jogszabályi hivatkozás megadása)

 

 

 

 

 

Kötelezettségvállalás kormányzati funkció funkció

száma:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* A megfelelő szöveg aláhúzandó! (feladat módosítás típusa 10 féle lehet)

 

 

 

 

 

 

** Csatolt, a szabályoknak megfelelő okmányok alapján!

 

 

 

 

 

 

 

*** Feladatmódosítások közül a kiemelt előirányzatok, illetve rovatok közötti átcsoportosítások esetében nem szükséges a kötelezettségvállaló aláírása.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Feladat módosítás típusok:

 

 

 

 

 

 

 

1. PM engedéllyel - személyi jellegű kiadás növelés (Ávr.43.§ (3) bekezdés)

 

 

 

 

 

 

2. PM engedéllyel - bevétel előirányzatosítás (Ávr. 35.§)

 

 

 

 

 

 

 

3. PM engedéllyel - fej.kez sorok (áht-k) közötti előirányzat átcsoportosítás (Áht.33.§ (3) bekezdés)

 

 

 

 

 

4. PM engedéllyel - fejezetek közötti átcsoportosítás (Áht. 33.§ (5) bekezdés)

 

 

 

 

 

 

5. fejezeti hatáskör - kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás

 

 

 

 

 

 

 

6. fejezeti hatáskör - rovatok közötti átcsoportosítás (ÁSZF 15. sz melléklete alapján)

 

 

 

 

 

7. fejezeti hatáskör - előirányzat feladatai közötti átcsoportosítás

 

 

 

 

 

 

 

8. fejezeti hatáskör - maradványok előirányzatosítása

 

 

 

 

 

 

 

9. fejezeti hatáskör - bevétel előirányzatosítása

 

 

 

 

 

 

 

10. fejezeti hatáskör - intézménytől zárolt

 

 

 

 

 

 

 

8. melléklet a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasításhoz


Iktatószám:
JOGI MEGFELELŐSÉGI TANÚSÍTVÁNY
A 15/2018. (XII. 28.) ITM utasítás (a továbbiakban: Utasítás) 13. §-a alapján az alábbi támogatási szerződés/támogatói okirat/lebonyolítói megállapodás/kezelői megállapodás/előirányzat-átcsoportosítás1 (továbbiakban: okirat) vonatkozásában
a Jogtanácsosi Főosztály az alábbiak szerint állítja ki jogi megfelelőségi tanúsítványát:

8R06375_0

1.) Az okiratot kezdeményező szakmai kezelő szervezeti egység megnevezése8:

 

2.) Az okirati partner(ek) megnevezése1:

 

4.) Az okirat tárgya1:

 

4.) Az okiratban szereplő összeg1:

 


8 A szakmai kezelő szervezeti egység részéről szükséges kitölteni/aláhúzással jelölni


8R06375_1

Az okirat véleményezése során a véleményezők észrevételt tettek-e (igen/nem)9:

 

Az okirat a véleményezők észrevételei alapján megfelelően átdolgozásra került-e (igen/nem)2:

 


9 A Jogtanácsosi Főosztály tölti ki

Megjegyzés2:


……………………………….
ügyintéző


……………………………….
osztályvezető

Az okirat jogi megfelelőségét a fentiek értelmében tanúsítom:
Budapest, 20....................................
……………………………….
főosztályvezető

9. melléklet a 15/2018. (XII. 28.) ITM utasításhoz46

1

A 1. § (2) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 50. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

2

A II. fejezet 1. alcíme (2–4. §) a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 51. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

3

A 6. § c) pontja a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 54. § a) pontja szerint módosított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

4

A 8. § (1) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 54. § b) pontja szerint módosított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

5

A 8. § (2) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 54. § c) pontja szerint módosított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

6

A 8. § (3) bekezdése a 17. § (5) bekezdése, a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 54. § d) pontja szerint módosított szöveg. Alkalmazására lásd ez utóbbi módosító utasítás 57. §-át.

7

A 8. § (4) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 54. § e) pontja szerint módosított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

8

A 8. § (5) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 55. § a) pontja szerint módosított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

9

A 11. § (1) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 52. §-ával megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

10

A 11. § (2) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 54. § f) pontja szerint módosított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

11

A 11. § (3) bekezdése a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 54. § g)–h) pontja szerint módosított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

12

A 15. § (1) bekezdés c) pontját a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 55. § b) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

13

A 15. § (1) bekezdés d) pontja a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 54. § i) pontja szerint módosított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

14

A 17. § (4) bekezdését a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 55. § c) pontja hatályon kívül helyezte. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

15

A 17. § (5) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

16

A 18. § (1) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

17

A 18. § (2) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

18

A 18. § (3) bekezdés a) pontja a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

19

A 18. § (3) bekezdés b) pontja a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

20

A 18. § (3) bekezdés c) pontja a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

21

A 18. § (3) bekezdés d) pontja a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

22

A 18. § (3) bekezdés e) pontja a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

23

A 18. § (3) bekezdés f) pontja a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

24

A 18. § (3) bekezdés g) pontja a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

25

A 18. § (3) bekezdés h) pontja a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

26

A 19. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

27

Az 1. melléklet a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 53. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

28

htt ps://www.otr.gov.hu/app/tamogatasok felületről kinyomtatott „feldolgozott, döntött” státuszú adatlap a támogatási döntésről c. dokumentummal igazolandó

29

http://www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok/adoslista/vegrehajtas_alattiak - lekérdezése szükséges.

30

http://nyilvantartas.ommf.gov.hu/ - lekérdezés szükséges
http://www.egyenlobanasmod.hu/article/view/a-hatóság-nyilvános-határozatai
http://www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok/benemjelentett - lekérdezés szükséges

31

létező támogatási konstrukciók: http://tvi.kormany.hu/letezo-tamogatasok-listaja

32

Csak a d) pontban foglaltak fennállása esetén alkalmazandó.

33

Csak az e) pontban foglaltak fennállása esetén alkalmazandó

34

Csak a g) pontban foglaltak fennállása esetén alkalmazandó.

35

A 3. melléklet a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 53. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

36

A megfelelő kiválasztandó.

37

A megfelelő kiválasztandó.

38

A 4. melléklet a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 53. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

39

A megfelelő kiválasztandó.

40

A megfelelő kiválasztandó.

41

A megfelelő kiválasztandó.

42

A megfelelő kiválasztandó.

43

A megfelelő kiválasztandó.

44

A megfelelő kiválasztandó.

45

A 6. melléklet a 15/2019. (VI. 6.) ITM utasítás 54. § j) pontja szerint módosított szöveg. Alkalmazására lásd e módosító utasítás 57. §-át.

46

A 9. melléklet a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére