• Tartalom

4/2020. (X. 21.) GVH utasítás

4/2020. (X. 21.) GVH utasítás

a Gazdasági Versenyhivatal kötelezettségvállalási, ellenjegyzési, teljesítésigazolási, érvényesítési és utalványozási rendjéről

2023.06.01.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjában meghatározott jogkörömben eljárva, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 13. § (2) bekezdés a) pontja alapján, a Gazdasági Versenyhivatal szervezeti és működési szabályzatáról szóló 2/2020. (VII. 14.) GVH utasítás 84. § 16. pontjában foglalt tárgykörben a Gazdasági Versenyhivatal kötelezettségvállalási, ellenjegyzési, teljesítésigazolási, érvényesítési és utalványozási rendjét az alábbiak szerint állapítom meg:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Ez az utasítás határozza meg a Gazdasági Versenyhivatal (a továbbiakban: Hivatal) pénzgazdálkodásának körébe tartozó tevékenységek végrehajtásának általános rendjét.

(2) Az utasítás hatálya alá tartozó tevékenység során biztosítani kell, hogy a Hivatal

a) fizetőképessége fizetési kötelezettségei esedékességének időpontjában biztosított legyen,

b) ne lépje túl a rendelkezésre álló pénzügyi kereteket,

c) által felhasznált előirányzatok alakulása áttekinthető és ellenőrizhető legyen, előre jelezve egy esetleges szükséges beavatkozást.

(3) Az utasítás hatálya – az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) rendelkezéseinek keretei között, külön normatív utasítás eltérő rendelkezése hiányában, valamint a (4) bekezdésben meghatározott eltéréssel – kiterjed a Hivatal költségvetésének kiadási előirányzatait terhelő valamennyi fizetési kötelezettség vállalására, valamint a bevételek beszedésének vagy elszámolásának elrendelésére.

(4) Az Ávr. 53. § (1) bekezdése szerint előzetes írásbeli kötelezettségvállalást nem igénylő kifizetésekre az utasításnak csak a teljesítés igazolására, valamint az érvényesítésre, utalványozásra és nyilvántartásra vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

2. Értelmező rendelkezések

2. § Az utasítás alkalmazásában

a) kötelezettségvállalás: a Hivatal költségvetésének kiadási előirányzatait terhelő fizetési kötelezettség vállalása az Áht. 1. § 15. pontjában, valamint az Ávr. 45. §-ában foglaltak szerint,

b) fedezetigazolás: az Ávr. 53/A. §-ában foglaltak figyelembevételével annak igazolása, hogy a tervezett kifizetési időpontokban megfelelő mennyiségű pénzeszköz (likvid fedezet) áll rendelkezésére,

c) jogi ellenjegyzés: annak igazolása, hogy a kötelezettségvállalási dokumentum megfelel az alaki, tartalmi jogszabályi követelményeknek,

d) pénzügyi ellenjegyzés: az Áht. 37. § (1) bekezdésének második mondatában meghatározottak igazolása,

e) teljesítésigazolás: az Ávr. 57. § (1) bekezdésében meghatározottak ellenőrzése és igazolása,

f) érvényesítés: az Ávr. 58. § (1) bekezdésében meghatározottak ellenőrzése és igazolása,

g) utalványozás: kiadás teljesítésének, bevétel beszedésének vagy elszámolásának írásbeli elrendelése.

3. Kötelezettségvállalási dokumentum

3. § Kötelezettségvállalás történhet

a) közszolgálati jogviszony létesítésére irányuló közszolgálati munkaszerződés, munkaszerződés, a foglalkoztatás lényeges feltételeit megállapító egyéb dokumentum,

b) megbízási, vállalkozási, támogatási vagy egyéb magánjogi szerződés,

c) megrendelés,

d) belföldi vagy ideiglenes külföldi kiküldetés elrendelése,

e) szerződés megkötésére, támogatás nyújtására vonatkozó jognyilatkozat,

f) az Ávr. 45. § (1) bekezdésében meghatározott dokumentumok,

g) pályázati kiírás, ha az nem kerül visszavonásra, vagy

h) bármilyen egyéb elnevezésű, tényleges vagy feltételhez kötötten előálló fizetési kötelezettséget jelentő okirat, szerződés

útján (a továbbiakban együtt: kötelezettségvállalási dokumentum).

4. Kötelezettségvállalásra jogosultak

4. § (1) A Hivatal költségvetése terhére kötelezettségvállalásra jogosult

a) az elnök értékhatár nélkül,

b) az elnök távolléte vagy akadályoztatása esetén

ba) az általános elnökhelyettes és a főtitkár együttesen, értékhatár nélkül,

bb) a ba) alpontban kijelölt egyik személy egyidejű távolléte vagy akadályoztatása esetén a ba) alpontban kijelölt másik személy és a Versenytanács elnöke együttesen, értékhatár nélkül,

bc)1 az OECD-GVH Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központ feladatainak ellátásához szükséges kiadások tekintetében – gazdasági eseményenként tizenötmillió forint értékhatárig – a főtitkár,

c)2 a Hivatal költségvetésének kiadási előirányzatait terhelő, tizenötmillió forint értékhatárig terjedő valamennyi fizetési kötelezettség esetén a főtitkár,

d)3 a Hivatal működésével és működtetésével összefüggő kiadások tekintetében egymillió forint értékhatárig az elnök egyidejű tájékoztatása mellett, valamint a Hivatal reprezentációs kiadásairól szóló szabályzatban és egyéb normatív utasításban, illetve vezetői intézkedésben meghatározott kiadások tekintetében a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda vezetője.

(2) A Hivatal pénzügyi fizetőképessége érdekében az elnök az (1) bekezdés b) pontjától eltérően vezetői intézkedésben ideiglenesen, a korlátozás időtartamát megjelölve korlátozhatja a jelen utasításban megállapított kötelezettségvállalási jogköröket, illetve értékhatárokat.

5. Kötelezettségvállalás kezdeményezése

5. § (1) A kötelezettségvállalást az a szervezeti egység kezdeményezi, amelynek feladata ellátásához arra szükség van, illetve amelynek az a feladatkörébe tartozik (a továbbiakban: kötelezettségvállalást kezdeményező szervezeti egység). A kezdeményezés a kötelezettségvállalási dokumentum tervezetéhez az 1. melléklet szerinti kötelezettségvállalási előlap (a továbbiakban: előlap) megfelelő részének kitöltésével történik. Az előlapot egy példányban kell elkészíteni. Nem szükséges előlap a 3. § a) és d) pontjában megjelölt kötelezettségvállalási dokumentumok mellé.

(2) A kötelezettségvállalási dokumentum előkészítése a kötelezettségvállalást kezdeményező szervezeti egység feladata, amely felelős annak szakmai tartalmáért.

(3)4 A kötelezettségvállalást kezdeményező szervezeti egység a kettőszázezer forintot elérő kötelezettségvállalás esetén gondoskodik az Ávr. 50. § (1a) bekezdése szerinti nyilatkozatnak a kötelezettségvállalási dokumentumba foglalásáról, továbbá arról, hogy a kötelezettségvállalási dokumentum tartalmazza a szerződő fél részéről az Ávr. 50. § (1a) bekezdésében meghatározott, a nyilatkozatban foglaltak változása esetén fennálló tájékoztatási kötelezettségnek, valamint a valótlan tartalmú nyilatkozat jogkövetkezményének tudomásul vételét rögzítő nyilatkozatot is.

(4) A kötelezettségvállalási dokumentumot annyi példányban kell előkészíteni, hogy a Hivatal részére – a kötelezettségvállalás jellegétől függően – legalább egy eredeti példány rendelkezésre álljon.

(5)5 Az (1) bekezdéstől eltérően, a Hivatal zavartalan működésének és működtetésének fenntartása érdekében szükséges, kettőszázezer forintot el nem érő értékű kötelezettségvállalás esetén a kötelezettségvállalást kezdeményező szervezeti egység a kötelezettségvállalást megelőzően írásban tájékoztatja a főtitkárt és a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Irodát a tervezett kötelezettségvállalásról.

6. A kötelezettségvállalási dokumentum tervezetének előzetes vizsgálata, fedezetigazolás

6. § (1)6 A kötelezettségvállalást kezdeményező szervezeti egység a kötelezettségvállalási dokumentum tervezetét – ahol az szükséges – az előlappal együtt a kötelezettségvállalás előzetes nyilvántartásba vétele, valamint a fedezetigazolás céljából megküldi a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Irodának.

(2)7 A Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda a kötelezettségvállalási dokumentum tervezete alapján az előlapon rovatonkénti bontásban igazolja a fedezet meglétét.

(3)8 Ha valamely rovaton a szükséges előirányzat nem áll rendelkezésre, de más rovatokról átcsoportosításra van lehetőség, a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda vezetője kezdeményezi az előirányzat-átcsoportosítást.

(4)9 Ha a fedezet a Hivatal költségvetésében nem áll rendelkezésre és előirányzat-átcsoportosítással sem biztosítható, a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda ezt az előlapon jelzi, és az előlapot, valamint kötelezettségvállalási dokumentum tervezetét visszaküldi a kötelezettségvállalást kezdeményező szervezeti egységnek.

(5)10 Ha a fedezet biztosított, a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda az előlapon rögzíti a kötelezettségvállalás analitikus nyilvántartási számát, majd

a) a 7. § (1) bekezdése szerinti esetben az előlapot a kötelezettségvállalási dokumentum tervezetével haladéktalanul továbbítja a jogi ellenjegyzésre jogosultnak,

b) az a) pont alá nem tartozó esetben elvégzi a pénzügyi ellenjegyzést.

7. A kötelezettségvállalás ellenjegyzése

7. § (1) A kettőszázezer forintot elérő vagy azt meghaladó értékű kötelezettségvállalás esetén – a 3. § a), c) és d) pontja szerinti kötelezettségvállalási dokumentumok kivételével – a kötelezettségvállalási dokumentum jogi ellenjegyzése szükséges.

(2) Jogi ellenjegyzésre az elnök által kijelölt vagy megbízott személy jogosult azzal, hogy ugyanazon gazdasági esemény tekintetében a jogi ellenjegyző nem lehet azonos a kötelezettségvállaló és a pénzügyi ellenjegyző személlyel.

(3) A jogi ellenjegyzés az ellenjegyzés tényének a kötelezettségvállalási dokumentum Hivatalnál maradó példányainak utolsó oldalán – szerződés esetén a kötelezettségvállaló aláírása alatt – a „Jogi ellenjegyzés:” szöveg rögzítésével, az ellenjegyzésre jogosult keltezéssel ellátott aláírásával, továbbá a kötelezettségvállalási dokumentum valamennyi további oldalának szignálásával történik.

(4)11 A pénzügyi ellenjegyzésre az (1) bekezdés szerinti esetben csak a jogi ellenjegyzést követően kerülhet sor. A jogi ellenjegyző e célból az előlapot a kötelezettségvállalási dokumentum tervezetével együtt haladéktalanul továbbítja a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Irodának.

(5) A pénzügyi ellenjegyzés az ellenjegyzés tényének a kötelezettségvállalási dokumentum valamennyi példányának utolsó oldalán – szerződés esetén a kötelezettségvállaló aláírása alatt – a „Pénzügyi ellenjegyzés:” szöveg rögzítésével, az ellenjegyzésre jogosult keltezéssel ellátott aláírásával történik.

(6) Az ellenjegyzés tényét, valamint a kötelezettségvállalási dokumentum megfelelőségével kapcsolatos esetleges észrevételeket az előlapon is rögzíteni kell.

(7) Ha az ellenjegyzésre jogosult a kötelezettségvállalási dokumentum tervezetének megfelelőségével kapcsolatban észrevétellel él, az előlapot és a kötelezettségvállalási dokumentum tervezetét javításra visszaküldi a kötelezettségvállalást kezdeményező szervezeti egységnek. A javítást követően az ellenjegyzési folyamatot – ahol az szükséges, a jogi ellenjegyzéssel – elölről kell kezdeni.

(8) Az ellenjegyzés megtörténte után a pénzügyi ellenjegyző a kötelezettségvállalási dokumentum tervezetét – ahol az szükséges – az előlappal együtt haladéktalanul továbbítja a kötelezettségvállalásra jogosultnak.

8. A kötelezettségvállalási dokumentum aláírása

8. § (1) A kötelezettségvállalás tényét a kötelezettségvállalási dokumentum valamennyi példányának kötelezettségvállaló általi megfelelő – hiteles kiadmánynak minősülő – aláírása, továbbá a 7. § (5) bekezdése szerinti pénzügyi ellenjegyzése, és – ahol az szükséges – a hiánytalanul kitöltött és aláírt előlap igazolja.

(2) A kötelezettségvállaló

a) a kötelezettségvállalást követően a kötelezettségvállalási dokumentumot és – ahol az szükséges – az előlapot haladéktalanul megküldi a kötelezettségvállalást kezdeményező szervezeti egységnek, vagy

b) ha a kötelezettségvállalással nem ért egyet, ezt a tényt – szükség szerint annak indokaival együtt – haladéktalanul közli a kötelezettségvállalást kezdeményező szervezeti egységgel a kötelezettségvállalási dokumentum és – ahol az szükséges – az előlap egyidejű visszaküldése mellett.

9. § A kötelezettségvállalást kezdeményező szervezeti egység a kötelezettségvállalást követően

a) – ahol szükséges – gondoskodik a kötelezettségvállalási dokumentum valamennyi példányának egyéb felek által történő aláírásáról, illetve a megrendelés kiküldéséről,

b)12 a kötelezettségvállalási dokumentum valamennyi fél általi aláírása, illetve a megrendelés visszaigazolása után haladéktalanul eljuttatja a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Irodának a kötelezettségvállalási dokumentum egy ellenjegyzett eredeti példányát, illetve a megrendelés visszaigazolását, valamint az előlap valamennyi szükséges aláírással ellátott eredeti példányát.

9. Kötelezettségvállalás módosítása, meghiúsulása

10. § (1) A kötelezettségvállalás módosításának eljárási rendje megegyezik a kötelezettségvállalás eljárási rendjével.

(2)13 A kötelezettségvállalás meghiúsulása esetén a kötelezettségvállalást kezdeményező szervezeti egység haladéktalanul írásban értesíti a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Irodát. Az értesítésnek tartalmaznia kell a kötelezettségvállalás nyilvántartási számát, összegét, valamint a meghiúsulás okának rövid ismertetését.

(3)14 Az értesítés alapján a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda törli a kötelezettségvállalást a nyilvántartásból.

10. Teljesítésigazolás

11. § Az Áht. 36. § (2) bekezdése szerinti más fizetési kötelezettségek teljesítéséhez nem szükséges külön teljesítésigazolás.

12. § (1) A teljesítésigazolásra az Ávr. 57. § (4) bekezdése alapján jogosult személyt – ha nem azonos a kötelezettségvállalóval – a kötelezettségvállalási dokumentumban meg kell jelölni.

(2) Ha a teljesítésigazolásra jogosult személyében változás következik be, a teljesítést igazoló személyt – a kötelezettségvállalást kezdeményező szervezeti egység javaslatára – a kötelezettségvállaló jelöli ki a javaslat előterjesztését követően haladéktalanul.

(3) Ha az Ávr. 52. § (1) bekezdésére figyelemmel az elnök a kötelezettségvállaló, a kötelezettségvállalások meghatározott körére nézve általános jelleggel is kijelölheti a teljesítésigazolásra jogosult személyt.

13. § (1) A teljesítésigazolás – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – külön bizonylaton történik.

(2) Ha a fizetési kötelezettség teljesítése számla vagy egyéb számviteli bizonylat (a továbbiakban együtt: számla) alapján történik, a teljesítésigazolást a számlán kell elvégezni az erre szolgáló, a 2. mellékletben meghatározott feliratú bélyegzőlenyomattal. A bélyegzőlenyomatot a teljesítésigazolást végző keltezéssel és az aláírásával hitelesíti.

14. § (1) Ha a teljesítésigazolást végző a teljesítést nem vagy csak részben ismeri el, erről – indokai megjelölésével – írásban értesíti a kötelezettségvállalás jogosultját, és – ha számla kiállítására került sor – egyúttal visszaküldi részére az eredeti számlát. Az értesítésben hivatkozni kell a visszaküldött számla számára és összegére.

(2)15 Az (1) bekezdés szerinti értesítés és a visszaküldött számla másolatát a teljesítésigazolást végző tájékoztatásul megküldi a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda és a kötelezettségvállaló részére is.

11. Érvényesítés

15. § Az érvényesítés tényét az érvényesítő a teljesítésigazolást követően, a Hivatal által alkalmazott integrált pénzügyi és számviteli nyilvántartó rendszerből nyert utalványon aláírásával igazolja.

12. Utalványozás

16. § Az utalványozás tényét az utalványozó az érvényesítést követően a 15. § szerinti utalványon aláírásával igazolja.

17. § A bevételeket – a személyi kifizetésekkel kapcsolatos Kincstári elszámolásokból adódó rendező tételek kivételével – egyedileg kell utalványozni.

13. A kötelezettségvállalások nyilvántartása

18. § (1)16 A kötelezettségvállalásnak az Ávr. 56. §-a szerinti nyilvántartásba vételéről a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda gondoskodik.

(2) A kötelezettségvállalások nyilvántartása a Hivatal által alkalmazott integrált pénzügyi és számviteli nyilvántartó rendszerben történik.

(3) A kötelezettségvállalás nyilvántartásba vétele az informatikai rendszer által generált sorszámmal történik, melyet az előlapra és a kötelezettségvállalási dokumentumra is fel kell vezetni.

(4)17 A kötelezettségvállalásokhoz kapcsolódóan a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda olyan naprakész analitikus nyilvántartást vezet, amelyből megállapítható az évenkénti kötelezettségvállalás összege.

14. Felhalmozási előirányzatok felhasználása

19. §18 A felhalmozási előirányzatok felhasználása teljesítésarányosan történik. A Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda a nyilvántartásba vett kötelezettségvállalások alapján intézkedik a teljesítésarányos támogatási keret megnyitásáról.

15. Aláírásra jogosultak kijelölése, illetve megbízása; a jogosultságok nyilvántartása

20. § (1) Az elnök vezetői intézkedésben jelöli ki a kötelezettségvállalásra, a jogi ellenjegyzésre, a teljesítésigazolásra, és az utalványozásra jogosult személyeket, valamint a gazdasági vezető javaslatára a pénzügyi ellenjegyzésre és az érvényesítésre jogosult személyeket, ha a jogosultság nem jogszabályból következik. A jogosultságokat kijelölő vezetői intézkedésnek tartalmaznia kell

a) a kijelölt személy nevét és beosztását,

b) a jogkör megnevezését és terjedelmét, valamint

c) a kijelölés érvényességének időtartamát.

(2) Ha a jogi ellenjegyző e tevékenységét megbízás alapján látja el, a megbízási szerződésre megfelelően alkalmazni kell az (1) bekezdésben foglaltakat.

(3)19 Az (1) bekezdés szerinti vezetői intézkedést, illetve a (2) bekezdés szerinti megbízási szerződés egy eredeti példányát haladéktalanul meg kell küldeni a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Irodának.

(4) A kijelölés tekintetében az Ávr. szerinti összeférhetetlenségi szabályok betartásáért, illetve képesítési követelmények figyelembevételéért a kijelölő felel.

(5)20 A kötelezettségvállalásra, a pénzügyi ellenjegyzésre, a teljesítésigazolásra, az érvényesítésre, valamint az utalványozásra jogosult személyekről és aláírásmintájukról a Költségvetési, Vagyongazdálkodási és Kontrolling Iroda a 3. melléklet szerinti nyilvántartást vezeti.

16. Záró rendelkezések

21. § Ez az utasítás 2020. november 1-jén lép hatályba.

22. §21

2. melléklet a 4/2020. (X. 21.) GVH utasításhoz

A teljesítésigazolásra szolgáló bélyegző felirata

A számlán, bizonylaton szereplő eszközök beszerzését, hiánytalan átvételét / szolgáltatás szükségességét, kifogástalan elvégzését, valamint a kifizetendő összeget igazolom:

Budapest, ...................................................................

....................................................................................
aláírás

3. melléklet a 4/2020. (X. 21.) GVH utasításhoz

Aláírásra jogosultak nyilvántartása

Kijelölés iktatószáma

Aláírásra jogosult

Az aláírási jogkör

Az aláírási jogkör
gyakorlásának időtartama

Aláírásminta

Szignó

neve

beosztása

megnevezése

terjedelme

kezdete

vége








1

A 4. § (1) bekezdés b) pont bc) alpontja az 5/2022. (VI. 24.) GVH utasítás 1. §-a, az 1/2023. (I. 31.) GVH utasítás 39. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (1) bekezdés c) pontja a 6/2021. (V. 13.) GVH utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § (1) bekezdés d) pontja a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 49. § a) pontja szerint módosított szöveg.

4

Az 5. § (3) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 47. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 5. § (5) bekezdését a 6/2021. (V. 13.) GVH utasítás 2. §-a iktatta be, szövege a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 49. § b) pontja szerint módosított szöveg.

6

A 6. § (1) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 49. § c) pontja szerint módosított szöveg.

7

A 6. § (2) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 49. § a) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 6. § (3) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 49. § a) pontja szerint módosított szöveg.

9

A 6. § (4) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 49. § a) pontja szerint módosított szöveg.

10

A 6. § (5) bekezdés nyitó szövegrésze a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 49. § a) pontja szerint módosított szöveg.

11

A 7. § (4) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 49. § c) pontja szerint módosított szöveg.

12

A 9. § b) pontja a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 49. § c) pontja szerint módosított szöveg.

13

A 10. § (2) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 49. § b) pontja szerint módosított szöveg.

14

A 10. § (3) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 49. § a) pontja szerint módosított szöveg.

15

A 14. § (2) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 49. § a) pontja szerint módosított szöveg.

16

A 18. § (1) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 49. § a) pontja szerint módosított szöveg.

17

A 18. § (4) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 49. § a) pontja szerint módosított szöveg.

18

A 19. § a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 49. § a) pontja szerint módosított szöveg.

19

A 20. § (3) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 49. § c) pontja szerint módosított szöveg.

20

A 20. § (5) bekezdése a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 49. § a) pontja szerint módosított szöveg.

21

A 22. § a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

22

Az 1. melléklet a 6/2023. (V. 31.) GVH utasítás 48. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére