• Tartalom

3/2024. (II. 14.) PM utasítás

3/2024. (II. 14.) PM utasítás

a Pénzügyminisztérium kötelezettségvállalásának szabályozásáról

2024.02.16.

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 10. § (5) bekezdése és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 13. § (2) bekezdés a) és b) pontja, valamint 1. melléklet I. alcím 15. pontja alapján, a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontjára figyelemmel a következő utasítást adom ki:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Pénzügyminisztérium (a továbbiakban: PM) fejezetből a PM igazgatása cím, a PM fejezet Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, valamint − az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I. 11.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Áhsz.) 1. mellékletében szereplő központi kezelésű előirányzatok kivételével – a PM fejezet Központi kezelésű előirányzatok cím (a továbbiakban: központi kezelésű előirányzatok) terhére, természetes személlyel, jogi személlyel vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettel szemben vállalt valamennyi kötelezettségvállalásra és a PM képviseletében teendő valamennyi jognyilatkozatra, amennyiben az a költségvetési előirányzat terhére vagy javára fizetési, illetve más teljesítési, szolgáltatási kötelezettséggel jár.

2. § Amennyiben külön utasítás másként nem rendelkezik, jelen utasítás rendelkezéseit megfelelően kell alkalmazni

a) a foglalkoztatottak személyi juttatásaira,

b) a belföldi és külföldi kiküldetésekre,

c) a protokollhoz, rendezvényekhez kapcsolódó reprezentációs kiadásokra, valamint a fordításra,

d) az oktatásra és képzési rendszerre,

e) a támogatás nyújtására,

f) a beszerzésekre,

g) a központi kezelésű előirányzatokkal kapcsolatos kötelezettségvállalásra.

3. § A kötelezettségvállalást kezdeményező, véleményező, előkészítő, ellenjegyző és aláíró, továbbá a kapcsolódó pénzügyi-számviteli tevékenységeket végző foglalkoztatottak a kötelezettségek vállalása, nyilvántartása során a jelen utasítás rendelkezéseinek megfelelően kötelesek eljárni.

4. § A jelen utasításban nem szabályozott kérdésekben a Magyarország központi költségvetéséről szóló törvény, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.), az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.), a számvitelről szóló törvény, az Áhsz., valamint a Pénzügyminisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló PM utasítás előírásait kell alkalmazni.

2. Értelmező rendelkezések

5. § Jelen utasítás alkalmazásában

1. beszerzés: árubeszerzés, szolgáltatási koncesszió, szolgáltatás megrendelésére, építési beruházás vagy építési koncesszió megrendelésére vagy ilyen tárgyban szerződés megkötésére irányuló visszterhes kötelezettségvállalás, amely nem tartozik a 15–20. §-ban meghatározott támogatási jogviszony és egyéb fizetési kötelezettség körébe, továbbá nem minősül a foglalkoztatási jogviszony létesítésére irányuló jognyilatkozatnak;

2. gazdálkodási szervezet: a fejezeti kezelésű előirányzatokat és a központi kezelésű előirányzatokat érintő ügyekben a Fejezeti Költségvetési Főosztály, a PM igazgatását érintő ügyekben az Intézményi Gazdálkodási Főosztály;

3. kötelezettségvállalás: az Áht. 1. § 15. pontja szerinti fogalom;

4. szakmai szervezeti egység: a PM azon szervezeti egysége, amely az adott előirányzat felhasználását és az azzal összefüggő társadalmi cél működtetését, szakmai feladat elvégzését

a) a PM igazgatásának költségvetése,

b) a fejezeti kezelésű előirányzat,

c) a központi kezelésű előirányzat

terhére szakmai felelősként ellátja.

II. Fejezet

A KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁSRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

3. A kötelezettségvállalás előzetes jóváhagyása

6. § (1) A PM nevében történő kötelezettségvállaláshoz – a 17–19. § kivételével –

a) a nettó 25 millió forintot el nem érő kötelezettségvállalás esetén a gazdálkodásért felelős helyettes államtitkár, akadályoztatása esetén, vagy ha a tisztség nincs betöltve, a Fejezeti Költségvetési Főosztály vezetője,

b) a nettó 25 millió forintot elérő és azt meghaladó kötelezettségvállalás esetén a közigazgatási államtitkár, akadályoztatása esetén a gazdálkodásért felelős helyettes államtitkár

előzetes jóváhagyása szükséges.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előzetes jóváhagyás az 1. melléklet szerinti adatlapon (a továbbiakban: Kötelezettségvállalási adatlap) történik.

(3) Az Ávr. 53. § (1) bekezdés a) pontja szerinti kötelezettségvállalás esetén is az (1) bekezdés a) pontja és a (2) bekezdés alapján kell eljárni.

(4) Nem szükséges az (1) bekezdés szerinti előzetes jóváhagyás, ha a Kormány egyedi határozatában a támogatási célját, a kedvezményezett személyét, a biztosítandó költségvetési támogatás összegszerű mértékét, valamint az előirányzati fedezetének forrását is meghatározza.

4. Kötelezettségvállalásra jogosultak

7. § A PM nevében kötelezettséget vállalni – a 18. és 19. §-ban foglaltak kivételével – kizárólag pénzügyi ellenjegyzést követően lehet, az Áht. 37. § (1) és (1a) bekezdésére figyelemmel.

8. § A PM nevében történő kötelezettségvállalásra

a) nettó 400 ezer forint értékhatárig mindazon szakképesítések, hatósági képesítések vonatkozásában, amelyeket jogszabály vagy jogszabály alapján kiadott programkövetelmény az adópolitikáért, az államháztartásért, valamint a számviteli szabályozásért felelős miniszter felelősségi körébe utal, a Számviteli és Közfelügyeleti Főosztály főosztályvezetője,

b) nettó 50 millió forint értékhatárig

ba) a miniszter közvetlen irányítása alá tartozó főosztályvezető, akadályoztatása esetén, vagy ha a tisztség nincs betöltve, a miniszter kabinetfőnöke,

bb) a közigazgatási államtitkár közvetlen irányítása alá tartozó főosztályvezető, akadályoztatása esetén, vagy ha a tisztség nincs betöltve, a közigazgatási államtitkár,

bc) a helyettes államtitkár, akadályoztatása esetén, vagy ha a helyettes államtitkári tisztség nincs betöltve, a helyettes államtitkár tevékenységét irányító államtitkár,

bd) a miniszter kabinetfőnöke, akadályoztatása esetén a közigazgatási államtitkár,

be) a miniszteri biztos a részére jóváhagyott keret terhére,

c) nettó 100 millió forint értékhatárig

ca) az államtitkár, akadályoztatása esetén a közigazgatási államtitkár,

cb) a közigazgatási államtitkár, akadályoztatása esetén a gazdálkodásért felelős helyettes államtitkár, amennyiben a gazdálkodásért felelős helyettes államtitkár is akadályoztatva van, a jogi és koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkár,

d) felső értékhatár nélkül a miniszter, akadályoztatása esetén a parlamenti államtitkár

jogosult.

9. § Az értékhatár-kötöttség ügyletenkénti kötelezettségvállalásra vonatkozik.

10. § A kötelezettségvállalásra jogosult személy és a szakmai szervezeti egység felelős az előirányzat szabályos, jogszerű, gazdaságos és szakmailag megalapozott felhasználásért.

III. Fejezet

A KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁS TÍPUSAI

5. Elküldött és visszaigazolt megrendelés

11. § Ha a kötelezettségvállalás tárgya egyszerű megítélésű, teljesítése rövid határidőn belül történik, valamint a kötelezettségvállalás értéke nem éri el a nettó hárommillió forintot, szerződés megkötése helyett megrendelés is tehető. A bruttó kettőszázezer forintot el nem érő megrendelések vonatkozásában – az Ávr. 53. §-a szerint – előzetes írásbeli kötelezettségvállalás nem szükséges.

12. § Az elküldött és visszaigazolt megrendelés tartalmára vonatkozó speciális szabályokat a Pénzügyminisztérium beszerzéseinek szabályozásáról szóló PM utasítás tartalmazza.

6. Szerződés

13. § Azon beszerzések esetén, amelyek a 11. § szerinti feltételeknek nem felelnek meg, szerződést kell kötni az Ávr. 50. §-ának és az Áht. 41. § (6) bekezdésének figyelembevételével.

14. § A beszerzésekkel, közbeszerzésekkel kapcsolatos speciális szabályokat a Pénzügyminisztérium beszerzéseinek szabályozásáról szóló PM utasítás tartalmazza.

7. Támogatási szerződés, támogatói okirat

15. § A fejezeti kezelésű előirányzatból államháztartáson kívüli és belüli szervezetek részére az Áht. 48. §-ának, az Ávr. 101/A. §-ának, a PM igazgatása terhére az Áht. 41. §-ának rendelkezése szerint költségvetési támogatás nyújtható.

16. § A támogatások nyújtásával kapcsolatos speciális szabályokat a Pénzügyminisztérium által nyújtandó támogatások szabályairól szóló PM utasítás tartalmazza.

8. Az Ávr. 45. § (1) bekezdése szerinti kötelezettségvállalás

17. § (1) A közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) szerinti, a közbeszerzési eljárást megindító hirdetmény, részvételi, valamint ajánlattételi felhívással – a Kbt. 53. § (5) és (6) bekezdése alapján megindított közbeszerzési eljárás, valamint a Kbt. 104. §-a alapján megindított olyan közbeszerzési eljárás kivételével, amelyben a keretmegállapodás önmagában fizetési kötelezettséget nem keletkeztet – kapcsolatos speciális szabályokat a Pénzügyminisztérium beszerzéseinek szabályozásáról szóló PM utasítás tartalmazza.

(2) A Kbt. szerinti pályázati kiírással kapcsolatos speciális szabályokat a Pénzügyminisztérium által nyújtandó támogatások szabályairól szóló PM utasítás tartalmazza.

(3) Az (1) és (2) bekezdés hatálya alá nem tartozó minden olyan nyilatkozat, harmadik személlyel szemben vállalt kötelezettség, amely feltételesen, valamely személy nyilatkozatától függő fizetési kötelezettséget tanúsít, kötelezettségvállalásra jogosult személy részére történő előterjesztése során a szakmai ügyiratnak tartalmaznia kell

a) a kötelezettségvállalás indokolását, valamint

b) minden, a javaslat alapját képező, annak megismeréséhez és a felelős döntéshez szükséges okiratot és dokumentációt.

9. Egyéb fizetési kötelezettség

18. § A PM igazgatása esetében az Áht. 1. § 15. pontja szerinti jognyilatkozatnak nem minősülő fizetési kötelezettségek az alábbiak:

a) a fizetési kötelezettség összegét vagy az összeg megállapításának módját, továbbá a felek valamennyi jogát és kötelezettségét rögzítő jogszabály vagy jogerős, illetve fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható bírósági, hatósági döntés,

b) a kártalanítási, kártérítési és megtérítési kötelezettség,

c) a csőd-, felszámolási és végelszámolási eljáráshoz kapcsolódó regisztrációs díj,

d) a nemzetközi szervezetekben betöltött tagsághoz, nemzeti hozzájárulásokhoz, kötelezettségekhez kapcsolódó tagdíjfizetési, hozzájárulási kötelezettség,

e) az adományozott díjakhoz, kitüntetésekhez kapcsolódó pénzbeli juttatás,

f) az igazgatási szolgáltatási díj,

g) a végrehajtási költség,

h) a kötbér,

i) a késedelmi kamat,

j) a közjegyzői díj,

k) az európai uniós programokhoz kapcsolódó visszafizetésből eredő kötelezettségek teljesítése,

l) az adó-, vám-, illeték- és egyéb adójellegű fizetési kötelezettség,

m) a pénzügyi szolgáltatások díja,

n) a maradványok és zárolások,

o) az Áht. 47. §-a, az Ávr. 23. § (4) bekezdése, 35. § (8) bekezdése és 172/A. § (2) és (3) bekezdése szerinti befizetési kötelezettségek miatti befizetések,

p) az Ávr. 34. § (2) bekezdés b) pontja szerinti bevétel továbbadása,

q) a központi költségvetés javára történő befizetések, valamint a Kormány által meghatározott egyéb befizetési kötelezettségek utalása.

19. § A fejezeti kezelésű előirányzatok esetében az Áht. 1. § 15. pontja szerinti jognyilatkozatnak nem minősülő fizetési kötelezettségek az alábbiak:

a) a pénzügyi szolgáltatások díja,

b) a fizetési kötelezettség összegét vagy az összeg megállapításának módját, továbbá a felek valamennyi jogát és kötelezettségét rögzítő jogszabály vagy jogerős, illetve fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható bírósági, hatósági döntés,

c) a kártalanítási, kártérítési és megtérítési kötelezettség,

d) a csőd-, felszámolási és végelszámolási eljáráshoz kapcsolódó regisztrációs és egyéb díj, valamint követeléskezelésből adódó óvadék és túlfizetés visszafizetése,

e) a nemzetközi szervezetekben betöltött tagsághoz, nemzeti hozzájárulásokhoz, kötelezettségekhez kapcsolódó tagdíjfizetési, hozzájárulási kötelezettség,

f) a deviza- és letéti számlára befolyó bevételek továbbutalása,

g) az adományozott díjakhoz, kitüntetésekhez kapcsolódó pénzbeli juttatás,

h) a maradványok és zárolások miatti befizetés,

i) az Ávr. 34. § (2) bekezdés a) és b) pontja, valamint 34. § (2a) bekezdése szerinti fizetési számlák közötti átutalás,

j) az Áht. 47. §-a és 56/B. § (3) bekezdése, az Ávr. 23. § (4) és (5) bekezdése, 35. § (8) bekezdése és 172/A. § (2) és (3) bekezdése szerinti, valamint egyéb, a Kormány által meghatározott befizetési kötelezettségek utalása,

k) a központi költségvetés javára történő befizetés.

20. § A központi kezelésű előirányzatok esetében az Áht. 1. § 15. pontja szerinti jognyilatkozatnak nem minősülő fizetési kötelezettségek az alábbiak:

a) a PM tulajdonosi joggyakorlási körébe tartozó gazdasági társaság részére történő jegyzett tőke és tőketartalék biztosítása,

b) a PM tulajdonosi joggyakorlásával összefüggő egyéb fizetési kötelezettség.

IV. Fejezet

A KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁS FOLYAMATA

10. A kötelezettségvállalás kezdeményezése

21. § (1) A beszerzés kezdeményezését a Pénzügyminisztérium beszerzéseinek szabályozásáról szóló PM utasítás szabályozza.

(2) A támogatási szerződéskötés, a támogatói okirat kiadás, pályázati kiírás kezdeményezését a Pénzügyminisztérium által nyújtandó támogatások szabályairól szóló PM utasítás szabályozza.

(3) A 18. § a)–k) pontja, a 19. § b)–e) és g) pontja szerinti egyéb fizetési kötelezettség kezdeményezése a szakmai szervezeti egység feladata.

11. A kötelezettségvállalás előkészítése

22. § (1) A szerződés, valamint a 17. § (1) bekezdése szerinti felhívás előkészítése a Jogi és Kodifikációs Főosztály feladata.

(2) A támogatási szerződés, a támogatói okirat (a továbbiakban együtt: támogatási szerződés) előkészítése – a (3) bekezdésben foglaltak kivételével – a gazdálkodási szervezet feladata.

(3) A Nagyvállalati beruházási támogatások, az Egyes korábban kihelyezett támogatások visszatérülése és a NER300 projekt megvalósítása előirányzatok esetén, továbbá a közigazgatási államtitkár által meghatározott előirányzatok vonatkozásában a szerződés előkészítése a szakmai szervezeti egység feladata.

(4) A 20. § szerinti egyéb fizetési kötelezettség előkészítése a szakmai szervezeti egység feladata.

12. A kötelezettségvállalás véleményezése

23. § A beszerzésről szóló szerződés, illetve a közbeszerzési dokumentáció véleményezését a Pénzügyminisztérium beszerzéseinek szabályozásáról szóló PM utasítás szabályozza.

24. § A támogatási szerződés, illetve a pályázati kiírás véleményezését a Pénzügyminisztérium által nyújtandó támogatások szabályairól szóló PM utasítás szabályozza.

13. A kötelezettségvállalás ellenjegyzése

25. § A kötelezettségvállalás és dokumentumainak ellenjegyzése jogi és pénzügyi ellenjegyzésből áll.

26. § (1) A jogi ellenjegyzésre a jogi és koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkár, a Jogi és Kodifikációs Főosztály főosztályvezetője, a Jogi és Kodifikációs Főosztály ügyrendje alapján a főosztályvezetőt helyettesítő osztályvezető vagy a Jogi és Kodifikációs Főosztály főosztályvezetője által erre a feladatra írásban kijelölt kormánytisztviselő (a továbbiakban együtt: jogi ellenjegyző) jogosult. A kijelölés egy példányát a Jogi és Kodifikációs Főosztály megküldi a gazdálkodási szervezet részére.

(2) A jogi ellenjegyző a szerződés, a támogatási szerződés és mellékletei jogszabályoknak való megfelelőségét a szerződés, a támogatási szerződés valamennyi rendelkezésre bocsátott példányán a dátum egyidejű megjelölésével aláírásával igazolja. Amennyiben a kötelezettségvállalásnak jogi akadálya van, az ellenjegyzésre nem kerülhet sor, és erről a jogi ellenjegyzőnek írásban tájékoztatnia kell a kötelezettségvállalást kezdeményező szervezeti egységet, a kötelezettségvállalásra jogosultat, a közigazgatási államtitkárt és a gazdálkodási szervezetet.

27. § (1) Pénzügyi ellenjegyzés nélkül – tekintet nélkül annak tárgyára – kötelezettség nem vállalható, és kötelezettségvállalás-módosításra nem kerülhet sor. A közbeszerzési és pályázati kiírás a pénzügyi ellenjegyzést követően hirdethető meg. A pénzügyi ellenjegyzést megelőzően vagy annak hiányában megkezdett közbeszerzési eljárás és pályázati kiírás érvénytelen.

(2) A pénzügyi ellenjegyzésre a gazdálkodásért felelős helyettes államtitkár vagy az általa erre a feladatra a 2. melléklet szerinti nyomtatványon (a továbbiakban: Adatlap a pénzügyi ellenjegyzésre, érvényesítésre jogosultak kijelöléséhez nyomtatvány) kijelölt kormánytisztviselő (a továbbiakban együtt: pénzügyi ellenjegyző) jogosult, az Ávr. 60. §-ára figyelemmel.

(3) A pénzügyi ellenjegyzés keretében a gazdálkodási szervezet meggyőződik az ellenjegyzés jogszabályban előírt feltételeinek teljesüléséről, meglétéről.

(4) Pénzügyi szabálytalanság, egyéb pontatlanság észlelése esetén a pénzügyi ellenjegyző az ügyiratot intézkedésre feljegyzéssel visszaküldi a kötelezettségvállalást előkészítő szervezeti egység részére. A feljegyzésben a pénzügyi ellenjegyző az ügyirat visszaküldését indokolja, és javaslatot tesz a szabálytalanság kezelésének módjára. Amennyiben a pénzügyi ellenjegyző megítélése szerint a szabálytalanság nem kezelhető, vagy a pénzügyi ellenjegyzésnek egyéb pénzügyi akadálya van, úgy a Jogi és Kodifikációs Főosztállyal és a szakmai szervezeti egységgel egyeztetést kezdeményez.

(5) A gazdálkodási szervezet a jogszabályban előírt feltételek teljesülését a kötelezettségvállalás ellenjegyzése során a szerződés, a támogatási szerződés valamennyi rendelkezésére bocsátott példányán, valamint a Kötelezettségvállalási adatlapon aláírásával igazolja, dátummal ellátja, továbbá a Kötelezettségvállalási adatlapon a kötelezettségvállalás pénzügyi-számviteli integrált rendszerből generált számát, azaz a kötelezettségvállalás azonosítóját feltünteti.

(6) Amennyiben a kötelezettségvállalás pénzügyi ellenjegyzése az Áht. 37. § (1a) bekezdése vagy az Ávr. 53/A. § (2) bekezdése alapján történik, a pénzügyi ellenjegyző ezen tényt rögzíti a Kötelezettségvállalási adatlapon.

28. § Az Ávr. 45. § (1) bekezdése szerinti kötelezettségvállalás akkor érvényes, ha a kötelezettségvállalás dokumentumait a kötelezettségvállalásra jogosult személy és a pénzügyi ellenjegyző aláírta.

29. § Az ellenjegyzésre jogosult az ellenjegyzés megtagadásának tényét a Kötelezettségvállalási adatlapon rögzíti. A döntést indokolni szükséges.

14. A kötelezettségvállalás aláírása

30. § A beszerzésről szóló szerződés létrejöttét, illetve a közbeszerzés kiírását a Pénzügyminisztérium beszerzéseinek szabályozásáról szóló PM utasítás szabályozza.

31. § A támogatási szerződés létrejöttét, pályázat kiírását a Pénzügyminisztérium által nyújtandó támogatások szabályairól szóló PM utasítás szabályozza.

32. § (1) A 20. § szerinti kötelezettségvállalás esetén a szakmai szervezeti egység a Kötelezettségvállalási adatlapot megküldi a gazdálkodási szervezeten és a 6. § (1) bekezdése szerinti jóváhagyón keresztül a kötelezettségvállalásra jogosult személy részére.

(2) A 18. és 19. §-ban foglalt egyéb fizetési kötelezettségek esetében nincs szükség a Kötelezettségvállalási adatlap kitöltésére.

V. Fejezet

A TELJESÍTÉSIGAZOLÁS, ÉRVÉNYESÍTÉS, UTALVÁNYOZÁS

15. A teljesítésigazolás

33. § (1) A kiadási előirányzatot érintő pénzforgalmat csak a teljesítés vagy a kifizetés jogosságának – szakmai-pénzügyi szempontú – igazolása alapján lehet teljesíteni.

(2) A teljesítésigazolásra jogosult személyt a szerződésben, a támogatási szerződésben vagy a Kötelezettségvállalási adatlapon szükséges kijelölni. Ezek hiányában vagy a teljesítésigazoló személy megváltozása esetén a teljesítésigazolásra jogosult személyt kifizetés előtt a 3. melléklet szerinti nyomtatványon a kötelezettségvállalásra jogosult személy jelöli ki. A kötelezettségvállalás előkészítéséért felelős, 22. § (1)–(4) bekezdése szerinti szervezeti egység a teljesítésigazolásra jogosult személyt köteles tájékoztatni a kijelölésről.

(3) A teljesítés igazolása során ellenőrizhető okmányok alapján meg kell győződni arról, hogy a feladat elvégzése előírásszerűen, a kötelezettségvállalásban foglaltak szerint megtörtént, valamint az ellenérték kifizetése és annak összegszerűsége megalapozott.

(4) Ha a teljesítéssel kapcsolatban kifogás nem merül fel, a teljesítés igazolására jogosult személy a szerződő felet teljesítési igazolás kiadásával a teljesítés elfogadásáról tájékoztatja.

(5) A számla beérkezését követően a 4. melléklet szerinti nyomtatványt (a továbbiakban: Teljesítésigazolás és kifizetés engedélyezése nyomtatvány) a szakmai szervezeti egység tölti ki és küldi meg a teljesítésigazolásra jogosult személy részére.

(6) A szerződő fél által kiállított számlát a teljesítésigazolására jogosult személy formailag és számszakilag is ellenőrzi.

(7) A teljesítésigazolásra jogosult személy meggyőződik arról, hogy a szerződő fél átlátható szervezetnek minősül-e, és ehhez ellenőrzi az Áht. 55. §-ában foglalt adatokat. Átlátható szervezet által kibocsátott számla kifizetéséhez a Teljesítésigazolás és kifizetés engedélyezése nyomtatványon a teljesítésigazolásra jogosult személy engedélye szükséges.

(8) Ha valamely okból a kifizetés nem engedélyezhető, akkor a teljesítés igazolására jogosult személy gondoskodik a számla kiállítójának tájékoztatásáról, és szükség esetén intézkedik a hiánypótlás iránt.

(9) A teljesítésigazolásra jogosult személy a formailag is ellenőrzött és megfelelően kiállított számlát a kitöltött és aláírt Teljesítésigazolás és kifizetés engedélyezése nyomtatvánnyal, a teljesítési igazolással, valamint a szerződés szerint csatolandó, teljesítést igazoló egyéb dokumentumokkal együtt 5 munkanapon belül továbbítja a gazdálkodási szervezet részére.

(10) Támogatási előleg fizetése esetén, valamint amennyiben a támogatás folyósítására a részbeszámoló vagy beszámoló elfogadását követően kerül sor, a pénzügyi teljesítéshez a teljesítésigazolásra jogosult személy meggyőződik arról, hogy a kedvezményezett átlátható szervezetnek minősül. Ennek keretében ellenőrzi az Áht. 55. §-ában foglalt adatokat. Ha a kedvezményezett átlátható szervezetnek minősül, a teljesítésigazolásra jogosult aláírja a Teljesítésigazolás és kifizetés engedélyezése nyomtatványt, és azt – a támogatási szerződésben előírt pénzügyi teljesítéshez szükséges egyéb dokumentumokkal együtt – továbbítja a gazdálkodási szervezet részére.

34. § (1) Egyéb fizetési kötelezettség teljesítése során is – a 18. §-ban, valamint a 19. § a)–d) és f)–k) pontjában foglalt esetek kivételével – alkalmazni kell a teljesítésigazolásra vonatkozó szabályokat.

(2) Az Ávr. 53. § (1) bekezdése szerinti kötelezettségvállalás esetén is alkalmazni kell a teljesítésigazolásra vonatkozó szabályokat.

(3) A 18. § a)–k) pontjában foglalt egyéb fizetési kötelezettségek teljesítése előtt a szakmai szervezeti egységnek a gazdálkodási szervezet vezetőjének címzett feljegyzésében meg kell indokolnia a kifizetés jogosságát, valamint meg kell jelölnie a kifizetés forrását.

16. Érvényesítés, utalványozás

35. § (1) A teljesítésigazolást, valamint a kifizetés engedélyezését követően a kifizetendő számlát a gazdálkodási szervezet is ellenőrzi, és a pénzügyi-számviteli integrált rendszerből nyert Kiadási utalvány használatával a 36. és 37. § szerint kezeli.

(2) A 18–20. §-ban foglalt egyéb fizetési kötelezettség és az Ávr. 53. § (1) bekezdése szerinti kötelezettségvállalás teljesítése során is alkalmazni kell az érvényesítésre és utalványozásra vonatkozó szabályokat.

(3) A bevételek utalványozása a pénzügyi-számviteli integrált rendszerből nyert Bevételi utalványon történik.

(4) Nem kell utalványozni az Ávr. 59. § (5) bekezdése szerinti tételeket.

36. § (1) A teljesítésigazolás alapján az érvényesítőnek az Ávr. 58. § (1) bekezdésében foglaltak szerint kell eljárnia. Az érvényesítésnek tartalmaznia kell a megállapított összeget, devizanemet, a könyvviteli elszámolásra utaló főkönyvi számlaszámot, a kötelezettségvállalás nyilvántartásba vételének sorszámát, az érvényesítés dátumát és az érvényesítő aláírását.

(2) Az utalványozás a kiadások teljesítésének, illetve a bevételek beszedésének elrendelését foglalja magában. Utalványozásra csak a teljesítésigazolás és az érvényesítés után kerülhet sor.

(3) Az utalványozás során meg kell győződni arról, hogy az utalvány tartalmazza az Ávr.-ben előírtakat.

(4) Az utalványozó köteles ellenőrizni, hogy a pénzügyi ellenjegyző az Ávr.-ben és jelen utasításban előírtaknak megfelelően járt-e el, továbbá a teljesítésigazolás és az érvényesítés megtörtént-e.

37. § (1) A bevételek és kiadások érvényesítésére jogosult pénzügyi-számviteli képesítéssel rendelkező személyeket a gazdálkodásért felelős helyettes államtitkár jelöli ki, az Ávr. 58. § (4) bekezdésében és 60. §-ában foglaltakra figyelemmel. A kijelölés az Adatlap a pénzügyi ellenjegyzésre, érvényesítésre jogosultak kijelöléséhez nyomtatvány egy példányban történő kitöltésével történik. Az Adatlap a pénzügyi ellenjegyzésre, érvényesítésre jogosultak kijelöléséhez nyomtatvány kitöltéséért és megőrzéséért a gazdálkodási szervezet a felelős. Amennyiben az aláírásra jogosultak személyében év közben változás történik, úgy a fenti szabályok alkalmazásával intézkedni kell az aláírásra jogosultak kijelölése iránt.

(2) Az utalványozásra jogosult személyeket a miniszter jelöli ki, az Ávr. 59. § (1) bekezdésében és 60. §-ában foglaltakra figyelemmel. A kijelölés az 5. melléklet szerinti nyomtatvány (a továbbiakban: Adatlap az utalványozásra jogosultak kijelöléséhez nyomtatvány) egy példányban történő kitöltésével történik. Az Adatlap az utalványozásra jogosultak kijelöléséhez nyomtatvány kitöltéséért és megőrzéséért a gazdálkodási szervezet a felelős. Amennyiben az aláírásra jogosultak személyében év közben változás történik, úgy a fenti szabályok alkalmazásával intézkedni kell a gazdálkodási szervezetnek az aláírásra jogosultak kijelölése iránt.

(3) A kötelezettségvállalásra, teljesítésigazolásra jogosult személyek aláírásának hitelesítése céljából a 6. melléklet szerinti nyomtatványt szükséges kitölteni egy példányban. A hitelesítést a felettes vezető végzi. A kötelezettségvállalásra, pénzügyi ellenjegyzésre, teljesítés igazolására, érvényesítésre, utalványozásra jogosult személyekről és aláírásmintájukról a gazdálkodási szervezet naprakész nyilvántartást vezet.

(4) Amennyiben az aláírásra jogosult személy aláírásáról közjegyző által hitelesített aláírási címpéldány vagy egyéb dokumentum áll rendelkezésre, elegendő annak a dokumentumnak vagy a dokumentumról készült másolatnak a megküldése a gazdálkodási szervezet részére.

VI. Fejezet

A KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁS LEZÁRÁSA

38. § (1) A kötelezettségvállalás teljes körű szakmai teljesítését követően a szakmai szervezeti egység vezetőjének gondoskodnia kell a kötelezettségvállalás lezárásáról, amennyiben a szerződésben meghatározott összeg nem került teljes mértékben kifizetésre.

(2) A kötelezettségvállalás lezárását a 7. melléklet szerinti nyomtatvány kitöltésével és a gazdálkodási szervezet részére történő megküldésével kell kezdeményezni.

(3) A támogatási előleg kifizetés esetén a szakmai szervezeti egység vezetője az aláírást követő 5 munkanapon belül megküldi a gazdálkodási szervezet részére az Ávr. 94. § (1) bekezdése szerinti, a kedvezményezettnek szóló, a beszámoló elfogadását igazoló vagy annak részbeni vagy teljes körű elutasítását és az esetleges visszafizetési kötelezettség összegét és határidejét tartalmazó dokumentumot.

VII. Fejezet

EGYÉB MEGÁLLAPODÁSOK, SZERZŐDÉSEK

39. § (1) A részben vagy egészben olyan európai uniós program forrásából megvalósuló projekt esetén, amikor a kedvezményezett a PM igazgatása, a pályázati dokumentáció előkészítését a közigazgatási államtitkár engedélyezi.

(2) Az (1) bekezdés szerinti projekt megvalósítása esetén a közigazgatási államtitkár kijelöli a projekt megvalósításáért felelős szakmai szervezeti egységet.

(3) A pályázati dokumentáció, a pénzügyi kötelezettségvállalást nem tartalmazó szerződéstervezet, megállapodástervezet és ezek módosításainak előkészítése a projekt megvalósításáért felelős szakmai szervezeti egység feladata.

(4) A projekt megvalósításáért felelős szervezeti egység a (3) bekezdés szerinti dokumentumokat véleményezés céljából megküldi a Fejezeti Költségvetési Főosztály, az Intézmény Gazdálkodási Főosztály, a Jogi és Kodifikációs Főosztály, valamint – informatikai tárgyú projektek esetén – a Biztonsági és Igazgatási Főosztály részére.

(5) A projekt megvalósításáért felelős szervezeti egység a (3) bekezdés szerinti dokumentumokat a (4) bekezdés szerinti véleményezést követően jóváhagyásra, illetve aláírásra megküldi a közigazgatási államtitkár útján a szakmai szervezeti egységet irányító államtitkár részére. Az államtitkár akadályoztatása esetén a (3) bekezdés szerinti dokumentumok jóváhagyására, illetve aláírására a közigazgatási államtitkár által kijelölt személy jogosult.

40. § (1) A kötelezettségvállalást nem tartalmazó szerződés, megállapodás és ezek módosításainak – mely a költségvetési előirányzat javára fizetési, illetve más teljesítési, szolgáltatási kötelezettséggel jár – előkészítése a szakmai szervezeti egység feladata.

(2) A szakmai szervezeti egység az (1) bekezdés szerinti dokumentumokat véleményezés céljából megküldi a gazdálkodási szervezet, valamint a Jogi és Kodifikációs Főosztály részére.

(3) Az (1) bekezdés szerinti dokumentumokat a szakmai szervezeti egységet irányító államtitkár jogosult aláírni. Az államtitkár akadályoztatása esetén a szerződés aláírására a közigazgatási államtitkár által kijelölt személy jogosult.

VIII. Fejezet

A GAZDÁLKODÁSI FOLYAMATOKKAL ÖSSZEFÜGGŐ KONTROLLFELADATOK

41. § Az irányítási és kontrollfeladatok:

a) a pénzügyi döntések dokumentumainak elkészítését és ellenőrzését illetően

aa) a költségvetési tervezés a gazdálkodási szervezet, a szakmai szervezeti egységek feladata, a szakmai szervezeti egységek bevonásával,

ab) az előirányzat-felhasználás célszerűségének, hatékonyságának, gazdaságosságának a vizsgálata a kötelezettségvállalásra jogosult személy és a szakmai szervezeti egység feladata,

ac) a szerződések szabályszerű előkészítése – a jelen szabályzatban foglalt eltérésekkel – a Jogi és Kodifikációs Főosztály feladata, melyet a jogi és koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkár, a szakmai szervezeti egység, a gazdálkodási szervezet, a Pénzügyminisztérium beszerzéseinek szabályozásáról szóló PM utasítás szerinti esetben az előzetes jóváhagyó és a kötelezettségvállalásra jogosult személy ellenőriz,

ad) a támogatási szerződések szabályszerű előkészítése a gazdálkodási szervezet vagy a szakmai szervezeti egység feladata, melyet a gazdálkodásért felelős helyettes államtitkár, a jogi ellenjegyző, a szakmai felügyeletet gyakorló felsővezető, a 6. § (1) bekezdése szerinti előzetes jóváhagyó és a kötelezettségvállalásra jogosult személy ellenőriz,

ae) a teljesítések igazolása a 33. § (2) bekezdése alapján kijelölt személy feladata, melyet a közvetlen irányítását ellátó vezető vagy a kötelezettségvállalásra jogosult személy ellenőriz,

af) a kedvezményezett beszámoltatása, a támogatások jogosulatlan igénybevétele, jogszabálysértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása, illetve a fel nem használt támogatás miatti visszafizetés előírásához, behajtásához kapcsolódó dokumentumok elkészítése és a jogosulatlanul igénybe vett költségvetési támogatás visszavonásával kapcsolatos eljárás kezdeményezése – a gazdálkodási szervezet véleményével összhangban – a szakmai szervezeti egység feladata, melyet a szakmai felügyeletet gyakorló felsővezető ellenőriz,

ag) a kötelezettségvállalást tartalmazó szerződés, támogatási szerződés jogi ellenjegyzése a jogi ellenjegyző feladata,

ah) az előirányzatok (kötelezettségvállalás) nyilvántartását, a kötelezettségvállalás teljesítéséhez szükséges forrás rendelkezésre állásának és a kifizetés kezdeményezéséhez kapcsolódó dokumentumok teljességének ellenőrzését (érvényesítés) a gazdálkodási szervezet végzi, az érvényesítés ellenőrzését a gazdálkodásért felelős helyettes államtitkár látja el,

b) az előzetes pénzügyi ellenőrzés keretében a pénzügyi döntések szabályszerűségi és szabályozottsági szempontból történő jóváhagyását, illetve ellenjegyzését a gazdálkodási szervezet, ellenőrzését pedig a gazdálkodásért felelős helyettes államtitkár látja el,

c) a gazdasági események elszámolását biztosító feladatokat, így

ca) a kötelezettségvállalások nyilvántartását, valamint a hatályos jogszabályoknak megfelelő könyvvezetést a gazdálkodási szervezet végzi,

cb) az elemi beszámolót a PM igazgatása tekintetében a Pénzügyi és Számviteli Osztály állítja össze, ellenőrzését az Intézményi Gazdálkodási Főosztály főosztályvezetője végzi,

cc) az éves költségvetési beszámolót a fejezeti kezelésű előirányzatokra és a központi kezelésű előirányzatokra a Fejezeti Pénzügyi Osztály állítja össze, ellenőrzését a Fejezeti Költségvetési Főosztály főosztályvezetője végzi.

IX. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

42. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

43. §1

44. §2

45. §3

46. §4

47. §5

48. §6

49. §7

50. §8

51. §9

52. §10

53. §11

54. §12

55. §13

56. §14

57. §15

58. §16

59. §17

60. §18

61. §19

1. melléklet a 3/2024. (II. 14.) PM utasításhoz

2. melléklet a 3/2024. (II. 14.) PM utasításhoz

3. melléklet a 3/2024. (II. 14.) PM utasításhoz

4. melléklet a 3/2024. (II. 14.) PM utasításhoz

5. melléklet a 3/2024. (II. 14.) PM utasításhoz

6. melléklet a 3/2024. (II. 14.) PM utasításhoz

7. melléklet a 3/2024. (II. 14.) PM utasításhoz

8. melléklet a 3/2024. (II. 14.) PM utasításhoz20

9. melléklet a 3/2024. (II. 14.) PM utasításhoz21

1

A 43. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

2

A 44. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

3

A 45. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

4

A 46. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

5

A 47. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

6

A 48. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

7

A 49. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

8

Az 50. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

9

Az 51. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

10

Az 52. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

11

Az 53. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

12

Az 54. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

13

Az 55. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

14

Az 56. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

15

Az 57. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

16

Az 58. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

17

Az 59. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

18

A 60. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

19

A 61. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

20

A 8. melléklet a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

21

A 9. melléklet a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére