12/2025. (V. 15.) BVOP utasítás
12/2025. (V. 15.) BVOP utasítás
a főzőkonyhák működéséről, valamint a fogvatartotti étkezéslemondásról
1. Az utasítás hatálya a büntetés-végrehajtási intézetekre és intézményekre (a továbbiakban együtt: bv. intézetek), továbbá a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságára (a továbbiakban: BVOP) terjed ki.
2. Az utasítás személyi hatálya a BVOP és a bv. intézetek személyi állományára, továbbá az elítéltekre és egyéb jogcímen fogvatartottakra (a továbbiakban: elítélt) terjed ki.
3. A büntetés-végrehajtási intézetben fogvatartott elítéltek és egyéb jogcímen fogvatartottak élelmezési ellátásának élelmezési szakmai és táplálkozás-egészségügyi követelményeiről szóló 13/2022. (IV. 29.) BM rendelet 10. §-ában meghatározott élelmezési normák szerint összeállított országos étlapok (a továbbiakban: étlapok) 3 időszakot ölelnek fel, az alábbi bontásban:
a) nyári időszak 06. 01-től 09. 30-ig,
b) téli időszak 10. 01-től 01. 31-ig,
c) átmeneti időszak 02. 01-től 05. 31-ig.
4. A kiemelt vallási és nemzeti ünnepek tekintetében (a továbbiakban: ünnepi) az agglomerációk javaslata alapján eltérő étlap kerül kiadásra. Az ünnepi étlapon szereplő ételeknél a diétás étkeztetés előírásaitól el lehet térni a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 1. § (6) bekezdése alapján, mely alól kivételt képeznek a gluténérzékenyek számára összeállított, valamint a táplálékallergia- és -intolerancia-étlapok, melyek esetén a dietoterápiás előírásoktól eltérni nem lehetséges.
5. A személyi állomány és külsős étkezők számára az étrend nem kerül központilag meghatározásra, azt az intézeti főzőkonyha technikai adottságai, a dolgozók szakmai tudása, valamint a hatályos szerződések alapján rendelkezésre álló élelmiszer-alapanyagok figyelembevételével kell összeállítani.
6. A személyi állomány és külsős étkezők számára összeállított étrend normaérték-meghatározásáért az élelmezésvezető a felelős. Az élelmezésvezető a havi normaösszeg felhasználása során jelentkező, 15%-ot meghaladó túllépés esetén köteles az étkezők számára megállapított normaösszeg emelését kezdeményezni az agglomerációs gazdasági vezető felé.
7. A főzőkonyhán szabadkapacitás terhére lehetőség van hidegtálak, sültes tálak, ünnepi menük értékesítésére, de ez nem akadályozhatja a személyi állomány és a fogvatartottak ellátását.
8. A személyi állomány és a fogvatartottak élelmezési ellátásához szükséges élelmiszer-alapanyagok nyilvántartására, a kiszabati ívek, napzárták és szállítólevelek készítésére a BVOP által biztosított Élelmezési program szolgál.
9. Az Élelmezési programot naprakészen kell vezetni, a napzártákat a tárgynapot követő munkanapon haladéktalanul el kell végezni.
10. A havi zárás végrehajtása az élelmezésvezető feladata. A havi zárás csak akkor indítható, ha az adott hónap összes napja lezárásra került.
11. A havi zárást követően meg kell vizsgálni a fogvatartotti élelmezés normaérték-alakulását. 10%-ot meghaladó normaösszeg-túllépés esetén meg kell vizsgálni, hogy a túllépés miből ered.
12. Az Élelmezési program egyes menüpontjaiban (nyersanyagtörzs, diétatörzs, költséghely) az alábbi adatokat kell megadni:
a) a nyersanyagtörzs bővítése során:
aa) élelmiszer-alapanyag pontos megnevezése,
ab) kiszerelési egység (kg, l, db, csomag),
ac) nettó egységár,
ad) áfatartalom;
b) a diétatörzs bővítése esetében – melybe beletartozik a személyi állomány étkezése is –:
ba) diéta megnevezése,
bb) melyik étkezésre vonatkozik,
bc) személyi állomány esetén a diéta normaértéke;
c) a költséghely bővítésekor:
ca) költséghely pontos megnevezése,
cb) költséghely címe (irányítószám, város, utca),
cc) bv. intézet FELIR-száma.
13. A Beszállítói partnertörzs bővítését az élelmezésvezető hajtja végre.
14. Az Élelmezési programban az országos, valamint a személyi állomány étlapjának rögzítése az élelmezésvezető vagy az őt helyettesítő személyi állomány tagjának feladata.
15. A személyi állomány és a külsős étkezők étkezési létszámának rögzítése elektronikus úton / webes felületen történik. A webes felület a személyi állomány és a külsős étkezők létszámát automatikusan megküldi az Élelmezési program számára, a tálalási létszám pedig a webes felületről lekérhető.
16. Az elítélt az étkezésről lemondás során lemondhat a teljes napi étkezésről vagy valamely részétkezésről.
17. Az elítélt a meghatározott élelmiszerről lemondás során lemondhat az alábbi termékkörökbe tartozó élelmiszerekről:
a) pékáruk,
b) húskészítmények,
c) konzervek.
1. AZ ÉTKEZÉSRŐL LEMONDÁS SZABÁLYAI
18. Az étkezésről, részétkezésről vagy meghatározott élelmiszerről lemondás (a továbbiakban együtt: étkezésről lemondás) lehetőségének biztosítása céljából az elítélt számára az étlaphoz, valamint a lemondott étkezés pótlására szolgáló, a kiétkező bolt árukészletét alkotó, alapvető élelmiszerek listájához (a továbbiakban: élelmiszerlista) való hozzáférést biztosítani kell.
19. Az elítélt az étkezésről lemondásról az 1. melléklet szerinti nyomtatvány kitöltésével nyilatkozhat, melynek érvényességéhez a bv. intézet parancsnoka vagy az által megbízott személy általi engedélyezés szükséges. A nyilatkozattétel elektronikus úton, a KIOSZK felületén vagy a reintegrációs tiszt által biztosított papíralapú nyomtatvány kitöltésével végezhető el.
20. A bv. intézet az elítéltet befogadása során hivatalból tájékoztatja a bv. intézet által nyújtott étkezésről lemondás lehetőségéről.
21. Az étkezésről lemondást a bv. intézet a nyilatkozat engedélyezését követő munkanaptól biztosítja.
22. Az étkezésről lemondás pénzben nem téríthető meg, valamint másféle élelmiszer biztosításával sem pótolható.
23. Az étkezésről lemondás esetén a tartási költséghez való hozzájárulás összege nem csökken.
24. Az étkezésről lemondás legalább 10 napos időszakra engedélyezhető.
25. Az étkezés újbóli igénylését követően étkezésről lemondást az elítélt az igénylést követő 30 napon belül ismételten nem terjeszthet elő.
26. Az elítélt speciális egészségügyi étrendjének (a továbbiakban: diétás étrend) lemondása esetén bv. orvos által, a fogvatartotti alapellátás keretén belül tájékoztatni kell az elítéltet a diétás étrend elhagyásának egészségügyi kockázatairól.
27. Amennyiben az elítélt egészségügyi állapota megköveteli, bv. orvosi vélemény alapján elutasítható a diétás étrendről lemondás.
28. Amennyiben az elítélt a tájékoztatást követően is fenntartja szándékát, azt az egészségügyi szakterület rögzíti a nyilvántartásban. A lemondással nem érintett étkezések során a diétás étrendet továbbra is biztosítani kell. Az egészségügyi kockázatok tudomásulvételéről az egészségügyi szakterület az elítéltet írásban nyilatkoztatja, és a nyilatkozatot az elítélt egészségügyi anyagába helyezi.
29. A vallási, valamint az egyéb étkezési szokásnak megfelelő étkezésről lemondás esetén a lemondással nem érintett étkezések esetén a vallási, valamint az egyéb étkezési szokásnak megfelelő étrendet kell biztosítani.
30. A körlet-főfelügyelő feladata a bv. intézet által meghatározott időpontig az étkezésről lemondók létszámával kiegészített élelmezési és tálalási létszámjelentés megküldése az élelmezési szakterület számára.
31. Az élelmezési szakterület rögzíti a szakrendszer élelmezési moduljában a csökkentett élelmezési létszámot, valamint az étkezésről lemondók létszámát. Nyersanyagkiszabat és raktári kiadási lista a tényleges élelmezési létszám alapján készíthető.
32. Az élelmiszer-raktáros az élelmiszerraktárból a csökkentett élelmezési létszámnak megfelelő mennyiségű élelmiszer-alapanyagokat adhatja ki ételkészítésre.
33. Az étkezésről lemondás esetén az elítélt számára a szabadságvesztés, az elzárás, az előzetes letartóztatás és a rendbírság helyébe lépő elzárás végrehajtásának részletes szabályairól szóló 16/2014. (XII. 19.) IM rendelet 6. mellékletében előírt kalóriaérték biztosítása a lemondott diétáktól és étkezéstől függően arányosan módosul.
34. Az étkezésről lemondás időszakában indított élelmezési ellátással kapcsolatos ügyészi panasz esetén a kivizsgálás dokumentációjához csatolni kell az elítélt nyilatkozatát az étkezésről lemondásról.
35. A teljes napi étkezésről lemondás esetén az egészségügyi szakterület 2 hetente köteles az elítélt egészségügyi állapotát felülvizsgálni, és annak eredményét az egészségügyi rendszerben rögzíteni. Amennyiben a vizsgálat alapján a bv. orvos az elítélt egészségügyi állapotában olyan változást tapasztal, mely az étkezésről lemondás további fenntartása esetén egészségügyi kockázatot jelent, az étkezésről lemondás felfüggesztésére tesz javaslatot.
36. Az elítélt megőrzésre szállítása esetén annak időtartama alatt az étkezésről lemondás automatikusan szünetel.
37. Az elítélt végleg szállítása esetén az étkezésről lemondás automatikusan megszűnik, ez esetben az elítélt újból nyilatkozhat az étkezésről lemondásról.
2. AZ ÉTKEZÉS ÚJBÓLI IGÉNYLÉSE
38. Az elítélt a bv. intézet által nyújtott étkezést a 2. melléklet szerinti nyilatkozat kitöltésével igényelheti újból.
39. Az újbóli igénylésről a körlet-főfelügyelőt a nyilatkozat megküldésével tájékoztatni szükséges, aki az étkezési és tálalási létszámot az új létszámnak megfelelően megküldi a bv. intézet által meghatározott időpontban az élelmezési szakterület részére.
40. A diétás élelmezés visszaállításának előzetes feltétele a bv. orvossal történt konzultáció és jóváhagyás. Az újonnan meghatározott diétás élelmezést a kérelem jóváhagyásával egyidejűleg az egészségügyi szakterület az előírásoknak megfelelően rögzíti az elektronikus nyilvántartásban.
3. ÉLELMISZER PÓTLÁSA ÉTKEZÉS LEMONDÁSA ESETÉN
41. A lemondott étkezés/részétkezés pótlása a kiétkező bolt árukészletét képező alapvető élelmiszerekkel biztosítható, a bv. intézet nem köteles sem főzési, sem melegítési lehetőséget biztosítani étkezésről lemondás esetén.
42. Az élelmiszerlistán szereplő termékek megnevezésének és árának aktualizálása, valamint a bv. intézetekbe történő eljuttatása a kiétkező bolt üzemeltetőjének feladata. Az étkezésről lemondásban érintett elítéltek vásárlásának elősegítése érdekében a Bv. Holding Kft. folyamatosan monitorozza az elítéltek vásárlási igényeit, és szükség szerint előterjesztést készít a kiétkező bolt árukészletének bővítésére.
43. Amennyiben nem biztosított az elítélt lekísérése a kiétkező boltba, abban az esetben az étkezésről lemondás miatt biztosított kiétkezést az élelmiszerlista alapján, az elítélt kérelmére összeállított csomag – a kötelezően biztosítandó kiétkezésnek megfelelő gyakorisággal történő – átadásával köteles a bv. intézet, valamint a kiétkező bolt üzemeltetője biztosítani.
44. A kiétkező bolt által összeállított csomag esetében az elítélt által összeállított élelmiszerlistát, valamint a vásárlásról szóló számlát a csomagban el kell helyezni.
45. Az élelmiszercsomagokat a kiosztásig a webes csomagokkal megegyezően tárolja és kezeli a bv. intézet.
46. A kiétkező bolt üzemeltetője köteles az élelmiszerlistán szereplő termékekből állandó árukészletet tartani.
47. Az étkezésről lemondás miatt biztosított kiétkezési lehetőségek nem juttathatják jogtalan előnyhöz az azt igénylő elítéltet.
48. A műszaki és ellátási osztály vezetője által megbízott személy, valamint az étkezésről lemondással érintett elítélt reintegrációs tisztje havonta egy alkalommal köteles ellenőrizni, hogy a lemondott étkezés pótlására szolgáló kiétkezés során az elítélt kizárólag az élelmiszerlistán szereplő élelmiszert vásárolt, valamint hogy az ételosztás során az étkezésről lemondásban érintett elítélt számára nem kerül beadásra a főzőkonyháról származó élelmiszer. Az élelmiszerlistán nem szereplő termék vásárlása esetén az észlelő köteles az elítélt ellen fegyelmi eljárást indítani, valamint az étkezésről lemondás engedély visszavonására soron kívül intézkedni.
49. A lemondott étkezés pótlására szolgáló kiétkezés esetén az elítéltek birtokában tartható élelmiszerekre vonatkozó mennyiségi korlátokra az általános szabályok irányadóak.
50. Az ételeket úgy kell elkészíteni, hogy az a kiadagolást követő 3 órán belül az utolsó végfogyasztóhoz is eljusson.
51. Egyszemélyes tálalás esetén a konyhavezetőnek dokumentáltan rögzítenie kell a tálalás megkezdésénél és a tálalás végén mért maghőmérsékletet, valamint az étel átadásánál infravörös hőmérő segítségével a termodobozokban elhelyezett ételek felületi hőmérsékletét.
52. Objektumok közötti és külső tálalóhelyre történő szállításhoz az Élelmezési programból generált szállítólevelet kell használni, amelyre a konyhavezetőnek fel kell vezetnie a tálalás idejét, a tálalás hőfokát, az étel átadásának idejét és hőfokát. A fogvatartotti élelem szállítása során a tálalólistát is csatolni kell, amely alapján az ételek tálalását el tudják végezni.
53. A fogvatartotti részlegre történő ételátadást a tálalólista alapján, részlegenként kell elvégezni. Az átadó részéről a konyhavezető, az átvevő részéről a körlet-főfelügyelő vagy az általa megbízott személy a mennyiségek szúrópróbaszerű ellenőrzésével elvégzi az ételek átadás-átvételét. A létszámeltérésből adódó hiányt vagy többletet az átadás-átvétel során a konyhavezető köteles rendezni. Az átadott étel részlegre juttatásáért és maradéktalan kiosztásáért az átvevő a felelős.
54. Az étel nem helyben fogyasztása esetén az élelmezésvezetőnek gondoskodnia kell arról, hogy az étel kiadási helyén jól láthatóan és olvashatóan kifüggesztésre kerüljön, hogy a bv. intézet által kiadott ételt 3 órán belül el kell fogyasztani, vagy fogyasztásig történő hűtve tárolásáról és fogyasztás előtti ismételt hőkezeléséről gondoskodni szükséges.
55. Az ételosztás a körletfelügyelő irányítása és ellenőrzése mellett elítéltek munkáltatásával kerül végrehajtásra.
56. Az elkészített étel adagolása történhet a konyhán vagy a fogvatartotti részlegen. A részlegen történő kiadagoláshoz szükséges szedőkanalakat, húscsipeszeket a fogvatartotti főzőkonyha biztosítja, figyelemmel az egyes étrendféleségek tálalási utasításaira. A konyhán történő adagolás során az ételtartó dobozokon az esetleges diétát meg kell jelölni.
57. Amennyiben az étel átvétele során az elítélt jelzéssel él az étel mennyiségével vagy minőségével kapcsolatban, azt az ételosztást felügyelő személyi állomány tagja jelzi a körlet-főfelügyelő részére.
58. Az étel átvétele során jelzett panaszt a bv. intézet műszaki és ellátási osztálya az egészségügyi osztállyal közösen soron kívül köteles kivizsgálni, amennyiben az elítélt panasza megalapozott, annak megoldására a szükséges intézkedéseket meg kell tenni.
59. Az ételosztó elítélt számára fehér munkaruhát, védőfelszerelést, ételosztó kesztyűt kell biztosítani.
60. Az ételosztó elítélt esetén a munkaruha tárolásának módját a bv. intézet szabályozza a rendelkezésre álló lehetőségek figyelembevételével.
61. A munkaruha mosatását, elhasználódás miatti cseréjét az elítéltek munkáltatását végző személyi állomány tag kezdeményezi.
62. Az ételosztást követően, amennyiben az ételtartó dobozok, csajkák mosogatása a központi mosogatóban történik, azok összegyűjtéséről és konyhára történő visszajuttatásáról a körletfelügyelő gondoskodik.
63. Az ételtartó dobozok, csajkák központi mosogatásakor a hideg reggeli és vacsora higiénikus tárolása és fogyasztása érdekében az elítéltek számára tányért vagy csajkát kell biztosítani.
64. A főzőkonyhán munkáltatott elítélt részlegre – a keresztszennyeződés elkerülése érdekében – ételt osztani csak az alábbi szabályok betartásával mehet:
a) a főzőkonyhán munkáltatott elítéltek közül az ételosztást is végző elítéltek munkaruháját ételosztás előtt, illetve ételosztás befejezése után le kell cserélni,
b) a főzőkonyhán foglalkoztatott és egyben ételosztást is végző elítéltek ételosztáshoz használt munkaruházatát a fogvatartotti öltözőben külön öltözőszekrényekben, – a konyhai munkaruhától – elkülönítetten kell tárolni.
65. Abban az esetben, ha a hűtést igénylő reggeli és vacsora az osztást megelőzően átadásra kerül a fogvatartotti részlegre, annak hűtőszekrénybe történő helyezése az osztásig a körletfelügyelő feladata.
66. A fogvatartotti hideg reggeli és vacsora tárolása céljából a fogvatartotti részlegen elhelyezett hűtőszekrény rendellenes működését a körletfelügyelő haladéktalanul jelezni köteles a körlet-főfelügyelő felé, aki a főzőkonyhával egyeztet a hűtési lánc fenntartása érdekében.
67. A hűtést igénylő termékek kiosztása után a hűtőszekrényben élelmiszer nem maradhat.
68. Közigazgatási határon kívüli előállítás, szállítás esetében az elítéltet az élelmezési diétájának megfelelő, hűtést nem igénylő termékekből álló hidegcsomaggal kell ellátni. Egyéb esetekben – közigazgatási határon belül történő előállítás, külső helyszínen történő munkáltatás – a hidegcsomaggal történő ellátás egyéni mérlegelés alapján a bv. intézet parancsnokának a hatásköre.
69. A hidegcsomagban szereplő termékeknek evőeszköz nélkül is elfogyaszthatónak kell lenniük.
70. Az étkezésről lemondással kapcsolatos adatszolgáltatást a bv. intézetek az Élelmezési program havi zárásának megküldésével teljesítik.
71. A jelen utasítás kiadását követő 30 napon belül a bv. intézetek kötelesek parancsnoki/igazgatói intézkedésben szabályozni a fogvatartotti és a személyi állomány ellátását biztosító főzőkonyha működési rendjét, melynek kötelező tartalmi elemeit a 3. melléklet tartalmazza.
72. Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.
73.1
1. melléklet a 12/2025. (V. 15.) BVOP utasításhoz
NYILATKOZAT
ÉTKEZÉSRŐL LEMONDÁS
………………………………………… (név / nyilvántartási szám) elítélt kijelentem, hogy a bv. intézet által nyújtott teljes napi étkezésről, részétkezésről és/vagy meghatározott élelmiszerről* lemondok.
1. Teljes napi étkezés.
2. Részétkezés:
– reggeli, munkavégző képességnek, a vallási szokásoknak vagy az egészségügyi állapotnak megfelelő pótlékkal egyetemben,
– ebéd,
– vacsora.
3. Élelmiszer:
– pékáruk,
– húskészítmények,
– konzervek.*
Tudomásul veszem, hogy
– az étkezésről, részétkezésről, élelmiszerről lemondás a jóváhagyást követő munkanapon lép életbe,
– amennyiben az étkezés, részétkezés, élelmiszer lemondása miatt az egészségügyi állapotomban bármiféle romlás következik be, a bv. intézetet felelősség nem terheli,
– a lemondott étkezések, részétkezések, élelmiszerek pótlásáról saját letéti pénzem terhére gondoskodom,
– az étkezésről, részétkezésről, élelmiszerről lemondás miatt a bv. intézet részéről pénzbeli térítés nem illet meg, a tartási költséghez való hozzájárulás összege nem csökken,
– a bv. intézet nem köteles sem főzési, sem melegítési lehetőséget biztosítani,
– étkezésről, részétkezésről, élelmiszerről lemondás esetén a bv. intézet nem köteles a jogszabályban előírt kalóriaértékeket biztosítani,
– az étkezésről, részétkezésről, élelmiszerről lemondásnak legalább egymást követő 10 napot fel kell ölelnie,
– az étkezésről, részétkezésről, élelmiszerről lemondás miatt biztosított kiétkezés során csak alapvető élelmiszer vásárlására van lehetőség, amennyiben ezt megszegem, a bv. intézet fegyelmi eljárást kezdeményezhet velem szemben,
– a vásárolt élelmiszert a kiétkező bolt üzemeltetője csomag formájában is eljuttathatja részemre,
– az egészségügyi állapotom okán szükséges diétás étrend lemondásával kapcsolatos tájékoztatás ténye az egészségügyi dokumentációban rögzítésre kerül,
– a közegészségügyi előírások alapján az étkezés pótlása nem történhet a kapcsolattartó által készített és beszállított ételek elfogyasztásával.
Dátum: ………………………………
…………………………………
elítélt aláírása, nytsz.
Engedélyezés dátuma: ………………………………
…………………………………
engedélyező aláírása
________________
* A megfelelő rész aláhúzandó!
2. melléklet a 12/2025. (V. 15.) BVOP utasításhoz
NYILATKOZAT
ÉTKEZÉSIGÉNYLÉS
………………………………………… (név / nyilvántartási szám) elítélt kijelentem, hogy a bv. intézet által nyújtott étkezést, részétkezést, élelmiszert* …………… naptól újból igénybe kívánom venni.
Tudomásul veszem, hogy az újbóli igénylés napján az étkezés hidegcsomaggal is biztosítható.
Dátum: …………………………
…………………………………
elítélt aláírása, nytsz.
Engedélyezés dátuma: ………………………
…………………………………
engedélyező aláírása
_________________
* A megfelelő rész aláhúzandó!
3. melléklet a 12/2025. (V. 15.) BVOP utasításhoz
1. Az élelmezési szakterület felépítése, feladat- és jogköre;
2. Élelmiszer-alapanyagok rendelése, bevételezése;
3. Raktározás szabályai, a kézi/napi raktár működési rendje;
4. A fogvatartotti étkezési és tálalási létszámok megadási rendje;
5. A személyi állomány étkezési létszámának megadási rendje;
6. Az élelmiszer-alapanyagok előkészítése;
7. Főzés, tálalás, kiszállítás rendje;
8. Ételminta vétele, tárolása;
9. Hidegcsomaggal történő ellátás rendje;
10. Normakeret-felhasználás vizsgálata;
11. A főzőkonyha ellenőrzésére jogosultak, illetve kötelezettek köre;
12. HACCP működtetése, oktatások, bejárások.
A 73. pont a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.
- Hatályos
- Már nem hatályos
- Még nem hatályos
- Módosulni fog
- Időállapotok
- Adott napon hatályos
- Közlönyállapot
- Indokolás