• Tartalom

12/2023. (II. 3.) BVOP utasítás

12/2023. (II. 3.) BVOP utasítás

a büntetés-végrehajtási szervezet hivatásos és rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban foglalkoztatott személyi állományi tagjainak alkalmasságvizsgálatáról

2023.02.12.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (4) bekezdés c) pontja alapján – figyelemmel a belügyminiszter irányítása alatt álló egyes rendvédelmi szerveknél foglalkoztatott hivatásos állomány és rendvédelmi igazgatási alkalmazotti állomány alkalmasságvizsgálatáról szóló 45/2020. (XII. 16.) BM rendeletben foglaltakra – a büntetés-végrehajtási szervezet személyi állományának alkalmasságvizsgálatával összefüggő eljárási szabályok meghatározása érdekében a következő utasítást adom ki:

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. Az utasítás hatálya a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (a továbbiakban: BVOP), a büntetés-végrehajtási intézetek, intézmények, valamint a fogvatartottak kötelező foglalkoztatására létrehozott gazdasági társaságok (a továbbiakban együtt: bv. szerv)

a) hivatásos szolgálati jogviszonyban álló tagjainak (a továbbiakban: hivatásos állománytag) egészségi, pszichológiai és fizikai,

b) rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban álló tagjainak (a továbbiakban: rendvédelmi alkalmazott) munkaköri, valamint

c) hivatásos vagy rendvédelmi alkalmazotti állományába vételét kezdeményező személy

alkalmasságvizsgálatára terjed ki.

2. Az utasítás célja, hogy egységes módszertani elvek alapján meghatározza a hivatásos szolgálati beosztások szerepköreinek megfelelő alkalmasságvizsgálati kategóriába sorolását, a betöltésükhöz szükséges differenciált és optimális egészségi, pszichológiai és fizikai követelményrendszert, továbbá az alkalmasságvizsgálatok végrehajtásával kapcsolatos eljárásrendet és végrehajtási szabályokat.

II. ALKALMASSÁGVIZSGÁLATI KATEGÓRIÁBA SOROLÁS

3. Az alkalmasságvizsgálat kétlépcsős integrált alkalmasságvizsgálati rendszerben (a továbbiakban: KLIR) valósul meg, mely a betölteni tervezett vagy a betöltött szolgálati beosztáshoz igazodik. Az alkalmasság alapfeltétele az egészségi, pszichológiai és fizikai minimumfeltételeknek és az adott alkalmasságvizsgálati kategóriához kapcsolódó további kategória-feltételeknek való együttes megfelelés.

4. A vizsgált személy hivatásos állományba való felvételével, a szolgálati beosztásba helyezésével, módosításával kapcsolatos döntést – az egyes alkalmasságvizsgálatok eredményeinek ismeretében – a kinevezésre jogosult munkáltatói jogkört gyakorló elöljáró hozza meg.

5. A bv. szerv állománytáblázatában rendszeresített hivatásos szolgálati beosztások alkalmasságvizsgálati kategóriába sorolását – a belügyminiszter irányítása alatt álló egyes rendvédelmi szerveknél foglalkoztatott hivatásos állomány és rendvédelmi igazgatási alkalmazotti állomány alkalmasságvizsgálatáról szóló 45/2020. (XII. 16.) BM rendelet (a továbbiakban: BM rendelet) 14–16. §-ában meghatározottak alapján – az 1. melléklet tartalmazza.

6. Az alkalmasságvizsgálati kategóriákba sorolásnál a támogató szerepkör esetében – a BM rendelet 16. §-ában rögzítettek mellett – a szervezet működését segítő funkcionális, nem alapfeladatok ellátására létrehozott beosztásokhoz társuló munkaköri feladatokat, így különösen a gazdálkodási, a humánszolgálati, a szociális, az oktatásszervezési, továbbá a jogi, a kommunikációs, az ügyviteli, az informatikai és az üzemeltetési tevékenységeket kell figyelembe venni.

7. Az adminisztratív és hatósági szerepkör esetében – a BM rendelet 16. §-ában rögzítettek mellett – a részben alapfeladatok ellátására létrehozott, fogvatartotti ügyekkel és fogvatartottakkal való közvetlen foglalkozást is feltételező, de tartalmát tekintve döntően adminisztratív típusú beosztásokhoz társuló munkaköri feladatokat, így különösen a reintegrációs, pszichológiai, egészségügyi, nyilvántartási, szakmai ellenőrzési, tűz- és munkavédelmi jellegű tevékenységeket kell figyelembe venni.

8. A beavatkozó és intézkedő, valamint a speciális szerepkör esetében – a BM rendelet 16. §-ában rögzítettek mellett – az alapfeladatok ellátására létrehozott, tartalmát tekintve a fogvatartottakkal való folyamatos, közvetlen foglalkozást és az elhelyezési részlegeken, munkáltatási helyszíneken való szolgálatteljesítést feltételező, de a tevékenység jellegéből eredően a fokozottabb kockázati kitettséget eredményező szolgálat ellátási körülményeket kell figyelembe venni.

9. A hivatásos állománytag, illetve a hivatásos állományba vételét kezdeményező személy részére az általa betöltött vagy tervezett szolgálati beosztásának alkalmasságvizsgálati kategóriába sorolásáról és az ahhoz társuló követelményekről – az alkalmasságvizsgálatot megelőzően – azon bv. szerv személyügyi szervezeti eleme (a továbbiakban: személyügyi szerv) ad írásban tájékoztatást, amelynek állományába a hivatásos állománytag tartozik, vagy amelybe állományba vételét, áthelyezését kezdeményezte.

10. A hivatásos szolgálati viszony módosítása esetén a hivatásos állománytagot – amennyiben az alkalmasságvizsgálati kategória-váltással jár – az alkalmasságvizsgálat végrehajtását megelőzően a személyügyi szerv írásban tájékoztatja a tervezett szolgálati beosztáshoz társuló alkalmasságvizsgálati kategóriához tartozó követelményekről.

11. A hivatásos állományba vételről, illetve a szolgálati beosztás módosításáról rendelkező állományparancsban rögzíteni kell a konkrét alkalmasságvizsgálati kategória számát és a követelményeknek való megfelelés tényét, mely a munkaügyi intézkedés realizálásának feltétele.

III. AZ ALKALMASSÁGVIZSGÁLATOK RENDSZERE

12. A hivatásos állománytag hivatásos szolgálatra, valamint az egyes szolgálati beosztásra való alkalmasságát, egészségi, pszichológiai és fizikai állapotát a hivatásos szolgálati jogviszony létesítését megelőzően és annak fennállása alatt alkalmasságvizsgálat keretében az alkalmasságvizsgálati kategóriák és az egészségügyi, pszichológiai és fizikai alkalmasságvizsgálati szakmai protokollok (a továbbiakban: alkalmasságvizsgálati protokollok) alapján rendszeresen vizsgálni, értékelni kell.

13. A hivatásos szolgálati beosztások alkalmasságvizsgálati kategóriája szerinti egészségi, pszichológiai és fizikai kategória-feltételeket a 2. melléklet tartalmazza.

14. A hivatásos állománytagot testi és lelki egészségének, fizikai állapotának megőrzése érdekében – a BM rendeletben előírt esetekben – gondozásban, fejlesztésben kell részesíteni, részére egészségfejlesztési programot kell kialakítani.

15. Az egészségi, pszichológiai, fizikai alkalmasságvizsgálatok vizsgálati és kiértékelési módszertanát, az eredmények kritériumszintjét, az alkalmasságvizsgálati véleményt tartalmazó minősítés kialakításának szabályait, valamint a prevenciós kérdőív tartalmát az alkalmasságvizsgálati protokollok, a betegségekre, kezelésekre, kórelőzményekre vonatkozó egészségügyi szakmai kérdéseket a 3. és 4. melléklet szerinti alkalmasságvizsgálati és háziorvosi kérdőív tartalmazzák.

16. Az alkalmasságvizsgálatok tervezhetősége érdekében a bv. szerv személyügyi szerve a hivatásos állománytag tárgyévben elvégzendő alkalmasságvizsgálatainak felsorolásáról, a tárgyévet megelőző év december 15-éig az alkalmasságvizsgálati összesítő lap (5. melléklet) elkészítésével intézkedik.

17. Az alkalmasságvizsgálati összesítő lapot a munkáltatói jogkör gyakorlója kiadmányozza, mely tartalmazza a hivatásos állománytag tárgyévben esedékes alkalmasságvizsgálatainak felsorolását. Amennyiben nincs előírt alkalmasságvizsgálat, akkor ennek tényét is rögzíti. A munkáltatói jogkör gyakorlója kiadmányozási jogát a személyügyi szerv vezetőjére delegálhatja.

18. Az alkalmasságvizsgálatokkal kapcsolatos adatokat a bv. szerv – az alkalmasságvizsgálat lefolytatásában érintett szervezeti elemek hozzáférési jogosultsággal rendelkező munkatársai útján – rögzíti és tartja nyilván.

19. A személyi állomány egyes – a BM rendelet 8. § (1) bekezdése szerinti – személyes és szolgálati adatait, valamint az alkalmasságvizsgálatok rész-, összesített és végeredményét a KLIR végrehajtásának informatikai támogatását biztosító Komplex Kompetencia Alapú Kiválasztási és Képzési Rendszerben (a továbbiakban: KOMP-rendszer) kell rögzíteni.

20. A BM rendelet 8. § (4) bekezdése alapján a személyi állomány személyes, szolgálati adatait a személyügyi szerv kijelölt munkatársának a KOMP-rendszerben folyamatosan vezetni, szükség szerint aktualizálni kell. Az elvégzett alkalmasságvizsgálatra vonatkozó minősítést és munkaköri alkalmasság eredményét a minősítés dátumát követő negyedév első hónapjának 15-éig az alkalmasságvizsgálatot végző szakember vagy az alkalmasságvizsgálatban illetékes szerzeti elemhez tartozó hozzáférési és közreműködési jogosultsággal rendelkező munkatársak rögzítik.

21. A személyügyi szerv – az agglomerációs központ vezetőjének jóváhagyását követően – az alkalmasságvizsgálatok és a kötelezettek száma alapján – az egészségügyi és pszichológiai szakterület, valamint a sportszakember bevonásával, ütemezetten, az egyes alkalmasságvizsgálatok feltétel- és kritériumrendszerére is figyelemmel – az időtartamok és helyszínek megjelölésével megtervezi a tárgyévben kötelező alkalmasságvizsgálatok végrehajtását.

22. Az alkalmasságvizsgálati eljárásokat a személyügyi szerv a KOMP-rendszerben – a rendszer által generált elnevezés és a bv. szerv nevének alkalmasságvizsgálati protokollokban megjelölt rövidítése alapján – éves bontásban, az alkalmasságvizsgálatok tervezett időpontjait (esemény) – az alkalmasságvizsgálatok bv. szervnél történő végrehajtása tárgyában kiadott helyi intézkedés hatás- és feladatköri szabályai szerint – az egyes alkalmasságvizsgálatok végrehajtásáért felelős szakterület (személyügyi, egészségügyi, pszichológiai) szakembere rögzíti.

23. A KOMP-rendszerben tárolt adatokhoz való hozzáférést – a jogosultságok differenciált kiosztásával – a BVOP kijelölt központi rendszeradminisztrátorokon keresztül biztosítja. A személyes, szolgálati és vizsgálati adatok szakszerű és határidőben történő rögzítéséért a bv. szerv egészségügyi, pszichológiai szakterületei és személyügyi szerve felelős.

24. A hivatásos állománytag alkalmasság minősítéséhez kapcsolódó adatait a hivatásos állománytag, a munkáltatói jogkör gyakorlója, a személyügyi szerv, valamint az alkalmasságvizsgálatot végző személyek a részükre biztosított informatikai hozzáférésen keresztül – a szerepkörök szerint differenciált jogosultsági szintnek megfelelően – ismerhetik meg. Egyéb esetben a hivatásos állománytag alkalmasság minősítéséhez kapcsolódó adatai harmadik személynek kizárólag az érintett írásbeli hozzájárulásával adhatók ki.

25. A személyi állomány egészségi és pszichológiai alkalmasságvizsgálati dokumentációját zárható, negatív pecséttel vagy biztonsági zárral ellátott lemezszekrényben kell tárolni, és az egészségügyi és hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. XLVII. törvény 30. § (1) bekezdésében foglalt időtartamig megőrizni.

IV. AZ ALKALMASSÁGVIZSGÁLATOK SZEMÉLYI FELTÉTELEI

26. Az elsőfokú egészségi, pszichológiai és fizikai alkalmasságvizsgálatok, továbbá a rendvédelmi alkalmazottak munkaköri egészségi alkalmassági vizsgálatának végrehajtását – a 31. pont szerinti kivétellel, az agglomerációban rendelkezésre álló személyi feltételekre tekintettel – az agglomerációs központ vezetője koordinálja, a bv. szervek vezetőinek javaslatát figyelembe véve meghatározza a vizsgálatok ütemezését, kijelöli a vizsgálati helyszínt, és jóváhagyja a bv. szerv vezetőjének vizsgáló szakember kijelölésére irányuló javaslatát.

27. Az alkalmasságvizsgálatokat végző és a vizsgálati adatok rögzítéséért felelős személyeket – az agglomerációs központ vezetőjének jóváhagyásával – a bv. szerv vezetője jelöli ki, a KLIR-rendszerhez kapcsolódó feladatait munkaköri leírásban rögzíti.

28. Amennyiben az agglomeráción belül az elsőfokú egészségi vagy fizikai alkalmasságvizsgálat lefolytatásához a szükséges humánerőforrás nem áll rendelkezésre, az agglomerációs központ vezetője másik agglomerációs központ vezetőjének felkérésével intézkedik megfelelő szakember kijelölésére. Működési engedélyhez kötött tevékenység esetén gondoskodni kell a tevékenység folytatásának jogszerű feltételeiről.

29. Amennyiben az agglomeráción belül az elsőfokú pszichológiai alkalmasságvizsgálat lefolytatásához a szükséges humánerőforrás nem áll rendelkezésre, a vizsgálat lefolytatását a Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központja (a továbbiakban: BVOTRK) szakpszichológusa vagy pszichológusa végzi.

30. A BM rendelet 4. §-a szerinti alkalmasságvizsgálatokat – a 31. pontban írt kivétellel – első fokon az agglomerációs központ vezetőjének jóváhagyásával kijelölt szakember (rendvédelmi alapellátó orvos, rendvédelmi alapellátó pszichológus, sportszakember), a rendvédelmi alkalmazottak munkaköri egészségi alkalmassági vizsgálatát a bv. szerv alapellátó orvosa végzi.

31. A BVOP hivatalvezetője, szolgálat- és főosztályvezetői, a bv. szervek parancsnokai és – amennyiben a bv. szerv állománytáblázatában rendszeresítésre került ilyen beosztás – szervezetszerű helyettesei, fogvatartottak kötelező foglalkoztatására létrehozott gazdasági társaságok ügyvezető igazgatói és a bv. szervek hivatásos állományú pszichológusai és szakpszichológusai pszichológiai alkalmasságvizsgálatát a BVOP Egészségügyi Főosztály vagy az általa delegált szakpszichológus végzi.

32. Az egészségi és pszichológiai másodfokú eljárásban legalább hároméves rendvédelmi és alkalmasságvizsgálati szakmai tapasztalattal rendelkező, a BVOP-n foglalkoztatott, átrendelt vagy átirányított foglalkozás-egészségügyi szakorvos és szakpszichológus szakember járhat el.

33. A rendvédelmi alkalmazott másodfokú munkaköri egészségi alkalmassági vizsgálatát a BVOP-n foglalkoztatott, átrendelt vagy átirányított foglalkozás-egészségügyi szakorvos végzi.

34. A fizikai másodfokú eljárásban legalább hároméves rendvédelmi és alkalmasságvizsgálati szakmai tapasztalattal rendelkező, a BVOTRK – akadályoztatása vagy érintettsége esetén a BVOP – állományába foglalkoztatott, átrendelt vagy átirányított sportszakember járhat el.

35. A háromfős bizottsági (pszichológiai, fizikai) eljárásában a büntetés-végrehajtási szervezet személyi állományából legalább hároméves rendvédelmi és elsőfokú alkalmasságvizsgálati szakmai tapasztalattal rendelkező kettő fő szakembere (szakpszichológus, sportszakember), valamint a társ rendvédelmi szerv legalább hároméves rendvédelmi szakmai tapasztalattal rendelkező egy fő szakembere vagy a minisztérium szakmai irányításért felelős képviselője vesz részt.

36. A pszichológiai és fizikai háromfős bizottság tagjának – beleértve a társ rendvédelmi szervtől delegált személyt – megkereséséről és az eljárás lefolytatásáról a BVOP Egészségügyi Főosztálya, illetve a BVOTRK gondoskodik.

37. A háromfős bizottság eljárásában (pszichológiai, fizikai) nem vehet részt az a szakember, aki az első- vagy másodfokú döntés meghozatalában, illetve az azok alapjául szolgáló vizsgálatban, illetve alkalmassági vizsgálatokban részt vett.

38. Az alkalmasság minősítésének kialakításában nem vehet részt az a szakember, aki a vizsgált személlyel alá-fölérendeltségi viszonyban áll, továbbá aki a vizsgált személy hozzátartozója, valamint az, akitől a minősítés tárgyilagos megítélése egyéb okból nem várható el.

39. A büntetés-végrehajtás alkalmasságvizsgálati tevékenységének szakmai irányítását az egészségi és pszichológiai alkalmasságvizsgálatok tekintetében a BVOP Egészségügyi Főosztálya, a fizikai alkalmasságvizsgálatok tekintetében a BVOTRK – a BVOP Humán Szolgálattal történő együttműködés mellett – végzi. A szakirányító szakmailag felügyeli, ellenőrzi az alkalmasságvizsgálatok jogszabályoknak és belső előírásoknak megfelelő végrehajtását, indokolt esetben munkáltatói intézkedést kezdeményez az alkalmasságvizsgálatokba bevonható szakemberek átrendelésére, átirányítására, kijelölésére, továbbá az alkalmasságvizsgálatok vagy azok egy részének meghatározott bv. szervnél történő lefolytatására.

V. AZ ALKALMASSÁGVIZSGÁLATOK KÖZÖS SZABÁLYAI

40. Az elsőfokú egészségi, pszichológiai és fizikai alkalmasságvizsgálatok, továbbá a rendvédelmi alkalmazottak munkaköri egészségi alkalmassági vizsgálatának megszervezéséért, koordinálásáért, a személyi, tárgyi feltételek, a megfelelő helyszín(ek) biztosításáért – a bv. szervek vezetőivel együttműködésben – az agglomerációs központ vezetője, a végrehajtásért a bv. szervek vezetői a felelősek.

41. Amennyiben az agglomeráción belül az alkalmasságvizsgálat lefolytatása előreláthatóan akadályba ütközik, az agglomerációs központ vezetője másik agglomerációs központ vezetőjének felkérésével intézkedik megfelelő szakember vagy vizsgálati helyszín kijelölésére. Működési engedélyhez kötött tevékenység esetén gondoskodni kell a tevékenység folytatásának jogszerű feltételeiről. A személyi és/vagy infrastrukturális feltételek hiánya esetén az agglomerációs központ vezetője a BVOP alkalmasságvizsgálat tekintetében illetékes szakirányító szervezeti elemének vezetőjét, illetve a Büntetés-végrehajtás Gazdasági Ellátó Intézete igazgatóját haladéktalanul tájékoztatja.

42. A személyi és tárgyi feltételrendszer egyes kötelező vagy ajánlott elemeiről, a vizsgálatok végrehajtásának követelményrendszeréről a hatályos jogszabályi előírásokon túl az egyes alkalmasságvizsgálati protokollok rendelkeznek.

43. Az alkalmasságvizsgálatok elrendelésével kapcsolatos iratokat a személyügyi szerv készíti elő – a BM rendelet 21. § (3) bekezdése szerinti alkalmasságvizsgálatra rendelő lapon (6. melléklet) – és a munkáltatói jogkör gyakorlója kiadmányozza, mely jogkörét a személyügyi szerv vezetőjére átruházhatja.

44. A hivatásos állománytag fizikai és pszichológiai alkalmasságvizsgálatát úgy kell megszervezni, hogy a vizsgált személy pihenőideje a legutolsó szolgálati és a vizsgálat időpontja között biztosított legyen.

45. A rendvédelmi alkalmazottak munkaköri alkalmassági vizsgálatát a BM rendelet 101. §-a alapján kell végezni.

46. A személyügyi szerv gondoskodik arról, hogy a vizsgált személyre vonatkozó, illetve a betölteni tervezett vagy betöltött szolgálati beosztással kapcsolatos és az alkalmasságvizsgálatok végrehajtásához elengedhetetlen – a személyügyi alapnyilvántartás körébe tartozó – információk, előzményi adatok, minősítések a vizsgálatot végző orvos, pszichológus vagy sportszakember rendelkezésére álljanak.

47. A személyügyi szerv gondoskodik továbbá a szolgálati beosztást betöltő személyek vonatkozásában az alkalmasságvizsgálatra rendelő lap – szolgálati elöljárón keresztül történő – kézbesítéséről a vizsgált hivatásos állománytag részére, szolgálati elöljárója egyidejű tájékoztatásával.

48. Az időszakos alkalmasságvizsgálatra – a BM rendelet 65. § (3) bekezdés a) pontja alapján – kétévente, a IV., VIII. és XII. alkalmasságvizsgálati kategóriák esetében évente kerül sor, melynek gyakoriságától szakmailag indokolt esetben a BM rendelet 65. § (3) bekezdés b)–d) pontjában meghatározott feltételekkel el lehet térni.

49. Az időszakos alkalmasságvizsgálatok végrehajtását tárgyév február 1-jétől úgy kell ütemezni, hogy az esetleges kiegészítő vizsgálat vagy soron kívüli alkalmasságvizsgálat elrendelése esetén is tárgyév november 30-áig lezárható legyen.

50. Az egészségi és a pszichológiai időszakos alkalmasságvizsgálatot megelőzően – a vizsgálatra rendelő lap kézbesítésével egyidejűleg – a személyügyi szerv tájékoztatja a vizsgálatra rendelt személyi állománytagot az egészségfejlesztési prevenciós kérdőív KOMP-rendszerben történő kitöltésének – KLIR-Profil alrendszerben számára biztosított hozzáférés alapján történő – kötelezettségére.

51. Soron kívüli alkalmasságvizsgálat végrehajtása során a BM rendelet 82. §-a szerinti „ideiglenesen alkalmatlan” és a 83. §-a szerinti „korlátozással alkalmas” minősítés esetén a hivatásos állománytag számára a bv. szerv alapellátó orvosa, pszichológusa, illetve sportszakembere – a korlátozott alkalmasság hátterében álló problémák rendezése céljából – gondozást biztosít az alkalmasság visszaszerzése érdekében, melyről egyéni tervet készít, és a vizsgált személy részére a minősítést kővető 8 munkanapon belül megküld.

52. A véglegesítés előtti alkalmasságvizsgálat végrehajtása során a BM rendelet 49. § (3) bekezdés b) pontja alapján a szolgálati elöljáró értékelő véleményt (7. melléklet) készít, melyet az alkalmasságvizsgálat időpontját megelőzően, de legkésőbb a próbaidő lejárta előtt 45 nappal az alkalmasságvizsgálatot végző szakemberek rendelkezésére bocsát.

53. Az alkalmasságvizsgálatot végző személy a vizsgálat eredményéről – a BM rendelet 25. § (2) bekezdése szerinti adattartalommal – minősítő dokumentumot (8. melléklet) állít ki, melynek tartalmáról köteles tájékoztatni a vizsgált személyt.

54. Az időszakos alkalmasságvizsgálatok minősítő eredményét – a 20. pontban írt határidőre is figyelemmel – legkésőbb tárgyév szeptember 30-áig, kiegészítő vizsgálat vagy soron kívüli alkalmasságvizsgálat elrendelése esetén tárgyév november 30-áig rögzíti a személyi állomány arra jogosult és kötelezett munkatársa, melyet a személyügyi szerv ellenőriz.

55. Amennyiben az időszakos alkalmasságvizsgálat során a minősítés kialakításához további vizsgálat elvégzése szükséges, az alkalmasságvizsgálatot végző szakember a hivatásos állomány tagjának – legfeljebb 60 napos határidő tűzésével, a minősítő dokumentumon – elrendeli a szükséges vizsgálatokat vagy az általa elvégzendő vizsgálaton történő megjelenést.

56. A minősítés eredményét és annak érvényességét tartalmazó dokumentumot az alkalmasságvizsgálatot végző személy továbbítja a személyügyi szervnek a személyi anyaggyűjtőben történő elhelyezés céljából.

57. Az időszakos alkalmasságvizsgálatok tapasztalatairól az agglomerációs központok vezetői legkésőbb tárgyév december 31-éig jelentést készítenek az országos parancsnok részére, szükség szerint javaslatot tesznek a személyi állomány egészségmegőrző és fizikai állapotfejlesztő programjainak kidolgozására.

VI. EGÉSZSÉGI ALKALMASSÁGVIZSGÁLAT

58. Az egyes alkalmasságvizsgálati kategóriába tartozó szolgálati beosztások esetében a BM rendelet 1. melléklete szerinti egészségi minimumfeltételeknek, valamint jelen utasítás 2. melléklete szerinti, az adott alkalmasságvizsgálati kategóriához előírt feltételeknek kell megfelelni.

59. Az egészségi alkalmasságvizsgálatot végző rendvédelmi alapellátó orvos – az egyes alkalmassági kategória-feltételek vizsgálata mellett – a közegészségügyi szempontok érvényesítése érdekében vizsgálja, hogy a hivatásos állomány tagja egészségének előre látható károsodása nélkül alkalmas-e az adott szolgálati vagy munkafeladat ellátására, valamint nem szenved-e olyan fertőző betegségben, amely miatt szolgálati beosztásából adódóan széles körű fertőzést okozhat, illetve betegségéből adódóan előre láthatólag további gyógykezelést, gondozást igényel majd.

60. Az alkalmasságvizsgálati kérdőívet és a háziorvosi kérdőívet a személyügyi szerv adja át a hivatásos állománytag, illetve az állományba vételre tervezett személy részére, melyben az egészségi alkalmasság elbírálása szempontjából a vizsgálaton részt vevőt életkora alapján – a BM rendelet 28. § (1) bekezdése szerint – korcsoportba sorolja.

61. Az egészségi alkalmasságvizsgálat során a hivatásos állománytag esetében be kell mutatni az alkalmasságvizsgálathoz szükséges, kitöltött alkalmasságvizsgálati kérdőívet (3. melléklet), a hivatásos állományba kinevezést megelőző alkalmasságvizsgálat esetében az alkalmasságvizsgálati kérdőívet (3. melléklet) és a választott háziorvos által kitöltött háziorvosi kérdőívet (4. melléklet) a BM rendelet 29. § (3) és (4) bekezdésében foglalt adattartalommal.

62. Az egészségi alkalmasságvizsgálat végrehajtása során, amennyiben a rendvédelmi alapellátó orvos a vizsgált személy egészségi állapotában kedvezőtlen változásokat tapasztal, köteles a gondozásba vételére intézkedni, szükség szerint fejlesztési programot (egyéni egészségfejlesztési program) javasolni részére.

63. Az egészségi alkalmasságvizsgálatok végrehajtásának módszertanát és a minősítés kialakításának szabályait a büntetés-végrehajtási szervezet Egészségügyi Alkalmasságvizsgálati Szakmai Protokollja tartalmazza.

VII. PSZICHOLÓGIAI ALKALMASSÁGVIZSGÁLAT

64. A pszichológiai alkalmasságvizsgálat célja, hogy felmérje a hivatásos állomány vagy a jelentkező általános pszichés és pszichoszociális állapotát, hogy megfelel-e a hivatásos szolgálati jogviszony létesítéséhez (minimumfeltételek), valamint a betöltött vagy tervezett beosztáshoz előírt pszichológiai alkalmassági kategória-feltételeknek.

65. A hivatásos állománytag közvetlen szolgálati elöljárója az időszakos pszichológiai alkalmasságvizsgálatot megelőzően elöljárói visszajelzést (9. melléklet), a soron kívüli pszichológiai alkalmasságvizsgálat esetén pedig elöljárói véleményt (10. melléklet) ad a vizsgálatot végző szakember számára. A szolgálati elöljárót terhelő kötelezettségeket a vizsgálat végrehajtásának tervezett időpontjától legalább 8 munkanappal korábban kell teljesíteni.

66. A hivatásos állomány pszichológiai alkalmasság- és kompetenciavizsgálata kiterjed a személyiség, a kognitív képességek, a társas készségek, a társadalmi normáknak megfelelési képesség, valamint a BM rendeletben előírt, a vizsgált személy által betöltött, betölteni tervezett vagy betölthető beosztások minimumfeltételeinek és alkalmassági kategória-feltételeinek, valamint az alap-, az irányítói vagy vezetői kompetenciák vizsgálatára.

67. A BM rendeletben előírt kompetenciákon felül a II–VIII. alkalmasságvizsgálati kategóriákban további kompetenciák vizsgálatára nem kerül sor.

68. Az egyes alkalmasságvizsgálati kategóriába tartozó szolgálati beosztások esetében a 2. melléklet szerinti pszichológiai minimum- és az adott alkalmasságvizsgálati kategóriához előírt kategória-feltételeknek kell megfelelni.

69. A pszichológiai alkalmasságvizsgálatot végző szakember az alkalmasságvizsgálat írásbeli vagy számítógéppel történő részét – a tesztfelvétel validálásához szükséges körülmények rendelkezésre állása esetén – csoportosan, egyidejűleg több vizsgált személy bevonásával is végezheti.

70. Amennyiben a pszichológiai alkalmasságvizsgálatot nem a bv. szerv rendvédelmi alapellátó pszichológusa végezte, a pszichológiai vizsgálati dokumentációt zárt borítékban megküldi a hivatásos állomány szolgálati helye szerinti bv. szerv alapellátó pszichológusának.

71. A pszichológiai alkalmasságvizsgálat végrehajtása során, amennyiben a szakember a vizsgált személy pszichés állapotában kedvezőtlen változásokat tapasztal, a mentális problémával arányban álló intézkedést kezdeményez. Pszichiátriai megbetegedés gyanúja esetén további vizsgálatokat kizárólag pszichiáter szakorvos végezhet, melyet a rendvédelmi alapellátó pszichológus javaslatára a rendvédelmi alapellátó orvos kezdeményez.

72. A pszichológiai alkalmasságvizsgálati dokumentációt a hivatásos szolgálati jogviszony megszűnését követően egyesíteni kell az egészségügyi dokumentációval, mely a továbbiakban annak részét képezi.

73. A pszichológiai alkalmasságvizsgálatok végrehajtásának módszertanát, a minősítés kialakításának szabályait a büntetés-végrehajtási szervezet Pszichológiai Alkalmasságvizsgálati Szakmai Protokollja tartalmazza.

VIII. FIZIKAI ALKALMASSÁGVIZSGÁLAT

74. A fizikai alkalmasságvizsgálatot lefolytató bv. szerv a fizikai alkalmasság elbírálása szempontjából a vizsgálaton részt vevőket életkor alapján – a BM rendelet 38. § (2) bekezdése szerint – korcsoportba sorolja.

75. Az egyes alkalmasságvizsgálati kategóriába tartozó szolgálati beosztások esetében a 2. melléklet szerinti fizikai minimum- és az egyéb kategória-feltételeknek kell megfelelni.

76. A hivatásos állománytag mentesül az időszakos fizikai alkalmasságvizsgálaton való részvétel alól, ha

a) könnyített szolgálat formájában foglalkoztatják,

b) nyugdíj előtti rendelkezési állományba helyezték,

c) tartalékállományba helyezték, továbbá

d) az I., II., V., VI., IX., X. alkalmasságvizsgálati kategóriába sorolták, és betöltötte az 55. életévét.

77. A fizikai alkalmasságvizsgálat során a fizikai szintfelmérést első fokon a bv. szerv – a BM rendelet 2. § 16. pontja szerinti – sportszakembere végzi, de a szakszerű és biztonságos végrehajtás feltételeinek előkészítésében, szervezésében és végrehajtásában a személyügyi szerv és az egészségügyi szakterület egy-egy felelős munkatársa is részt vesz.

78. A hivatásos állománytag az időszakos fizikai alkalmasságvizsgálaton akkor vehet részt, ha rendelkezik 60 napon belül elvégzett egészségi alkalmasságvizsgálaton szerzett „alkalmas” minősítéssel.

79. Hivatásos állományba jelentkező esetében írásbeli nyilatkozat (11. melléklet) szükséges, amelyben önként, saját felelősségére vállalja az előírt feladatok végrehajtását, és rendelkezik a 12. melléklet szerinti háziorvosi igazolással.

80. Fizikai alkalmasságvizsgálattól távol maradni egészségi okból kizárólag a rendvédelmi alapellátó orvos által kiállított eseti orvosi igazolással (13. melléklet) lehet, melynek lejártát követően az alkalmasságvizsgálatot 30 napon belül végre kell hajtani.

81. Amennyiben a hivatásos állománytag 365 napot elérő időtartamban nem vesz részt a vizsgálaton, az érintett szakember hivatalból kezdeményezi a munkáltatói jogkör gyakorlójánál a soron kívüli egészségi alkalmasságvizsgálat elrendelését.

82. A fizikai alkalmasságvizsgálat keretében elvégzett fizikai szintfelmérés adatait és eredményét a fizikai szintfelmérő lap (14. melléklet) megfelelő rovataiban kell feltüntetni. A fizikai alkalmasságot az egyes alkalmasságvizsgálati kategóriákhoz meghatározott követelmények (kategória-feltételek) teljesítése alapján – a 15. melléklet korcsoport és nemek szerinti eredmények táblázata szerint – kell értékelni.

83. A fizikai alkalmasságvizsgálat során elvégzett gyakorlatok végrehajtásának értékelése – illeszkedésvizsgálat elrendelése esetén a minimumfeltételeké is – pontozással történik. Az illeszkedésvizsgálat részét képező fizikai állapotfelmérés során kapott pontszámok mentén a vizsgálati személyek sorrendbe rendezhetők, azonban a megállapított sorrend a döntésre jogosultat nem köti, az a vezetői döntést támogató információnak tekinthető.

84. A fizikai alkalmassági vizsgálat alapján az elvégzett fizikai szintfelmérés eredménye „megfelelt” vagy „nem megfelelt” értékeléssel zárul. A „megfelelt” értékelés alapján „alkalmas” minősítést, a „nem megfelelt” értékelés alapján – az egyes alkalmasságvizsgálatok típusainak speciális szabályai szerinti – „alkalmatlan” vagy „soron kívüli alkalmasságvizsgálat szükséges” minősítést kell megállapítani.

85. A másodfokon megismételt alkalmasságvizsgálatot – 30 napon belül – a BVOTRK folytatja le, melynek „alkalmatlan” minősítése esetén automatikusan intézkedik a háromfős bizottsági vizsgálat lefolytatására a büntetés-végrehajtási szervezet és a társ rendvédelmi szervek kompetens sportszakembereinek megkeresésével.

86. Amennyiben a bizottsági alkalmasságvizsgálat eredménye „alkalmas kategória-váltással”, a minősítésben meg kell határozni – egyben a foglalkoztató bv. szerv munkáltatói jogkört gyakorló elöljáróját is haladéktalanul tájékoztatni – azon alkalmasságvizsgálati kategóriá(k)ról, amely(ek)be tartozó szolgálati beosztást a hivatásos állománytag betölthet.

IX. AZ ILLESZKEDÉSVIZSGÁLATOK ELJÁRÁSRENDJE

87. Az alkalmasságvizsgálat részét képező illeszkedésvizsgálat pszichológiai kompetenciavizsgálatból és a fizikai szintfelmérésből áll. Az illeszkedésvizsgálat célja, hogy a munkaügyi intézkedésekhez megalapozott információt biztosítson arra vonatkozóan, hogy a vizsgált személy meghatározott beosztáshoz vagy alkalmasságvizsgálati kategóriához előírt kompetenciaelvárásoknak megfelel, valamint a rendvédelmi szerv vezetője részére szakmai támogatást nyújtson több alkalmas személy közül a legmegfelelőbb kiválasztására.

88. Illeszkedésvizsgálatot kell végezni

a) a hivatásos állományba kinevezést megelőző,

b) a véglegesítést megelőző,

c) a kategória-váltáshoz kapcsolódó,

d) a vezetői szolgálati beosztásba kinevezést megelőző,

e) a külszolgálathoz kapcsolódó

alkalmasságvizsgálat kapcsán.

89. Az illeszkedésvizsgálat során a fizikai szintfelmérés és a pszichológiai kompetenciavizsgálatok eredményei pontszámok szerint kerülnek kiértékelésre, melynek alapján a vizsgált személyek sorrendbe állíthatóak.

90. Több alkalmas személy esetén az alkalmasságvizsgálatot végző szakember a vizsgált személyek között sorrendet állít fel, melynek eredményét – utasítás esetén részletes szakmai véleményével – közli a munkáltatói intézkedésre jogosult vezetővel. A kialakított sorrend a vezetőt munkaügyi döntése meghozatalában nem köti.

X. FELLEBBEZÉS, JOGORVOSLAT

91. Az elsőfokú alkalmasságvizsgálatot végző – a soron kívüli vagy ismételt alkalmasságvizsgálat „alkalmatlan” minősítése esetén – a rendelkezésre álló iratokat hivatalból, illetve – a hivatásos állományba vételt megelőző, a kategória-váltáshoz kapcsolódó vagy vezetői beosztásba kinevezést megelőző, továbbá a véglegesítés előtti „alkalmatlan” minősítés esetén – a vizsgált személy által benyújtott fellebbezést az elsőfokú vizsgálat során keletkezett leletekkel, dokumentumokkal és az alkalmassági minősítést tartalmazó értesítéssel együtt, haladéktalanul megküldi a másodfokú vizsgálatot végző illetékes szervek felé.

92. A fellebbezés elbírálásában nem vehet részt az a szakember, aki az első fokon hozott döntés meghozatalában, illetve az annak alapjául szolgáló vizsgálatban, illetve alkalmasságvizsgálatban részt vett.

93. A fellebbezés alapján vagy hivatalból indított másodfokú eljárásban az alkalmasságvizsgálat lefolytatására hatáskörrel rendelkező szerv az elsőfokú döntés meghozatalát követő negyvenöt napon belül – véglegesítés előtti alkalmasságvizsgálat esetén 30 napon belül – érdemben dönt, melyet – az állományilletékes parancsnok útján – továbbít a vizsgált személy részére.

XI. JOGKÖVETKEZMÉNYEK ALKALMATLAN MINŐSÍTÉS ESETÉN

94. A másodfokú hivatásos állományba kinevezést megelőző és a véglegesítés előtti alkalmasságvizsgálati eljárásban a vizsgálattal érintett személy „alkalmatlan” minősítése esetén – a BM rendelet 46. § (3) bekezdése szerinti időpont megjelölése mellett – a felvételi eljárást, illetve a hivatásos szolgálati jogviszonyt azonnali hatállyal próbaidő alatt meg kell szüntetni.

95. A másodfokú kategória-váltáshoz kapcsolódó, vezetői szolgálati beosztásba kinevezést megelőző és külszolgálathoz kapcsolódó alkalmasságvizsgálati eljárásban a vizsgálattal érintett személyt „alkalmatlan a tervezett szolgálati beosztásba” vagy „alkalmatlan a tervezett vezetői beosztásba” minősítés esetén eredeti beosztásban kell továbbfoglalkoztatni.

96. A másodfokú soron kívüli vagy ismételt egészségi alkalmasságvizsgálati eljárásban a vizsgálattal érintett személy egészségi „alkalmatlan” minősítése esetén a felülvizsgálati eljárás szabályai szerint kell eljárni, melynek elrendelése érdekében a vizsgált személyt foglalkoztató bv. szerv személyügyi szervét a minősítés eredményéről 5 napon belül tájékoztatni kell, egyben megküldeni részére az elrendeléshez szükséges okmányokat.

97. A személyügyi szerv 15 napon belül előkészíti a felülvizsgálati eljárás elrendelését, egyben felterjeszti jóváhagyásra a munkáltatói jogkör gyakorlója részére. A hivatásos állománytagot a felülvizsgálati eljárás elrendeléséről és az eljárással összefüggő jogairól és kötelezettségeiről – szolgálati elöljárója útján – a személyügyi szerv tájékoztatja.

98. Amennyiben a háromfős bizottság a pszichológiai vagy fizikai alkalmasságvizsgálat során „alkalmatlan” minősítést állapít meg, a döntés kézhezvételét követő 30 napon belül intézkedni kell a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati viszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény (a továbbiakban: Hszt.) 86. § (2) bekezdés a) pontjában, illetve a Hszt. 86. § (5) és (6) bekezdésében meghatározott intézkedések megtételére.

XII. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

99. Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.

100.1

1. melléklet a 12/2023. (II. 3.) BVOP utasításhoz

A büntetés-végrehajtási szervezetnél rendszeresített hivatásos szolgálati beosztások alkalmasságvizsgálati kategóriába sorolásának jegyzéke szerepkörönként

Támogató szerepkör
(nem alapfeladat ellátása esetén)

Alapfeladat ellátása esetén

Adminisztratív vagy hatósági szerepkör

Beavatkozó vagy intézkedő szerepkör

Speciális szerepkör

I.

II.

III.

IV.

Beosztott

kiemelt főelőadó, főelőadó,
előadó,
segédelőadó, gépjárművezető (a szervezet működését támogató, szolgáló vagy ahhoz kapcsolódó funkcionális feladatok ellátására létrehozott státuszokhoz társuló munkaköri feladatok, így különösen a gazdálkodási, a humánszolgálati, a szociális és oktatásszervezési, továbbá a titkársági, a jogi, az adatkezelési, a közbeszerzési, a kommunikációs, az ügyviteli, az informatikai, az üzemeltetési, a műszaki és az ellátási tevékenység)

kiemelt főelőadó*
(belső ellenőr, elemző-értékelő, szakmai ellenőr, agglomerációs, nyilvántartási),
fegyelmi és nyomozó tiszt,
pszichológus,
főelőadó* (agglomerációs, nyilvántartási),
előadó*
(nyilvántartási), reintegrációs tiszt, biztonságtechnikus, szociális segédelőadó, nyilvántartási segédelőadó, segédelőadó* (agglomerációs, ellenőrzési),
szakápoló, szakasszisztens,
ápoló

kiemelt művezető, művezető,
raktáros,
fegyvermester, körletellátó segédelőadó, foglalkoztatási segédelőadó,
kutyavezető, gépjárművezető, körletfelügyelő,
biztonsági felügyelő, foglalkoztatási felügyelő, segédfelügyelő

műveleti főfelügyelő, gépjárművezető
(páncélozott szállító járművet vezető)

Támogató szerepkör
(nem alapfeladat ellátása esetén)

Alapfeladat ellátása esetén

Adminisztratív vagy hatósági szerepkör

Beavatkozó vagy intézkedő szerepkör

Speciális szerepkör

V.

VI.

VII.

VIII.

Irányító

osztályvezető-helyettes, alosztályvezető,
kiemelt főreferens, energetikai és környezetvédelmi vezető, tűzvédelmi vezető, fegyelmi tiszt,
nyomozó tiszt,
vezető főtanár,
kiemelt főtanár,
kiemelt főelőadó, csoportvezető,
szakoktató
(a szervezet működését támogató, szolgáló vagy ahhoz kapcsolódó funkcionális feladatok ellátására létrehozott státuszokhoz társuló munkaköri feladatok, így különösen a gazdálkodási, a humánszolgálati, a szociális és oktatásszervezési, továbbá a titkársági, a jogi, az adatkezelési, a közbeszerzési, a kommunikációs, az ügyviteli, az informatikai, az üzemeltetési, a műszaki, ellátási, tűz- és munkavédelmi tevékenység)

osztályvezető-helyettes* (nyilvántartási, agglomerációs, egészségügyi),
alosztályvezető*
(fogvatartási), közegészségügyi-járványügyi főfelügyelő, kiemelt főreferens* (fogvatartási, munkáltatás-felügyeleti, ellenőrzési, egészségügyi, nyilvántartási, felderítési, szállítási, kivizsgáló és módszertani, felhívási, fegyelmi, pszichológiai), csoportvezető* (nyilvántartási),
szakpszichológus,
kiemelt főelőadó* (ellenőrzési, nyilvántartási), üzemvezető
(gazdasági társaságok),
vezető reintegrációs tiszt, főfelügyelő
(vezető biztonságtechnikus), szakorvos,
diplomás ápoló,
főápoló,
élelmezésvezető

alosztályvezető*
(biztonsági, fogvatartási, foglalkoztatás-biztonsági),
csoportvezető*
(biztonsági),
kiemelt főreferens*
(biztonsági, készenléti),
főügyeletes,
biztonsági tiszt,
körlet-főfelügyelő, biztonsági főfelügyelő, raktárvezető, műhelyvezető,
kutyatelep-vezető, konyhavezető,
referens
(kutyakiképző)

kiemelt főreferens*
(műveleti),
osztályvezető-helyettes*
(műveleti)

Támogató szerepkör
(nem alapfeladat ellátása esetén)

Alapfeladat ellátása esetén

Adminisztratív vagy hatósági szerepkör

Beavatkozó vagy intézkedő szerepkör

Speciális szerepkör

IX.

X.

XI.

XII.

Vezető

hivatalvezető, szolgálatvezető, főosztályvezető, titkárságvezető, főosztályvezető-helyettes, osztályvezető, igazgató, igazgató-helyettes, gazdasági vezető, főtanácsadó, tanácsadó, sajtószóvivő, munkavédelmi főfelügyelő
(a szervezet működését támogató, szolgáló vagy ahhoz kapcsolódó funkcionális feladatok ellátására létrehozott státuszokhoz társuló munkaköri feladatok, így különösen a gazdálkodási, a humánszolgálati, a szociális és oktatásszervezési, továbbá a titkársági, a jogi, az adatkezelési, a közbeszerzési, a kommunikációs, az ügyviteli, az informatikai, az üzemeltetési, a műszaki és az ellátási tevékenység)

országos parancsnok, országos parancsnok helyettes, parancsnok, főigazgató, igazgató, parancsnok-helyettes, orvos igazgató, ápolási igazgató, ügyvezető,
ügyvezető-helyettes, szolgálatvezető* (ellenőrzési, fogvatartási), főosztályvezető*
(ellenőrzési, munkáltatás-felügyeleti, preventív eljárási, egészségügyi, nyilvántartási és logisztikai, központi kivizsgáló és módszertani), főosztályvezető-helyettes*
(felhívási),
osztályvezető*
(fogvatartási, egészségügyi, fegyelmi, ellenőrzési, belső ellenőrzési, pszichológiai, kivizsgáló és módszertani, szállítási, nyilvántartási, felhívási, pártfogó felügyelői, agglomerációs)

szolgálatvezető*
(biztonsági),
főosztályvezető*
(biztonsági, központi támogató, felderítési),
főosztályvezető-helyettes*
(biztonsági, felderítési),
biztonsági vezető, osztályvezető*
(biztonsági, biztonsági és fogvatartási, agglomerációs és készenléti, ügyeleti és védelmi, felderítési)

főosztályvezető-helyettes*
(műveleti),
osztályvezető*
(műveleti)

* Általánostól eltérő kategóriába sorolás.

2. melléklet a 12/2023. (II. 3.) BVOP utasításhoz

A büntetés-végrehajtási szervezet hivatásos állománya alkalmasságvizsgálati egészségi, pszichikai és fizikai kategória-feltételei

Támogató szerepkör

Adminisztratív vagy hatósági szerepkör

Beavatkozó vagy intézkedő szerepkör

Speciális

I. alkalmassági kategória

II. alkalmassági kategória

III. alkalmassági kategória

IV. alkalmassági kategória

Beosztott

Egészségi

Alkalmasságvizsgálati és háziorvosi kérdőív a minimumfeltételeknek történő megfelelésről (nincs kizáró betegség). Laboratóriumi vizsgálat: vérkép, vércukor, vesefunkció, májenzim profil (kizáró betegség nincs);
EKG papíralapú vizsgálati lelet (nem leletezett, a rendelőben is elvégezhető); egy évnél nem régebbi negatív mellkas RTG vizsgálat vagy tüdőszűrő vizsgálati lelet; alkalmassági vizsgálat során részletes anamnézis felvétel (kizáró betegség nem detektálható) és paraméterek (vérnyomás, pulzus) rögzítése; részletes belgyógyászati szemléletű vizsgálat (nincs kizáró betegség)

Támogató szerepkör + nőgyógyászati vizsgálat (nők), urológiai vizsgálat (férfiak), színlátás egyszerű vizsgálati lelete (nincs kizáró tényező)

Támogató szerepkör + Adminisztratív vagy hatósági szerepkör + audiológiai vizsgálat lelete, szemészeti lelet (nincs kizáró tényező)

Támogató szerepkör + adminisztratív szerepkör + beavatkozó vagy intézkedő szerepkör + kiterjesztett laborvizsgálat (vérkép, vesefunkció, májenzim, vérzsírok, mellékvese és agyalapi mirigy hormonszintek) leleteredményei, endokrinológiai szakvizsgálat eredményei (kizáró tényező, betegség nincs)

Pszichológiai

pszichológiai minimumfeltételek

pszichológiai minimumfeltételek + alapkompetenciák (alacsony-átlagos követelményszint)

pszichológiai minimumfeltételek + alapkompetenciák (közepes követelményszint)

pszichológiai minimumfeltételek + alapkompetenciák (magas)

Fizikai

fizikai minimumfeltétel minimum érték

fizikai minimumfeltétel minimum érték + testi erő- és állóképességi teszten 2 választható mozgásformából elért legalább 26 pont

fizikai minimumfeltétel minimum érték + testi erő- és állóképességi teszten 3 választható mozgásformából elért legalább 38 pont

fizikai minimumfeltétel minimum érték + Spárta 300 speciális állapotfelmérésen megfelelt teljesítményérték felvételi eljárás során 50 perc alatti szintidő / legalább 1 pont, időszakos alkalmasságvizsgálat esetén 40 perc alatti szintidő / legalább 26 pont

Támogató szerepkör

Adminisztratív vagy hatósági szerepkör

Beavatkozó vagy intézkedő szerepkör

Speciális

V. alkalmassági kategória

VI. alkalmassági kategória

VII. alkalmassági kategória

VIII. alkalmassági kategória

Irányító

Egészségi

Alkalmasságvizsgálati és háziorvosi kérdőív a minimumfeltételeknek történő megfelelésről (nincs kizáró betegség). Laboratóriumi vizsgálat: vérkép, vércukor, vesefunkció, májenzim profil (kizáró betegség nincs); EKG papíralapú vizsgálati lelet (nem leletezett, a rendelőben is elvégezhető); egy évnél nem régebbi negatív mellkas RTG vizsgálat vagy tüdőszűrő vizsgálati lelet; alkalmassági vizsgálat során részletes anamnézis felvétel (kizáró betegség nem detektálható) és paraméterek (vérnyomás, pulzus) rögzítése; részletes belgyógyászati szemléletű vizsgálat (nincs kizáró betegség)

Támogató szerepkör + nőgyógyászati vizsgálati lelet (nők), urológiai vizsgálati lelet (férfiak), színlátás egyszerű vizsgálati lelete (nincs kizáró tényező)

Támogató szerepkör + Adminisztratív vagy hatósági szerepkör + audiológiai vizsgálat lelete, szemészeti lelet (nincs kizáró tényező)

Támogató szerepkör + adminisztratív szerepkör + beavatkozó vagy intézkedő szerepkör + kiterjesztett laborvizsgálat (vérkép, vesefunkció, májenzim, vérzsírok, mellékvese és agyalapi mirigy hormonszintek) leleteredményei, endokrinológiai szakvizsgálat eredményei (kizáró tényező, betegség nincs)

Pszichológiai

pszichológiai minimumfeltételek

pszichológiai minimumfeltételek + irányítói kompetenciák (alacsony-átlagos követelményszint)

pszichológiai minimumfeltételek + irányítói kompetenciák (közepes követelményszint)

pszichológiai minimumfeltételek + irányítói kompetenciák (magas)

Fizikai

fizikai minimumfeltétel minimum érték

fizikai minimumfeltétel minimum érték + testi erő- és állóképességi teszten 2 választható mozgásformából elért legalább 26 pont

fizikai minimumfeltétel minimum érték + testi erő- és állóképességi teszten 3 választható mozgásformából elért legalább 38 pont

fizikai minimumfeltétel minimum érték + Spárta 300 speciális állapotfelmérésen megfelelt teljesítményérték felvételi eljárás során 50 perc alatti szintidő / legalább 1 pont, időszakos alkalmasságvizsgálat esetén 40 perc alatti szintidő / legalább 26 pont

Támogató szerepkör

Adminisztratív vagy hatósági szerepkör

Beavatkozó vagy intézkedő szerepkör

Speciális

IX. alkalmassági kategória

X. alkalmassági kategória

XI. alkalmassági kategória

XII. alkalmassági kategória

Vezető

Egészségi

Alkalmasságvizsgálati és háziorvosi kérdőív a minimumfeltételeknek történő megfelelésről (nincs kizáró betegség). Laboratóriumi vizsgálat: vérkép, vércukor, vesefunkció, májenzim profil (kizáró betegség nincs); EKG papíralapú vizsgálati lelet (nem leletezett, a rendelőben is elvégezhető); egy évnél nem régebbi negatív mellkas RTG vizsgálat vagy tüdőszűrő vizsgálati lelet; alkalmassági vizsgálat során részletes anamnézis felvétel (kizáró betegség nem detektálható) és paraméterek (vérnyomás, pulzus) rögzítése; részletes belgyógyászati szemléletű vizsgálat (nincs kizáró betegség)

Támogató szerepkör + nőgyógyászati vizsgálat (nők), urológiai vizsgálat (férfiak),
színlátás egyszerű vizsgálati lelete (nincs kizáró tényező)

Támogató szerepkör + adminisztratív vagy hatósági szerepkör + audiológiai vizsgálat lelete, szemészeti lelet (nincs kizáró tényező)

Támogató szerepkör + adminisztratív szerepkör + beavatkozó vagy intézkedő szerepkör + kiterjesztett laborvizsgálat (vérkép, vesefunkció, májenzim, vérzsírok, mellékvese és agyalapi mirigy hormonszintek) leleteredményei, endokrinológiai szakvizsgálat eredményei (kizáró tényező, betegség nincs)

Pszichológiai

pszichológiai minimumfeltételek + vezetői kompetenciák

pszichológiai minimumfeltételek + vezetői kompetenciák

pszichológiai minimumfeltételek + vezetői kompetenciák

pszichológiai minimumfeltételek + vezetői kompetenciák

Fizikai

fizikai minimumfeltétel minimum érték

fizikai minimumfeltétel minimum érték + testi erő- és állóképességi teszten 2 választható mozgásformából elért legalább
26 pont

fizikai minimumfeltétel minimum érték + testi erő- és állóképességi teszten
3 választható mozgásformából elért legalább 38 pont

fizikai minimumfeltétel minimum érték + Spárta 300 speciális állapotfelmérésen megfelelt teljesítményérték felvételi eljárás során 50 perc alatti szintidő / legalább 1 pont, időszakos alkalmasságvizsgálat esetén
40 perc alatti szintidő / legalább
26 pont

A büntetés-végrehajtási szervezet hivatásos állománya alkalmasságvizsgálati egészségi, pszichikai és fizikai kategória-feltételei

Támogató szerepkör

Adminisztratív vagy hatósági szerepkör

Beavatkozó vagy intézkedő szerepkör

Speciális

I. alkalmassági kategória

II. alkalmassági kategória

III. alkalmassági kategória

IV. alkalmassági kategória

Beosztott

Szükséges egészségügyi vizsgálatok

Háziorvosi kérdőív a minimumfeltételeknek történő megfelelésről. Laboratóriumi vizsgálat (vérkép, vércukor, vesefunkció, májenzim profil) EKG szalag (nem leletezett, a rendelőben is elvégezhető), egy évnél nem régebbi mellkas RTG vizsgálat vagy tüdőszűrő vizsgálat lelet, alkalmassági vizsgálat során részletes anamnézis felvétel és paraméterek (vérnyomás, pulzus) rögzítése, részletes belgyógyászati szemléletű vizsgálat

Támogató szerepkör + nőgyógyászati vizsgálat (nők), urológiai vizsgálat (férfiak), színlátás egyszerű vizsgálata színlátásvizsgáló könyvvel

Támogató szerepkör + adminisztratív vagy hatósági szerepkör + audiológiai vizsgálat, szemészeti vizsgálat

Támogató szerepkör + adminisztratív szerepkör + beavatkozó vagy intézkedő szerepkör + kiterjesztett laborvizsgálat (vérkép, vesefunkció, májenzim, vérzsírok, mellékvese és agyalapi mirigy hormonszintek meghatározása), endokrinológiai szakvizsgálat

Támogató szerepkör

Adminisztratív vagy hatósági szerepkör

Beavatkozó vagy intézkedő szerepkör

Speciális

I. alkalmassági kategória

II. alkalmassági kategória

III. alkalmassági kategória

IV. alkalmassági kategória

Irányító

Szükséges egészségügyi vizsgálatok

Háziorvosi kérdőív a minimumfeltételeknek történő megfelelésről. Laboratóriumi vizsgálat (vérkép, vércukor, vesefunkció, májenzim profil), EKG szalag (nem leletezett, a rendelőben is elvégezhető),
egy évnél nem régebbi mellkas RTG vizsgálat vagy tüdőszűrő vizsgálat lelet, alkalmassági vizsgálat során részletes anamnézis felvétel és paraméterek (vérnyomás, pulzus) rögzítése, részletes belgyógyászati szemléletű vizsgálat

Támogató szerepkör + nőgyógyászati vizsgálat (nők), urológiai vizsgálat (férfiak), színlátás egyszerű vizsgálata színlátásvizsgáló könyvvel

Támogató szerepkör + adminisztratív vagy hatósági szerepkör + audiológiai vizsgálat, szemészeti lelet

Támogató szerepkör + adminisztratív szerepkör + beavatkozó vagy intézkedő szerepkör + kiterjesztett laborvizsgálat (vérkép, vesefunkció, májenzim, vérzsírok, mellékvese és agyalapi mirigy hormonszintek meghatározása), endokrinológiai szakvizsgálat

Támogató szerepkör

Adminisztratív vagy hatósági szerepkör

Beavatkozó vagy intézkedő szerepkör

Speciális

I. alkalmassági kategória

II. alkalmassági kategória

III. alkalmassági kategória

IV. alkalmassági kategória

Vezető

Szükséges egészségügyi vizsgálatok

Háziorvosi kérdőív a minimumfeltételeknek történő megfelelésről. Laboratóriumi vizsgálat (vérkép, vércukor, vesefunkció, májenzim profil)
EKG szalag (nem leletezett, a rendelőben is elvégezhető),
egy évnél nem régebbi mellkas RTG vizsgálat vagy tüdőszűrő vizsgálat lelet, alkalmassági vizsgálat során részletes anamnézis felvétel és paraméterek (vérnyomás, pulzus) rögzítése, részletes belgyógyászati szemléletű vizsgálat

Támogató szerepkör + nőgyógyászati vizsgálat (nők), urológiai vizsgálat (férfiak), színlátás egyszerű vizsgálata színlátásvizsgáló könyvvel

Támogató szerepkör + adminisztratív vagy hatósági szerepkör + negatív eredményű audiológiai vizsgálat, szemészeti lelet

Támogató szerepkör + adminisztratív szerepkör + beavatkozó vagy intézkedő szerepkör + kiterjesztett laborvizsgálat (vérkép, vesefunkció, májenzim, vérzsírok, mellékvese és agyalapi mirigy hormonszintek meghatározása), endokrinológiai szakvizsgálat

3. melléklet a 12/2023. (II. 3.) BVOP utasításhoz

4. melléklet a 12/2023. (II. 3.) BVOP utasításhoz

5. melléklet a 12/2023. (II. 3.) BVOP utasításhoz

6. melléklet a 12/2023. (II. 3.) BVOP utasításhoz

7. melléklet a 12/2023. (II. 3.) BVOP utasításhoz

8. melléklet a 12/2023. (II. 3.) BVOP utasításhoz

1. függelék a 12/2023. (II. 3.) BVOP utasítás 8. mellékletéhez

2. függelék a 12/2023. (II. 3.) BVOP utasítás 8. mellékletéhez

9. melléklet a 12/2023. (II. 3.) BVOP utasításhoz

10. melléklet a 12/2023. (II. 3.) BVOP utasításhoz

11. melléklet a 12/2023. (II. 3.) BVOP utasításhoz

12. melléklet a 12/2023. (II. 3.) BVOP utasításhoz

13. melléklet a 12/2023. (II. 3.) BVOP utasításhoz

14. melléklet a 12/2023. (II. 3.) BVOP utasításhoz

15. melléklet a 12/2023. (II. 3.) BVOP utasításhoz

A fizikai alkalmassági minimumfeltételek korcsoport és nemek szerinti értékelése

Mozgásformák

Korosztályok:

18–29 év

30–39 év

40–49 év

50 év és afelett

Nemek

férfiak

nők

férfiak

nők

férfiak

nők

férfiak

nők

Cooper-teszt futásban (választható)

a) pálya: sportpálya vagy sík területen, kimért, belátható pálya
b) kiinduló helyzet: a rajtvonal mögött álló rajthelyzet
c) feladat: 12 perces futás
d) értékelés: 12 perc alatt megtett távolság méterben

Elért eredmény

2100 méter
vagy a felett

1800 méter
vagy a felett

1800 méter
vagy a felett

1500 méter
vagy a felett

1500 méter
vagy a felett

1200 méter
vagy a felett

1250 méter
vagy a felett

1050 méter
vagy a felett

Elért eredmény
értékelése

megfelelő

megfelelő

megfelelő

megfelelő

megfelelő

megfelelő

megfelelő

megfelelő

Elért eredmény

2100 méter
alatt

1800 méter
alatt

1800 méter
alatt

1500 méter
alatt

1500 méter
alatt

1200 méter
alatt

1250 méter
alatt

1050 méter
alatt

Elért eredmény
értékelése

nem
megfelelő

nem
megfelelő

nem
megfelelő

nem
megfelelő

nem
megfelelő

nem
megfelelő

nem
megfelelő

nem
megfelelő

Cooper-teszt úszásban (választható)

a) pálya: 25 vagy 50 m-es úszómedence
b) kiinduló helyzet: rajtkövön rajthelyzet vagy medencéből indulás
c) feladat: 12 perces úszás
d) értékelés: 12 perc úszás alatt megtett távolság méterben

Elért eredmény

500 méter
vagy a felett

450 méter
vagy a felett

400 méter
vagy a felett

350 méter
vagy a felett

350 méter
vagy a felett

300 méter
vagy a felett

300 méter
vagy a felett

250 méter
vagy a felett

Elért eredmény
értékelése

megfelelő

megfelelő

megfelelő

megfelelő

megfelelő

megfelelő

megfelelő

megfelelő

Elért eredmény

500 méter
alatt

450 méter
alatt

400 méter
alatt

350 méter
alatt

350 méter
alatt

300 méter
alatt

300 méter
alatt

250 méter
alatt

Elért eredmény
értékelése

nem
megfelelő

nem
megfelelő

nem
megfelelő

nem
megfelelő

nem
megfelelő

nem
megfelelő

nem
megfelelő

nem
megfelelő

Cooper-teszt kerékpár-ergométeren (választható)
a) pálya: kerékpár ergométer
b) kiinduló helyzet: lábak a pedálon
c) feladat: 12 perces kerékpározás
d) értékelés: 12 perces kerékpározás alatt megtett távolság méterben
e) eszközfelhasználás: stopperóra, kerékpár-ergométer

Elért eredmény

4900 méter
vagy a felett

4000 méter
vagy a felett

4000 méter
vagy a felett

3400 méter
vagy a felett

3400 méter
vagy a felett

3000 méter
vagy a felett

3200 méter
vagy a felett

2500 méter
vagy a felett

Elért eredmény
értékelése

megfelelő

megfelelő

megfelelő

megfelelő

megfelelő

megfelelő

megfelelő

megfelelő

Elért eredmény

4900 méter
alatt

4000 méter
alatt

4000 méter
alatt

3400 méter
alatt

3400 méter
alatt

3000 méter
alatt

3200 méter
alatt

2500 méter
alatt

Elért eredmény
értékelése

nem
megfelelő

nem
megfelelő

nem
megfelelő

nem
megfelelő

nem
megfelelő

nem
megfelelő

nem
megfelelő

nem
megfelelő

Cooper-teszt evezős ergométeren (választható)
a) pálya: evezős ergométer
b) kiinduló helyzet: lábak a pedálon
c) feladat: 12 perces evezés
d) értékelés: 12 perces evezés alatt megtett távolság méterben
e) eszközfelhasználás: stopperóra, evezős ergométer

Elért eredmény

2300 méter
vagy a felett

2000 méter
vagy a felett

2100 méter
vagy a felett

1800 méter
vagy a felett

1900 méter
vagy a felett

1500 méter
vagy a felett

1700 méter
vagy a felett

1300 méter
vagy a felett

Elért eredmény
értékelése

megfelelő

megfelelő

megfelelő

megfelelő

megfelelő

megfelelő

megfelelő

megfelelő

Elért eredmény

2300 méter
alatt

2000 méter
alatt

2100 méter
alatt

1800 méter
alatt

1900 méter
alatt

1500 méter
alatt

1700 méter
alatt

1300 méter
alatt

Elért eredmény
értékelése

nem
megfelelő

nem
megfelelő

nem
megfelelő

nem
megfelelő

nem
megfelelő

nem
megfelelő

nem
megfelelő

nem
megfelelő

1. függelék a 12/2023. (II. 3.) BVOP utasítás 15. mellékletéhez

Fizikai alkalmasságvizsgálati kategória-feltételek a II., III., VI., VII., X. és XI. alkalmasságvizsgálati kategóriákban (korcsoport és nemek szerinti eredmények pontérték táblázata)

I. korcsoport

29 éves korig

Pont

Fekvőtámaszban karhajlítás-nyújtás 30 mp alatt

Hajlított karú függés időre mp

Fekvenyomás

4 × 10 m-es ingafutás
mp

Helyből távolugrás
cm

Hanyattfekvésből felülés
60 mp alatt

60 kg/db

25 kg/db

Férfi

Férfi

Férfi

Férfi

Férfi

Férfi

25

35

20

73

45

25

25

8,8

9,4

250

220

55

45

24

34

19

70

44

24

24

8,9

9,5

245

218

54

44

23

33

18

67

43

23

23

9

9,6

242

216

53

43

22

32

17

64

42

22

22

9,1

9,7

240

214

52

42

21

31

16

61

41

21

21

9,2

9,8

238

212

51

41

20

30

15

58

40

20

20

9,3

9,9

236

210

50

40

19

29

14

55

39

19

19

9,4

10

234

208

49

39

18

28

13

52

38

18

18

9,5

10,1

232

206

48

38

17

27

12

49

37

17

17

9,6

10,2

230

204

47

36

16

26

11

46

36

16

16

9,7

10,3

228

202

46

34

15

25

10

43

35

15

15

9,8

10,4

226

200

45

32

14

24

9

41

34

14

14

9,9

10,5

224

198

44

30

13

23

8

39

32

13

13

10

10,6

222

196

43

28

12

22

7

37

30

12

12

10,1

10,7

220

194

42

26

11

21

6

35

28

11

11

10,2

10,8

218

192

40

24

10

20

33

26

10

10

10,3

10,9

216

190

38

22

9

19

5

30

24

9

9

10,4

11

214

188

36

20

8

18

27

22

8

8

10,5

11,1

212

186

34

18

7

17

24

20

7

7

10,6

11,2

210

184

32

16

6

16

4

21

18

6

6

10,7

11,3

208

182

30

14

5

15

18

15

5

5

10,8

11,4

206

180

29

12

4

14

16

13

4

4

10,9

11,5

204

178

28

10

3

13

3

14

11

3

3

11

11,6

202

176

27

9

2

12

2

12

9

2

2

11,1

11,7

200

174

26

8

1

11

1

10

8

1

1

11,2

11,8

198

172

25

7

II. korcsoport

30–39 éves korig

Pont

Fekvőtámaszban karhajlítás-nyújtás 30 mp alatt

Hajlított karú függés időre mp

Fekvenyomás

4 × 10 m-es ingafutás
mp

Helyből távolugrás
cm

Hanyattfekvésből felülés
60 mp alatt

60 kg/db

25 kg/db

Férfi

Férfi

Férfi

Férfi

Férfi

Férfi

25

30

15

65

35

23

23

9

9,6

240

200

45

35

24

29

62

34

9,1

9,7

238

198

44

34

23

28

14

59

33

22

22

9,2

9,8

236

196

43

33

22

27

56

32

9,3

9,9

234

194

42

32

21

26

13

54

31

21

21

9,4

10

232

192

41

31

20

25

52

30

20

20

9,5

10,1

230

190

40

30

19

24

12

50

29

19

19

9,6

10,2

228

188

39

29

18

23

48

28

18

18

9,7

10,3

226

186

38

28

17

22

11

46

27

17

17

9,8

10,4

224

184

37

27

16

21

10

43

26

16

16

9,9

10,5

222

182

36

26

15

20

9

40

25

15

15

10

10,6

220

180

35

24

14

19

8

37

24

14

14

10,1

10,7

218

178

34

23

13

18

7

34

22

13

13

10,2

10,8

216

176

33

22

12

17

6

32

21

12

12

10,3

10,9

214

174

32

21

11

16

5

30

20

11

11

10,4

11

212

172

31

20

10

15

28

19

10

10

10,5

11,1

210

170

30

18

9

14

4

26

18

9

9

10,6

11,2

208

169

29

16

8

13

24

17

8

8

10,7

11,3

206

168

28

14

7

12

22

16

7

7

10,8

11,4

204

167

27

12

6

11

3

20

15

6

6

10,9

11,5

202

166

26

10

5

10

17

14

5

5

11

11,6

200

165

25

9

4

9

2

15

12

4

4

11,1

11,7

198

164

24

8

3

8

13

10

3

3

11,2

11,8

196

163

23

7

2

7

1

11

8

2

2

11,3

11,9

194

162

22

6

1

6

9

6

1

1

11,4

12

192

161

21

5

III. korcsoport

40–49 éves korig

Pont

Fekvőtámaszban karhajlítás-nyújtás 30 mp alatt

Hajlított karú függés időre mp

Fekvenyomás

4 × 10 m-es ingafutás
mp

Helyből távolugrás
cm

Hanyattfekvésből felülés
60 mp alatt

60 kg/db

25 kg/db

Férfi

Férfi

Férfi

Férfi

Férfi

Férfi

25

25

13

60

30

20

20

9,5

10,1

230

190

40

30

24

24

57

29

9,6

10,2

228

188

39

29

23

23

12

54

28

19

19

9,7

10,3

226

186

38

28

22

22

51

27

9,8

10,4

224

184

37

27

21

21

11

49

26

18

18

9,9

10,5

222

182

36

26

20

20

47

25

10

10,6

220

180

35

25

19

19

10

45

24

17

17

10,1

10,7

218

178

34

24

18

18

43

23

10,2

10,8

216

176

33

23

17

17

9

41

22

16

16

10,3

10,9

214

174

32

22

16

16

8

39

21

10,4

11

212

172

31

21

15

15

7

35

20

15

15

10,5

11,1

210

170

30

20

14

14

6

32

19

14

14

10,6

11,2

208

168

29

19

13

13

5

28

17

13

13

10,7

11,3

206

166

28

18

12

12

4

27

16

12

12

10,8

11,4

204

164

27

17

11

11

3

25

15

11

11

10,9

11,5

202

162

26

16

10

10

23

14

10

10

11

11,6

200

160

25

15

9

9

2

21

13

9

9

11,1

11,7

198

159

24

14

8

8

19

12

8

8

11,2

11,8

196

158

23

13

7

7

17

11

7

7

11,3

11,9

195

157

22

12

6

6

1

15

10

6

6

11,4

12

194

156

21

11

5

5

12

9

5

5

11,5

12,1

193

155

20

10

4

4

10

7

4

4

11,6

12,2

192

154

19

8

3

3

8

5

3

3

11,7

12,3

191

153

18

6

2

2

6

3

2

2

11,8

12,4

190

152

17

4

1

1

4

1

1

1

11,9

12,5

189

151

16

2

IV. korcsoport

50 éves életkor fölött

Pont

Fekvőtámaszban karhajlítás-nyújtás 30 mp alatt

Hajlított karú függés időre mp

Fekvenyomás

4 × 10 m-es ingafutás
mp

Helyből távolugrás
cm

Hanyattfekvésből felülés
60 mp alatt

60 kg/db

25 kg/db

Férfi

Férfi

Férfi

Férfi

Férfi

Férfi

25

20

13

40

20

16

16

11

12

215

175

35

25

24

19

37

19

11,2

12,2

213

173

34

24

23

35

18

15

15

11,4

12,4

211

171

33

23

22

18

12

33

17

11,6

12,6

209

169

32

22

21

17

11

31

16

14

14

11,8

12,8

207

167

31

21

20

16

29

15

11,9

12,9

205

165

30

20

19

15

10

27

14

13

13

12

13

203

163

29

19

18

25

13

12,2

13,2

200

161

28

18

17

14

9

23

12

12

12

12,3

13,3

199

160

27

17

16

13

21

12,4

13,4

198

159

26

16

15

12

8

19

11

11

11

12,5

13,5

197

158

25

15

14

18

12,6

13,6

196

157

24

14

13

11

7

17

10

10

10

12,7

13,7

195

156

23

13

12

6

16

12,8

13,8

194

155

22

12

11

10

5

15

9

9

9

12,9

13,9

193

154

21

11

10

14

13

14

192

153

20

10

9

9

4

13

8

8

8

13,2

14,2

191

152

19

9

8

8

3

12

13,3

14,3

190

151

18

8

7

7

11

7

7

7

13,4

14,4

189

150

17

7

6

6

2

10

6

6

13,5

14,5

188

149

16

6

5

5

9

6

5

5

13,6

14,6

187

148

15

5

4

4

1

8

4

4

13,7

14,7

186

147

14

4

3

3

7

5

3

3

13,8

14,8

185

146

13

3

2

2

5

3

2

2

13,9

14,9

184

145

12

2

1

1

4

1

1

1

14

15

183

144

11

1

2. függelék a 12/2023. (II. 3.) BVOP utasítás 15. mellékletéhez

1

A 100. pont a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére